2022-11-20 569 views
近期愛去的茶餐廳☀️ 1年多前去過,遺忘了這間最近又嚟返呢間港式茶餐廳,但係好多選擇例如有all day breakfast 超級豐盛,連埋嘢飲,都係$70左右埋單,性價比極高煙肉、腸仔、茄汁豆、蘑菇、最飽肚嘅芝士火腿奄列下面仲埋藏左3塊pancake配上士多啤梨醬不過老實講pancake味道就一般其他都好味雖然只收現金,亦無礙我找散紙去又係有QR code,自己掃來落單嘆個全日brunch聽著很有品味的歌餐廳經常播住流行歌都係一啲我鍾意聽嘅歌彷彿去了旅行般👻
近期愛去的茶餐廳☀️

1年多前去過,遺忘了這間
最近又嚟返
呢間港式茶餐廳,但係好多選擇

例如有all day breakfast

超級豐盛,連埋嘢飲,都係$70左右埋單,性價比極高

煙肉、腸仔、茄汁豆、蘑菇、
最飽肚嘅芝士火腿奄列
下面仲埋藏左3塊pancake
配上士多啤梨醬
不過老實講pancake味道就一般
其他都好味

雖然只收現金,亦無礙我找散紙去

又係有QR code,自己掃來落單

嘆個全日brunch

聽著很有品味的歌
餐廳經常播住流行歌
都係一啲我鍾意聽嘅歌
彷彿去了旅行般👻
2022-11-19
$72 (Lunch)
  • All  day  breakfast
  • 瑞士雞翼
2022-04-17 617 views
疫情期間少左外出,難得行過soda mall,唸住係附近搵食,上到去見到呢間貌似茶餐廳既地方見到都算多人,就抱住一試心態入去,點知真係有驚喜一睇餐牌,除左港式早餐外,仲有幾款all day breakfast,試左兩款:英式炒蛋配長多士($58)同Benedict eggs($78),沙律好新鮮,兩款蛋都恰到好處,份量十足飲品方面都有好多選擇,見到餐廳咖啡係用即磨咖啡,好用心整體而言性價比極高,會再去食的
見到都算多人,就抱住一試心態入去,點知真係有驚喜

飲品方面都有好多選擇,見到餐廳咖啡係用即磨咖啡,好用心
整體而言性價比極高,會再去食的
2021-10-02 516 views
同老婆嚟開紅磡就周圍搵下嘢食先,係環海東岸果邊有個商場仔,之前都見超市上面開咗間小店,就膽粗粗試下!店面唔係好大,大約坐到五、六枱到,坐得唔算好舒服,當日冷氣亦唔算好夠🥵但啲嘢食質素又認真唔錯喎!我地嗌咗個常餐配凍奶茶($52)多士十分香脆,太陽蛋同火腿就正正常常。叉燒意粉比想象中好食,叉燒都有四五塊,入口鬆軟,而個湯底有好重忌廉味,好香原本配通粉應該更正(可惜我唔鍾意食)另外叫咗個All day breakfast配凍咖啡($72)芝士奄列口感好豐富,底下仲有舊班戟,吸曬芝味好正!雞肉腸,煙肉,茄汁豆,白蘑菇等等亦不過不失。飲品好大杯,凍奶茶香味濃郁,普通咖啡就一般,下次再試其他。
同老婆嚟開紅磡就周圍搵下嘢食先,

店面唔係好大,大約坐到五、六枱到,
坐得唔算好舒服,當日冷氣亦唔算好夠🥵

但啲嘢食質素又認真唔錯喎!

我地嗌咗個常餐配凍奶茶($52)
多士十分香脆,太陽蛋同火腿就正正常常。

叉燒意粉比想象中好食,
叉燒都有四五塊,入口鬆軟,
而個湯底有好重忌廉味,好香
原本配通粉應該更正(可惜我唔鍾意食)

芝士奄列口感好豐富,底下仲有舊班戟,吸曬芝味好正!
雞肉腸,煙肉,茄汁豆,白蘑菇等等亦不過不失。

飲品好大杯,凍奶茶香味濃郁,普通咖啡就一般,下次再試其他。
2021-08-29 337 views
開始有屯馬線後你會發現土瓜灣和紅磡一帶好多美食。今日就去了環海東岸睇下新樓盤和舊樓就拆卸前留下回憶拍點相。首在環海東岸食個Lunch先,茶記是香港人最愛的選擇,由其是常餐。我們點了常餐叉燒通粉配炒蛋多士熱檸蜜$48,另外還點了all day 一份配奶茶只是$58.沒想到那麼平民價出品是那高質的。一點也不平民。通粉湯底應該似是忌廉湯不是一般的味粉雞粉湯底。想點呀?那麼出品是很驚訝!還有叉燒不是瘦到鞋鞋地果種,居然是少少肥的淋叉燒。好感動呀!另外all day也不失望,很足料,比尖沙咀區$150還好食。不信你來試下!
常餐+全日餐
常餐+全日餐
男人帶你去茶餐廳,女人唔使咁快就灰心嘅!如果係去呢間都OK啦 裡面有港女打卡-able嘅pancake, all day breakfast話說禮拜日去咗紅磡睇樓盤算係新樓,2-3年樓齡。泳池好靚如果游完水,走嚟嘆番餐brunch都幾寫意!環海東岸連住Soda Mall裡面有超級市場、餐廳、salon基本上打風落雨都可以留返喺度有日式、意式,都唔少餐廳未婚夫最愛港式茶餐廳不過我呢排都冇咩胃口本身諗住食唔落,咪由佢揀!睇下佢 一枝箭衝入去坐低之後,見到枱上面有QR Code掃一掃就有得點餐好方便我見到餐牌有all day breakfast同pancake之類打卡-able嘅餐 胃口即刻番晒嚟未婚夫都鍾意食pancake, 佢點咗pancake 不過因為我唔想甜點做正餐我地2碟睇落嘅色水好似,都係色香味俱全!我呢碟每一樣材料都係我想食嘅!咁嘅combination正中下懷煙三文魚:有3大塊 smoked salmon煙燻得好香~ 不失鮮味蛋沙律:係我最愛嘅整法!蛋白 + 蛋黃醬未婚夫竟然話未食過其實係平時三文治餡料會食到架凍嘅~ 好滋味呢牛油果:出街食到水果、蔬菜嘅話,我都盡量會揀!而家

話說禮拜日去咗紅磡睇樓盤

算係新樓,2-3年樓齡。泳池好靚

如果游完水,走嚟嘆番餐brunch都幾寫意!

環海東岸連住Soda Mall
裡面有超級市場、餐廳、salon
基本上打風落雨都可以留返喺度

有日式、意式,都唔少餐廳
未婚夫最愛港式茶餐廳

不過我呢排都冇咩胃口
本身諗住食唔落,咪由佢揀!
睇下佢
一枝箭衝入去

坐低之後,見到枱上面有QR Code
掃一掃就有得點餐好方便

胃口即刻番晒嚟

未婚夫都鍾意食pancake, 佢點咗pancake
不過因為我唔想甜點做正餐

我地2碟睇落嘅色水好似,都係色香味俱全!

我呢碟每一樣材料都係我想食嘅!
咁嘅combination正中下懷

煙三文魚:有3大塊
smoked salmon煙燻得好香~ 不失鮮味

蛋沙律:係我最愛嘅整法!蛋白 + 蛋黃醬
未婚夫竟然話未食過

其實係平時三文治餡料會食到架
凍嘅~ 好滋味呢

牛油果:出街食到水果、蔬菜嘅話,我都盡量會揀!而家我本身都好鍾意食牛油果🥑 香濃幼滑

牛角包:大過我塊面!
不過因為裡面冇餡料,食落去空氣感重,唔會話太heavy!

經過紅磡/土瓜灣附近,可以食
2021-07-01 355 views
下午茶,水準高,好味道😋奶茶:有港式茶餐廳風味,厲害!豬扒包:蕃茄蔬菜好新鮮,豬扒煎得香熱鴛鴦:咖啡好香,奶茶夠味三文魚奄列配牛角包:足料,色香味俱全舖頭係open kitchen,睇住廚師製作食物,看得出他的誠意,讚👍🏼
下午茶,水準高,好味道😋

奶茶:有港式茶餐廳風味,厲害!
豬扒包:蕃茄蔬菜好新鮮,豬扒煎得香
熱鴛鴦:咖啡好香,奶茶夠味
三文魚奄列配牛角包:足料,色香味俱全

奶茶
豬扒包
熱鴛鴦
三文魚奄列配牛角包
2021-06-30
$38 (Tea)
奶茶
豬扒包
熱鴛鴦
三文魚奄列配牛角包
2021-05-05 377 views
紅磡出名多嘢食,但去到環海東岸附近,原來係美食沙漠嚟😮😮😮!但都要食個lunch既,見附近都無咩食就入左呢間茶記!點知就中左伏😅入到去已經係14:10,我問店員有無下午茶,佢話14:30開始,不過可以俾我宜家落左單食住先,佢14:30先入番張單,心諗又幾好喎!到大概14:15-14:20 我落單,佢話無,叫我簡番午餐😑 下?甘我頭先係簡緊咩?甘最後算啦,附近都無咩好食,照嗌左個餐!.📌慢煮温泉蛋雞肉飯 $58飯粒半生熟,食緊risotto?🤣 雞肉好乾,唔好食😕.📌鮮牛肉湯通粉配火腿炒蛋多士$48説好的鮮牛肉呢?啲雪味好勁😕 而且啲牛肉用左整瑞士雞翼既瑞士汁,怪到呢😂 連塊火腿都可以整到甘乾,多士得半塊,仲要唔熱!收成$50個餐,俾一塊麵包都唔係太過份姐😅 .📌咖啡(+$12)朋友表示佢既咖啡太淡味!.📌凍檸茶少甜(+$4)叫凍檸茶梗係要凍,我又無叫少冰😂 之後唯有叫店員攞多杯冰俾我! 但檸茶底都係太澀,一般!.總括嚟講,絕對唔會再回頭🥺.=========================.
📌慢煮温泉蛋雞肉飯 $58

飯粒半生熟,食緊risotto?🤣
雞肉好乾,唔好食😕
📌鮮牛肉湯通粉配火腿炒蛋多士$48

📌咖啡(+$12)
朋友表示佢既咖啡太淡味!
📌凍檸茶少甜(+$4)

叫凍檸茶梗係要凍,我又無叫少冰😂
之後唯有叫店員攞多杯冰俾我!
但檸茶底都係太澀,一般!
總括嚟講,絕對唔會再回頭🥺
=========================
2021-05-01
$60 (Lunch)
2021-03-19 400 views
新開嘅Cafe,11點開門我就係第一個客人點左個all day breakfast, 佢哋有早餐嘅不過我好想試吓佢哋個all day breakfast, 外賣返屋企食。餐廳周圍嘅環境簡簡單單,追埋邊有高枱望街都,叫杯咖啡坐吓都幾chill.不過落單個阿姐就可能新來,唔係太清楚跟餐廳有咩食haha, 問佢係咪有all day breakfast, 佢矇矇地唔知我講乜 😅講返我個早餐先,個benedict egg 好流心+上面有塊淡芝士,味道啱啱好,煙肉、腸仔、蘑菇、茄汁豆正常,杯咖啡都唔錯。值得推介!
值得推介!
2021-03-19
TakeAway
$50 (Breakfast)
2021-03-14 242 views
星期日見到多人,叫咗外賣,足足等咗45分鐘,冧晒檔,豬扒餐肉飯,味道一般,甜豉油撈飯,豬扒比較薄,餐肉亦都普通,份量合理,冇咩大驚喜,$4~50價錢,算係咁。不過勝在外觀靚,適合打卡,特別係全日早餐,睇落都係豐富同埋色彩鮮艷,不過等待嘅時間真係太耐。。。。。有樣特別嘅係,明明係我落咗order先,但係係我之後入去堂食客嘅order會做咗先,咁我就睇住其他人坐低食完走埋,我都未有個外賣,感覺唔好受。
2021-03-14
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)