2021-03-03 346 views
生日決定嚟到觀塘工廈入面搵食😆座位有室內室外,怕嘈親人就揀左坐出面。set lunch 有餐湯+main+飲品我哋點左一個溫泉蛋呑拿魚意粉,餐湯係南瓜湯 意粉我覺得一個人食可能有啲漏(?)兩個人share啱啱好!而餐湯好有驚喜!南瓜味好濃好味道😋另外仲點左一個摩天輪🎡(小食set)5款炸物分量都好多,加埋摩天輪造型,啱晒打卡📸分別有炸薯角,炸蟹鉗,炸帶子,炸芝士,炸蝦,最鍾意係炸帶子!!炸芝士其實我都好鍾意,但食得多就有啲漏🤣最後甜品點咗一個伯爵茶粒粒朱古力味窩夫,配海鹽雪糕,窩夫有淡淡茶味,食到粒粒朱古力,配埋雪糕 甜鹹甜鹹嘅口味好滿足😋窩夫仲寫左Happy Birthday,不過因為出面有啲大風,上窩夫嗰時蠟燭吹熄左,好搞笑哈哈。同埋店員態度好好呀👍🏻👍🏻因為我哋坐出面,辛苦佢行出行入😆
生日決定嚟到觀塘工廈入面搵食😆
座位有室內室外,怕嘈親人就揀左坐出面。

set lunch 有餐湯+main+飲品

同埋店員態度好好呀👍🏻👍🏻因為我哋坐出面,辛苦佢行出行入😆
2021-02-26 234 views
觀塘樓上cafe呢度環境唔算大 但靜靜地 環境舒適 同朋友上尼食下嘢傾下計就啱曬!可以先打電話訂位📞呢度有個打卡位📸又有board game玩🧩佢地平日有lunch set選擇 但當日星期六去就冇lunch set 要就咁單嗌啦~▫️招牌鮮打忌廉咖喱稻庭烏冬配吉列豬扒 $108就咁睇個賣相已經好吸引 好多cream🤤用上日式咖喱 湯味偏微辣 幾惹味👍🏼烏冬麵條偏幼身 幾有咬口同彈牙😋忌廉比較稀身 所以cream味唔係特別出🥺不過最正係配上熱辣辣既吉列豬扒😍面層既炸粉炸得好香脆!▫️卡邦尼意大利粉 $68唔止賣相好 味道仲好好 夠曬creamy同埋夠味 唔會過多芝士 食完都唔會話好膩🥰👍🏼🍹荔枝梳打 $32整體尼講 呢度雖然環境唔大但menu選擇都幾多 店員態度唔錯 平日有set lunch 仲有打卡位 都幾推介大家上尼試下🤤

▫️招牌鮮打忌廉咖喱稻庭烏冬配吉列豬扒 $108

▫️卡邦尼意大利粉 $68

🍹荔枝梳打 $32

2021-02-21 146 views
好得閒先好黎食。落單後45分鐘才出第一道菜。但啲食物唔熱嫁喎!落單又叫你等,問佢又叫你等等,得5檯客,我地早落單都同遲過我地既客人一齊出菜。最黎一個雞扒等左差不多一個鐘
最黎一個雞扒等左差不多一個鐘
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2020-12-25 633 views
懶惰的我,今次第二次執筆為餐廳寫食評。首次在這餐廳的體驗,很值得花時間跟大家分享。其實只需簡單地用五個字就可以形容…「性價比超高」。透過這平台認識到小店,網評內沒有很多評語,及很多食物都給五⭐️,此刻其實都好懷疑是否請打手刻意造出來的?來吸引客人?抱着懷疑的心態及表面上亦沒有任何負評。因此吸引了今次的拜訪。一樣一樣的食物端上後,又只需用簡單五個字來形容即可「色香味俱全」。1. 芒果燒雞扒沙律配柚子汁2. 柚子雞翼3. 流心蛋吞拿魚意粉4. 比利時朱古力心太軟5. 伯爵茶咖啡6. 菠蘿百香果冰唯一美中不足的是伯爵茶咖啡,茶香味掩蓋了咖啡的香味。其他的我都給予5🌟#補充:雖然環境少少,但環境打卡

1. 芒果燒雞扒沙律配柚子汁
2. 柚子雞翼
3. 流心蛋吞拿魚意粉
4. 比利時朱古力心太軟
5. 伯爵茶咖啡
6. 菠蘿百香果冰
#補充:雖然環境少少,但環境打卡
芒果燒雞扒沙律配柚子汁
柚子雞翼
流心蛋吞拿魚意粉
70%比利時朱古力心太軟
2020-12-23 387 views
禁晚市堂食前嘅最後晚餐#招牌青蘋果焗加拿大豬鞍扒配薯蓉叫左一個set會配餐湯同沙律~南瓜湯好好飲❤️creamy得黎又唔會太膩 主菜出場嘅時候已經聞到好香嘅味道💕豬鞍扒肉質鮮嫩多汁 配埋青蘋果醬可以解膩~😋再加埋用咗好多牛油嘅薯蓉真係好香~#香煎檸檬龍脷柳意粉 本來見到加左檸檬嘅意粉好好奇會係咩味🙈點知配埋煎到香脆但係入面仲係好多汁嘅龍脷柳同意粉好match❤️最後我哋用9秒9嘅速度清曬成碟意粉😝#Twinings 伯爵茶碎朱古力窩夫本身想叫心太軟可惜無曬😢最後叫咗呢個用伯爵茶整嘅窩夫🧇 咬嘅每一啖窩夫都有好香伯爵茶味~再配埋玄米茶雪糕好好味😋係環境食物味道各方面都好好~不過希望可以餐廳多啲人幫手🙈下次會再幫襯~
禁晚市堂食前嘅最後晚餐

Celebration
Birthday
Twining伯爵茶碎朱古力窩夫
2020-12-19 215 views
經朋友推介認識呢間店,見到環境唔錯,其他食客嘅食評都幾好,所以一直都想試下呢間黃店,但同時都有好多人話呢間上菜有啲慢。雖然係咁,但我哋都選擇去,俾次機會佢。去到見到環境相當寬落,同都有啲打卡位,係一個可以同朋友吹水吹好耐嘅好地方,呢度仲有好多board game提供俾顧客玩,但由於我同朋友都有啲趕時間,所以就冇玩到。另外,唔知係我哋好彩定其他人唔好彩,上菜等好耐嘅情況都冇發生喺我哋身上,整體評價唔錯👍🏻
2020-11-27 245 views
環境十分舒適!!味道很好味!!老闆娘非常好人!!一個好好的地方,能夠同朋友來到這裡盡情地傾計到收鋪。咸蛋黃單邊雞翼-雖然對女士來講有少許邪惡,不過實在無辦法唔食晒佢地!另外,非常推薦一款甜品-用心製作的伯爵茶窩夫,窩夫入面加入了90%的軟朱古力粒,再配上玄米茶雪糕,出門口之後已經念念不忘,還有套餐包括的雪糕球,選了咖啡口味,也一樣很喜愛!!真的非常多謝老闆娘用心的招待!非常非常美好的一個晚上一個有人情味的餐廳
環境十分舒適!!味道很好味!!老闆娘非常好人!!
一個好好的地方,能夠同朋友來到這裡盡情地傾計到收鋪。
咸蛋黃單邊雞翼-
雖然對女士來講有少許邪惡,不過實在無辦法唔食晒佢地!

真的非常多謝老闆娘用心的招待!
非常非常美好的一個晚上
一個有人情味的餐廳
  • 伯爵茶窩夫
嚟幫襯過幾次 明明又好味 坐得又舒服 佈置又靚 點解午市永遠都係得一兩枱🙁入正題 今日試咗lunch set有南瓜湯 流心蛋芝士忌廉呑拿魚意粉嘢飲今次因為眼訓 嗌咗齋啡但水果茶係我平時必點~流心蛋真流心 撈落麵度食又得 留返最後一啖啪落口又得 意粉唔好睇佢係芝士忌廉汁 食落唔會好膩 夠咸香 好飽肚一啖接一啖南瓜湯蕃茄味濃 好好味~齋啡一般 都係水果茶好味啲佢平時營業中都閂埋道門 可能驚開門會阻住工廈通道 大家唔好以為佢無開呀 知道佢地晚市都旺 想試嘅可以係午市時段試試佢!
嚟幫襯過幾次 明明又好味 坐得又舒服
佈置又靚 點解午市永遠都係得一兩枱🙁

入正題 今日試咗lunch set
有南瓜湯 流心蛋芝士忌廉呑拿魚意粉
嘢飲今次因為眼訓 嗌咗齋啡
但水果茶係我平時必點~

流心蛋真流心 撈落麵度食又得
留返最後一啖啪落口又得
意粉唔好睇佢係芝士忌廉汁
食落唔會好膩 夠咸香
好飽肚一啖接一啖

南瓜湯蕃茄味濃 好好味~

齋啡一般 都係水果茶好味啲

知道佢地晚市都旺 想試嘅可以係午市時段試試佢!
流心蛋忌廉呑拿魚意粉
流心蛋忌廉呑拿魚意粉
2020-10-24 326 views
最近見到間5月先新開既CAFE, 店內環境舒適, 食物賣相唔錯, 重有靚靚backdrop俾大家影相打卡. 即刻搵個lunch去試試先.佢既menu有好多選擇, 尤其甜品系列都有好多款. 今次第一次黎就認真食個lunch set先啦.我揀咗招牌手打忌廉咖哩稻庭烏冬配吉列大蝦 (個名好長...), 飲品就揀咗蜜桃四季春. 同事揀咗流心強芝士忌廉吞拿魚意大利粉. 星期五既lunch人客唔算好多, lunch set首先上是日餐湯係南瓜湯, 好濃好cream呀! 好好飲唔錯. 蜜桃四季春就普通果茶ok. 到我既招牌手打忌廉咖哩稻庭烏冬配吉列大蝦上枱, 剩係睇賣相都已經好吸引! 咖哩湯偏微辣, 配上面層既cream就可以中和返. 味道好好不過烏冬既量少咗啲. 到佢既吉列大蝦真係無得輸! 隻蝦真係新鮮又大隻, 就算沾咗炸粉去炸都食到佢既鮮味. 而面層既炸粉炸得好鬆脆! 真係覺得食個炸蝦都已經值!!另外同事既流心強芝士忌廉吞拿魚意大利粉賣相都唔錯, 至於食評同事話個汁好cream又夠味, 整體係好食既!!

2020-07-10
Lunch
星期五晚想搵一間cafe座耐少少,同朋友慶生,可以畫下碟,無意中search到呢間工廈既cafe, 地點方便所以book左黎試一試!店內有分室內和室外座位,怕室外熱和有人食煙所以坐左係室內,室位夠闊,同鄰座不算貼太近👍🏻點左三樣食物加一個甜品,最印象深刻的係龍脷柳忌廉意大利飯😋😋😋加左魚子係啲飯到,啖啖飯都有醬汁包住,飯亦煮得啱啱好👍🏻唯一要注意既地方係因為小店得一位廚師煮野食,所以上菜時間有啲耐,見到佢好忙煮緊野食,都唔想再催促🤣最後上甜品,職員好有心思地幫我地寫好字👍🏻慶生飯完美complete☺️
煎雞扒
龍脷柳魚子忌廉意大利飯
窩夫和雪糕
  • 朱古力窩夫配雪糕
2020-10-06 233 views
🍝香煎檸檬紐西蘭龍脷柳配蟹子白酒忌廉意粉 $98 龍脷柳有2大件,煎得個皮脆脆地,魚肉滑捋捋。忌廉汁好香濃,蟹子份量超重手,撈埋洋蔥粒冇咁膩。汁嘅份量都好多,包保每條意粉都掛到汁。呢個意粉性價比勁高,睇menu冇㗎,要睇黑板先有,所以想食嘅朋友仔要留心呀🥰🍝護肝明目養生茶 $68 見到養生兩隻字就即刻叫咗😂 飲完個人都變得好輕鬆好舒服,飲完仲有得refill😌食物真係高水準,但當日可能人手問題,上菜速度真係比較慢,所以趕時間嘅朋友要注意👀
🍝香煎檸檬紐西蘭龍脷柳配蟹子白酒忌廉意粉 $98
香煎檸檬紐西蘭龍脷柳配蟹子白酒忌廉意粉

🍝護肝明目養生茶 $68
護肝明目養生茶

香煎檸檬紐西蘭龍脷柳配蟹子白酒忌廉意粉
2020-09-24 324 views
唔知係咪疫情關係,間餐廳中午得一位姨姨做,由落單到煮食上菜都係一腳踢🙈一份一份上真係無得急,唔建議只想食個快飯嘅人去🙈不過食物係好食嘅!我叫左番茄鴨胸意粉,睇落個size 唔大但好多鴨胸。唯一成餐飯最唔慣係熱飲個杯,真係唔知點拎🙈可能知道有點慢,姨姨好有禮貌唔該前唔好意思後👍🏻
2020-09-24
2020-09-22 243 views
疫市開舖很勇敢,而且裝潢特別,有不少打卡位,早知襯午市前到處走走拍照,午市也不少食客,可以訂位哦🥣 是日餐湯南瓜湯十分濃郁,而且我十分喜歡加了少許忌廉的香味🐽 招牌手打忌廉咖哩稻庭烏冬配吉列豬排我完全是為了這個忌廉咖哩烏冬而來的,全白的外表,裡面是咖哩,顏色很特別,咖哩加忌廉的味道濃厚,咖哩微辣惹味,豬排正常發揮,熱辣辣夠香脆🍄 黑松露磨菇意大利飯黑松露味濃但分佈不平均,飯粒軟硬適中,整體味道不錯

南瓜湯

🥣 是日餐湯
南瓜湯十分濃郁,而且我十分喜歡加了少許忌廉的香味

🐽 招牌手打忌廉咖哩稻庭烏冬配吉列豬排

🍄 黑松露磨菇意大利飯
黑松露味濃但分佈不平均,飯粒軟硬適中,整體味道不錯

2020-09-02
南瓜湯
2020-09-15 221 views
今次黎到觀塘呢間circle m食野一入到去個環境好靚 店員亦好有禮雖然店舖細小 但menu有好多選擇落完單 店員上左碗南瓜湯比我地甜甜地幾好飲我叫左黑松露磨菇意大利飯 $88超好食 磨菇同黑松露唔會太少飯既份量亦足夠 同埋一整好就送上枱熱辣辣咁食同行朋友叫左手打忌廉咖哩稻庭烏冬配吉列大蝦 $98朋友話忌廉無乜味撈埋下面既咖哩烏冬食都唔會太重口味感覺剛剛好吉列大蝦兩隻都好大隻 超飽肚小食方面 我地叫左黑松露芝士焗粗薯條 $58呢個小食係我地叫咁多樣野唯一比較遜色既食物薯條係有薯味 但唔係粗偏幼身芝士得好少 薯條唔夠分同埋d薯條好易痴埋一舊薯條係熱 黑松露醬偏凍 感覺唔係好夾另一款小食 甜蜜到飛起(蜜糖單骨雞翼) $58total應該有10小隻單骨雞翼雞翼炸得剛剛好蜜糖份量都剛剛好 唔會淋得太多細細舊好易入口 讚飲品係小食同主菜上完之後先黎我就叫左蜜桃梳打 $32好大一杯 飲唔哂 好好飲甜品環節一口西多士配雪糕 $58本身以為得一兩塊仔 點知原來有咁多塊店員亦都好貼心比左幾枝forks比我地食西多士入面係花生醬 都幾夾雪糕可以自選 呢碟就揀左芒果另一份甜品係比利時黑朱古力心太軟配雪糕 $
今次黎到觀塘呢間circle m食野

薯條係有薯味 但唔係粗偏幼身
芝士得好少 薯條唔夠分
同埋d薯條好易痴埋一舊
薯條係熱 黑松露醬偏凍 感覺唔係好夾
甜蜜到飛起(蜜糖單骨雞翼)

另一款小食 甜蜜到飛起(蜜糖單骨雞翼) $58

環境方面 好靚 仲見到有board game玩
服務方面 店員友善
可再試
2020-09-14
$240 (Tea)
黑松露芝士焗粗薯條
甜蜜到飛起(蜜糖單骨雞翼)
蜜桃梳打
一口西多士配雪糕
比利時黑朱古力心太軟配雪糕
2020-09-14 167 views
晚市剛放寬到10點,去觀塘揾好嘢食,原本想去果間收6pm, 見評價不錯,臨時拉夫搵咗呢間cafe,上到去見職員冇戴口罩嘅有,戴得唔好亦有,心裡有啲唔舒服... 叫左 意大利飯 ,一客小食, 及甜品 伯爵茶窩夫,食物普普通通冇乜驚喜, 性價比唔算高, 環境可以但唔算靚,三五知己聚下都ok, 雖然服務都唔錯,但係以觀塘嚟講,更好嘅選擇亦唔少,我覺得呢間主要冇乜代表作,比較期待嘅伯爵茶窩夫 都唔算外脆內軟, 朱古力醬唔夠,少失望...
$200 (Dinner)