Restaurant: Crab Fairy (Lung Kong Road)
Info:

生日前來用餐,餐廳內用餐客人較多,服務員數量不足,等候時間長,其中我們想要水,等候一段時間後,問服務員能不能拿一瓶水,服務員回答「我在忙,之後才幫你」但直到用餐完畢我們都未有水喝。海鮮方面以這個價錢中規中矩,餐廳主打服務員會處理蒸煮海鮮,可惜由於用餐客人較多,直到服務員未能及時處理已蒸好的海鮮,服務員才叫客人可以自行打開蒸爐並self serve. 當日另一邊客人用餐次序混亂,服務員要大聲與客人多番確認,情況令人尷尬。
2024-12-21 1330 views
最近去左九龍城呢間蒸氣火鍋嘅餐廳-蟹仙🤩🤩🤩🤩🤩真係值得推介!佢哋嘅概念用蒸氣將食材原汁原味鎖住👍無油無煙,食得好健康!睇返佢哋嘅餐牌,主打海鮮,真係超級吸引,乜都有,由鮑魚、龍蝦到扇貝、蝦蟹,仲有啲鮮甜野菜配搭🤗🤗我揀咗 呢個$419 嘅套餐,價錢都算合理,食材真係夠新鮮,啲海鮮啲肉質鮮甜彈牙,首先系普通海鮮## 台灣九孔飽鮑魚這九孔鮑魚真係超正,肉質滑溜,咬下去好juicy,還有那種淡淡的海味,簡直好像在吃海洋的味道,完全停唔落口!### 大西洋野生青口這些青口又大又肥,肉質超緊實,吃的時候有種海鮮的鮮甜味,簡直好好味,越吃越想再來一碟!### 斧山珍珠蠔這珍珠蠔好滑好嫩,咬下去有種清新的感覺,配上檸檬汁,哇,真係爽到爆,完全唔會膩!### 紐西蘭刀貝蚌刀貝蚌的肉質真係好嫩,帶點海味,吃的時候好清新,像是在沙灘上享受海風,心情都跟著好起來!蒸完之後嘅鮮味真係爆晒出嚟,完全唔需要任何醬料,已經非常足夠!饅頭蟹**,它真的超級大隻!蟹肉鮮嫩多汁,甜味十足,一口咬下去,感覺好像直接在海邊。而且蟹膏更加豐富得不得了,**野生膏仔蟹**,這款蟹的蟹膏真係多到令人驚訝!真系超濃郁,簡直每一口都
最近去左九龍城呢間蒸氣火鍋嘅餐廳-蟹仙🤩🤩🤩🤩🤩

真係值得推介!佢哋嘅概念用蒸氣將食材原汁原味鎖住👍
無油無煙,食得好健康!
睇返佢哋嘅餐牌,主打海鮮,

## 台灣九孔飽鮑魚

### 大西洋野生青口

### 斧山珍珠蠔

### 紐西蘭刀貝蚌

**野生膏仔蟹**,這款蟹的蟹膏真係多到令人驚訝!真系超濃郁,簡直每一口都充滿了濃郁的海味。

再來**澳洲年青龍蝦**,每一啖都滿滿都是肉,肉質彈牙,口感滑順😍

還有**野生海虎蝦**,這些蝦子非常鮮甜又大隻,咬落去既時候個種鮮甜味,讓我忍不住想食多幾隻

蒸完海鮮,底下仲有啲精華湯底,啲湯係由蒸海鮮嘅汁滲出嚟,不僅吸收了所有海鮮的精華,更加提升了整體的味道。拎嚟煮粥或者配菜真係一流,食到最後暖住個胃,舒服到不得了!

環境亦都唔錯,乾淨企理,座位唔算太迫,適合一家大細或者朋友聚會。服務員態度好好,會耐心介紹每種食材嘅特色同煮法,真係加分!如果你鍾意食海鮮,又想試啲健康啲嘅煮法,呢間蒸氣火鍋真係要試下!
今日去咗九龍城嘅蟹仙海鮮蒸氣鍋,試咗佢哋$419嘅尊貴海鮮套餐,真係好滿足呀!🤤 今次嚟蟹仙,主要係為咗啖啖新鮮海鮮,特別係佢哋嘅招牌蟹!🦀**環境**方面,餐廳雖然唔算好大,但座位擺得好有心思,感覺幾舒服,無壓迫感。無論同朋友開P,定一家人嚟聚餐都啱晒!🍽️ 服務仲超貼心,店員好熱情,會同你慢慢講每款海鮮嘅來源同食法,成個過程感覺好賓至如歸!😊至於啲海鮮,真係冇得彈! - **饅頭蟹**簡直係全晚焦點!隻蟹又大隻又肉厚,蟹肉又嫩又juicy,咬落真係幸福感爆棚~蟹膏更加係多到溢出嚟,食到停唔到口!😍 - **野生膏仔蟹**嘅蟹膏濃郁到不得了,每啖都充滿鮮味,食完只會想再加多幾隻!🔥 - **澳洲年青龍蝦**真係不得了,啖啖肉,肉質彈牙又鮮甜,好滿足~🦞 - **野生海虎蝦**都唔輸蝕,每隻都鮮甜到好似啱啱捉返嚟咁!🦐 最後,粥底火鍋完美收尾,吸晒啲海鮮嘅精華,真係夠味到不得了!🥣總結一句:$419嘅套餐真係值回票價!全部海鮮又新鮮又好味,每道菜都充滿驚喜。💯 如果你係海鮮控,一定要試下蟹仙,包你唔會失望!✨

至於啲海鮮,真係冇得彈!

2024-12-11 843 views
開了宋皇臺站去九龍城方便好多,之前在其他區食過“蟹仙海鮮蒸氣鍋”天氣凍凍哋,最好又食熱辣辣蒸海鮮,位置好方便,座位寬濶坐得舒服👍🏻“尊貴海鮮套餐🐟🦞🦀做特價🥳🥳原價$898❌現特價$419真係超值👍套餐入面還有秘制原隻乾鮑👍生猛到割開仍會跳澳洲青年龍蝦🦞太平洋鏝頭蟹🦀澡食綠膏蟹😂每一樣都新鮮到不得了🤤大西洋野生青口,韓國斧山珍珠蠔,肉質鮮甜,蟹皇大元貝,黃金翡翠螺,每樣都新鮮清甜👍加拿大野生虎蝦必食🦐肉質彈牙完全冇得輸👍總括:每樣海鮮都係用心處理,新鮮又乾淨,職員態度服務友善周到,令人感覺到好舒服放鬆。
開了宋皇臺站去九龍城方便好多,
之前在其他區食過
“蟹仙海鮮蒸氣鍋”
天氣凍凍哋,
最好又食熱辣辣蒸海鮮,
位置好方便,

秘制原隻乾鮑👍

生猛到割開仍會跳澳洲青年龍蝦🦞太平洋鏝頭蟹🦀澡食綠膏蟹😂
每一樣都新鮮到不得了🤤

大西洋野生青口,
韓國斧山珍珠蠔,肉質鮮甜,
蟹皇大元貝,黃金翡翠螺,
每樣都新鮮清甜👍

加拿大野生虎蝦必食🦐
肉質彈牙完全冇得輸👍

總括:
每樣海鮮都係用心處理,
新鮮又乾淨,
職員態度服務友善周到,
令人感覺到好舒服放鬆。

2024-12-09 571 views
今日黎到九龍城食呢個蒸氣海鮮鍋, 地方都幾易搵, 而且方便泊車食物都主要係叫套餐食, 最好就係店員都會幫手蒸, 完全唔洗理就食得我叫左呢個有十款海鮮既套餐, 價錢唔貴粥底係預先已經放左入鍋底, 到最尾就咁食就得, 超方便又好吃首先要讚一定係呢個鮑魚, 秘製係有D唔同, 軟糯之餘仲好夠味, 濃而不漏蒸既海鮮都非常新鮮, 即使係呢隻平平無奇既蝦, 但係新鮮到汁都唔洗點, 勁有蝦味, 醬汁都基本上不用點呢個蟹皇元貝都不得了, 元貝已經好新鮮, 加埋蟹皇, 新鮮+鮮味, 連汁都飲埋蠔係勁鮮勁多汁, 用蒸保留到原汁原味一隻既大龍蝦, 新鮮一睇就知, 發白而且無黑黑既位置蟹所有唔食得既位都已經處理好, 食客就咁食就得, 完全唔洗理, 只需要享受最後既粥底, 每人都分到好幾碗, 鮮味到完全唔洗落咩調味

我叫左呢個有十款海鮮既套餐, 價錢唔貴

蠔係勁鮮勁多汁, 用蒸保留到原汁原味

一隻既大龍蝦, 新鮮一睇就知, 發白而且無黑黑既位置

最後既粥底, 每人都分到好幾碗, 鮮味到完全唔洗落咩調味
2024-11-13
Type of Meal
Dinner
2024-12-08 482 views
期待已久去食“ 蟹仙海鮮蒸氣鍋 ”天氣有小小涼,食蒸鍋最正😂😂環境舒服冷氣充足店員又禮貌又友善👍選擇困難症,唔想諗咁多,有齊所想啲新鮮海鮮😋😋“尊貴海鮮套餐”原價$898 特價 $419咁嘅價錢無理由唔食囉🤩🤩秘制原隻乾鮑澳洲青年龍蝦太平洋鏝頭蟹澡食綠膏蟹大西洋野生青口韓國斧山珍珠蠔蟹皇大元貝黃金翡翠螺加拿大野生虎蝦原汁原味新鮮蒸熟,每一款海鮮都勁鮮甜爽口,海鮮粥底索曬啲精華,真係無得輸👍👍
期待已久去食
“ 蟹仙海鮮蒸氣鍋 ”
天氣有小小涼,
食蒸鍋最正😂😂
環境舒服
冷氣充足
店員又禮貌又友善👍

選擇困難症,
唔想諗咁多,
有齊所想啲新鮮海鮮😋😋

“尊貴海鮮套餐”
原價$898 特價 $419

韓國斧山珍珠蠔
黃金翡翠螺
加拿大野生虎蝦

原汁原味新鮮蒸熟,
每一款海鮮都勁鮮甜爽口,
海鮮粥底索曬啲精華,
真係無得輸👍👍
2024-12-08 436 views
天氣開始轉冷,係時候食吓蒸海鮮。選了呢間很多好評及想試很久的蟹仙。佢有不少套餐選擇,我今次選了每位$419 的尊貴海鮮套餐。先上可即食的秘製原隻乾鮑及西蘭花,鮑魚幾大隻、很入味及味道不錯。跟住就係蒸海鮮,有專人幫我哋煮,逐道菜逐道菜幫我哋蒸,食完再蒸,可以食到熱辣辣的海鮮,很好的服務。個套餐包含咗唔同嘅海鮮,特別欣賞以下幾樣:青年龍蝦,新鮮生猛係魚缸撈來蒸,每人有半隻,龍蝦肉彈牙好味,點埋醬更正!最特別係有罕有藻食綠膏蟹,很多蟹膏,我這蟹后也未食過,幾特別!另竟也有饅頭蟹,早知叫貴點的餐,若大隻d 應更正!最後仲有個粥底,混埋所有海鮮的精華及湯汁,鮮美好味,食了滿滿一大碗,大滿足。

佢有不少套餐選擇,我今次選了每位$419 的尊貴海鮮套餐。

個套餐包含咗唔同嘅海鮮,特別欣賞以下幾樣:

2024-12-02
$430 (Dinner)
2024-12-06 389 views
想食蒸海鮮,見這店有不少好評,便選了。叫了個尊貴海鮮套餐。先上野生海虎蝦及蟶子,蝦幾新鮮及大隻,肉質彈牙,就咁食唔掂汁已很好味。珍珠蠔大大隻,肉質肥美。蟹皇大元貝,元貝大大隻,加上大大份的蟹膏,蟹膏香濃美味,超正!青年龍蝦,每人有半隻,龍蝦肉彈牙好味!最後仲有個粥底,混埋所有海鮮的精華及湯汁,鮮美好味,食了滿滿一大碗,大滿足。全程有專人幫我哋煮,逐道菜逐道菜幫我哋蒸,食完再蒸,可以食到熱辣辣的海鮮,很好的服務。甘嘅價錢有這樣的服務及甘多類型海鮮,抵食。
想食蒸海鮮,見這店有不少好評,便選了。叫了個尊貴海鮮套餐。

青年龍蝦,每人有半隻,龍蝦肉彈牙好味!

Type of Meal
Dinner
2024-12-05 342 views
最近凍左唔少, 同個fd諗住打邊爐, 但係而家打邊爐價錢都唔平, 反而顯得食蒸氣海鮮鍋唔算貴, 就揀呢一間試下係有幾款唔同既套餐揀, 我就揀左每位419既套餐, 野食都唔少, 共有十款, 最後仲加左個粥首先黎個前菜係南非乾鮑, size唔算大, 味道出色, 一定要襯熱食!!呢個就係套餐包括既海鮮, 有埋店員計時同處理, 基本上全程都係勁enjoy等食!!非常出色既一定係呢個扇貝, 超嫩+多汁, 加埋蟹皇提升左個層次同味道!!重頭戲之一既龍蝦, 已經處理好一半, 只需要輕輕用叉吉d肉出黎就食得!! 超超超鮮呢個蟹勁多膏, 仲要店員已經處理好, 見到肉就食得!!最後呢個粥底一定要加!! 海鮮既精華係食得返哂!! 清甜又好味
呢個蟹勁多膏, 仲要店員已經處理好, 見到肉就食得!!
2024-11-25
2024-12-05 346 views
同frd 突然好想食海鮮大餐,但又唔想去到咁遠,又唔想自己落手煮,佢提議話食海鮮蒸氣火鍋,全程店員落手蒸,掌握好時間,整體服務幾貼心。加拿大虎蝦肉質爽口鮮甜,蝦頭係滿滿嘅蝦膏。釜山海鰻肉質好爽口又肥美,大元貝好厚肉,加埋自家製蟹黃醬帶出個鮮味。紐西蘭刀貝蚌同大西洋野生青口充滿海水味,唔洗加任何調味料,食到原汁原味,超鮮甜。野生膏仔蟹未蒸已經見到爆膏,一食當然唔會失望,肉質一梳梳,蟹膏香滑。澳洲龍蝦肉質好實淨同鮮甜。新鮮嘅海鮮係一食就食得出,食完海鮮,用蒸海鮮嘅精華滴哂落去粥底,加上芋頭粒、粟米同排骨,超級鮮甜,仲可以加蔥花同菜甫,仲有個甜品係椰汁燉雪燕,係完美嘅句號。
為食妹與浣熊到九龍城品嚐豪華海鮮盛宴粥底鍋 秋天已經來到香港啦,又是時候吃蟹,剛剛從北海道札幌加入熊本熊小朋友團隊的浣熊仔,跟食極不肥的為食小妹妹,下午來到九龍城一間海鮮粥底火鍋店,很久以前曾經在尖沙咀的分店食過一次,印象最深刻就是其富海水味的海鮮,店員會全程協助烹調無須自己動手,感受到其服務的親切~店員介紹其有專門的渠道去入口海鮮,難怪會比其他香港店優秀,價錢尚算公道啦~今次選了尊貴海鮮套餐,有齊十款海鮮,又可以用粥底填肚,相當飽滿的一個下午! 尊貴海鮮套餐 - 十款海鮮 (每位$419)1.野生膏仔蟹秋天正是吃蟹的好時節,蟹膏豐滿又甘香鮮甜,蟹肉不少好嫩口,蟹鉗都是啖啖肉好正! 2.韓國釜山鰻魚鰻魚在釜山非常有名,店員將薑蔥及生菜一起蒸煮以辟除腥味,鰻魚的肉質肥美,比在韓國吃過的一樣出色,附有醬油芥末可以沾上增加風味~ 3.澳洲青年龍蝦超級新鮮的龍蝦,肉質緊緻爽口,大量蝦頭膏,原汁原味吃就最鮮甜~ 4.台灣九孔鮑魚店家已幫忙移除內臟部分,蒸煮後感受到鮑魚的海水味,肉質彈牙有咬口~ 5.大西洋野生青口 6.加拿大野生海虎蝦活生生的虎蝦,肉質結實,輕易就可以脫下外殼品嚐~ 7.韓國斧山
為食妹與浣熊到九龍城品嚐豪華海鮮盛宴粥底鍋

尊貴海鮮套餐 - 十款海鮮 (每位$419)
1.野生膏仔蟹

2.韓國釜山鰻魚

3.澳洲青年龍蝦

4.台灣九孔鮑魚

5.大西洋野生青口

6.加拿大野生海虎蝦
活生生的虎蝦,肉質結實,輕易就可以脫下外殼品嚐~

7.韓國斧山珍珠蠔
肥美帶海水味,建議點醬油食用,同時吃到鹹香味及清甜~

8.黃金翡翠螺

9.蟹皇大元貝
大大隻元貝鋪上店家獨製的蟹皇醬,在香港來說,已經是吃過好高水平的元貝,多肉重海水味不失鮮甜~

10.有機蔬菜籃
新鮮的有機蔬菜,包括:粟米,娃娃菜,生菜,每樣都好清甜~

最後就享用海鮮粥底鍋的精華,每人都有2-3小碗粥底,帶有少量芋頭及排骨,為這個午餐劃上完美的句號~

蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
九龍城龍崗道2-4號地舖
港鐵宋皇臺站B3出口

#蟹仙 #海鮮蒸氣鍋 #九龍城 #宋皇臺 #海鮮 #香港 #浣熊 #raccoon #為食妹 #fatty #元貝 #翡翠螺 #虎蝦 #青口 #九孔鮑魚 #龍蝦 #釜山鰻魚 #蟹 #秋天 #seafoods #happyhappy #大滿足
2024-11-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$500 (Lunch)
尊貴海鮮套餐 ($419@)呢個set一共有十款海野生海鮮,款款新鮮,店員會逐樣講解同幫你蒸,咁就唔會Overcooked都唔知啦😆▫️野生膏仔蟹🦀👉🏻呢個蟹真係不得了! 未蒸已經見到啲蟹膏多到爆出嚟😍食落都冇令我失望,超級鮮甜多汁,又多肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 韓國釜山鰻魚🐟👉🏻鰻魚肉質軟嫩,膠質滿滿帶有魚脂油香之餘,味道甘香亦好鮮甜😊⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 野生琵琶龍蝦🦞👉🏻龍蝦肉質非常厚實有彈性,同埋真係極之鮮甜冇得輸!🥹⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 台灣九孔鮑魚👉🏻鮑魚肉質細嫩,食落好有咬口但一啲都唔會韌!🤪⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 加拿大野生海虎蝦🦐👉🏻 海蝦肉質紮實飽滿,食落爽彈有咬口😚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 蘇格蘭蟶子👉🏻蟶子肉嫩肥厚、完全無沙啖啖都係肉😛⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️韓國斧山珍珠蠔🦪👉🏻珍珠蠔入口肥美,海水味濃,鮮味十足⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 蟹黃大元貝👉🏻 大元貝鮮香回甘,咬落唔會容易散開,配搭蟹黃醬超高質!蟹黃醬非常濃郁,有沙沙嘅綿密感,幫大元貝提味🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️紐西蘭刀貝蚌👉🏻 肉質鮮甜結實,入口軟滑彈牙😎⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 有機蔬菜鮮🥬👉🏻有生菜,娃娃菜同粟米,食到滯滯地清清腸胃⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 排骨栗米粥👉🏻呢個粥不得了!吸盡
尊貴海鮮套餐 ($419@)

▫️野生膏仔蟹🦀

▫️ 韓國釜山鰻魚🐟

▫️ 野生琵琶龍蝦🦞
👉🏻龍蝦肉質非常厚實有彈性,同埋真係極之鮮甜冇得輸!🥹

▫️ 台灣九孔鮑魚
👉🏻鮑魚肉質細嫩,食落好有咬口但一啲都唔會韌!🤪

▫️ 加拿大野生海虎蝦🦐
👉🏻 海蝦肉質紮實飽滿,食落爽彈有咬口😚

▫️ 蘇格蘭蟶子
👉🏻蟶子肉嫩肥厚、完全無沙啖啖都係肉😛

▫️韓國斧山珍珠蠔🦪
👉🏻珍珠蠔入口肥美,海水味濃,鮮味十足

▫️ 蟹黃大元貝

▫️紐西蘭刀貝蚌
👉🏻 肉質鮮甜結實,入口軟滑彈牙😎

▫️ 有機蔬菜鮮🥬
👉🏻有生菜,娃娃菜同粟米,食到滯滯地清清腸胃

▫️ 排骨栗米粥
👉🏻呢個粥不得了!吸盡所有海鮮嘅精華,再加埋排骨粟米同芋頭一齊煲,鮮味爆棚,粥嘅質地仲超綿滑🤩

▫️ 椰汁雪燕🥥
👉🏻椰汁甜度適中,雪燕份量都幾多,係一個完美嘅句號

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️竹蔗茅根雪梨 ($68)
👉🏻味道清甜,清熱又降火,啱哂成日食熱氣嘢嘅我🙂‍↕️

——————
評分:8/10
平圴消費:~$500

2024-11-13 471 views
最近開始秋涼,好想食蒸氣鍋,暖笠笠!朋友又咁啱想食海鮮,所以book咗蟹仙,滿足晒我哋兩個願望!餐廳擁有幾十年海鮮批發經驗,海鮮每日新鮮到港,以當日時令海鮮提供比客人選擇。我哋揀咗「專貴海鮮套餐」每位$419(另收服務費,粥底及醬油費 每位$15)。用膳過程嘅服務一流,全程有小哥哥蒸煮,確保海鮮唔會過熟/過生,巧貼心🫶🏻🔶尊貴海鮮套餐(共十款)🔹菲律賓野生奄仔蟹 勁大隻,爆多膏!超香滑! 蟹肉肉質鮮甜,保持到蟹嘅原汁原味🔹韓國釜山鰻魚 魚皮厚身,口感好有膠質,正😍膠原蛋白 魚肉質感爽口彈牙,唔錯啊🔹野生琵琶龍蝦 第一次食,好多蝦膏,啖啖肉! 肉質爽甜,超級鮮味! 帶有海水味,一啲都唔腥~超驚喜🔹台灣九孔鮑魚 小哥哥時間捉得啱啱好,唔會熟得制咬唔開~ 保持到口感紮實,咬口Q彈!鮮甜好味! 🔹蘇格蘭蟶子 肉身色澤亮白,入口新鮮爽甜! 肉嫩肥厚無沙~啖啖肉,正!🔹加拿大野生海虎蝦 蝦膏甘香,爽口彈牙,好鮮味🔹韓國斧山珍珠蠔 蠔肉大粒飽滿,肚仔漲卜卜 蠔味濃郁,口感
最近開始秋涼,好想食蒸氣鍋,暖笠笠!
朋友又咁啱想食海鮮,所以book咗蟹仙,
滿足晒我哋兩個願望!

🔶尊貴海鮮套餐(共十款)

🔹菲律賓野生奄仔蟹
勁大隻,爆多膏!超香滑!
蟹肉肉質鮮甜,保持到蟹嘅原汁原味

🔹韓國釜山鰻魚
魚皮厚身,口感好有膠質,正😍膠原蛋白
魚肉質感爽口彈牙,唔錯啊

🔹野生琵琶龍蝦
第一次食,好多蝦膏,啖啖肉!
肉質爽甜,超級鮮味!
帶有海水味,一啲都唔腥~超驚喜

🔹台灣九孔鮑魚
小哥哥時間捉得啱啱好,唔會熟得制咬唔開~
保持到口感紮實,咬口Q彈!鮮甜好味!

🔹蘇格蘭蟶子
肉身色澤亮白,入口新鮮爽甜!
肉嫩肥厚無沙~啖啖肉,正!

🔹加拿大野生海虎蝦
蝦膏甘香,爽口彈牙,好鮮味

🔹韓國斧山珍珠蠔
蠔肉大粒飽滿,肚仔漲卜卜
蠔味濃郁,口感奶滑,冇腥味!

🔹蟹黃大元貝
元貝勁大粒,面層鋪上蟹黃,超邪惡
元貝肉質超鮮嫩,咬落去有彈性,有海鮮鮮味!
蟹皇超正,入口甘香濃郁,每一啖咬落元貝,
都帶有蟹膏嘅香氣,口感更加豐富!非常夾!

🔹紐西蘭刀貝蚌
肥美鮮甜,嫩滑爽口,醬汁都唔洗點,已經夠鮮

🔹有機蔬菜籃
有生菜,娃娃菜新鮮爽脆!
粟米超清甜

🔹 椰汁燉雪燕
用餐後送上甜品,好香椰汁味,清甜好食,滋補潤燥,啱晒而家天氣。

🔶粥底
食完海鮮之後,就到粥底了。
粥底裏面有排骨、粟米、菜脯、香芋、蔥花及所有海鮮嘅精華熬製而成!超豐富!
啖啖粥都充滿海鮮精華,味道非常濃郁鮮甜!

🔶竹蔗茅根雪梨 $68 /每渣
天氣乾燥,又成日食咁多熱氣嘢
呢款飲品非常適合,滋陰潤燥、清熱解毒又潤肺
材料超足,味道濃郁帶甘及微甜,飲落好舒服
專櫃海鮮套餐
專櫃海鮮套餐
因為老闆係做海鮮供應既關係,呢間餐廳可以用較平既價錢食到好多唔同種類又罕見既海鮮,就好似我地今次食既尊貴海鮮套餐已經有九款時令海鮮,而且全程都有專人幫手計時蒸海鮮,服務好好👍🏻⭐尊貴海鮮套餐($419 pp)1. 罕有藻食綠蟹膏*/野生膏仔蟹2. 太平洋饅頭蟹*/韓國釜山鰻魚3. 野食琵琶龍蝦/澳洲青年龍蝦*4. 台灣九孔鮑魚5. 大西洋野生青口6. 加拿大野生海虎蝦7. 韓國釜山珍珠蠔8. 紐西蘭刀背蚌/紐西蘭月亮貝/黃金翡翠螺/蟹皇大元貝(精選兩款)*貨源供應關係我地揀左蘇格蘭蟶子&蟹皇大元貝9. 有機蔬菜籃整體海鮮都係非常新鮮,專人會幫手計時蒸到剛剛好熟,唔怕會自己黎會overcook而且都幾講究,由淡味開始食到濃味,主要食海鮮既原汁原味,有好幾款唔需要點醬油已經好鮮味🌟特別推薦 (1)藻食膏仔蟹 (2)太平洋饅頭蟹 (3)韓國釜山珍珠蠔 (4)蟹皇大元貝⿡藻食膏仔蟹綠色既膏代表隻蟹係食海藻,蟹膏食落好甘甜,而且蟹肉食得出好新鮮,唔使點醬汁都好鮮甜~⿢太平洋饅頭蟹第一次食饅頭蟹,個樣好得意,連蟹鉗既形狀都好特別原來一年得三四個月可以捕獲到,世界紀錄只有5.5寸,雖然細細隻唔係好多

⭐尊貴海鮮套餐($419 pp)
1. 罕有藻食綠蟹膏*/野生膏仔蟹
2. 太平洋饅頭蟹*/韓國釜山鰻魚
3. 野食琵琶龍蝦/澳洲青年龍蝦*
4. 台灣九孔鮑魚
5. 大西洋野生青口
6. 加拿大野生海虎蝦
7. 韓國釜山珍珠蠔
9. 有機蔬菜籃

而且都幾講究,由淡味開始食到濃味,
主要食海鮮既原汁原味,有好幾款唔需要點醬油已經好鮮味

⿡藻食膏仔蟹

⿢太平洋饅頭蟹
第一次食饅頭蟹,個樣好得意,連蟹鉗既形狀都好特別
原來一年得三四個月可以捕獲到,世界紀錄只有5.5寸,雖然細細隻唔係好多肉,但係鮮味同肉身既嫩滑感好似濃縮左咁,咁罕有矜貴真係值得一試呀

⿣韓國釜山珍珠蠔
雖然蒸完之後細細隻又唔係幾靚仔,但估唔到好鮮甜完全無腥味,連平時唔太鍾意食蠔既我都覺得好好食

⿤蟹皇大元貝
呢個老闆好推薦,話係師傅自己拿真蟹膏整既蟹皇醬,連同元貝一齊蒸,唔使落醬油
就咁食超級鮮👍🏻👍🏻

食完海鮮同蔬菜之後,就可以食融入所有海鮮蔬菜精華既粥底啦,仲有排骨同粟米煲個粥,清清地又夠飽肚,食得幾舒服

最後老闆仲送左椰汁燉雪燕做甜品

蟹仙海鮮蒸氣鍋 (九龍城)
🚩九龍城龍崗道2-4號地舖
加拿大野生海虎蝦
罕有藻食綠蟹膏
台灣九孔鮑魚
1931 views
椰汁燉雪燕
蘇格蘭蟶子
2024-09-29
$500 (Dinner)
加拿大野生海虎蝦
罕有藻食綠蟹膏
台灣九孔鮑魚
椰汁燉雪燕
蘇格蘭蟶子
  • 藻食膏仔蟹
  • 太平洋饅頭蟹
  • 韓國釜山珍珠蠔
蟹仙海鮮蒸氣鍋主打食材嘅新鮮同埋原汁原味,老闆本身係海鮮批發,所以食材新鮮程度有保證。餐廳嘅性價比亦都唔錯,整體感覺良好我哋今次叫咗「尊貴海鮮套餐」(HK$419/位),有九款當季海鮮🤤 蒸氣烹調保留晒海鮮嘅鮮甜同營養,每款海鮮都煮得恰到好處,由清淡到濃郁,層次豐富😋套餐有:1. 藻食綠蟹膏:蟹膏濃郁!入口即溶,就算我本身唔係好鍾意食蟹,不過覺得相當唔錯🤘🏼2. 太平洋饅頭蟹:珍稀嘅太平洋饅頭蟹,雖然蟹肉唔係好多,但係比起普通蟹更鮮甜👍3. 澳洲青年龍蝦:彈牙多肉,亦都食到龍蝦膏🦞龍蝦控既我絕對收貨🤤4. 台灣九孔鮑魚:口感爽脆,鮑魚size亦都唔細5. 大西洋野生青口:鮮甜肥美,完全無腥味,食落亦都好新鮮🫢6. 加拿大野生海虎蝦:海蝦配搭蒸氣海鮮方式烹調,可以保留到海蝦原有嘅鮮味🦐7. 韓國釜山珍珠蠔:名副其實好似珍珠咁細細隻,但係唔會有腥味,仲非常鮮甜8. 紐西蘭蟶子/蟹皇大元貝:蟶子大大隻,非常鮮甜;大元貝用咗蟹膏醬調味,食落去好夾💯9. 有機蔬菜籃:蔬菜籃有菜心,娃娃菜同粟米🌽其中粟米用蒸氣烹調後仍然保持相當嘅甜味,好食🤤最後仲有暖胃嘅海鮮粥同埋椰汁燉雪燕做ending,體驗十

套餐有:

4. 台灣九孔鮑魚:口感爽脆,鮑魚size亦都唔細

最後仲有暖胃嘅海鮮粥同埋椰汁燉雪燕做ending,體驗十分唔錯!🥰