2022-09-19 508 views
我自己鍾意去Cafe,所以一發現Cafe的新情報,我會先記下,之後揾時間去,早前就去了位於堅尼地城Creo by Brentwood。Creo 以五行元素作為每一間分店的主題,這間店因地理位置的緣故,以 「水」為其中心理念,並與藝術家和陶瓷工作室合作設計專屬特色牆和器具。🥗Mixed Green Salad當中包括沙律雜菜、香橙、青瓜、車厘茄、粟米、藜麥和沙葛。材料相當豐富,食材新鮮又爽脆,配上帶酸的醬汁,開胃又清新,尤其適合依加的天氣食。🍤🍙Salted Egg Pasta with Crab Meat將蟹肉配搭以鹹蛋黃烹調意粉綴以炸溫泉蛋,這個配搭好吸引。醬汁掛係意粉上,味道濃郁,而炸溫泉蛋整開後,混合意粉一齊食,另又一番風味。🍮French Toast 以自家製牛油忌廉及雜莓配搭西多士。賣相吸引,甜度適中,而酸酸甜甜雜莓起中和作用,食完不會感覺油膩。☕️House Blend Mocha黎到Cafe, 咖啡不可以,這杯mocha拉花精緻。特別之處係朱古力混入60% Fruity Chocolate 和40% Nutty Chocolate,並由店員調配咖啡和朱古力的比例。味道同平日

🥗Mixed Green Salad
當中包括沙律雜菜、香橙、青瓜、車厘茄、粟米、藜麥和沙葛。

將蟹肉配搭以鹹蛋黃烹調意粉綴以炸溫泉蛋,這個配搭好吸引。

🍮French Toast
以自家製牛油忌廉及雜莓配搭西多士。

☕️House Blend Mocha
黎到Cafe, 咖啡不可以,這杯mocha拉花精緻。

味道同平日飲的mocha有所不同,朱古力味夠突出,味道香濃幼滑,啱晒我的口味。
  • House Blend Mocha
  • French Toast
𓍼 𓍼夏天就是要多一點顏色。Creo by Brentwood 堅尼地城新分店以「水」為主題,店內外都有非常Eye catching 的彩色手繪牆,出自香港藝術家 Zoie Lam @zlism 手筆。以藍綠色為主色,畫上電車、西環邨和海傍等堅尼地城地標元素,lively & iconic。𓐍 Avocado Eggs Sourdough Toast $88𓐍 Yuzu Espresso Tonic $58𓐍 Hojicha Mochi Egg Roll $58不論鹹甜食都不錯,最滿意的是柚子Espresso Tonic,柚子的酸甜清新配上咖啡因,非常refreshing,這個天氣喝最好。坐在向街的偌大玻璃窗前,看著科士街的石牆和大樹發呆。呷一口咖啡,隨拍一下店子外的可愛狗狗,過了一個寧靜的下午。𓍽 𓍽
𓍼 𓍼
夏天就是要多一點顏色。

𓐍 Yuzu Espresso Tonic $58
𓐍 Hojicha Mochi Egg Roll $58

Yuzu Espresso Tonic
Hojicha Mochi Egg Roll

𓍽 𓍽

2022-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
Yuzu Espresso Tonic
Hojicha Mochi Egg Roll
Avocado Eggs Sourdough Toast
西環cafe林立 每一間都各具風格和特色 好想試晒每一間🤤今次去嘅係最近新開嘅風格強烈嘅Creo by Brentwood🪵從五行的金、木、水、火、土當作核心靈感🗻九龍灣分店以木為主題 西環店就以水作主題🌊餐廳內外都以藍白色為主調 壁畫和裝飾都有水嘅元素戶外亦有pet friendly座位 供客人同寵物一齊享受🐕平日去到客人唔多 唔少都係外國人或者學生嚟做嘢💻望住外面堅尼地城老樹外景 嘆杯咖啡真係好寫意🌳同朋友嚟食晏傾偈坐咗好耐 感覺療癒又舒適🥰🥪Smoked Salmon and Poached Egg Sourdough Toast ($98)簡單的多士配搭 但又足夠令你飽肚又精神💪🏻材料有Smoked Salmon, Poached egg, Onion, Mixed Veggies, Cherry tomato, Multigrain Sourdough bread流心蛋加上煙三文魚真係簡單又好食嘅配搭🥰食落去感覺清爽又健康 加上sourdough嘅口感🥪係一個非常好嘅早餐選擇💪🏻🧀Bacon and double cheese sandwich ($88)三文治份量非常足 雙
西環cafe林立 每一間都各具風格和特色 好想試晒每一間🤤
從五行的金、木、水、火、土當作核心靈感🗻
九龍灣分店以木為主題 西環店就以水作主題🌊

流心蛋加上煙三文魚真係簡單又好食嘅配搭🥰
食落去感覺清爽又健康 加上sourdough嘅口感🥪
係一個非常好嘅早餐選擇💪🏻

三文治份量非常足 雙重芝士邪惡但好好食🤤
材料有Roasted Beef, Pickled Onion, Bean sprouts, Plainbread
麵包焗得焦香 充滿牛油香 忍唔住連包邊都食埋🍞
除咗芝士 麵包亦有塗上果醬 鹹甜鹹甜嘅組合冇得輸🥰
roasted beef味道較濃 夾入sandwich做餡剛剛好🥩
係一個飽肚又實在嘅早餐之選🫶🏻

cafe環境實在舒適悠閑 好鍾意呢度嘅vibe
有機會嘅話下次再去埋以木做主題嘅九龍灣分店先~
2022-07-18 434 views
之前覺得九龍灣店要步行太遠所以先去了西環店西環店是 ɪɴғɪɴɪᴛɪ ᴄ 舊址 格局沒大變化色調以藍和白為主裡面的餐桌都是特別的木紋系早上不算多人 選了向街的窗邊看著對街很多人爭相打卡的老樹算是另一種 ᴄʜɪʟʟ 的方法呢 𓋪 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘔𝘶𝘧𝘧𝘪𝘯𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦沒有早餐餐牌 應該只有 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ᴍᴇɴᴜ供應全日早餐 ᴛᴏᴀsᴛ 意粉為主像我早餐吃不下主食的話也有少量 ᴘᴀsᴛʀʏ 和甜品選擇選了外表不太特別的瑪芬 很有驚喜的店員主動詢問加熱份量比平常大 初時擔心會很乾翻熱後外表微脆 內裡質感濕潤核心還有幼滑的 ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇsᴇ用 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 來形容瑪芬可以嗎 很快就把瑪芬 ᴋ.ᴏ.了 !咖啡大杯 也喜歡杯子的圖案看著小治愈 唯一小缺點就是窗邊太多小飛飛了 ...不過這好像是 ɪɴғɪɴɪᴛɪ ᴄ 時已有的問題 ~ᴘᴀsᴛʀʏ 一點也不馬虎 蠻滿意的 所以更要去九龍灣店吃草莓 ʀᴏʟʟ 啊啊啊!!
之前覺得九龍灣店要步行太遠

份量比平常大 初時擔心會很乾
翻熱後外表微脆 內裡質感濕潤
核心還有幼滑的 ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇsᴇ
用 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 來形容瑪芬可以嗎
很快就把瑪芬 ᴋ.ᴏ.了 !
咖啡大杯 也喜歡杯子的圖案
看著小治愈
唯一小缺點就是窗邊太多小飛飛了 ...
不過這好像是 ɪɴғɪɴɪᴛɪ ᴄ 時已有的問題 ~

ᴘᴀsᴛʀʏ 一點也不馬虎 蠻滿意的
所以更要去九龍灣店吃草莓 ʀᴏʟʟ 啊啊啊!!
2022-06-14
$80 (Breakfast)