Restaurant: Dab-pa (K11 Musea)
Terms & Details:
2022-05-25 518 views
🌹在尖沙咀食午餐,選擇很多,路過見到一間中式餐廳,停低下來發現它是我收藏的食店《稻城京川滬》,望入食店環境ok,便順便入內探店,享受我的午餐。食店環境有空間感,雖然是低沉的色調,但可以放鬆心情食個飯。🌹午餐有數款選擇,點餐選了京蔥炒牛肉配白飯及茶,收費$146,在充滿藝術觀感的商場K11 Musea差不多了!京蔥牛肉⭐️⭐️⭐️京蔥香口,牛肉不硬白飯⭐️⭐️⭐️正常鐵觀音茶⭐️⭐️稍淡個人評分食物味道飲品環境衛生抵食回頭率

京蔥牛肉⭐️⭐️⭐️

食物味道

飲品

回頭率

2022-05-17
🐣Encore 既好食中式餐廳🍴🐣稻成京川滬 📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B111號舖環境:🐣🐣🐣🐣🐣服務:🐣🐣🐣🐣🐣上次黎呢間餐廳食tea set 感覺好良好👍🏻👍🏻野食又靚又精緻又好食😋今次特登黎試下佢既招牌菜酸菜魚😝🌸2人餐 $498包一前菜 一主菜 一菜 一甜品 前菜我地選左尖椒皮蛋 味道:🐣🐣🐣🐣🥚主菜我地選左酸菜魚👍🏻👍🏻👍🏻味道:🐣🐣🐣🐣🐣另加 紫薯粉 $38酸菜魚不愧為招牌菜,好好食👍🏻👍🏻魚好滑👍🏻👍🏻酸辣度剛好👍🏻蔬菜選了炒四季豆味道:🐣🐣🐣🐣🥚甜品係名叫胭脂既mousse👍🏻👍🏻味道:🐣🐣🐣🐣🐣打卡一流👍🏻👍🏻🌸蟲草花炒翡翠苗 $92味道:🐣🐣🐣🥚🥚🌸雞絲粉皮 $62味道:🐣🐣🐣🐣🥚🌸白飯x3 $45🌸餐前小食 $18🌸茶介 $32(4人)推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣$216 Per head
🐣Encore 既好食中式餐廳🍴🐣

味道:🐣🐣🐣🥚🥚

🌸雞絲粉皮 $62

🌸白飯x3 $45
🌸餐前小食 $18
🌸茶介 $32(4人)

推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣

$216 Per head
2022-05-06 524 views
經過見到K11 Musea 開咗間新分店,所以趁着星期五放工去試吓。.本身冇訂枱,排隊安排有啲混亂,啲客堆喺一個位等,不過都係等咗10分鐘左右就入到去。.今次散叫咗一個酸菜魚,同埋夫妻肺片。.酸菜魚分量可以,佢有啲蠟燭仔燒住去保持溫度。味道方面,偏酸偏甜,個人還可以接受。.夫妻碎片味道唔錯,但係份量比較少。.另外,除左+1 之外,佢都會收茶芥費同埋小食費,所以埋單兩個人都要4百幾蚊。.呢間分店新裝修,環境都算幾好。
今次散叫咗一個酸菜魚,同埋夫妻肺片。
夫妻碎片味道唔錯,但係份量比較少。
呢間分店新裝修,環境都算幾好。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$210 (Dinner)
2022-04-30 529 views
平日去夜晚去walk-in就入得 環境寧靜又舒服 咁岩朋友話上次聽我講食過呢間好食 趁無乜人擇日不如撞日就入去食。叫左2人餐 有鐵觀音 一個小食 一個小菜 一個主菜 2碗白飯 我地揀左 淆肉,四季豆,酸菜魚。 其實甜品之前食過 有燉嘅椰汁唔記叫咩名 超好食不過今次無叫 怕太飽。每一碟份量都好夠食 仲好好味 真係值得一試!酸菜魚極級推介 如果食水煮魚可以加紫薯粉 好好食😋
不過今次無叫 怕太飽。

每一碟份量都好夠食
酸菜魚
四季豆
2022-04-28
$200 (Dinner)
酸菜魚
四季豆
餐廳環境超級靚,雖然佢係食川菜,但係佢嘅裝修完全有別於一啲中式嘅傳統餐廳,餐廳分開唔同嘅區域,有一啲小小嘅包廂,如果大家想坐最靚嘅圓形枱包廂嘅話,記得預約嘅時候同職員講定(但係由於我哋去嘅日子仲有二人限聚令,所以唔能夠坐喺爆箱入邊,不過餐廳其實每一個位都係打卡位🐣環境:🐣🐣🐣🐣🐣服務:🐣🐣🐣🐣🐣有啲餐廳嘅菜式太精緻,我哋會分開兩個post去介紹佢嘅食物❤️西式嘅Tea set我哋食得多,中式嘅Tea Set都食過,但係呢一個川菜嘅fusion Tea set真係好特別又好好食😋🌹二人Tea set $298+10%咸點🌸 川麻胡椒蝦球🌸 水晶肴肉🌸 蘿蔔絲酥餅🌸 麻辣皮蛋 鹹點全部都好好食,蝦球炸得好香👍🏻👍🏻 水晶肴肉凍上,賣相好吸引,點少少醋食好正好開胃。而蘿蔔絲酥餅入面超多蘿蔔絲,炸到外脆內軟☺️☺️最特別係個麻辣皮蛋,佢用一隻杯仔裝住,皮蛋咸咸地又辣辣地😋😋😋非常惹味甜點🌸 薑汁撞奶泡芙🌸 楊枝甘露🌸 龍井曲奇🌸 雜莓醬朱古力慕絲佢嘅甜點一啲都唔會太甜,而且配搭好特別,中西合璧。薑汁撞奶泡芙,融合咗中式嘅薑汁撞奶同西式嘅泡芙,一咬落去,滿滿既薑汁撞奶飛晒出嚟😋😋真係有種好幸福嘅感覺☺️

環境:🐣🐣🐣🐣🐣

🌸 薑汁撞奶泡芙
🌸 楊枝甘露
🌸 龍井曲奇
🌸 雜莓醬朱古力慕絲
佢嘅甜點一啲都唔會太甜,而且配搭好特別,中西合璧。
薑汁撞奶泡芙,融合咗中式嘅薑汁撞奶同西式嘅泡芙,一咬落去,滿滿既薑汁撞奶飛晒出嚟😋😋真係有種好幸福嘅感覺☺️☺️
龍井曲奇好清好香。而楊枝甘露亦都好足料,入邊有好多芒果粒同埋西柚絲😙😙雜莓朱古力慕絲嘅朱古力係好純嘅朱古力,少少苦苦地,再加上雜莓嘅配搭好完美😙

Tea set 包左兩杯咖啡或者茶,我哋選擇左earl grey 同龍井☺️

🌸胭脂(玫瑰蒸斯 雜華 香草政瑰汁)$128
味道:🐣🐣🐣🐣🐣
呢個甜品係慕斯,根據餐廳官網既建議😋😋
首先在慕斯上噴灑自家製可食用玫瑰味香水,沐浴在清甜香氣芬芳裡。接著用化妝掃輕點覆盤子粉末在慕斯上,感受奇妙樂趣。最後品嚐柔滑的奶酪慕斯淋上覆盆子果凍和玫瑰花瓣層次交錯,回味無窮😋😋
呢一個甜品可以講話又好睇又好玩又好食😙😙如果有朋友生日打卡影相真係一流,咁靚嘅甜品竟然都咁好味😋真係好開心🥳

呢一間餐廳環境佈置好特別,恍如入咗一個洞穴用餐,而且菜式都好精緻,本身對咁靚既食物期望唔係好大,反而去到真係好有驚喜。
佢最出名係酸菜魚,我哋今次冇試到,下次我哋會book佢嘅圓形枱試一次佢嘅signature菜式☺️
今日要外出捉住K11 Musea的coupon就快到期的尾巴,選擇食川菜。首先喜歡店內環境好舒服和店員服務態度真的非常之好👍🏻今日我兩點了兩個午市套餐,「荔枝咕嚕肉」同「麻婆豆腐」,另外套餐可加$38要多碟小食「重慶辣雞翼」。等大約10分鐘便上「重慶辣雞翼」,雖然小食,但係份量都唔少,呢碟雞翼非常惹味好食😋味道有點似「土匪雞翼」但這個更香,加上脆皮和麻辣,即時令我胃口大開。「荔枝咕嚕肉」清的味道脆的肉(肉質比較硬,如果軟些會更好)😋「麻婆豆腐」香滑得不得了😌麻辣度適中,我碗白飯巳經差不多見底了😋😋😋大滿足因為有$50 Coupon可以扣,所以這午餐是剛好$200。我一定會再去食✌🏻

荔枝咕嚕肉
麻婆豆腐
重慶辣雞翼
麻婆豆腐
重慶辣雞翼
大地色系打卡餐廳 Chill 住享受 High Tea未行到埋去已經被餐廳外的設計吸引以大地色系為主調餐廳每一件擺設佈局都好吸引眼球😍完全喺我杯茶🥰未開始食已經同閨蜜瘋狂打卡😛High Tea 上桌更加影唔停🤣好靚呀😍個 High Tea Set 更加件件美不勝收令人捨不得將它吃下肚味道也沒令我們失望連嘴刁嘅閨蜜都大讚好味😋每次帶她試新餐廳,她都好挑剔今次是難得一次得到她讚賞🥳Garden Breeze Afternoon Tea Set🔸薄切牛扒三文治配松露醬Steak Sandwich Black Truffle Mayo🔹滬式涼拌煙燻豬腩肉Shanghai Style Pork Belly, Fig, Spicy Garlic🔸玫瑰露酒醉鴨肝醬配紅棗凍Duck Liver Pate, 'Mei Kuei Lu' Red Date Jelly🔹腰果鳳凰擂皮蛋Chilli, Pepper, Century Egg, Ginger, Cashew🔸龍井曲奇Longjing Tea Cookies🔹紅寶石朱古力Ruby Chocolate Truffle, Raspberry 🔸黑。白B
大地色系打卡餐廳 Chill 住享受 High Tea

個 High Tea Set 更加件件美不勝收
令人捨不得將它吃下肚
味道也沒令我們失望
連嘴刁嘅閨蜜都大讚好味😋
每次帶她試新餐廳,她都好挑剔
今次是難得一次得到她讚賞🥳

🔸龍井曲奇
Longjing Tea Cookies
🔹紅寶石朱古力
🔸黑。白
Black Sesame Sponge Cake, White Chocolate
🔹秋
Sweet Potato Pudding, Ginger Jelly, Apple

套餐奉送咖啡或茶
Set Served with coffee or tea

$438 for 2 persons

套餐優惠 +$100 可享杏雲兩盅
+$100 enjoy Chinese Almond, Red Date, Wolf Berry, Brown Rice Tea for 2

稻成京川滬 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B1111號舖
2022-02-25 530 views
雖然疫情嚴重,但偶爾都需要對自己好一點。去到K11 Musea發現新開左一間稻成,稻成,出名酸菜魚,好似都有幾間分店,我認為佢哋個酸菜魚都可以入選全港前五,所以今次一見到有稻成就情難自禁行咗入去。結果真係冇令我失望,間稻成同其他分店嘅風格好唔同,好似入咗個山洞一樣,好有設計感,可能係配合呢個商場嘅特色。成個用餐氣氛都好唔錯。正題就係啲食物, $100唔使有個小菜lunch set,食佢哋最出名嘅酸菜魚,一大盤都只不過係百零蚊,非常高性價比,喺K11 Musea依個地方可以講得上係難能可貴而且味道一啲都唔走樣,啱晒我口味。Very Good💪

而且味道一啲都唔走樣,啱晒我口味。
Very Good💪
稻成酸菜魚
辣子雞
2022-02-25
$130 (Lunch)
稻成酸菜魚