Restaurant: Dab-pa (K11 Musea)
Terms & Details:
2023-07-08 265 views
我們今年在這裡慶祝了我媽媽的生日,但卻沒想到有如此差勁的用餐體驗。我們之前預訂了7:30的座位,但是一直等到了8:15才能入座。店外及附近完全沒有安排可以坐下等候的位置,老人家亦無力久站。結果陷入一個尷尬的場面。帶著兩隻狗,臨時轉餐廳亦有難度。此外,菜式的味道也不盡如人意,我們叫了一個四人餐。水晶肴肉極咸,豬肉極甜,酸菜魚也沒有太大的特色。不知名氣從何而來。價格方面也比較貴,份量又少。最讓我們無法接受的是,侍應突然在狗的頭上上菜,嚇到了我的狗,導致熱湯淋到了我的家人。侍應只是稍微道了一句歉,連毛巾或紙巾亦沒有提供,我們只能自行清理。雖然我們已特意放一張大椅子隔開了狗,但是侍應仍然堅持在狗的頭上上菜。我們心想,難道餐廳沒有訓練侍應不能於顧客頭頂上菜?作為中菜館不是常識嗎?這次淋到的家人,幸好有袋擋隔大腿,否則可能要離場就醫了。總體而言,就算帶狗外出用餐困難,我們亦暫時不會考慮再次在此用餐。無論食物還是服務均是災難性等級。

咸到爆的肴肉
茶餐廳級酸菜魚
極甜的豬肉

四人餐但雞肉只有手掌般大的份量,用餐場面一度尷尬
超過五十大洋一杯但薏米一直卡在飲管

2023-07-07
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 無一樣好食
約同事晚飯,同事雀躍地提議去吃酸菜魚,大家舉腳贊成。幾年前,和同事們到廣東佛山工作住了三個月,是我第一次接觸酸菜魚這件事。一大個碟(其實大得可以說是一個盤),滾著湯,新鮮河鮮,有酸菜有辣椒,外表辣過內在,加粉皮或薯粉,一大盤已夠四個人吃,旁邊再點三兩個小食已經十分滿足,價錢更十二分親民,原來那間是廣東的連鎖酸菜魚餐廳,享負盛名。那三個月的時間,我們一星期至少去吃一至兩次。佛山回來,慢慢發覺酸菜魚這文化開始在香港出現,當然心思思想去尋找那些往昔的味道。不知怎樣解釋,試過好幾間,可能是廚師背景或手法不同,又或是調味、河鮮的選擇,總之就找不到我覺得好吃的,可能真是嘴巴吃刁了。今次來到稻成,中肯地說,依然不是我在追尋的味道,但已是我在香港吃過較好的一個酸菜魚,滿意的。一如餐廳的slogan:「好食不止酸菜魚」,他們的其他出品,細致、用心,賣相、味道都好。要吃酸菜魚,這餐廳是一個可以的選擇。
Type of Meal
Dinner
2023-02-23 1051 views
稻成京川滬(3.5/5分)K11 Musea行街竟然揾到一間好好食又夠辣既酸菜魚餐廳柔和裝潢設計古典風格 ,氛圍平靜微妙稻成融合了北京同四川兩大菜系風格同特色招牌酸菜鮮鱸魚魚肉厚身大舊,新鮮嫩滑 湯底酸酸辣辣加碗飯真係一流平時好少會食到酸菜魚會係咁夠辣 係暫時食過最惹味既酸菜魚好食不只酸菜魚仲有其他中菜味道都唔錯餐廳內有一間獨立房for寵物,pet friendly獨立房最低消費$1000適合多人寵物聚會一個非常適合女仔打卡,傾偈食野既中菜館
稻成京川滬
(3.5/5分)

K11 Musea行街竟然揾到一間好好食又夠辣既酸菜魚
餐廳柔和裝潢設計古典風格 ,氛圍平靜微妙
稻成融合了北京同四川兩大菜系風格同特色
招牌酸菜鮮鱸魚
魚肉厚身大舊,新鮮嫩滑
湯底酸酸辣辣加碗飯真係一流
平時好少會食到酸菜魚會係咁夠辣
係暫時食過最惹味既酸菜魚
好食不只酸菜魚
仲有其他中菜味道都唔錯

適合多人寵物聚會
一個非常適合女仔打卡,傾偈食野既中菜館

2023-02-22 803 views
金黃色的米飯粒粒分明,均勻混合了醬油、雞蛋、香蔥、蝦以及帶子,配料豐富,不油膩,每一顆米飯都散發著香氣。金銀蛋炒波菜苗看起來做法簡單、但要保持著脆度和清爽口感,並不容易。金銀蛋及適量的調味加入會令這菜苗的層次感更加豐富,同時,會凸顯了波菜苗同金銀蛋的原味。但這道菜算不過不失。黃金蝦球的外皮脆口,食起來爽脆,同時口感都細膩。其次,黃金蝦球的內部蝦肉鮮嫩,其口感柔嫩而不老。更為重要的是,鹹蛋黃配合酥脆外皮和蝦肉鮮嫩口感融合一起,既有淡淡的甜味,又帶有咸香味,令人回味。紅燒肉的肉質不錯,脂肪和肉比例,雖則脂肪佔多,但比例恰到好處,肉質嫩滑,口感上,入口即化,唔會有油膩,並散發淡淡肉香。其次,紅燒肉醬汁非常入味,烹調過程中加入了糖,融合了醬汁中的各種香料和調味料,令味道更加融洽,彰顯出獨特的風味,令人回味。

但這道菜算不過不失。

黃金蝦球
招牌紅燒肉
稻成炒飯
金銀蛋炒波菜苗
2023-02-09
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
黃金蝦球
招牌紅燒肉
稻成炒飯
  • 招牌紅燒肉,稻成炒飯
2023-02-13 661 views
難得約好耐冇見嘅朋友,去到就點幾款招牌菜,結果全部都超難食。🤮🤮🤮🤮服務態度非常差,十點鐘閂門,八點九就開始趕人走。係咁走埋嚟收哂人啲碟,枱上面有碟餸剩返兩舊,個侍應走埋嚟迫人夾哂佢😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫,嗰先九點三咋🥴🥴🥴全部食物都超難食,羊腩煲先古怪,竟然唔係用煲上😳😳😳然後係超大舊,根本食唔到。其實如果唔係服務態度咁差我都唔會唔樣上黎comment,唔會再去。
2022-12-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2023-02-05 594 views
我哋點咗一隻填鴨,十分之難食,啲皮一啲都唔香唔脆,好似放咗大半日咁我哋加咗$88, 要鴨殻豆腐湯!個湯只係得幾舊鴨骨. 點會係一隻鴨殼十分之失望係我食過最難食嘅填鴨其他餸都只係麻麻,不值一提

十分之失望

係我食過最難食嘅填鴨

其他餸都只係麻麻,不值一提
2022-12-31 636 views
只吃了酸菜魚和燒羊腩。酸菜魚味道不過不失,但燒羊腩十分驚喜。外面相當鬆脆,入面鬆軟多汁。味道恰到好處,是值得推介的一道菜。價錢方面,羊肉本身都不是便宜,所以花200多吃這道菜,有這個分量,算是性價比偏高了。
2022-12-23 455 views
而家好ᕼIT酸菜魚。。我就好怕食酸菜。。所以有啲怕食。。但我每次都會食水煮魚。。細食嘅我又想食又食唔晒。。所以次次搵大食嘅人陪我食。。呢間喺K11新開。。裝修有啲似摩洛哥ᖴEEᒪ嘅。。但佢係中餐。。一開個陣已經畀佢吸引左。。我俾佢啲裝修吸引到之餘。。佢啲嘢食都好好食。。又好精緻。。貌相超級吸引😋😋食物個味道都係好好嘅。。我平時經過見到都勁多人排隊。。我今次就好好彩去到唔使排就入得👍🏼👍🏼不過都係ᗷOOK咗枱穩陣啲😀..🐟招牌水煮鱸魚片🐏恭親王京燒羊腩🥬金銀蛋小菠菜苗..📍 稻成京川滬 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B111號舖..@dabpa.mcc ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hk
而家好ᕼIT酸菜魚。。
我就好怕食酸菜。。所以有啲怕食。。
但我每次都會食水煮魚。。
細食嘅我又想食又食唔晒。。所以次次搵大食嘅人陪我食。。
呢間喺K11新開。。裝修有啲似摩洛哥ᖴEEᒪ嘅。。
但佢係中餐。。一開個陣已經畀佢吸引左。。
我俾佢啲裝修吸引到之餘。。佢啲嘢食都好好食。。
又好精緻。。貌相超級吸引😋😋
食物個味道都係好好嘅。。
不過都係ᗷOOK咗枱穩陣啲😀
🥬金銀蛋小菠菜苗
📍 稻成京川滬 (尖沙咀)
@dabpa.mcc
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#dabpamcc#tsimshatsui#tsimshatsuifood#k11musea#k11museafood#k11museafood#k11musea美食#稻成京川滬#尖沙咀美食#水煮魚
2022-11-20 676 views
👍🏻Good餐廳裝修唔錯簡單而顯得高貴☺️離里間餐廳已經有3次以上 值得試嘅係酸辣魚+煨雞麵 真係真係要試☺️而辣嘅唔算太辣食唔到辣嘅朋友就唔使擔心服務態度非常好👍🏻👍🏻價錢方面大家睇法各有不同就唔多提😝我的介紹去到里度先😙😙😙
👍🏻Good
糯米燒賣
煨雞麵
招牌酸菜鱸魚
2022-11-19
$100 (Tea)
糯米燒賣
煨雞麵
招牌酸菜鱸魚
2022-11-16 519 views
四個大人一個bb 想食中菜,又唔想太公式去酒樓,都會㨂去稻城。媽媽視覺*餐廳服務員會細心關心, 會畀多份餐具夾餸畀bb,入門口前已經會拎定bb櫈大大碟嘅辣子雞雞件冇骨入味香口胡椒蝦貪得意叫雖然胡椒味唔係好出,但係蝦好大隻數量又夠多每人食兩三隻蝦都夠 外賣都叫過無數次嘅素炒,清新可口 片皮鴨唔招牌肉感厚份量取勝 必食嘅菜螃蟹,大碟新鮮整體又平又抵食,服務員態度誠懇。上菜仲熱辣辣一家大細或者兩口子都大力推介 。好快佢又裝修,唔知裝修完食物都唔好質素會唔會變呢?

媽媽視覺*

辣子雞

大大碟嘅辣子雞
雞件冇骨入味香口

胡椒蝦貪得意叫
雖然胡椒味唔係好出,但係蝦好大隻數量又夠多
每人食兩三隻蝦都夠

外賣都叫過無數次嘅素炒,清新可口

片皮鴨唔招牌
肉感厚
份量取勝

必食嘅菜螃蟹,大碟新鮮

整體又平又抵食,服務員態度誠懇。
上菜仲熱辣辣
一家大細或者兩口子都大力推介 。

好快佢又裝修,唔知裝修完食物都唔好質素會唔會變呢?
辣子雞
2022-11-10 360 views
朋友生日🎂一行三人來到位於尖沙咀 K11 Musea 吃特色中菜🤤餐廳食物多元化,融合了北京、四川、上海菜的風味特色,除了傳統菜式,還有非常特別的甜品! 平日晚上來到看見門口大排長龍,幸好我們有預訂座位! 我們點了:⁡ 招牌酸菜鮮鱸魚 $238🫶🏻因為朋友不太能吃辣,所以我們點了 BB 辣,店員很好,特地替我們走了乾辣椒。湯頭鮮甜,酸度剛好,是口味較清新的酸菜魚🌶️如果嗜辣的朋友可以加點薯粉,相信味道一定會更加相襯! 酒糟醉雞 $88酒味不太濃,雞件相當滑嫩,但份量太少,平均每人只有兩件。雞絲伴粉皮 $62🫶🏻清新爽口的開胃菜,調味剛剛好。黑椒和牛炒飯 $168 🫶🏻飯粒粒粒分明,煙韌有咬口。微辣,能夠吃到濃烈的黑椒香氣、和牛的油香。金銀蛋小菠菜苗 $98相對來說較普通的一道菜🤣春 $148 🫶🏻🌹造型100分的甜品:玫瑰慕絲、雜莓、香草玫瑰汁以一種意想不到的形態呈現,個人10分推介,玩得又食得! ⁡一間非常適合女仔打卡chitchat 的餐廳,所以有些菜式都忘了拍照🤣🤣

我們點了:
⁡ 招牌酸菜鮮鱸魚 $238🫶🏻

酒糟醉雞 $88
酒味不太濃,雞件相當滑嫩,但份量太少,平均每人只有兩件。

雞絲伴粉皮 $62🫶🏻
清新爽口的開胃菜,調味剛剛好。

黑椒和牛炒飯 $168 🫶🏻

金銀蛋小菠菜苗 $98
相對來說較普通的一道菜🤣

春 $148 🫶🏻
🌹造型100分的甜品:玫瑰慕絲、雜莓、香草玫瑰汁
以一種意想不到的形態呈現,個人10分推介,玩得又食得!

• 招牌酸菜鱸魚
2022-11-05 351 views
K11 Musea 內的稻成京川滬,星期日的午市套餐超有水準,性價比相當高!所以星期一帶朋友試試晚餐☺️可能因為期望太大,是有少少失望的!雞絲伴粉皮、稻成王鴿、紫淮山素小炒及酒釀桂花丸子有正常水準,我個人最欣賞的反而是稻成炒飯,用料豐富,炒飯粒粒分明,也不油膩,下次來要encore及試試這裏著名的酸菜魚☺️
2022-10-30 293 views
K11 Musea 內的稻成京川滬,難得星期日都有午市套餐,挑選了紅燒黑毛豬肉(有六大件及六隻鵪鶉蛋,好入味)、乾燒蝦球(四件超爽口美味的大蝦,醬料少少酸、少少辣、調味非常好,十分開胃)及XO醬爆炒龍躉班片(份量就是晚餐的一碟餸菜那麼多,不會因為是午市套餐而減份量,也美味可口👍)尖沙咀開餐又多一個選擇☺️
2022-10-30 229 views
呢間餐廳成日都排長龍,上個禮拜咁啱冇乜人,終於有機會試到佢哋嘅酸菜魚😍 條魚好滑而且都有好多舊,建議大家加埋個煙韌薯粉👍🏽 夫妻肺片都好正,啲辣汁仲可以另上!餐廳每個服務員都好有禮貌,最緊要係坐得舒服🤑: 平均每人$200

🤑: 平均每人$200
2022-10-24 241 views
田園波西米亞風中餐廳稻成京川滬 (K11 Musea)___________________________今日又黎到K11 Musea 稻成京川滬食中菜,呢間餐廳充滿住田園風的中國餐廳~~~小編今日Order了麻婆豆腐 ($88),老乾媽炒牛肉午餐($138)。食評: 麻婆豆腐:麻婆醬汁香口,豆腐嫩滑,味道不辣,適合香港人口味~~老乾媽炒牛肉: 味道香口,牛肉嫩滑,配上老乾媽醬料,味道偏咸,但不辣,好味~~
田園波西米亞風中餐廳

稻成京川滬 (K11 Musea)

___________________________

食評: