2019-01-28 164 views
呢日去左將軍澳搵個朋友dinner, 食完又想坐低傾多陣就左去聰嫂食糖水喇~入面都坐左唔少人榴槤班戟好彩朋友同我都係榴槤愛好者, 個班戟好香, 入面包住好厚既榴槤肉,好正!芒果奶昔雙皮奶我叫左個雙皮奶, 好滑~仲好多芒果! 不過似乎唔係當造, 唔係好夠甜士多啤梨椰果冰朋友就叫左呢個~望落好吸引不過士多啤梨味就麻麻地, 酸左啲~
呢日去左將軍澳搵個朋友dinner, 食完又想坐低傾多陣
就左去聰嫂食糖水喇~

入面都坐左唔少人

榴槤班戟
好彩朋友同我都係榴槤愛好者, 個班戟好香,
入面包住好厚既榴槤肉,好正!

芒果奶昔雙皮奶
我叫左個雙皮奶, 好滑~

仲好多芒果! 不過似乎唔係當造, 唔係好夠甜

朋友就叫左呢個~望落好吸引
不過士多啤梨味就麻麻地, 酸左啲~
2019-01-27
2018-11-18 255 views
食咗咁多次聰嫂 雖然出名既係龍眼冰 但個人始終都係中意芒果雙皮奶!首先講下龍眼冰先 裡面係真係有新鮮龍眼肉係到 都幾甜 可能咁岩個幾次食都係夏天 係龍眼既季節😂😂😂 但有時覺得淨低既冰無咩太濃既龍眼味 同埋真係太冰🙈😂至於芒果雙皮奶 唔可以話係超級好食 因為雙皮奶仲未去到最好食 聰嫂既雙皮奶食完仲會feel到喉嚨係有少少痴住痴住既感覺😂🙈 但芒果係新鮮同幾大片既👍🏻 雙皮奶同芒果既配搭的確係不錯既選擇👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • 芒果奶昔雙皮奶
2018-10-25 170 views
好多人排隊嘅糖水舖🍧每次去聰嫂食都離唔開芒果奶昔雙皮奶😋不過芒果唔係次次都好食,係中意佢個雙皮奶,甜度適中價錢少貴,待應態度都唔係幾好,成日都好似好趕時間咁😳
好多人排隊嘅糖水舖🍧
每次去聰嫂食都離唔開芒果奶昔雙皮奶😋
不過芒果唔係次次都好食,係中意佢個雙皮奶,甜度適中
價錢少貴,待應態度都唔係幾好,成日都好似好趕時間咁😳
2018-10-25 180 views
晚上大慨6點多還沒那麼多人先進去品嘗喜歡的薑汁鮮奶燉蛋白:最喜歡他們將薑汁與鮮奶溶合然後淋在蛋白面,一口燉蛋白加一口薑汁鮮奶,一辣一滑一奶香真是美妙配搭。是真的 ! 榴槤班戟絕對要食,對 ! 現在很多甜品店都做得好好味,但聰嫂弄的總是皮薄榴槤香,CREAM少啖啖榴槤肉。
Other Info. : 這家分店以前沒那麼大的,裝修後才有現場的舒適環境,喜歡他們的座位座得很舒服,就算在人多時也沒太大壓迫感。 店員姐姐很有禮,招呼週到很細心聽客人的要求。 交通方面:就在坑口站出斜對面過馬路就是了。
2018-10-24
薑汁鮮奶燉蛋白
  • 榴槤班戟,
  • 楊枝甘露豆腐花,
  • 芒果涼粉豆腐花
2018-09-04 227 views
之前食完飯,又突然想食甜品,將軍澳區哩間甜品鋪都算數一數二,我叫左士多啤梨椰果冰($32),好重士多啤梨味,而且面頭有士多啤梨肉,好甜好好食,跟埋椰果一齊食好有咬口。
2018-08-28 198 views
是日係坑口村食完晚飯,就行返出大街食聰嫂私房甜品。聽講聰嫂好耐之前曾經係香港電台經營飯堂,個陣已經人人讚佢手勢好。離開港台後,就係將軍澳開糖水舖,好快就出哂名,成為將軍澳區嘅名鋪,之後仲周圍開,連銅鑼灣都有。今晚就叫咗個芒果奶昔雙皮奶。驟眼已經見到甜品好清晰地分成三層,最高個層係新鮮而香甜嘅芒果,中層係芒果奶昔,底層係雙皮燉奶。三種食品嘅口感不同,放在一起一啖啖吃下去,卻又出奇地般配。芒果甜配芒果香再加上滑滑的燉奶,清新而細膩。另外,又叫了榴槤水晶珠。面上嘅榴槤好香好滑,側邊仲有唔少嘅水晶珠,咬落去會爆開,好得意好好玩。下面就應該係榴槤沙冰,據說做法係先將榴槤倒入糖水中,凝成冰再打碎成細粒,咁就既有榴槤嘅香味,又有沙冰的爽口,食落去層次感豐富,夏天吃間直係透心涼。小插曲係晚上客人愈來愈多,小小的店舖不夠人手,要慢慢耐心等候。

2018-08-10 159 views
以前都仲好吃,又多選擇,最喜歡吃是雜果豆腐花和雜果涼粉,水果和分量也多,但現在連這個也沒有,芒果奶昔雙皮奶都好吃,但係唔值$45,真係太貴,其餘的水果唔多,唔值,真係以後唔想再去。
2018-06-01 294 views
今日同同事放工想食甜品,於是去咗食聰嫂,我由於有少少咳,冇叫到我最鍾意食嘅龍眼野果冰,叫咗一個薑水配湯圓,我同事就叫左士多啤梨椰果冰。我個薑水配湯圓幾有驚喜,好夠辣,而且湯圓個皮又薄又夠軟熟,只係賣$22 ,十分之抵食。
2018-04-13 346 views
吃過晚飯後又係時間第二個胃出動啦聰嫂私房甜品好耐無食,今日早食完晚餐大概6點幾就黎左食糖水,可能太早既關係吾洗排隊仲有好多位剩夏日將至,食番個凍冰冰既糖水透心涼點左個《士多啤梨椰果冰》$30好快就上啦,可能無咩客既關係士多啤梨味夠濃,食到底既冰都仲有士多啤梨味,不過如果椰果可以再多一點就更好另外再點左多《蜜瓜椰果冰》$30蜜瓜味偏淡一點,食落無咩味道。而且椰果相比《草莓椰果冰》更少價錢不算貴,但食物比以前相對就普通左
吃過晚飯後又係時間第二個胃出動啦

夏日將至,食番個凍冰冰既糖水透心涼

點左個《士多啤梨椰果冰》$30

士多啤梨椰果冰

好快就上啦,可能無咩客既關係

另外再點左多《蜜瓜椰果冰》$30
蜜瓜椰果冰

蜜瓜椰果冰

價錢不算貴,但食物比以前相對就普通左

2018-03-13 344 views
過去的星期天 ,適逢有空往將軍澳一遊, 想起當年 非常出名的聰嫂甜品, 我記得我家住紅磡, 專情開車到將軍澳, 品嚐佢嘅甜品 ,當年係由聰嫂自己負責, 見到她的勤勞用功 ,食堂的器皿有著傳統的風隔 ,盛載著一碗碗甜品上枱,吃上來口感不錯, 質和量都有水準,不枉我千里迢迢到來一吃。昨天再慕名而去 ,發覺判若兩人, 第一 場面冷淡 第二 食品的器皿 ,已經換了一些快餐店的塑膠製品 ,完全欠缺了傳統糖水的神髓 ,味道一般 全無驚喜。 我叫了一個木瓜雪耳糖水,他們把木瓜切到薄一薄,根本就沒有口感,連基本的烹調方法都錯 ,價錢不算便宜 ,吃起上來給我的感覺,就是去了大學的飯堂, 喝他們晚餐送的甜品一樣,不值得付錢。希望大家做生意嘅人, 毋忘初衷 ,如此將中國糖水的文化,弄對到如此實屬可惜, 需然附近並無競爭對手,但係 都不能夠如此經營吧。。。
2018-03-11
$35 (Tea)
2018-02-13 386 views
🔸龍眼椰果冰 (HKD36)天氣有比較暖一點就去吃冰,這個龍眼椰果冰一直都是我最喜歡的甜品。濃濃的龍眼香,冰的質感是綿綿的,裡面很多龍眼果肉,配合椰果和西米一起吃,好搭的組合😊
🔸龍眼椰果冰 (HKD36)

• 龍眼椰果冰
2018-01-28 357 views
一向怕肥既我,今日同老公食咗個"受欺騙"既晚餐,為了填補心靈上既不快,走到呢間街知巷聞既甜品屋,希望食完會開心番。可能時間不是太夜,店內很少食客光顧,向服務員點了薑水湯丸和薑汁鲜奶燉蛋白。不消五分鐘,甜品已送到我們面前。薑水湯丸六粒,湯丸皮煙韌,聽到鄰座食客也同樣點了此甜品,原來只須額外加多$8,即有多4粒湯丸,可能正合他們要求,即時加單呢!至於薑汁鲜奶燉蛋白,味道甜,薑味濃郁,與鲜奶混合,飲時血氣運行快,令我熱血沸騰,即時令我的感冒消失。光顧這家甜品屋多年,但感覺種類依舊,如添加桑寄生等有益材料更加好啊!
2018-01-28
今日放工同幾個朋友食個甜品,雖然住係附近。但都吾會成日過泥食。原因係我吾中意聰嫂服務態度,店內員工基本上都係黑面,未食完已經想趕你走,食慢啲都俾人收走個甜品,所以我都好耐先光顧一次。今次朋友想食,所以就去吧!我地一行5人,晚上9點左右去到,吾洗等位就可以入去坐啦。座位就不太舒適,店內地下癡笠笠。叫左我至愛榴連水晶珠同榴連pancake,本人是榴連fans❤️有香濃榴連肉。榴連fans必食。推薦!同行朋友叫左新既龍眼水晶珠,味道清淡不甜,都可以一試,朋友覺得欠缺龍眼肉,如果有的話一定可以加分!楊枝甘露。就不過不失,無特別覺得好好食,所以不試也擺。整體來說,糖水係好食。不錯。只係員工服務有待加強改善

原因係我吾中意聰嫂服務態度,
有香濃榴連肉。榴連fans必食。推薦!

楊枝甘露。就不過不失,無特別覺得好好食,所以不試也擺。

整體來說,糖水係好食。不錯。只係員工服務有待加強改善

2017-11-19
$38 (Last Night Supper)
  • 榴槤水晶珠
2017-11-16 203 views
話說我愛上這間聰嫂甜品店已經很多年。中學時期我會和中學同學一齊銅鑼灣分店排隊;到大學時期都會推介大學同學去試;甚至日本友人來香港旅遊我都是推薦聰嫂。😂😂😂(原來日本唔興龍眼,更加唔會諗到龍眼係可以用來做甜品。所以當年那朋友食聰嫂的龍眼冰時好似發現新大陸😂)今日難得嚟到坑口,我決定連堂都唔上,就是為了吃聰嫂的冰。😂 (不過現在貴左好多呢,7年前的龍眼冰連$30都唔洗😂)我去到的時候剛好是下午三點開店,店裏很休閒:客人少,夥計得閒到一味同店員吹水唔招呼客🙈(有一些客人一直呆在門口等佢地帶位) 今次我點了龍眼豆腐花。龍眼冰同豆腐花夾得很好,很清甜。反而我覺得椰果的甜味覆蓋過了豆腐花的香。其實有啲人話品質退步左我係有少少認同嘅,但我都仲係覺得好好食😂😂

龍眼豆腐花
2017-11-08 212 views
獨市生意成個坑口得佢一間糖水店,愈做愈差!已經唔要求佢有乜嘢服務,但係啲店員惡到死,又冇記性,落完單等左半個鐘,吹左幾次,都可以比錯嘢食你。好喇到啲食物,寫到明係芒果涼粉豆腐花,出到嚟係芒果"冰"涼粉豆腐花。芒果就得三粒,啲芒果變晒芒果冰,慳到咁,完全係呃人,一啲都唔老實!十幾年前就開始食呢間野,啱啱開嘅時候都仲係抵食,食物質素有高。但佢自從生意好都唔優做之後,啲嘢食就貴得好離譜。成個坑口得佢一間讀史甜品譜,冇競爭,每年都加價,越嚟越貴,個碗又越嚟越細,嘢食又比唔出水準,做得越嚟越差。
獨市生意成個坑口得佢一間糖水店,愈做愈差!