由開業至今一向棒場,今天一如以往叫龍眼椰果冰加涼粉這個配搭,平常喜歡加黃糖上涼粉的我,今天也叫服務員給我少許,結果她轉頭回來說:一向不可以俾,我:每次問親,你們同事肯給我的,她:係邊個俾?我:吓…我點會記住…每次個個同事都肯俾嫁wo……。(*白砂糖分店沒有,要少少黃糖也不過份吧…?好像平時食茶餐廳,有D人鐘意食辣,都會加辣椒油喺湯粉入面啦……)最失望的是跟在身後的老闆娘(印象中)全程黑面看著(穿著黑衫企收銀的),好像我得罪了她似的,其實我從頭到尾也沒惡意,之後那位服務員便說:沒有黃糖就不要啦!便拿走我枱面上的涼粉……以前一開業時,老闆娘會在店舖內笑面迎人,問客人甜品意見,有時仲問有咩想試,送給我們試,我們還說不用,留返下次再幫襯試……感覺她很親民有善經過今日整個過程,加上這個疑似老闆娘的人的黑面態度,以及拿走了枱面上的涼粉,之後還一聲不發拿走枱面的單、改單、其後收錢,完全零說話零眼神交流的老闆娘(疑似),我徹底地失望+傷心……

2017-11-06
2017-10-09 230 views
嚟得聰嫂必食嘅就一定係龍眼冰,龍眼冰裏面有椰果,所以食落好有口感。不過我今次決定試吓新野,就叫咗楊枝甘露試吓。楊枝甘露味道唔錯,好香奶香味同芒果味,不過再食落就有少少夾,可能係因為柚子嘅關係,不過整體來講都幾香滑。

可能係因為柚子嘅關係,不過整體來講都幾香滑。
2017-09-25 277 views
昨天下午出席活動,途經聰嫂私房甜品,當然要試一試啦1.呢個椰汁芒果黑糯米,講真評分3/5一黎下面無汁,只有椰汁在面,可能原意係想近似泰式果類,但因為這裡糯米粘性較強,所以無汁底下,較粘口,食落好飽肚芒果奶昔雙皮奶。評分4/5。必食推介上面有一重芒果+芒果沙冰,下面就係雙皮奶味道非常之夾,芒果沙冰甜而不留,芒果沙冰同雙皮奶味道互相帶出,芒果非常熟好甜,令下面雙皮奶慢慢淡出奶味,又能有芒果嘅果甜味,配合得非常好
昨天下午出席活動,途經聰嫂私房甜品,當然要試一試啦

椰汁芒果黑糯米
呢個椰汁芒果黑糯米,講真評分3/5

芒果雙皮奶
芒果奶昔雙皮奶。評分4/5。必食推介
上面有一重芒果+芒果沙冰,下面就係雙皮奶

2017-09-24
Type of Meal
Tea
芒果雙皮奶
  • 芒果奶昔雙皮奶
2017-09-21 177 views
連1個5毫都唔收. 服務態度又差, 啲甜品又唔係好食. 如果唔係見少人, 我都唔會去. 成班店員坐係到冇野做, 淨係serve一兩枱, 但啲service 都甘差,一定唔會再去.
2017-08-13 272 views
食完晚餐一心諗住買個糖水返屋企食,點知一打開就係成灘水,完全無凝固。食左一啖都有薑味,但感覺似飲緊薑水。蛋白算係正常,但都唔想食,成碗野太稀,薑水撈蛋白,見到都唔開胃!!D燉蛋未ready就唔應該賣。
薑汁鮮奶燉蛋白
薑汁鮮奶燉蛋白
TakeAway
一行人等左五分鐘有得入座,冷氣都舒服叫左4碗甜品,黎左3碗之後等極都未黎齊,問左佢一聲有冇入單,之後佢話有,然後一行人繼續等,等到食哂3碗都未黎第4碗,直接埋單走人!食左一碗蜜瓜椰果冰,夠涷,蜜瓜就普普通通,奶味都係一般般,仲有蜜瓜豆腐花同芒果黑糯米,同街邊賣緊$1x蚊一碗果D完全無分別,俾成$30蚊食佢都係貪個冷氣。埋單又話唔收2個5毫子,又話咩公司規定,我真係唔知應該跟公司規定還是香港法例好D!一肚火,食物質素普通,又漏單,又拒收錢!
一行人等左五分鐘有得入座,冷氣都舒服

一肚火,食物質素普通,又漏單,又拒收錢!
2017-08-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
2017-06-19 292 views
🍋芒果椰果冰 $32🍋呢個係聰嫂必食 不過芒果粒愈黎愈少芒果又唔凍 雪凍個芒果真係咁難咩🙄👀龍眼椰果冰 $36👀呢個都係聰嫂名物之一龍眼味好重 唔假 唔易溶 好好食略嫌貴左啲👀
呢個係聰嫂必食 不過芒果粒愈黎愈少
芒果又唔凍 雪凍個芒果真係咁難咩🙄

👀龍眼椰果冰 $36👀
呢個都係聰嫂名物之一
龍眼味好重 唔假 唔易溶 好好食
略嫌貴左啲👀
2017-06-11 290 views
今日同朋友行完山後去左聰嫂食甜品,有好款式的甜品都非常吸引,最後點了一個特別推薦的龍眼椰果冰。龍眼清甜而且同椰果非常夾,食落去仲有種清新的感覺,口感同味道都一流,而且非常消暑,的確係夏日炎炎的精選。

2017-06-07 188 views
食過幾次聰嫂,榴蓮就兩次,都係喺將軍澳呢間。座落新都城地下大街,地鐵站對面,都好易搵。一如普通甜品店,店仔細細,十張八張枱。我喺星期日下午茶時間去,將軍澳區,人流唔多,得幾張枱有客。今次食榴蓮黑糯米,最面係榴蓮,黑紅色黑糯米,有啲透明水晶珠,再有椰子奶凍(好似係)。都唔錯,不過對滿記榴蓮忘返中毒太深,始終覺得佢先係最好味,直頭滿分。聰嫂大概75分啦。分別係成個唔夠香,奶凍無滿記嘅碎冰海底椰咁冰,食落去先爽。

2017-06-04
Type of Meal
Tea
2017-05-31 201 views
出嚟做嘢之後,好耐都冇過嚟將軍澳呢邊,今日難得過嚟行街,就梗係要去聰嫂食下回憶啦!隔咗咁耐,仍然係好多人食要等位,不過得2個人都好快就入得喇。個人覺得必食嘅必定係士多啤梨西米冰!(好似以前係叫士多啤梨西米露?!)呢個西米並唔係一般嘅西米,最中意佢係好似刨冰咁嘅質地,夏天行到熱辣辣食真係好消暑。呢碗西米最特別嘅係,佢碗入面會有啲好似西米大小咁嘅爆珠好有口感!而佢嘅西米係另上嘅。以前次次都係食士多啤梨西米冰,今次就試下其他,嗌咗個哈蜜瓜豆腐花。同士多啤梨西米冰一樣好有賣相,望落都已經覺得好味!食落去仲有驚喜,好fresh,隻味好清甜唔係好漏個種,相比起士多啤梨西米冰係冇咁甜,而且濕濕地幾解渴。估唔到今次會搵到新寵,下次一定會encore🍈😋

2017-05-28
$30 (Tea)
  • 士多啤梨椰果西米露
  • 蜜瓜豆腐花
2017-05-22 182 views
週末晚飯後最好不過當然是食個糖水啦,今次我地就來到聰嫂吃了龍眼椰果冰、綠茶杏仁豆腐花和蜜瓜涼粉~這裡招牌的龍眼椰果冰是我們最愛之一,清甜冰涼 較少甜品舖有得食,水準一貫的不錯~而綠茶杏仁豆腐花的綠茶是在於綠茶果凍,但果凍的綠茶味不明顯,而杏仁味就像對突出於豆腐花很夾~至於蜜瓜涼粉除了有蜜瓜和涼粉外,還有蜜瓜味雪糕,蜜瓜味很香~欣賞聰嫂在甜品的設計上很花心思,每款甜品都算是特別,而且價錢只是廿令蚊相當便宜,以這個質素來講CP值很高👍🏻
龍眼椰果冰
龍眼椰果冰
2017-05-15 160 views
今晚同朋友食完飯適逢星期六晚,又唔想咁早返屋企,當然黎個Happy Ending 食下甜品啦。來到蔥嫂門口已經佈滿等食甜品的人。 等左10 分鐘終於埋位。今日都算熱,緊係要食D消暑甜品,我點了一個西瓜汁同埋一個西瓜西米露。我朋友點了楊枝甘露豆腐花。西瓜汁無溝水, 好香西瓜味同埋有小量的西瓜蓉。至於西瓜西米露就西米比出面的偏硬 , 但係口感十足。真係好特別。楊枝甘露豆腐花一放入口已有淡淡的豆味, 加上新鮮的柚肉真係無得彈。
西瓜汁無溝水, 好香西瓜味同埋有小量的西瓜蓉。
2017-05-07 152 views
🍋芒果椰果冰 $32🍋呢個係聰嫂必食 膽黎架😎不過芒果粒愈黎愈少🙄🍑水蜜桃仙子 $27🍑第一次食呢個 睇相完全估唔到入面係乜😅底有啲啫喱 有啲罐頭蜜桃粒奇怪既係有芒果粒 面既係芒果冰why😐唔難食 不過冇下次😶
呢個係聰嫂必食 膽黎架😎
不過芒果粒愈黎愈少🙄

🍑水蜜桃仙子 $27🍑
第一次食呢個 睇相完全估唔到入面係乜😅
底有啲啫喱 有啲罐頭蜜桃粒
奇怪既係有芒果粒 面既係芒果冰why😐
唔難食 不過冇下次😶
2017-03-27 293 views
🎉開心樂園🎉👆🏻聽落冇乜主題係因為佢係乜都有芒果沙冰 涼粉 水晶珠 椰果 椰汁糕 綠茶蒟蒻 西米等等等等🍧🍨🍬🍭🍫🍦貪心+揸唔定主意既人首選😋其實佢個椰汁有冇得單叫 好好食😍
🎉開心樂園🎉
👆🏻聽落冇乜主題係因為佢係乜都有
芒果沙冰 涼粉 水晶珠 椰果 椰汁糕
綠茶蒟蒻 西米等等等等🍧🍨🍬🍭🍫🍦
貪心+揸唔定主意既人首選😋
其實佢個椰汁有冇得單叫 好好食😍
2017-03-25 235 views
🍋芒果椰果冰 $32🍋芒果冰濃味到好似食緊真芒果咁😚必食是常識吧😎------------------------------🔴紅豆茸西米冰 $23🔴呢個我第一次食 有驚喜喎 紅豆味勁重啲冰都有沙沙既感覺😍可惜既係 唔知係咪啲本來啲紅豆茸係暖😶溶得勁快又唔凍😔如果凍啲會勁正不過都唔影響我下次返兜佢😎
芒果冰濃味到好似食緊真芒果咁😚
必食是常識吧😎