2023-07-14 1462 views
喱間Cafe有三間分店,今次就趁順路去咗九龍灣嗰間😬不過呢間分店就唔算好就腳係一個商業大廈入面,冷氣超強😂啱曬夏天地方唔係好大,但係整體環境舒服Cafe係行「木系」嘅路線好簡潔、乾淨同放鬆嘅感覺😬個地方都有好多打卡嘅位🤭食物冇話太多選擇,都唔係超級難忘嘅感覺咖啡都不錯,good enough 如果係追求過嚟飲杯咖啡放鬆吓,傾下計,chill下kill time一下都係一個好嘅選擇✨我都會想試埋其他分店😬👏🏻
喱間Cafe有三間分店,今次就趁順路去咗九龍灣嗰間😬
不過呢間分店就唔算好就腳
係一個商業大廈入面,冷氣超強😂啱曬夏天
地方唔係好大,但係整體環境舒服
Cafe係行「木系」嘅路線
好簡潔、乾淨同放鬆嘅感覺😬
個地方都有好多打卡嘅位🤭

食物冇話太多選擇,都唔係超級難忘嘅感覺
咖啡都不錯,good enough
都係一個好嘅選擇✨

我都會想試埋其他分店😬👏🏻
2023-04-12 1363 views
朋友話俾我知喺呢度見工,點知發現原來呢幢商廈好似仍然係空空如也,得一間食肆😂又冇特別嘢想食,其實之前我自己嚟過一次,就提議食啲簡單嘢啦。 上次我一個人叫咗碎蛋沙律包,今次見到佢有啲意粉🍝類食物,於是就決定一個甜品,一個意粉share食!另外叫咗dirty同埋piccolo. 甜品Apple tart 就好一般囉,又冇幫我加熱,面頭啲蘋果好似雪咗好耐咁,就嚟凍到結冰。個肉醬千層麵味道都唔錯,雖然都有啲似supermarket現成買返嚟焗返熱佢🤪我要嗰杯dirty好啱我口味,唔太苦. 反而杯piccolo 就苦🉐️⋯⋯食完見仲有時間,朋友再去買咗個用白兔糖整嘅甜品。形狀好似一舊雲,初初佢擔心會超級甜,但係侍應一句:冇我地想像中咁甜 😅結果又的確係喎,雖然價錢貴咗啲,仲好食過個Apple tart😅😂

Apple  Tart
肉醬千層麵
2023-01-05 1308 views
📍Creo by Brentwood 肉醬意粉$48 呢個價錢喺Cafe嚟講真係算平🥹👍🏻味道正常 但意粉偏硬朱古力muffin $22店員焗返熱之後朱古力味勁濃勁香❤️影緊相個陣勁想快啲食 中間係好濃郁嘅朱古力醬好好食✨😚但食食下就覺得有啲太甜 所以同朋友分享食就啱😉Flat white $38拉花會唔會太可愛 個杯都好靚🥰呢個價錢完全冇得挑剔✨
📍Creo by Brentwood

拉花會唔會太可愛 個杯都好靚🥰呢個價錢完全冇得挑剔✨
2022-12-08
Flat  white
2022-12-01 1066 views
之所以話呢間係孤獨既暖心cafe, 因為Cafe位置係德福同Megabox中間,宜位處既大廈重係十室九空,裝修既裝修,待進駐既等待中。。。weekend人流更加。。。其實如果係德福唔想等交通去megabox,直接行過又覺得遠,去一去呢間cafe就最岩!裝修木飾為主,據稱咖啡枱係用本地倒塌的樹木製成,有啲會見到刻住颱風個名~連杯墊都係木頭~加埋窗外陽光,勁暖心除咗有咖啡同輕食pastry,必點一定係網紅士多啤梨琉璃卷!但更推介係粟米芝士蛋糕!少少鹹,好似芝士奶蓋咁,同個蛋糕勁夾!每一樣既賣相都好精緻! 原來西環都有分店!@leetaitai_foodie

原來西環都有分店!

@leetaitai_foodie

2022-10-15
2022-08-05 1252 views
呢度嘅蛋糕真係好精緻🍰口味仲好特別✨試咗個粟米芝士蛋糕🌽外層係軟滑嘅芝士蛋糕 入面係粟米湯啫喱 好似飲緊罐頭粟米湯咁 甜甜地都幾得意😎再加埋面頭少少奶蓋 同底嘅脆脆餅 口感都幾豐富🥳
2022-07-29 923 views
芝士蛋糕成日都食 但係呢度竟然有粟米濃湯味 真係超特別!!蛋糕嘅賣相好精緻💓芝士蛋糕真係食到好濃郁嘅粟米湯味 好清甜 口感軟滑🌽外層再包住鹹鹹地嘅芝士奶蓋 成個蛋糕個味道出奇地夾🫶🏻
2022-07-25 839 views
九龍灣商廈區內避世天堂大玻璃光線充足放空一流團隊以 “五行” 做設計概念九龍灣店以 “木” 為主題今日試咗2款甜品都幾好食水晶草莓蛋卷味道清甜水晶部份係啫喱口感粟米濃湯味芝士蛋糕個人非常推薦咖啡豆選用Redback出品嘅Vivid blendEthi Tade日曬 + Ethi Gera水洗 + Brazil Cascavel日曬甜感突出- Crystal Strawberry Cake Roll- Corn Rare Cheesecake- Latte (Vivid blend by Redback)- Espresso Tonic (Vivid blend by Redback)
九龍灣商廈區內避世天堂

Corn Rare Cheesecake
Crystal Strawberry Cake Roll
Corn Rare Cheesecake
2022-07-12 630 views
坐在咖啡店嘆番杯又香又滑既凍咖啡☕️👏🏻so enjoy🍕Pizza真係好好食👍🏻👍🏻下次要試埋cake roll先得🍰寫意地過一個上午好好度過一下優閒時光吧🥰#lifestyle
坐在咖啡店嘆番杯又香又滑既凍咖啡☕️👏🏻so enjoy

🍕Pizza真係好好食👍🏻👍🏻
下次要試埋cake roll先得🍰
寫意地過一個上午
好好度過一下優閒時光吧🥰
#lifestyle
2022-07-05 679 views
木色的一切也很完美🤎———❤️ Crystal Strawberry cake roll $58 超級IGable的甜品 中間的透明啫喱有一種剔透感覺 在陽光嘅照射下整個甜品彷彿閃閃發亮 味道上不會太甜 主要吃到士多啤梨香~❤️ Ovaltine lava tart w/ baked marshmallow $52朱古力味香濃 配合棉花糖吃口感頗豐富 不過會偏甜一點❤️Vegan spring onion & fetta scone $38 吃得太多甜 所以小編選了個咸的鬆餅 芝士和香蔥味頗突出 有新鮮感 口感外脆內軟 有點像麵包 和平常吃的鬆餅不太一樣❤️Cinnamon roll $38 喜歡這個肉桂卷 烤得非常香脆 微甜不邪惡 肉桂味好香濃 喜歡肉桂的必定要試這個 ❤️Espresso tonic $48 喜歡這個tonic 柚子和espresso的味道配合得非常好 柚子的酸甜中和了espresso的苦澀 整體又不會偏甜 還意外解渴 夏天絕對要點這個😍❤️Matcha latte $38 除了有漂亮的拉花和原木杯墊很好看外 味道也是出色的 抹茶味夠濃 入口順滑 不太甜~這間店員也是非常nic
木色的一切也很完美🤎
———

朱古力味香濃 配合棉花糖吃口感頗豐富 不過會偏甜一點

❤️Cinnamon roll $38

❤️Espresso tonic $48

❤️Matcha latte $38

這間店員也是非常nice的~小編下次還想到他們的西環店探店😍

Cinnamon  roll
Espresso tonic
Matcha  Latte
Cinnamon  roll
Espresso tonic
Matcha  Latte
  • Espresso  tonic
2022-07-01 442 views
今日慶祝紅假嘅方法,我選擇去一間想試嘅Cafe,放假都要返返去九龍灣😂就係為咗佢個碎蛋包。平時睇IG見到介紹新Cafe見佢啲嘢食啱口胃,我就會走去試吓,咁啱平時去開嘅茶檔今日又唔開,咁就更加順理成章啦! 又近近地!其實呢度都幾格攝,喺新開嘅商廈裏面,根本就冇其他舖頭,人影都冇一隻,不過咁有咁嘅好處嘅,我都最怕多人,特別係紅日,根本就唔使旨意有位坐,今日全餐廳最靚嘅位任你揀! 不過又再一次證實所有嘢都要親眼睇先至知道,根本就同圖片不符😞影到間餐廳好似好大咁,其實加埋可能得20個位。另外就係其中一個佢哋最IGable 嘅cake設計成圓筒形, 中間透明啫喱放咗一粒士多啤梨, 睇相以為佢係正常西餅size, 但係原來目測得個乒乓波咁大,為咗打卡要成五十幾六十蚊,又好似有點兒那個。我目標清晰要試佢個碎蛋包,加多杯dirty ! 雖然佢有幫我返熱個包,不過相比起之前試佐敦嗰間小店就遠遠不及。雖然佢個包大少少,不過佢就冇將個包焗到外脆內軟,而且佢個餡料碎蛋好似太重蛋黃味,平時我食烚蛋係唔食個蛋黃㗎😅杯dirty 就不過不失啦,最重要都係個無敵景(雖然唔係海景)同埋冇乜人

我目標清晰要試佢個碎蛋包,加多杯dirty !

2022-06-26 492 views
♨️Creo by Brentwood九龍灣偉業街38號富臨中心1樓C2號鋪@creobybrentwood 💜金木水火土九龍灣店以‘木’為主題西環店以‘水’為主題店舖咖啡及輕食為主,店員有禮,係地點吊腳D🔷Latte🔷Avocado Smoothie 輕輕的牛油果味沙冰,奶味比較重🔷Teriyaki Chicken Bun 呢個好食,不過比較細個,早餐都未必飽🤣食物:8/10抵食:8/10環境:8/10。。。#五行 #金木水火土 #九龍灣美食 #食在九龍灣 #kowloonbayfood #木 #wood #avocado #smoothie #latte #coffeeshop #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #chickenbun #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodstagram #h
♨️Creo by Brentwood
九龍灣偉業街38號富臨中心1樓C2號鋪
@creobybrentwood

💜金木水火土
九龍灣店以‘木’為主題
西環店以‘水’為主題
店舖咖啡及輕食為主,店員有禮,係地點吊腳D

🔷Latte
🔷Avocado Smoothie
輕輕的牛油果味沙冰,奶味比較重
🔷Teriyaki Chicken Bun
呢個好食,不過比較細個,早餐都未必飽🤣

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8/10

#五行 #金木水火土 #九龍灣美食 #食在九龍灣 #kowloonbayfood #木 #wood #avocado #smoothie #latte #coffeeshop #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #chickenbun #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodieblogger
2022-06-07 696 views
現今在香港補Cafe已經變得日常!就算不太重咖啡癮的我久不久也會相約朋友嘆杯咖啡吹吹水,這天便約了久未見面的好友到九龍灣的一間新Cafe相聚一刻。這間Creo by Brentwood以木為主題,夥拍本地木材回收團隊香港 木庫以本地倒塌的樹木製成一張張實木咖啡桌及一系列杯墊,製成品上會看得見樹木的品種及收集的位置, 甚至乎如因颱風而需要砍伐的樹木也會刻上颱風的名字,能夠善用每件為香港付出過的樹木意義非凡。另外更與本地不同的藝術單位合作,在每一間Creo均會設有一幅特色牆,九龍灣店的合作夥伴是香港藝術家Zoie Lam特色牆的設計概念是將九龍灣區的代表地標融入於構圖當中,如零碳天地、大昌中心、志明穚及郵輪碼頭等,特色牆充滿香港的味道之餘更色彩鮮明非常養眼。除了咖啡外還有不同類型的茶、罐裝雞尾酒及葡萄酒等供應,注重健康的客人亦可選擇健怡沙冰或以本地經典配搭製作而成的紅茶菌,如陳皮檸檬紅茶及雪梨麥冬綠茶等。櫃内有與本地甜品師合作設計的獨家甜品,更有本地合作夥伴Alive Food的輕食出品甚至有自家製的素食撻等美食,真的選擇不少來吃早餐、Lunch或午後啡聚也十分適合。晚上還有飯聚跟好友們點

晚上還有飯聚跟好友們點來三款Cafe跟本地甜品師設計九龍灣店獨家供應的甜點一起Happy Share。

這兒的陶瓷咖啡杯亦有特別之處,是跟本地陶瓷工作室泥塵記合作設計了一套名為Contour 山巒的陶瓷咖啡杯系列,山巒設計採用了啞面及光面兩款各有特色的釉藥製作,以起伏不定的山巒為構圖加上不同的手感,相信品嚐咖啡時必定會別有一番滋味。

Creo以本地精品炒豆商Redback Coffee的咖啡豆為品牌的招牌混合咖啡,咖啡豆每周均會於本地的工場炒製質素及新鮮程度均有保證,這款混合咖啡豆更連續兩年在澳洲烘焙錦標賽上獲獎,除了基本咖啡外更可選擇期間限定的手冲單品咖啡,其主題及咖啡豆款式每兩個月便會轉換一次,咖啡迷可感受到不一樣味道的咖啡。

不愛奶又要凍飲的我在Cafe選擇不是Americano就是Long Black,店員就介紹了這杯九龍灣店限定飲品Yuzu Espresso Tonic,用了不含防腐劑及添加劑的宮崎銀鏡柚子汁加上Espresso及Tonic水製作而成,入口先帶清香不澀的天然柚子甜味然後便到咖啡的香氣,如果Espresso再多一點點便更合我心意。

來到品嚐本地甜品師設計的三款獨家甜品,賣相已經相當吸引要快快試味先!

先來品嚐這件晶瑩剔透的士多啤梨琉璃蛋糕,水晶啫喱包裹著新鮮的士多啤梨,再以軟熟輕柔的蛋卷伴以乾脆草莓粒粒,切開後還露出心型士多啤梨好浪漫,吃下口感清爽味道甜而不膩好輕盈。

然後到這件令我驚喜滿滿的香烤忌廉芝士粟米湯蛋糕,四正造型的粟米忌廉生芝士蛋糕白雪雪的很優雅,粟米濃湯蛋糕內充斥香甜粟米粒,最驚喜甜是那忌廉芝士奶蓋吃下鹹鹹甜甜的太過癮了吧!

喜歡重口味甜點的朋友必試這件阿華田撻配半融綿花糖,炙燒過的半融綿花糖放在濃郁的阿華田撻上,伴碟有黑糖朱古力脆脆、士多啤梨脆粒及抹茶戚風蛋糕,成份甜品的組合十分豐富對於愛吃綿花糖的我來說是吸引的。

最後Cafe的Pastry則出自本地合作夥伴Alive Food,如香蔥菲達芝士英式鬆餅、酸種肉桂麵包、酸種朱古力麵包、酸種牛角包等,用上100% 酸種麵包不含化學物質、防腐劑和添加劑,並用上了較少的牛油製作配方較健康,最重要是100% 本地小批量生產手工製作確保質素,下次有機會一定要再來品嚐這些Pastry。

聽聞Creo第二間分店亦將登陸堅尼地城到時必定要去捧捧場。
2022-06-01
Type of Meal