2020-11-09 33 views
由銅鑼灣行到灣仔,沿途見到有間好sharp既粉紅色招牌好吸引,就入咗去試下。原來呢間餐廳係出名燉湯,我地黎到係七點半,但已經賣哂了⋯我地二人叫咗兩個主食、一個普通湯同一杯飲品日式胡麻醬手撕雞冷麵:手撕雞肉嫩滑,再配埋大量既胡麻醬汁,青瓜絲中和返濃郁既醬汁,濃濃既醬汁滲落下層既冷麵食,係絕配炭燒鰻魚椰香蛋包飯:用滑蛋包住白飯,再配椰汁食,有啲泰國風味,椰汁甜甜地,再配燒香既鰻魚,味道層次都幾特別另外跟餐加配咗養生秋葵、一個湯同一杯飲品食療拿杯湯,今日係本瓜合掌瓜湯:個湯好夠味,清清甜甜,沒有添加味精熱情豐盛:熱情果加青檸同加杞子,既養生又生津止渴下次去開灣仔可以再一試

另外跟餐加配咗養生秋葵、一個湯同一杯飲品

熱情豐盛:熱情果加青檸同加杞子,既養生又生津止渴
下次去開灣仔可以再一試
2020-11-06
今日獨自食午餐,見這間有我愛的中湯,所以入去試一試,估唔到咁好味環境簡約舒適,服務有禮,見老闆好熱情又好客今日品嚐了這個蜂蜜柚子雞套餐+彩虹飯+食譜杯中湯+皇牌菜心苗1. 香芋海底椰食療南瓜湯熱辣辣香噴噴的中式熱湯,飲得出是足料又甜美,有微微芋頭蓉在湯底、海底椰可幫助止咳安神,更有美顏效果,南瓜好甜美,飲完個身好溫暖好滿足,無味精又健康2. 蜂蜜柚子雞配彩虹飯酸酸甜甜開胃又香口的柚子雞也好出色,有3大件的外脆內軟的無骨雞肉,雞肉多汁嫩滑;更有番茄仔及青瓜片拌碟,顏色好靚靚;彩虹飯包了白米、紅米及粟米,口感豐富好味又健康,軟硬剛好,入量唔少3. 皇牌菜芯苗加錢點了菜芯苗,好大碟又幼嫩唔老,翠綠又健康又好好食

環境簡約舒適,服務有禮,見老闆好熱情又好客

蜂蜜柚子雞套餐加湯加菜

1. 香芋海底椰食療南瓜湯
杯中湯

2. 蜂蜜柚子雞配彩虹飯

3. 皇牌菜芯苗
皇牌菜芯苗

加錢點了菜芯苗,好大碟又幼嫩唔老,翠綠又健康又好好食
2020-11-09
$75 (Lunch)
蜂蜜柚子雞套餐加湯加菜
杯中湯
  • 蜂蜜柚子雞
  • 食療拿杯湯
  • 彩虹飯
2020-11-08 849 views
潮流興養生,今日約咗個灣仔返工嘅朋友食飯,佢就帶我嚟咗呢一間佢平日lunch成日去嘅椰粉湯紅食番個健康餐。店舖面積唔算大,朋友話午市時段次次都座無虛席,而且好多附近返工嘅人嚟買外賣。餐牌上嘅菜式用料方面都比較健康,價格相宜,仲免收加一。每週都有唔同嘅湯水。竹絲海南雞椰香飯套餐會配埋是日食療湯水同一碟蔬菜。朋友力推呢個竹絲海南雞飯,開頭我聽到係竹絲雞就有啲驚,因為平時竹絲雞最多都係煲下湯,我未試過食隻黑色嘅雞,不過一放入口印象就完全唔同晒,因為肉質比起平時食開嘅雞更加彈牙,係真心好食!椰香飯係用海南雞汁撈過嘅飯,比起出面食嘅油飯健康啲。蔬菜係菜芯,煮得夠淋,啱哂我。平時出面嘅湯通常都偏鹹,但我覺得呢個湯應該冇乜落鹽,我就好鍾意,因為更加能夠品嚐到湯料嘅原汁原味,飲完都覺得好滋潤。另外仲叫咗個豬頸肉蛋包飯,因為呢個本身唔係套餐,所以我哋就加咗蔬菜同飲品。豬頸肉切得薄薄的,咁就可以淺嘗肉類又唔會食得太多,包住飯嘅蛋煮得啱啱好唔會過熟,再配埋南瓜、粟米、秋葵同蕃茄,配搭健康。朋友堅持話要食秋葵,我起初都唔太鍾意秋葵滑潺潺嘅感覺,不過佢叫我試一條之後,入口覺得幾清新又爽口,又真係幾好食喎,我仲一
餐牌上嘅菜式用料方面都比較健康,價格相宜,仲免收加一。
每週都有唔同嘅湯水。
竹絲海南雞椰香飯套餐會配埋是日食療湯水同一碟蔬菜。
竹絲海南雞椰香飯套餐
竹絲海南雞椰香飯
蔬菜係菜芯,煮得夠淋,啱哂我。
木瓜合掌瓜馬蹄湯
糖脆炙燒豬頸肉椰香蛋包飯
朋友堅持話要食秋葵,我起初都唔太鍾意秋葵滑潺潺嘅感覺,不過佢叫我試一條之後,入口覺得幾清新又爽口,又真係幾好食喎,我仲一口氣食咗三條!
養生秋葵
熱情豐盛係熱情果杞子青檸汁,酸酸甜甜既清新又好味!
熱情豐盛
呢個晚餐簡直顛覆咗我之前對竹絲雞同秋葵嘅印象,令到我對健康食材嘅接受程度又高咗。而且呢間椰粉湯紅晚市冇午市咁多客人,所以都推介三五知己嚟食個晚飯傾吓偈,可以一邊享用健康嘅美食,一邊享受一個寧靜嘅晚上!
$100 (Dinner)
糖脆炙燒豬頸肉椰香蛋包飯
2020-11-07 49 views
今天經過灣仔,看到這間以養生靚湯為主打的餐廳,便試一試日式胡麻醬手撕雞冷麵 - 賣相十分色彩繽紛,非常吸睛。手撕雞份量多,雞絲配上青瓜絲, 味道清新, 再配上麻醬, 濃郁麻香充滿口腔加$12 配了金羅漢果養生茶,羅漢果微微的甘甜,十分解渴又養生竹絲海南雞椰香飯套餐 - 有竹絲海南雞飯,蔬菜和湯湯是每日不同的,今天是木瓜合掌瓜湯,沒有味精,有啖湯飲零舍開心海南雞用烏雞都是第一次吃到,烏雞是比較健康,但肉質也非常嫩滑!最驚喜是椰香飯,非常有椰香味,令人食唔停口!這間餐廳食物質素好,而且又健康,一定會再來

今天經過灣仔,看到這間以養生靚湯為主打的餐廳,便試一試
日式胡麻醬手撕雞冷麵

日式胡麻醬手撕雞冷麵 - 賣相十分色彩繽紛,非常吸睛。

金羅漢果茶

竹絲海南雞套餐

竹絲海南雞椰香飯套餐 - 有竹絲海南雞飯,蔬菜和湯

這間餐廳食物質素好,而且又健康,一定會再來
金羅漢果茶
竹絲海南雞套餐
行灣仔電腦城行到夠鐘食飯喺附近搵咗間專食健康飯餸嘅餐廳門口就已經好吸引 裝修行少女風格🥰首創竹絲海南雞椰香飯套餐🐥用竹絲雞來做海南雞真係第一次見竹絲雞一啲肥膩都冇 雞皮爽脆 好有雞味比普通嘅海南雞更加吸引椰香飯係加咗椰漿落去煮🍚溝入特製香料 好食到成碗食晒日式胡麻醬手撕雞冷麵🍜呢個冷麵都好好食啲面煮到好彈牙咬口面頭鋪滿大量手撕雞加入青瓜絲 生菜絲 小蕃茄🍅🥒用胡麻醬黎調味一定冇得輸份量勁大份 連男仔都食得好飽🤪跟餐仲有金羅漢果養生茶☕️秋天飲羅漢果茶真係一流飲完之後個喉嚨好舒服時令靚菜係菜心 新鮮爽甜🥬是日食療拿杯湯😋木瓜合掌瓜馬蹄湯呢度嘅是日靚湯係用紙杯上 都幾方便飲呢款湯主要嘅療效係和胃理氣 疏肝止咳又係一款秋天飲嘅靚湯😌

行灣仔電腦城行到夠鐘食飯

呢度嘅是日靚湯係用紙杯上 都幾方便
飲呢款湯主要嘅療效係和胃理氣 疏肝止咳
又係一款秋天飲嘅靚湯😌
2020-11-05 23 views
餐廳平時午市超多人, 堂食限時, 實在太好食,今天特地放工來吃晚餐, 一嚐美食。麻辣手撕雞冷麵($58)這款冷麵好日式, 冷麵是蕎麥麵, 撈沙律菜, 青瓜, 海哲, 很有口感, 加埋川味的麻辣手撕雞好夾, 又fresh又惹味, 麻辣冷沙律😘(+食療拿杯湯$15)是日木瓜合掌瓜馬蹄湯這個湯好清, 飲完唔會好渴, 無加味精, 好適合食完辣野後飲。和牛椰香蛋包飯($88)和牛真材實料, 唔係得個名, 入口即溶, 這個價錢食到咁高質的牛,性價比好高👍👍蛋包飯好滑, 配秋葵和南瓜, 最特別是椰汁, 有椰香的甜味, 好順滑。蒜泥白肉($38)蒜泥夠惹味, 這個價錢好大碟,份量好足。熱情豐盛 (+$15) 熱情果汁味濃, 加埋杞子,青檸, 好開胃健康。

麻辣手撕雞冷麵($58)

(+食療拿杯湯$15)
是日木瓜合掌瓜馬蹄湯

和牛椰香蛋包飯($88)

蒜泥白肉($38)
蒜泥夠惹味, 這個價錢好大碟,份量好足。

熱情豐盛 (+$15)
熱情果汁味濃, 加埋杞子,青檸, 好開胃健康。
  • 和牛椰香蛋包飯
  • 酸辣手撕雞冷麵
2020-11-05 38 views
2主食+1菜+1湯=完美嘅晚餐椰皇花膠冬菇燉雞湯香香嘅椰子 配上足料嘅冬菇養生又健康而且湯用左椰皇上好甜冬菇同雞肉都好多 絕對足料💕山楂梅子糖醋骨配椰香米線本身我都好鍾意食糖醋骨然後食落去更加覺得佢好食影完相一陣 唔算熱但佢都冇比啲汁整淋 依然係好香口好脆而且汁唔會話太甜太酸配上一啖椰香嘅米線,好正香草紅酒牛腩配彩虹飯俾佢個彩虹飯個名吸引咗點知原來佢係紅米飯牛腩食到好足料嘅香草味而且牛腩絕對唔係肥肉同根多啖啖食落去都係肉 而且覺得唔係剩係得牛腩仲有紅蘿蔔碎蕃茄仔令到成個汁變得唔單調加咗$12要個時令菜似係蠔油娃娃菜正正常常 冇咩特別總括來講呢餐晚餐都幾健康而且兩個人食都食唔晒個湯同糖醋骨係必食
2主食+1菜+1湯

本身我都好鍾意食糖醋骨
然後食落去更加覺得佢好食
影完相一陣 唔算熱但佢都冇比啲汁整淋 依然係好香口好脆
而且汁唔會話太甜太酸
配上一啖椰香嘅米線,好正

香草紅酒牛腩配彩虹飯

總括來講呢餐晚餐都幾健康
而且兩個人食都食唔晒
個湯同糖醋骨係必食
2020-11-05 22 views
轉天氣啦 皮膚開始乾 乾到起白紋但呀媽呢幾日又唔煲湯唯有自己去飲下湯 女人唔補 好易老有8款湯既選擇 唔算好多款揀 但貴精不貴多揀左椰皇竹笙姫松茸燉雞湯最鐘意就係菇菌類椰皇竹笙姫松茸燉雞湯一上枱好surprise 原來係原個椰皇好香既椰子味 又好足料 成個椰皇都係湯料湯味濃的 啖啖都係椰子香味加上原個椰皇上 好保溫坐左半個鐘 啲湯仲係熱👍🏻👍🏻👍🏻彩虹飯即係白米 + 紅米+ 粟米成件事好繽紛 如果粟米可以多少少 口感應該會更好菜心一人份量岩岩好啲菜都不會老成餐飯感覺好健康 好岩無住家飯既人食食完呢餐 唔知點解好想食椰皇燉蛋白😂😂
轉天氣啦 皮膚開始乾 乾到起白紋

啲菜都不會老

成餐飯感覺好健康 好岩無住家飯既人食
食完呢餐 唔知點解好想食椰皇燉蛋白😂😂

2020-11-04
$90 (Dinner)
2020-11-04 19 views
少飲湯水小妹來到灣仔發現有間以粉色霓虹燈的《椰粉紅湯》!👏🏻位於港鐵灣仔站B1 出口再步行3分鐘 即修頓球場附近HKD 83 有椰香海南雞 + 食療拿杯湯 +皇牌菜心苗 主打為湯類,這個健康食療例湯味道不濃烈,老少咸宜。這個飯跟平日有別,不再是「例排」中的白/油飯了! 換來的是濃濃的椰香飯 有新鮮感而雞隻皮層只是簿簿的一塊,嘅不厚也不帶很多脂肪,而雞肉肉質不錯,不會橡皮搬 翠綠蔬菜🥬已叫讚,還要是菜心苗,又嫩又沒菜渣👏🏻灣仔區這個價錢來就不貴

HKD 83 有椰香海南雞 + 食療拿杯湯 +皇牌菜心苗

主打為湯類,這個健康食療例湯味道不濃烈,老少咸宜。

翠綠蔬菜🥬已叫讚,還要是菜心苗,又嫩又沒菜渣👏🏻

灣仔區這個價錢來就不貴

2020-11-04 20 views
平時少行去灣仔修頓果邊,今日屋企人話開左間新野,所以就去食下。 個名又幾特別,一開頭會以為係食泰國菜既餐廳,但原來唔係,全面竟然係飲靚湯,又有蛋包飯,涼菜!咁我今次就叫左個海南雞飯,朋友就叫左個豬頸肉蛋包飯,仲有一個麻醬手撕雞的小食。 海南雞飯個汁好好味, 而且d雞又好滑, 個飯仲好有椰香味! CP: 豬頸肉蛋包飯,佢有跟一個椰汁。 俾你落落去個蛋包飯度既!甜甜地,但我個人覺得唔太match Cp:

海南雞飯個汁好好味, 而且d雞又好滑, 個飯仲好有椰香味!
CP:

Cp:

2020-11-03 26 views
Happy Friday!黎到星期五,去食個晚餐便去飲野!來到公司附近這間有湯飲的餐廳試試。這間餐廳環境都幾大,座位都算幾多。餐牌上有多款不同的飯和湯可以選擇!日式胡麻醬手撕雞冷麵,一份冷麵的份量都幾多,冷麵是蕎麥麵,麵的軟硬度適中!除了有手撕雞,還有生菜絲和粟米,拌上胡麻醬,酸酸咪咪,好開胃的感覺,而且口感豐富!炭燒鰻魚柳椰香蛋包飯,這個飯看上去非常漂亮,炒蛋是加入了椰汁炒的,口感嫩滑!鰻魚醬汁惹味,不會太軟身!拌碟還有粟米、秋葵、南瓜等蔬菜,感覺很健康!時令靚菜,白菜仔只需加$12便吃到,熱辣辣,淋有甜豉油,夠鮮甜!食療拿杯湯,當天的湯是茶樹菇香菇淮山湯,未飲已經聞到好香的菇味,飲落有啖啖的冬菇和茶樹菇的鮮甜味,而且這款湯有健脾止瀉、增免疫力等功效,飲完都覺得好滋潤!
餐牌上有多款不同的飯和湯可以選擇!
2020-10-30
$80 (Dinner)
2020-11-02 537 views
前兩日同HONEY去開灣仔,經開哩間椰粉湯紅,有飯有湯的小店唔知有無人同我一樣,都會讀錯佢個名叫椰湯粉紅呢XDDDD店員都有少許型格的裝修,主要都系飲湯為主,今日STAFF介紹的杯湯系茶樹菇香菇淮山湯,同HONEY點左竹絲海南雞椰香飯,日式胡麻醬手撕雞冷麵,蒜泥白肉,皇牌菜芯苗,另外點左金羅漢果養生茶竹絲海南雞椰香飯出面真的比較少有的竹絲海南雞飯,竹絲海南雞食落雞肉好嫩,另外佢的椰香飯都唔錯,飯又煙UN,同埋佢酸辣醬點雞食都唔錯,哩個飯感覺真的好養生XDD日式胡麻醬手撕雞冷麵,日式胡麻醬手撕雞冷麵份量都幾多,除咗手撕雞仲有青瓜,粟米同埋車厘茄,撈埋胡麻醬味道幾唔錯。雞肉都好滑,真的好健康的感覺。皇牌菜芯苗皇牌菜芯苗系套餐中的菜,都唔錯,蒜泥白肉蒜泥白肉,蒜香濃味,最適合喜歡吃大蒜的我,而且汁當中不會好鹹,少少辣茶樹菇香菇淮山湯,茶樹菇香菇淮山湯都唔錯,飲得出唔系味精湯,秋冬飲湯真的好正,金羅漢果養生茶金羅漢果養生茶都唔錯,金羅漢果味好濃,加上少少菊花,真的健康飲品。
唔知有無人同我一樣,都會讀錯佢個名叫椰湯粉紅呢XDDDD

店員都有少許型格的裝修,
主要都系飲湯為主,
今日STAFF介紹的杯湯系茶樹菇香菇淮山湯,

皇牌菜芯苗

皇牌菜芯苗系套餐中的菜,都唔錯,

蒜泥白肉

茶樹菇香菇淮山湯,

金羅漢果養生茶
2020-10-31
Dinner
  • 金羅漢果養生茶,
  • 日式胡麻醬手撕雞冷麵,
  • 竹絲海南雞椰香飯,
2020-10-27 34 views
上完堂(。・ω・。)接喺附近嘅朋友放工食飯。大家都成日出去食飯,想飲下燉湯就揀咗依間食啦-🐤日式胡麻醬手撕雞冷麵|💰58好清新開胃,雞味都好香,粟米又好甜估唔到依隻冷麵可以咁煙un,好好食.🐟炭燒鰻魚椰香蛋包飯|💰78蛋好滑,配埋柴魚好有風味✨鰻魚燒得好香,皮都好有彈性 飯望落冇炒過但食落有種炒過嘅香味✨配埋個椰汁甜甜地撈飯好好食汁有啲似芒果糯米飯嗰個椰漿.食療拿杯湯+💰15飲到有種猴頭菇嘅味道,幾濃幾滋潤.養生秋葵+💰12-🥤熱情豐盛💰24🌟熱情果|杞子|青檸超清新清甜潤喉,好好飲-朋友係附近番工,佢都話一定會成日黎買飯食(⊙ω⊙)

🐤日式胡麻醬手撕雞冷麵|💰58
好清新開胃,雞味都好香,粟米又好甜
估唔到依隻冷麵可以咁煙un,好好食

🐟炭燒鰻魚椰香蛋包飯|💰78
蛋好滑,配埋柴魚好有風味
✨鰻魚燒得好香,皮都好有彈性
飯望落冇炒過但食落有種炒過嘅香味
✨配埋個椰汁甜甜地撈飯好好食
汁有啲似芒果糯米飯嗰個椰漿

食療拿杯湯+💰15
飲到有種猴頭菇嘅味道,幾濃幾滋潤

養生秋葵+💰12

🥤熱情豐盛💰24
🌟熱情果|杞子|青檸
超清新清甜潤喉,好好飲

朋友係附近番工,佢都話一定會成日黎買飯食(⊙ω⊙)
2020-10-27 28 views
作為養生JJ嘅我都幾鍾意飲湯🍲今日就去咗灣仔一間幾pinkupinku嘅湯品店黎個健康仔晚餐😝-🥥炭燒鰻魚椰香蛋包飯 $78鰻魚飯食得多 配椰汁食又真係第一次😳椰汁好香甜 味道好match😝配菜仲有我好鍾意嘅秋葵😍 -🥙日式胡麻醬手撕雞冷麵 $58行到熱辣辣想食啲清涼啲嘅野❄️依個冷麵好refreshing!! 胡麻份量岩岩好 唔會太膩又過癮😝-🍢滷水牛展 $42好推介大家試依個小食👍🏻食落口好彈牙 同埋有好多舊😹-講到明養生就梗係要加$15要個食療拿杯湯佢每日嘅湯款都唔同今日係雪梨桂圓排骨湯🍐超潤肺同清甜 必點😼
作為養生JJ嘅我都幾鍾意飲湯🍲
椰汁好香甜 味道好match😝
配菜仲有我好鍾意嘅秋葵😍

🥙日式胡麻醬手撕雞冷麵 $58
行到熱辣辣想食啲清涼啲嘅野❄️
依個冷麵好refreshing!!
胡麻份量岩岩好 唔會太膩又過癮😝

今日係雪梨桂圓排骨湯🍐
超潤肺同清甜 必點😼
2020-10-27
2020-10-27 36 views
朋友同我都係好中意飲湯嘅,今日係灣仔閒逛見到一間有湯飲,有海南雞食嘅餐廳,就入左去幫襯啦!我地叫左兩個餐、兩個湯、同埋兩支飲品。好滿足!炭燒鰻魚椰香蛋包飯($78):我就唔食鰻魚嘅,朋友話鰻魚好香,椰香蛋包飯好正!椰香海南雞椰香飯套餐($76):海南雞超級香,雞油飯都超正,啲飯係粒粒分明唔會好稔,我同朋友都好中意!跟餐重有菜心送,好健康啊雪梨桂圓排骨湯(跟餐+$15):原來餐廳過左6點好多款燉湯都已經賣晒,得番食療拿杯湯重有貨,味道好清甜,無味精係真材實料,好有媽媽嘅感覺!苦盡甘來(跟餐+$15):菠蘿+苦瓜嘅飲品,原以為係榨果汁,原來餐廳係拎去煲,因為本身賣晒,煲好左啲新只有暖嘅,重好啦,我咁岩唔想飲凍。呢個真係好高質!苦瓜唔會好苦,同菠蘿好夾,好香甜,呢個真係好surprise!可惜唔係灣仔呢頭番工,店員話午餐時候啲湯係齊款嘅,下次搵日晏晝要去再戰多次!

2020-10-24