2018-12-29 127 views
自從舊同事帶我食過一次之後,我就一直念念不忘🤤所以今晚決定同女朋友黎食🍴女朋友要左個冷烏冬,沙津菜既份量都多,食落都幾fresh,軟殼蟹咬落去果下有驚喜👍🏻我個人就冇乜新意嘅,次次黎都係叫呢一個吉列蠔烏冬,因為貪佢夠抵食,吉烈蠔有成五粒咁多啊,仲要每一粒都大大粒,炸得好香好脆,不過烏冬嘅份量就少咗啲,寧願佢少一兩粒吉列蠔,再多番啲烏冬仲好😂😂牛舌都燒得好好食呀,一咬就咬得開,一啲都唔韌👍🏻我哋都覺得呢個大葱唔好食嘅,可能係因為啲醬汁太多嘅關係啦,食落有啲膩。。。三文魚鰭就冇乜特別,普通水平😶反而燒雞皮真係有驚喜喎,連平時怕肥唔食雞皮嘅女朋友, 都同我爭住黎食。燒粟米係我嘅至愛,食咗咁多間串燒店嘅燒粟米,我敢講呢間係我食過最好食,粟米嘅選材應該都幾好,因為粒粒分明,唔會有渣之餘,平時食冇咁靚嘅粟米會食到攝晒牙啦,呢度嘅粟米就冇呢件事發生嘅👍🏻👍🏻最重要係佢嘅粟米真係超甜超甜呀!

胡麻軟殼蟹沙律手打烏冬

辛辣蕃茄吉列蠔手打烏冬

牛舌都燒得好好食呀,一咬就咬得開,一啲都唔韌👍🏻
鹽燒牛舌

燒大蔥

三文魚鰭就冇乜特別,普通水平😶
燒三文魚鰭

燒雞皮蘆筍

最重要係佢嘅粟米真係超甜超甜呀!
燒栗米
鹽燒牛舌
燒雞皮蘆筍
燒栗米
2018-12-16 140 views
放工去到厚福街都差唔多十點,肚子餓就搵哥哥一齊去食串燒,傾傾計放鬆下。叫左炒牛肉溫泉撈手打烏冬、鷄泡魚乾、日式餃子、七味燒雞翼、軟殻蟹沙津、乾醬燒牛小排、乾醬燒鮮菇豬腩肉、燒茄子、鹽燒多春魚、溫泉蛋沙津。估唔到傾下傾下食左咁多野😂總括黎講,食物質素幾好,宵夜時段價錢會平D,幾掋食。
2018-12-15 110 views
之前都黎過幾次 大門橫丁 食烏冬今日因朋友生日 簡單食個便飯店內環境睇落就有小小擠迫但因為入座時 店內顧客不多 安排左喺應該6人位的卡位就坐 所以坐得好闊落落單就自己寫落單紙 自家制鮮蕃茄湯紐西蘭大蜆手打烏冬 $ 108蜆肉有4隻 都大大隻 特上橫丁沙嗲湯手打烏冬 $ 78沙嗲湯底 配上軟淋嘅豬軟骨同牛肉 😋😋辛辣魚介湯吉列豚肉手打烏冬 $ 76吉列豚肉厚實 可以選擇其他湯底湯底配上烏冬都好味濃郁烏冬有口感 不會軟淋炸雞軟骨 $ 40辣汁燒魷魚筒 $ 69口感較韌鹽燒三文魚頭 $59應該即叫即燒 等候時間較長外脆內滑
之前都黎過幾次 大門橫丁 食烏冬

應該即叫即燒 等候時間較長
外脆內滑
鹽燒三文魚頭

2018-12-12
$150 (Dinner)
自家製鮮蕃茄湯紐西蘭大蜆烏冬
鹽燒三文魚頭
2018-11-26 220 views
Sogo大減價,買完一袋二袋😍😍,之後就發現原來就十一點啦🤣!好肚餓呀!!!(>﹏<)重有咩餐廳開呀!?就落左厚福街,見到串燒店,正o(≧v≦)o就去等位~\(≧▽≦)/~店仔細細,勁多人😅等左一陣有位啦!!!💗💗💗💗💗每人叫左一個烏冬,幾串串燒,飲下啤酒。。。讚👍(*¯︶¯*)滿足💗😍😋串燒好好味,估佢唔到( ̄∇ ̄)茄子🍆,金菇肥牛,牛肉,魷魚🦑👍😝😀😄😉😋
2018-11-19 167 views
食過咁多間烏冬呢間真係叫做平靚正 首先講濃湯烏冬以前佢得蕃茄濃湯烏冬最好而家多咗好多新口味 鍾意食辣嘅其實可以叫辣少少因為唔會好辣 會惹味啲 另外佢啲串燒真係好好食 肉夠滑 夠juicy 唔會好似有啲舖頭燒到乾爭爭特別推介 燒雞肉 燒豬頸肉 燒雞翼
食過咁多間烏冬呢間真係叫做平靚正

唔會好似有啲舖頭燒到乾爭爭
特別推介 燒雞肉 燒豬頸肉 燒雞翼
  • 雞泡魚乾
2018-11-13 173 views
一向知道大門橫丁的食物高性價比,晚上7時左右在厚福街覓食時見不用等侯就立刻入座了店內有不同湯底配搭烏冬或拉麵的選擇,只需在紙上勾上心頭好就可以,我則點了牛肉蕃茄烏冬驟眼看湯底顏色不是很深,本以為會不夠味道,但喝到湯時品嚐到蕃茄酸酸甜甜的味道,而且湯裡有不少蕃茄呢!除了我點的牛肉外,還包括了很多配料,例如半隻流心蛋,粟米等,頗豐富的烏冬應該是稻庭烏冬來的,吃起來滑滑的而彈牙晚餐來說在尖沙咀旺區加一後只需八十元左右,感覺超值

牛肉蕃茄烏冬

烏冬應該是稻庭烏冬來的,吃起來滑滑的而彈牙

晚餐來說在尖沙咀旺區加一後只需八十元左右,感覺超值
2018-11-13
$80 (Dinner)
牛肉蕃茄烏冬
2018-10-27 216 views
這裡是沒有下午茶時段的。14:50入去, 都是食午餐牌。一行4人, 因為大家都攰及肚餓, 入到厚福街, 都冇仔細研究每間舖, 就揀咗依間喇。席間嘅親朋意見: <直火燒咖哩吉列豬扒丼>都ok, 算合格。豬扒乾咗少少。咖哩ok, 份量ok.我嘅意見係: 貴、食唔飽、跟餐牌照片差好遠<日本黑蒜油九州豬骨濃湯日式叉燒手打烏冬>。份量太少, 一位成年男士, 唔夠飽。黑蒜油九州豬骨濃湯, 算唔錯。日式叉燒份量少, 細塊, 又切得太薄。<忌廉蟹肉餅> 抵食, 好味, 唔錯。餐飲多面, 係蜂蜜綠茶、柑桔蜜嗰啲嘢, 睇落好似有特色, 但係其實係好普通、又唔值錢嘅「冲飲」。

直火燒咖哩吉列豬扒丼

<日本黑蒜油九州豬骨濃湯日式叉燒手打烏冬>

<忌廉蟹肉餅> 抵食, 好味, 唔錯。
忌廉蟹肉餅

蜂蜜綠茶

柑桔蜜

2018-10-27
$62 (Tea)
忌廉蟹肉餅
2018-10-08 235 views
第一次午餐時間食大門橫丁,唔駛等位,但要搭枱,都冇乜所謂反正食完就走。👉🏼黑毛豬烏冬配豬骨湯底黑毛豬肉唔算好多,但味道不錯,烏冬偏淋但幾滑,略嫌份量太少,男仔食會唔夠飽。👉🏼豬軟骨烏冬配蕃茄湯底豬軟骨都唔少,肉都好入味好淋,烏冬一樣咁滑,但烏冬就冇蕃茄湯嘅味道,本身蕃茄湯味道唔錯,可能烏冬同蕃茄湯唔係一齊煮,所以唔入味。呢個份量ok,食完都飽。另外仲有餐飲,叫咗蜂蜜綠茶同埋桂花茶,蜂蜜綠茶太甜,桂花茶好香,甜度亦適中。埋單唔駛加一,整體都唔錯。

👉🏼黑毛豬烏冬配豬骨湯底

👉🏼豬軟骨烏冬配蕃茄湯底

呢個份量ok,食完都飽。
埋單唔駛加一,整體都唔錯。
2018-10-07 161 views
話說同女朋友行開尖沙咀,就話想食烏東,就立即諗起係厚福街既大門橫丁啦之前食過1次,覺得d烏東好好食,今次實行再反兜先 一坐入去,好有日式風味,但位同位之間都好近,有小小迫,而且大聲小小講野,會容易影響其他人。拎起餐牌睇,有一張主打麵食的,有叉燒、吉列豬排等等配料,湯底就可以選佢地獄番茄湯底、豬骨湯、黑蒜濃湯等等,有成8-10款湯底俾我地選擇,最後我地選左日式叉燒烏東配地獄番茄濃湯。仲點左清酒煮大硯、燒青魚、日式餃子。唔使好耐,野食就到,太肚餓,食左先講首先係地獄番茄濃湯烏東,上枱個陣,個湯底仲滾緊 一入口,勁香濃啖番茄湯唔太酸,去到喉嚨位d辣味先湧出黎,好過癮,d烏東形狀扁扁地,好滑身,夾了2條再加埋湯底一次一啖,超好食再黎清酒煮大硯,平時清酒煮硯,大都係花甲,但呢度係用大硯,都同烏東一樣,係用石頭碗裝住,上枱個陣仲滾緊,好香清酒味,試一試佢的湯 有陣清酒味又有小小雞湯味,而大硯就吸哂d精華,一黎係啖啖肉,二黎就吸哂d雞湯清酒味,超級夾之後日式餃子同魚都不過不失,總括黎講,下次要再食呢個大硯一試難忘。

之前食過1次,覺得d烏東好好食,今次實行再反兜先

唔使好耐,野食就到,太肚餓,食左先講

首先係地獄番茄濃湯烏東,上枱個陣,個湯底仲滾緊
一入口,勁香濃

之後日式餃子同魚都不過不失,總括黎講,下次要再食呢個大硯
一試難忘。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 地獄番茄濃湯烏東
  • 清酒煮大峴
2018-10-01 141 views
假期同朋友睇戲行街,由朝玩到晚都冇咩點樣食過嘢,所以唔夠6點幾我哋已經好肚餓,立即周圍搵嘢食,我哋都係好鍾意食日本嘢嘅人,所以目標係日本餐廳,經過厚福街見到呢間,有串燒又有烏冬拉麵食真係好啱我哋,入到去已經見到好多人,因為位同位之間真係冇乜空間,每個人都坐得好迫,我同隔離枱既走廊可能只有2個手掌咁大嘅位置,我哋睇咗menu之後再喺張紙度寫低要啲乜就可以落單,我哋叫咗蕃茄濃湯手打烏冬,辛辣蕃茄湯豬軟骨烏冬同埋雞翼串燒,落單無耐我嘅番茄濃湯手打烏冬嚟到,湯底有好香濃番茄味,除咗叉燒,原來仲有雞肉,魚蛋,雞蛋同埋荷蘭豆,烏冬嘅質地好煙韌唔容易斷,咬落去好爽口,辛辣蕃茄豬軟骨烏冬湯底係有辣味嘅蕃茄湯,豬軟骨煮得軟身又入味,雞翼燒得唔算好惹味,味道比較淡,有啲位置燒得燶咗啲,我哋用咗好快嘅時間食完,因為真係坐得比較迫,好難可以坐得耐!

雞翼燒得唔算好惹味,味道比較淡,有啲位置燒得燶咗啲,

Type of Meal
Dinner
2018-09-26 129 views
喺尖沙咀做完運動10點幾咁樣搵啲嘢食啦唔使食太肥今日見到呢間大唔穩定亦都唔使點等位咁就行咗入去啦然之後就同個朋友一齊買咗一碗烏冬 咁就帶咗個番茄湯底嘅牛肉烏冬其實個湯還可以嘅蕃茄味都OK囉不過個牛肉真係好一般 因為一食就食得出呢啲牛肉係冰鮮嘅肥油個感覺同普通係任食火鍋食嘅肥牛係一樣的然之後佢個溫泉蛋 暖暖地我得係最好味嘅呢個菜來點綴左呢個菜嘅特色啦最後就係佢唔知點解好多件有兩個番茄正生嘅蕃茄係你啱第一啖之後你都唔想再食第淡個種感覺
2018-08-23 207 views
第二次光顧這店,這次是晚餐時間,被安排了坐在門口位置,嘗試要求坐其他位,反正我是一個人,應該易換位吧!可惜店員情願讓其他客人的袋放在座位上都不願替我作出調動,也罷,晚餐時間我能體諒一下。座位面積實在太小,連正常人坐下吃飯時,雙手手肘也會伸至隔壁座位,想像一排人客坐下後,骨牌效應下,最後的我只能佔用那本來就很小位置的三份二面積,這就是其中之一我為何要求轉位的原因。椅背後方是出入空間,放了擺放雨傘的水桶,結果有進來的客人踢倒了水桶,一地都係水,服務員趕緊抹地,我也差點受牽連。這種方便客人其實是反效果。再來店員收拾枱面的垃圾時,湯也彈到我的袋上,手腳快也不是可以弄髒別人東西的理由,我相信她不知道的,因為到我離開時她也沒有跟我道歉。坐我對面的那位先生一共點了湯烏冬、一份炸餅、一份餃子,經過食完烏冬再大約四次催促並要求取消訂單下才先來一份炸餅,然後已沒有然後,情況好像去飲宴一樣,食一樣就等下一樣,估計他比我早起碼十五分鐘光顧,但到我離店時他還在等餃子。最後我想講講我點的介魚湯底雞柳烏冬。三個字:特級咸!我見介魚上印上新的字眼便試試,結果成為犧牲品!介魚是咸味的湯我是知道的,但我不知道為何雞柳也那

最後我想講講我點的介魚湯底雞柳烏冬。三個字:特級咸!我見介魚上印上新的字眼便試試,結果成為犧牲品!介魚是咸味的湯我是知道的,但我不知道為何雞柳也那麼咸!我吃緊途中有想過稍後要不要去洗腎,所以那湯我一口也沒飲過,反正咸雞柳也夠我受了!當然也要提一下主角烏冬,份量少得可憐,才吃了幾口就沒有了,我只好安慰自己晚上就少點碳水化合物吧!

講了三次結帳才有人回應我,結帳還收四捨五入的加一服務費,這七元是我很不願意付的錢。

2018-08-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
同朋友係尖沙咀附近,想搵D野食,於是試下呢間。叫咗個黑椒煙鴨胸拉麵,但有被欺騙感情嘅感覺 :'(原來所謂黑椒煙鴨胸只係喺鴨胸上有1DD黑椒,少到幾乎食唔出,好過分 T^T其實某程度上係因為黑椒先嗌,本身仲以為會多D,所以上到黎都幾失望......拉麵係頹頹地既即食拉麵,以平平地既餐黎講,質素都係咁上下,可以接受。不過跟餐既桂花茶都幾好飲,有點點桂花在裡面,聞落有花香,好舒服,有心曠神怡既感覺,叫做加返D分。
黑椒煙鴨胸拉麵
2013-08-17
2018-08-05 140 views
今晚喺尖沙咀,想食餐好d嘅,行到厚福街,見到大門橫丁,即刻衝入去。7點鐘都未算多人,入去就有位坐。點咗兩個烏冬,一個炒牛肉手打烏冬,一個蕃茄濃湯雞肉义燒手打烏冬,一串鹽燒牛肋骨同埋榴連炸彈。兩碗手打烏冬都好滑,雞肉有4大舊同埋义燒都足料,最喜歡佢嘅溫泉蛋,好多多都唔夠大大碗食得飽,番茄湯底好味,淨係食個烏冬麵都夠晒。鹽燒牛肋骨都正,牛肉好香,有嚼口,咸味夠,人氣小食。最估唔到係個榴槤炸彈,外脆內軟,榴槤味夠晒,如果可以多d榴槤涵會更正,香味同甜味都足夠。

2018-08-02 116 views
因為喺附近返工所以厚福街已經成為咗我嘅飯堂,今日同同事入咗嚟食 一人一個set lunch, 我叫咗燒牛肉溫泉蛋飯,份量好大一個人根本食唔曬,牛肉配菜都好多,配上埋燒汁簡直係一流 買單 都係59蚊 唔洗收加一仲有凍飲品
買單 都係59蚊 唔洗收加一仲有凍飲品