2023-10-08 96 views
About what you can expect for an Italian place in Hong Kong. Positives+ Generous portion sizes+ Mostly friendly service+ Decoration was niceNegatives- Food was definitely 'generously' salted, to the point where we did not finish the mains- Pasta was overcooked- Couldn't manage to flag anyone down to pay the billYou can definitely do worse in Hong Kong, but most people who can follow a online video sharing and social media platform recipe can do better pasta than the average restaurant here anywa

Positives
+ Generous portion sizes
+ Mostly friendly service
+ Decoration was nice

Negatives
- Pasta was overcooked

You can definitely do worse in Hong Kong, but most people who can follow a online video sharing and social media platform recipe can do better pasta than the average restaurant here anyway.  I wouldn't come back, but if you come here for the atmosphere and the lack of other options I wouldn't blame you.
2023-09-28 100 views
食物幾好,環境清幽。近門口的位置,比較多蚊,坐下不久已經有7處被叮。店員細心遞上蚊怕水。小妹我喜歡喝溫暖水,然而餐廳不提供免費水。不論是普通水,還是熱水都要每位收20蚊。

2023-08-03 108 views
意大利海邊餐廳朋友約左去將軍澳lunch,揀左裝修充滿海洋渡假風既意大利餐廳,完全可以感受去左意大利既感覺Mix seafood炸海鮮拼盤,個魚仔真係超鬆脆鮮甜,好fresh。另外有蝦、魷魚、個炸漿唔會令人失望Polpo Salad八爪魚Q彈,配上清新既醬汁,係一個不錯既前菜Risotto with Alaska crab& lemon Amalfi炸軟殼蟹risotto,意大利飯煮得剛剛好,口感十分正宗軟殼蟹有肉質而不會偏咸,推薦Sorrento 意大利餐後檸檬甜酒最後,呢個意大利特產,有好香既檸檬味,飲落酒味都好濃烈,但會令人有種不斷想擺入口既感覺,真係要輕輕品嘗,避免醉倒
意大利海邊餐廳

Mix seafood

Polpo Salad
八爪魚Q彈,配上清新既醬汁,係一個不錯既前菜

炸軟殼蟹risotto,意大利飯煮得剛剛好,口感十分正宗
軟殼蟹有肉質而不會偏咸,推薦

Sorrento 意大利餐後檸檬甜酒
$250 (Lunch)
2023-07-30 110 views
環境: 餐廳喺將軍澳海邊,地鐵站行過去都幾遠,我仲要蕩失路,用咗15分鐘先搵到,大家沿着大路直行就去到,餐廳裝修幾有風格,打卡一流,坐落都舒服😌食物: mix seafood,$148💸,炸得好脆,有魷魚、魚仔、蝦,配埋個千島醬好好食Prosciutto,$148💸,pizza中規中矩,為食豬好鍾意個火腿,但鹹咗少少Tagliatelle with Neapolitan meatballs,$148💸,呢個意大利麵好入味,啲汁似肉醬,但有少少唔同,同埋有少少辣Torta della nonna cake,$48💸,甜甜地,檸檬味好突出,餐廳個名係意大利嘅一個地方,嗰度盛產檸檬,所以呢個係必試㗎餐廳埋單嘅時候會送一人一shot limoncello,酒味好濃,唔係個個都啱,但都不妨一試

食物:

2023-06-04 130 views
今次去左將澳海濱附近既商場入面,行完donki見到有間藍色小屋希臘風既西餐廳😉Crust Sorrento-Oysteria Night,環境舒服,座位闊落😊晚餐試左個set,享用兩小時任食即開生蠔及一次性八款南意海鮮盛宴小菜及即焗嘅自家製麵包,生蠔可以任食,超正😆都好鮮甜👍🏻仲有個自家製麵包都好食,少似蒜蓉包嘅感覺。另外加錢叫左個海鮮串燒,好大串😂同埋軟殼蟹意大利飯,抵食~想一路chill住飲酒既都可以加埋無限暢飲氣泡酒及玫瑰氣泡酒,一路飲一路食甜蠔~食蠔愛好者可以去試下👍🏻☺️
晚餐試左個set,享用兩小時任食即開生蠔及
意大利風情的餐廳CRUST Sorrento🇮🇹呢間餐廳沿用意大利南部的亮白和淡藍色調,營造出充滿陽光氣息的設計風格,入到店令人有種錯覺以為置身在異國之中👍首先吃店內自家製低溫發酵30小時即焗既crispy bread pizza迷迭香草脆麵包🥖表面加上迷迭香草🌿食落又幾好味🤭適逢今日星期三,餐廳晚上6:00-10:00仲會舉辦《海神之夜》120分鐘無限暢食即開新鮮生蠔🦪及8款南意特色海鮮菜色擺放在藍色海洋珊瑚架上,整體性價比相當高,生蠔迷真係不容錯過!😋#crustsorrento #oysterianight #fresh #oyster #hkig #happywednesday #nighttime #seafood#italiancuisine @crust_hongkong
意大利風情的餐廳CRUST Sorrento🇮🇹

2023-05-24
  • 120分鐘無限暢食即開新鮮生蠔(必食😋)
澳南海岸咁多餐廳選擇,今次就選擇做呢一間Crust Sorrento藍白色設計裝修,好適合打卡嘢食方面一嚟到就叫個炸海鮮拼盤先有蝦有魷魚同啲魚仔,配埋個醬食一流黑松露pizza呢個真係推介!餅底整得外脆內軟 好好食 必定要嗌Carbonara個蛋黃醬就好濃,食得多都會有啲膩食飽之後個職員叫我哋出去睇吓有冇咩甜品想食,我哋就嗌左呢個檸檬雪葩,食落好fresh唔會好甜,份量好大兩個人share食就啱啦最尾食完之後職員俾咗杯檸檬酒我哋飲,係呢間意大利餐廳嘅特色 等你食完飯之後refresh下。雖然個base係啲烈酒,但因為加咗檸檬令到好易入口,我哋好奇問個職員隻酒叫咩名好好飲,佢直程拎咗半支俾我哋任飲😂😂睇返原來係佢哋自家出品Overall真係好推介,另外都特別想讚吓啲職員,其中有位意大利人唔知係老細定係職員,好玩得好鍾意同啲客傾偈😂😂鍾意飲酒同人傾下偈嘅真係好啱黎呢間
藍白色設計裝修,好適合打卡
嘢食方面一嚟到就叫個炸海鮮拼盤先
有蝦有魷魚同啲魚仔,配埋個醬食一流

Carbonara個蛋黃醬就好濃,食得多都會有啲膩

2023-05-07 123 views
💫位於將軍澳海旁嘅 Crust Sorrento 成間店嘅裝修好靚, 仲有條樓梯特登畀人打卡, 今次小編喺tea time 叫左南意海漾藍珊瑚下午茶($388/2pax), 食物擺盤嘅造型設計非常吸引😍, 令人食慾大增。下午茶餐有多款精緻小食: 開心果脆脆蛋糕 | 無麩質朱古力杏仁蛋糕 | 西西里迷你香甜奶酥卷 | 迷你三文魚牛油果三文治 | 鮮果撻 | 迷你蕃茄普切塔 | 脆炸香辣南意飯團 | 自家製薄餅 | 法國生蠔小編覺得有幾款係好想encore嘅😙, 西西里迷你香甜奶酥卷食落口原來好輕盈, 只有微甜, 奶酥卷有別於我哋平時食開嘅蛋捲, 奶酥卷厚身🤩, 質地是硬脆, 食多幾件都唔會覺得飽飽滯滯。法國生蠔好新鮮😁, 廚師開完號冇用水洗走生蠔旁邊嘅海水, 所以食落層次感更豐富,更有風味。題外話, 呢度嘅職員甚至經理都好熱情, 食嘢氣氛好愉快。❤️~~~~~~~~😋Taste: 9/10📸Appearance : 9/10🛋️Environment:8.5/10💁‍♂️Service: 9/10💎CP: 9/10💲Average:$200-400⏪回頭率:90%~~~~~📍Crust Sor

~~~~~~~~
😋Taste: 9/10
⏪回頭率:90%
~~~~~
📍Crust Sorrento
2023-05-06 1323 views
下午在將軍澳吃下午茶,餐廳以藍白色為主調,採用了海洋意象,擺設很隨意,整體很自由的感覺。在陽光充足的下午,整個環境十分悠閒寫意。 我們點了一份下午茶「南意海漾藍珊瑚下午茶」$388拼盤十分豐富,有各種小點心。⭐️法國生蠔首先是法國生蠔,海水味比較淡,容易入口。⭐️開心果脆脆蛋糕口感鬆軟,蛋糕上有一層開心果餅乾碎屑,味道甜膩。⭐️朱古力杏仁蛋糕(無麩質)濃郁的巧克力味道和杏仁的香氣,蛋糕鬆軟濕潤,絕不會讓人感覺到它是無麩質的。⭐️西西里迷你香甜奶酥卷薄脆的餅皮包裹著香甜的奶油餡,一口咬下去,脆皮和奶油餡的口感交錯在一起。⭐️新鮮果撻薄脆的撻皮,裡面有新鮮的水果,甜而不膩,讓人感受到水果的清新和甜美。⭐️迷你三文魚牛油果三文治三文魚的鮮美和牛油果的濃郁,不錯。⭐️迷你蕃茄「普切塔」酥脆的餅皮,上面鋪滿了新鮮的蕃茄和香料,口感清新,讓人感覺到夏天的氣息。⭐️脆炸香辣南意飯團外皮酥脆,內裡填滿了香辣的南意肉醬,一口咬下去,口感豐富。⭐️迷你自家製薄餅餅皮薄脆,上面鋪滿了各種配料,如車厘茄和西班牙火腿,口感豐富,讓人感受到餅皮和配料的完美平衡。⭐️apple juice:口感清新、柔和。⭐️Special Jasmi

我們點了一份下午茶「南意海漾藍珊瑚下午茶」$388

拼盤十分豐富,有各種小點心。

⭐️法國生蠔

首先是法國生蠔,海水味比較淡,容易入口。

⭐️開心果脆脆蛋糕

口感鬆軟,蛋糕上有一層開心果餅乾碎屑,味道甜膩。

⭐️朱古力杏仁蛋糕(無麩質)

⭐️西西里迷你香甜奶酥卷

⭐️新鮮果撻

⭐️迷你三文魚牛油果三文治

三文魚的鮮美和牛油果的濃郁,不錯。

⭐️迷你蕃茄「普切塔」

⭐️脆炸香辣南意飯團

外皮酥脆,內裡填滿了香辣的南意肉醬,一口咬下去,口感豐富。

⭐️迷你自家製薄餅

⭐️apple juice:口感清新、柔和。

⭐️Special Jasmine Tea:茉莉花茶帶有鮮花的香氣和淡淡的茶香,口感清新柔和。
Type of Meal
Tea
2023-05-02 121 views
將軍澳南海邊有間意大利餐廳,藍白色為主調,設計裝修好有意大利南部風情🤩🤩令人感覺零舍chill,可揀室內或室外坐,我哋揀咗室內,可以邊食邊欣賞每一個角落,全部都係打卡位🥰🌟AL Polpo Salad$188嚴選新鮮八爪魚🐙配合沙律菜🥗同埋優質橄欖油,食落八爪魚嚼勁十足,清新爽口嘅健康菜式👍🌟AL Gnocchi Sorrentina$158見餐牌有傳統意南菜式😎 薯仔湯圓配蕃茄醬,好有驚喜🤩 薯仔湯圓食落口感煙銀,蕃茄醬入曬味酸甜開胃😋😋🌟AL Chicken Milanese $188好似吉列豬扒做法,食前滴幾滴檸檬汁撈埋沙律菜一齊食,雞肉香脆,沙律菜解膩👍🌟Peroni Half$48店舖有意大利啤酒提供當然要試吓,有麥香味易入口😌🌟Orange Juice$48朋友今晚戒酒,飲杯橙汁健康之選🤭

🌟AL Polpo Salad$188

🌟AL Gnocchi Sorrentina$158

🌟AL Chicken Milanese $188

🌟Peroni Half$48
店舖有意大利啤酒提供當然要試吓,有麥香味易入口😌

🌟Orange Juice$48
朋友今晚戒酒,飲杯橙汁健康之選🤭

2023-04-27
$300 (Dinner)
2023-05-01 77 views
最近去咗將軍澳食下午茶,呢間藍白色嘅🇮🇹意大利餐廳好靚,好適合打卡。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🩵南意海漾藍珊瑚下午茶 · ᴄᴀᴘʀɪ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ $388 / 2 pp𓄼生蠔半打 ғʀᴇsʜ ᴏʏsᴛᴇʀs𓄼開心果脆脆蛋糕 sʙʀɪsᴏʟᴏɴᴀ ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ 𓄼朱古力杏仁蛋糕(無麩質) ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴄᴀᴘʀᴇsᴇ𓄼西西里迷你香甜奶酥卷 ᴍɪɴɪ ᴄᴀɴɴᴏʟᴏ 𓄼新鮮果撻 ғʀᴜɪᴛ ᴛᴀʀᴛ𓄼迷你三文魚牛油果三文治 ᴍɪɴɪ sᴀɴᴅᴡɪᴄʜ 𓄼迷你番茄普切塔 ᴍɪɴɪ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ʙʀᴜsᴄʜᴇᴛᴛᴀ 𓄼脆炸香辣南意飯團 ᴀʀᴀɴᴄɪɴɪ, sᴘɪᴄʏ ɴ' ᴅᴜᴊᴀ𓄼巴馬火腿軟包 ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ʙᴜɴ𓄼咖啡 ᴄᴏғғᴇᴇ (加$100 可享用無限暢飲氣泡酒)Tea set賣相好精緻,鹹甜點各一半,估唔到有生蠔食🤣 鹹點推介炸飯團同番茄多士甜品方面就推介朱古力杏仁蛋糕同新鮮果撻。值得一讚係店員好nice, 服務態度100分💯

𓄼生蠔半打 ғʀᴇsʜ ᴏʏsᴛᴇʀs
𓄼西西里迷你香甜奶酥卷 ᴍɪɴɪ ᴄᴀɴɴᴏʟᴏ
𓄼新鮮果撻 ғʀᴜɪᴛ ᴛᴀʀᴛ
𓄼迷你三文魚牛油果三文治 ᴍɪɴɪ sᴀɴᴅᴡɪᴄʜ
𓄼巴馬火腿軟包 ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ʙᴜɴ
𓄼咖啡 ᴄᴏғғᴇᴇ (加$100 可享用無限暢飲氣泡酒)

Tea set賣相好精緻,鹹甜點各一半,估唔到有生蠔食🤣
鹹點推介炸飯團同番茄多士
甜品方面就推介朱古力杏仁蛋糕同新鮮果撻。
值得一讚係店員好nice, 服務態度100分💯
2023-04-30 81 views
將軍澳海邊歐陸式意大利菜裝修主調,以藍色白色為主中間重有打卡熱點:彩色梳化位.Arancini Cuoppo馬鈴薯肉球 係一個好特別嘅菜式外面炸得脆卜卜個心好soft 好香濃薯仔味加埋青豆嘅配搭出奇地覺得真係好特別!Bolognese PizzaPizza 鋪滿芝士同埋肉醬咬落去好軟熟 仲可以拉絲邊邊位烤得好香脆就算冇芝心邊都好好食Smoked Eggplant主食來講,相當驚喜上面有蕃茄同埋芝士芝士下面有層烤焦芝士口感好突出 雙重滋味Pistachio Crumble Slice最後依個開心果slice cake 完美程現粒粒開心果口味
將軍澳海邊
歐陸式意大利菜
裝修主調,以藍色白色為主
中間重有打卡熱點:彩色梳化位

Arancini Cuoppo
馬鈴薯肉球 係一個好特別嘅菜式
外面炸得脆卜卜
個心好soft 好香濃薯仔味
加埋青豆嘅配搭
出奇地覺得真係好特別!

Bolognese Pizza

口感好突出 雙重滋味

Pistachio Crumble Slice
最後依個開心果slice cake
完美程現粒粒開心果口味
今晩嚟到位於將軍澳南嘅一間南意大利嘅餐廳。餐廳裝修好吸晴,以藍白為主,真係好有意大利海邊嘅vibe。周圍都有打卡位😍Menu 上有好多平時少見嘅意大利菜,價錢尚算合理。Risotto balls - 好有趣嘅小食,本身以為入面會係炸薯仔,點知切開見到有risotto!炸得香脆,而咬落去都好有口感,仲有7粒咁多~蕃茄乳清芝士烤茄子($158)- 呢個前菜好特别,係其他意大利餐廳都無見過。呢條長條型嘅炸物原來係炸薯餅,仲混入咗茄子同蕃茄醬,好清新。黃蕃茄青醬芝士薄餅($188)- 唔好睇少個pizza無放到肉,以為會好dry,其實加咗一整舊嘅burrata cheese,同新鮮爽口嘅蕃茄片,真係好rich好好味。不得不讚個薄餅,每啖都有好香嘅橄欖同香草香,咬落去仲要好鬆脆。烤三文魚扒($188)- 三文魚魚肉厚身,仲烤得好香脆,配上蕃茄醬好開胃。Pastiera Slice ($48) - 最後呢個甜品都好特別,原來係Ricotta cheese 加上檸檬整成嘅批,食落唔會好甜,雖然加咗芝士都唔會覺得好漏。

Menu 上有好多平時少見嘅意大利菜,價錢尚算合理。

咗芝士都唔會覺得好漏。
💙🤍Italian Corriere de Sorrento💙🤍..呢晚來個意大利小鎮風情晚餐🍽。餐廳選用白、藍色調,帶出意大利南部既陽光氣息,室內滿有居家感;室外露天座位亦夠開揚,充滿異國風情。餐廳主打多款意式口味既拿坡里薄餅🍕,以及一系列經典拿坡里甜品,更是必食之選。餐廳佈置讓人感覺好捨意呢💫。Mortadella, mascaepone & pistachio $148脆脆長薯餅 口感香脆 南意特色意式軟芝士火腿開心果Sardine Cuoppo & fritto misto deep fried $138脆炸沙丁魚 脆炸雜錦,佐酒一流🍺Sisona Pizza $188burrata, pesto, yellow tomatoes黃蕃茄青醬芝士薄餅水牛芝士、青醬及黃蕃茄手工意大利薄餅 口感鬆軟滿空氣感 不膩Spaghetti carbonara, egg yolk, smoked pancetta & Parmesan $178意式手工意粉煙燻意大利煙肉粒、蛋黃及巴馬臣芝士Lemon Sobert $88用Sorrento 獨特大檸檬裝住Sobert味道同一般檸檬唔同 好清甜

脆脆長薯餅 口感香脆 南意特色
意式軟芝士火腿開心果

脆炸沙丁魚 脆炸雜錦,佐酒一流🍺

Sisona Pizza $188

黃蕃茄青醬芝士薄餅
水牛芝士、青醬及黃蕃茄
手工意大利薄餅 口感鬆軟滿空氣感 不膩

意式手工意粉
煙燻意大利煙肉粒、蛋黃及巴馬臣芝士

Lemon Sobert $88

配上 Sorrento 最出名既檸檬餐後甜酒
香味濃郁 又有檸檬嘅香甜 更可幫助消化

🥂🍾 Prosecco $136
×××[Crust Sorrento]×××
©將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G05號舖
2023-04-24 79 views
將軍澳海旁有一間餐廳裝修風格以藍白二色為主調 吸引目光原來是一家意大利🇮🇹餐廳以南部那不勒斯地區的一個風小鎮為名將其特色菜式有入香港🇭🇰~餐牌不能缺少pizza及意大利麵亦有特別菜式 價錢親民店員推介了幾式食物 都不錯~🥗 Roman Salad 生菜🥬脆嫩 配咸火腿 加沙律醬簡單開胃菜當中不能缺乏芝士片🧀😋~🧆Gnocchi SorrentinaGnocchi 是一道義大利拿坡里地區的臨海小城蘇連多Sorrento的傳統菜 🇮🇹 使用馬鈴薯做成的麵疙瘩、茄汁和莫札雷拉水牛乳酪焗烤製成口感稍有彈勁、綿柔不軟爛~🐔Chicken Milanese「米蘭雞排」是雞胸肉槌薄後、沾上調過味的麵粉、蛋汁和日式麵包粉,以橄欖🫒油煎炸而成雞排雙面金黃 ✨✨口感鬆化薄脆 搭檸檬汁🍋降油膩感~🍰Pistachio Crumble Slice & Limoncello開心果金寶餅 配開心果蓉 香軟甜甜表面是滿滿肉桂味的餅再配上顏色金黃飽滿、口感濃烈香甜的Limoncello🥂用檸檬皮主要材料的義大利水果消化酒爽口解膩 甜度高、酒味也烈 可淺嚐------------------------------
將軍澳海旁有一間餐廳裝修風格以藍白二色為主調 吸引目光

生菜🥬脆嫩 配咸火腿 加沙律醬
簡單開胃菜
當中不能缺乏芝士片🧀😋

🧆Gnocchi Sorrentina
使用馬鈴薯做成的麵疙瘩、茄汁和莫札雷拉水牛乳酪焗烤製成
口感稍有彈勁、綿柔不軟爛

🐔Chicken Milanese
「米蘭雞排」
雞排雙面金黃 ✨✨
口感鬆化薄脆 搭檸檬汁🍋
降油膩感

開心果金寶餅 配
開心果蓉 香軟甜甜
表面是滿滿肉桂味的餅
再配上顏色金黃飽滿、
口感濃烈香甜的Limoncello🥂
用檸檬皮主要材料的義大利水果消化酒
爽口解膩 甜度高、酒味也烈 可淺嚐