2022-11-29
有無人同我一樣,鐘意係放假個陣去啲平時少去嘅地方行下🥰 行到攰的話,就搵間Cafe坐下食啲嘢飲杯咖啡☕️1️⃣ Homemade Basque Cheesecake其實…我係上網見到呢一間嘅自家製巴斯克蛋糕幾靚所以慕名而來🙈 點知嚟到店員話啱啱賣晒😨 當我好失落嘅時候,店員跑出黎同我講,一向餐廳慣例整完嘅蛋糕都會雪藏至少一日,如果我真係好想order又唔介意食今日啱啱新整嗰個cake,可以切一塊賣俾我🥳🥳 因為呢款蛋糕好似都hit咗一段時間,但我仲未食過所以好想試🥺 個蛋糕質感好柔軟,入口好順滑,芝士味頗濃,但整體不甜🫶🏻 而蛋糕表面特意overcook嘅部分稍微有點苦澀😌 不過配上鮮果粒 & 忌廉,即刻甜翻晒🫐🍓2️⃣ Egg Benedict 相信大家都知道我對烘嘅麵包好有要求,而呢間嘅麵包真係烘得好好😻 首先圓形麵包嘅周邊都烘至金黃色,入口十分鬆脆,而中間嘅部分就微溫,保持柔軟、有空氣感嘅口感🥯💛 而另一重點Egg Benedict切開個陣當然係流心架naaa,蛋漿流出黎沾濕咗麵包更好味~ 至於配料嘅煙三文魚、蘆筍、貴妃苗互相配合得幾好👍🏻 特別係入口鹹味較重嘅煙三文魚,份量真係俾得好慷慨
2️⃣ Egg Benedict
而另一重點Egg Benedict切開個陣當然係流心架naaa,蛋漿流出黎沾濕咗麵包更好味~ 至於配料嘅煙三文魚、蘆筍、貴妃苗互相配合得幾好👍🏻 特別係入口鹹味較重嘅煙三文魚,份量真係俾得好慷慨🐟
3️⃣ Iced Matcha
綠茶味濃而不甜,雖然略帶苦澀味,但我相信呢個正正係鐘意綠茶嘅人所追求嘅地方🌱 配上甜甜嘅巴斯克芝士蛋糕,呢杯剛好可以解膩☺️
4️⃣ Hot Latte
估唔到係呢間coffee shop,只要額外加$2,就可以由house blend轉飲single origin嘅咖啡☕️ 咁當然要轉隻來自Ethiopia嘅咖啡豆🫘 味道果然比較fruity,酸味比較突出,襯埋打至微溫嘅牛奶入口頗順滑🥛