Restaurant: Coucou Hotpot‧Tea Break (Hysan Place)
Terms & Details:
2024-10-02 1672 views
🍂入秋天氣開始轉涼,最岩就係打邊爐,今次揀左其中一間我最鍾意既台式火鍋店,餐廳地方好大,裝備充滿古典風,門口仲有啲櫈🪑可以坐低等位🔸鴛鴦鍋湯底緊係要揀鴛鴦鍋😆昆布湯拼台式招牌麻辣,湯底滾起之後,店員會放埋鴨血同滷豆腐,鴨血口感Q彈,昆布湯味道好百搭,配任何食物都岩🔸華麗海鮮拼盤海鮮拼盤一共有5款海鮮:海蝦🦐、扇貝、鮑魚、蜆同白鱔片,每款海鮮都好新鮮,味道鮮甜,而且擺盤非常吸引😍🔸貓爪蝦滑形狀超可愛,蝦滑爽口彈牙🔸新鮮白鱔片每片都切到厚薄適中,肉質嫩滑,但略嫌有啲部位有少少骨🔸美國牛肩胛肉牛肉油脂分布平衡,肉質軟腍,肉味濃🔸毛肚口感爽脆,一啲都唔韌,配麻辣湯底岩哂🌶️🔸皇帝菜打邊爐點少得食菜,皇帝菜好新鮮🔸雙柚愛玉茉莉尼杯係沙冰黎,西柚味香濃,打邊爐飲返埋冰凍既飲品,超爽🤭🔸雙柚愛玉茉香茶唔鍾意沙冰既,可以揀尼杯,茶同西柚比例岩岩好,加埋愛玉,口感豐富又解渴

🔸鴛鴦鍋

🔸華麗海鮮拼盤

🔸貓爪蝦滑
形狀超可愛,蝦滑爽口彈牙

🔸新鮮白鱔片
每片都切到厚薄適中,肉質嫩滑,但略嫌有啲部位有少少骨

🔸美國牛肩胛肉
牛肉油脂分布平衡,肉質軟腍,肉味濃

🔸毛肚
口感爽脆,一啲都唔韌,配麻辣湯底岩哂🌶️

🔸皇帝菜
打邊爐點少得食菜,皇帝菜好新鮮

🔸雙柚愛玉茉莉
尼杯係沙冰黎,西柚味香濃,打邊爐飲返埋冰凍既飲品,超爽🤭

🔸雙柚愛玉茉香茶
2024-08-13 3641 views
好耐冇係返工時間出去食lunch啦,今次就黎到銅鑼灣的湊湊火鍋,lunch時間這裡有台式半自助午市套餐,價錢不算很貴,感覺吸引!餐牌上有幾款不同的主食可以選擇,而我就揀選了經典紅顏花膠雞小火鍋!點餐後只要免費加入他們的會員就可以在自助區任揀小食、生果和滷肉飯!小食有香辣魚皮和調味杏鮑菇!前者味道麻麻辣辣,食落爽口!而後者味道帶有小小甜味,幾特別!經典紅顏花膠雞小火鍋,這個小火鍋可以揀跟飯或者烏冬,而我就揀選了烏冬!上枱時所有食物已經煮熟,小鍋下面的火用作保溫!小鍋入面是平時打邊爐必點的紅顏花膠雞湯,湯底味道鮮甜,入面有雞粒、花膠,仲有小鮑魚,加入烏冬,烏冬掛湯,能夠食到湯的鮮甜味,非常正!這個餐還附有炸蛋和菜,還有鴨血和豆腐,十分惹味!最後仲有紅豆奶凍作結,十分滿足!水蜜桃綠茶QQ,飲品只需要半價就可以飲到,這杯飲品有香濃的茶味和淡淡的水蜜桃味,不會好甜,入面還有茶凍,口感豐富!
最後仲有紅豆奶凍作結,十分滿足!
2024-08-06
Lunch
6 day(s) ago 0 views
講到去食火鍋,我最喜歡就係去湊湊火鍋!原來宜家湊湊火鍋推出左台式半自助商務午市套餐,一人一個小火鍋,有6款可以選擇!會員仲可以免費享用自助吧,自助吧有前菜、時令水果及滷肉飯,係任食架!我就非常喜歡佢地個滷肉飯😋😋今次我就叫咗「美國特選級牛板腱小火鍋」套餐配台式麻辣鍋及「日本A4和牛小火鍋」套餐配清涼椰子鍋!每個套餐有蔬菜盤,分別有蝦滑、貢丸、冬菇、豆卜及雜菜,麵食可選紫薯麵或刀削麵!唔好以為套餐啲肉就差啲,其實一大碟牛板腱有10塊,色澤均勻,食落較有咬口;日本A4和牛雪花紋理好靚,鮮嫩得嚟入口即溶,果然係用上靚牛!最後仲送埋甜品紅豆豆花布丁,食埋生果就非常滿足!另外更可以半價加購台式手搖飲品,當然要飲返杯大紅袍珍珠奶茶啦😍😍

講到去食火鍋,我最喜歡就係去湊湊火鍋

已於 open rice 訂位,與朋友相約在店內等,到步後,receptionist 帶我到店內入坐,由19:33分等到19:53分,以為朋友還未到,只好叫飲品及小食一直等,到19:53朋友傳來食物及火鍋照片,才得知原來他們已在其他位置坐下來。太過份了,讓我一個人呆坐,找來經理要求解釋,只説先安排坐好坐在一起先,後來不斷要求後,才說因溝通錯誤而引致,我作為客戶人,沒有收到有誠意的解釋及任何賠償。今時今日,是那門的客戶服務?到最後亦令我的朋友聚會不歡而散!!!多謝晒
到最後亦令我的朋友聚會不歡而散!!!
多謝晒
2024-11-07
Dinner
最近因為天氣開始轉涼,特別想搵間暖笠笠既火鍋店解解饞。聽朋友講起湊湊火鍋,話佢地最近新推出既湯底好特別,吸引左我黎試一試。見佢地有「昆布鰹魚鍋」同「貴州木姜子酸湯鍋」,感覺好有趣,兩個鍋底各有特色,於是決定黎試試.【鴛鴦鍋】講下今次食既鴛鴦鍋。昆布鰹魚鍋既湯底有一種好清香既海味,Menu介紹話係選用無污染既海帶同鰹魚片熬成,所以飲落去特別鮮甜,不會過重或者油膩,岩哂想食得清淡D既人,入面既文蛤鮮味十足,加上湯底仲有D鰹魚既香氣,越煮越出味。而貴州木姜子酸湯鍋就同平時既酸辣鍋好吾同,呢個湯底酸味來自365日自然發酵既木姜子,入口係岩岩好既酸同辣,吾會搶味,煮牛肉同海鮮真係一流,特別係涮牛肉時,牛骨湯底既濃郁味道完全包住牛肉既嫩滑口感.【海鮮拼盤】呢個海鮮拼盤真係豪華。跳跳蝦彈牙鮮甜,岩岩煮熟既蝦肉超鮮,又彈牙。扇貝仲有少少海水既鹹香,白鱔片滑嫩到不得了,吾會煮耐咗變韌,鮑魚爽口彈牙,簡直係海鮮控既天堂。海蜆雖然吾算大隻,但每一啖都鮮甜無比,好滿足.【香酥蚵仔】呢個好適合做前菜。炸到金黃香脆既外皮包住滑溜溜既蚵仔,一啖咬落去外脆內軟,鮮味四溢,吾會有太重既油膩感,食完吾唔會覺得太heavy

【鴛鴦鍋】

【海鮮拼盤】

【香酥蚵仔】

【手工蝦滑】
係一定要推介既👍佢地既蝦滑好彈牙,而且係手工製作,食得出新鮮蝦肉既鮮味。配埋蟹籽,增添層次感同時仲係保持住嫩滑

【美國特選級牛板腱】
至於美國特選級牛板腱,真係牛肉控既福音。肉質相當嫩滑,脂肪分佈均勻,吾會太肥膩,涮一兩下岩岩熟既時候口感最好,牛味濃郁,每啖都係滿足

【牛黃喉】
牛黃喉對我黎講係一個小驚喜。平時少食呢樣野,但原來涮牛黃喉係另一種享受,口感爽脆,有種咬住膠原蛋白既感覺,吾似其他內臟咁油膩,配搭D辣辣酸酸既湯底特別岩

【皇帝菜】
口感清脆,仲有少少自然既甜味,食火鍋時配埋D菜真係清爽解膩,特別岩湯底較濃郁既時候食

【百事蜜桃綠茶生可樂, 抹茶開心椰】
最後講返兩杯台式飲品,真係值得試。百事蜜桃綠茶生可樂清爽又有少少甜,而抹茶開心椰,真係好驚喜,入口creamy得嚟黎吾。吾會太甜,層次豐富,飲完唔吾會覺得滯,完美地為一餐畫上完美句號。

而家正值國慶,湊湊火鍋有迎國慶限定新品75折優惠,直到10月31日都有得食!而且仲有新鍋底、新推出的海鮮炸物小食,而湯底升級係完全吾加價,真係抵食又有得試新品,大家可以趁優惠期間黎試一試!
Dinner
今日小編黎到銅鑼灣希慎廣場 思考緊食咩好嘅時候俾我發現湊湊而家做緊午巿小火鍋優惠🫨‼️而家日本A4和牛小火鍋震撼推廣價$138‼️甄選海鮮小火鍋震撼推廣價$128如果普通雞肉或者豚肉加埋一都唔洗過百!午巿可以打個一人邊爐自肥一下♨️餐牌飲品跟餐半價 打得台式邊爐唔係唔叫返杯珍珠奶茶🧋另外仲可以再加$48享用埋自助小食吧🤓 任添魯肉飯 魚皮 海帶 一個晏晝就好似返咗轉台灣咁🥰⚠️優惠價只限星期一至五,星期六、日以原價供應⚠️個別分店供應情況如下:K11 Art Mall、Airside 及 Nan Fung Place 於星期六、日不供應午市套餐/優惠❎K11 Musea 於星期一至日均不供應是套餐/優惠

‼️而家日本A4和牛小火鍋震撼推廣價$138
‼️甄選海鮮小火鍋震撼推廣價$128

餐牌飲品跟餐半價 打得台式邊爐唔係唔叫返杯珍珠奶茶🧋

⚠️優惠價只限星期一至五,星期六、日以原價供應

❎K11 Musea 於星期一至日均不供應是套餐/優惠
2024-10-19 451 views
咁岩坐角落,然後冇乜人理我地。好多時需要服務,叫店員兩次以上先勉強有人理下我地。到最後甜品,招牌沙冰,叫第一次就消失咗冇比沙冰,叫第二次(大約22:15):店員番轉頭話沙冰整緊要等。最後第三次問店員先黎到個沙冰@22:40 好似好唔想比你食沙冰咁😮‍💨講番食物質數,性價比真係有啲低,人均接近500,蜆又唔多新鮮,開咗蜆上盤,食落一陣唔新鮮嘅味。碟黃喉淋嘅,又係有陣怪味,相信係唔新鮮所致。加上呢個價錢配呢個份量真心有啲少。

2024-10-16 768 views
今日同朋友去食湊湊火鍋因為佢地5週年🎉有午市套餐優惠(半價)🌟仲有埋自助吧食🤭自助吧有生果,小食同滷肉飯💁🏼‍♀️只要做會員就有得食‼️香辣魚皮♨️超惹味好開胃🤤🔸湯底🔸🍲昆布文蛤堅魚鍋湯底選用純正無污染180尺海域原生天然昆布,配搭現切鰹魚片!超級鮮甜。🍲台式麻辣招牌湯人氣湯底必試‼️好入味又惹味!辣得好正!🥩美國特選級牛板腱油花均勻細緻,極富濃郁牛味,肉質紮實,味道香醇。🐓清遠走地雞肉質嫩滑,豐富肌肉嘅質感。肉質比較結實。
今日同朋友去食湊湊火鍋
因為佢地5週年🎉有午市套餐優惠(半價)🌟仲有埋自助吧食🤭
自助吧有生果,小食同滷肉飯💁🏼‍♀️只要做會員就有得食‼️
香辣魚皮♨️超惹味好開胃🤤

🔸湯底🔸
🍲昆布文蛤堅魚鍋

🍲台式麻辣招牌湯
人氣湯底必試‼️好入味又惹味!辣得好正!

🥩美國特選級牛板腱
油花均勻細緻,極富濃郁牛味,肉質紮實,味道香醇。
🐓清遠走地雞
肉質嫩滑,豐富肌肉嘅質感。肉質比較結實。
2024-10-14 740 views
是次用餐體驗非常好。經理非常細心解釋各種餐牌及優惠,服務態度真是好到在香港有久違了的感覺。當晚點了$698二人套餐,有雙鍋底,兩份牛肉,海鲜,丸類,餃類及蔬菜。外面自取區也有肉躁飯及生果。食物新鲜且大份。餐廳中段更送上免費沙冰及豆腐甜品。此餐廳還可用Openrice Pay, 可享信用咭優恵。
套餐可選兩份不同牛
貓爪蝦丸
套餐可選兩份不同牛
貓爪蝦丸
2024-10-10 620 views
這間位於銅鑼灣的火鍋連鎖店,主打精緻高質火鍋,除提供免費任食鴨血、豆腐、時令前菜、時令水果外,最近推出了全新鍋底及新品海鮮珍饈炸品小食,吸引一眾火鍋控品嚐獨特的饗宴。🦋昆布文蛤堅魚鍋 🆕 $138湯底選用純正無污染180尺海域原生天然昆布,配搭現切鰹魚片,經4小時慢火熬製,隨鍋更附送一份文蛤,湯頭啖啖盡是海鮮精華,清甜回味。🦋貴州木姜子酸湯 🆕 $99精選深山野生木姜子,結合新疆與內蒙古新鮮蕃茄融合辣椒,經過365天自然發酵,配搭精選牛骨高壓熬製,鮮甜清新且帶微酸,風味獨特。🦋美國特選級牛板腱 $138油花均勻細緻,極富濃郁牛味,肉質紮實,味道香醇。🦋人氣手工蝦滑 $68以90% 蝦肉製成,爽口彈牙富嚼勁。🦋華麗海鮮拼盤 $238全部選用鮮活海鮮,拼盤包括有鮮帶子、白鱔片、基圍蝦、南非鮑魚和文蛤,新鮮又抵食,海鮮控推介。🦋香酥蚵仔🆕 $68份量很慷慨,粒粒勻稱飽滿的蚵仔,以秘方裹粉配方酥炸,香脆可口且鮮甜多汁,蠔迷必選。🦋爽口牛黃喉 $58口感彈滑脆口,清嫩爽口。🦋抹茶開心椰 🆕$34精選高級抹茶為基底,融合開心果及生椰乳,配搭香米布蕾,每一口交織了抹茶的清新、堅果及米乳的香氣,層次感

🦋昆布文蛤堅魚鍋 🆕 $138

🦋貴州木姜子酸湯 🆕 $99

🦋美國特選級牛板腱 $138
油花均勻細緻,極富濃郁牛味,肉質紮實,味道香醇。

🦋人氣手工蝦滑 $68
以90% 蝦肉製成,爽口彈牙富嚼勁。

🦋華麗海鮮拼盤 $238

🦋香酥蚵仔🆕 $68

🦋爽口牛黃喉 $58
口感彈滑脆口,清嫩爽口。

🦋抹茶開心椰 🆕$34
精選高級抹茶為基底,融合開心果及生椰乳,配搭香米布蕾,每一口交織了抹茶的清新、堅果及米乳的香氣,層次感非常豐富。

🦋百事蜜桃綠茶生可樂🆕 $35
可樂同蜜桃茶味道超夾,加上粒粒蜜桃果肉、天然紅西柚果粒及愛玉果凍,爆爽好飲。
2024-10-09 581 views
國慶個日去了銅鑼灣希慎廣場【湊湊火鍋·茶憩】打邊爐🥘原來現在至10月31日有迎國慶限定優惠,新品有7️⃣5️⃣折有新鍋底推介:昆布文蛤鰹魚鍋、貴州木姜子酸湯所以我點了個鴛鴦鍋,就可以試晒兩隻湯底味道👅另有其他湯底口味例如胡椒豬肚雞鍋、清涼椰子雞鍋、蕃茄牛尾鍋等等,湯底升級不加價🆙🔸昆布文蛤鰹魚鍋 $138(有75折)以上價錢是鴛鴦鍋,單鍋會貴點,但鴛鴦鍋可以嘗試不同的口味。店員建議可以直接飲這個鰹魚湯,真的很鮮甜清爽,食物在這個湯底裏都會加添一份鮮甜味!🔸貴州木姜子酸湯 $99 (有75折)以上價錢都是鴛鴦鍋,這個湯底有點像冬陰功湯底,但沒有辣味,酸酸甜甜挺開胃的,湯裏面會有關東煮的魚糕隨鍋附送文蛤一碟🔸華麗海鮮拼盤 $178 (有75折)現時海鮮拼盤有期間限定優惠所以才$178,還有75折,抵上加抵,折後才$118,所以是必點(原價是$238)拼盤包含扇貝,活鮑魚,文蛤,新鮮白鱔片,蝦,全部都好新鮮,非常好食🔸香酥蚵仔 $68 (有75折)這個是新海鮮炸物小食,新鮮熱辣辣炸出來,外表炸粉不多,所以是鬆軟的,好突出到蚵仔的味道🔸美國特選級牛板腱 $138牛肉質素很好,可以見到肉脂比例剛剛好,所
國慶個日去了銅鑼灣希慎廣場【湊湊火鍋·茶憩】打邊爐🥘
有新鍋底推介:昆布文蛤鰹魚鍋、貴州木姜子酸湯
所以我點了個鴛鴦鍋,就可以試晒兩隻湯底味道👅
🔸昆布文蛤鰹魚鍋 $138(有75折)
以上價錢是鴛鴦鍋,單鍋會貴點,但鴛鴦鍋可以嘗試不同的口味。
🔸貴州木姜子酸湯 $99 (有75折)
隨鍋附送文蛤一碟
🔸華麗海鮮拼盤 $178 (有75折)
🔸香酥蚵仔 $68 (有75折)

🔸美國特選級牛板腱 $138
牛肉質素很好,可以見到肉脂比例剛剛好,所以入口即溶,片片都大片
🔸手工蝦滑 $68
這個非常新鮮,淥熟之後非常彈牙,而且啖啖都有蝦的

🔸爽口牛黃喉 $58
這個黃喉好值得點,因為都是新鮮的食材,所以淥熟之後非常爽口,價錢亦不貴
🔸皇帝菜 $38
打邊爐少不了要點菜,皇帝菜是貴價菜,這樣才$38非常抵

🔸抺茶開心椰 $34
大推,因為抹茶和開心果是非常夾,兩者不會蓋過大家,而且飲落口好香滑,這杯飲品的底部會有椰果肉,又飲得又食得!
🔸百事蜜桃綠茶生可樂 $35
顧名思義這個是生可樂再混合一些綠茶,但飲落都係可樂味,底部配上一些蜜桃啫喱,這杯會比較甜
出面有自助區,可以拎小食有麻辣菇片及爽脆魚皮
另外生果有西瓜 哈密瓜 梨
仲有好好食嘅台式魯肉飯任食
最後仲贈送兩碗紅豆豆腐布甸及沙冰
座位都非常舒適,因為是一個個卡位的,好似包廂咁,好有私隱度,在這裏打邊爐十分享受這裏的環境👍🏻折後埋單總共$900幾,食到好飽!它還有其他套餐,$600-700左右,供大家參考!
$450 (Dinner)
2024-10-06 491 views
牛,象拔蚌,等咗成個鐘都未嚟!吹左3次!火都熄埋等餸到!出唔切餐唔好租咁大地方啦!想知道究竟遺留我地張單定係點呢?一個都答我地唔到!下次唔會再黎!主要都係關廚房事!我都唔想為難侍應!唔該公司關注一下囉
等野食等左成個鐘,象拔蚌,牛成個鐘未黎!
2024-10-01 533 views
鴛鴦鍋(昆布湯 拼 台式招牌): 台式招牌麻辣湯好惹味好鍾意入邊嘅豆腐同鴨血😚華麗海鮮拼盤: 有鮑魚,扇貝,鮮蝦,沙白,白鱔😝 香港全部都好鮮甜!!🐾貓爪蝦滑: 好可愛嘅貓爪造型☺️蝦滑好鮮,口感爽彈❤️新鮮白鱔片: 白鱔片好嫩滑 唔會腥😍美國牛肩胛肉: 牛肉油脂豐盛,入口軟嫩!!毛肚皇帝菜雙柚愛玉茉莉(冰沙)雙柚愛玉茉香茶#台式火鍋 #湊湊火鍋 #coucouhotpothk #hotpot #火鍋 #打邊爐 #花膠雞
鴛鴦鍋(昆布湯 拼 台式招牌)
: 台式招牌麻辣湯好惹味好鍾意入邊嘅豆腐同鴨血😚
華麗海鮮拼盤
: 有鮑魚,扇貝,鮮蝦,沙白,白鱔😝 香港全部都好鮮甜!!
🐾貓爪蝦滑
: 好可愛嘅貓爪造型☺️蝦滑好鮮,口感爽彈❤️
新鮮白鱔片
: 白鱔片好嫩滑 唔會腥😍
美國牛肩胛肉
: 牛肉油脂豐盛,入口軟嫩!!
毛肚
皇帝菜
雙柚愛玉茉莉(冰沙)
雙柚愛玉茉香茶
2024-09-29 531 views
我叫「小火鍋」午巿套餐,首先我唔見個「火鍋」,得碗湯。個tray只係勉強夠擺哂啲嘢入去,碗邊突哂出tray。我坐入面位,個侍應遞個tray俾我拎instead of幫我擺,碗湯向我,不幸地我倒瀉咗。😞個侍應望住我倒到全身都係,叫我自己去櫃桶拎tissue,送咗2張濕紙巾俾我咁大把。服務係咁都算,嗰碗湯倒到我全身都係,我先發現碗嘢根本就唔熱,所以個侍應都懶得問我有冇事!唔止唔係小火鍋,咁樣咪仲衰過一碗過湯麵上,完全唔明湯同麵分開做乜!仲要呢碗嘢由落order計等咗半個鐘以上先到(我哋成枱order 6個小火鍋,到咗4個之後剩返嗰2個隔咗勁耐先到),但我哋見廚房keep住有嘢出其他枱係有鍋架喎。我真係唔能夠理解點解碗咁嘅嘢可以上得枱,侍應解釋話唔夠用具唔夠人,咁你no fancy倒埋一齊一碗湯麵俾我囉,仲慳返個碟!服務咁差,同枱其他人食物就算熱都唔係好味,blacklist啦!
Lunch
服務態度非常差,亂收費用,6:45前已沒有基圍蝦,但賬單上照收費。另外還亂收費,什麼「優惠自助」,客人都沒有享用,便按人頭收費。一定要看清楚他們的收據,才好付款!因為他們服務太差,相信他們也不會形認賬,所以沒有打電話回去要求退款。
2024-09-24