2023-01-17 215 views
米芝蓮推介嘅呢間潮州中菜館最近喺銅鑼灣開咗新分店,坐擁維港海景,裝修雅緻,啱曬一家人聚餐!現時每消費滿$400即回贈$100現金卷,可以留返下次使用🙆🏻‍♀️• 胡椒鹹菜燉豬肚湯 $100/位冬天最啱嚟一碗驅寒暖胃嘅胡椒豬肚湯,豬肚清潔得乾淨無任何異味,燉得軟腍易咬,入口有胡椒嘅辛辣感,飲完成個身暖笠笠🤰🏻• 滷水雙拼 鵝肉併墨魚 $230食潮州菜當然必點滷水鵝片,鵝片肥瘦均稱,吸收咗滷湯嘅精華,外皮有光澤,皮香肉嫩😚• 潮式凍馬友 $280想食嘅凍烏頭售罄,改叫馬友魚質素都唔錯!新鮮馬友油脂豐富,可以見到一層黃油,魚肉肉質柔軟唔鬆散,鮮甜無腥味,配合普寧豆醬更添風味😋• 蘿蔔肉排春菜煲 $200煲內有齊肉類蔬菜,營養均衡,湯頭亦滲有啖啖蔬菜同肉香,飲落好舒服😌• 福果清心丸綠豆爽 $60/位晶瑩剔透嘅清心丸口感煙韌爽口,配上綠豆糖水,清甜不膩✨

• 胡椒鹹菜燉豬肚湯 $100/位

• 滷水雙拼 鵝肉併墨魚 $230

• 潮式凍馬友 $280

• 蘿蔔肉排春菜煲 $200

• 福果清心丸綠豆爽 $60/位
晶瑩剔透嘅清心丸口感煙韌爽口,配上綠豆糖水,清甜不膩✨
2023-01-13 202 views
銅鑼灣高質潮州菜推介🙌🏻位於V Point 樓上既裝潢設計十分優雅 坐位舒適 窗邊位置更可飽覽到維港海景店員服務態度很好 食物質素亦值得一讚👍🏻❗️而家餐廳仲有優惠 消費滿$400就會送$100現金卷❗️餐前餐後店員都會先送上功夫茶苦香甜潤 有助消滯解膩☕️🌟 太極天河素太極造型非常吸睛☯️綠色為菠菜蓉 白色為雞蓉 再加高湯熬煮味道好鮮甜而口感則非常順滑👍🏻🌟黃金蝦棗,蟹棗炸得好酥脆亦好彈牙爽口 亦唔會油膩蘸埋潮州甜醬,桔油 酸酸甜甜風味更佳💯🌟菊花石榴雞潮洲手工名菜之一用黎包裹餡料既蛋白皮最考功夫 師傅整得夠哂透薄而蛋皮裏面包裹住豐富材料有雞肉,冬菇,荀等 食落口感好豐富😋🌟沙嗲玉蘭封門牛柳河沙嗲醬絕對係靈魂 味道香濃兼帶花生香味而河粉夠滑身唔易斷 封門柳嫩滑且肉味濃炒得好夠穫氣 夠哂惹味💯🌟福果清心丸綠豆爽好喜歡既潮式湯水綿綿既綠豆加上煙韌中帶有彈性既清心丸同白果 清甜十足👍🏻
銅鑼灣高質潮州菜推介🙌🏻

綠色為菠菜蓉 白色為雞蓉 再加高湯熬煮
味道好鮮甜而口感則非常順滑👍🏻

🌟黃金蝦棗,蟹棗
炸得好酥脆亦好彈牙爽口 亦唔會油膩
蘸埋潮州甜醬,桔油 酸酸甜甜風味更佳💯

🌟菊花石榴雞
潮洲手工名菜之一
用黎包裹餡料既蛋白皮最考功夫
師傅整得夠哂透薄
而蛋皮裏面包裹住豐富材料
有雞肉,冬菇,荀等 食落口感好豐富😋

🌟沙嗲玉蘭封門牛柳河
沙嗲醬絕對係靈魂 味道香濃兼帶花生香味
而河粉夠滑身唔易斷 封門柳嫩滑且肉味濃
炒得好夠穫氣 夠哂惹味💯

🌟福果清心丸綠豆爽
好喜歡既潮式湯水
綿綿既綠豆加上煙韌中帶有彈性既清心丸同白果 清甜十足👍🏻
2023-01-13 1013 views
金燕島潮州酒家於銅鑼灣開分店了. 以後九龍同港島都有金燕島👏🏻.金燕島位於V Point 28樓新店, 環境非常華麗 落地玻璃飽覽海旁景色, 座位寬敞, 空間感非常舒適,跟一般潮州酒家有很大分別, 設計新派, 就算坐卡位遠離窗邊, 仍然可以盡覽景色😎 . 菜式方面都非常多選擇,兩個人就點左幾樣嘢😎 .🔺胡椒豬肚湯 冬天喝一口非常暖胃, 胡椒微辣,有陣陣香濃胡椒味, 豬肚非常軟腍。 . 🔺滷水雙拼 潮州菜滷水是必食,雙拼係鵝肉跟腩肉,滷水鵝肉味道香濃, 入口鹹香, 滷水汁不錯。 滷水腩肉, 半肥瘦, 入口不會很油, 肉質爽嫩👍🏻 底下的豆腐干吸收了鵝香肉香跟滷水汁, 味道可口😋.🔺潮式凍馬友😍😍 都係食潮州菜必點項目, 食嘅時間不吃皮, 沾上一點點普寧豆醬味道更提升, 魚肉好棉, 有魚味及魚油香🫶🏻🫶🏻 . 🔺蘿蔔春菜煲 蘿蔔鮮甜, 入口鬆化,砂鍋保溫, 食到底仍然保持溫度,排骨非常腍同入味👍🏻.🔺反沙香芋條 最喜歡甜品, 造法很花功夫, 超級手工菜 將白沙糖炒溶成液狀,再加入炸好的芋頭炒勻,直至芋頭塊乾身及香脆,呢度做法正宗, 糖沙不太厚, 芋頭很棉密, 有芋頭香味. . 環
🔺反沙香芋條 最喜歡甜品, 造法很花功夫, 超級手工菜 將白沙糖炒溶成液狀,再加入炸好的芋頭炒勻,直至芋頭塊乾身及香脆,呢度做法正宗, 糖沙不太厚, 芋頭很棉密, 有芋頭香味. . 環境跟食物都極為理想,有卡位及廂房, 適合聚會好地方. 依家仲有新張優惠,凡消費滿$400, 會送返$100現金券,真係好抵食。我就平左$100😂 醒目嘅大家識搵食啦😂 . 📍金燕島潮州酒家 地址 : 銅鑼灣登龍街18號V Point 28樓
2023-01-12
平日放工去咗銅鑼灣V point 28樓嘅金燕鳥潮洲酒家食晚餐,餐廳裝修以翠綠中國風為主,簡單中帶豪華✨坐位寬敞舒適,若果坐係窗邊位更可欣賞到維港璀璨嘅景色。另外酒家仲設有咗兩間獨立vip房,方便食客聚首一堂同時帶私隱度;酒樓經理仲會係上餐前送上功夫茶,目的係為咗解膩.◽️黃金蟹棗拼黃金蝦棗 $120(7.5/10)每款各兩粒,蟹肉同蝦肉變成肉粒形狀再經油炸,食落外層香脆而肉質彈牙!覺得味道單調可以點一點旁邊兩款醬汁,一款係甜醬而另一款係較清新嘅柚子醬🥰.◽️菊花石榴雞 $40/件 兩件起(6.5/10)白色薄薄蛋花外層入面包住不同嘅餡料例如:冬菇、雞肉等。貌似簡單但其實係好考師傅手勢嘅一道傳統潮州菜色~整件食落味道豐富.◽️太極天河素 $100(7/10)綠色係菜磨成嘅菜蓉,而白色就係雞蓉,兩者組合再經廚師用巧手整成太極圖案,極為賞心悅目~飲落味道香濃綿滑(✿´༥`✿).◽️沙嗲玉蘭封門牛柳河 $260(7.5/10)未食已經聞到揍鼻嘅氣味,沙嗲醬汁濃郁同時花生味香濃,而且河粉十分掛汁,每食一啖河粉都可以食到極惹味嘅沙嗲醬😋牛肉則用上新鮮嘅封門牛柳,脂肪唔多但肉味濃郁,而且食落鬆軟.◽️福果芋

◽️黃金蟹棗拼黃金蝦棗 $120(7.5/10)

◽️菊花石榴雞 $40/件 兩件起(6.5/10)

◽️太極天河素 $100(7/10)

飲落味道香濃綿滑(✿´༥`✿)
◽️沙嗲玉蘭封門牛柳河 $260(7.5/10)

牛肉則用上新鮮嘅封門牛柳,脂肪唔多但肉味濃郁,而且食落鬆軟
◽️福果芋泥 $60(8.5/10)

黎到甜品環節,師傅將芋頭攪成極之綿滑嘅芋泥,食落綿滑同時好香芋味😻
面頭更有數片白果,味道十分有驚喜!好食到我一個人都可以食到兩碗❤️
佢哋依家有新張優惠:凡消費滿$400,會送返$100現金券,下次再去好抵食😻

如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
$500 (Dinner)
  • 福果芋泥
銅鑼灣新開既金燕島潮州酒家位於V point 23樓坐擁無敵景觀 · 將維港景一覽無遺裝修典雅貴氣 · 舒適大方動筷前先來杯功夫茶生津止渴 · 消食化痰胡椒鹹菜燉豬肚湯 ($100)有被驚艷的胡椒豬肚湯胡椒味相當充足 ·飲落非常暖胃即時暖笠笠滷水鵝肉拼腩肉 ($185)滷汁咸香咸香 · 唔會死咸無層次雙拼賣相幾靚仔鵝肉帶少少脂肪 · 鵝肉札實帶鵝香腩肉層次分明 · 肉香脂香滷水香腩肉皮層仲要帶煙韌感 · 呢個雙拼幸福又邪惡是要繼續胖的節奏香酥芋蓉鴨($300/半隻)一上枱嘩嘩嘩 · 是我愛既浮誇感繁複工序功夫十足 · 絕對考驗師傅手工既料理如蜂巢般既外層 · 肉眼就能感受既酥脆感香酥外層裡面係芋泥 ·做到外酥內軟既口感鴨肉帶脂香 · 無骨令人愛配以潮洲秘製醬汁 · 香甜誘人就係咁解蘿蔔肉排春菜煲($200)看似簡單但風味十足春菜很嫩 · 最正係蘿蔔清甜無渣很適合平衡油脂擔當欖菜肉碎炒飯($180)炒飯鑊氣十足 · 欖菜真係配咩都好好食福果清心丸綠豆爽($60)潮州特式糖水 · 清心丸Q嫩煙韌很清雅舒服既糖水茗茶($22) |鹹菜($25)༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞
銅鑼灣新開既金燕島潮州酒家
位於V point 23樓
坐擁無敵景觀 · 將維港景一覽無遺
裝修典雅貴氣 · 舒適大方

動筷前先來杯功夫茶
生津止渴 · 消食化痰

胡椒鹹菜燉豬肚湯 ($100)
有被驚艷的胡椒豬肚湯
胡椒味相當充足 ·飲落非常暖胃
即時暖笠笠

滷水鵝肉拼腩肉 ($185)
滷汁咸香咸香 · 唔會死咸無層次
雙拼賣相幾靚仔
鵝肉帶少少脂肪 · 鵝肉札實帶鵝香
腩肉層次分明 · 肉香脂香滷水香
腩肉皮層仲要帶煙韌感 · 呢個雙拼幸福又邪惡
是要繼續胖的節奏

香酥芋蓉鴨($300/半隻)
一上枱嘩嘩嘩 · 是我愛既浮誇感
繁複工序功夫十足 · 絕對考驗師傅手工既料理
如蜂巢般既外層 · 肉眼就能感受既酥脆感
香酥外層裡面係芋泥 ·做到外酥內軟既口感
鴨肉帶脂香 · 無骨令人愛
配以潮洲秘製醬汁 · 香甜誘人就係咁解

蘿蔔肉排春菜煲($200)
看似簡單但風味十足
春菜很嫩 · 最正係蘿蔔清甜無渣
很適合平衡油脂擔當

欖菜肉碎炒飯($180)
炒飯鑊氣十足 · 欖菜真係配咩都好好食

福果清心丸綠豆爽($60)
潮州特式糖水 · 清心丸Q嫩煙韌
很清雅舒服既糖水

茗茶($22) |鹹菜($25)
༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ
小小總結:
用餐環境絕對優越 · 維港景真係好正
服務非常好 · 主動無壓迫感
就快過年🧧好岩用黎團年聚會
2023-01-06 129 views
行開銅鑼灣個friend 話想食潮州菜,係OpenRice 見到金燕島潮州酒家係Vpoint 28樓開咗。一於同個朋友去食吓。上次同屋企係尖沙咀店食過都好正。餐廳裝修好靚,仲有半圓形梳化位Good!食潮州菜梗係要飲杯茶食啲鹹菜醒吓個胃先啦!淮杞炖鮮螺頭湯呢個炖湯好夠火候又多料。飲落鮮甜好味😋潮州蠔烙蠔烙大大粒蠔肉點埋個魚露加少少胡椒粉特別好食😋碧綠川椒雞辣辣哋又幾惹味雞肉好嫩滑食落啖啖肉😋魚蛋煮紹菜有魚片同魚蛋、好彈牙又夠魚味😋個湯仲好鮮甜😋福果清心丸綠豆爽仲叫咗碗綠豆爽糖水食真係好滿足薑汁糕原來仲有薑汁糕送😍而家仲有新張優惠消費滿$400就送$100現金券真係好抵食👍
Vpoint 28樓開咗。一於同個朋友去食吓。
上次同屋企係尖沙咀店食過都好正。
餐廳裝修好靚,仲有半圓形梳化位Good!

食潮州菜梗係要飲杯茶
食啲鹹菜醒吓個胃先啦!

淮杞炖鮮螺頭湯
呢個炖湯好夠火候又多料。飲落鮮甜好味😋

潮州蠔烙

蠔烙大大粒蠔肉點埋個魚露
加少少胡椒粉特別好食😋

碧綠川椒雞
辣辣哋又幾惹味雞肉好嫩滑食落啖啖肉😋

魚蛋煮紹菜

有魚片同魚蛋、好彈牙又夠魚味😋
個湯仲好鮮甜😋

而家仲有新張優惠
消費滿$400就送$100現金券
真係好抵食👍

2023-01-02 125 views
呢間開係V point嘅潮州酒家,有唔少特色傳統潮州菜食先嚐一口功夫茶環境舒服,可間隔房間🥣胡椒鹹菜燉豬肚湯 $100/1-原盅上熱辣辣 胡椒味道飄香 飲完好舒服暖胃 豬肚夠腍 🦆🐖滷水雙拼(鵝肉+腩肉)$185-鵝啖啖肉 滷水汁底調得夠鹹香 加上潮州辣椒油令到味道更加香-腩肉肥瘦參半 肉嫩-底有豆干過吓口癮🦆香酥芋蓉鴨(半隻)$300-一層炸皮包住鴨件 然後再加入芋頭蓉 口感先係酥脆然後內軟有肉汁 再加上芋頭香 非常之有特色及花功夫嘅餸菜🥬蘿蔔肉排春菜煲 $200-春菜煲以砂鍋上 保持一定熱度-排骨為軟骨位置 蘿蔔幾嫩口-湯底有少少似胡椒豬肚湯 都係咁鹹香惹味🍚欖菜肉碎炒飯 $180-呢個炒飯炒得幾出色 米飯粒粒分明 香氣撲鼻 欖菜吊起鹹味 肉碎及炒飯充滿豬油香🍨福果清心丸綠豆爽 $60/1-白果已挑芯 綠豆有少少咬口 再加埋彈牙嘅清心丸 類似爽口啫喱 暖意入心 盡是甜蜜總括而言,確實有傳統潮州嘅味道,好多特色嘅菜式,味道唔錯👍🏻
呢間開係V point嘅潮州酒家,有唔少特色傳統潮州菜食

先嚐一口功夫茶

環境舒服,可間隔房間

🥣胡椒鹹菜燉豬肚湯 $100/1

-湯底有少少似胡椒豬肚湯 都係咁鹹香惹味

🍚欖菜肉碎炒飯 $180

🍨福果清心丸綠豆爽 $60/1

2022-12-31 128 views
同屋企人喺銅鑼灣飲茶~ 之前同朋友嚟過有張減$100 coupon!所以今次就同屋企人過嚟食用coupon 可以食夠$400減$100~ 超級之抵酒樓嘅環境非常之好,我覺得佢嘅環境就係餐廳嘅優雅環境,仲有開陽嘅海景,可以望住個靚靚嘅維港食飯!心情都好咗10倍!職員開頭會拎功夫茶過嚟~飲住功夫茶叫嘢食~ 我哋叫咗金燕島蝦餃皇,香荽牛肉蒸腸粉,滷水雙拼鵝肉+大腸,黃金油棵,胡椒燉豬肚湯,薑汁糕~金燕島蝦餃皇大大粒嘅蝦喺入邊~香口又好味!成隻蝦餃皇都好大隻♥️香荽牛肉蒸腸粉牛肉香口新鮮又好味😃超級好味嘅就係滷水雙拼~我地揀咗鵝肉+大腸鵝肉新鮮又好味 大腸彈牙可口!胡椒燉豬肚湯好味又暖胃!胡椒燉豬肚超級啱冬天飲,飲完仲可以食埋啲好好味嘅豬肚🥰甜品薑汁糕都好好食!!黃金油棵都好特別好好食😍

香荽牛肉蒸腸粉牛肉香口新鮮又好味😃

超級好味嘅就係滷水雙拼~我地揀咗鵝肉+大腸
鵝肉新鮮又好味 大腸彈牙可口!

甜品薑汁糕都好好食!!
黃金油棵都好特別好好食😍

呢間餐廳係尖沙咀有總店,聽說開了十多廿年,而且更得到米芝蓮推薦!今次同朋友黎港島食飯,就試一試新開既分店一入到去就感覺環境華麗有氣派第一次食潮州菜係會配搭頗高端既裝潢而且佢位置於銅鑼灣的28樓,餐廳的大廳中一塊落地玻璃見盡海旁夜景,十分有氣氛座位十分闊落,空間感大我地2人坐了一個半圓的卡位背靠有一樽好大好靚既跳舞蘭花做擺設雖然唔係靠近窗邊,但都足夠望到玻璃外對海的夜景餐廳既中央天花仲吊左一排湖水藍既吊燈,極盡氣派呢個環境食飯真係好得一坐低就會俾一碗熱水你洗野貼心位佢俾左支夾,咁樣就唔洗怕燙傷,加分另外,佢再擺上一碟4杯既功夫茶同一碗酸茶做開胃前奏我地再開左一壺菊花➽酸菜 $25較甜的酸菜,夠開胃➽太極天河素 $100 位十分漂亮亮麗的一道菜綠白的組合,然後拼湊上太極的圖案綠色係菜蓉,白色係雞蓉,然後兩者加上雞肉﹑火腿等熬製的高湯,所以十分香郁味濃口感錦滑,味道夠鮮夠甜➽黃金蝦棗拼黃金蟹棗 $120每款各2粒十分足料的蝦肉同蟹肉打成的棗粒,入口係啖啖既蝦肉同蟹肉可以再沾下佢配埋既甜醬同桔柚醬個人更喜歡桔柚醬,因為多了柚子的清香味➽菊花石榴雞 $80 一件/兩件起係幾考手工的一款菜外形包裹
今次同朋友黎港島食飯,就試一試新開既分店

一入到去就感覺環境華麗有氣派
第一次食潮州菜係會配搭頗高端既裝潢

座位十分闊落,空間感大
我地2人坐了一個半圓的卡位
背靠有一樽好大好靚既跳舞蘭花做擺設
雖然唔係靠近窗邊,但都足夠望到玻璃外對海的夜景
餐廳既中央天花仲吊左一排湖水藍既吊燈,極盡氣派
呢個環境食飯真係好得
酸菜

一坐低就會俾一碗熱水你洗野
貼心位佢俾左支夾,咁樣就唔洗怕燙傷,加分
另外,佢再擺上一碟4杯既功夫茶同一碗酸茶做開胃前奏
我地再開左一壺菊花

➽酸菜 $25
較甜的酸菜,夠開胃
➽太極天河素 $100 位
十分漂亮亮麗的一道菜
綠白的組合,然後拼湊上太極的圖案
口感錦滑,味道夠鮮夠甜
黃金蝦棗拼黃金蟹棗
黃金蝦棗拼黃金蟹棗
➽黃金蝦棗拼黃金蟹棗 $120
每款各2粒
十分足料的蝦肉同蟹肉打成的棗粒,入口係啖啖既蝦肉同蟹肉
可以再沾下佢配埋既甜醬同桔柚醬
個人更喜歡桔柚醬,因為多了柚子的清香味
菊花石榴雞
菊花石榴雞
➽菊花石榴雞 $80 一件/兩件起
係幾考手工的一款菜
外形包裹像一些餡料,像一個福袋
外層白色的原來係蛋白整成的
幾佩廚師的功力,因為睇呢層蛋白係有點透薄感,但又要做到不穿,厲害
餡料主要有雞肉﹑冬菇等,仲有加左筍,令到人感有咬口
不錯!
➽沙嗲玉蘭封門牛柳河 $260
呢道菜一放低就已經’聞’到好濃郁既沙嗲味
沙嗲汁係係廚師特意自己炒,食到粒粒既花生
而且個汁夠多,可以掛滿每條既河粉
牛柳肉幾厚又大件,肉質則軟腍易咬,牛肉味都濃
整體夾埋沙嗲汁食真係幾正
➽福果芋泥 $60碗
芋頭打成泥好香﹑錦﹑滑,甜度都岩岩好
個人好喜歡面上既福果,甜甜地口感又綿
好食!

服務方面,每位侍應都好好禮貌
回應速度好快,而且都會過黎主動幫你加茶
呢D位都做得幾好

整體黎講,環境好舒服,個夜景真係好加分
食物有水準
餐廳中午時係做點心的形式
選擇都幾多
下次可以黎試下飲茶!
Other Info. : 茶位每人$22; 需加一; 埋單每食夠$400可以送一張$100既coupon 下次食飯用
2022-12-20
$511 (Dinner)
酸菜
2022-12-19 185 views
sunday lunch walked in ;with the round comfy sofa seat ,then here came with some dimsum and the fish fins chicken soup ,stay fresh and hot , and fine ingredients of all ,along with friendly services ,i would definitely visit again for more other dishes next time )
sunday lunch walked in ;
the fish fins chicken soup ,
stay fresh and hot ,
and fine ingredients of all ,
other dishes next time )
2022-12-18
$776 (Lunch)
fishfin  soup
金燕島是香港一家老字號的高級潮州菜酒家,主店在尖沙咀已經開業了一段很長時間,是行內很有名氣的一家潮州菜館。.最近他們在港島區銅鑼灣插旗,多開了一家新分店,選址在該區正中心的飲食集中地登龍街ᴠ ᴘᴏɪɴᴛ 28樓,這座餐飲商廈戶戶座擁無敵靚維港景,到訪前也能預期是走高檔次路線。.餐廳格局簡潔,用餐大堂有闊落卡座和挑望維港的餐區。有三間大小不一的ᴠɪᴘ房,方便包廳聚會私隱度高。設計以翠綠色做主調,用了很優雅的天花綠水晶玻璃裝飾作點綴。.✿ 功夫茶及鹹茶小食俗語有云「食在廣州,味在潮州」,潮州菜整體是較甜膩香濃、味道十足。所以在正式享用大餐前和飯後慣性會送上每人兩杯醇厚清香的功夫茶解膩。.✿ 滷水雙併 💲310食潮州菜無懸念必點招牌的滷水鵝項目作頭盤。在眾多款式內選了鵝肉拼掌翼,滷水的成色漂亮吸引,鵝片肥美甘香口感爽口得來肉質厚實。掌翼則是愛啖骨的人士必點項目。.✿ 蘿蔔肉排春菜煲 💲200最近天氣轉冷,點了一客潮州菜館必備的春菜湯品暖胃。以滾湯的做法,將春菜、蘿蔔和肉排滾好,清潤有營養。.✿ 胡椒鹹菜燉豬肚湯 💲100胡椒鹹菜豬肚湯是潮州菜極具代表性的餐點,特別是冬天必點之佳品。以一盅為單
✿ 功夫茶及鹹茶小食
滷水鵝肉
✿ 蘿蔔肉排春菜煲 💲200
蘿蔔肉排春菜煲
✿ 胡椒鹹菜燉豬肚湯 💲100
胡椒鹹菜豬肚湯是潮州菜極具代表性的餐點,特別是冬天必點之佳品。以一盅為單位,燉的湯頭會較清,鹹菜跟胡椒湯頭相當暖胃,再加上排骨和爽口豬肚,健脾暖胃。
✿ 香酥芋蓉鴨半隻 💲300
芋蓉鴨源自於潮州,是一款歷史悠久的潮州菜傳統名菜,極具懷舊風味。做這款菜的工序繁複也很考功夫,所以只能上酒家才能吃到。這客芋蓉鴨,賣相相當精緻,黃金色的蜂巢狀的香脆酥皮配上軟綿芋蓉,鴨肉已去骨啖啖肉,惹味非常。
✿ 欖菜肉碎炒飯 💲180
炒得極乾身的欖菜肉碎炒飯,份量很大,香口惹味。
欖菜肉碎炒飯
✿ 福果清心丸綠豆爽 💲58
滿喜歡清心丸的口感,Q彈有咬口。配上清熱解毒的綠豆爽,一清味蕾。
福果清心丸綠豆爽
值得一提是在這裏消費滿💲400會送價值💲100的現金券作下次消費之用,而每消費💲400可以用一張,就是七五折,然後再食又會再送。所以實際上很經濟實惠,性價比很高。
另外,這裡全晚的服務屬上佳級別,雖然食客不少,ᴠɪᴘ房也是全滿狀態,但人手還是十分充足、服務殷勤周到,基本上無時無刻也有服務員留意著各檯客人的用餐情況,適時提供恰當的服務。這點值得一讚。
Type of Meal
Dinner
滷水雙併
滷水掌翼
滷水鵝肉
蘿蔔肉排春菜煲
欖菜肉碎炒飯
2022-12-06 539 views
因為在openrice 找到此店新開,看餐牌跟九龍店差不多又來試。 預早訂枱,2人都有得訂,都唔慌人多,不出所料,V Point 樓面不大,所以此地不大,但還有5,6 張枱係吉,可能新開。 先來鹹酸菜,量多滿滿一碟,帶甜小酸,好味,爽,收$25。 再來小4杯濃潮州茶,以前少飲,怕失眠,但好久未有,飲咗,甘 。黑衣女部長來招呼,說我們好面熟,又怎樣稱呼,跟住就姐前姐後,有些人喜歡感覺被厚厚尊重,有面子,我就不習慣,我做慣鄉下婆。我又聽到佢跟隔離枱客,同一樣招數。 我掛住影相,由得老细揸fit。 綠豆鹹晶包$48,上次九龍店嚐過,要點,今次食真的, 好香蝦米,外皮軟軟,綠豆粉綿。 鹵水鵝撈粗$168, 老細話畀我聽時我以為粗麵炒鵝肉絲, 原來一碟粗麵加一碟鵝片,麵質滑, 鹵水鵝汁6塊薄片,肥膏少,味都唔錯,不過都係靱,百樂酒樓的鵝,出味的,食完先知價,貴的。 煎大九菜棵,好大包餡,$68唔怪之大包,又係好香有蝦米。 食到差不多,女部長又過來:要不要甜品,我:不用;女:送薑汁糕;老細:不要;我要(送梗要):女:綠豆爽,我:好(我就以為送,後收$58,貴,一般大少,多白果,不太甜,清心丸滑,用

先來鹹酸菜,量多滿滿一碟,帶甜小酸
,好味,爽,收$25。

我掛住影相,由得老细揸fit。

綠豆鹹晶包$48

煎大九菜棵,好大包餡,$68唔怪之大包,又係好香有蝦米

食到差不多,女部長又過來:要不要甜品,我:不用;女:送薑汁糕;老細:不要;我要(送梗要):女:綠豆爽,我:好(我就以為送,後收$58,貴,一般大少,多白果,不太甜,清心丸滑,用皇帝碗盛,梗要收貴的)。混亂中,佢得手咗。
綠豆鹹晶包
鵝片撈麵
煎大九菜棵
福果精心丸綠豆爽
2022-11-27
$222 (Lunch)
2022-12-03 334 views
地道的潮州中菜,餐前餐后都会有潮州工夫茶清清味蕾,原来金岛酒楼原班人马。一家在香港三十多年的潮州酒楼,菜品可选择非常多。交通方便,就在时代广场后面,Vpoint的28楼。潮州花蟹才有资格做“打冷”,成为鲜甜冻花蟹,要提前预定。冻马友鱼,经典。胡椒猪肚汤,鲜鲜辣辣,清清润润,过瘾。鱼蛋粉,酒后第二天来一碗,舒服。鱼翅灌汤饺,略甜,我不太喜欢。普宁豆腐,潮汕名吃之一,基本潮州菜每家店都有。菊花石榴鸡,充满肉汁,中规中矩,吃过一次不会重复点的。
交通方便,就在时代广场后面,Vpoint的28楼。
潮州花蟹才有资格做“打冷”,成为鲜甜冻花蟹,要提前预定。
冻马友鱼,经典。
胡椒猪肚汤,鲜鲜辣辣,清清润润,过瘾。
鱼蛋粉,酒后第二天来一碗,舒服。
鱼翅灌汤饺,略甜,我不太喜欢。
普宁豆腐,潮汕名吃之一,基本潮州菜每家店都有。
菊花石榴鸡,充满肉汁,中规中矩,吃过一次不会重复点的。
2022-12-03
$1000 (Lunch)
很久沒有寫✏️食評,雖然個個星期都會同媽咪去「試菜」,但工作實在太忙,回家已經很累😴人就懶咗,冇寫了。呢三年眼見好多食肆,包括一些老牌食店都捱唔下去,心裏都很唔舒服😞真係由細到大都未見過香港會變成咁😓.喜見銅鑼灣有新店開張🎊除咗即刻訂枱,更令我覺得要寫返篇食評,支持支持一下。而今日要推介的一間美味店就係♦️金燕島潮州酒家♦️此店舖共有兩間分店,原來已經有幾十年歷史😱一間在尖沙咀🎪另一間就是今日要介紹的銅鑼灣新開嘅分店🎉.它擁有便利的位置⛳️在鵝頸橋隔離嘅V point 大廈,四通八達🚘食完仲可以去附近嘅時代廣場行街shopping 👕👖👠🧦酒家在28 樓屬於高層位置,心諗無敵海境,應該唔使壞疑。踏出升降機,已經聽到「早晨」「歡迎」,很窩心😍跟隨侍應到接近窗邊位置坐低(不是窗邊位置,可能已經被訂咗),一望無際嘅海景🌈景觀開揚,只可惜當日大霧,希望下次嚟天色會好啲。新開店通常有個好處,無論環境、餐具、家俬樣樣都新凈清潔🧚‍♂️感覺好fresh🥰.嘅然係潮州酒家,功夫茶當然唔少得,坐低就即刻奉上☕️甘香四溢、冇苦澀味。之前去過嘅潮州菜館,只有餐後才有功夫茶,呢度餐前、餐後都有,讚👍安頓好媽咪之後,一路喝
嘅然係潮州酒家,功夫茶當然唔少得,坐低就即刻奉上☕️甘香四溢、冇苦澀味。之前去過嘅潮州菜館,只有餐後才有功夫茶,呢度餐前、餐後都有,讚👍安頓好媽咪之後,一路喝茶一邊睇點心紙,點心選擇多,鹵水食品亦唔少,價格適中,唔係開天索價那種,好多款都好吸引,諗咗好耐😝然後揀咗:
金燕島蝦餃皇🥢蝦和筍嘅比例剛剛好,蝦肉🍤爽口彈牙,仲好大粒
金燕島燒賣皇🥢豬肉🐽比較多,燒賣色澤鮮明,睇得出係即叫即蒸,上面的大蝦🦐蓋過整粒燒賣,叫得做皇,亦都係大大粒
潮州蒸粉果🥢花生🥜沙葛等大量餡料,絕不欺場
义燒蒸腸粉🥢粉皮嫩滑、薄而通透,粉皮下豐富嘅义燒,顯然易見,而且义燒依然香口
家鄉糯米卷🥢香甜軟糯,媽咪食到停唔到口
黃金蟹棗🥢蟹鉗的迷你版,係一粒蟹肉丸,內裏有一絲絲蟹肉🦀大愛😋下次我要試吓蝦棗
鮮蝦腐皮卷🥢腐皮鬆化、香脆可口、油而不膩
蠔仔肉碎泡粥🥢傳統潮州粥,蠔仔🦪漲卜卜,非常飽滿,鮮甜美味,加上芫荽,吃完真的齒頰留香
呢餐午餐真係好大滿足,服務又周到,全程侍應們都很勤快🏃‍♀️加水收碟都好迅速,有位女侍應常常给我們介紹和講解,很專業👍洗手間🚻亦清潔整理,基本上,食物質數好、招呼一流、環境舒適,價錢合理,沒什麼可以挑剔👏🏼👏🏼👏🏼
成餐飯比我嘅感覺👀係大家都好努力,為自己工作嘅酒家、為整個餐飲業努力💪🏻希望回到疫情😷前,市道𣈱旺、人人有工做的日子。其實只要我哋做足防疫措施、打齊針💉是否都應該要出嚟消費支持一下呢?這個問題的答案💬我留比大家自己去想想😊
註:「試菜」呢個名詞係隔離位的同事Karen講的,她會問我「呢個禮拜又同auntie 去邊度試菜吖」多謝她,「試菜」幾好聽,攞嚟用下😁