2024-09-22 1137 views
最近發現灣仔有間以貓頭鷹做主題,專賣可可飲品外賣的唂咕Cucooland,這可能是我飲過最濃稠的朱古力,與一般朱古力飲品味道有極大分別。沖調除了可選鮮奶,還可選燕麥奶、杏仁奶或椰子奶沖調。100% Dark Chocolate 100%黑朱古力(全脂奶)凍$58由於是用純可可豆磨研而成的朱古力粉,比一般平時飲到的朱古力更濃郁,加上可可豆含有50%油脂,經過研磨會釋放出一種液體,可以飲到一種滑順的天然油脂。用上極濃100%的黑朱古力,無添加糖,味道甘醇,是一杯可可味濃郁又健康的朱古力凍飲,朱古力控必愛。Black Sesame Chocolate 黑芝麻朱古力(燕麥奶)熱$65用上即磨天然有機黑芝麻醬,跟可可完美融合,入口柔滑,帶有獨特芝麻香氣。飲得出芝麻醬和可可比例經過悉心調較,飲到芝麻味,同時亦保留到朱古力的香濃,無被芝麻的濃稠蓋過。最近Cucooland 仲做緊限時優惠,購買兩包100%純可可粉,即送多一包,買返屋企可以調製自己最喜歡的味道。店員最後仲送咗兩張$10 coupon和一張印仔卡,飲滿七杯就送一杯。

100%黑朱古力(凍)

黑芝麻朱古力(熱)

100%黑朱古力(凍)
黑芝麻朱古力(熱)
坐落喺灣仔小巷入面,紅色嘅店面係遠遠嘅地方已經可以抓住你嘅眼球。店內嘅朱古力可以選擇用唔同嘅奶沖調,另外亦都可以選擇你自己鍾意嘅味道,例如係一般比較少見嘅薰衣草、或者係人氣選擇開心果等等。如果鍾意品嚐原味嘅話亦都可以試吓店家嘅黑朱古力。—————————————**開心果可可無糖第一下聞落係超級濃郁嘅朱古力香氣。朱古力上面擺咗可可粉同開心果仁碎,飲落係超級濃稠嘅可可味,而且係無糖配方,意外地覺得健康,濃濃嘅朱古力味以外都飲得到開心果嘅堅果味道。另外仲可以選擇微甜配方,相信飲落會更加有幸福感❗️❗️❗️
—————————————

**開心果可可無糖

第一下聞落係超級濃郁嘅朱古力香氣。

熱開心果可可

另外仲可以選擇微甜配方,相信飲落會更加有幸福感❗️❗️❗️
呢間朱古力飲品店位於灣仔,嗰日午飯時間食完飯得閒經過,俾佢們面吸引本身已經覺得佢裝修同埋感覺係好靚好可愛,好有聖誕氣氛 。佢餐牌有無糖系列,非常健康,完全係我杯茶 。最後叫咗開心果可可同埋黑芝麻可可 。黑芝麻芝麻味好濃,開心果一啲都唔流,質素非常高,而且打卡一流。最鍾意係佢個拉花超靚
本身已經覺得佢裝修同埋感覺係好靚好可愛,好有聖誕氣氛 。

最鍾意係佢個拉花超靚
自從開幕之後已經bookmark左,有日去開灣仔個頭順便行去買返杯朱古力飲😙成個menu都係圍繞住朱古力,主要分為100%無糖純可可、黑朱古力、特色朱古力、可可茶和咖啡☕️每款都採用不同產地既朱古力,例如純可可用非洲、朱古力茶用尼加拉瓜、黑朱古力用比利時,抹茶同焙茶用日本既小山園。本身糾結左係73%黑朱古力同雙重朱古力,最後都係揀左有朱古力醬既凍雙重朱古力($58)🥳雙重朱古力會標配全脂奶,唔會好甜

👦🏻👧🏻係灣仔行街經過一間朱古力飲品嘅外賣店🍫,依架入夜天氣轉涼,最啱飲番杯暖笠笠嘅朱古力飲品!店內見到好多貓頭鷹嘅擺設🦉,連logo設計都有貓頭鷹嘅元素😍。呢度嘅朱古力即叫即做🙌🏻,可以配搭全脂奶/杏仁奶/燕麥奶/椰子奶,亦可以揀無糖/有糖,可以因應自己喜好去選擇。如果外賣拎走🥤,記得飲之前攪勻一下,因為可可過咗一陣會有沉澱。🍫凍雙重黑朱古力 $58呢款店員話係Menu入面較甜嘅,雙重黑朱古力非常濃郁,個人覺得甜度可以接受,朱古力味濃得嚟唔會覺得苦澀。🍫熱開心果黑朱古力 $72熱飲上面有粒貓頭鷹公仔,超級可愛阿😆!熱嘅朱古力質地更加杰身,加咗開心果粒做裝飾,朱古力味雖然好濃,但都冇掩蓋開心果嘅香味!

🍫凍雙重黑朱古力 $58

🍫熱開心果黑朱古力 $72
2024-11-21
Type of Meal
Tea
除咗鍾意食朱古力🍫我都好鍾意飲朱古力架😛灣仔有間朱古力飲品外賣專門店-唂咕 Cucooland🍫有別於一般朱古力飲品,除咗鮮奶外🥛大家仲可以揀椰子水、燕麥奶、杏仁奶或椰子奶沖調😍而且有多款不同口味朱古力選擇🤩好似榛子、開心果、芝麻、焙茶、伯爵茶、薰衣草、杏仁蔓越莓等等😍每款都好吸引啊😚朱古力迷一定要試😛開心果黑朱古力濃郁嘅黑朱古力味,再散發陣陣開心果香氣💚而奶亦用上開心果奶,所以飲到好濃嘅開心果味🥰仲會加入開心果碎,鍾意開心果嘅朋友一定會愛上😛73%黑朱古力黑朱古力都有幾款可以選擇🍫我試咗最濃嘅73%黑朱古力😛香濃朱古力味,唔會好甜亦唔會好苦👍🏻飲朱古力仲有減壓作用添,真係要飲多啲至得🥳

開心果黑朱古力

73%黑朱古力

上星期去了灣仔一間專賣可可飲品的小店 Cucooland,試咗兩款朱古力飲品,真係要同大家分享下👍🏻 🍫60%黑朱古力(凍)朋友揀咗呢款經典黑朱古力,仲有得揀四種奶:全脂奶、燕麥奶、椰奶、杏仁奶。佢選咗全脂奶,保持返最原汁原味嘅感覺。飲落真係香濃又滑,朱古力味好突出,唔會太甜亦唔會苦,整體感覺平衡得非常好。 🍫70%薰衣草朱古力(熱)這款就係小店嘅得獎之作,當然唔可以錯過啦😍薰衣草香氣同濃郁朱古力結合得意想不到咁搭,飲落有一種自然嘅花香,甜度適中又唔膩口。特別揀咗燕麥奶來沖,質感仲帶少少香濃嘅層次感,飲完真係有放鬆嘅感覺🥹✨朱古力小知識✨黑朱古力唔止好味,仲有不少好處,例如提升心情、保護心臟同幫助抗氧化。如果你鍾意朱古力,又想健康啲,可以揀可可含量高啲嘅款式嚟試吓❤️Cucooland 真係值得一試,尤其係鐘意朱古力嘅朋友!每款飲品都有唔同奶類選擇,真係照顧晒每個人口味。而且70%薰衣草朱古力值得強推,濃郁又減壓,難怪成為招牌!下次經過灣仔,記得去發掘下呢間隱世小店啦🥳唂咕 Cucooland 📍地址: 灣仔皇后大道東136號地下D號舖#外賣自取 #香港美食 #灣仔 #唂咕 #朱古力

🍫60%黑朱古力(凍)

🍫70%薰衣草朱古力(熱)

✨朱古力小知識✨

唂咕 Cucooland
📍地址: 灣仔皇后大道東136號地下D號舖

#外賣自取 #香港美食 #灣仔 #唂咕 #朱古力飮品 #朱古力 #純可可 #黑朱古力 #purecocoa #dimorderhk #wanchai #QRE #darkchocolate #chocolate #cocoa #CUCOOLAND #ACocoaADay #keepstressaway #icedchocolate
灣仔船街不嬲超多美食,當中有一間朱古力飲品小店非常特別,有各種少見朱古力口味飲品,絕對要試一試!!🍫- 60%黑朱古力 HK$55 🍫香甜朱古力凍飲!!非常難得凍朱古力都可以極濃可可香氣,牛奶濃郁順滑,超幸福!- 冷萃可可茶 HK$38 🍫🍵朱古力控必試!!超清澈冷萃茶微微可可香氣,口感卻非常清新,非常特別朱古力體驗!!
60%黑朱古力

- 60%黑朱古力 HK$55 🍫
冷萃可可茶

- 冷萃可可茶 HK$38 🍫🍵
60%黑朱古力
冷萃可可茶
天氣開始轉涼、最適合就係飲熱朱古力。最近經過灣仔既朱古力專門店【唂咕CUCOOLAND】,全部即叫即冲。因爲係專門店、有超級多種朱古力飲品種類,包括純可可(無加糖)、黑朱古力同特色黑朱古力。黑芝麻可可:完全無加糖、非常濃郁既可可。芝麻味道好重、但又唔會蓋過可可既味道。因爲無加糖所以有微微苦味,而且帶有少少酸味。開心果黑朱古力:作為開心果控既我當然要試下開心果啦,開心果味唔算太濃、但黑朱古力依然非常濃。因爲有加少少糖所以味道無禁苦、但完全唔會覺得太甜,味道剛剛好。而且可以儲印花、買7送1。

而且可以儲印花、買7送1。
最近幾天,寒風+冷雨,悽悽慘慘戚戚般🤣來杯熱朱古力,也許能解救一下(*´∀`) 這家熱朱價格不便宜,但最近有優惠! 凡惠顧,送優惠卷而且推出印花卡,買滿7杯送一杯,換算下來就划算點😝難怪午餐時段來,顧客一個接一個👀 可選植物奶,而且有無糖選項,超適合我😚各種原材料列明產地,十分講究😳 ✿ 黑芝麻可可 $65黑芝麻和可可原來很夾😍 順滑無粉粒,奶泡綿密無添加糖,燕麥奶的自然甜味已經足夠畫龍點睛 ✿ 抹茶朱古力 $65朋友的,她說抹茶突出,甜度適中,獨自喝完一杯也不覺膩👍 🍴加一服務費:✖️
最近幾天,寒風+冷雨,悽悽慘慘戚戚般🤣
來杯熱朱古力,也許能解救一下(*´∀`)

這家熱朱價格不便宜,但最近有優惠! 凡惠顧,送優惠卷
而且推出印花卡,買滿7杯送一杯,換算下來就划算點😝

難怪午餐時段來,顧客一個接一個👀

可選植物奶,而且有無糖選項,超適合我😚
各種原材料列明產地,十分講究😳

✿ 黑芝麻可可 $65

黑芝麻和可可原來很夾😍
順滑無粉粒,奶泡綿密
無添加糖,燕麥奶的自然甜味已經足夠畫龍點睛

✿ 抹茶朱古力 $65

朋友的,她說抹茶突出,甜度適中,獨自喝完一杯也不覺膩👍

🍴加一服務費:✖️

• 黑芝麻可可
2024-11-27 204 views
一間對可可充滿誠意的小店小店以紅色牆身為主色 非常吸晴是一間可可飲品專賣店 也有少量巧克力賣超多飲品選擇 主要分五大種類1.純可可(無糖)2.黑朱古力3.特色黑朱古力4.好好茶5.咖啡☕️ 開心果朱古力我選擇了特色黑朱古力的開心果朱古力朱古力濃郁香醇 非常Creamy 質感厚實幼滑開心果的味道也非常濃烈 每一啖都品嚐到開心果的味道甜度適中 非常高質😋☕️60%黑朱古力朋友選擇了60%黑朱古力可以選擇四種奶全脂奶 燕麥奶 椰奶 杏仁奶朋友喜歡原汁原味選擇了全脂奶同樣朱古力味香濃 質感濃郁幼滑不會苦也不會很甜
一間對可可充滿誠意的小店
小店以紅色牆身為主色 非常吸晴
是一間可可飲品專賣店 也有少量巧克力賣

超多飲品選擇 主要分五大種類
1.純可可(無糖)
2.黑朱古力

同樣朱古力味香濃 質感濃郁幼滑
不會苦也不會很甜
TakeAway
2024-11-27 210 views
出開灣仔等朋友食lunch 果陣,見天氣又凍又落雨🥶我真係忍唔住要買返杯熱飲暖下個身先😖見到一間係純可可飲品專門店💕一於飲下🍫小店裝橫係用紅白色格調,而且仲放置左好多貓頭鷹物件,有有英倫風格✨已朱古力既種類比我想像中多👍🏻仲有100%無糖純可可😍即刻叫黎飲🥤🥤黑芝麻可可飲落口第一啖已經散發出勁濃郁既黑芝麻味😍原本都擔心會好甜,點知味道係岩岩好👍🏻飲完都有飽肚感❤️🥤 70%薰衣草朱古力(熱)朱古力飲得多,配上花香味既朱古力真係第一次飲💕淡淡既薰衣草香味,原來同朱古力都好夾,飲落口甜而不膩❤️同埋有得選擇唔同奶類沖調(燕麥奶、杏仁奶、椰子奶同鮮奶)今次選擇左燕麥奶✨飲完之後,真係有種解壓既感覺❤️

🥤黑芝麻可可
飲完都有飽肚感❤️

🥤 70%薰衣草朱古力(熱)
2024-11-25 201 views
行行下灣仔想飲下野但對珍珠奶茶厭左而且成日叫少甜都仲係好甜...行到Cocoland 見到出名係可可又可以無糖喎 當然要試試佢啦開心果黑朱古力開心果真係出場率勁高開心果撻, 開心果燒餅都不得止而家仲有埋開心果朱古力飲品我就當然要試試佢啦感受到黑朱古力既微苦&開心果的淡淡香味都估唔到咁match 喎 仲食到少少開心果粒呀這款黑朱古力的糖分含量相對較低,適合那些希望減少糖分攝入的人士。它的口感滑順,沒有過於強烈的甜味,讓人不會感到負擔,反而更想一口接一口。黑芝麻可可(無糖)呢杯就我揀既一係就唔想肥啦 揀D無糖既飲品黑芝麻本身富含鈣質+抗氧化好岩女仔飲架由於無糖的設計好岩我吒D注重糖分控制既人味道都好重芝麻味 好似芝麻糊咁唂咕灣仔皇后大道東136號地下D號舖
行行下灣仔想飲下野
但對珍珠奶茶厭左
而且成日叫少甜都仲係好甜...
行到Cocoland 見到出名係可可
又可以無糖喎 當然要試試佢啦

開心果黑朱古力
開心果真係出場率勁高
開心果撻, 開心果燒餅都不得止
而家仲有埋開心果朱古力飲品
我就當然要試試佢啦
感受到黑朱古力既微苦&開心果的淡淡香味
都估唔到咁match 喎 仲食到少少開心果粒呀

黑芝麻可可(無糖)
呢杯就我揀既
味道都好重芝麻味 好似芝麻糊咁

唂咕
灣仔皇后大道東136號地下D號舖
2024-11-25 180 views
今日同朋友行過灣仔,凍冰冰想買杯朱古力,揀咗兩杯熱飲,超好打卡。———————————————————————————我試咗開心果可可(無糖),適合鍾意苦澀味嘅朋友,因為係無糖可可,所以可可味好突出,加咗少少開心果碎,飲落更有口感~朋友就試咗70%薰衣草朱古力,呢個係小店名物,曾經得過獎梗係要試吓啦,薰衣草天然香氣撲鼻夠晒減壓,朱古力入口幼滑,揀咗杏仁奶做配搭,而且本身仲有蔗糖做調味,味道好有層次又完美融合。

———————————————————————————

灣仔一日遊,行行下想飲野,又唔想喺便利店買野飲,openrice一search,唔係行好遠有間賣朱古力嘅鋪頭,叫"唂咕" ⭐開心果黑朱古力個面用左公司logo粒可可做裝飾🤭,仲有開心果碎添,睇落已經靚,飲落又有d口感,飲落好香開心果味嘅朱古力😍兩隻味唔會互相掩蓋,兩隻味都好出,睇返隻杯介紹原來杯飲品係用開心果奶,唔怪得開心果可以咁出la⭐️黑芝麻可可男朋友見到有無糖嘅可可,話專登試下,飲落好香黑芝麻味,仲要加埋燕麥奶,成杯飲品好健康買飲品仲有coupon送,仲有印仔咭,可以留返下次用✌️

⭐開心果黑朱古力

⭐️黑芝麻可可
買飲品仲有coupon送,仲有印仔咭,可以留返下次用✌️
2024-11-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Other)
  • 開心果黑朱古力