-嚐館-@黃大仙.黃大仙中心嘅餐廳好多,今日想食家常菜,於是便選擇了嚐館。.茶餐廳嘅裝修用咗明亮嘅淺藍色同白色為主,環境好舒服,而座位都好闊落,坐得好舒適。.食品嘅選擇好多,除咗有中式家常菜,連日式、西式、扒餐甚至甜品都好多選擇。.醬爆雞煲 ($80)好惹味好適合送飯嘅一道菜。.雞件好滑,而且醃得入味,加上秘製醬汁炒香, 十分惹味。.豉汁蒸䱽魚 ($85)因為唔係好識煮魚,所以出街食飯,通常都會選擇有魚的菜式。.家常菜嘅豉汁蒸䱽魚,䱽魚份量兩個人食剛剛好。蒸魚嘅時間拿捏得剛好,魚肉都仲係好嫩滑。簡單用蒸魚豉油、辣椒同蔥粒調味已經好好送飯。.䱽魚魚骨好少,啱晒唔識食魚嘅朋友。.另外仲加倍左特色飲品,男朋友點芒果蘆薈青檸特飲 (+$18),味道比較普通,不過蘆薈粒好多,而且唔會太甜,值得一讚。.涼粉冰 (+8)涼粉冰嘅涼粉都好多,而且超香奶味個人非常鍾意。.
-嚐館-
@黃大仙
黃大仙中心嘅餐廳好多,今日想食家常菜,於是便選擇了嚐館。

醬爆雞煲 ($80)
好惹味好適合送飯嘅一道菜。
雞件好滑,而且醃得入味,加上秘製醬汁炒香, 十分惹味。
豉汁蒸䱽魚 ($85)
因為唔係好識煮魚,所以出街食飯,通常都會選擇有魚的菜式。
䱽魚魚骨好少,啱晒唔識食魚嘅朋友。
涼粉冰 (+8)
涼粉冰嘅涼粉都好多,而且超香奶味個人非常鍾意。
2023-11-09 75 views
👌🏻朝早去完教會禮拜,同屋企人一齊喺附近搵間餐廳食個醒神早餐 ☀️ 呢間開喺黃大仙中心南館嘅餐廳,以港式早餐同經典茶餐廳風味小炒做主打,見星期日一大早都咁多人排隊,一於試下佢係咪真係咁好食先 😋👅 香煎美國雞扒併出前一丁食港式早餐又點可以少出前一丁麵餐?今次點份煎雞扒配搭一丁,雞扒皮煎得香脆,肉質較軟,配搭嘅醬汁似乎係香烤蜜糖味,甘甜中帶點香烤味,都幾特別。至於主角一丁麵,煮得爽彈好咬,又有陣陣嘅麻油香,超開胃。茶餐配有炒蛋併鮮牛油厚多士,炒蛋香滑,食埋份多士 + 熱飲,好滿足~~😎👅 蔥花咸牛肉炒蛋波蘿包市面上好少見到將菠蘿包作為漢堡包一樣夾住餡料既食物,餐廳別樹一幟諗出呢種整法。外皮嘅菠蘿包鬆軟,富有空氣感,味道微甜帶脆,同咸牛肉蔥花炒蛋都幾夾,食完都幾飽肚 😇▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️嚐館 (黃大仙)📍黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖
👌🏻

👅 香煎美國雞扒併出前一丁
食港式早餐又點可以少出前一丁麵餐?

👅 蔥花咸牛肉炒蛋波蘿包

嚐館 (黃大仙)
📍黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖

2023-11-06
$40 (Breakfast)
2023-11-09 83 views
嚐館🍽️今日難得放假諗住去西貢行山⛰️,途經黃大仙轉車,見有啲肚餓就決定食咗早餐先🥣!呢一間位於黃大仙中心南館嘅餐廳,見佢裝修乾淨企理,選擇都幾多,決定入去試吓~😋當然唔少得要返個all day breakfast!🌞佢哋既歐陸式扒餐只係$58就有交易,我就揀咗美國雞扒,雞扒足足有兩塊,份量非常驚人!一set 就有齊風味火腿、煎蛋、午餐肉、茄汁焗豆同埋牛油厚多士,非常豐富!食完即刻充滿能量,可以大大力行山!💪🏻💪🏻💪🏻另外佢哋嘅沙嗲牛麵都好值得推介🐮,佢哋所選用嘅沙嗲牛肉係頂級prime鮮牛肉!真係零舍有牛肉味,特別嫩滑!✅✅配埋出前一丁,絕對係邪惡之選!😆😆另外一位朋友就揀咗蔥花鹹牛肉炒蛋菠蘿包$38🥐,咸牛肉份量都幾多,配埋炒蛋菠蘿包都別有一番滋味,全部新鮮即整,熱辣辣!配埋一杯鮮奶泡沫咖啡,就係一個完美醒神嘅good morning!😍😍
嚐館🍽️

2023-11-05 78 views
喺黃大仙南館大多數都係平民餐廳,突然有間英文名City Fresh Bistro好似好高級,睇睇餐牌果然有好多唔同種類美食,環境都好舒服,最適合街坊街里聚餐去骨海南雞 $108無骨海南雞啖啖肉,雞肉鮮嫩滑溜,配有三款海南雞醬,仲有酸蘿蔔同小棠菜墊底,油飯有薑味蜜椒薯仔牛粒 $88牛肉粒同三色椒、洋蔥一齊炒,三色椒幾清甜,帶有黑椒香味,牛肉份量多,好好送飯。小菜套餐送例湯,今日係青紅蘿蔔湯,清甜唔油膩幾好飲餐飲方面叫咗奶茶同凍低糖綠茶,凍飲要加$3 ,但係用碎冰都值得加分🤣

去骨海南雞 $108

蜜椒薯仔牛粒 $88

2023-11-04 54 views
❤️去骨海南雞飯預早去晒骨嘅海南雞食起黎好方便!有三款醬汁,侍應話我知醬汁是他們自製的,嫩滑的雞肉點埋醬汁同吃更滋味~😋雞下面原來重有白菜!有菜有肉感覺健康👍🏻。油飯入口好香☺,不知不覺食左好多飯~️🙊嚐館家常套餐❤️粟米魚塊套餐奉送例湯、珍珠白飯及熱飲。粟米魚塊炸得外脆內軟。外層炸漿不會過厚。粟米茨汁不會過「杰」👍🏻。魚塊配甜甜的粟米茨汁,送飯一流!😋例湯有湯渣,清甜,飲完唔會口渴。加左$3嗌杯凍檸茶。$3都幾大杯,幾抵飲。唔會過甜。朋友加$8嗌罐裝可樂。上枱時奉送埋一杯冰,食完飯飲番杯冰凍可樂,一個字——爽呀!😆
❤️去骨海南雞飯

嚐館家常套餐
❤️粟米魚塊
套餐奉送例湯、珍珠白飯及熱飲。

例湯
有湯渣,清甜,飲完唔會口渴。

加左$3嗌杯凍檸茶。$3都幾大杯,幾抵飲。唔會過甜。

前排放假好想食港式茶餐廳嘅下午茶,見商場有間——🌟City Fresh🌟好似幾唔錯,以粉藍色為裝修主題幾好睇就入去食呢到嘅下午茶,見味道唔錯我仲預埋屋企人份量😋._./ 常餐 /🐂|沙嗲牛肉麵|🐂(跟餐:火腿奄列+牛油多士)(配檸茶)牛肉嘅沙嗲味香濃,可以配公仔麵,呢個配搭係我最愛,跟餐仲有火腿奄列同牛油多士,奄列火腿片多味道啱好·🍞|法蘭西特厚花生醬西多士|🍞想食呢種厚身嘅西多士好耐了,呢到西多士真係勁厚身,炸烤到外層金黃色好脆,中間果層仲夾雜咗花生醬,面頭有一舊牛油,仲要係溶緊,勁邪惡企好滋味🤤·🐂|蔥花咸牛炒蛋菠蘿包|🐂(配雜果賓治)鹹味道嘅咸牛配上香甜嘅菠蘿包,一鹹一甜味道又幾夾,餡料多仲有啲蔥花同蛋香味·🥪|公司三文治|🥪分砌好四份,啲料好滿滿好正,多到好厚身,面頭嘅包仲要係烤底,惹味!._.
._.
/ 常餐 /
🐂|沙嗲牛肉麵|🐂
(跟餐:火腿奄列+牛油多士)
(配檸茶)
🍞|法蘭西特厚花生醬西多士|🍞
🐂|蔥花咸牛炒蛋菠蘿包|🐂
(配雜果賓治)
🥪|公司三文治|🥪
._.
2023-10-22 117 views
星期六同屋企人去黃大仙中心行街,行到咁上下,就過嚟呢間餐廳試吓佢既下午茶。餐廳環境乾淨明亮,而且座位寬闊舒適。食物款式種類幾多,而且價錢親民。蔥花叉燒粒炒蛋菠蘿包($40)菠蘿包好夠熱,菠蘿皮香甜鬆脆,配蔥花叉燒粒炒蛋幾夾,食落散發着陣陣嘅香蔥味。吉列豬扒拼薯條($48)吉列豬扒大大塊,外皮炸得香脆,豬扒薄身,肉質算腍。薯條係扭紋薯條,幾香薯仔味,食落唔會油膩。除咗可以拼薯條之外,亦都可以選擇拼雜果沙律或者西多,選擇幾豐富。自選雙拼麵餐($40)我哋揀咗沙嗲牛肉同埋煙肉,加左$3轉左出前一丁。沙嗲醬嘅味道都幾香,牛肉份量都唔少,而且肉質軟腍。法蘭西特厚花生醬西多士($40)食下午茶點少得食西多士,西多士厚切大大份,炸到金黃色,裏面塗上大量嘅花生醬,食落唔會成口油。

餐廳環境乾淨明亮,而且座位寬闊舒適。

食物款式種類幾多,而且價錢親民。

蔥花叉燒粒炒蛋菠蘿包($40)

吉列豬扒拼薯條($48)

自選雙拼麵餐($40)

法蘭西特厚花生醬西多士($40)
2023-10-22 87 views
午餐時間入座,都唔洗等位,叫左個蝦醬生炒牛肉飯,都正常幾好食,蝦醬嘅香味滲到入米飯入面,配埋嫩滑香口嘅炒牛肉,好快手就清完左個炒飯,份量都幾夠飽Menu上有唔少選擇都好吸引,有唔同款式,中西式都有,有意粉、炒飯粉麵、中式小菜、日式咖喱飯之類,價錢正常,仲有少量比較貴價選擇,想食豪d可以叫牛扒之類,可以配合番唔同人嘅口味,適合2-4人聚餐比較特別嘅係竟然有唔同款嘅咖啡揀,有拿鐵摩卡之類,仲有幫杯咖啡拉花,以茶餐廳黎講幾特別可以再試

可以再試
2023-10-17 68 views
去黃大仙呢頭上堂前,食個早晚餐先。見呢度環境裝修光猛,望落去乾淨企理,而且座位闊落,就喺舒舒服服食定去上堂😜下午茶時間去到6:00,下午茶餐牌都有2頁,幾多選擇。但我地就比佢啲主餐牌吸引左,種類多元化,有中有西又有小菜類,正😙 法國小牛柳(6安士)配大虎蝦
小牛柳有6小片,見到牛柳肉質粉嫩,入口都幾有鮮牛肉味道😌大虎蝦🦐食落都唔錯,肉質彈牙薯菜亦好新鮮及份量夠,薯仔粒唔係勁炸,但好香口👍生律菜都好新鮮,配上一片酸種包,成份餐感覺高級左🤭 生炒金沙骨(配飯+例湯+飲品)主角金沙骨份量多,酸甜汁調校得幾好味,唔會過份酸或甜,送飯正一流😋例湯係節瓜湯,有老火湯嘅味道,飲落唔會令人口喝,唔錯👍

下午茶時間去到6:00,下午茶餐牌都有2頁,幾多選擇。

法國小牛柳(6安士)配大虎蝦
小牛柳有6小片,見到牛柳肉質粉嫩,入口都幾有鮮牛肉味道😌
大虎蝦🦐食落都唔錯,肉質彈牙
薯菜亦好新鮮及份量夠,薯仔粒唔係勁炸,但好香口👍

生律菜都好新鮮,配上一片酸種包,成份餐感覺高級左🤭

生炒金沙骨(配飯+例湯+飲品)
例湯係節瓜湯,有老火湯嘅味道,飲落唔會令人口喝,唔錯👍
黃大仙中心南北館都越黎越多野食啦❣️今次同男朋友去南館試左間港式茶餐廳🥢餐廳環境幾新淨,空間感大,座位舒適好坐~一坐低店員已經主動同我地介紹食物,態度友善,完全係茶餐廳價錢享有cafe環境同服務質素😝餐廳食物選擇多,中、西式既食物都有😋今次我地叫左兩個小菜套餐,附送白飯、中湯、熱飲☕️性價比好高💯❥ 醬爆雞煲 $80雞煲既醬香味濃郁😍同時帶有微甜、咸味,另外仲加入左少少花椒做調味,所以帶有一絲麻辣既刺激感🥰雞件既份量多,啖啖肉,肉質鮮嫩多汁,口感同味道都好豐富😊❥ 金沙脆蝦球 $108十級邪惡🫢🫢上枱時新鮮熱辣🤩蝦球外表金黃酥脆,食落充滿鹹蛋黃香味,肉質爽口惹味😋令人一舊一舊食唔停🥹送飯食有助減膩😝
黃大仙中心南北館都越黎越多野食啦❣️
今次同男朋友去南館試左間港式茶餐廳🥢
餐廳環境幾新淨,空間感大,座位舒適好坐~

餐廳食物選擇多,中、西式既食物都有😋

❥ 醬爆雞煲 $80

❥ 金沙脆蝦球 $108

2023-10-13
Dinner
店名/Shop Name:嚐館 (黃大仙)地址/ Adresss: 黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖種類/Type:粵菜/廣東/港式推介/Recommend:招牌蔥油雞,香蔥蝦仁炒蛋,灼西生菜人均價錢:$100店舖環境:光潔明亮,白色粉綠色背景牆,再添加粉紫粉紅色的凳,顏色非常柔和舒服交通:黃大仙地鐵站D出口行3分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌蔥油雞套餐(跟飯例湯和熱飲)$88蔥油雞雞肉嫩滑,啲蔥油超香,伴着雞吃相得益彰香蔥蝦仁炒蛋套餐$80哇個蝦仁炒蛋真係超正,啲蝦仁成個BB拳頭咁大,啲蛋超滑,店員話係用咗日本蛋炒,啲蛋撈飯超正灼西生菜 $30因為想健康啲,啲灼生菜我要求走油,加埋蠔油,好清爽,感覺好均衡嘅晚餐附送例湯啲例湯雖然送嘅,但係都好真材實料,有合掌瓜紅蘿蔔,都好清甜#嚐館 #黃大仙美食 #黃大仙 #招牌蔥油雞套餐 #香蔥蝦仁炒蛋 #灼西生菜
店名/Shop Name:嚐館 (黃大仙)
種類/Type:粵菜/廣東/港式
人均價錢:$100
交通:黃大仙地鐵站D出口行3分鐘
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌蔥油雞套餐(跟飯例湯和熱飲)$88
蔥油雞雞肉嫩滑,啲蔥油超香,伴着雞吃相得益彰

香蔥蝦仁炒蛋套餐$80

灼西生菜 $30

附送例湯
啲例湯雖然送嘅,但係都好真材實料,有合掌瓜紅蘿蔔,都好清甜

• 香蔥蝦仁炒蛋
  • 招牌蔥油雞
2023-10-12 69 views
今日喺黃大仙行完街,覺得有啲肚餓就同朋友入咗你間餐廳度坐低食吓嘢傾吓偈!餐廳內座位幾闊落,環境不錯!🔥火炙芝士鰻魚鰻魚汁炒飯鰻魚汁炒飯即叫即炒,上到枱仲食到佢嘅鑊氣,炒飯幾好食炒得粒粒分明!在配搭上一嚿鰻魚,分量恰到好處!🔥法國牛柳配大虎蝦呢個套餐有配搭上沙律、蘑菇忌廉湯同埋酸種麵包作為前菜,份量都幾多!酸種麵包點着蘑菇忌廉湯嚟食好夾!牛柳口感不錯,大虎蝦幾新鮮,咬落有口感!個套餐有咁多樣嘢食,都幾抵食!

🔥火炙芝士鰻魚鰻魚汁炒飯

🔥法國牛柳配大虎蝦
外賣自取訂單,預定18:56自取19:00後去到餐廳,未有,回答整緊最終19:24至出到餐女職員仲惡言相向,話「貪平就唔好食」結論係:訂單嚴重延誤,職員唔單只唔覺得有問題,仲以極其惡劣的態度責罵顧客一粒星都唔值
外賣自取訂單,預定18:56自取
19:00後去到餐廳,未有,回答整緊
最終19:24至出到餐
女職員仲惡言相向,話「貪平就唔好食」
一粒星都唔值
TakeAway
2023-10-11 60 views
餐牌有不同選擇, 中, 西, 日, 多國菜套餐, 真係包羅萬有. -精算小菜套餐*薑蔥魚柳煲 $75.0採用鑄鐵鍋煮理, 令到魚塊有效鎖水、存熱, 大量薑蔥, 一D都唔腥, 炸粉唔厚, 魚塊鬆軟淋滑.*香煎土魷煎肉餅$80.0肉餅煎得好香口又彈牙, 肉餅內有大量土魷粒, 極有咬口, 咬落去唔乾, 仲好JUICE, 好有水準每款小菜套餐都配白飯, 熱飲及老火例湯食餐廳內有甜品櫃, 有好多精緻既蛋糕, 數量有限*歌劇院蛋糕 $48.0法式甜點中的經典之一。層次分明的蛋糕,由海綿蛋糕、咖啡雲尼拿忌廉、黑朱克力相間組成,配濃厚的巧克力醬, 口感細膩精緻.

-精算小菜套餐
*薑蔥魚柳煲 $75.0

*香煎土魷煎肉餅$80.0

每款小菜套餐都配白飯, 熱飲及老火例湯

食餐廳內有甜品櫃, 有好多精緻既蛋糕, 數量有限
*歌劇院蛋糕 $48.0
2023-10-09
2023-10-08 61 views
黃大仙中心有不少新食店進駐,今晚同阿女過嚟搵食,經過其中一間叫嚐館,裝潢簡潔,燈光明亮,座位寬敞舒適,是一間新派茶餐廳。芝士白汁海鮮焗飯,用濃厚芝士白汁味配上鮮味海鮮!加上金黃飯底,焗出最誘人香味同口感,食落啖啖滿足!美味可口!加$20配是日餐湯,黑松露蘑菇忌廉湯,濃湯入口香滑濃郁,味道且滲著黑松露的香味,美味可口。還配上一件塗上牛油的麵包,增添不少口感。滑蛋吉列豬扒飯,豬扒厚身,外皮也都炸得金黃,肉質鬆軟,帶點肥肉富油香,滑蛋又香又嫩滑,伴均勻後,令米飯味道更香甜及口感更柔軟。凍奶茶口感香滑,奶味濃郁,沒有茶澀味且回甘香醇。紅豆冰,紅豆十分夠稔,奶味都好香,冰涼可口,甜度剛好!

凍奶茶口感香滑,奶味濃郁,沒有茶澀味且回甘香醇。
紅豆冰,紅豆十分夠稔,奶味都好香,冰涼可口,甜度剛好!