2018-03-07 107 views
食完飯一定要食甜品,好多年前黎過,今次黎發現店面擴充左,等位都快啲。叫左芒果椰果冰,上次食過龍眼冰,今次想試新野。感覺冇龍眼咁fresh,不過都唔錯。年初二好多鋪頭都冇開,呢度肯開,貴少少都要食。
星期日晚上9點鬆,離遠見到冇人等位,一眼已望到門口第一張枱有3個吉位,入到去阿嬸話最尾個張(收銀隔離),成張都冇人座,咪行過去,點知收銀阿嬸又話有8個人,但又唔見出面有人等喎,又點番我地出去門口,都算,行到一半另一個阿嬸又話唔得,想我地座一對似乎要走的一張枱,人地都仲未起身,你又唔係冇位,點解唔比人座番一入門口個張尼?係咁點我地行黎行去,嬲嬲地我最後冇食到,講真我都成日幫襯,食個糖水都知尼度唔座得耐,我兩個人食得幾耐呀!頂多咪15分鐘,不嬲佢地啲阿嬸一見你食完就崔人走架啦,做生意唔係咁呀馬!我決定以後都唔再幫襯,亦唔會再同朋友黎,又唔係平,啲員工可以做小啲野喇!

2018-02-25
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
  • 榴槤水晶珠
2018-02-24 109 views
環境夠哂大,不過可能大得濟舉左好多次手都冇人理。嗌左個薑汁鮮奶燉蛋白,個人覺得甜左啲。薑味重,蓋過鮮奶味。蛋白燉得唔夠滑。而且係用膠碗上,感覺有啲麻虎,好似叮過咁。
環境夠哂大,不過可能大得濟舉左好多次手都冇人理。
2018-02-21 133 views
今時今日的香港新年,都已經好少地方要加二丶加三丶加服務費,正正俾我們遇見。聰嫂甜好味係人都知,最記得佢d多元化的西米露。年初二,menu轉左,轉左個無乜野揀的新年menu, 好失望,甘少選擇仲貴左,原來新年附加費,本身都唔算平仲加埋附加費,一d都唔值。最好味蜜瓜豆腐花,好清甜,食落好清新,不要以為得豆腐,仲有層沙冰係面,食完成個人凍冰冰。

2018-02-19 88 views
其實來這家店不是一兩次了 頭先兩次從服務到口味都很滿意~但後來每次遇到一個大嬸態度都超級差 不僅聽錯客人點的菜單 還怪別人沒說清楚 也超級沒有耐心。反正是不想再去tko這家了
2018-02-19 115 views
大年初二,入將軍澳拜年,經過新都城中心聰嫂,甜引特起,所以入內試一試。裝橫平實,牆上掛上劉德華手寫的「聰嫂甜品」四字。我一坐下就叫了蜜瓜豆腐花,蜜瓜與冰攪上,只怪自己自作孽,冬天食蜜瓜冰,食到牙齒到痺,至於味道其實是好味的!蜜瓜配豆腐花,味道清香,適合對甜品有要求的人嘗試。
蜜瓜豆腐花
2018-02-17
蜜瓜豆腐花
2018-02-13 93 views
由初初開張食到而家, 好難得嘅係聰嫂仍然保持到水準, 佢嘅餐牌差唔多試過曬,最欣賞嘅始終係榴槤 嘅產品 同埋龍眼椰果冰 。而家冬天咁凍 ,所以想食熱嘢 ,今日冇叫到榴槤 黑糯米或者龍眼豆腐花今日同老公試咗 芋頭西米露同埋 薑汁 燉蛋白,芋頭西米露 一般般 ,唔係唔好食, 但冇乜記憶點, 可以話自己屋企都煮到。但係個薑汁燉蛋白就真係不得了, 佢薑汁 同埋燉蛋白嘅比例居然係一比一, 即係有3cm厚個燉蛋白, 就有3cm厚 嘅薑汁, 薑汁調味一流 ,夠曬薑味 ,加咗奶一齊煮,又有奶香味,互相平衡到,一絕!!!最後都忍唔住叫埋個榴槤班戟 ,唔錯。
最後都忍唔住叫埋個榴槤班戟 ,唔錯。
2018-02-09
$40 (Last Night Supper)
  • 薑汁燉蛋白
2018-02-06 91 views
同一班朋友打完邊爐,仲有下場!話食甜品,即刻醒起附近ge聰嫂,自從上次食完佢ge蜜瓜冰就念念不忘,想再食。六個人都好快安排到,門口位,可接受。六個人都揀冰,係我強大ge領導啊😂。今次我十分糾結,四款冰我只係唔想食龍眼冰,芒果、草莓同蜜瓜實在太難強擇,經過左10分鐘先揀到草莓🍓,甜而清爽,夠原味,d小珠同椰果增加口感又好味。係愛啊哈利。
同一班朋友打完邊爐,仲有下場!

六個人都好快安排到,門口位,可接受。
六個人都揀冰,係我強大ge領導啊😂。

係愛啊哈利。
2018-01-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2018-02-05 119 views
終於一試聰嫂星級甜品 明明晚飯先打完邊爐 行左陣街就已經feel到肚餓😂 好想搵啲野咬下 點知就係寶琳見到聰嫂 好多人排隊本身我就好中意食甜野 見佢個士多啤梨豆腐花好似幾特別咁 佢有士多啤梨沙冰係豆腐花上面 甜同酸度十分適中 豆腐花晃豆味都好濃郁🤤😍 之後女朋友叫左個杏仁茶蛋白 暖粒粒 杏仁味勁香 蛋白又滑又好食 埋單都係$58 下次要試下佢個雙皮奶先得!
士多啤梨豆腐花
$30 (Last Night Supper)
士多啤梨豆腐花
2018-02-02 1099 views
行完「小夏威夷徑」,嚟到寶琳,亦晌新都城嘅「OK德海南雞專門店」食埋晏,理應打道回府,不過,有人提議去「聰嫂」食埋碗糖水先走,咁……跟大隊啦,反正我都無所謂嘅。環境就唔多講,因為晌外邊已可以睇晒,再者,裡面真喺幾逼,我哋一行6人都喺啱啱好近門口有張枱拍埋夠我哋坐晒。有咩食?門口一大張餐牌已經印咗出嚟,亦可以晌店內慢慢睇佢個正式餐牌。杏仁合桃露 $22其實喺合桃露倒入杏汁,依家嘅中式糖水已經可以左溝右溝啦,杏仁配合桃,友人話味道有點怪,唔算難食,但覺得唔夾。芝麻合桃露 $22對比杏仁合桃露,友人就話呢個就夾好多,尤其兩款都喺糊狀物,質感較協調,但明顯啲芝麻糊就少得可憐,合桃香味佔晒上風。綠豆沙 $18其中一位朋友喺傳統派,海帶綠豆沙就啱晒佢喇,更好嘅喺無加香草(佢意思應該喺指臭草),佢話就仲合佢心水。啲綠豆沙煮得都算起沙,而且少甜,唔錯,亦喺最穩陣嘅一道甜點。鮮奶椰汁芋頭西米露 $22又鮮奶,又椰汁,印象中落後者嘅居多。芋頭入口都夠粉,椰汁就令個汁底更香甜,不過,老友就嫌西米手緊落得少,好似飲奶咁。薑汁鮮奶燉蛋白 $27燉蛋白一向都考功夫,所以,小弟就揀呢個熱食嘅薑汁鮮奶燉蛋白,一上到枱
杏仁合桃露 $22

綠豆沙
鮮奶椰汁芋頭西米露 $22

鮮奶椰汁芋頭西米露
薑汁鮮奶燉蛋白 $27

燉蛋白一向都考功夫,所以,小弟就揀呢個熱食嘅薑汁鮮奶燉蛋白,一上到枱睇見表面異常表滑,仲心諗啲燉蛋白一定超滑,點知滔一羹,表層水汪汪。原來佢哋嘅做法喺燉蛋白晌底,面層喺薑汁鮮奶,一滔起啲蛋白(雖則燉得燉滑),啲薑汁鮮奶都瀉走晒啦(薑汁有渣),近乎蛋白還蛋白咁食,鮮奶還解奶咁飲,融唔為一體。
薑汁鮮奶燉蛋白
而且,燉蛋白嘅份量得好少,食完睇番條「界」就知,得2/3左右,可以講有1/3喺薑汁鮮奶,敢問一句,啲人點呢道甜品喺「食」燉蛋白,定諗住「飲」薑汁鮮奶
。所以,完全唔鍾意呢個做法。俾個「OK」佢,基於以上兩個原因。
薑汁鮮奶燉蛋白
嘢食就麻麻,最好反而喺招呼我哋嘅阿姐,有講有笑又玩得。真想同阿姐講,個燉蛋白唔喺好得,但言不由衷,吞番句說話
$27 (Tea)
2018-01-30 59 views
已經聽過聰嫂甜品好正,當然事實上都真係好好食!但等位就幾耐,猶其係晚上9點幾乎10點,我同朋友都等咗二十幾分鐘!裹面好多人,位置坐得唔舒服,好迫同好迫。點餐時姐姐超級唔耐煩,態度非常一般。但食物係好食的,我同朋友點咗龍眼椰果冰同榴槤水晶珠 ,價錢都係正常的,30- 32 左右。龍眼椰果冰好好食,好多果肉,但冬天食真係好凍。
2018-01-21
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)
  • 龍眼椰果冰
2018-01-27 63 views
早前係新都城中心睇完溏心大結局直播之後過左聰嫂食甜品,抱住期待既行過去!同朋友2人好快就被安排入座,勁開心!二話不說既刻叫左2款冰先!(龍眼冰同哈蜜瓜冰)諗諗下再叫多個糖不甩。甜品好快就到,真係好好味呀!大滿足~
行過去!

)諗諗下再叫多個糖不甩

甜品好快就到,真係好好味呀!大滿足
~

2018-01-19
$45 (Last Night Supper)
2018-01-14 100 views
聰嫂幾時都咁多人排,可能因為寶琳無咩好食😂冬天天氣凍最岩係繼續食凍野甜品真心抵食,大多為二十幾蚊價位,係甜水界黎講,係高質之選想坐耐少少又無趕我地走都幾好~ (可能因為太夜無咩人排緊)但服務就真心唔好諗太多話說今次我等位,想問佢拎飛,佢忙到叫我自助😂我真係自己撕飛仔,自己填返人數落張大紙🤦🏽‍♀
聰嫂幾時都咁多人排,可能因為寶琳無咩好食😂
冬天天氣凍最岩係繼續食凍野
甜品真心抵食,大多為二十幾蚊價位,係甜水界黎講,係高質之選
想坐耐少少又無趕我地走都幾好~ (可能因為太夜無咩人排緊)
但服務就真心唔好諗太多
話說今次我等位,想問佢拎飛,佢忙到叫我自助😂
我真係自己撕飛仔,自己填返人數落張大紙🤦🏽‍♀
蜜瓜涼粉
2018-01-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Last Night Supper)
蜜瓜涼粉
  • 龍眼豆腐花
  • 龍眼椰果冰
2017-11-28 201 views
星期五夜晚排隊都只係等咗十分鐘,坐低叫嘢等咗五分鐘就上到甜品啦。薑汁芒果豆腐花,有芒果肉同芒果啫喱,仲要有幾多舊,豆腐花好滑。龍眼椰果冰好冰凍,龍眼好清甜,唔會太甜涸喉。楊枝甘露就正常水準,無走樣?

龍眼椰果冰好冰凍,龍眼好清甜,唔會太甜涸喉。

楊枝甘露就正常水準,無走樣?
2017-11-13 215 views
好耐之前已經聽過聰嫂甜品好正,琴晚終於的起心肝揸車入將軍澳試下,鋪頭就系大馬路邊,唔洗搵已經見到,當時8點半去到唔洗等位,聰嫂最正就係榴槤,一於叫哂三樣最想食既榴槤甜品榴槤水晶珠 HKD37黑糯米榴槤 HKD 37榴槤班戟 HKD 28/呢間既榴槤雪糕係我食過最濃味,濃味到口質唔似雪糕,榴槤肉都係好正,平時食其實甜品店都好失望,今次聰嫂真係會食過返尋味,三樣野加埋都係HKD102,好味夾抵食👍🏼環境好乾淨,食得好舒服

榴槤水晶珠 HKD37
黑糯米榴槤 HKD 37
榴槤班戟 HKD 28
2017-11-12
$51 (Dinner)
  • 榴槤水晶珠
  • 榴槤班戟