2018-08-01 354 views
早一排,九龍灣淘大就開左一間come buy tea。佢仲開係一個轉角位,真係想睇唔到佢都唔得。呢間come buy tea 既裝修相比佢其他手搖飲品店就真係好唔同。好明顯佢就係高級路線啦,而且職員調配茶品既時間,仲時不時有煙噴出黎。感覺都幾新奇。不過新奇還新奇,都係要飲過先知。我地都係叫左個苿莉綠茶,半糖,少冰。茶方面初時都係好濃味,而且同蜜糖都幾balance。但係奇怪既事就發生啦,唔知點解過左幾個鐘之後就無咩茶味,只係得返蜜糖味。雖然店方就suggest要兩個鐘內要飯哂,而我地係無咁做到。 不過都覺得好奇怪。

不過新奇還新奇,都係要飲過先知。

2018-07-11 312 views
屋企附近集齊曬幾間連鎖台式飲品店,哩間combuytea係第一次試。一行入鋪頭已經見到店員好忙咁沖茶,啲蒸氣係咁噴🤣同其他飲品店唔同,哩度所有茶都係現泡嘅,夠曬新鮮👍🏻☕️ 買咗杯無糖厚奶炭焙烏龍加芋圓返屋企歎。溫度好夠,拎到返去仲係熱辣辣。烏龍茶入口微廿,冇天仁913咁澀,但係冇乜炭焙味。見到「厚奶」兩個字,以為會有層foam係面,但係冇嘅🤷🏻‍♀️唔知鮮奶同厚奶有咩分別🤔哩間茶鋪主打嘅絕對係茶,配料係其次。冇珍珠賣,所以就加咗芋圓增加口感。芋圓細細粒,唔算好煙韌,同埋冇乜芋頭味,下次都係慳番$5🌝
屋企附近集齊曬幾間連鎖台式飲品店,哩間
combuytea係第一次試。

一行入鋪頭已經見到店員好忙咁沖茶,啲蒸氣係咁噴🤣
同其他飲品店唔同,哩度所有茶都係現泡嘅,夠曬新鮮👍🏻

厚奶炭焙烏龍加芋圓

☕️ 買咗杯無糖厚奶炭焙烏龍加芋圓返屋企歎。
溫度好夠,拎到返去仲係熱辣辣。
烏龍茶入口微廿,冇天仁913咁澀,但係冇乜炭焙味。

芋圓細細粒,唔算好煙韌,同埋冇乜芋頭味,下次都係慳番$5🌝
2018-07-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
厚奶炭焙烏龍加芋圓
2018-06-24 383 views
係九龍灣附近食完飯行行下見到一直都好想試既COMEBUY😳咁梗係唔可以放過依嗰機會入到去已經覺得嗰環境好靚不過依間店只有兩張凳 所以想買完搵個位坐既朋友要留意😜而佢所有既茶都係現泡唔似其他飲品店係茶壺裡面倒出黎茶會更新鮮❤️❤️飲品方面我叫左玩味之選紅柚清香烏龍, 無糖($28)飲落去第一啖 已經知道我深深愛上依間店🤤首先會試到紅柚既果香 帶點酸 然後烏龍既清香茶香緊隨茶香比起外面飲品店既茶多左一份醇香❤️個人prefer飲無糖既茶因為咁可以更加飲到茶獨有既香味未飲完已經好想encore🤤下次要試普通既茶再感受下茶本身最原始既香味❤️❤️❤️
係九龍灣附近食完飯

而佢所有既茶都係現泡
唔似其他飲品店係茶壺裡面倒出黎
茶會更新鮮❤️❤️

飲品方面我叫左玩味之選
紅柚清香烏龍, 無糖($28)
飲落去第一啖 已經知道我深深愛上依間店🤤

下次要試普通既茶
再感受下茶本身最原始既香味❤️❤️❤️
2018-06-22
2018-06-16 364 views
淘大商場新開了-間台式飲品店,好有工業風味的裝潢。最令我矚目係有大約十個長型大管放置不同茶葉,當有order時,調茶師便會在管內拿茶葉沖茶。而途經的人會比它的五段式萃茶機噴出來的蒸汽聲所吸引,我是其中-個,哈!還有店內有免費茶試飲,而令我覺得最獨特之處係那部五段式萃茶機,比起其他台式店是沒有的!所以我上網找了-下資料。原來要經過五次不同水壓及温度來泡茶,這樣才可保存更多營養!第一段 預淋主要作用是將茶葉打濕、利用熱氣與壓力使茶葉的細胞壁打開。第二段 燜蒸茶葉打濕後,持續注水,開始加壓。第三段 初萃取透過蒸氣噴管調整壓力,注水、同步進行減壓萃取。第四段 中萃取透過蒸氣噴管調整壓力,注水、同步減壓進行萃取,進行2次。使茶口感醇和柔順,同時茶表層會有細膩茶沫。第五段 末萃取開始減壓,並注水進行減壓萃取。了解過後終於明白為何會噴出蒸汽了!當然要買來試下啦清香烏龍我點了少冰,無糖,加五蚊仙草。烏龍茶味道清香,飲完後有回甘香味,同仙草-起吃竟然分外合配好飲哦下次再試下奶茶,哈!

第一段 預淋
主要作用是將茶葉打濕、利用熱氣與壓力使茶葉的細胞壁打開。

第二段 燜蒸
茶葉打濕後,持續注水,開始加壓。

第三段 初萃取
透過蒸氣噴管調整壓力,注水、同步進行減壓萃取。

第四段 中萃取
透過蒸氣噴管調整壓力,注水、同步減壓進行萃取,進行2次。
使茶口感醇和柔順,同時茶表層會有細膩茶沫。

第五段 末萃取
開始減壓,並注水進行減壓萃取。

了解過後終於明白為何會噴出蒸汽了!當然要買來試下啦

清香烏龍
好飲哦
下次再試下奶茶,哈!
2018-06-05 439 views
淘大平臺角落位置, 傳出茶香和蒸氣聲, 行近些發現有人龍排隊, 原來係Comebuytea在淘大開第三家分店! Menu 有奶茶, 果茶, 原茶選擇, 點了三峽碧螺春, 等候時間大約15分鐘。店面有5段式萃茶機, 和手搖茶, 沖茶時好水吧有活力和動感! 現場設有冷泡茶供試飲, 等候的時間可以試試! 攞到自己點的原味茶, 碧螺春本身像隱士, 氣味和味道都唔突出, COMEBUYTEA沖得唔錯, 水溫夠熱, 茶味和茶香都能釋出 **有機會會試水果茶!
**有機會會試水果茶!

2018-05-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$26 (Tea)
  • 三峽碧螺春