2021-12-31 914 views
每次一想到食蒜片大蝦意粉,就會入嚟呢一間,佢哋嘅蝦又大隻又爽口,蒜片煮嘅意粉又好香,我次次都食晒,我會飲佢嘅鮮奶綠茶🍵,好濃厚,喜歡綠茶嘅你,一定要飲,最後食甜品,唔係好甜,但就好靚,我用第二個胃食埋佢,下次再揀另一款先。
❥ 莓花綻放$338(一磅)💓經過呢間Cafe~um~總之有蛋糕買😍又有咖啡飲嘅地方😍大家都知我好鐘意粉紅色💖賣相好靚🤩同埋平時啲裝飾真係放唔到入口😆但佢啲花瓣都好好味(•̀ᴗ•́)و帶甜一點點💕士多啤梨慕絲配上香軟的杏仁海綿蛋糕、士多啤梨果醬同柚子奶油夾心🤩好滑好正!而且食落酸酸甜甜~一啖接一啖😍正!中間用柚子奶油夾心💕 一點也不膩💖亦都唔會太甜ฅ^•ﻌ•^ฅ食完罪惡感都唔會太重😆😆
❥ 莓花綻放$338(一磅)
💓經過呢間Cafe~um~總之有蛋糕買😍
又有咖啡飲嘅地方😍大家都知我好鐘意粉紅色💖
賣相好靚🤩同埋平時啲裝飾真係放唔到入口😆
但佢啲花瓣都好好味(•̀ᴗ•́)و帶甜一點點💕

士多啤梨慕絲配上香軟的杏仁海綿蛋糕、
士多啤梨果醬同柚子奶油夾心🤩好滑好正!
而且食落酸酸甜甜~一啖接一啖😍正!
中間用柚子奶油夾心💕 一點也不膩💖
亦都唔會太甜ฅ^•ﻌ•^ฅ食完罪惡感都唔會太重😆😆
2021-03-11 1115 views
 【 #嘆番件Cake 】每當有煩惱、唔開心嘅時侯,總喜歡嚐一點甜,中和一下生活中嘅苦。經過 Crostini 見到蛋糕櫃嘅 cake 咁靚,彷彿像向我招手:「帶我番屋企吧 !」就係咁就帶左幾件番屋企啦~今次就帶左朱古力榛子、Amour、柚子蛋糕同士多啤梨蛋糕同屋企人慢慢嘆,每件 cake 賣相精緻,好多口味同款式,怕 cream 同怕甜就岩曬,食完都唔會好漏,份量岩岩好 !

【 #嘆番件Cake 】

每當有煩惱、唔開心嘅時侯,總喜歡嚐一點甜,

中和一下生活中嘅苦。

就係咁就帶左幾件番屋企啦~

食完都唔會好漏,份量岩岩好 !

2021-03-09
TakeAway
$60 (Tea)
2021-02-14 865 views
其實都算幾好食, 人流唔算多~ 店員有禮貌, 不過有時擺烏龍, 例如外賣一杯叫茶一杯叫咖啡, 然後畀咗兩杯咖啡~ 不過之後都處理恰當, 肯承認問題~ 人手比較少, 所以有客人食完嘢嘅時候未必有店員即時收拾枱面~見到幾張枱都係下一輪食客自己將上一輪食客嘅紙杯拎走~ 堂食:全日早餐 All Day Breakfast (連飲品)有兩款, 我揀咗配牛角包🥐 HK$98都幾豐富, 有煎煙肉兩塊, 炒滑蛋, sausages, 原個蕃茄開邊, 新鮮沙律菜(胡麻醬), 薯角平, 好大個reheat咗嘅牛角包~ 🍴 如果可以將薯角變為炒蘑菇就會更加好啦~因為牛角包都已經幾飽肚~ 外賣:意粉餐 (連細份沙律, 飲品) ⏬ Takeaway 78折🍝 香蒜大蝦炒意粉 - 好香濃蒜味, 有加入辣椒, 好香口, 大蝦爽甜大隻🍤🍝 拿破崙藍青口大蝦意粉 - 番茄醬底, 囡囡好鍾意食, 有三隻藍青口, 再有大蝦添😋🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
有兩款, 我揀咗配牛角包🥐 HK$98
外賣:意粉餐 (連細份沙律, 飲品)
⏬ Takeaway 78折
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-01-26
2021-01-27 595 views
上星期五經過開馬鞍山 新港城, 見到 #Crostini 做緊曲奇餅🥯特價 原價58蚊 而家88蚊兩盒😍 我見到都多人買, 麵包仲要加一蚊多一個😍 卡卡⚡⚡鍾意食曲奇餅, 所以我就買咗兩款曲奇+2 個麵包 分別係#忌廉芝士小紅莓包呢個好軟熟 又夠大個 裏面嘅忌廉芝士好軟滑👏🏻👏🏻👏🏻#玉桂丹麥酥呢個唔會太甜😋個酥皮 好鬆脆 好食到停唔到口👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻#海鹽朱古力伯爵茶曲奇少少鹹味配上朱古力伯爵茶 簡直係絕配👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻#蝴蝶酥呢個由細到大都好鍾意食😋😋, 唔算太甜 咬落去脆卜卜👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻大家經過開不妨試下 最近做緊逢五,六,日有優惠, 唔好錯過
#忌廉芝士小紅莓包
呢個好軟熟 又夠大個 裏面嘅忌廉芝士好軟滑👏🏻👏🏻👏🏻
#玉桂丹麥酥
#海鹽朱古力伯爵茶曲奇
少少鹹味配上朱古力伯爵茶 簡直係絕配👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
#蝴蝶酥

大家經過開不妨試下 最近做緊逢五,六,日有優惠, 唔好錯過

2020-05-09 1335 views
同媽媽行下街,之後搵吃的。叫左一個三文治餐同埋一個意粉餐同媽媽兩份食😛👯‍♀️呢個係豬肶芝士三文治,味道其實係似火腿三文治,都好味(可想像既味道)唯薯角係淋唔係脆,呢個餐包埋飲品(coffee regular size) 叫左杯hazelnut mocha = $75 另一個餐係黑松露蘑菇意粉,包埋少少沙律、飲品同一個cake =$138意粉味道算清,唔會太濃味太咸,軟硬適中,不錯👌🏻👍🏻呢個餐可以自己揀一件cake, 因為呢間cake 平時都要差唔多$50件,呢個餐包埋,所以幾抵食😉👍🏻呢件係朱古力脆脆慕絲香蕉cake. 因為本人勁鍾意香蕉配朱古力既組合,所以揀左呢件。佢朱古力慕絲同脆外殼ok, 但香蕉涵唔夠香濃,所以普通,但兩份食下打卡都開心嘅。
意粉味道算清,唔會太濃味太咸,軟硬適中,不錯👌🏻👍🏻
2020-04-19 629 views
朋友生日,但又唔想食美心東海堂既生日蛋糕,就決定去Crostini買個生日蛋糕試下。紅桑子法式芝士餅蛋糕既設計好靚,同平時見到既好唔一樣,而且蛋糕面既水果同朱古力裝飾好睇又好食,外面紅色既部分係紅桑子啫喱,味道唔算好出,入面係芝士餅,仲有牛油餅碎做餅底,每部分既味道都唔係特別濃,不過同時食的話,個甜度同味道就岩岩好,好夾。每次睇人分蛋糕都覺得好驚險,好怕個蛋糕會散哂,但呢個蛋糕非常易切易分,3個人share岩岩好,食完飽得泥唔會好滯。
紅桑子法式芝士餅

2019-12-25
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 紅桑子法式芝士餅
2019-10-23 904 views
已經連續食左三星期,水準不變,依舊好好味👍🏻👍🏻作為咖啡忠實擁躉嘅我,每日都要飲返兩杯先安樂,以前飲開大型連鎖品牌,依家對咖啡要求高左,仲想搵個地方坐低chill下,慢活下😌,所以好開心搵到呢間店。呢度既咖啡質素高唔駛講,估唔到係呢度啲意粉都咁出色,仲要即叫即整,推介香蒜大蝦意粉,少少辣好惹味🤩價格有少少貴,不過可以嘆番下,都好值得🥰今次買左$500現金卷,送一張意粉/pizza卷,感覺抵左🤣
已經連續食左三星期,水準不變,依舊好好味👍🏻👍🏻

Latte
香蒜大蝦意粉
2019-10-23
$98 (Lunch)
Latte
香蒜大蝦意粉
  • 拿破崙藍青口大蝦意粉
2019-09-25 670 views
TGIF當然要獎勵下自己一星期嘅努力工作💪🏻💼🤣🤣 今次買左3款蛋糕同屋企人開心share👨‍👩‍👧‍👧, 小妹買左紅橙特濃朱古力脆脆🍊🍫, 白桃洋甘菊慕絲🍑🌼同愛慕♥️📍紅橙特濃朱古力脆脆🍊🍫真係好特濃朱古力🍫, 淡淡嘅紅橙味🍊令蛋糕無咁膩, 加埋脆脆令口感增加😊📍白桃洋甘菊慕絲🍑🌼白桃味豐富但都無蓋過左洋甘菊嘅味道, 配搭幾特別, 食落去幾清新, 幾唔錯!📍愛慕味道唔錯, 白朱古力慕絲有少少甜但加埋少少酸酸地嘅紅莓夾心平衡番個味道
TGIF當然要獎勵下自己一星期嘅努力工作💪🏻💼
📍紅橙特濃朱古力脆脆🍊🍫
📍白桃洋甘菊慕絲🍑🌼
📍愛慕
Type of Meal
Tea
2019-08-12 760 views
話說我買咗$1200現金券,焗住去食咗連續幾個星期,點解會話係焗住,係因為我食完第一次之後都已經非常後悔,勁想快啲用晒啲現金券,之後就唔使再去呢間鋪頭有咩咁差會令一個啱啱買完現金券嘅人咁反感⋯好多好多原因第一樣就係嘢食超級難食第二就係啲所謂蛋糕全部都係慕絲第三樣就係啲嘢飲冇味,凍飲仲加$10第四樣就係次次去親都聽到職員打爛野,心血少D都死第五樣就係意粉份量好少第六樣就係Pizza超薄第七樣就係啲餐具杯即用即棄,好唔環保第八樣就係店舖衛生好差,成地垃圾冇人掃第九樣就係啲員工質素好差,清一色冇禮貌,所有表現都係嫌人煩第十樣就係啲單跟到甩晒,永遠要同人搶嘢食,出完餐冇話係邊個嘅總之就係一塌糊塗,RUBBISH!

呢間鋪頭有咩咁差會令一個啱啱買完現金券嘅人咁反感⋯

好多好多原因

第一樣就係嘢食超級難食
第二就係啲所謂蛋糕全部都係慕絲
第三樣就係啲嘢飲冇味,凍飲仲加$10
第四樣就係次次去親都聽到職員打爛野,心血少D都死
第五樣就係意粉份量好少
第六樣就係Pizza超薄
第七樣就係啲餐具杯即用即棄,好唔環保
第八樣就係店舖衛生好差,成地垃圾冇人掃
第九樣就係啲員工質素好差,清一色冇禮貌,所有表現都係嫌人煩

總之就係一塌糊塗,RUBBISH!

Crostini 喺馬鞍山都開左接近半年時間,不過都未幫襯過,今日咁啱經過見到門口放左個牌,寫住精選飲品買一送一優惠,於是就黎試下啦店裡面除左賣咖啡甜品之外,原來仲有其他產品賣,衫呀袋呀毛巾都有,同埋都幾貴下店裡面CASHIER個位置就貼左今次推廣活動係指定左邉D咖啡,咁因為我比較中意抹茶味,於是就決定試下 凍抹茶咖啡($46)賣相睇落唔錯,隻顏色幾深,感覺應該都會幾濃抹茶味,但實際飲落去9成都係咖啡味,而抹茶味非常之唔突出,同飲普通咖啡分別不大幸好咖啡味都OK,唔會酸,甜度適中以買一送一呢個價錢有2杯咖啡都幾抵,如果以飲咖啡黎講味道唔錯,但抹茶同咖啡之間個比例太少就較為失望

幸好咖啡味都OK,唔會酸,甜度適中

2019-07-06
$23 (Tea)
2019-06-25 553 views
今日接完小朋友放學,去左呢度食Brunch,叫左個 All day breakfast 配海鹽焦糖朱古力。另外叫左個紫薯紅莓包,加天然椰子水俾小朋友食。All day breakfast 份量幾多,我一個女人仔食唔晒,分左啲俾小朋友食。好鐘意個沙律菜係用芝麻醬,酸酸甜甜好醒胃。炒蛋有牛油香味,腸仔係烚,唔係煎,冇咁油膩,而且唔會太咸,我幾鐘意。最欣賞薯角,亦係唔油膩 (唔通係氣炸嘅?),用black pepper 做調味,簡單又好食。紫薯紅莓包小朋友表示好味。至於個海鹽焦糖朱古力我享覺得麻麻地,雖然甜度適中,唔會太過甜,但焦糖味也不明顯。原價$40,但個All day breakfast set 包埋,所以都冇乜所謂啦!下次會試下其他飲品。

All  day  breakfast
紫薯紅莓包
海鹽焦糖朱古力
All  day  breakfast
紫薯紅莓包
2019-06-24 301 views
Crostini甜品比麵包更出色,今日經過見到門口大大個甜品雪櫃展示好多款甜品,選擇困難症又發作,最後試左個新款Lime Mousse with Pandan斑蘭青檸慕絲🥧🧁🍰斑蘭味唔太突出,青檸先係主角,新鮮又清新,甜度適中,酸味唔會太搶👍🏼糕面點綴不多,配上白色朱古力塊,簡單又賞心悅目!付款時,店員主動提出要買兩件蛋糕才可以用小紙盒包裝。建議可以增設單件都可以入盒,因為拎住紙袋好唔方便😌

2019-06-04 294 views
聽說Crostini的咖啡,是全馬鞍山質素最好的。星期天與朋友相約在MOSTown,被Crostini色彩繽紛的甜品吸引,決定進去嘗嘗。🍰裏面座位不多,枱與枱之間空間少,老實說有點嘈吵...但勝在沒有時間限制。在慢慢細嘗咖啡之餘,☕把耳朵調較到唯一聽到對方的音頻,還是能好好享受和朋友談天的時光。🥰(前)Rose Latte $36 🌹(後)Celon Da Hong Pao Single Estate Tea $39Rose Latte regular size很大杯,只是玫瑰味不濃,嗯...其實是沒有🤨。簡簡單單的拉花,浮在咖啡面,飲到底了,花中的「心」還是清晰蓋頂,有趣。不過要說這是「馬鞍山最好的」咖啡,還是太誇張了,就是一杯普通的Latte吧。💖(前)Yuzu Gateau $43 🍋(後)Hazelnut cake $43 🌰Crostini的甜品比咖啡突出~白色的柚子慕絲蛋糕,甜中帶微酸,新鮮、清新 💕喜歡蛋糕面的粉紫小花環💍,為高貴的純白表面,加添一點可愛感。而榛子慕斯蛋糕,🍰是店員所說最暢銷的蛋糕。沒有額外的點綴,純黑的反光面把自己映入眼簾,包裹在內的甜卻走進心裡,不會太
聽說Crostini的咖啡,是全馬鞍山質素最好的。
星期天與朋友相約在MOSTown,
被Crostini色彩繽紛的甜品吸引,
決定進去嘗嘗。🍰

裏面座位不多,枱與枱之間空間少,
老實說有點嘈吵...但勝在沒有時間限制。
在慢慢細嘗咖啡之餘,☕
把耳朵調較到唯一聽到對方的音頻,
還是能好好享受和朋友談天的時光。🥰

(前)Rose Latte $36 🌹

Rose Latte regular size很大杯,
只是玫瑰味不濃,嗯...其實是沒有🤨。
簡簡單單的拉花,浮在咖啡面,
飲到底了,花中的「心」還是清晰蓋頂,有趣。

(前)Yuzu Gateau $43 🍋
(後)Hazelnut cake $43 🌰

Crostini的甜品比咖啡突出~
白色的柚子慕絲蛋糕,甜中帶微酸,
新鮮、清新 💕
喜歡蛋糕面的粉紫小花環💍,
為高貴的純白表面,加添一點可愛感。

而榛子慕斯蛋糕,🍰
是店員所說最暢銷的蛋糕。
沒有額外的點綴,純黑的反光面把自己映入眼簾,
包裹在內的甜卻走進心裡,
不會太Heavy,是恰好的甜度。🥰

偶爾悠悠坐下,
一杯咖啡☕,兩口甜點🧁,
讓時間停留在美好的三點下午茶吧。
2019-04-29 370 views
成日經過呢間野都想試,星期六同朋友行過就決定入去試試佢咩料子。因為我地兩個都唔係好肚餓,就叫左個pizza set share。Pizza + latte 總共$89三文魚pizza本身冇好大期望,因為始終都只係一間coffee shop,但係呢個pizza食落出奇地好食,蕃茄仔好juicy,同埋三文魚好夾。Rose latte呢間咖啡不嬲好高質,次次行過一定要叫杯cappuccino攞走。果時心血來潮叫左杯玫瑰花味,可惜就唔係好岩我口味,我都係比較鐘意傳統咖啡,呢種可能岩女士口味多d
Pizza + latte 總共$89

Rose  latte
Rose latte
2019-04-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$43 (Tea)
Rose  latte