2008-12-30 155 views
老友們的邀請挑起小弟遠行的欲望,於是在聖誕期間偕同太座來個上海美食之旅。為了讓肚皮有休養生息的機會,離行前自然要吃清一點了....再次重臨,原因除了想吃清淡一點外,價錢相宜及太座一直想來也是驅使小弟再來的因由....星期天的下午,客人不多,現在食肆生意真是進入了寒冬時期,怪不得貴網也要以此地作為"經濟低迷飲食團"的第二擊了....跟太座一人叫一碗粥share,連上次吃過後印象甚佳的點心也放棄了。等旅途歸來後才找個機會再帶太座來吃吧....粥的份量不少,光是吃這個已飽得七七八八。粥底好像沒有上次的綿滑及鮮,太座的螺片太硬而且沒有什麼味道,但粥底卻不是怎樣的甜,吃進口是淡淡的。病的時侯吃就啱晒,現在吃,只覺乏味....小弟的田雞也不盡如人意,最關鍵的是田雞劏得不夠乾淨,吃時還發現有黑色的穢物在內;而且肉也不很肥美,瘦掹掹的;再者身體的部位比腿多,大感掃興 (因田雞最好吃的部份就是腿部)....比上次來吃時感覺是差了點,希望不是心理作用吧....

(因田雞最好吃的部份就是腿部)....

比上次來吃時感覺是差了點,希望不是心理作用吧....

$30 (Lunch)
2008-12-23 84 views
首次被選為OR的試食專員, 實為本人的榮幸, 為配合海嘯系列, 試食點為相對便宜的粥皇湯后, wa~~~~依個名真係聽都未聽過wor, 而且地理位置偏遠, 揾咗我成15分鐘, 查實係花園街太子方向街尾過馬路轉左入通菜街就到la.小店的裝修頗為簡單, 什至可以簡陋去形容, 有個開放式廚房, Dragonfire話覺得同d廚師好有交流, haha 4個人叫咗差唔多6人份量, 好明顯大家都係大食之人, 如果唔係點清枱ar~~~ 叫了兩個餐+ 兩個點心 + 一個小菜+ 一盅湯, 落單時侍應都有推介ga~~~先來兩盅湯, 我地分咗做男湯同女湯(基於佢個功能), 男湯係大斑翅燉螺頭, 比較甜美, 女湯天麻川芎白芷燉大斑頭, 有大量藥材, 味道未必人人受得了, 每盅湯分到6碗仔左右, 熱辣辣的湯, 全無味精, 好有屋企feel lei~~~~~再奉上麻醬腸粉, wow~~ 麻醬真係好抵讚ar, 好厚身, 花生味好香, 雖然腸粉唔係好滑溜, 但卻有令人想食完又食的感覺. 點心兩籠, 先來小籠包......... e~~~個樣真係好醜怪ar, 實的的咁, 一夾起都有湯汁下垂的吸引, 但食落又有內涵ga

再奉上麻醬腸粉, wow~~

點心兩籠, 先來小籠包......... e~~~個樣真係好醜怪ar, 實的的咁, 一夾起都有湯汁下垂的吸引, 但食落又有內涵ga wor, 皮唔硬, 雖然冇咩湯, 但又唔會好乾, 湯汁反而慘透於肉餡之中, haha, 的確唔可以貌取包, 好buy Dragonfire那有內涵品味的地盤工人個比喻ar.

蟹籽燒賣, 豬肉同蝦的比例係7:3, 個人比較喜歡5:5分賬, 但口感幾實在, 蟹籽好多, 特別欣賞佢即叫即蒸, 夠哂熱.

再來魚蝦蟹粥, 粥底好綿, 而且好鮮甜, 但魚蝦唔算新鮮, 但蟹咬了一口, 有好鮮甜的味道連粥一併”必”出來, 都唔錯la, 算係高水準的粥.

Wa~~~到此刻已經半飽了, 但餸菜依然陸續有來. 油飯兩碗, 蒜香味重, 但完全唔油, 咁不如改名做蒜飯la, 而且飯爛爛地, 太濕la, 可能係煮的時候只落雞湯而非雞油.

海南雞, wow~~~我幾鐘意wor, 雖然明知係冰鮮雞, 但雞肉嫩滑之餘又啖啖肉, 又唔會太肥wor, 緊記要叫佢比秘製醬汁你, 因為係靈魂所在, 會令隻雞倍添惹味! 酸酸辣辣有d蒜香味, 吊味一流.

豉椒黃立倉, 識我的人都知我最憎食魚, 但依個都算係咁la, 雖然倉魚肉鞋d, 但豉椒味好重, 好入味, 以致魚肉都有好濃的豉椒, 唔腥wor.
最後的甜品要唔要都罷la, 放耐咗, 直情有層水係面, 味淡, 似溶咗的紅豆樂(可能真係), haha.

總括而言, 這間店算係海嘯期間唔想係屋企煮飯的好去處, 因為真係好有住家feel, 粥皇湯后這名改得好, 因為粥同湯算係這裡的signature item, 但能夠吸引我再來的反而是那碟麻香味十足的腸粉.

後記: 做試食專員真係唔簡單, 要好深刻咁記清每道菜的味道, 但我enjoy this job

住家湯
至愛的腸粉+即蒸點心
招牌魚蝦蟹粥+唔油的油飯+惹味海南雞
黃立倉+難食甜品
$70 (Dinner)
至愛的腸粉+即蒸點心
  • 麻醬腸粉
今天是個很特別的日子,除了在下班前的公司Wine & Cheese"例會"中,被抽中拿到了該晚大獎之外,是夜應邀出席成為這次"鬼鼠"神秘開飯試食專員中的一員。 在兩喜臨門之下,下班後便一個箭步直達試菜餐廳,怎知道到達後發現自己成了最早到達的人。 進店後看了一看,特意選了在店中央近廚房的座位,一來可以看到全店之餘,也可以看到在廚房內的師傅們是如何"作業"的,一舉兩得。 在"八卦"之下舉頭探看廚房內的環境之際,在內的一位年紀較老的師傅,向我報以友善的微笑,這份親切感有點像是去了"飯堂"一樣,印象十分之好。於我來說,粥和湯是兩個很重要的菜色,前者製作簡單而重原味﹔而後者則在千萬樣材料中選擇配搭。每當我們感到不適之時,第一種聯想起的食物,就是粥品﹔反之當我們在日常生活的飲食中失衡時,總會想起來個滋潤補身湯水,尤以燉湯為最有效用。一種有助復原,一種有助滋補,非常重要。過了數分鐘後,編輯(?)跟另一位同事(?)和試食團的女食友也到達了。跟幾位問好之後,就是今天首個重要環節 - 選食物。最後的決定,就是要了兩個截然不同的套餐,當中包括了粥和燉湯在內。首先來的當然是早已燉好的湯水,兩個瓦製的器皿一先一

首先來的當然是早已燉好的湯水,兩個瓦製的器皿一先一後的奉上。當侍應打開蓋子時,藥味較重的<<天麻川芎白芷燉大斑頭>>先聲奪人。一喝之下,很明顯地知道它是重效用多於味道的燉湯,所以味道也較另一個來得清淡一點。至於它的效用有多大,那真的無從稽考了。
另一個<<大斑翅燉螺頭>>,則鮮甜非常﹔雖然螺頭切成薄片,也無減其味道。以味道來說,這個湯比天麻那個燉湯美味得多。可是,在我心目中,比它更美味的燉湯也是有的,就在兩街之隔的新志記出品,就是其中之一。
在我們埋頭喝湯之際,比想像份量大得多的<<麻醬蒸腸粉>>奉上來了。在腸粉之上的麻醬,還沒吃下去前已可看到它的稠度如像"掛"在腸粉之上。果然其味道麻味濃烈亦"厚身"得很,如加入一點點豬油來增加幼滑度,相信味道會更上一層樓。腸粉則略為有點蒸過了頭,內裡開始有點糊口的模樣。不過,這個腸粉的味道,早已合格有餘了,只是我對它有點挑剔而已。

接下來是這晚的另一位主角 - 粥品<<斑片蝦球蟹粥>>。這個一該為滿足貪心食客而設的出品,犯下了一個嚴重的錯誤,那就是斑雖鮮蝦雖甜蟹雖美味,但是三者加起來的味道卻是有點混亂。在不能確定其鮮味屬誰的情況下,也浪費了材料本身的味道,可說是因貪得貧。還幸的是,其粥底錦而帶有一點點米香,可看到店方在基本功上仍是不錯的。

隨後,這個樣子不甚討好的<<上海小籠包>>,看到女食友筴起時的"結實"樣子,內心涼了一大截。
不過,凡事從外表來衡量,有時候總會被自己的主觀感覺誤導了。這個接近舊派的小籠包,重餡料和味道,而不是硬加入湯汁的新派出品。其肉餡鮮味非常,值得留意的是肉質甚有嚼頭,不像是機攪成出來的。事後我把它形容成 - 有內涵品味的地盤工人~

好戲接著上場,賣相甚佳的<<蟹籽燒賣皇>>,蟹籽份量比一般坊間的多,而粒粒飽滿的蟹籽更是意料之外。肉多蝦少的餡料,看來也是出自造小籠包師傅的作品,因為這樣的配搭也是舊派才會如此。說回其味道,肉汁多且肉鮮帶甜,這個點心的水準,不在高中價酒家之下,值得一讚﹗

吃過了點心後,<<泰式油雞(例牌)>>和<<油飯>>終於出場了。在這個賣中式食物的地方,要了一個泰式的食物,感覺有點格格不入似的。不過未試真章之前,總不能莽下結論。這個冰鮮雞做出來的油雞,皮算薄而皮下脂肪不多,可惜的是肉質始終不及鮮雞美味和嫩滑﹔如果能選體形較少的鮮雞來做,這個油雞絕不會差。
至於附送的油飯,"油水"不足而只得蒜香味,該是用上雞汁或雞湯來煮,而不是以雞油來作調味。或者是要配合現時飲食的大氣候 - 健康食物,才用上這個方法吧。米飯方面,有一點點開始"爆開"的情況,大概是備用了太久所致,是非戰之罪。始終要保持油飯的"最佳狀態",得花上一定的成本,而這"成本"卻不是普通餐廳所能負擔的。

差點忘了那個<<泰式醬汁>>,它的味道比這油雞更加美味,只因濃香的香料味之下,能夠提高油雞整體的味道,就像成功人仕背後默默支持的那位一樣,功不可沒﹗

今天的<<清蒸海上鮮>>選了黃立倉。在魚身上的豆豉十分惹味,拿來送飯絕對一流﹗儘管豆豉味道如此強烈但仍蓋不過魚肉的鮮味。甚有咬口的魚肉,雖不及桂花魚的滑,但也算不上嚡口,這尾魚著實美味。

隨餐附送的糖水,是<<西米蓮子紅豆沙>>。這個甜品的水準實在不敢恭維,美其名為沙,實質稀釋如水。不用說它的味道也淡出鳥來,加上蓮子死實。主編笑說其味道有點似紅豆雪條那樣,不過卻是淡味版。

來到這裡,這次的試食飯局也接近尾聲,整晚氣氛也十分之好,一行四人有說有笑亦有交流意見。在此特向抽中小弟的職員致謝,沒有您便沒有這次的有趣經歷。而在這次認識到的女食友,大有未來重點食家的潛質,希望她不要埋沒這方面的才能,為一眾包癮出一分棉力。

以如此水準,如此價錢(每人大約六十多塊)的食物,在經濟開始下滑之際,也算是個不錯的選擇。建議跟幾位朋友一起到來,一嚐其錦粥香湯。

好﹗下一站就是甜品店.... 呵呵呵呵
Type of Meal
Dinner
  • 大斑翅燉螺頭、上海小籠包、蟹籽燒賣皇、泰式醬汁、清蒸海上鮮(黃立倉)
2008-11-19 28 views
呢晚凍凍地~ 最啱就係整番碗熱辣辣嘅粥~  叫左一個魚蝦蟹粥餐~ 有一碗斑片蝦球鮮蟹粥 + 一碟麻醬蒸腸粉~粥已經係店中最高級一種~但係講真唔係好鮮甜~ 絕對無我想像中魚蝦蟹粥般好味~可能係我祈望過高~ 魚有一塊(斑塊)~蝦有三小隻(醃過的雪蝦)~蟹有一隻(街市很便宜嘅三點蟹)~說實粥底還是可以的~ 但係加以上三種料出來嘅效果又普通!反而我諗只用一種或兩種但質量更好嘅材料會好d~腸粉幾大碟但唔係重點~~總結:食粥大把地方好過佢~ 俾多次機會下次試下佢d湯水~
呢晚凍凍地~ 最啱就係整番碗熱辣辣嘅粥~

粥已經係店中最高級一種~但係講真唔係好鮮甜~

絕對無我想像中魚蝦蟹粥般好味~可能係我祈望過高~

說實粥底還是可以的~ 但係加以上三種料出來嘅效果又普通!

反而我諗只用一種或兩種但質量更好嘅材料會好d~

腸粉幾大碟但唔係重點~~

總結:食粥大把地方好過佢~ 俾多次機會下次試下佢d湯水~
$55 (Dinner)
2008-11-14 7 views
近來下午吃得挺清淡的,不是吃粥便是吃麵。要找一間就近而且又未吃過的頗是一樁難事,最後選擇這兒。吃完後發覺蠻不錯的,可以之後帶太座來吃吃....說到明是"粥皇湯后",掛頭牌自然是粥及燉湯了。一向沒有甚麼湯水緣,粥倒是差不多隔天就吃。所以主力專攻這兒的粥品....望一望牆上的餐牌,看見有個魚蝦蟹粥餐,很吸引。雖然要賣成五十五大洋,但既是"魚、蝦、蟹"兼備,賣這個價錢,也是挺正常....粥端上枱一看,果然是斤両十足,一整隻三點蟹放進去,再加新鮮班片及蝦球,五十五大洋連一碟油菜,也算值得了....三點蟹的羔雖然不多,但勝在蟹肉很鮮甜。喜歡拆蟹的如小弟,慢慢拆吓拆吓,最後將之消滅殆盡,實是一種享受;班片是鮮貨,肉挺滑且也是有骨可啃的,吾之所欲也;蝦球雖然size較細隻,但吃落是頗爽口的 (是新鮮的那種爽,而不是下了梳打粉的那種)。三樣配料的水準很不錯,配合那個質地頗綿且帶點魚鮮的粥底。這一碗海鮮粥,吃得過....除粥及湯外,這裏還有小菜及點心供應。試問一碗粥加一碟菜又怎夠喉 ? 就來籠燒賣吃吃。這裏做的是傳統以豬肉餡為主的燒賣,這正合小弟的心意。自己一直很討厭那些"大蝦"燒賣。現在的蝦大多是雪藏

除粥及湯外,這裏還有小菜及點心供應。試問一碗粥加一碟菜又怎夠喉 ? 就來籠燒賣吃吃。這裏做的是傳統以豬肉餡為主的燒賣,這正合小弟的心意。自己一直很討厭那些"大蝦"燒賣。現在的蝦大多是雪藏貨,像這種吃蝦多過吃肉的貨色,有何滋味之有 ?

這裏的燒賣吃落口感很充實,每一口都是肉香。滲在上的蟹籽只是點綴。主角,仍然是那應是手啄的肉餡....

挺滿意的一頓飯。下次來,跟太座大叫特叫也面不改色,才過癮

$68 (Lunch)
2008-10-09 16 views
星期天,與男友本想去一點心食,耐何要等位,所以放棄了,到了一街之隔粥皇湯后,唔洗等!這次已是第二次的到來,所以當然叫回班片蒸腸粉! 用料夠新鮮,腸粉夠滑!另外今次叫了土魷蒸肉餅飯,鳳爪,鮮蝦韭菜餃油菜.不過我覺得土魷蒸肉餅飯,好一般,完全冇魷魚味,only好多馬啼!鳳爪-自從食過一點心後,就覺這裡好像退步了,唔夠惹味!鮮蝦韭菜餃,誰不知阿姐落錯單,來了瑤柱餃,原本都想算,但係就咁放係到,唔好意思,都冇講句,直頭想蒙混過去,過份!我在一點心2人消費$100,這餐要$89,差$10下次都係去一點心食!另外好好想想為何顧客會流失?自己好好反省!
這次已是第二次的到來,所以當然叫回
班片蒸腸粉! 用料夠新鮮,腸粉夠滑!

另外今次叫了土
魷蒸肉餅飯,鳳爪,鮮蝦韭菜餃油菜.

鳳爪
-自從食過一點心後,就覺這裡好像退步了,唔夠惹味!
鮮蝦韭菜餃,
另外好好想想為何顧客會流失?自己好好反省!
$45 (Tea)
  • 班片蒸腸粉
2008-09-16 12 views
上星期五放咗工响太子附近食晚飯,可能近中秋,認真難揾食,新志記,石岐佬全部排長龍,走番過差館個邊,比較靜D,呢度好多位,入到嚟至知原來好多檯都係留座.原本想散叫俾個伙計提醒叫個套餐抵食D,又幾好服務.食咗以下幾樣:半隻海南雞,好滑多膏但無味豉汁蒸扇貝,有D唔新鮮,蒸得過火京都骨,不過不失油菜兩碟,都幾大碟斑翅响螺湯,味道不俗,不過淨係得魚骨無响螺.湯同粥都差,可否稱皇就見仁見智.
半隻海南雞,好滑多膏但無味
豉汁蒸扇貝,有D唔新鮮,蒸得過火
京都骨,不過不失
油菜兩碟,都幾大碟
斑翅响螺湯,味道不俗,不過淨係得魚骨無响螺.
湯同粥都差,可否稱皇就見仁見智.
$80 (Dinner)
2008-05-23 12 views
下午有空檔....落去同兄長撐枱腳!一. 招牌腸粉套餐, $34, 有招牌斑片腸粉 + 點心 + 飲品, 腸粉現拉, 夠新鮮, 不過, 皮唔夠薄, 裡面既似鯇魚片多啲, 不過, 就有好多! 點心叫咗香茜瑤柱餃, 食唔到有瑤柱, 但大大隻, 新鮮!二. 灼菜心, $12, 一般, 有點老!三. 螺片粥, $32, 螺片薄薄的, 唔多, 大大碗, 粥底唔太綿, 清清地都唔錯!點心即蒸, 夠新鮮, 粥就試過, 一般, 下次要試下飲湯啦!
下午有空檔....落去同兄長撐枱腳!

二. 灼菜心, $12, 一般, 有點老!

餐牌
腸粉
瑤柱餃
螺片粥
$39 (Lunch)
腸粉
瑤柱餃
2008-01-15 14 views
食左個B 餐, $120, 加$20 將個例牌雞轉左做半隻雞價錢Overall 合理, 食左: 半隻雞, 2個油飯, 西蘭花炒班片, 一盅雪梨湯雪梨湯, 個湯OK, 但較多油, 應該係無"pit"走面頭的油d雞夠滑, 但雞味唔算太濃, 是冰鮮雞嗎? d班片好一般, 淋左d, 唔算鮮, 但依個價又好難要求好高飯粒頗硬, 有咬口, 唔係熟到太淋, 個人頗為接受趕著走, 無食到個甜品Overall, 食物可以叫中至中上, Service 同環境遇左一般若考慮埋價錢來講, 可以比笑臉

價錢Overall 合理, 食左:

半隻雞, 2個油飯, 西蘭花炒班片, 一盅雪梨湯

雪梨湯[散叫$32], 個湯OK, 但較多油, 應該係無"pit"走面頭的油

d雞夠滑, 但雞味唔算太濃, 是冰鮮雞嗎? [散叫55蚊半隻, 35例牌]

d班片好一般, 淋左d, 唔算鮮, 但依個價又好難要求好高

飯粒頗硬, 有咬口, 唔係熟到太淋, 個人頗為接受

趕著走, 無食到個甜品

若考慮埋價錢來講, 可以比笑臉
2007-12-20 11 views
嗰度啲雞粥好正,仲正過沙田、火炭嗰啲多多聲,啲雞好嫩之外,啲粥又好棉,又冇味精,平日下午茶只係18元碗,抵食!
2007-10-28 33 views
班尾翅燉響螺頭:料足賣相好,可借味不夠。小弟偏好濃湯,吃落有些像那些湯水專賣店的貨式,款款一樣味。卅十餘元,不要太奢求。土魷蒸肉餅:只見鮮魷,不見土魷。混了蝦和馬蹄,口感頗膠,豬味不足,像吃燒賣。相信亦非手打,與蓮園水準仍有距離。白粥:夠綿,出色!如能多添腐竹,更妙!
白粥:夠綿,出色!如能多添腐竹,更妙!
2007-10-28 9 views
白粥:夠綿,出色!如能多添腐竹,更妙!
2007-09-29 9 views
本人在一星期內,基本上每天都會去...一係午飯,一係晚飯!我在油尖旺區住左成三十年,好多餐廳我都食過!但係值得我去完再去,食完午飯,晚飯再去!就冇乜邊間.當然最重要係食物出色同價錢合理.必食推介A.湯(冇味精) B.盅飯(料多飯香) C.土魷蒸肉餅(有口感,有質感) D.泰國雞(比起其它食雞專門店更有水準) E.點心,腸粉(即叫即做)我就覺得間餐廳好用心去做,值得一讚!
本人在一星期內,基本上每天都會去...一係午飯,一係晚飯!

必食推介A.湯(冇味精)
B.盅飯(料多飯香)
C.土魷蒸肉餅(有口感,有質感)
D.泰國雞(比起其它食雞專門店更有水準)
E.點心,腸粉(即叫即做)

我就覺得間餐廳好用心去做,值得一讚!
2007-04-22 20 views
雖叫粥皇湯后, 但其實湯稍淡(好像連鹽都冇落, 更冇味精, 原汁原味), 不是我那杯茶。好吃的其實是盅頭飯及套餐飯。我的最愛是土魷肉餅。我一怕肉餅的肥肉, 佢冇乜肥肉之餘更有原隻鮮蝦, 十分足料。它亦有提供點心, 鮮竹卷及沙嗲土魷均十分鮮味及足料。唯一不好是價錢稍貴, 比一般茶餐應貴兩成呢。服務方面, 最近換了一班較後生的, 殷勤許多, 至少不會黑面。總體來說, 是旺角警署一帶其中一間必食之選。
好吃的其實是盅頭飯及套餐飯。
它亦有提供點心, 鮮竹卷及沙嗲土魷均十分鮮味及足料。
唯一不好是價錢稍貴, 比一般茶餐應貴兩成呢。
總體來說, 是旺角警署一帶其中一間必食之選。
2007-01-18 13 views
我叫開呢間的外賣的(亦遇過cyh 說鋪頭亞姐在電話中不想做我生意咁的情況)。我歡喜它的蒸餐,也會叫點心餐。每次送外賣都要頭尾用上成個鐘。而我office 距離它舖頭只係5分鐘路程。計埋搭lift都可以15分鐘。我唔介意等耐d,佢地成日話:我地係即叫即蒸,係咁耐。ok. 我每次係我lunch hour 前30分鐘叫,慢慢等佢地送來。今天,在我等左1個小時15分鐘時,我忍不住打去問,那位人兄說:黎緊的,外賣人出左去好耐了。在過多10分鐘,唔掂,好肚餓,再打去問,同一個人說:去左好耐了。唔掂。係我等到1小時40分的時,即我lunch hour 差不多結束時,我打去再問。今次,我的語氣無上兩次咁平和。開始好慶!跟住我仲慶,因為,他說:唔好意思,可能漏左單。有無搞錯,我等左咁耐,你同我講漏單!!!!!!!我慶到想標眼淚。即使個個人係電話說,唔好意思,對唔住之類的說話。但咁樣做生意,唔得禾。我打幾次電話問,佢都唔同我check 下有無落單。同我落單d 人(not him)又十下十下咁。我好嬲呀!亦好肚餓,即刻沖落樓買野食。-----呢間野,太過份了,永不錄用!!!!!!!!!!!!

我歡喜它的蒸餐,也會叫點心餐。

每次送外賣都要頭尾用上成個鐘。

我唔介意等耐d,佢地成日話:我地係即叫即蒸,係咁耐。

ok.

唔掂。

今次,我的語氣無上兩次咁平和。開始好慶!

跟住我仲慶,因為,他說:

唔好意思,可能漏左單。

有無搞錯,我等左咁耐,你同我講漏單!!!!!!!

我慶到想標眼淚。

即使個個人係電話說,唔好意思,對唔住之類的說話。

但咁樣做生意,唔得禾。

我打幾次電話問,佢都唔同我check 下有無落單。

同我落單d 人(not him)又十下十下咁。

我好嬲呀!

亦好肚餓,即刻沖落樓買野食。