2024-12-18 1274 views
筆者和姊姊在旺角區吃過晚餐後,意猶未盡,所以再去吃碗糖水。昨晚大約9時半到達,門口人頭湧湧,需要在門口等位。門口有一份餐牌,可以在等候期間,閱覽一下。約五分鐘後,便可以入座了,比想像中快。甜品店採用手機掃描二維碼下單,約十分鐘後,兩款甜品便到達了。📌楊枝甘露 - $49(Mango Pomelo Sago)甜品用一個小木盤盛載,頗為精緻。楊枝甘露的材料包括有芒果肉、芒果汁、柚子肉、椰汁、西米等。芒果味道濃郁而澎湃,感覺像如在芒果海中暢泳。這款糖水的質感滑溜,吃起來頗為過癮。柚子汁在口腔內爆發,味道酸酸甜甜。📌杏汁芒果豆腐花 - $44(Sweet Tofu and Mango with Almond Milk)(額外加點了一客爆爆珠)姊姊則點了一個相對清新的甜品,杏汁、芒果冰和豆腐花三者完美地融合,比例平衡。豆腐花質感滑滑,享用時像在豆腐輕輕地撫摸舌頭。這款甜品也相對較為飽肚。順便一提,店內的位置頗多。每位食客大約吃了半小時,便結賬了。聰嫂私房甜品📍旺角豉油街50號富達大廈地下8號舖

門口有一份餐牌,可以在等候期間,閱覽一下。

約五分鐘後,便可以入座了,比想像中快。

📌楊枝甘露 - $49
(Mango Pomelo Sago)

柚子汁在口腔內爆發,味道酸酸甜甜。

📌杏汁芒果豆腐花 - $44
(額外加點了一客爆爆珠)

這款甜品也相對較為飽肚。

聰嫂私房甜品
📍旺角豉油街50號富達大廈地下8號舖
2024-12-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
  • 杏汁芒果豆腐花
2024-12-01 1607 views
《聰嫂私房甜品 - 旺角》呢一間係充滿回憶嘅甜品店,以前將軍澳返學,放咗學成日都會同啲同學仔過嚟食個甜品先返屋企😚曾經有個時候旺角都有分店,成日gathering完都會食返個龍眼椰果冰先至夠皮🥹自從旺角分店冇咗之後就冇機會再食返啦😍前幾日行過女人街附近竟然比我見到佢裝修緊,一開就梗係要大大力支持啦💪🏻星期二晚九點幾諗住食個糖水先走,去到聰嫂見到排晒長龍勁誇張😨等咗大約10分鐘先有位,我就梗係叫返每次必食嘅龍眼椰果冰啦🤗以前我啲朋友多數都會叫佢嘅招牌芒果雙皮奶,但係原來佢哋個楊枝甘露都同樣出色💁🏻‍♀️龍眼椰果冰 $49入坑必食嘅甜品之一,我記得第一次食嘅時候真心俾佢驚艷到,龍眼沙冰食得出一絲絲嘅龍眼肉,夏天食透心涼之餘仲覺得好清爽,除咗有龍眼冰之外,仲會食到爽脆嘅水晶珠同埋原粒龍眼肉,入口多層次,但係又唔會死甜,食得出係水果嘅原汁原味👍🏻第一次食聰嫂建議一定要試💁🏻‍♀️楊枝甘露 $49雖然楊枝甘露係好傳統嘅甜品,嚟得聰嫂就真係好少食,不過佢嘅用料十足,成碗入面有大量芒果同埋西柚肉,西米煮到軟腍腍好順喉,芒果肉同埋奶打成果汁個味道都好濃郁🍹相信喜歡食傳統糖水嘅都會喜歡
《聰嫂私房甜品 - 旺角》

💁🏻‍♀️龍眼椰果冰 $49

💁🏻‍♀️楊枝甘露 $49

2024-11-26
2025-02-13 0 views
今日元宵佳節梗係約埋朋友仔一齊去食糖水啦!今晚行過聰嫂甜品舖排晒長龍,一定好好食啦。於是我就試吓啦叫咗一人一碗糖水。。原來咁啱打卡有優惠:只要喺大眾點評打個卡就有布甸送啦本身諗住送嘅應該唔會太好食,亦都唔會太大杯點知有驚喜喎。個煲芒果布甸好好味喎,而且份量都唔細㗎 !食完之後先至食自己叫嘅士多啤梨果凍有陣震嘅清甜士多啤梨香味,士多啤梨汁配上沙冰有清新嘅士多啤梨味!黐埋朋友叫嘅芒果奶凍芒果肉厚厚怎樣一片片上面,望上去黃金色好靚食落都唔錯喎,芒果肉幾新鮮,下邊好似有豆腐花嘅奶凍。我哋仲加咗$8,只係$8就有一大杯桃膠,個份量比起嗌一個甜品還要多㖭啊。而且桃膠嘅味道唔會太甜,口感啱啱好!食完感覺好似靚咗添。環境就擠迫咗少少,因為實在太多人幫襯啦。不過好食嘅程度我連卡位都願意坐啊。下次一於帶多啲人嚟試吓先。

今日元宵佳節梗係約埋朋友仔一齊去食糖水啦!

本身諗住送嘅應該唔會太好食,亦都唔會太大杯
點知有驚喜喎。個煲芒果布甸好好味喎,而且份量都唔細㗎 !

食完之後先至食自己叫嘅士多啤梨果凍
有陣震嘅清甜士多啤梨香味,士多啤梨汁配上沙冰
有清新嘅士多啤梨味!

黐埋朋友叫嘅芒果奶凍
芒果肉厚厚怎樣一片片上面,望上去黃金色好靚
食落都唔錯喎,芒果肉幾新鮮,下邊好似有豆腐花嘅奶凍。

喺旺角食完晚飯之後想食中式甜品就嚟咗呢度, 呢間糖水店都幾出名㗎!去到嘅時候仲見到好多人排緊隊等外賣~芝麻杏仁茶 (熱)一次過滿足我兩個願望😛✌🏻!第一啖有好香嘅杏仁味, 隨後有黑芝麻嘅香氣, 兩者融為一體。芝麻糊香濃細滑, 不顯油膩, 整體味道唔會太甜, 特別適合寒冷嘅天氣下飲用, 飲完暖笠笠~楊枝甘露入口有芒果🥭同清新西柚嘅果香, 仲食到粒粒果肉同西米, 都幾足料, 口感幾豐富!而且, 西柚嘅酸氣與清香幾解膩!

芝麻杏仁茶 (熱)

楊枝甘露
2025-02-05
2025-02-07 0 views
好耐冇食糖水啦!!!行行下街見到聰嫂,原來而家旺角有聰嫂,仲有兩間添😃糖水種類都有好多選擇!!!🍧各種水果冰、西米露、黑糯米、椰皇、豆腐花等等咁耐冇食糖水,梗係要食聰嫂最出名嘅龍眼🧊 椰果冰 🧊 有龍眼、好多椰果同埋珠珠 珠珠口感爽脆 , 入口幾得意,椰果冰味道清甜 質感軟綿綿 😋!朋友食咗🍈 蜜瓜仙草冰 🍈 表面有蜜瓜、椰果同埋珠珠,蜜瓜味道清甜,質感同樣軟綿綿底下仲有好多仙草,層次豐富!下次再食過🩷 !

好耐冇食糖水啦!!!
行行下街見到聰嫂,
原來而家旺角有聰嫂,仲有兩間添😃
糖水種類都有好多選擇!!!
🍧各種水果冰、西米露、黑糯米、椰皇、豆腐花等等

咁耐冇食糖水
梗係要食聰嫂最出名嘅龍眼🧊 椰果冰 🧊
有龍眼、好多椰果同埋珠珠
珠珠口感爽脆 , 入口幾得意,
椰果冰味道清甜 質感軟綿綿 😋!

朋友食咗🍈 蜜瓜仙草冰 🍈
表面有蜜瓜、椰果同埋珠珠,
蜜瓜味道清甜,質感同樣軟綿綿
底下仲有好多仙草,層次豐富!

下次再食過🩷 !
2025-02-06 0 views
「聰嫂私房甜品」喺旺角好高人氣👥👥👥👥今次試下佢嘅招牌甜品😬😬.榴槤水晶珠🍨🍨表面有一大球榴槤肉😱😱入口濃郁榴槤果香味道🤤🤤水晶珠Q彈脆口😆😆與榴槤嘅滑順形成對比😉😉底下係榴槤雪糕與冰沙混合體🍧🍧啖啖香濃榴槤味😛😛非常滿足😌😌.紅棗桂圓杞子燉桃膠🥣🥣有紅棗❤️❤️桂圓、杞子同桃膠😍😍香甜紅棗桂圓味😋😋桃膠煮得軟滑☺️☺️足料潤喉👍🏻👍🏻
2025-02-05 32 views
講起糖水鋪就不得不提人氣爆棚嘅聰嫂,每次夜晚經過旺角分店都排曬長龍,今日終於唔洗排隊,緊係要回味下😋1. 龍眼椰果冰($49)刨冰非常綿密,冇好粗嘅冰粒🧊入口即溶,冬天食別有一番風味😆面頭有兩大粒龍眼,刨冰混合著龍眼嘅香氣非常清甜,甜度適中,食曬一碗都唔會太大罪惡感2. 楊枝甘露豆腐花($49)經典港式糖水楊枝甘露好似配咩都夾到🙈甜度恰到好處,用料實在~口感非常豐富,最驚柚子粒會有苦澀味,但呢個完全冇👍🏻豆腐花好嫩滑,至於豆味就唔太食到,可能因為楊枝甘露味道實在太突出😂

1. 龍眼椰果冰($49)
刨冰非常綿密,冇好粗嘅冰粒🧊入口即溶,冬天食別有一番風味😆

2. 楊枝甘露豆腐花($49)
中學時代成日放學都好鍾意去食聰嫂甜品,但係嗰陣唔係好多分店,估唔到而家旺角都有分店,今日咁啱同中同聚會,咁就一於嚟食啦。因為我哋嚟到嘅時候係八點幾,估唔到咁多客,問咗原來要等半個鐘,如果大家想食嘅話一係早啲或者遲啲或者叫朋友嚟等位啦。咁啱我哋都食到好飽,所以選擇買外賣去公園度食。我就揀咗個杏仁茶雙皮奶,咁凍嘅天氣真係好適合。估唔到佢嘅杏仁味好濃,而且雙皮奶好滑,奶味加埋杏仁味真係好夾,非常適合冬天食啊。另外我朋友就叫咗個楊枝甘露,我見到佢嘅楊枝甘露好多料,而且試咗一啖,酸酸甜甜咁非常開胃,就算食飽飽都好想繼續食。

講起香港邊間港式甜品最出名,不得不提聰嫂甜品,次次經過旺角都見到好多人,今次見唔洗排就同朋友食個甜品吹下水,選擇都好豐富,價錢都唔係好貴👍🏻🥥龍眼椰果冰 $49必食! 龍眼沙冰真係食到龍眼肉,清爽透心涼,入面仲有爽脆水晶珠同埋原粒龍眼肉,口感豐富甜度岩岩好,食到龍眼既清甜味🥭椰汁芒果黑糯米 $46鐘意食芒果既朋友仔要試下,大量芒果肉酸酸甜甜好開胃,黑糯米軟糯有咬口另外仲有好多甜品選擇 大家都快啲嚟試吓

🥥龍眼椰果冰 $49

🥭椰汁芒果黑糯米 $46

另外仲有好多甜品選擇 大家都快啲嚟試吓
2025-02-04 34 views
「聰嫂私房甜品」呢間甜品店係一間好舒適嘅地方,佢嘅外觀綠色同金色嘅招牌好吸引眼球。店裡面好時尚,有一個透明玻璃櫥窗展示各款甜品同一個菜單板顯示價錢・店內有人,整體氣氛好似好隨意同吸引。佢嘅名字「聰嫂私房甜品」聽落好似專門做甜品。話起佢嘅招牌甜品,椰汁西米露係一款經典甜品。椰奶香濃郁,西米爽滑,一啖一口,帶你去到熱帶嘅味道。再嚟就係佢嘅紅棗桂圓杞子燉桃膠,滋味溫潤,甜而不膩,紅棗桂圓杞子嘅甜香同桃膠嘅軟綿入口即溶,帶來一股幸福感。喺「聰嫂私房甜品」度,你唔單止可以食到正宗嘅傳統甜品,仲可以感受到一份家的溫馨同關愛。佢嘅甜品唔單止係一種味覺享受,更係一種文化傳承,帶你回憶起童年嘅美好時光。立刻走入「聰嫂私房甜品」,感受甜蜜又溫馨嘅時刻!
示各款甜品同一個菜單板顯示價錢・店內有
2025-02-03 59 views
和朋友逛街,經過見到很搶眼的綠色招牌「聰嫂私房甜品」,是我倆最愛吃的甜品。餐廳燈光明亮,設計簡約。食物款式種類蠻多,包括:必食推介、鮮果冰系列、仙草系列、豆腐花系列…等等。😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:1️⃣芒果仙草凍🍽粒粒芒果肉,酸甜適中的芒果冰,帶有陣陣芒果香氣,內裡的仙草令人感覺清涼,而水晶珠,增添了甜品的咬口。2️⃣士多啤梨仙草凍(加桃膠)🍽清淡的士多啤梨,配上柔軟的桃膠,是一道清新、滋味的甜點。

😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:
1️⃣芒果仙草凍
2️⃣士多啤梨仙草凍(加桃膠)
🍽清淡的士多啤梨,配上柔軟的桃膠,是一道清新、滋味的甜點。
2025-01-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
聰嫂喺我最鍾意嘅甜品店之一,呢道嘅港式甜品懷舊得來又加入咗創新元素,而且有特色和考手工,真係encore 再 encore。❄️龍眼椰果冰必食推介!好smooth 嘅冰沙係用咗超多粒新鮮龍眼肉製作而成,真係好花心機!食落每一啖都能感受到龍眼天然嘅清甜與香氣,搭配上西米和椰果,口感層次豐富。🥭芒果奶昔雙皮奶雙皮奶本身係傳統港式甜品,而聰嫂則加上了芒果泥和新鮮芒果,整體風味更加豐富,雙皮奶滑順嘅口感和濃郁嘅芒果風味好夾。

❄️龍眼椰果冰

🥭芒果奶昔雙皮奶

呢間甜品店人氣超高,尤其係兩款甜品,真係必試!龍眼冰 🍈首先講講呢個最出名既清涼龍眼棉棉冰!每一口都充滿濃濃嘅椰子香味,加上新鮮的龍眼肉,口感真係超級清新!🌴 椰果滑滑同龍眼嘅甜味完美結合,食完之後真係讓人心情大好,仲有一種清爽感,真係一試就愛上!😍芒果涼粉冰 🥭再來係芒果涼粉冰,呢個甜品真係好特別!一半係涼粉,一半係芒果棉棉冰,還有新鮮嘅芒果肉同爆珠!🍡 每一口都係滿滿嘅芒果香氣,涼粉滑滑又有嚼勁,仲可以感受到爆珠嘅驚喜,真係好好味!🍧
呢間甜品店人氣超高,尤其係兩款甜品,真係必試!

龍眼冰 🍈

芒果涼粉冰 🥭
2025-01-29 82 views
大年初一好多舖早收,食埋dinner,呢度仲開緊😆咁就衝左入嚟休息下同食個甜品原來農曆新年要加一😗😗不過算啦人哋新年都照開,仲要開到夜一夜🫣叫左龍眼冰$49啲冰好棉,啖啖香濃嘅龍眼味,仲食到龍眼肉😍😍面頭仲有爽脆嘅水晶珠😋成個食落好有層次😍😍而且唔甜😬😬罪惡感都少啲😏😏要養生,叫左紅棗桂圓杞子桃膠$39味道正常😗😗同龍眼冰比有少少失色,不過材料豐富😍好多桂圓,紅棗,杞子同桃膠😬可以掃QR code落單好方便👍🏼估唔到食晚飯…堂食都唔使排隊。下次會再嚟😆

叫左龍眼冰$49

要養生,叫左紅棗桂圓杞子桃膠$39

可以掃QR code落單好方便👍🏼

估唔到食晚飯…堂食都唔使排隊。下次會再嚟😆

🥥椰香滿溢,龍眼清甜龍眼肉夠鮮甜,粒粒飽滿,入口仲帶少少蜜糖香,絕對係天然甜味! 椰果啖啖爽口,配埋刨冰嘅細滑口感,真係透心涼!🍹口感層次好豐富,完全唔會膩。 坐喺旺角嘅繁忙街頭,食住呢碗冰涼嘅甜品,真係有種時間靜止嘅感覺。💭
🥥椰香滿溢,龍眼清甜

• 龍眼椰果冰