2023-06-20 537 views
喺openrice搵到呢間小餐廳😝充滿期待咁去!原來餐廳好細,得8個位左右,仲望住意大利男老闆即刻煮出黎👨🏻‍🍳香噴噴呀~~~.✨焗芝士+辣肉腸white pizza✨焗芝士同我想像中既唔一樣,呢個食落會偏硬少少,邊邊位都有d燶既味✨Pizza好大個,新鮮熱辣焗出黎☺️好香脆,同埋辣肉腸既size好大🤣🤣夾埋芝士當然係pizza標準配搭啦😁✨肉醬fresh pasta✨呢個加錢轉左做fresh pasta,望落都俾平時既意粉攣d,食落好彈牙🍝上面仲灑左好多芝士,肉醬加芝士🤤邊個抗拒到呀✨煙腩肉翠肉瓜寬扁麵✨呢個意粉清新d, 因為有蔬菜🥒同樣都係有好芝士呀✨卡邦尼長通粉✨呢個長通粉食落會硬少少,都係好多芝士🤤🧀不過同上兩碟唔一樣,隱約食到d酒味😆😋呢餐食左好多芝士,有d漏,可惜餐廳無食水提供🥺
✨焗芝士+辣肉腸white pizza

✨肉醬fresh pasta

✨煙腩肉翠肉瓜寬扁麵
✨呢個意粉清新d, 因為有蔬菜🥒同樣都係有好芝士呀

✨卡邦尼長通粉

呢餐食左好多芝士,有d漏,可惜餐廳無食水提供🥺
2023-05-16 486 views
本身同幾個朋友諗住食另一間cafe但係太多人 所以喺openrice搵到呢間工廈意大利菜老闆係羅馬人 老闆娘係香港人-•卡邦尼長通粉• $85 [👅7/10]第一啖食落好硬 我地以為未熟 問咗老闆娘原來傳統嘅rigatoni就係呢種質地只係我地食唔慣🤣味道同平時嘅完全唔同!無咗坊間為咗要白雪雪creamy嘅感覺而落cream 芝士味鹹香 唔係普通芝士粉-•肉醬千層麵• $88 [👅7.5/10]面頭嘅醬烤到焦香 夠晒濃味 麵質偏厚實-•Aglio Olio• $60 [👅8/10]隱藏菜式😂餐牌上面無 原來就係蒜香意粉蒜蓉味出 就算用橄欖油調味 食落一啲都唔覺得油膩最鍾意食呢個🤣-•意式煙腩肉薄餅• $125 [👅7/10]餅底偏薄 所以批邊都夠脆 味道正正常常 如果可以多啲pancetta就好喇😋同埋可以大塊啲-•Tiramisu• $45 [👅7/10]鍾意佢酒味夠濃 mascarpone味可以濃啲啲咖啡味啱啱好 質地軟滑-老闆同老闆娘都十分nice 仲請我地飲自家釀製嘅酒朋友們即刻買咗兩支返屋企🥰
本身同幾個朋友諗住食另一間cafe
Aglio  Olio
Lasagna
Tiramisu
2022-11-12 833 views
前排去觀塘諗食咩真係諗到頭都痛埋,今次呢間意大利🇮🇹食店真係搵左好耐先搵到呢間好東西出嚟!餐廳主要做外賣生意,但亦開咗一兩張枱仔,近距離坐喺Open Kitchen睇住意大利藉廚師煮野食,食物味道係超正宗,幾建議大家買佢地嘅外賣食返屋企/公司食!🌟卡邦尼意粉 Rigatoni Alla Carbonara呢到嘅卡邦尼意粉絕對係👧🏻喺香港未食過嘅風味,除咗平時必用嘅蛋汁、芝士粉、鹽🧂、胡椒味,仲加咗大量唔同類型嘅芝士🧀,味道上係有好濃烈嘅芝士(發酵🤣)味,質過上亦係超Creamy。而意粉就可以揀手工意粉/ 長通粉,老闆娘就建議我地試下手工意粉,比較粗身同有嚼勁👍🏻,如果係Takeaway就唔建議叫手工意粉啦~煙肉方面🥓就可以揀豬臉頰Guanciale 🐷/意式煙似Pancetta,今次就揀咗充滿油香嘅豬臉頰😍。🌟自家製肉醬手工寬扁麵Taglietelle Bolognese自家製肉醬係用咗免治牛肉煮,番茄味🍅唔算太濃烈/酸,絕對唔似平時港式食開會落茄汁🥫果種。至於手工寬扁麵🍝就同平時食嘅扁意粉亦有唔同,質感上係較爽口。🌟茄子卡布里沙律Caprese de Melanzene前菜👧🏻就叫咗

🌟茄子卡布里沙律Caprese de Melanzene
前菜👧🏻就叫咗個So-called 沙律🥗,就係有原個Mozzarella Cheese、 燒茄子🍆、車厘茄嘅沙律。平時出面西餐食燒蔬果都會怕燒到乾淨淨,今次嘅茄子夠曬Juicy!Mozzarella Cheese富有奶香味,又Creamy,配埋各種蔬果、黑醋汁絕對係個好穩陣又好味嘅選擇!

🌟辣肉腸薄餅Salami Piccante
薄餅皮🍕嘅質感係煙韌得嚟亦唔會太乾,配埋水牛芝士、辣肉腸,發揮幾好👍🏻,食完1/4個Pizza都唔覺得漏。

🌟Tiramisu
甜品就唔係一個完整嘅午餐,呢到嘅Tiramisu層次分明,手指餅浸咖啡酒Syrup☕️份量剛剛好,唔會話太濕潤太甜,整體上發揮平均👍🏻。
2022-08-20 705 views
平時係唔會寫食評,我都唔係Foodie會影相打卡,今次想讚呢間意大利餐廳,真係幾好食!好短時間已經食左三次,同埋有得揀素食好開心,意粉同pizza都好食,特別有一個菠菜意大利雲吞,勁好食,每次都會叫返佢,令我諗起去意大利旅行既時候!今次上門幫襯,真係意大利人開既,佢地好熱情又好有禮貌。誠心支持下呢類小店,希望食飯都多d選擇,唔想食黎食去都係連鎖集團(。・ω・。)ノ♡Sorry,我真係掛住食係唔會相機食先😂所以冇相可以分享俾大家!

2022-08-19
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 瑪格麗塔披薩
  • 菠菜雲吞
2022-07-24 592 views
一入餐廳,老闆及老闆娘非常好客,熱心的介紹menu! 在點菜後,老闆煎了芝士請我和朋友食,味道好特別。我和朋友點了Carbonara 及意大利雲吞,老闆娘話Carbonara是正宗的意大利煮法,沒有用cream,只用雞蛋,食出黎的感覺很有驚喜,好creamy 👍👍另外,我很喜歡ginger beer,好夠薑味,好好飲!
另外,我很喜歡ginger beer,好夠薑味,好好飲!
  • Carbonara
位於觀塘工廈意大利🇮🇹小店主要做外賣,有兩張細枱(各坐2-3位)可以堂食,仲有酒、飲品意粉、調味料可以買!Menu主要有Pizza、沙律🥗、意大利粉🍝、甜品等🤣,全意大利入口食材🫶🏻✨茄子卡布里沙律 💰75💫評分: 8/10📝烤茄子🍆、車厘茄、原個水牛芝士,配簡單嘅調味包括olive oil,balsamic vinegar 同salt,份量都好足‼️✨Margherita 💰115💫評分: 8.1/10📝經典蕃茄醬、水牛芝士半溶、配自家製olive oil 嘅pizza🍕唔會有太多材料,食番意大利嘅正宗味道,重點喺即整熱辣辣即食🫶🏻✨豬臉頰茄子手工寬扁麵💰65💫評分: 8.4/10📝用豬臉頰炒,更重油香,好香口🥰,茄子切咗粒可以中和油膩感,呢款手工寬扁麵比較light啲,食到淡淡嘅香草味🌿,下次會想試同樣用豬臉頰嘅卡邦尼🌈,如果嫌唔夠多芝士,仲可以再加🤣✨Gianji's Tiramisu 💰45(大)💫評分: 8.2/10📝可以揀細💰28,一大兜好滿足,微甜creamy,濕潤軟滑,食到停唔到,送齋啡☕️一流🫶🏻𝔻𝕒𝕛𝕖 ℤ𝕚! ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 & 𝕞𝕠𝕣𝕖@dajezi_italianfo
茄子卡布里沙律

💫評分: 8.1/10

✨豬臉頰茄子手工寬扁麵💰65
💫評分: 8.4/10
Gianji's Tiramisu

✨Gianji's Tiramisu 💰45(大)
💫評分: 8.2/10

𝔻𝕒𝕛𝕖 ℤ𝕚! ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 & 𝕞𝕠𝕣𝕖
@dajezi_italianfood
📍觀塘駿業街66號巧運工業大廈11樓C號舖
(觀塘🚇A2出口行6分鐘就到)

💫評分: 8.3/10
💬佢哋夫妻檔兩個真係好nice😍,老公喺意大利人,老婆喺香港人,feel到佢哋真心好sweet,啲嘢全部熱辣辣即整係特別好味,價錢性價比好高,食材自己如果買都唔平🤣,飲品用意大利入口嘅樽裝飲品(有酒精同無酒精都喺💰15),佢地會送埋自製方便攜帶嘅開瓶器,呢間喺會令我encore嘅店,等外賣仲會送小食燒芝士邊,成餐飯好relaxing🥳,其實兩個人叫pasta + pizza + tiramisu已經好夠🤰🏻,大家快啲支持呢間小店‼️可以叫網上外賣平台!

❣️再訪?🅈🄴🅂

#pizzahongkong #pizzahk #外賣 #pizza店 #觀塘 #pizzalovers #pizzagram #pizza #觀塘美食 #小店 #速遞 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #pizza #外賣店 #pizzalovers #良心小店 #必食 #外賣自取 #薄餅 #意大利菜
茄子卡布里沙律
Margherita
Gianji's Tiramisu
2022-06-24 302 views
Ooo隱世意大利主廚🇮🇹,堅持原材料百分百意大利入口有❤️既工廈小店ooO隱藏在觀塘工廈既正宗意大利餐廳小店,小店是意大利主廚主理😊餐牌食物及飲品均依據意大利當地文化設計,將👉🏻正宗👈🏻意大利意粉及pizza 帶給客戶👍🏻店內的手織意大利🇮🇹圖案杯墊,手寫的店名等都感覺到兩位店主既熱情及親切,大家不妨同佢地傾下計了解多啲意大利🇮🇹文化😀💕💕飲品堅持用意大利🇮🇹入口的樽裝飲品🍹市面上真係找不到‼️最窩心😍既係佢地會送埋❣️自製靚靚開瓶器❣️非常細心地擔心客人家裡沒有開瓶器💯💯 Lemon飲品酸味重,但我很喜歡💕OooooOVerdure grigliate 香烤蔬菜 $55沙律有香烤茄子🍆翠肉瓜,燈籠椒😋配上橄欖油、黑椒、香醋汁👍🏻💯烤🍆翠肉瓜沙律原來係傳統意大利前菜,怪不得我係餐廳沙律menu比較少見!大家一定要試吓👍🏻👍🏻OooooORigatoni alla carbonara (guanciale / pancetta)卡邦尼長通粉(豬臉頰/意式煙肉) $78廚師👨‍🍳推薦卡邦尼非常正宗,可以比大家選豬臉頰或意式煙肉!我選了豬臉頰係比較油香且正宗!😋唔覺得好油!OooooOSalami

Verdure grigliate 香烤蔬菜 $55

卡邦尼長通粉(豬臉頰/意式煙肉) $78

Salami Piccante $125
辣肉腸Pizza 有蕃茄醬、辣肉腸、水牛芝士!它沒有放太多的其他材料在pizza 入面,正宗既意大利pizza 🍕!

🥡呢間位於觀塘工廈既意大利餐廳主打外賣,🪑同時亦有兩張檯可以坐低食,👅大家嚮觀塘食飯又多個選擇啦!佢地更有各款酒、意粉、調味料等可以買走添!🍷😎一入去店主已熱情介紹食物,等食物途中更送上一份小食燒芝士邊,皮脆兼鹹香味濃🔥🍆香烤蔬菜沙律($55)🍆🫑茄子、翠肉瓜同燈籠椒燒到香一香,🥗再配上新鮮蔬菜、蒜粒、橄欖油同黑醋,🫒香口又惹味,立即胃口大開🤩🧀豬面頰卡邦尼長通粉($78)🧀👀有別於其他卡邦尼會落好多忌廉,呢款醬汁芝士味超濃郁,😬長通粉有咬口,表面更佈滿芝士碎,芝士迷一定會鍾意!🤪🍰Daje Zi! Cake($45)🍰👏🏻餐廳所有甜品全由店主親手製作,所以相當期待!😊蛋糕賣相吸引,餅身較為軟熟,🍫配上朱古力粒亦唔會太甜,可以輕鬆食曬成件!👄🥄Gianji’s Tiramisu($45)🥄🤗一大盤份量超足,蛋糕層次分明,💦一勺落去質感非常輕盈,食上去濕潤軟滑,一啖接一啖。🤤🥤Chinotto/Cedrate “Imperdibile’’($15)🥤🫣香港應該較難搵到呢個牌子既汽水,因為佢地都係Made in Italy,👍非常有誠意,冰凍夠氣得黎又解喝!🥶😋總體 (味道, 性價比, 環

🍆香烤蔬菜沙律($55)🍆

🧀豬面頰卡邦尼長通粉($78)🧀

🍰Daje Zi! Cake($45)🍰

🥄Gianji’s Tiramisu($45)🥄

😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10

🥡This Italian restaurant mainly serve takeaway food and 🪑they have two tables for dine in also. 👅 You can purchase wines, pasta, seasonings, etc inside as well🍷

😎The owners are enthusiastic and they serve us some grilled cheese while we are waiting, they’re crispy and rich in flavour.🔥

🍆Verdure grigliate ($55)🍆
🫑The eggplant, zucchini and pepper are grilled perfectly, 🥗together with the vegetables, garlic, 🫒olive oil and balsamic vinegar, it’s so appetising!🤩

🧀Rigatoni alla carbonara ($78)🧀
👀The sauce is cheesy and the rigatoni is Al dente, 😬it must be loved by a cheese fan! 🤪

🍰Daje Zi! Cake ($45)🍰
👏🏻All of their dessert are made by the owner, 😊the cake is soft and 🍫won’t be too sweet with the chocolate chunks!👄

🥄Gianji’s Tiramisu ($45)🥄
🤗It is of big portion and the cake has some good layers, it’s smooth, 💦light and moist in texture, which taste delicious!🤤

🫣It might be hard to find this soda brand in HK as it’s Made in Italy, 👍it’s chilled and taste good!🥶

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2022-05-18 224 views
話說lunch 打開個app、見到新野就試下,見唔似打手嘅評語話係正宗小店就試下叫外賣,叫咗一個carbonara & 一份意式雲吞。個Carbonara 好好食!好多cheese, 同埋唔係出面街普通咸煙肉,有咬口有肉味㗎!感覺好正宗!!!另外個意式雲吞個人覺得酸咗啲,可能太多蕃茄,但味道係ok嘅!下次試埋佢哋啲pizza 先呢間餐廳值得encore (另一項我欣賞佢係真係按要求唔比餐具我,夠環保呀!之前好多餐廳都唔記得照比)
下次試埋佢哋啲pizza 先
呢間餐廳值得encore

2022-05-18
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
老婆係香港人,老公係羅馬人整十分正宗嘅意大利菜🇮🇹細細間店,主要做外賣自取同佢地傾計好開心,feel到佢地好真誠走左出門口仲聽到佢地yeah然後high five🤣佢地推薦左一個pizza同一個pasta個包包有獨特嘅香味,愈食愈好味但我下次會想試啲有肉嘅pizza🤣友人表示好鐘意呢個口味廚師推薦呢個卡邦尼好正宗我地揀左豬臉頰instead of煙肉佢地話豬臉頰係油啲但正宗,我地就覺得油度岩岩好最後友人食到底話有啲苦味,我就覺得係蛋黃嘅味,我幾鐘意各$15一枝,正正常常但幾有趣,可以試下個蛋糕我唔係幾鐘意個口感,我覺得太淋,可能意大利嘅蛋糕口感都係咁?🤔但友人又係好喜歡🤣廚師送左兩塊nutella批比我地,又係有趣嘅味道!但比較甜🙈友人又係話好好味,可能佢條脷好岩食意大利菜🤔我地等外賣時佢地烤左四粒芝士比我地食,好味仲送左個開瓶器比我地雖然唔係100分,但都買得好開心,感覺到食物好用心整,食都食得好開心❤️鐘意意大利菜或者太耐冇去旅行嘅可以靠呢度嘅食物去感受下🤣一定會再去試下其他嘅菜式架~
老婆係香港人,老公係羅馬人
整十分正宗嘅意大利菜🇮🇹
細細間店,主要做外賣自取
同佢地傾計好開心,feel到佢地好真誠
走左出門口仲聽到佢地yeah然後high five🤣

佢地推薦左一個pizza同一個pasta
Pesto  &  pachino  pizza

個包包有獨特嘅香味,愈食愈好味
但我下次會想試啲有肉嘅pizza🤣
友人表示好鐘意呢個口味
Rigatoni  alla  carbonara

廚師推薦呢個卡邦尼好正宗
我地揀左豬臉頰instead of煙肉
佢地話豬臉頰係油啲但正宗,我地就覺得油度岩岩好
最後友人食到底話有啲苦味,我就覺得係蛋黃嘅味,我幾鐘意
血橙and檸檬飲品

各$15一枝,正正常常但幾有趣,可以試下
招牌蛋糕

但友人又係好喜歡🤣
友人又係話好好味,可能佢條脷好岩食意大利菜🤔

我地等外賣時佢地烤左四粒芝士比我地食,好味
仲送左個開瓶器比我地

鐘意意大利菜或者太耐冇去旅行嘅可以靠呢度嘅食物去感受下🤣
一定會再去試下其他嘅菜式架~
Pesto  &  pachino  pizza
Rigatoni  alla  carbonara
招牌蛋糕
2022-01-20 377 views
大家疫情期間係咪好多時都r爆頭食咩外賣好,我最近試了一間義大利菜,味道相當歐式,因為店主是義大利人,味道有保證!而且食店的食材都是義大利入口,價錢同連鎖快餐店差不多,真心抵食😁😁😁🔹傳統義大利節日朱古力批,我私心推介,我本身是 Nutella fans , 義大利廚師和我說是他們傳統批,會有果醬味、朱古力味!批皮酥脆,Nutella 醬又正,必食😍😍😍🔹pizza 是義大利式的薄批皮,義藉廚師還介紹一般香港批皮的不同,義式薄好多,彈性也不同,因為麵粉和造法都完成不一樣, 一@吃就會知道,非常欣賞他們的堅持😊😊🔹車厘茄羅勒醬特飛麵 $58 好想介紹這個特飛麵,好似縮水 版既超迷你版牛角麵包外型,好煙靭,細細粒好好味,我是第一次品嚐這種義大利麵😋😋😋😋🔹香烤蔬菜 $48 健康之選,非常新鮮好味👍🏼👍🏼👍🏼🔹義大利薑味汽水$14,又係第一次飲,薑味好出,鍾意薑味既朋友可以一戰🥰🥰🥰Daje Zi 地址: 觀塘駿業街巧運工業大廈11樓C WhatsApp: 59165820

🔹香烤蔬菜 $48 健康之選,非常新鮮好味👍🏼👍🏼👍🏼

Daje Zi
地址: 觀塘駿業街巧運工業大廈11樓C
WhatsApp: 59165820
2022-01-07 247 views
係觀塘番工食黎食去都係果啲食到悶 見到有間新外賣店仲要係意大利廚師主理 梗係要試下10分鐘前係公司落定單然後行去拎唔洗等好多餐廳都會就香港人煮淋少少呢度就係正宗意大利廚師有自己民族GE執著2個意粉都煮到AL DENTE啱啱好我揀左TROFIE因為出面唔係咁多地方有得食TROFIE會吸晒啲汁係入面 所以係濃味啲 啱晒我口味同事就揀左AGLIO OLIO有時最基本GE食物先係最難煮得好食好香OLIVE OIL味 感覺上係用緊靚GE OLIVE OIL去煮先會咁香芝士都落得好多 啱晒芝士怪HAHAHA仲有個小SURPRISE就係去到果陣切緊PARMA HAM大廚仲請左我地試 試完我地即刻買左100G番公司做下午茶平時係CITY SUPER買PARMA HAM起碼都百幾蚊比我搵到有HIDDEN MENU下次可以再黎買
係觀塘番工食黎食去都係果啲食到悶

比我搵到有HIDDEN MENU下次可以再黎買
Aglio olio
Trofie
Parma ham
Other Info. : PARMA HAM唔係MENU到 要問先有架
2021-12-29
TakeAway
$80 (Lunch)
Aglio olio
Trofie
Parma ham
  • PARMA HAM
  • AGLIO OLIO
  • TROFIE
2021-12-23 271 views
餐廳位於神秘幽靜的工廈中﹐由意大利土生土長嘅主廚Gianluca 掌舵,不論是想與朋友輕鬆暢飲,配上優質的意式火腿莎樂美腸芝士拼盤,還是享用窩心意大利粉,盡是星級水準!!!!! 這裏迷人而溫暖的環境氣氛感覺就像是身處於意大利的尋常家庭般。餐廳供應多樣化的菜色選擇,必試招牌手工意大利雲吞和Rigatoni alla carbonara!!!!!Spaghetti aglio olio e peperoncino亦都係唔錯嘅選擇~
和Rigatoni alla carbonara!!!!!
2021-12-23 159 views
excellent authentic Italian Food in Kwun Tong, Very affordable, great valuei had the ragitoni, grilled vegetables and the tiramisu. 3 fantastic courses prepared fresh to order. Deserts are a highlight of this place
2021-12-23
$100 (Lunch)
  • Ravioli
  • Ragitoni
  • Tiramisu
2021-12-14 191 views
嗌咗幾樣嘢,有沙律、carbonara 、蕃茄醬長通粉全部都咸到癲唔係比較咸咁簡單,係咸到食唔落,驚自己會腎出事沙律好似喺上面灑咗一堆鹽咁好咸,已經食唔到其他味淨係食到咸呢個係咸嘅極致,我諗我一啖食咗全日鹽嘅份量有多
嗌咗幾樣嘢,有沙律、carbonara 、蕃茄醬長通粉
全部都咸到癲

唔係比較咸咁簡單,係咸到食唔落,驚自己會腎出事
香烤蔬菜

沙律好似喺上面灑咗一堆鹽咁

蕃茄醬長通粉

好咸,已經食唔到其他味淨係食到咸

Carbonara

呢個係咸嘅極致,我諗我一啖食咗全日鹽嘅份量有多

2021-12-14
Delivery