2017-08-07 162 views
話明是Semi buffet lunch, 沙律、芝士及甜品都是任食的。選擇貴精不貴多: 沙律菜、大蝦青瓜薯仔沙律、番茄配水牛芝士、西班牙火腿等。材料整體尚算新鮮,至愛餐廳提供的番茄醋汁,相對一般沙律醬低脂健康,酸酸的味道亦十分開胃。沙律撈上惹味咸香十足的炸煙肉粒後更生色不少。甜品方面,除了有港女至愛的多款顏色味道的馬卡龍之外,還有數款蛋糕選擇,朋友選了朱古力海綿蛋糕。海綿蛋糕上有白濃朱古力忌廉,蛋糕口感鬆軟,最難得的是兩者甜道適中,沒有很膩的感覺。七成熟的牛扒剛剛好,一點也不靭。這個熟度的牛扒剛好鎖住肉汁的鮮味。淋上牛扒面的黑椒汁把牛扒味道提升到另外一個層次。拌碟的薯角也炸得甘香可口

2017-08-02 153 views
我真真正正放暑假了,暫時不用幫學生補習,不用溫書,是時候到我享受一下!這個星期日和媽媽來Dabyida歎個brunch!餐廳有個很大的bar area,晚上可以跟朋友飲杯,不過我們這次是來吃brunch,所以還是focus自助區多點!看看menu,先揀定main course,我選了西班牙黑毛豬配藍啤梨燒汁。自助區當然少不了有沙律菜,各款的沙律醬,麵包粒和煙肉碎!另外還有冷盤,各類凍肉如Parma ham,生牛肉,火腿和辣肉腸等等。還有不同的芝士,很豐富呢!主菜來到了,大大份的黑毛豬,一切下,竟然十分稔,肉質不會鞋口,藍啤梨燒汁帶有果香,更能帶出毛豬肉香。配菜薯角也不錯!Brunch還有一杯餐飲。最後,當然要在自助區拿甜品,吃件cake和馬卡龍,就十分滿足了!蛋糕的賣相也很精緻,很吸引!味道也不錯呢!就這樣,跟媽媽過了一個寫意的中午!
這個星期日和媽媽來Dabyida歎個brunch!

自助區當然少不了有沙律菜,各款的沙律醬,麵包粒和煙肉碎!

還有不同的芝士,很豐富呢!

配菜薯角也不錯!
Brunch還有一杯餐飲。

就這樣,跟媽媽過了一個寫意的中午!
2017-07-30
$250 (Lunch)
2017-08-02 128 views
平時放假瞓到黃朝百晏,今個星期日突然的起心肝早起做gym,做完又好肚餓,於是同fd子決定去食個brunch!我地去到棉登徑Dabyida,我一坐低,朋友已經衝去自助bar拎野食!呢個區係任食㗎!雖然自助bar唔算好大,但都有幾多野食,而且定時會添,一定唔會冇晒!沙律菜好新鮮,可以加上唔同嘅沙律汁或者黑醋,再加d麵包粒,正!我仲有唔同嘅cold cut,Parma ham係我最愛!辣肉腸都唔錯!主菜一共有六款,pizza、意粉、扒等等!我呢個食肉獸揀咗炭燒雪花西冷扒配黑松露燒汁!我比較喜歡medium rare!好香炭烤味,黑松露燒汁出色,牛扒有咬口,牛味香濃!最後食埋甜品,有好多款唔同嘅蛋糕,我拎咗綠茶朱古力和芒果慕絲蛋糕,甜度適中,唔會好漏!今次做gym又前功盡廢啦,食完先再減啦!

我仲有唔同嘅cold cut,Parma ham係我最愛!
辣肉腸都唔錯!

主菜一共有六款,pizza、意粉、扒等等!
好香炭烤味,黑松露燒汁出色,牛扒有咬口,牛味香濃!

今次做gym又前功盡廢啦,食完先再減啦!
2017-07-28
$250 (Lunch)
2017-07-29 150 views
難得木訥的男友提早下班,為我安排浪漫的晚餐,心中不免暗暗高興起來,很久都沒跟他這麼浪漫過。我最愛吃主菜前吃凱撒沙律,因為真的挺開胃。凱撒沙律的巴馬臣芝士絲很多,待攪拌後吃進嘴裡,芝士會增添不少沙律風味。麵包粒,煙肉,沙律菜加上凱撒醬汁,吃起來不會太鹹也不會太膩,清脆爽口。雖然平日我不愛中式的白飯,但西式的意大利飯我卻喜歡得很。那藏紅花蟹肉海膽意大利飯聽起來已覺得滿滿的海味,飯上鮮艷的海膽,在口溶化,好吃極了。加上蟹肉的鮮味,香濃的意大利飯,除了吃得很過癮之外,還很有飽足感。這麼好氣氛,當然要來一芳郁的clascio紅酒,紅酒配安格斯肉眼簡直是絕配。燒安格斯肉眼扒配黑松露燒汁一上桌看起來很好吃,五分熟的安格斯肉眼中間紅紅的,份量也不少,表面煎得有點焦,裡面的肉質仍是嫩的,一咬下很不錯,有一點嚼勁的口感,明顯就是肉質上乘的安格斯肉眼,搭配黑松露燒汁與芥末超對味。自家製橙酒班戟配雲呢拿雪糕的班戟相當的軟綿,而自家製橙酒包圍著班戟,小塊小塊的吃好是順口。搭上一旁的雲呢拿雪糕會讓嘴裡的味道多加點層次,班戟仔細品嚐會吃出淡淡的酒香,每一口都有不同滋味。

clascio

燒安格斯肉眼扒配黑松露燒汁

自家製橙酒班戟配雲呢拿雪糕

燒安格斯肉眼扒配黑松露燒汁
2K
2017-07-23 166 views
今晚行開尖沙咀,朋友問附近有冇間可以一邊食下野一邊飲下酒,可以傾計既地方,所以帶朋友到來一試佢地既意式西餐。燒頂級牛柳配啤梨汁(298):用上頂級既美國牛柳,肉質不但散發著牛肉既濃郁肉味,而且牛柳肉質非常嫩滑,入口香濃,加上啤梨汁,酸酸甜甜,簡直係將牛柳推上無人之景。自家製意大利芝士餅(62):芝士餅不但做得香軟鬆化,而且咖啡味濃香,芝士又打香滑,三者合計為一,食落有著意式既風味。自家製心太軟朱古力雪糕(62):自家製既心太軟,切開後朱古力不但從蛋糕流出,而且朱古力味非常濃香,十分香甜,入口散發比利時朱古力的味道。此外,我地經經理介紹開左枝紅酒,果然係入口濃香,紅酒味濃,非常岩配合牛扒食用。總括來說,這間餐廳價錢合理,食物又高質係大家必到之地。

總括來說,這間餐廳價錢合理,食物又高質係大家必到之地。

2017-07-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
2017-07-23 214 views
又係我大食妹出黎帶大家出黎搵好野食,今次去既就係為於尖沙咀既dabyida restaurant.火箭菜沙律(98):用上外國空運的火箭菜,食落不但新鮮爽口,而且爽脆無比,加上黑醋,酸酸甜甜,簡直係不可不食的餐前小菜。藏紅花蟹肉海膽意大利飯(218):蟹肉不但係用上新鮮的大蟹折肉來炒製,食落不但還保留著蟹肉的鮮味,而且海水味濃香,此外,海膽用上日本既馬糞海膽,海膽不但鮮甜,而且還有海水的咸味,配上蟹肉炒製,非常岩大家食。自家製橙酒pancake配雲尼拿雪糕(62):用上香橙襯托既pan cake,食落不但有著香甜既橙酒味,而且加上凍凍的雪糕,兩者二合為一,非常岩喜歡食雪粒同pan cake一試。最後,這裡坐位坐得不但舒服,而且環境十分冷靜,絕對係三五之己必到之處。

2017-07-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
2017-07-20 435 views
之前和朋友來過這間意大利餐廳吃lunch,十分美味,所以今天帶男朋友來吃晚餐。室內燈光柔和,環境清靜有格調,適合聊天和拍拖。我們點了意式薄切欖油生牛肉,藏紅花蟹肉海膽意大利飯,香煎吞拿魚扒配薄荷醬和橙酒班㦸配雲尼拿雪糕。另外因為主菜我們點了海鮮,所以我們點了一枝sauvignon blanc白酒,價值280元,味道爽口清淡之中帶點酸。意式薄切欖油生牛肉生牛肉上的火箭菜和芝士舖得滿滿的,還有一些切碎的生洋蔥。洋蔥能令生牛肉的味道增強,加上意大利黑醋,味道有點酸甜。藏紅花蟹肉海膽意大利飯超級喜歡這道菜,意大利飯粒彈牙有嚼勁,口感很好,而醬汁很creamy,令飯粒入口綿密。蟹肉份量比我預期的多,而且蟹膏味香濃。海膽蛋黃味濃,入口即溶。香煎吞拿魚扒配薄荷醬吞拿魚扒煎得恰到好處,最外圍煎熟而中間保持生的狀態。最外圍被黑胡椒點包裹著,味道有點刺激的香味。醬汁有意大利黑醋和薄荷醬,黑醋味道酸甜,令吞拿魚的魚味得以提升,薄荷醬偏甜,能帶出另一種風味。橙酒班㦸配雲尼拿雪糕這甜品很特別,班㦸是暖的,醬汁有橙香和一點打成蓉的橙肉,味道甜但有橙味的清新感覺。雪糕香滑,但溶得很快。冰冰的雪糕和暖暖的班㦸一起吃,
室內燈光柔和,環境清靜有格調,適合聊天和拍拖。

意式薄切欖油生牛肉

香煎吞拿魚扒配薄荷醬

橙酒班㦸配雲尼拿雪糕
甜品很特別,班㦸是暖的,醬汁有橙香和一點打成蓉的橙肉,味道甜但有橙味的清新感覺。雪糕香滑,但溶得很快。冰冰的雪糕和暖暖的班㦸一起吃,感覺很特別。
2017-07-18
Type of Meal
Dinner
平日夜晚同個朋友黎左呢間西餐廳我自己不嬲都中意有落地玻璃既餐廳 夠開揚同埋呢間樓底好高暗暗地既裝潢幾有格調😍😍⠀呢度booking唔算好full又夠靜好岩同朋友或者另一半黎放鬆下✌⠀Clasico white wine ($280)一黎嗌左支白酒😙🥂入口比較甜 好岩女仔飲 啲味係喉嚨慢慢出 清清地又酸酸地 都幾香💕平時好怕飲完白酒口腔裡面會變酸但呢個唔會👍🏿👍🏿首先嗌左兩款頭盤先⠀香草脆仁酥香槺蒜燒魷魚筒 ($132)個魷魚燒得岩岩好唔會乾唔會韌😋但只用碎蒜粒調味會有少少淡不過另一個好處係 淡淡地可以食得到原本個鮮味魷魚都幾爽口😎⠀香草蕃茄忌廉汁炒田螺 ($122)我地對呢個愛不釋手配個番茄忌廉汁好正🍅🍅個汁夠rich得黎唔會油膩上面有乾芝士片吊起成個菜既味🤤👍🏿不過伴碟既餅林左稍有啲失色所以就咁食 反而更好味呢個菜真係食唔停口😍😍⠀藏紅花蟹肉海膽意大利飯 ($218)意大利飯煮得少少硬但唔會難入口有意大利真risotto既feel🙈個汁好creamy 又係有乾芝士片做點綴 勁match👍🏿👍🏿平時risotto食到尾會見到好多油係碟但呢個完全冇 非常好❤️蟹肉同海膽都好多好鮮甜 大愛❤️
平日夜晚同個朋友黎左呢間西餐廳
我自己不嬲都中意有落地玻璃既餐廳 夠開揚
同埋呢間樓底好高
暗暗地既裝潢幾有格調😍😍

呢度booking唔算好full又夠靜
好岩同朋友或者另一半黎放鬆下✌

Clasico white wine ($280)
一黎嗌左支白酒😙🥂
入口比較甜 好岩女仔飲
啲味係喉嚨慢慢出 清清地又酸酸地 都幾香💕
平時好怕飲完白酒口腔裡面會變酸
但呢個唔會👍🏿👍🏿

首先嗌左兩款頭盤先

香草脆仁酥香槺蒜燒魷魚筒 ($132)
個魷魚燒得岩岩好唔會乾唔會韌😋
但只用碎蒜粒調味會有少少淡
不過另一個好處係 淡淡地可以食得到原本個鮮味
魷魚都幾爽口😎
香草脆仁酥香槺蒜燒魷魚筒

香草蕃茄忌廉汁炒田螺 ($122)
我地對呢個愛不釋手
配個番茄忌廉汁好正🍅🍅
個汁夠rich得黎唔會油膩
上面有乾芝士片吊起成個菜既味🤤👍🏿

不過伴碟既餅林左稍有啲失色
所以就咁食 反而更好味
呢個菜真係食唔停口😍😍
香草蕃茄忌廉汁炒田螺

藏紅花蟹肉海膽意大利飯 ($218)
意大利飯煮得少少硬但唔會難入口
有意大利真risotto既feel🙈
平時risotto食到尾會見到好多油係碟
但呢個完全冇 非常好❤️

蟹肉同海膽都好多好鮮甜 大愛❤️
藏紅花蟹肉海膽意大利飯

香蒜大蝦牛肝菌天使麵 ($192)
個大蝦煎得幾靚岩岩好

幾近地鐵個環境亦靜靜地唔錯😊
香草脆仁酥香槺蒜燒魷魚筒
2K
2017-07-17 351 views
很久沒有和朋友相聚,今晚既然難得大家都有空,放工後便找來一間舒適的bar放鬆一下。Dabyida環境非常舒適,加上服務非常細心,讓整頓晚飯都非常愉快。先來一瓶白酒,是CLASICO 2015的,入口帶甜味,很易入口,朋友都很喜歡。 🍽意式凍肉拼盤($158)拼盤內有多款意式凍肉,咸香美味,冰涼可口,伴酒一流! 🍾蒜香白酒蒸煮鮮青口($148)再來一個店內推介的蒜香白酒蒸煮鮮青口,青口肉質不算很大,但肉質肥美鮮甜,每一口都吃到蒜香和酒香的味道,非常滋味。 Special Menu內推介的Main Courses 有這個Spring Chicken with wild mushroom risotto ($328) 春雞內釀入了野菌意大利飯,盡見心思。意大利飯每啖盡是野菌香,滋味無比!最後和朋友點了兩款不同的甜品,擺碟精美又精緻,配個多款不同鮮果伴碟,味道更是非常好!Homemade Tiramisu ($62) Homemade chocolate pudding with chocolate ice-cream($72) 總括而言,環境地方與食物質素都是非常好,一定會再

🍽意式凍肉拼盤($158)
拼盤內有多款意式凍肉,咸香美味,冰涼可口
,伴酒一流!

🍾蒜香白酒蒸煮鮮青口($148)

Homemade Tiramisu ($62)

總括而言,環境地方與食物質素都是非常好,一定會再來!

店名:Dabyida Restaurant and Bar
地址:尖沙咀棉登徑5-6號舖地下
2017-07-15 418 views
兩個人妻難得一齊放閒日一早已相約要去搵個bruch食去到心儀餐廳先發覺佢無開,勁失望一於係附近行下逛下睇下有咩心水餐廳咩心意行過見到呢間餐廳環境好似幾好,裝修唔錯,就決定唔搵啦,一於就呢間啦。下午差唔多兩點鐘,無咩人,全餐廳得兩台客安排我地坐係近窗邊既卡位唔錯,幾舒服Order好野食,大概十分鐘左右就開始上菜速度算好快下先黎凍盤巴拿馬火腿有木香味,好食沙樂美腸唔會太咸鮮帶子忌廉繪飯意大利米口感較硬,醬汁味濃,帶子鮮甜,好食豬手咸味適中,上面既黑醋配搭一齊食減少左豬手既油膩感,好醒胃跟豬手黎既配菜Pizza不過不失,無咩咁特別餐廳坐得好舒服,侍應有禮貌播著輕音樂,同好友傾偈說笑,放鬆左心情再返現實打拼過
兩個人妻難得一齊放閒日
一早已相約要去搵個bruch食
去到心儀餐廳先發覺佢無開,勁失望
一於係附近行下逛下睇下有咩心水餐廳咩心意

下午差唔多兩點鐘,無咩人,全餐廳得兩台客
安排我地坐係近窗邊既卡位
唔錯,幾舒服

Order好野食,大概十分鐘左右就開始上菜
速度算好快下

先黎凍盤
巴拿馬火腿有木香味,好食
沙樂美腸唔會太咸

鮮帶子忌廉繪飯
意大利米口感較硬,醬汁味濃,帶子鮮甜,好食

跟豬手黎既配菜

Pizza不過不失,無咩咁特別

餐廳坐得好舒服,侍應有禮貌
播著輕音樂,同好友傾偈說笑,
放鬆左心情再返現實打拼過
$300 (Tea)
2017-07-14 378 views
呢晚練完歌先有時間同人食晚餐,比我地發現呢間高級餐廳有Late Night Discount,而家已經10pm,免加一,dinner menu仲八折,一於幫襯!餐廳無免費水供應,Sparkling Water要一支$45,勝在天然、有益。是日推介Special Starter 係Scallop and Prawns with Caviar Salmon Roe,餐牌上無嘅,盛惠$188。賣相十分精緻,有四隻晶瑩剔透、口感爽脆的鮮蝦,配上點點黑松露醬和伴碟的頂級三文魚子,必須慢慢咀嚼、細意品嚐先對得起呢個價錢!主菜係紅酒燴牛仔膝,折咗只需$222!好少食牛仔膝呢個部位,估唔到XXXXXXX。伴碟的紅蘿蔔和翠玉瓜不經醃製,但微微烤過,美味又健康。最後點埋自家製橙酒班戟配雲呢拿雪糕 ,8折後$50。班戟預先分好四分,好似睡衣布料那樣又薄又軟,浸有溝咗酒嘅橙汁,加上士多啤梨粒和藍莓,成塊班戟充滿鮮果味。酒精含量好低,有只有酒香,唔會令你醉~~呢杯cocktail係今晚由 bar tender用當天心情調配出,是一款帶酸及好香果味的rum,  好難形容的心情~Dabyida Cocktail $

Dabyida Cocktail $118

是晚講心事之夜,完滿訴苦₩₩
2016-06-06
$300 (Dinner)
2017-07-13 214 views
位於寶勒巷呢間西餐廳 有得飲酒嘅同時亦都可以享用美食在柔和的燈光下享受晚餐 倍添浪漫情趣餐廳內有一邊牆身放滿酒類 紅酒 白酒 烈酒雞尾酒 啤酒一應俱全clasico sauvignon blanc $280點點燭光下用餐 又豈能吾開返支酒呢…邊飲邊食 人生一大享受雖然我對酒冇乜研究 但係飲落去係舒服嘅 味道微酸 帶有果香味香煎法國鵝肝配焦糖鳳梨$172兩大片鵝肝 外皮非常香脆 內裡淋滑 香味濃配合鳳梨一齊食可以去除油膩感 鳳梨嘅酸甜 完全可以令到鵝肝冇咁漏蒜香白酒煮鮮青口$148煮完嘅白酒完全冇酒味 配合蒜蓉反而令青口更加鮮甜 健康又美味嘅做法心太軟伴朱古力雪糕 一切開個心太軟啲漿就流曬出嚟 烤焗嘅時間啱啱好 暖暖嘅蛋糕配上凍冰冰的朱古力 口感一流焦糖燉蛋 店員用火槍為燉蛋添上火花 慢慢等火熄滅之後 燉蛋表層焦糖凝固 脆卜卜嘅焦糖唔會太甜 蛋味好香
位於寶勒巷呢間西餐廳 有得飲酒嘅同時亦都可以享用美食

在柔和的燈光下享受晚餐 倍添浪漫情趣

clasico sauvignon blanc $280

點點燭光下用餐 又豈能吾開返支酒呢…
邊飲邊食 人生一大享受

香煎法國鵝肝配焦糖鳳梨$172
兩大片鵝肝 外皮非常香脆 內裡淋滑 香味濃

蒜香白酒煮鮮青口$148

2017-07-08 249 views
自從轉了到尖沙咀上班,在這區Dinner的次數大增,近水樓臺,況且尖沙咁區有大量美食。今天去位於棉登徑的Dabyida:- Sauvignon Blanc ($280/bottle): 最入門而又最常作House Wine得一款酒,口感Dry,香草味濃,帶微微柑橘果香,非常易入口。意大利水牛芝士伴香草蕃茄($108): 雖然整件水牛芝士吃有點膩,但配上白酒卻是非常的match,一口芝士一口白酒,何其享受。水牛芝士常出現於意大利及法國菜中,質感非常幼滑,奶味香濃,芝士味較柔和,基本上配蕃茄是絕配。藏紅蟹肉海膽意大利飯($218): 估計是以南瓜忌廉打汁煮意大利飯,質感creamy幼滑,Risotto煙韌有咬勁,不錯。on top的海膽鮮甜可口,蟹肉作陪襯。燒頂級牛柳配藍啤梨燒汁($298): Prime級的牛柳最多只好點medium,overcook會破壞整體味道。此牛柳相當高質,即使內裡澄紅色,但吃起來竟非常鮮香,牛味濃郁突出,好食。唯一建議增加少量薯菜。

2017-07-04
Type of Meal
Dinner
2017-07-06 181 views
今日難得平日放假,晚上就去 休息下輕鬆下。呢度啲座位好舒適, 你平時餐廳大張同座位低。坐落去好舒服好貼心。環境佈置簡約優雅, 係一個談天和酒杯底的好地方我哋當然開返支白酒開開心心飲番個晚上西餐種類都幾多今日我哋健康啲外國凱撒沙律先凱撒沙律啲蔬菜好新鮮, 芝士用散原裝德國芝士煙韌好味, 食咗啲芝士條尾配上白酒份外好味。深海龍脷柳啖啖肉冇腥味, 配上好野味嘅醬汁。 食到唔停得口燒春雞 係外表,裏面藏著啲囉咪先至係重點呢度最出名就係甜品我哋叫咗心太軟心太軟是手工製造的與街坊 來貨 的不同蛋糕 幼嫩香滑。
今日難得平日放假,晚上就去 休息下輕鬆下。
呢度啲座位好舒適, 你平時餐廳大張同座位低。

坐落去好舒服好貼心。

環境佈置簡約優雅, 係一個談天和酒杯底的好地方
白酒

我哋當然開返支白酒開開心心飲番個晚上

西餐種類都幾多今日我哋健康啲外國凱撒沙律先
凱撒沙律

深海龍脷柳啖啖肉冇腥味, 配上好野味嘅醬汁。 食到唔停得口

燒春雞 係外表,裏面藏著啲囉咪先至係重點
自家製心太軟

呢度最出名就係甜品我哋叫咗心太軟
心太軟是手工製造的與街坊 來貨 的不同
蛋糕 幼嫩香滑

2017-06-27 204 views
同朋友係尖沙咀行完街之後,就係K-11附近食晚餐順便摸下酒杯底傾下心事。行左一陣都係決定去 意大利餐廳。記得之前都係度食過 Lunch,環境比較舒服,餐廳氣氛又好好,好適合一班女仔或者情侶一齊食飯。Menu: 我地開左支紅酒,大概 $280 左右,一齊Share好過飲啤酒 。香醇容易入口,Good!前菜 吞拿魚沙律好喜歡食呢個吞拿魚!唔會有「渣」,好好食,配上新鮮的沙律菜真係超 Fresh!主菜燒春雞釀菇意大利飯本身以為燒春雞肉質都比較「鞋」身,原來唔係喎,又幾嫩喎!入面釀左菇意大利飯,份量夠晒兩個人食,而且個飯幾creamy,啲飯咬落去有口感,又幾有水準!總括嚟講,食物質素唔錯重點是環境好舒服,而且店員十分有禮貌,下次再嚟!

行左一陣都係決定去 意大利餐廳。

Menu:

香醇容易入口,Good!

前菜
吞拿魚沙律

主菜
燒春雞釀菇意大利飯

本身以為燒春雞肉質都比較「鞋」身,原來唔係喎,又幾嫩喎!

2017-05-31
$300 (Dinner)