2022-08-07
✨想念台灣嗎?有冇諗過一間火鍋店可以食到正宗嘅台式火鍋,台式小食,台式即叫即制嘅茶飲,最驚喜嘅就係可以玩到台灣夜市嘅遊戲,你話和友人一起黎[湊湊火鍋·茶憩]有個美好嘅相聚係咪好開心呢?今日我就一次過可以感受到,有得玩又有得食,氣氛重超級好,等我介紹一下有啲咩好玩,好食,好飲,引誘下大家先😎✨首先呢度環境裝修一流,好有台式風味,空間感大,座位寬躺,坐得超級舒服,一入座已經有貴妃烏龍茶比客人潤一潤喉,之後可以慢慢用QR code點餐,點餐後可以去醬料自助吧揀選你心愛的醬料,有成差不多三十多款配搭,更有幾款啱你口味😋🌈另外係全晚最期待嘅湊湊夜市主題活動由5/8~31/8 每晚六點開始有得玩夜市遊戲 「套圈圈」堂食每檯惠顧每滿$500 可獲得遊戲機會一次 (每次10環)$1000 就可以玩兩次如此類推(折後價計) 大獎是$1200 的現金券 ,仲有其他好多小獎品,就算冇獎品一樣玩得開心👩🏻👩🏻是日晚餐二人前▪️鴛鴦鍋🥘臺式麻辣鍋 $ 138選用雞骨同牛骨小火慢燉 6 小時高湯,再用不同種類的中草藥材濃縮熬制多 2 小時,總共用 8 小時烹調一鍋正宗嘅台式麻辣火鍋, 集結「麻辣醇辛甘香」六種風味,
🌈另外係全晚最期待嘅湊湊夜市主題活動
👩🏻👩🏻是日晚餐二人前
▪️鴛鴦鍋
🥘臺式麻辣鍋 $ 138
選用雞骨同牛骨小火慢燉 6 小時高湯,再用不同種類的中草藥材濃縮熬制多 2 小時,總共用 8 小時烹調一鍋正宗嘅台式麻辣火鍋, 集結「麻辣醇辛甘香」六種風味,湯底更可直接飲用,真係非常正宗,另外當然係台式服務,鴨血和豆腐係無限添加,我哋添加左無限咁多次,因為真係好好食😋
🥘清涼椰子雞 $ 138
呢個湯底都好有驚喜,用大量清甜嘅椰子,粟米,雞肉煲制,未打邊爐之前一定要飲咗碗湯先,超級清甜,好順喉,呢個湯用嚟碌菜,會令到啲菜好鮮甜,無論食辣或者唔食辣嘅朋友咁一定喜歡呢個湯底
🍲火鍋食材方便,全部非常高質,而且每份份量都幾多,以下我所點嘅食物都係店舖人氣推介,配合返鍋底,就像喺台灣食嘅味道一模一樣🤩
🐮▪️美國特選級牛肩胛肉眼 $ 138
🐠▪️炸魚皮 $ 68
🫔▪️油條 $28
🐔▪️鹽酥雞 $ 58
🧋▪️大紅袍拿鐵 $ 35 / 紅茶拿鐵 $ 29
特選的大紅袍和紅拿茶葉香氣醇厚,泡出茶味香濃既底味,再配合打得細滑既拿鐵,整杯飲品唔太甜,冇諗過呢個組合會咁好飲,比例非常完美嘅台式奶茶,推薦一定要飲
✨食完之後仲好有驚喜,每位都會奉上,而且都是非常用心製作的甜品
🍍▪️鳳梨沙冰
鳳梨味道超級香濃,食到飽飽可以解解油膩,非常貼心
🍯▪️梅子茶凍
呢個真係好味到癲,茶凍係好香濃嘅烏龍茶味道,微微甜,好香滑,梅子酸酸咪咪好爽脆,為這一餐作完美嘅終結,呢個甜品係我其中一樣為咗佢會再黎幫襯
✨一定會再都回訪,喜歡這裏地方寬躺,食物質素高,好有台式風味,而且店員態度非常有禮,亦時常主動加湯,麻辣鍋添加鴨血鍋豆腐,另外仲有一定要知道嘅係晚上9時半後入座宵夜時段原來有八折,超級抵食,下次一定要再嚟