Restaurant: Cupping Room Coffee Roasters (東薈城名店倉)
Terms & Details:
東薈城出名多outlet,無返四、五、六個鐘都未必行得完,行到腳仔軟,梗係要搵返腳間Cafe坐吓休息吓,食飽飽再戰36回,呢間cafe 其實喺市區都見過好多次,即管就黎試試佢~🌖Egg Benedict with smoked salmon 班尼迪克蛋配煙燻三文魚$128Egg Benedict 略嫌太熟,更加流心會更好;煙三文魚份量頗多,下層仲有菠菜,為菜式增添色彩同加添風味;麵包有咬口,但兩片麵包都放係底,意味着我必須自行重新組合,先至可以分別食到有齊所以配料嘅麵包,希望擺盤上可以略為改動~🌖Squid ink spaghetti garlic with prawn 墨汁蒜香意粉$148睇中文名以為好寡,蒜頭🧄同意粉🍝以外就乜料都無,好在老公睇英文名見到有大蝦🍤~~大蝦爽彈,意粉唔會太油,感覺清爽,與坊間蒜香意粉略有分別,意粉上灑有熟蒜而非用生蒜嚟炒香意粉,口感上略有不同,而且唔會咁易口臭🤣。🌕French Toast Pancake (Tiramisu) 提拉米蘇法色西多士$148本餐亮點🤩!Pancake 外層略有脆感,內裡超級濕潤,充滿牛奶同雞蛋,配上凍冰冰嘅雪糕,係口腔內冰

本餐亮點🤩!Pancake 外層略有脆感,內裡超級濕潤,充滿牛奶同雞蛋,配上凍冰冰嘅雪糕,係口腔內冰火交融,鍾意食甜品嘅你不容錯過!Pancake 以外仲有咖啡凍、浸過咖啡嘅手指餅,幼滑嘅忌廉,有齊Tiramisu 嘅元素,算作誠意之作。
注意製作需時,等候時間大概3️⃣0️⃣分鐘,不過好味嘅野等耐啲又有乜所謂喎~~

🌖Coconut matcha latte 椰香抹茶鮮奶咖啡 $55
抹茶味🍵較重,另有椰奶🥥嘅香味,整體較甜,蓋過咖啡嘅苦味,每飲一啖都講一次「幾好味」😅。

🌗Dirty 髒髒咖啡 $45
咖啡苦味唔重,味道偏酸,配甜品嚟食啱啱好~

2024-07-13
$262 (Lunch)
  • French Toast Pancake
2024-07-24 37 views
如果東薈城行完街想搵地方抖抖可以去哩間coffee shop嘆杯咖啡食下cake🍰咖啡店水泥風裝修風格空間感都幾大坐落都幾舒適🥪班尼迪克蛋 $128兩塊酸種麵包上面鋪滿菠菜、煙三文魚、兩隻半熟雞蛋,再配上熔岩式醬汁,口感同味道方面發揮正常🍝香辣手撕豬肉扁意粉 $128一上枱覺得賣相不太討好,啲醬汁好水同豬肉冇一絲絲嘅效果,味道方面食落香辣開胃,而且豬肉粉粉都算多☕️椰香抹茶鮮奶咖啡 $55☕️鮮奶咖啡 $42
如果東薈城行完街想搵地方抖抖

🍝香辣手撕豬肉扁意粉 $128

☕️椰香抹茶鮮奶咖啡 $55
☕️鮮奶咖啡 $42
2024-07-24 106 views
這間本地人氣咖啡店其中一間分店位於東涌的東薈城名店倉,主打精品咖啡及輕食,以橡木配上淺灰砂岩裝潢,簡約又舒適。平日星期一至五上午11:30開始有套餐供應,配一杯$48或以下的飲品。牛油果吐司配炒蛋 - $118兩塊每日新鮮自家製的酸種麵包,外脆內軟且有微酸到深厚的麥香,塗上酸甜的乳酪醬,鋪滿滑膩的牛油香,還有香脆的果仁、青瓜等,旁邊滑溜的炒蛋富奶香。香辣手撕豬肉扁意粉 - $128煙韌彈牙的扁意粉份量十足,掛滿酸辣的肉醬,還有一絲絲嫩滑多汁的手撕豬肉,瘦而不柴。朱古力咖啡(L) - $55大大杯有精緻的拉花圖案,醇厚的咖啡豆有著絲滑的鮮奶,還有濃厚的朱古力香氣,甜而不膩,相當容易入口。焙茶鮮奶(L) - $55濃郁的焙茶有着的誘人的煙薰香氣,突顯出茶葉的香氣,又少了苦澀的口感。
牛油果吐司配炒蛋 - $118
2024-07-20
Type of Meal
Lunch
2024-07-16 91 views
今次👧🏻同屋企人入到東涌行Outlet,緊係要食返個Lunch醫下肚同歎杯啡!之前食過一次其他分店嘅Cupping Room,都覺得質素相當不錯,今次緊係要Encore!由即日至31/7,只要成為會員購買$500現金點數,即可獲取超過$300嘅贈品,包括有Coffee Drip Bag、3杯飲品同蝴蝶酥1盒!🌟班尼迪克蛋配煙燻三文魚Egg Benedict with Smoked Salmon水波蛋蛋白結實,一次開蛋黃汁緩緩流出,配埋檸檬🍋同牛油🧈味都幾香嘅荷蘭汁,係合格有餘嘅Poached Egg。底層仲有煙三文魚、炒菠菜同埋兩片Sourdough 。🌟招牌忌廉雞肉意粉忌廉雞肉意粉雖然醬汁未至於非常Creamy,但加入不少黑椒碎粒同辣粉後,味道頗有層次。雞肉嫩滑,意粉質感亦係剛剛好,比Al Dente略為軟身。🌟椰香抹茶鮮奶咖啡一杯咖啡有齊晒椰子🥥、抹茶🍵、咖啡☕️,三款元素,撈勻嚟飲甜度適中,抹茶味甘苦平衡,亦唔會比咖啡掩蓋味道,👧🏻就幾鐘意!🌟Dirty要飲一杯好飲嘅Dirty唔容易,有冰凍牛奶配香濃Espresso,用上House Blend Attaboy咖啡豆(Tasting

🌟招牌忌廉雞肉意粉

🌟椰香抹茶鮮奶咖啡

🌟Dirty
要飲一杯好飲嘅Dirty唔容易,有冰凍牛奶配香濃Espresso,用上House Blend Attaboy咖啡豆(Tasting Note: 朱古力🍫、甘橘、黑莓🫐),既可飲到牛奶🥛甜味,又可以品嘗到咖啡香。要讚下就算影咗好耐相,咖啡依然層次分明👍🏻。

2024-07-13 61 views
今日去了東涌行outlet行到累了見到一間好多人的caffee我們點了Full brekky $138全日早餐煎蛋,啡菇,牛油果,香腸,煙肉,麵包。好豐富營養滿滿!Satsuma chicken spaghetti $138招牌忌廉雞肉薏粉雞肉好淋滑,意粉爽口彈牙。Coconut matcha latte (iced)$55椰香抹茶鮮奶咖啡(冰)好香抹茶加上鮮奶和咖啡好配。Mocha L $55朱古力咖啡好濃郁的朱古力配上咖啡好和諧。😍好靚的拉花心心
今日去了東涌行outlet
行到累了見到一間好多人的caffee
我們點了
Full brekky $138
全日早餐
煎蛋,啡菇,牛油果,香腸,煙肉,麵包。
好豐富營養滿滿!

招牌忌廉雞肉薏粉
雞肉好淋滑,意粉爽口彈牙。

椰香抹茶鮮奶咖啡(冰)
好香抹茶加上鮮奶和咖啡好配。

Mocha L $55
朱古力咖啡
好濃郁的朱古力配上咖啡好和諧。😍好靚的拉花心心

2024-06-29 86 views
我甚少寫食評,但服務態度太差。 一入門口,想睇吓要不要安排入坐,職員一副不屑嘅樣,叫我哋自己揾位坐。唔係要求滿面笑容,但都唔好黑口黑面,入來食嘢,好似欠左佢。之後送餐,擺低兩杯野飲,都唔問下仲有冇其他嘢未上,就攞走個餐號牌;我哋同佢講未上齊嘢,佢好晦氣咁擺低個餐號。咖啡味道一般,30、40一杯,得酒樓茶杯咁大。甜品唔好食,熱香餅唔够M記好食,完全不值百幾蚊, 中伏。唔會再幫襯任何佢嘅分店。

咖啡味道一般,30、40一杯,得酒樓茶杯咁大。

甜品唔好食,熱香餅唔够M記好食,完全不值百幾蚊, 中伏。

唔會再幫襯任何佢嘅分店。
2024-06-26 99 views
Bought pasta lunch set for takeaway, cashier said it'll be ready in 10 min. Requested to grab the coffee first, only to get the almost roll eye response from the cashier. Returned after 10 min to ask for the takeaway, again treated like I just asked the stupidest question. After another 5min, I requested for refund as the pasta was clearly nowhere in sight and I didn't bother to chase again, to avoid being mistreated for the third time during the short visit. At least they refunded my pasta mone

At least they refunded my pasta moneys - in black face of course.

Never again even if it's there only cafe left in Tung Chung.
TakeAway
2024-04-15 641 views
自從2019年尾的 COVID-19 疫情下,我都減少行商場;事隔3年,重遊舊地的東涌東薈城!今次,我為了影 Hello Kitty 而走到東涌,無意中經過見到有間 <Cupping Room Coffee Roasters>,當時,供應的甜品剩番4款,Tiramisu 及巴斯克芝士蛋糕等,我還考慮食哪款巴斯克芝士蛋糕?! 等到影完 Hello Kitty 才幫襯吧!半小時後,我走到 <Cupping Room Coffee Roasters>,甜品櫃竟然空空如也! 我問店員,甜品係咪賣哂?!店員話係呀! 果然好快賣哂!有見及此!我都會飲杯飲品,加一件包裝蛋糕,反正,晚上 8:00 要返屋企食飯!第二次幫襯,是因為梅窩兩天遊預祝好姊妹生日,有朋友提議我由梅窩搭巴士3M到東涌,經屯赤隧道返屯門更快!船程及車程差不多,然而,該時段船班次40分鐘/班,車班次15分鐘/班,已慳番時間25分鐘!既然巴士總站正是東薈城,當時 4:15pm 落車,去完洗手間後,立即找找這店!原來 2:30~5:30 還有下午供應,甜品亦有好幾款; 況且,在梅窩下午約 3:00pm

等到影完 Hello Kitty 才幫襯吧!
 我問店員,甜品係咪賣哂?!
店員話係呀!
 果然好快賣哂!

原來 2:30~5:30 還有下午供應,甜品亦有好幾款;
況且,在梅窩下午約 3:00pm 才食飽海鮮午餐,根本我尚未肚餓,經過也不想錯失機會!
第三次幫襯,是為了物色新鞋過新年!
恰巧!我走到第一間名牌鞋店已買到心頭好嘞!
所以,Shopping 後有充裕時間慢慢嘆杯熱咖啡,食一件甜品呢!
Menu
付款後,店員隨即給予號碼牌,等店員送上食物。
Hot Matcha Latte (Regular size) $48
就算用上紙杯亦不馬虎,同樣有心形拉花!
  口感順喉,入口甘中帶甜!
Hot Matcha Latte
Yuzu Poppyseed Cake $30
混合罌粟籽,每一口也充滿輕微的嚼勁,蛋糕鬆軟濕潤,甜度適中!
Yuzu Poppyseed Cake
Hot Hojicha Latte (Regular size) $48
入口溫熱,甘甜平衡,比我預期甜!
Hot Hojicha Latte
Matcha Cream Roll $52
蛋卷質感鬆軟綿密,抹茶忌廉柔滑不甜膩,抹茶味輕盈!甘味遠比 Hot Matcha Latte!
Matcha Cream Roll
Hot Latte (Regular size) $42
傳來咖啡香,入口溫熱,綿滑細膩!甘香醇厚!

一杯咖啡配一件甜品,最好不過的下午茶!
Hot Latte
Earl grey tea burnt cheese cake $60
當日的期間限定口味是 Earl grey tea 伯爵茶芝士蛋糕,輕微的茶味或多或少都可以減輕甜膩感!
芝士味濃郁,而質感頗為挺身!
2023-08-05
$78 (Tea)
Hot Matcha Latte
Hot Hojicha Latte
Hot Latte
2024-04-12 196 views
第一次寫食評,過往一些不好吃的的餐廳也很少有動力去寫負評 。但這間Cupping Room的食物及飲品,服務態度及衛生環境,都令我感到十分失望 。首先咖啡顏色十分淡,味道也很淡,根本不是flat white 的濃濃咖啡味 。用紙杯保溫欠佳 。更恐怖的是他的肉醬意粉,比快餐店的還要差,毫無賣相可言,上面燒芝士燒焦了,送上枱時有一些臭味 。 實在嚇了一跳。衛生方面,送上的匙羹及叉都是有污跡明顯是沒有洗過的洗不乾淨,衛生情況欠佳咁不要說毫無服務可言,其他的問題已經掩蓋這部份 。 另外價錢亦十分貴,完全不值。永遠不會再幫襯這間分店了,其他的分店咖啡沒有很差,非常不愉快的經歷 。

2024-04-12
$150 (Lunch)
2024-02-04 398 views
沒有心理準備下見到唔使排隊入嚟的舖頭,入到嚟係木調+工業水泥風?幾新潮,估唔到outlets都有依啲咁Chill嘅地方🤣算係開心大發現,上嚟推薦俾大家☺️我哋叫咗兩個意粉,一個係蜜汁蒜香大蝦意粉,一個係肉醬意粉。由於實在太肚餓,冇影相已經即刻食晒🤣比較推介大蝦意粉,有驚喜,蝦已經剝晒殼,去曬蝦線,啱晒我呢啲懶人!上邊有啲炸蒜,夠晒鑊氣同香口。🦐🦐🦐肉醬意粉就偏一般,可以試其他。嘢食方面嗌咗杯人氣之選,椰香抹茶鮮奶咖啡,底下係抹茶加椰漿,第二層係鮮奶,最頂係咖啡,充滿Layered,啱晒我依啲港女打卡!另外叫咗一杯Latte,味道偏酸甜,橙香莓果牛奶朱古力味,不錯。🍵🍵 工作人員態度也唔差,問問題都有耐心回答,上網睇不明點解咁多差評,可能有認真檢討,係東涌飲啡輕chill嘅不二之選🫶🏻❤️畢竟是outlet,已經相當不錯,有新年氣氛🧧🏮🏮

我哋叫咗兩個意粉,一個係蜜汁蒜香大蝦意粉,一個係肉醬意粉。
由於實在太肚餓,冇影相已經即刻食晒🤣
肉醬意粉就偏一般,可以試其他。

係東涌飲啡輕chill嘅不二之選🫶🏻❤️
畢竟是outlet,已經相當不錯,有新年氣氛🧧🏮🏮
  • 椰香抹茶鮮奶咖啡
2024-02-01 246 views
證明公司管理真係好重要未見過一間cafe係全部staff都可以咁唔friendly睇住有個staff一路沖咖啡一路按電話 真係世界級然後落單個staff仲要好似差佢錢咁 擺出一副得未嘅樣子仲要找錢嘅時候係背住我同後面嘅staff傾計好老實 五十幾蚊杯咖啡都唔算係平其他平價少少嘅連鎖cafe服務同食物質素都應該好過佢但服務真係同大排檔有得比真係貼錢買難受最後仲要就黎收工嘅時候啲staff係用非常唔友善催我地快啲走…
證明公司管理真係好重要

服務同食物質素都應該好過佢
但服務真係同大排檔有得比
真係貼錢買難受

最後仲要就黎收工嘅時候
啲staff係用非常唔友善催我地快啲走…
2024-01-06 225 views
嚟咗幾次東涌先發現竟然有間精品咖啡Cupping room,之前都聽過一直冇機會試,三四點行街行到攰,想搵間coffee shop坐吓,食件蛋糕簡直一流!服务好好,店員超有禮貌,而且出品都唔錯 ,mocha好飲,不會太甜冇咖啡味,賣相又靚。環境都舒服闊落,用餐時間有90分鐘蛋糕都高質,賣相都好吸引,可惜得一個人黎,如果唔係會想試埋其他。臨走前先見到原來仲有野食,下次會xv再嚟試吓意粉同手沖咖啡。 推介朋友嚟一起飲啡打卡!

環境都舒服闊落,用餐時間有90分鐘

推介朋友嚟一起飲啡打卡!
  • Mocha
2024-01-02 123 views
紅日同老公行商場,早左到發現商場鋪頭未開門,即刻上open rice睇下有咩好食,見到有手沖有意粉,黎到又唔洗排隊,決定試試佢,見到大蝦意粉好吸引但係老公唔食得墨汁但係落單唔記得講,黎到先醒起唸住膽粗粗問下可唔可以換,紅色頭髮姐姐好好人即刻話幫我轉過份普通意粉,落單又提醒我地個意粉有少少辣可唔可以接受,非常貼心。唸住嘆返杯手沖咖啡,姐姐介紹嘅Geisha十分好味,酸甜度高,味道豐富好滿足嘅聖誕節假期,咖啡好好飲,誠意推介,有服務的Cafe,百幾蚊依個價錢黎講值得嘅

大蝦意粉
大蝦意粉
2024-01-01 113 views
今日去咗好少去嘅東涌行街,坐得舒服,又可以傾下偈,所以今日特登又過嚟坐吓慢活一下!今次叫咗以下呢三樣嘢:蒜香大蝦意粉,焙茶鮮奶,同埋藍莓芝士蛋糕🌟蒜香大蝦墨汁意粉 $158有三隻大蝦,意粉上面有放上炸過嘅蒜粒,個汁好濃好好食🤤,下次嚟都會想再叫。🌟焙茶鮮奶 (L) $55普通,可以飲其他,熱飲唔係好夠熱,焙茶味唔夠濃,但個賣相係幾靚嘅!🌟藍莓芝士蛋糕 $58賣相都好靚!個餅底唔夠脆,正常發揮!芝士味唔算濃,尚算好食😊但性價唔高。另外值得一讚嘅係,職員見我有一架BB車立即幫我安排一個比較寬闊嘅座位,10分好!👏🏻

🌟蒜香大蝦墨汁意粉 $158

🌟焙茶鮮奶 (L) $55

🌟藍莓芝士蛋糕 $58
賣相都好靚!個餅底唔夠脆,正常發揮!
芝士味唔算濃,尚算好食😊但性價唔高。

2023-12-18 110 views
今日原本放假開開心心去商場行街shopping,行咗一段時間都攰啦,想食啲嘢見呢一間coffee shop開咗冇耐,想去試吓。我哋坐嗰個位係接着上面剛剛客人走嘅位,店員只是收回碗碟,沒有清潔過枱面,枱面遺留好多上手嘅碎屑….最後都係我哋自己清理之後去坐…因為根本都冇人理我哋…可能佢哋太忙點餐嘅時候要出去櫃檯,我想講個Menu蒜香海鮮意粉係冇指名道姓有辣的,但係食落去辣嘅程度係非一般人可以食到嘅辣。朋友真係食唔到咁辣,就向店員查詢,因為「Menu冇寫明佢係辣」,朋友提議可否轉換另一份走辣的又或者轉其他。居然店長嘴臉態度10分差,還說了一句「咁你而家想點呀?」我知道間舖唔係你嘅,但我地都唔使受你氣㗎?最後上OpenRice先見到,原來呢間舖已經有好多評論話服務好有問題。本人證實絕對真實!
今日原本放假開開心心去商場行街shopping,
因為根本都冇人理我哋…可能佢哋太忙

我知道間舖唔係你嘅,但我地都唔使受你氣㗎?