Restaurant: Coucou Hotpot‧Tea Break (Hysan Place)
Terms & Details:
2024-10-02 3352 views
🍂入秋天氣開始轉涼,最岩就係打邊爐,今次揀左其中一間我最鍾意既台式火鍋店,餐廳地方好大,裝備充滿古典風,門口仲有啲櫈🪑可以坐低等位🔸鴛鴦鍋湯底緊係要揀鴛鴦鍋😆昆布湯拼台式招牌麻辣,湯底滾起之後,店員會放埋鴨血同滷豆腐,鴨血口感Q彈,昆布湯味道好百搭,配任何食物都岩🔸華麗海鮮拼盤海鮮拼盤一共有5款海鮮:海蝦🦐、扇貝、鮑魚、蜆同白鱔片,每款海鮮都好新鮮,味道鮮甜,而且擺盤非常吸引😍🔸貓爪蝦滑形狀超可愛,蝦滑爽口彈牙🔸新鮮白鱔片每片都切到厚薄適中,肉質嫩滑,但略嫌有啲部位有少少骨🔸美國牛肩胛肉牛肉油脂分布平衡,肉質軟腍,肉味濃🔸毛肚口感爽脆,一啲都唔韌,配麻辣湯底岩哂🌶️🔸皇帝菜打邊爐點少得食菜,皇帝菜好新鮮🔸雙柚愛玉茉莉尼杯係沙冰黎,西柚味香濃,打邊爐飲返埋冰凍既飲品,超爽🤭🔸雙柚愛玉茉香茶唔鍾意沙冰既,可以揀尼杯,茶同西柚比例岩岩好,加埋愛玉,口感豐富又解渴

🔸鴛鴦鍋

🔸華麗海鮮拼盤

🔸貓爪蝦滑
形狀超可愛,蝦滑爽口彈牙

🔸新鮮白鱔片
每片都切到厚薄適中,肉質嫩滑,但略嫌有啲部位有少少骨

🔸美國牛肩胛肉
牛肉油脂分布平衡,肉質軟腍,肉味濃

🔸毛肚
口感爽脆,一啲都唔韌,配麻辣湯底岩哂🌶️

🔸皇帝菜
打邊爐點少得食菜,皇帝菜好新鮮

🔸雙柚愛玉茉莉
尼杯係沙冰黎,西柚味香濃,打邊爐飲返埋冰凍既飲品,超爽🤭

🔸雙柚愛玉茉香茶
2024-08-13 5568 views
好耐冇係返工時間出去食lunch啦,今次就黎到銅鑼灣的湊湊火鍋,lunch時間這裡有台式半自助午市套餐,價錢不算很貴,感覺吸引!餐牌上有幾款不同的主食可以選擇,而我就揀選了經典紅顏花膠雞小火鍋!點餐後只要免費加入他們的會員就可以在自助區任揀小食、生果和滷肉飯!小食有香辣魚皮和調味杏鮑菇!前者味道麻麻辣辣,食落爽口!而後者味道帶有小小甜味,幾特別!經典紅顏花膠雞小火鍋,這個小火鍋可以揀跟飯或者烏冬,而我就揀選了烏冬!上枱時所有食物已經煮熟,小鍋下面的火用作保溫!小鍋入面是平時打邊爐必點的紅顏花膠雞湯,湯底味道鮮甜,入面有雞粒、花膠,仲有小鮑魚,加入烏冬,烏冬掛湯,能夠食到湯的鮮甜味,非常正!這個餐還附有炸蛋和菜,還有鴨血和豆腐,十分惹味!最後仲有紅豆奶凍作結,十分滿足!水蜜桃綠茶QQ,飲品只需要半價就可以飲到,這杯飲品有香濃的茶味和淡淡的水蜜桃味,不會好甜,入面還有茶凍,口感豐富!
最後仲有紅豆奶凍作結,十分滿足!
2024-08-06
Lunch
已集團式嘅火鍋店嚟講,佢嘅水準算唔錯。有別於一般港式火鍋,感覺似返咗大陸食。佢有基本嘅海鮮,好似有港式嘅象拔蚌,龍蝦,鮑魚嗰啲嘅海鮮啦,鮮蝦嗰啲都有嘅。不過特別少少嘅就係,佢哋係冇日本芥辣嘅。肥牛嘅水準都唔錯,另外佢嘅調味醬汁選擇都好多。用餐環境非常唔錯,服務亦都非常好。價錢嚟講亦都相對抵食。值得一提嘅係佢有放題嘅台灣滷肉飯,味道相當有水準。仲有新鮮生果任食,同埋佢嘅芝士波都做得非常出色。如果叫套餐嘅話,其實都非常抵食。
2024-12-03
$300 (Dinner)
2024-12-04 730 views
地方真係夠曬闊落,同埋裝修都好靚💕火鍋店嚟講完全唔會覺得又煙又焗 😙😙午市好抵🤑🤑有台式湯鍋麵飯,每日一款,仲有85折😍另外仲有A5和牛小火鍋午市推廣價仲做緊73折💢💢火鍋料真係好得👍👍 🐂#牛肩胛 唔韌油花又好均勻🥩#白鱔片 大大塊好滿足😍🦪#蠔仔 新鮮唔腥#牛柏葉 夠爽口彈牙重點係佢除咗火鍋之外,連啲#珍珠奶茶 都咁好飲🧋🧋雙拼湯底🍲🥘首先係瑤媽最鍾意嘅#台式麻辣鍋 🌶唔會太辣又非常惹味🤩🤩裏面仲有#台式豆腐 同#鴨血‼️‼️ 另一邊就梗係東東最喜愛#椰子雞鍋 啦🐤🐤聽講12月仲會出全新嘅#泰國冬陰功湯底到時真係要嚟試試佢先 😋

地方真係夠曬闊落,同埋裝修都好靚💕
火鍋店嚟講完全唔會覺得又煙又焗 😙😙

🐂#牛肩胛 唔韌油花又好均勻🥩
#白鱔片 大大塊好滿足😍
🦪#蠔仔 新鮮唔腥
#牛柏葉 夠爽口彈牙

重點係佢除咗火鍋之外,連啲#珍珠奶茶 都咁好飲🧋🧋

雙拼湯底🍲🥘
首先係瑤媽最鍾意嘅#台式麻辣鍋
🌶唔會太辣又非常惹味🤩🤩
裏面仲有#台式豆腐 同#鴨血‼️‼️
另一邊就梗係東東最喜愛#椰子雞鍋 啦🐤🐤

聽講12月仲會出全新嘅#泰國冬陰功湯底
到時真係要嚟試試佢先 😋

2024-12-03 559 views
秋風起一於約同事去打個靚邊爐. 午市都坐滿晒人好誇張,全因個商務午市套餐真係超抵食。A4和牛小火鍋都只係$138起,仲有台式湯鍋麵飯,每日一款85折優惠,早晚都可以儲印花換獎賞,難怪咁多人。雖然午市套餐好吸引,但我哋都想食得好啲,就叫咗蕃茄牛尾🐮鍋拼清涼椰子雞🐥 真係有幾舊牛尾同蕃茄,用嚟淥特選級牛肩胛就一流。椰子雞不落一滴水,仲有埋人蔘果、紅棗、粟米等等配料超清甜🤤🥘新鮮撈蚵仔粒粒飽滿🥘招牌企鵝丸好可愛,係爽口彈牙嘅墨魚滑🥘滷水牛筋就咁食又得,再淥一淥更加腍都得🥘新鮮白鱔片爽口鮮甜🥘美國特選級牛肩胛牛味濃郁自助吧有比較少見嘅XO醬、蘑菇醬。小食有調味杏鮑菇、肉燥、香辣魚皮等等~順便嗌埋大紅袍珍珠奶茶同貴妃烏龍珍珠奶茶就大滿足😌下次可以試埋新出嘅昆布鰹魚鍋同貴州木姜子酸湯鍋。12月仲會推出全新泰國冬蔭功湯底 🤩

🥘新鮮撈蚵仔粒粒飽滿
🥘招牌企鵝丸好可愛,係爽口彈牙嘅墨魚滑
🥘滷水牛筋就咁食又得,再淥一淥更加腍都得
🥘新鮮白鱔片爽口鮮甜
🥘美國特選級牛肩胛牛味濃郁

順便嗌埋大紅袍珍珠奶茶同貴妃烏龍珍珠奶茶就大滿足😌

2024-12-02 553 views
心心念念 #台式火鍋 怕太heavy 午市邊爐係個好選擇湊湊嘅午市火鍋鴛鴦鍋最路正係台式招牌麻辣x椰子雞一清一濃,一紅一白鍾意希慎分店因為坐窗口位置景觀最開揚大玻璃窗可以望到高樓景採光好食嘢都有好心情加上大部位座位都係半際閉式包廂設計私隱高好啱邊打邊爐邊放肆傾計湯底方面除咗招牌麻辣12月仲會推出另泰國冬蔭功湯底 我怕辣但講到係冬蔭功又有啲心動胃口細嘅可以選擇有 73折嘅 ⁠A4和牛小火鍋⁠或者午市嘅台式湯鍋麵飯每日都有一款做85折優惠食物方面成日都講就真心豐儉由人當日order少量肉類海鮮包括白鱔片、生蠔、牛肩胛等Overall 都新鮮,食物質素保持水準
心心念念 #台式火鍋

胃口細嘅可以選擇有 73折嘅 ⁠A4和牛小火鍋
⁠或者午市嘅台式湯鍋麵飯
每日都有一款做85折優惠
食物方面成日都講就真心豐儉由人
當日order少量肉類海鮮包括白鱔片、生蠔、牛肩胛等
Overall 都新鮮,食物質素保持水準
2024-11-28 589 views
天氣開始涼最啱打邊爐!雙人套餐 $698+10%湯底:清涼椰子雞湯、花膠雞湯椰子雞湯望落好清,有好多椰子肉,食落係新鮮嘅椰子肉,另外仲有4塊雞肉要放落湯煮,飲落偏甜,好香椰子味,但係唔似雞湯,比較似椰青水,用嚟打邊爐就麻麻哋。花膠雞湯非常濃稠,有唔少雞肉粒,冬菇好香,仲有兩粒鮑魚仔,湯底味道偏濃,飲落好暖胃,feel有到膠質。浮面嘅花膠似係豬皮,煮軟咗就好入味。之後加湯打邊爐,湯底依然好有味道。肉類:牛小排、伊比利亞黑豬肉海鮮:鮑魚菜:皇帝菜滑類:芝士魚腐飲品:大紅袍珍珠奶茶 +$16.5、粒粒紅柚愛玉茉綠 +$16.5雖然menu寫每類有3-4樣選擇,但當日每類得1-2樣嘢食揀。肉類嘅肉質唔錯,而且唔會好肥。鮑魚好厚肉。除咗menu有嘅邊爐料,出面仲有自助bar揀醬料,同埋任食前菜、肉燥飯、水果。邊爐中段,店員過嚟送咗一人一杯菠蘿沙冰,比我地解膩~食完之後,仲送咗甜品——紅豆豆乳布甸,食落有少少似豆腐花,豆味再淡啲,質感好嫩滑。
天氣開始涼最啱打邊爐!
雙人套餐 $698+10%

湯底:清涼椰子雞湯、花膠雞湯
花膠雞湯+椰子雞湯

肉類:牛小排、伊比利亞黑豬肉
牛小排

牛小排
鮑魚
紅豆豆乳布甸
  • 美國特選級牛小排
希慎廣場其實有好多餐廳雖然撘𨋢上去比較耐不過一坐低卡位唔逼喼又有陽光灑入嚟加上店員嘅服務都好主動同有禮貌覺得成個體驗都又嘆又舒服😌麻辣鍋同椰子雞鍋都係招牌鍋底兩個湯底配合得啱啱好一個鹹辣一個清甜前者食肉後者食海鮮店員話12月會出個全新泰國冬蔭功湯底 同埋發現佢午市仲有台式湯鍋麵飯仲有啲一人小火鍋好多餐都有折另外可以草印花換優惠到時可以再嚟試吓😆今次去食主要係想陪朋友食麻辣我一定會叫墨魚漿做嘅小企鵝同牛肩胛朋友就想食鱔片同鮮蠔仔份量多到食唔晒有啲眼闊肚窄因為一開始我哋仲食咗碗魯肉飯同前菜但最後我都係堅持要食埋生果咁先係畫上個完美嘅句號😚
希慎廣場其實有好多餐廳

但最後我都係堅持要食埋生果
咁先係畫上個完美嘅句號😚
Lunch
2024-11-26 572 views
今日早放工,午市時段去咗銅鑼灣🥢湊湊火鍋‧茶憩打邊爐,原來lunch time幾多優惠。午市⁠A4🥩和牛小火鍋推廣價 73折 $138起,仲有台式湯鍋麵飯🍜🍚每日一款85折優惠👍而且早晚都可以儲印花換獎賞🎁今次試咗2款湯底,🥘臺式麻辣鍋好惹味,既麻且香,裡面的鴨血可無限添加💗🥰清涼椰子雞清新,有椰子香甜味道。下個月餐廳仲將會推出全新泰國冬蔭功湯底 ,平時中意食泰菜既我好期待🥰😍自助區有醬料,前菜,水果及滷肉飯。新鮮活撈蚵仔粒粒肥美飽滿,好新鮮。新鮮白鱔片我同妹妹都好喜歡,爽嫩鮮味。飛魚籽墨魚滑十分彈牙,魚籽脆卜卜 🥩美國特選級牛肩胛牛味濃郁。🥩 牛百葉爽口。🥬油麥菜🧋🥤飲品: 大紅袍珍珠奶茶抹茶開心椰呢度台式飲品款式多,珍珠好彈牙✨️💗

清涼椰子雞清新,有椰子香甜味道。

自助區有醬料,前菜,水果及滷肉飯。

新鮮活撈蚵仔

粒粒肥美飽滿,好新鮮。

新鮮白鱔片

我同妹妹都好喜歡,爽嫩鮮味。

飛魚籽墨魚滑

十分彈牙,魚籽脆卜卜

🥩美國特選級牛肩胛

牛味濃郁。

🥩 牛百葉爽口。

🥬油麥菜

🧋🥤飲品:

大紅袍珍珠奶茶

抹茶開心椰

呢度台式飲品款式多,珍珠好彈牙✨️💗

2024-11-26
2024-11-18 803 views
去湊湊不要想用平宜來衡量💰💰. 但如果三五知已想找個地方打邊爐此處是一個不錯選揀官網寫又幾有意思:- 「湊湊熱鬧,湊湊鍋您好!」🙋🏻‍♀️🙋🏻「湊」意為人們相聚在水邊,共度美好時光。·以火鍋🍲促進情感交流。由於在希慎14樓單邊位窗口位十分開揚 叫了一個2 人餐, 醬料區有水果及餐前小食點了鴛鴦鍋胡椒豬肚雞+麻辣鍋胡椒豬肚雞湯頭十分可口先飲湯才打邊鍋. 麻辣鍋內有豆腐鴨血 (可以無限添加)食物質素保持水準. 乾淨整潔. 分量足夠企鵝太做型可愛加分位送上一口沙冰及奶涷靜靜地傾計食野都是不錯選揀
去湊湊不要想用平宜來衡量💰💰.
但如果三五知已想找個地方打邊爐此處是一個不錯選揀
官網寫又幾有意思
·以火鍋🍲促進情感交流。
由於在希慎14樓單邊位窗口位十分開揚

叫了一個2 人餐, 醬料區有水果及餐前小食

點了鴛鴦鍋胡椒豬肚雞+麻辣鍋
胡椒豬肚雞湯頭十分可口先飲湯才打邊鍋.

麻辣鍋內有豆腐鴨血 (可以無限添加)

食物質素保持水準. 乾淨整潔. 分量足夠
企鵝太做型可愛
加分位送上一口沙冰及奶涷

靜靜地傾計食野都是不錯選揀

2024-11-14
2024-11-14 713 views
其他分店:尖沙咀 旺角 大圍 太古 荃灣 上環 元朗 九龍城 #mkeats_cwb #mkeats_hotpot打邊爐講求唔單止係食物質素 更講求環境舒適度 呢度環境具有空間感 私隱度高仲有滿滿嘅台灣古代氣色🌱______________________________➤ 昆布鰹魚鍋(鴛鴦鍋)$138以新鮮鰹魚同文蛤熬製嘅高湯鮮甜可口 個人認為適合搭配海鮮同蔬菜所以➤ 芝士魚腐 $49; 皇帝菜 $38; 華麗海鮮拼盤(小) $238 啲蝦送到之時仲郁緊呢 可見佢哋海鮮都好新鮮 蜆肉都好鮮甜 配搭鰹魚鍋可謂絕配🥰➤ 貴州木姜子酸湯鍋(鴛鴦鍋) $99帶有微辣的酸味 非常適合肉類➤ 美國特選級牛板腱$138 火鍋必點 油花分佈適中 牛味十足➤ 香酥蚵仔 $68份量比想像中多 口感酥脆 不過不失 另外我地試左佢地新出嘅兩個野飲:➤ 抹茶開心椰 $34好特別嘅配搭 而意外地其實很不錯呢 不過可能會有少少濟 每啖都有抹茶同開心果味 亦有椰奶粒增添口感 整體層次感十足➤ 百事蜜桃綠茶生可樂 $35蜜桃嘅微酸配搭涼爽嘅百事令胃口增加感覺極為清爽__________________________
#mkeats_cwb #mkeats_hotpot

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 9/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 8/10
2024-11-10 812 views
講到去食火鍋,我最喜歡就係去湊湊火鍋!原來宜家湊湊火鍋推出左台式半自助商務午市套餐,一人一個小火鍋,有6款可以選擇!會員仲可以免費享用自助吧,自助吧有前菜、時令水果及滷肉飯,係任食架!我就非常喜歡佢地個滷肉飯😋😋今次我就叫咗「美國特選級牛板腱小火鍋」套餐配台式麻辣鍋及「日本A4和牛小火鍋」套餐配清涼椰子鍋!每個套餐有蔬菜盤,分別有蝦滑、貢丸、冬菇、豆卜及雜菜,麵食可選紫薯麵或刀削麵!唔好以為套餐啲肉就差啲,其實一大碟牛板腱有10塊,色澤均勻,食落較有咬口;日本A4和牛雪花紋理好靚,鮮嫩得嚟入口即溶,果然係用上靚牛!最後仲送埋甜品紅豆豆花布丁,食埋生果就非常滿足!另外更可以半價加購台式手搖飲品,當然要飲返杯大紅袍珍珠奶茶啦😍😍

講到去食火鍋,我最喜歡就係去湊湊火鍋

已於 open rice 訂位,與朋友相約在店內等,到步後,receptionist 帶我到店內入坐,由19:33分等到19:53分,以為朋友還未到,只好叫飲品及小食一直等,到19:53朋友傳來食物及火鍋照片,才得知原來他們已在其他位置坐下來。太過份了,讓我一個人呆坐,找來經理要求解釋,只説先安排坐好坐在一起先,後來不斷要求後,才說因溝通錯誤而引致,我作為客戶人,沒有收到有誠意的解釋及任何賠償。今時今日,是那門的客戶服務?到最後亦令我的朋友聚會不歡而散!!!多謝晒
到最後亦令我的朋友聚會不歡而散!!!
多謝晒
2024-11-07
Dinner
最近因為天氣開始轉涼,特別想搵間暖笠笠既火鍋店解解饞。聽朋友講起湊湊火鍋,話佢地最近新推出既湯底好特別,吸引左我黎試一試。見佢地有「昆布鰹魚鍋」同「貴州木姜子酸湯鍋」,感覺好有趣,兩個鍋底各有特色,於是決定黎試試.【鴛鴦鍋】講下今次食既鴛鴦鍋。昆布鰹魚鍋既湯底有一種好清香既海味,Menu介紹話係選用無污染既海帶同鰹魚片熬成,所以飲落去特別鮮甜,不會過重或者油膩,岩哂想食得清淡D既人,入面既文蛤鮮味十足,加上湯底仲有D鰹魚既香氣,越煮越出味。而貴州木姜子酸湯鍋就同平時既酸辣鍋好吾同,呢個湯底酸味來自365日自然發酵既木姜子,入口係岩岩好既酸同辣,吾會搶味,煮牛肉同海鮮真係一流,特別係涮牛肉時,牛骨湯底既濃郁味道完全包住牛肉既嫩滑口感.【海鮮拼盤】呢個海鮮拼盤真係豪華。跳跳蝦彈牙鮮甜,岩岩煮熟既蝦肉超鮮,又彈牙。扇貝仲有少少海水既鹹香,白鱔片滑嫩到不得了,吾會煮耐咗變韌,鮑魚爽口彈牙,簡直係海鮮控既天堂。海蜆雖然吾算大隻,但每一啖都鮮甜無比,好滿足.【香酥蚵仔】呢個好適合做前菜。炸到金黃香脆既外皮包住滑溜溜既蚵仔,一啖咬落去外脆內軟,鮮味四溢,吾會有太重既油膩感,食完吾唔會覺得太heavy

【鴛鴦鍋】

【海鮮拼盤】

【香酥蚵仔】

【手工蝦滑】
係一定要推介既👍佢地既蝦滑好彈牙,而且係手工製作,食得出新鮮蝦肉既鮮味。配埋蟹籽,增添層次感同時仲係保持住嫩滑

【美國特選級牛板腱】
至於美國特選級牛板腱,真係牛肉控既福音。肉質相當嫩滑,脂肪分佈均勻,吾會太肥膩,涮一兩下岩岩熟既時候口感最好,牛味濃郁,每啖都係滿足

【牛黃喉】
牛黃喉對我黎講係一個小驚喜。平時少食呢樣野,但原來涮牛黃喉係另一種享受,口感爽脆,有種咬住膠原蛋白既感覺,吾似其他內臟咁油膩,配搭D辣辣酸酸既湯底特別岩

【皇帝菜】
口感清脆,仲有少少自然既甜味,食火鍋時配埋D菜真係清爽解膩,特別岩湯底較濃郁既時候食

【百事蜜桃綠茶生可樂, 抹茶開心椰】
最後講返兩杯台式飲品,真係值得試。百事蜜桃綠茶生可樂清爽又有少少甜,而抹茶開心椰,真係好驚喜,入口creamy得嚟黎吾。吾會太甜,層次豐富,飲完唔吾會覺得滯,完美地為一餐畫上完美句號。

而家正值國慶,湊湊火鍋有迎國慶限定新品75折優惠,直到10月31日都有得食!而且仲有新鍋底、新推出的海鮮炸物小食,而湯底升級係完全吾加價,真係抵食又有得試新品,大家可以趁優惠期間黎試一試!
Dinner
今日小編黎到銅鑼灣希慎廣場 思考緊食咩好嘅時候俾我發現湊湊而家做緊午巿小火鍋優惠🫨‼️而家日本A4和牛小火鍋震撼推廣價$138‼️甄選海鮮小火鍋震撼推廣價$128如果普通雞肉或者豚肉加埋一都唔洗過百!午巿可以打個一人邊爐自肥一下♨️餐牌飲品跟餐半價 打得台式邊爐唔係唔叫返杯珍珠奶茶🧋另外仲可以再加$48享用埋自助小食吧🤓 任添魯肉飯 魚皮 海帶 一個晏晝就好似返咗轉台灣咁🥰⚠️優惠價只限星期一至五,星期六、日以原價供應⚠️個別分店供應情況如下:K11 Art Mall、Airside 及 Nan Fung Place 於星期六、日不供應午市套餐/優惠❎K11 Musea 於星期一至日均不供應是套餐/優惠

‼️而家日本A4和牛小火鍋震撼推廣價$138
‼️甄選海鮮小火鍋震撼推廣價$128

餐牌飲品跟餐半價 打得台式邊爐唔係唔叫返杯珍珠奶茶🧋

⚠️優惠價只限星期一至五,星期六、日以原價供應

❎K11 Musea 於星期一至日均不供應是套餐/優惠