2024-02-12 61 views
年初三出街食晚餐,見門面海南鸡飯吾抵,本來都吾想食,最後強權下屈服入去食,睇晒門面都無寫加一, 入到去睇餐牌都系無寫, 但餐牌野食算正常吾系貴, 張单就寫左加一,算了新年預左,叫左個鰻魚飯正正常常, 叫個梅菜扣肉客飯,例湯又吾攞嚟,提佢又吾記得左, 個餸又遲嚟,個鰻魚飯食晒都未嚟,嚟到仲慘 怪怪地明顯淨系見得到梅菜同白菜仔,我摷完得三四塊腳甲甘大既所謂扣肉,系我食過最差既梅菜扣肉,另外見個場啲餸都系耐甩甩漏漏,睇下人地啲餸菜算正常。但我就無下次了。
2024-02-12
Dinner
今天要介紹的餐廳位於黃大仙,是一間提供不同類型菜式既茶餐廳。餐廳提供既菜式選擇都好多,有焗飯、煲仔飯、小炒等,而且價錢亦合理, 環境光猛乾淨而且職員有禮。嚐館煲仔飯 $108係一個雜錦煲仔飯,餸有油鴨、土魷肉餅同臘味。煲係熱辣辣上枱,飯有輕微飯焦,大大煲,2-3個人都好夠食。芝士焗蘑菇燒汁牛脷飯 $88焗飯係蛋炒飯底,飯面舖有大量芝士,燒汁甜甜地汁足夠撈飯,牛脷已切成條分量好多,幾好食。📍cityfresh(黃大仙)香港中環港鐵香港站入閘區大s 黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖港鐵黃大仙站 D出口

嚐館煲仔飯 $108

芝士焗蘑菇燒汁牛脷飯 $88

📍cityfresh(黃大仙)
港鐵黃大仙站 D出口
2024-02-09 42 views
我今早又去左黃大仙南館的嚐館食早餐,上次見到牛角飽早餐賣相不錯,今次專程來食牛角飽餐。我點左吞拿魚碎蛋芝士牛角飽配鮮奶泡沫咖啡$53,牛角飽好香脆,配料新鮮好好味,鮮奶泡沫咖啡好飲!

2024-02-09 37 views
來到黃大仙,順便食個飯先,轉左一圈決定食嚐館。餐牌好多野揀,中菜、西式、港式、日式等都有,揀黎揀去最後叫左小菜。⭐例湯跟餐送的例湯,紅蘿蔔豬骨湯,幾清甜呀。⭐粟米班腩想食下粟米汁就揀左粟米班腩,個汁甜中帶鹹幾好下飯,班腩炸得外脆內軟,魚肉鮮味嫩滑,好味噃😋⭐豉汁涼瓜火腩煲另一個就叫左火腩煲,涼瓜爽口唔苦澀,火腩香口可惜太瘦,無脂肪位有點鞋口,味道是不錯的。⭐白飯小菜餐送例湯同白飯,幾大碗添。⭐熱奶茶店員話小菜餐有餐飲送,明明餐牌唔係咁寫🤔但今日晏晝飲左咖啡又飲左檸茶,晚上唔係好想飲了,哈哈,要一杯算了,熱奶茶茶香奶滑,朋友話好飲👍無加一,味道唔錯又幾好坐,有下次喎👍
來到黃大仙,順便食個飯先,轉左一圈決定食嚐館。

⭐例湯
跟餐送的例湯,紅蘿蔔豬骨湯,幾清甜呀。

⭐粟米班腩

⭐豉汁涼瓜火腩煲

⭐白飯
小菜餐送例湯同白飯,幾大碗添。

⭐熱奶茶

無加一,味道唔錯又幾好坐,有下次喎👍

2024-02-08
$95 (Dinner)
2024-02-08 43 views
最近因工作經過黃大仙中心南館,其實比較少去這區,剛巧做完嘢要醫肚,就到了這鄰近地鐵的商場。去咗一間比較親民的餐廳 @嚐館,午餐選擇很多,供應時間竟然由11:30am到5:30pm,非常貼心。最後我點了一款很受歡迎的黑椒汁紐西冷牛配薯菜($88),附送中湯及飲品,非常抵食。一杯熱檸茶。這家餐廳以其出色的牛排聞名,讓您能品嚐到優質的牛肉美味。這西冷肉質鮮嫩多汁,外層煎很剛剛好,內部不會太硬,保持嫩滑的口感,咬下去時仍然肉汁豐富。西冷牛的調味恰到好處,很香,配上黑椒汁更惹味。這道菜的配菜我選了薯菜,也可選飯或意粉,薯仔外層金黃,內部柔軟。配埋牛肉和薯菜一起品嚐,非常滿足。當然,配埋杯熱檸茶更正,茶底不錯。呢間餐廳地點方便,價錢親民,店舖也提供多個座位,值得推介。而其實佢的下午茶也很多選擇,下次再試試。

當然,配埋杯熱檸茶更正,茶底不錯。

Lunch
2024-02-06 30 views
我今早專程往黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖食早餐,交通方面的地鐵是最方便快捷,環境闊落舒適,聽著輕音樂,慢慢享受美食 ,人生一大樂事👍!我點左個歐陸式扒餐, 有美國雞扒、風味火腿、煎雙蛋、午餐肉、茄汁焗豆及牛油厚多士;好友亦都點左個歐陸式扒餐,有香煎牛扒、風味火腿、煎雙蛋、午餐肉、茄汁焗豆及牛油厚多士;餐飲都係鮮奶泡沫咖啡。雞扒煎得皮脆肉嫩,牛扒亦煎得香口,口感不錯,沙律菜好新鮮👍,煎雙蛋好一流,流心蛋黃伴著厚多士,十分美味!鮮奶泡沫咖啡非常滑溜👍!

2024-02-04 53 views
放工嘅時候唔想煮飯,就去咗黃大仙中心南館嘅《嚐館》去食晚餐。見到菜式選擇都好多,當中不乏時令海鮮同埋特色小炒,而且性價比都幾高。當日就叫咗一個四人套餐。蔥油雞淡黃色嘅外皮有光澤,內層肉質夠晒粉嫩,熟度啱啱好。魚香茄子煲精粹當然係魚香,鹹香嘅味道和醬汁充分比茄子吸收晒,而且茄子經過油炸食落特別軟身。清蒸䱽魚是令生猛䱽魚,火候就啱啱好,魚肉肉質的夠嫩。蒜香金沙骨金沙骨炸得夠香脆,充滿蒜香嘅味道。嚐館 (黃大仙)黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖

蔥油雞
淡黃色嘅外皮有光澤,內層肉質夠晒粉嫩,熟度啱啱好。

魚香茄子煲

清蒸䱽魚
是令生猛䱽魚,火候就啱啱好,魚肉肉質的夠嫩。

蒜香金沙骨
金沙骨炸得夠香脆,充滿蒜香嘅味道。

嚐館 (黃大仙)
黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖
2024-02-02 65 views
今日同屋企人去黃大仙拜神,!拜完神諗住喺附近搵間餐廳食飯,經過黃大仙中心電梯口有間叫嚐館嘅冰室,環境唔錯而且職員十分好客,就入咗去食。本身睇餐牌以為係普通港式茶餐廳,但其實仔細睇會發現佢都幾多元化,除咗炒粉麵飯同中餐小菜之外,仲有東南亞、日式、西式套餐選擇。我哋嗌咗招牌瑞士汁乾炒牛河同埋日本味噌醬焗紐西蘭白魚魚柳嘅晚市精選。乾炒牛河用瑞士汁嚟炒都幾入味,牛肉炒得幾嫩口,河粉唔算好油,洋蔥亦都炒得好甜。魚柳就其實唔係好食得出日本味噌醬,但白汁加上黑椒蘑菇都令到個魚夠晒味,套餐包埋芝麻醬沙律、手工麵包、忌廉湯同薯角配菜,食完都幾飽肚,住黃大仙嘅朋友可以嚟試吓。📍黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
招牌瑞士汁乾炒牛河
日式味噌醬配紐西蘭白魚魚柳
2024-01-26
$100 (Dinner)
招牌瑞士汁乾炒牛河
日式味噌醬配紐西蘭白魚魚柳
位於黃大仙嘅多國菜餐廳,晚市人流多 好受街坊歡迎☺️ 餐廳嘅環境設計簡約又溫馨,空間大 座位寬敞舒適,是聚會的好地方,好適合同家人/朋友嚟享受美食🤗 工作人員熱情友善,用心向客人推薦菜式~💖💖💖食評💖💖💖火炙芝士鰻魚配鰻魚汁炒飯 ($88)✨賣相好吸引!鰻魚好大件又厚身,有水準,口感軟腍嫩滑,加上火炙芝士好正呀😍 炒飯飯粒香口 配料豐富,份量好多 十分飽肚,好好味😋👍🏻豉汁排骨煲仔飯 配例湯 ($83)✨推薦,冬天必食煲仔飯!😍 散發出濃濃嘅香氣,配上豉汁燴煮嘅排骨,肉質鮮嫩,口感味道一流😋 懷舊涼粉冰 (+$12)✨好耐冇飲過涼粉冰,好甜好好味😋凍咖啡 (+$12)✨

💖💖💖食評💖💖💖

火炙芝士鰻魚配鰻魚汁炒飯 ($88)✨

豉汁排骨煲仔飯 配例湯 ($83)✨

懷舊涼粉冰 (+$12)✨
好耐冇飲過涼粉冰,好甜好好味😋

凍咖啡 (+$12)✨

呢日喺黃大仙呢頭放lunch 就喺呢個商場搵食啦 見到呢間環境光猛闊落嘅茶餐廳有唔少午餐嘅選擇 就入咗去試試🤤例湯呢日嘅湯係中湯 係紅蘿蔔豬骨湯🍲 入面冇乜湯渣 啱晒唔食湯渣嘅我 清清地幾適合冬天飲椰香咖哩牛腩飯幾鍾意佢嘅擺盤 冇諗過係街坊食堂食午餐都可以咁賞心悅目😂 咖哩汁唔算好多 係較杰身嘅咖哩 但絕對夠晒送飯食🍛 咖哩味道唔係好辣 但香料同椰汁味好香 除咗有牛腩之外 仲有牛筋 同埋薯仔喺入面🥔 牛腩炆得好入味 啖啖肉都唔錯紅酒燴牛尾意粉本來就係睇中午餐menu都有牛尾食先入嚟😻 一碟嘅份量都好多 有5-6件牛尾😚 牛尾燴得好腍 半肥瘦好juicy 而且好輕易就將牛肉同牛骨分開 意粉配埋紅酒汁都幾夾🍷 飲品凍奶茶 嚟食港式餐廳會想嘆返杯奶茶 呢度奶同茶嘅比例剛好☕️ 低糖凍綠茶 綠茶清清地 啱晒飯後飲用🍵午市時段都見到唔少街坊過嚟食晏 食完個靚午又可以充滿能量咁繼續開工啦😂

例湯

飲品
凍奶茶 凍低糖綠茶

Lunch
2024-01-30 58 views
今日去黃大仙中心到行街買年貨,到食飯時間見到呢間嚐館餐牌有好多唔同菜式選擇就入左去試下,店員們都好熱情招待,坐位又夠闊落。🥢法國小牛柳(6安士)配大虎蝦 跟餐仲有一個好濃郁蕃茄味嘅羅宋湯,牛油麵包同新鮮沙律👍🏻小牛柳擺盤好靚,茶餐廳都食到儀式感😆小牛柳又幾驚喜,肉質軟腍,幾塊都好厚切,蝦肉彈牙,伴碟薯仔都炸得好好味。🥢海鮮雜菜粉絲煲粉絲煲湯底好清甜,有啲冬瓜盅個種味道,海鮮有好多細蜆仔魷魚,雜菜有節瓜、木耳、西蘭花同冬菇,份量都幾多下,唔錯👍🏻見餐牌仲有好多選擇下次想試下其他獲氣小炒😋

🥢法國小牛柳(6安士)配大虎蝦
跟餐仲有一個好濃郁蕃茄味嘅羅宋湯,牛油麵包同新鮮沙律👍🏻

🥢海鮮雜菜粉絲煲

見餐牌仲有好多選擇下次想試下其他獲氣小炒😋
  • 法國小牛柳(6安士)配大虎蝦
地道推介· 黃大仙人氣茶記 星期六早上同同事在附近開會,提前黎這裡先食個早餐。早上八點半不算多人,這裡坐位寬闊,而且即磨咖啡好吸引,所以特意揀這間。這間餐廳還有蛋糕,不少人特地來吃下午茶蛋糕及咖啡。有出前一丁既早餐,係充滿邪惡,減肥嘅時明天再算吧 可以揀沙嗲牛肉/牛扒/豬扒/雞扒等,跟餐配上厚切牛油多士,還有炒蛋及餐飲。雞扒幾有驚喜,好入味,炒蛋都夠晒滑口牛扒都唔錯,夠哂大塊。即磨咖啡仲有埋拉花,味道唔錯
地道推介· 黃大仙人氣茶記

星期六早上同同事在附近開會,提前黎這裡先食個早餐。

雞扒幾有驚喜,好入味,炒蛋都夠晒滑口

牛扒都唔錯,夠哂大塊。

即磨咖啡仲有埋拉花,味道唔錯
2024-01-27
$50 (Breakfast)
環境闊落,多卡位,環境舒適而且幾岩聊天的地方📍奇律薯條熱辣辣上枱,薯條粗身香脆,好香嘅薯仔味,就算放耐左都唔會軟淋。📍煙三文魚凱撒沙律三文魚大塊、滑口,帶油香味。沙律都幾大份,兩個人食都夠食。📍野生雜菌黑松露忌廉汁燴北海道帶子意大利飯帶子大粒,口感滑口。燴飯略厭味道不夠濃,而且飯沒想像中濕潤,配菜有青椒、翠玉瓜等伴飯,反而跟想像中有出入,不是正宗的意大利飯。📍青蘋果蘆薈特飲好清新嘅青蘋果味,加埋蘆薈,口感咁突出。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#嚐館 (黃大仙)黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#黃大仙好食 #黃大仙食好西
環境闊落,多卡位,環境舒適而且幾岩聊天的地方

📍奇律薯條

📍煙三文魚凱撒沙律
三文魚大塊、滑口,帶油香味。沙律都幾大份,兩個人食都夠食。

📍野生雜菌黑松露忌廉汁燴北海道帶子意大利飯

📍青蘋果蘆薈特飲
好清新嘅青蘋果味,加埋蘆薈,口感咁突出。

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#嚐館 (黃大仙)
黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#黃大仙好食 #黃大仙食好西
2024-01-29 32 views
今日去咗黃大仙附近探朋友,朋友帶我去平時佢食開嘅飯堂。佢話呢度中西日嘅菜式都有齊,實有一款啱我口味。果然去到餐廳, Menu嘅食物真係多不勝數,花多眼亂,最後我哋決定食西式加中式。咖喱香酥雞球$78可以配白飯或意粉。咖喱幾香同少少香辣,撈意粉一流。雞球嫩滑,份量多,仲有薯仔同青紅椒,足料。呢個係餐仲配熱飲,抵食揚州炒飯$60炒飯炒得粒粒分明,充滿蛋香,乾爽不油膩,配料有叉燒,火腿,蝦,蛋同菜粒等等,朋友好鍾意食。香蔥肉丁餐肉粒炒飯$60呢個炒飯有超多肉丁同埋餐肉,好邪惡,仲要加埋香蔥,少少香辣,不知不覺食多咗好多飯。

咖喱香酥雞球$78

揚州炒飯$60

香蔥肉丁餐肉粒炒飯$60
✨葱油鸡肉眼可见的新鲜靓鸡,鸡肉肉质厚实,鸡皮滑嫩,吃起来也不会很柴口,加上了秘制的葱油,很香。✨鱼香茄子煲鱼香茄子做法非常正宗,茄子软糯入味, 味道恰到好处, 而且茄子切得很大块, 不像有些地方切得很小碎,茄子肉的嫩滑感足,特别下饭。✨清蒸倉魚鱼味鲜甜不腥,味道挺普通的,有家的味道。✨蒜香金沙骨味道很惊喜,蛮好吃的,蒜香浓郁,排骨柔嫩多汁一咬就能脱骨,外面裹着沙酥的面衣,口感丰富。嚐馆 黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層 UG41號舖
✨葱油鸡
✨鱼香茄子煲
不像有些地方切得很小碎,茄子肉的嫩滑感足,特别下饭。
✨清蒸倉魚
鱼味鲜甜不腥,味道挺普通的,有家的味道。
✨蒜香金沙骨
嚐馆