Restaurant: Crab Fairy (Lung Kong Road)
Info:

2024-10-05 567 views
母親大人生日,佢好鍾意食海鮮,上網搜尋到呢間海鮮蒸氣火鍋,一於帶佢來試吓!餐廳門外已見到有多位明星到訪的照片,而餐牌亦有多款海鮮套餐可供選擇,最後我們叫了「專櫃海鮮套餐」,每位$419,共十款食物可吃,包括:野生膏仔蟹、韓國釜山鰻魚、野生琵琶龍蝦、台灣九孔鮑魚、大西洋野生青口、加拿大野生海虎蝦、韓國釜山珍珠蠔、黃金翡翠螺、蟹黃大元貝、有機蔬菜籃。睇見已經覺得豐富,味道食落更加鮮甜!而且全程由職員幫我烹調,較好時間即蒸即食!蒸完晒所有食物,最後就有個粥,將海鮮嘅精華完全吸收,好甜喎!母親大人十分滿意!

母親大人十分滿意!
經朋友介紹今日嚟咗九龍城蟹仙食蒸海鮮。蟹仙真係做得好出色👍🏻。試咗尊貴海鮮套餐,食物有野生奄仔蟹,韓國釜山鰻魚,台灣九孔鮑魚,大西洋野生青口,加拿大野生海虎蝦,韓國釜山珍珠蠔,澳洲青年龍蝦,蟹皇大元貝,蟶子,有機蔬菜籃,最後仲有個吸收哂海鮮精華嘅海鮮粥和椰汁雪燕糖水。👍👍當晚全部海鮮都係由待應姐姐幫我地校好時間去蒸,我地只係坐定定等食,非常好嘅服務。啲海鮮洗得好乾淨,好鮮味,好肥美,啖啖肉。超正👍侍應蒸海鮮期間亦都同我地傾計,得知老闆原來經營超過40年嘅海鮮入口,響世界各地都有承包當地嘅漁船,所以佢啲海鮮真係好優質,唔係我哋普通街市買到😉以佢哋呢個價錢👍🏻真係超級推介

2024-09-30
  • 粥底
  • 有機蔬菜籃
  • 台灣九孔鮑魚
2024-10-05 358 views
黃金周有朋自遠方來,聽日要帶佢來這間位於九龍城龍崗道的「蟹仙海鮮蒸氣鍋」,這裏有各種海鮮套餐選擇,最後我們決定要這個每位$419的尊貴海鮮套餐:🦀野生膏仔蟹店員介紹這是來自菲律賓的野生膏仔蟹,除了大隻及多膏之外,肉質更相當彈牙!🦞野生琵琶龍蝦樣子雖然比較醜陋,冇龍蝦咁靚仔,我第一次食,覺得味道一樣鮮甜!🥢韓國釜山鰻魚店員專登供應Wasabi給我們,佢誠意推介沾上日本芥末吃,另有一番風味!其他的海鮮都很好吃,例如鮑魚、海虎蝦、青口、珍珠蠔、翡翠螺等,不能盡錄!吃完海鮮,最後在鍋底吸收了海鮮精華的粟米粥,實在太好味!餐廳最後更送了一碗燕窩糖水給我們,這裏服務不錯,每款海鮮都替你較好時間去蒸,令海鮮肉質恰到好處!

🦀野生膏仔蟹

🦞野生琵琶龍蝦

🥢韓國釜山鰻魚

2024-10-04 337 views
食材超級優質。服務態度都好好👍🏻好細心。侍應姐姐會分批幫你蒸海鮮,招呼周到,朋友聚會🤗正。全晚都好寫意。佢哋嘅海鮮全部都由海外訂購。而且清洗得好乾淨,食得好安心。好高質👍🏻👍🏻👍🏻「專貴海鮮套餐」😋😋😋 共10款。好豐富。野生膏蟹🦀蟹膏甘甜香滑😋蟹肉新鮮彈牙。齒頰留香。韓國釜山鰻魚鰻魚肉肥美,新鮮爽滑,充滿魚油,超正!🦞澳洲青年龍蝦。加拿大野生海虎蝦🦐龍蝦&海虎蝦都係大大隻啖啖肉。肉質鮮甜結實彈牙。蝦味香濃。台灣九孔鮑魚好大隻,而且都好新鮮彈牙。大西洋野生青口脹卜卜野生青口。未煮前仲見到佢唞氣。真係好新鮮😌韓國釜山珍珠蠔大大隻,脹卜卜。鮮甜美味。蟹黃大元貝(超級推介)原本已經好大隻,再加上埋上面有廚師秘製嘅蟹膏。口感豐富😉 美味鮮甜。簡直係絕配。😋有機蔬菜籃🍀蔬菜碧綠新鮮份量十足,而且蒸完配合海鮮汁更加清甜美味。最後嘅粥底吸收晒海鮮精華。好正。而且Menu仲有好多其他選擇,相信都好出色。餐廳樓上亦都有房,環境舒適位置寬敞又有私隱度絕對啱晒大型聚會。好難得香港可以搵到一個咁舒服咁正👍🏻嘅家庭朋友聚會開餐地方,極力推介。

「專貴海鮮套餐」😋😋😋 共10款。好豐富。

野生膏蟹
🦀蟹膏甘甜香滑😋蟹肉新鮮彈牙。齒頰留香。

韓國釜山鰻魚
鰻魚肉肥美,新鮮爽滑,充滿魚油,超正!

🦞澳洲青年龍蝦。加拿大野生海虎蝦🦐
龍蝦&海虎蝦都係大大隻啖啖肉。肉質鮮甜結實彈牙。蝦味香濃。

台灣九孔鮑魚
好大隻,而且都好新鮮彈牙。

大西洋野生青口
脹卜卜野生青口。未煮前仲見到佢唞氣。真係好新鮮😌

韓國釜山珍珠蠔
大大隻,脹卜卜。鮮甜美味。

蟹黃大元貝(超級推介)

有機蔬菜籃🍀
蔬菜碧綠新鮮份量十足,而且蒸完配合海鮮汁更加清甜美味。

最後嘅粥底吸收晒海鮮精華。好正。

2024-09-30
$500 (Dinner)
  • 蟹黃大元貝
  • 泰國海中蝦
  • 大黃奄蟹
  • 大西洋活青口
2024-09-30 322 views
突然好想食蒸氣海鮮,粥底火鍋,特登上網搵有咩推介,就揀咗嚟呢間位於九龍城嘅「蟹仙」🦐🦞🐠其實蒸氣海鮮火鍋真係有好多選擇,我都食過幾間,但呢間真係食過最鮮味,想推介韓國釜山鰻魚,嗰陣鮮鰻味,你會發覺真正好味嘅海鮮係唔需要點豉油,淨係海鮮嘅鮮味😍野生膏仔蟹、野生海虎蝦啲蟹膏蝦汁,多到咇晒出嚟佢有專人幫你控制火候,確保每樣海鮮都煮到啱啱好👍👍最後結合成最精華嘅粥底🔥匯集所有海鮮既鮮味#蟹仙海鮮蒸氣鍋

野生膏仔蟹、野生海虎蝦啲蟹膏蝦汁,多到咇晒出嚟

佢有專人幫你控制火候,確保每樣海鮮都煮到啱啱好👍👍

最後結合成最精華嘅粥底🔥匯集所有海鮮既鮮味

#蟹仙海鮮蒸氣鍋
🌟喺宋王臺B3出口行5分鐘就到,好方便🌟係傳統海鮮蒸氣鍋,着重海鮮新鮮直送,質素有保證🌟推薦尊貴海鮮套餐,而家優惠高至五折,$419一個人🌟最推薦嘅一定係罕見藻食綠膏蟹,果然係蟹仙,揀蟹技術一流🌟膏蟹鮮甜, 多肉又大隻,仲要係處理好嘅蟹,好細心咁剪晒啲蟹腮🌟另一個重點係野生琵琶龍蝦🦞, 多蝦膏,鮮鹹香,龍蝦肉彈牙,啖啖肉🌟呢個餐總共可以有九款海鮮,加埋一個蔬菜籃🌟揀咗韓國釜山鰻魚,完全冇泥腥味,肉質彈牙🌟仲有好厚肉得嚟又彈牙嘅台灣九孔鮑魚,大西洋野生青口,加拿大野生虎海蝦,韓國釜山珍珠蠔🌟仲有原條加拿大象拔蚌, 蟹黃大元貝🌟食到最後,一定要食埋個粥底,加咗排骨,菜譜一齊去熬,再加埋所有海鮮嘅精華,鮮味十足🌟嗰度嘅姐姐仲要好貼心,咁送埋甜品,係椰汁燉雪燕,好完美嘅結束
🌟喺宋王臺B3出口行5分鐘就到,好方便

🌟係傳統海鮮蒸氣鍋,着重海鮮新鮮直送,質素有保證

🌟推薦尊貴海鮮套餐,而家優惠高至五折,$419一個人

🌟最推薦嘅一定係罕見藻食綠膏蟹,果然係蟹仙,揀蟹技術一流

🌟呢個餐總共可以有九款海鮮,加埋一個蔬菜籃

🌟揀咗韓國釜山鰻魚,完全冇泥腥味,肉質彈牙

🌟仲有原條加拿大象拔蚌, 蟹黃大元貝

🌟港鐵宋皇臺站B3出口 2分鐘路程🌟#海鮮蒸氣鍋 #海鮮餐 #蟹仙 #九龍城 #宋皇臺站同朋友兩個人去食 叫咗兩個尊貴海鮮套餐入面總共有九款海鮮 再加一個蔬菜拼盤🧡#加拿大野生海虎蝦 🧡#台灣九孔鮑魚🧡#韓國斧山珍珠蠔🧡#大蟶子以上幾樣都新鮮好彈牙!🧡#韓國釜山鰻魚- 雖然只係清蒸鰻魚 但係一啲都唔腥🤭🤭又唔多骨🧡#大西洋野生青口🧡#蟹黃大元貝- 大元貝落左喺蟹黃醬 更加惹味🧡#野生琵琶龍蝦- 每人半邊琵琶龍蝦 估唔到差唔多可以由頭食到尾🧡#罕有藻食綠膏蟹- 一大堆綠色蟹膏 鮮味足夠 蟹肉仲好彈牙🧡#粥底海鮮粥- 蒸咗咁多樣海鮮 粥底就係時候想上鍋 仲加咗蔥同菜譜 好鮮味🧡#椰汁雪燕糖水- 竟然仲有呢個糖水 淡淡嘅椰汁 再加雪燕!斷斷續續都有好多人嚟食海鮮餐 要來食 真係記住book位啊!
🌟港鐵宋皇臺站B3出口 2分鐘路程
🌟#海鮮蒸氣鍋 #海鮮餐 #蟹仙 #九龍城 #宋皇臺站

同朋友兩個人去食 叫咗兩個尊貴海鮮套餐
入面總共有九款海鮮 再加一個蔬菜拼盤
🧡#加拿大野生海虎蝦
🧡#台灣九孔鮑魚
🧡#韓國斧山珍珠蠔
🧡#大蟶子
以上幾樣都新鮮好彈牙!
🧡#韓國釜山鰻魚
🧡#罕有藻食綠膏蟹
- 一大堆綠色蟹膏 鮮味足夠 蟹肉仲好彈牙

🧡#粥底海鮮粥
🧡#椰汁雪燕糖水
- 竟然仲有呢個糖水 淡淡嘅椰汁 再加雪燕!

斷斷續續都有好多人嚟食海鮮餐
要來食 真係記住book位啊!
2024-09-26
2024-09-25 274 views
🍽️ **蟹仙海鮮蒸氣鍋**最近在九龍城的蟹仙海鮮蒸氣鍋品嚐了他們的尊貴海鮮套餐,真是一次難忘的美食體驗!這個套餐的價格約$400,卻包含了新鮮的澳洲花龍蝦和超大的菲律賓奄仔蟹,讓人感到相當超值!🦞🦀套餐中還有多種選擇,包括膏蟹、太平洋饅頭蟹和韓國釜山鰻魚等,每一款都新鮮美味。而我特別喜愛的澳洲青年龍蝦,肉質鮮嫩,口感極佳,本身這個龍蝦可以刺身食,所以唔好咁熟,極度鮮甜!🐚另外,套餐還提供了台灣九孔鮑魚、大西洋野生青口、加拿大野生海虎蝦等海鮮選擇。再加上有機疏菜拼盤,整體搭配均衡,營養滿分!🥬蟹仙海鮮蒸氣鍋的環境也非常舒適,適合與朋友或家人聚餐。總的來說,這裡的海鮮無論是品質還是價位都非常吸引人,值得每位海鮮愛好者光臨!👍**蟹仙海鮮蒸氣鍋** 九龍城龍崗道2-4號地舖 (麥當勞隔離)
🍽️ **蟹仙海鮮蒸氣鍋**

**蟹仙海鮮蒸氣鍋**
九龍城龍崗道2-4號地舖
(麥當勞隔離)
2024-09-25 137 views
🍽️ **蟹仙海鮮蒸氣鍋** **Crab Fairy Seafood Steam Pot**最近我在九龍城的蟹仙海鮮蒸氣鍋品嚐了尊貴海鮮套餐,真的很好吃! I recently tried the Premium Seafood Set at Crab Fairy Seafood Steam Pot in Kowloon City, and it was delicious!這個套餐約$400,包括新鮮的澳洲花龍蝦和大菲律賓奄仔蟹,超值! The set costs around $400 and includes fresh Australian lobster and large Philippine crabs—great value!還有膏蟹、太平洋饅頭蟹和韓國釜山鰻魚,非常新鮮。 It also has options like mud crabs, Pacific mantis shrimp, and Korean eel, all very fresh.我最喜歡的澳洲青年龍蝦肉質鮮嫩,可以刺身食用,超級甜! My favorite was the Austral
🍽️ **蟹仙海鮮蒸氣鍋**

還有膏蟹、太平洋饅頭蟹和韓國釜山鰻魚,非常新鮮。

我最喜歡的澳洲青年龍蝦肉質鮮嫩,可以刺身食用,超級甜!

My favorite was the Australian young lobster—tender and sweet, perfect for sashimi!

套餐還有九孔鮑魚、大西洋青口和加拿大海虎蝦,搭配新鮮有機疏菜。

The set also includes abalone, Atlantic mussels, and Canadian tiger shrimp, along with fresh organic vegetables! 🥬

環境舒適,適合聚餐。

The atmosphere is comfortable, great for gatherings.

總之,這裡的海鮮品質和價位都很吸引,值得一試!

Overall, the seafood is high quality and affordable—definitely worth a visit! 👍

**蟹仙海鮮蒸氣鍋**
九龍城龍崗道2-4號地舖
**2-4 Lung Kong Road, Kowloon City**
(麥當勞隔離)
**(Next to McDonald's)**
  • 大黃奄蟹
2024-09-24 129 views
又嚟到九龍城食好西,今次唔係食泰國菜,而係嚟到龍崗道呢間餐廳,專食海鮮粥底火鍋,海鮮同粥底都好得。 尊貴海鮮套餐同朋友揀咗呢個尊貴海鮮套餐,有時令海鮮、有機蔬菜籃同埋粥底鍋。店員首先會用蒸氣鍋高溫消毒餐具,而且專人負責蒸煮海鮮,確保食物夠熟得嚟唔會過火。 野生膏仔蟹 - 蟹膏多,夠甘甜,蟹肉新鮮而且厚實。 野生琵琶龍蝦 - 肉質爽口,味道鮮甜。 韓國釜山鰻魚 - 鰻魚肉肥美脆口,魚皮Q彈爽口,點芥末豉油可以帶出鰻魚鮮味。 仲有海虎蝦、翡翠螺、九孔鮑魚、珍珠蠔、蟹黃大元貝、野生青口等,淡淡都係海鮮嘅鮮味。 豬骨海鮮粥用豬骨、粟米煲成嘅粥底吸收晒海鮮嘅精華,最欣賞係落咗芋頭,增加成煲粥嘅棉密度。 椰汁雪燕食完海鮮火鍋,最後嚟個椰汁雪燕,夠晒清涼潤喉。

尊貴海鮮套餐

野生膏仔蟹 - 蟹膏多,夠甘甜,蟹肉新鮮而且厚實。

野生琵琶龍蝦 - 肉質爽口,味道鮮甜。

豬骨海鮮粥

椰汁雪燕
食完海鮮火鍋,最後嚟個椰汁雪燕,夠晒清涼潤喉。
尊貴海鮮鍋
2024-09-19
尊貴海鮮鍋
2024-09-23 95 views
親戚係美國番黎,想食海鮮,九龍城好多野食,於是一家人去蟹仙食蒸海鮮!呢個菜單上面嘅海鮮種類多到眼花撩亂,我地聽完介紹,於是點左$419套餐,性價比高,全部都係新鮮海產。龍蝦揀左野生琵琶龍蝦,肉質鮮甜,肉質彈牙!韓國釜山鰻魚,細細塊,好少食蒸鰻魚,但原來蒸鰻魚都唔錯。另外仲有饅頭蟹,台灣鮑魚,青口,海虎蝦,國斧山珍珠蠔等。鮑魚鮮甜有咬口;海虎蝦大隻肉質彈牙,珍珠蠔新鮮唔會苦。最後仲有雜菜拼盤,蒸得夠淋,老人家都好易食到。最尾仲有個海鮮粥,d 海鮮精華都蒸哂落粥底,個粥又甜又有海鮮味

上次吃過太子的蒸氣海鮮後 有點迷上吃蒸海鮮了 這次找到九龍城的這家蒸氣海鮮餐廳,也是主要走套餐路線 最平的是369套餐,我選的是419套餐,包 ⭐鮑魚,⭐鰻魚,⭐生蠔,虎蝦 ⭐蟹黃醬扇貝,⭐翡翠螺,⭐青口,⭐蔬菜盤 還有⭐澳洲青龍和奄仔膏蟹 我個人覺得如果喜歡吃龍蝦和蟹的話,這個419套餐可以👍🏻其中最讓我驚喜的是虎蝦,超級鮮甜彈牙,還有鰻魚,肉實皮還有膠質感,元貝也很好吃,蟹黃醬奶香奶香的 還有蟹膏和肉都超級鮮甜有彈性,龍蝦也很不錯 整體海鮮品質很不錯最後粥底喝一碗,還會送椰汁燕窩,完美 去九龍城的話不一定選泰國菜,想吃海鮮可以參考一下
上次吃過太子的蒸氣海鮮後
有點迷上吃蒸海鮮了
這次找到九龍城的這家蒸氣海鮮餐廳,也是主要走套餐路線
最平的是369套餐,我選的是419套餐,包
⭐鮑魚,⭐鰻魚,⭐生蠔,虎蝦
⭐蟹黃醬扇貝,⭐翡翠螺,⭐青口,⭐蔬菜盤
還有⭐澳洲青龍和奄仔膏蟹

還有蟹膏和肉都超級鮮甜有彈性,龍蝦也很不錯
整體海鮮品質很不錯

最後粥底喝一碗,還會送椰汁燕窩,完美

去九龍城的話不一定選泰國菜,想吃海鮮可以參考一下
2024-09-20 153 views
食過返尋味,母親大人見我最近同朋友去咗食蟹仙話好味之後,要求我帶佢去食多一次今次近近地揀咗九龍城嘅分店,雖然間鋪細過尖沙咀店,但係位置都幾方便 近地鐵站 今次套餐有得揀饅頭蟹,未食過即刻試吓 size都比想像中大隻 職員話呢個size已經係頂級 最大,肉質同平時食到嘅蟹有啲似,但係味道就較濃海水味,第一次食扁身嘅蟹鉗,估唔到蟹仔細細隻鉗都幾多肉另外因為上次食咗琵琶蝦,今次我就揀咗青年龍蝦試下,隻龍蝦新鮮到放落去蒸時仲郁緊😳肉質好彈牙,超級鮮甜!! 唯一缺點就係太好味,細細隻唔多夠喉😆當日因為野生青口無貨轉左蟶子,味道都唔錯,其他海鮮同主角奄仔蟹都一樣保持水準

今次套餐有得揀饅頭蟹,未食過即刻試吓

朋友好鍾意食海鮮,聽聞呢間海鮮都係入口貨,所以揀咗邊食邊蒸,方便慢慢傾偈。侍應推介咗一個海鮮餐,我哋即管試吓。嚟到之後,侍應會將每一件海鮮按住海鮮需要蒸嘅最佳時間,逐件逐件幫你蒸,然後再夾落你個碟度。感覺好似全程有一個侍應隨時招呼你,服務好好。。但係呢啲蒸海鮮,最重要係下便有冇粥底。呢個海鮮餐下面放嘅係一個唔黐底砂鍋,咁我就好安心等待最後嗰啖粥😙😋個餐包括虎蝦、鮑魚、聖子、生蠔、帶子、響螺、仲有龍蝦、石頭蟹,及另一種膏蟹…單係食海鮮都非常豐富。味道方面,所有海鮮真係非常優秀,唔使點豉油都好夠味。龍蝦蒸完仲係脹卜卜,同烹調時間嘅控制好有關係。食完粥之後,侍應仲好細心咁送上雪耳糖水,令到用餐體驗非常完整。以食海鮮嚟講,呢間真係服務算唔錯,比較方便食客。

以食海鮮嚟講,呢間真係服務算唔錯,比較方便食客。
2024-09-19 115 views
親戚外國返黎,同左佢去蟹仙食蒸海鮮!點左419套餐,真係好有驚喜!呢個菜單上面嘅海鮮種類多到眼花撩亂,全部都係新鮮海產,令人垂涎欲滴。龍蝦揀左野生琵琶龍蝦,肉質鮮甜,肉質彈牙,真係一流!其次揀左饅頭蟹,雖然蟹膏唔多,但蟹肉鮮甜。另外,仲有台灣鮑魚、野生青口、野生海虎蝦同國斧山珍珠蠔。鮑魚鮮甜彈牙;海虎蝦夠大隻啖啖肉;珍珠蠔軟嫩甘甜。食完海鮮仲有有機雜菜拼盤,清新又健康。最尾當然唔少得海鮮!所有海鮮精華都蒸哂落粥底,個粥超甜!