Restaurant: Chung Shing Thai Restaurant
Info:

2024-11-18 0 views
假日到了食飯時間!💫見到這間口碑不錯的忠誠茶座!食泰菜已經有人龍,就知道正宗又美味!菜館裝修優雅!分户外及室內兩邊,座位都不少。💫👍🏻⚡青咖哩雞的雞比想像中大碟,雞肉也很嫩滑,味道不錯!咖哩牛腩飯的咖哩不算太辣,牛腩煮得腍而不韌,咖喱汁撈飯好味,還有大大件薯仔!蝦醬炒飯也炒得不錯,有著泰式風味,帶點咸香!(右)甜品拼盤(左)甚有驚喜,賣相又奪目多款不同甜品,呃like之選!🥰另外,綠豆榚(右)味道清新,不太甜!芒果糯米飯香甜芒果及濃醇椰奶再加上糯米軟糯綿密的咀嚼感,令人回味!

青咖哩雞的雞比想像中大碟,雞肉也很嫩滑,味道不錯!

蝦醬炒飯也炒得不錯,有著泰式風味,帶點咸香!(右)

芒果糯米飯
香甜芒果及濃醇椰奶再加上糯米軟糯綿密的咀嚼感,令人回味!

2024-11-12 124 views
由爸爸帶路黎食泰國野,食完真係好食同抵要分享佢就食過幾次,我就第一次食咁呢就食左六樣嘢+2杯飲品第一樣上菜是青咖喱鳳尾蝦(有六隻蝦嘅)第二樣係鹹魚炒椰菜苗第三樣上菜係圓個菠蘿海鮮炒飯第四樣串串餅咁可以用嚟青咖喱嘅第五咁樣樣呢就係泰式燒牛柳(勁好味嘅)第六就係烤豬頸肉(呢個佢烤得唔夠燶就一般)不過都香同埋個汁都好食嘅最後就係兩杯嘢飲,一杯鮮芒果椰汁冰一杯係珍多椰汁冰(外觀上係好似落就係珍多椰汁冰比較甜嘅)咁芒果就真係都有10粒八粒芒果粒食嘅四大一細一世都係食咗$714(覺得幾好食又幾抵嘅不枉專登走入去食)
由爸爸帶路黎食泰國野,食完真係好食同抵要分享
佢就食過幾次,我就第一次食
咁呢就食左六樣嘢+2杯飲品
第一樣上菜是青咖喱鳳尾蝦(有六隻蝦嘅)
青咖喱鳳尾蝦

第二樣係鹹魚炒椰菜苗
鹹魚炒椰菜苗

第三樣上菜係圓個菠蘿海鮮炒飯

第四樣串串餅咁可以用嚟青咖喱嘅
串串餅

第五咁樣樣呢就係泰式燒牛柳(勁好味嘅)

2024-11-10
$180 (Dinner)
青咖喱鳳尾蝦
鹹魚炒椰菜苗
2024-08-23 671 views
咁啱嚟到大美督兩日一夜宿營⛺️,踩完單車🚴真係覺得好攰,在周圍搜尋🔍吓邊度有得食晚餐🍲。見咁多人入去呢間泰國🇹🇭餐館,於是就試吓啦!📝1. 椰汁🥥炒西蘭花沒有草青味,口感唔算粗硬,富有濃濃椰汁味2. 泰國明爐蒸生魚🐟配菜好多,熱騰騰🔥原條魚上檯,味道酸辣,愈吃愈開胃3. 菠蘿🍍海鮮飯酸酸甜甜,粒粒分明,實屬開胃之選4. 香草蒜蓉包🍞香草味唔算突出,但成個包脆卜卜,小朋友好鍾意🤤5. 炒泰國金邊粉🍝口味偏甜,有少許微辣6. 芒果🥭特飲凍冰冰,酸味味,實屬消暑好物
[食後感]📝
1. 椰汁🥥炒西蘭花
沒有草青味,口感唔算粗硬,富有濃濃椰汁味
2. 泰國明爐蒸生魚🐟
配菜好多,熱騰騰🔥原條魚上檯,味道酸辣,愈吃愈開胃
3. 菠蘿🍍海鮮飯
酸酸甜甜,粒粒分明,實屬開胃之選
4. 香草蒜蓉包🍞
香草味唔算突出,但成個包脆卜卜,小朋友好鍾意🤤
5. 炒泰國金邊粉🍝
口味偏甜,有少許微辣
6. 芒果🥭特飲
凍冰冰,酸味味,實屬消暑好物
2024-07-18 928 views
忠誠茶座泰國菜 (大埔)地點📍大埔汀角路大尾篤村69B-72號地舖同D 朋友仔去完大尾督放完風箏玩完,緊係行過對面搵好野食啦,今次就黎左個個都介紹要食既泰國餐---------------黃咖喱牛腩💲82咖喱唔辣有椰香味,用左黃咖喱做主打有甜甜地嘅味,而且牛腩亦都炆得好冧好易入口,完全停唔到口---------------原個菠蘿海鮮飯💲138D 炒飯粒粒分明,而且配料都多,有青口,魚,蝦,仲有提子乾同肉鬆Po 面--------------泰式煎薄餅+串串餅💲48+ 💲48兩者都十分香口好食,配埋呢個咖喱食,一流👍---------------炸鮮蝦餅💲忘記炸得好鬆脆,唔會話有油味亦唔會話炸得太過火,點埋個醬十分夾👍
忠誠茶座泰國菜 (大埔)

地點📍
大埔汀角路大尾篤村69B-72號地舖

黃咖喱牛腩
💲82
💲138
--------------
泰式煎薄餅+串串餅
💲48+ 💲48
兩者都十分香口好食,配埋呢個咖喱食,一流👍
炸鮮蝦餅
💲忘記
2024-07-15 685 views
喺龍尾游完水過嚟食泰國菜叫咗一個串串餅都幾脆口脹卜卜好好食叫左一個生菜包豬肉,有少少辣,幾開胃,不過生菜就少咗啲,得幾塊,吾夠另外仲叫咗個青咖喱雞,用黎配個個串串餅一齊食,味道吾錯
喺龍尾游完水過嚟食泰國菜

叫咗一個串串餅
都幾脆口脹卜卜好好食

另外仲叫咗個青咖喱雞,用黎配個個串串餅一齊食,味道吾錯

2024-06-26 692 views
今天早上去了大美督龍尾灘游泳,游泳後打算吃過東西才離開,於是駕車去大尾督附近找餐廳。聽朋友說過「忠誠茶座」晚餐泰國菜不錯,於是進去打算試一下。11:00-16:00 有自己嘅menu,無乜特別,隨便叫咗以下兩樣嘢食:冬陰(酸辣)湯粉 - 肥牛 金邊粉 $58辣辣辣,根本分不清是冷氣不夠還是太辣,一邊吃一邊流汗。雖然很辣,但是都能嘗到酸味的。肥牛份量都不算太少,金邊粉也不錯。椰香咖喱牛腩飯 $58很香的椰子味,香香甜甜的,完全不辣,咖喱汁很多。牛腩也很香腍,不會很難咬開,牛腩的份量也超級多。全碗只有兩顆薯仔,薯仔不會太腍很好吃。跟餐 凍咖啡 +$12有啲小貴,不過很冰凍,而且很濃郁香滑。很推介椰香咖喱牛腩飯!!改天要來吃晚飯,試一試他們的泰國菜。

冬陰(酸辣)湯粉 - 肥牛 金邊粉 $58

椰香咖喱牛腩飯 $58

跟餐 凍咖啡 +$12
有啲小貴,不過很冰凍,而且很濃郁香滑。

2024-06-26
$64 (Lunch)
2024-06-16 513 views
雖然價錢嚟講好似越嚟越貴 但係味道不變嘅 佢嘅咖喱都非常之好 蛋咖喱超級推介 已經造訪超過10次 菠蘿海鮮炒飯都非常之足料 海鮮又多 原個菠蘿上 啱晒打卡味道一流,今次試咗佢嘅豬手超級大碟,而且價錢唔貴好抵食呀
2024-03-04 824 views
我们四人今天去忠誠茶座泰國菜午餐,水準如常好,價錢合理..非常滿意!是大美督不錯的選擇....已是超过十年的老顧客..........................
2024-03-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
Celebration
Birthday
2024-02-27 883 views
本身住大埔食忠誠超過10年…每次都係屋企人要食,我就覺得食物無咩問題..最近兩次唔知咩事…上次食d食物已經唔好食…今次直頭難食…返到屋企又唔舒服..古法蒸雞完全冇味又柴皮….跟住個冬陰公湯淡如水..完全冇味..隻蝦仔又腥哼哼,個炒通菜咸到完全食唔到..我未出聲屋企人都投訴,不過食左10幾年廢事出聲..當晚我見到個個呀姐都好忙..睇住加價50$食到依家100$其實價錢都唔係平. 依家飲食業都咁難做都做到咁. 真係唔駛再去食. 希望老闆睇到可以認真處理下
2024-02-23
$210 (Dinner)
2024-02-08 888 views
身為大埔街坊,呢間都食過幾次,有時仲會特登揸車買外賣返屋企,喺我心目中呢間泰國菜係數一數二好食👍🏻今次諗住去重溫,點知我哋大家都覺得好失望🥲差唔多係樣樣都失晒水準,懷疑廚師係咪放咗假?野飲冇影,因為實在太驚訝🫤叫咗兩杯,一杯係芒果椰汁冰,一杯係芒果特飲,兩杯都好難飲唔夠味😓冬陰功冬陰功湯味道OK ,夠濃味,可惜嘅係蝦肉有點霉,不太新鮮🥹燒蟮串一客有四串,夠大舊啖啖肉,可惜一入口有腥味,同埋好瘦🫢之前就算係外賣返屋企,都冇腥味同埋有油脂香🙂牛肉串燒 味道香濃,肉質不會太實,保持水準😗燒牛肉呢個係同行朋友非常非常失望!我之前冇食過,就係同行朋友係咁話好好味好好味😋點知一食落口咁腥又無牛味既,真心冇誇張,最後食唔晒😕飛天通菜味道普普通通嘅飛天通菜串串餅賣相好靚,呢個係最好食,脆卜卜有麵粉香🤪菠蘿炒飯份量都幾多,材料亦足,有蝦、青口、魚、魷魚等等,但味道都係普通冇乜鑊氣😥明爐生魚又係唔好食之選😖睇落好多配料,但係食落條魚一啲味都冇,就係蒸魚咁….😱仲有生魚咁平價,仲要索價唔平😓要點醬料先可以食得落口總括兩個字就係失望,三個字就係好失望😢

冬陰功
冬陰功湯味道OK ,夠濃味,可惜嘅係蝦肉有點霉,不太新鮮🥹

燒蟮串

牛肉串燒
味道香濃,肉質不會太實,保持水準😗

燒牛肉

飛天通菜
味道普普通通嘅飛天通菜

串串餅
賣相好靚,呢個係最好食,脆卜卜有麵粉香🤪

菠蘿炒飯

明爐生魚

總括兩個字就係失望,三個字就係好失望😢
2024-02-08 744 views
與朋友到了大埔大尾篤好出名的忠誠泰菜食晚餐今次平日時間來所以不用等位 直接入座對上一次來已經是一年多前了今次抱著好高期望來食,因為之前食過很多次也很好食今次每樣菜色的份量都算多,好合理但味道就比較失色了一點泰式烏頭變了生魚,配上泰式煮法真的有點奇怪,九唔搭八燒鰻魚和串燒也燒過火了,很硬最差的是燒牛肉,與之前食的完全不同了味道,牛肉很大陣臭味,肉不太新鮮吧,成檯朋友也接受不了而冬蔭公湯味道則不錯,但蝦肉就不太新鮮,是煤的其他食物的味道也很普通今次點了芒果特飲和椰子特飲,很後悔千萬不要再點,全杯也是糖漿來的,甜到不得了建議飲水/可樂是最好今次真的很失望,希望下次再來會有改善吧
與朋友到了大埔大尾篤好出名的忠誠泰菜食晚餐
今次平日時間來所以不用等位 直接入座

對上一次來已經是一年多前了
今次抱著好高期望來食,因為之前食過很多次也很好食

今次每樣菜色的份量都算多,好合理
但味道就比較失色了一點
泰式烏頭變了生魚,配上泰式煮法真的有點奇怪,九唔搭八

燒鰻魚和串燒也燒過火了,很硬

而冬蔭公湯味道則不錯,但蝦肉就不太新鮮,是煤的

其他食物的味道也很普通

今次點了芒果特飲和椰子特飲,很後悔
千萬不要再點,全杯也是糖漿來的,甜到不得了
建議飲水/可樂是最好
今次真的很失望,希望下次再來會有改善吧

2023-12-28 598 views
菠蘿炒飯不僅美味,而且具有獨特的鑊氣。每一口都充滿了菠蘿的甜味和香氣,與米飯的口感完美結合。配上炒過的蔬菜和適度的調味,這道菠蘿炒飯給人一種酸甜可口的感覺,令人回味無窮。🍍🍚😋除了菠蘿炒飯,我還推薦你嘗試他們的串串餅點咖喱!這些小小的餅點搭配咖喱醬汁,口感和味道都非常出色。串串餅的外皮酥脆,點醬汁結合非常美妙。無論是單獨享用還是沾上咖喱醬汁一起食用,都能帶來滿足的味覺體驗。🍢🥟🍛總括而言,這家泰國餐廳的菠蘿炒飯和串串餅點咖喱都非常美味。🍍🍛🍢😋

2023-06-21
  • 串串餅
  • 菠蘿海鮮炒飯
串燒雞幾好,串燒牛又乾又硬,並非有咬口嘅un椰子雞湯好奶好creamy, 鹹咗少少但夠酸,多湯渣多香料點解鹹魚雞粒炒飯會有蝦仁😂鹹魚好足料幾碟菜最好食係鹹魚炒椰菜苗
串燒雞幾好,串燒牛又乾又硬,並非有咬口嘅un
椰子雞湯好奶好creamy, 鹹咗少少但夠酸,多湯渣多香料
點解鹹魚雞粒炒飯會有蝦仁😂鹹魚好足料
2023-12-10
Type of Meal
Dinner
2023-12-09 377 views
每次去完大美督沙灘,晚餐首選忠誠泰國菜,軟殼蟹咖喱撈飯一流🌟🌟🌟🌟🌟金勾醬四季豆鹹香爽口食完又想食🌟🌟🌟🌟🌟豬頸肉彈牙有嚼勁🌟🌟🌟🌟🌟豬肉生菜包D生菜夠新鮮水嫩,中和到辣豬肉😋😋😋
金勾醬四季豆鹹香爽口食完又想食🌟🌟🌟🌟🌟
豬頸肉彈牙有嚼勁🌟🌟🌟🌟🌟
豬肉生菜包D生菜夠新鮮水嫩,中和到辣豬肉😋😋😋
2023-11-21 392 views
大美督忠誠泰菜,由細食到大!🔸鑊仔黄咖喱雞件 $108🔸串串餅(8件)$48黃咖哩偏甜,帶少少椰香味!配上串串餅食,好夾!🔸肉碎生菜包(豬) $98份量好多,酸酸地好開胃🔸飛天通菜 $88好惹味!必食!
大美督忠誠泰菜,由細食到大!

🔸鑊仔黄咖喱雞件 $108
🔸串串餅(8件)$48
黃咖哩偏甜,帶少少椰香味!配上串串餅食,好夾!

🔸肉碎生菜包(豬) $98
份量好多,酸酸地好開胃

🔸飛天通菜 $88
好惹味!必食!