2025-03-03 380 views
今日和朋友前往灣仔,選了這一間華麗高貴典雅的韓國菜fusion 菜 。 餐廳座位舒適,用上木系為主的餐桌,配上華麗高貴的裝潢,適合和朋友聊天。最後我們選擇了以下餐點。1.Busan Rice Cake (Tteokbokki)($148)去韓國必不能缺少是他們的魚糕和年糕,這一款主菜就正正包含了韓國多款不同種類的年糕和紫菜粉絲卷,年糕煙煙韌靭,配上他們的秘製醬汁,酸酸甜甜辣辣,非常開胃2.Crab Soybean Stew ($168)蟹肉豆腐湯,用上韓國的地道湯底,配上鮮甜的蟹肉,和嫩滑的豆腐和多款不同的蔬菜,非常暖胃。 3.Truffle Pollack Egg Roll($128)用料十足,蛋香味濃的卷蛋,配上鹹香的魚子和松露,口感豐富。4.Fried Chicken( 4pcs)($98)十分喜歡他們的炸雞,非常酥脆,且內軟多汁,沾上他們的秘製醬汁,非常惹味,忍不住一口接一口。

最後我們選擇了以下餐點。

配上他們的秘製醬汁,酸酸甜甜辣辣,非常開胃

2.Crab Soybean Stew ($168)

用料十足,蛋香味濃的卷蛋,配上鹹香的魚子和松露,口感豐富。

4.Fried Chicken( 4pcs)($98)
2025-03-03
$300 (Dinner)
  • Fried Chicken
  • Busan Rice Cake
對於我這個哈韓族,經常都食傳統韓國菜,今晚朋友帶我去灣仔日街一間 fusion 韓式酒吧餐廳,門口是似西式小酒館,有個露天窗口位,感覺好 chill 好有格調。 Danji Crab 韓國醬油蟹,蟹膏比想像中多,味道好鮮甜,有少少海水鹹鮮味,自製醬油好鮮味,另外附上白飯,正宗食法將白飯放在蟹蓋上、蟹膏與白飯混和,「白飯小偷」不是浪得虛名,將蟹膏放在紫菜一齊食,別有番滋味Fired Chicken -籃子有四隻炸雞,外皮好crispy, 但不會太乾好脆口,肉質鮮嫩嫩滑幾juicy , 有雙色炸薯片伴碟,醬汁酸酸甜甜,配合啤酒一流truffle Pollack Egg Roll充滿黑松露濃郁香味,呈金黃色鬆軟芝士蛋卷,包住明太魚,有點兒鹹香味,蛋卷軟綿綿, 好味道Boksoondoga Makgeolli 馬挌烈酒味道清香,飲落帶點梨子香味,好順喉,甜甜地易入口Korean Strawberry Smoothie 用了新鮮韓國士多啤梨打成smoothie, 味道好香甜

Danji Crab

Fired Chicken

truffle Pollack Egg Roll

Boksoondoga Makgeolli
馬挌烈酒味道清香,飲落帶點梨子香味,好順喉,甜甜地易入口

Korean Strawberry Smoothie
用了新鮮韓國士多啤梨打成smoothie, 味道好香甜
  • Danji  Crab
又到秋冬生日季,好多姊妹都輪住過生日,想搵間特色啲嘅餐廳慶生。有一日係灣仔日街食嘢,經過見到附近好多特色餐廳,其中一間門口復古懷舊,裝修設計有情調。望下餐牌,原來係韓國餐廳,真係估唔到啊!🥢Dried Prawn Pancake $168~ 韓式乾蝦煎餅,一道色香味俱全的小吃,適合作為佐酒、開胃小菜。加上大量韭菜增加色感;搭配醬油,更可以提升整體風味。味道外脆內軟,口感豐富。🥢Fried Chicken (4pc) $98~ 韓式炸雞,外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。餐廳加上雙色炸蕃薯片作伴碟;所搭配醬汁,增加炸雞風味。無論作為主菜、下酒小吃,都非常吸引。🥢Busan Rice Cake 148~辣炒年糕亦是必點菜式,年糕的嚼勁恰到好處,加上紫菜粉絲卷,配香辣的醬汁,辣味和甜味交織,忍不住一口接一口,既有飽腹感亦不會感到油膩。🥂Boksoondoga (Cup) $60 HH / $80 RH ~ 餐廳自家製有氣米酒,甜甜地易入口,味道香醇,所以飲多幾杯🤭。而家做緊優惠 Buy 1 Get 1 Free,一定要試吓!🕰️Happy Hour : 3-7pm 🤗店內的環境輕鬆愉快,適合情

🥢Dried Prawn Pancake $168

🥢Fried Chicken (4pc) $98

🥢Busan Rice Cake 148

🕰️Happy Hour : 3-7pm

🤗店內的環境輕鬆愉快,適合情侶、朋友聚餐,享受美食。服務方面,店員熱情友善。
2024-11-06
Type of Meal
Dinner
最近去咗灣仔一間新式韓國餐廳,呢度融合傳統韓式風味同西式裝修,氣氛輕鬆🥳係同朋友晚餐聚會嘅好地方。平日夜晚人氣爆燈💥而且有酒飲!😎 - Bibimbap🍚拌飯香氣撲鼻,配上烤牛肉鮮嫩多汁,藜麥口感煙韌,雞蛋流心香濃,將飯拌勻後每一啖都係絕妙嘅味道,唔會過重,但層次感豐富- Ssam Set (Pork) 🥬清爽嘅韓式包菜配炭烤豬肉,豬肉香嫩帶有一點炭香,再加上Danji獨特嘅包飯醬,甜鹹適中,夾埋多穀糯米飯一齊食,口感充滿層次,同時健康又飽肚! - Filefish外層炸至金黃酥脆,輕輕咬下發出爽脆「咔滋」聲🐟,少似魷魚乾,而且香料味啱啱好,開胃又特別~- TUTTI FRUTTI SMOOTHIE兩款沙冰都令人驚喜!芒果沙冰帶濃郁嘅果香,甜而不膩,滑溜而清爽;士多啤梨沙冰微酸中帶甜,鮮果味撲鼻,非常解渴又滿足,食完感覺好

- Bibimbap🍚

- Ssam Set (Pork) 🥬

- Filefish

- TUTTI FRUTTI SMOOTHIE
2025-03-15 0 views
成餐飯都食得不愉快同辛苦環境:裝修偏向高級有格調韓食路線,可惜用餐環境立即令餐廳降格餐廳好細間同迫,食客放袋或其他隨身物品,不是攬住就是放地下,或將所有物品放背後。因為餐環境太窄,full house情況下,坐走廊位的我跟朋友,將背囊放係背後已經得返一半位可以坐,侍應仲不停要求我坐堆d坐埋d,我有一定厚度,成晚個身前面就係貼住張枱加坐直個人;朋友就成晚要攬住個背囊。對面兩位朋友將手袋同其他隨身物品差d疊到上頭咁高。未睇menu已經要考驗層層疊同縮骨功力。走廊太窄,成餐飯侍應經過我後面,9成都會踢到我張椅腳,天呀,咁的環境我真係無心機享受食物。我只記得炸雞,炸粉係出色,可惜性價比真係低。$98/4件,每件的大細係一個男子的口,一啖可以放落口;炸雞的肉大約單骨雞翼的大細。
成餐飯都食得不愉快同辛苦

走廊太窄,成餐飯侍應經過我後面,9成都會踢到我張椅腳
,天呀,咁的環境我真係無心機享受食物。

1K
2025-03-12 0 views
輕鬆友善的韓式料理,和朋友品嚐創新之韓式菜滿滿快樂感覺,菜式精緻風味濃郁,展現了韓國料理之豐富,環境舒適,服務周到,體驗美食之好選擇。店員先給予前菜,味道很棒炸雞炸雞外皮酥脆,內裡多汁,醃料入味,韓式炸雞精髓。原味層次豐富,雞肉嫩滑豆腐蟹大醬湯鮮美濃郁,豆腐嫩滑,蟹肉香,搭配大醬湯,令人回味無窮。湯中蔬果增添了口感,美味的喔明太子旦餅明太子和旦完美結合,口感綿密,味道鮮香。明太子之咸香,欲罷不能泡菜煎餅煎得外脆內軟,泡菜酸辣,和面糊的比例很好。煎餅厚度適中,口感豐富,配飯的佳品。菜式滿滿的韓國感,風味濃郁。擺盤精緻,服務周到,環境舒適。適合追求韓式料理食客,優質服務
輕鬆友善的韓式料理,和朋友品嚐創新之韓式菜

店員先給予前菜,味道很棒

炸雞

豆腐蟹大醬湯

明太子旦餅

泡菜煎餅

Happy hour嚟日街就啱晒,感覺夠晒chill,今日揀咗韓國fusion小館DanjiOven Chicken - 焗出嚟感覺一啲都唔熱氣,比起食炸雞健康好多,焗得好入味,口感嫩滑,完全唔怕好幹,食得出係心機之作Dried Prawn Pancake - 煎得啱啱好,脆邊好出色,餡料十足,蝦乾香味亦好突出Smoothie - 一杯Apple Mango,一杯Strawberry,既清新又健康,甜度啱啱好前菜仲有可以refill嘅蕃薯粒同泡菜,好有誠意餐牌嘅選擇算多,種類同款式都好夠,仲有好多唔同嘅酒,夠晒chill整體乾淨,裝修同佈置走輕奢風,用色幾有格調,坐得好舒服,久唔久嚟chill下幾正

前菜仲有可以refill嘅蕃薯粒同泡菜,好有誠意

唔係同事介紹都唔知有呢街高質韓國菜,雖然好隱蔽,但環境好好,有格調,好Chill,食物都整得好有心機🥰首先提前菜已經好高質,泡菜醃得啱啱好,唔會過鹹或者過辣,另一個前菜就係番薯粒,口感特別,甜甜地,幾好味!🧡DRIED PRAWN PANCAKE煎蛋好脆身,好香蝦味,口感豐富。加上醬汁酸酸辣辣,好有韓國風味!🧡TRUFFLE POLLACK EGG ROLL蛋味香濃,加咗少量明太子同埋松露,精緻好味~🧡TTEOKBOKKI除咗韓式年糕口感煙靭之外,仲配咗四條紫菜粉絲卷,炸得好香口,加埋年糕醬一齊食,食唔停口🥹🧡KOREAN STRAWBERRY SMOOTHIE呢個士多啤梨Smoothie唔會好酸,士多啤梨味濃郁,唔會好假,好飲!🧡HOT YUZU TEA唔係普通嘅柚子茶,見到個底有陳皮粒,好好飲!

🧡DRIED PRAWN PANCAKE

🧡TRUFFLE POLLACK EGG ROLL
蛋味香濃,加咗少量明太子同埋松露,精緻好味~

🧡TTEOKBOKKI

🧡KOREAN STRAWBERRY SMOOTHIE

🧡HOT YUZU TEA
唔係普通嘅柚子茶,見到個底有陳皮粒,好好飲!

1K
2025-02-27 184 views
今次特地來訪位於灣仔嘅韓菜餐廳😚 內裡裝修走西式餐館路線,設計雅緻用色和諧,加上柔和嘅燈光,氣氛舒適放鬆,好啱放工同朋友黎飲返杯😙 叫咗餐廳推薦嘅Grilled Galibi😋 牛肋骨採用韓式醬料醃製,鹹中帶甜惹味非常😘 牛肋骨已預先超肉切片,一口大小十分易食🤭 肉肉質感柔軟腍身,肉汁滿溢😋 配搭附上嘅韓式沙律菜,超夾超美味✅ 另添了一客Truffle Pollack Egg Roll❤️ 扎實嘅卷蛋中,夾滿美味嘅松露和明太魚🤩 食落鹹鮮惹味,蛋味濃厚👍 每一啖都令人回味無窮😆 飲品㨂咗一杯Danji Mocktail📍 選了柚子口味🌟 飲落每一口都富有柚子嘅清新☺️ 酸香又開胃,解膩一流😉

Type of Meal
Dinner
2025-02-27 131 views
⁂⁎◝#灣仔🇭🇰 新派韓式小酒館🥂⁎◜⁂.餐廳位於灣仔日街 位置有啲隱蔽空間唔算大 但坐得舒服 周圍環境靜靜地好適合黎同朋友飲兩杯傾下計chill下🥂.✧Tteokbokki $148本身都係韓式年糕愛好者 最鍾意煙煙韌韌嘅口感 仲有魚糕同埋紫菜卷 醬汁微辣唔會太稀 好食😋.✧Crispy Kimchi Pancake $148泡菜煎短就普普通通 正常發揮 不過煎得好脆好香口 都幾足料 每一啖都咬到泡菜 .✧Spicy Fried Chicken $108/5pcs雞肉幾嫩滑唔鞋口 調味都唔錯 辣得黎甜甜地 不過略嫌細份🙈.✧Danji Soju Punch (Yuzu) $90✧Danji Soju Punch (Grapefruit) $90兩杯signature嘅soju punch都好飲 好fresh 燒酒味唔會太濃 啱晒想小酌一杯嘅朋友😗 happy hour仲平啲$70!..*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘙𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨: 3.5/5𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: yes *・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵
⁂⁎◝#灣仔🇭🇰 新派韓式小酒館🥂⁎◜⁂

📍DANJI
🗺️灣仔日街6-7號日新樓地下A號舖
#mytaste_灣仔
#mytaste_韓國菜
餓咗好耐韓國醬油蟹,終於有人同我去啦!將新鮮的生蟹醃製在醬油之中,仲要見都個樣都知真係蟹膏滿瀉 (我哋呢份 Danji crab 係 1pc 份量)蟹肉晶瑩剔透,軟綿糯一啜就食得好似啫喱咁~而且佢哋嘅調味唔會好鹹,唔會掩蓋咗蟹嘅鮮美~帶點紫蘇嘅香氣好吸引蟹膏味道濃郁,食嘅時侯仲可以直接將白飯加入蟹蓋同蟹膏撈埋一齊食,唔覺唔覺就食曬啲飯,真係不愧為白飯小偷!Crispy Kimchi Pancake 唔係勁炸勁脆路線,反而係偏向酥香而帶啲軟糯~一定要點埋個靈魂蘸醬,更加酸辣醒神~ (連伴碟嘅紫薯,番薯片都好食,食到食材自身嘅甜香~)5-7 點有Happy Hour, 叫咗杯Yuzu Danji Soju cocktail,好甜蜜,好似飲緊果汁咁一啲都唔似酒 😂另外不得不讚嘅係Danji 呢間新派韓式小酒館個環境係勁 chill,直頭係似 cafe 多啲~ (坐窗口位影相,配墨綠色好出色)
餓咗好耐韓國醬油蟹,終於有人同我去啦!
蟹肉晶瑩剔透,軟綿糯一啜就食得好似啫喱咁~
2025-02-24
$310 (Dinner)
  • Danji  crab
2025-02-26 120 views
今日食咗早餐就無再食嘢lunch time仲去咗上堂hot yoga淨低嘅就只有肚餓 🥶所以拿拿臨約朋友仔一收工就過嚟開餐2個肚餓嘅人坐埋一齊 呢樣又叫嗰樣又叫2個人叫咗4樣嘢食 🤣🍲Rice Cake Dumpling Soup見做緊promotion 就叫咗個試吓滿足又想食餃子 又想食年糕嘅心個牛骨湯夠清 再配埋牛肉碎一齊食 有啲鹹香味餃子好大粒 皮薄年糕比平時食到嘅細片 夠煙韌🌶Kimchi Pancake煎得脆卜卜 香噴噴配埋醬汁食👍🏻🍳Kimchi Fried Rice勁多紫菜 再加一隻太陽蛋喺面頭都蓋唔住啲飯 啲飯炒得夠乾身 唔會痴埋一嚿嚿我想講 碟飯好大碟 🤭雖則係泡菜炒飯 但唔太辣 迎合到食唔到辣嘅朋友仔🦀Crab Soybean Stew本身湯品會跟埋白飯 但我哋食唔晒 所以走咗白飯 勿做大晒鬼啲蟹好鮮甜 湯底亦都調得恰到好處唔會太鹹另外成個湯嘅配料好豐富豆腐 翠玉瓜 青椒 紅椒 菇
今日食咗早餐就無再食嘢

勁多紫菜 再加一隻太陽蛋喺面頭
都蓋唔住啲飯 啲飯炒得夠乾身 唔會痴埋一嚿嚿
我想講 碟飯好大碟 🤭
雖則係泡菜炒飯 但唔太辣 迎合到食唔到辣嘅朋友仔

🦀Crab Soybean Stew
本身湯品會跟埋白飯 但我哋食唔晒
所以走咗白飯 勿做大晒鬼
啲蟹好鮮甜 湯底亦都調得恰到好處
唔會太鹹
另外成個湯嘅配料好豐富
豆腐 翠玉瓜 青椒 紅椒 菇

2025-02-25 337 views
灣仔日月星街出名最多有格調餐廳🍽️ ,《Danji》就係最浪漫嘅韓國餐廳之一,微黃燈光加上韓國洒具嘅裝飾,整個氛圍令人好放鬆。🎎🕯️。餐廳裝修簡約有型,有個露天窗口位,我哋坐露天吧枱就更加chill🌬️✨ 。Danji Crab係必點,蟹膏多味道鮮甜,帶有少少海水嘅鹹鮮味,自製醬油真係好正。將白飯放係蟹蓋上,混合蟹膏一齊食,真係「白飯小偷」嘅最佳示範,🍚🦀 配埋紫菜一齊食仲有另一番風味。😋Sliced Beef Salad牛肉薄片沙律,肉質鮮嫩,沙律汁好開胃!🥗🥩 Busan Rice Cake係辣炒年糕亦係經典菜式,年糕嘅嚼勁恰到好處,加上紫菜粉絲卷,配香辣嘅醬汁,辣味同甜味交織,忍唔住一口接一口,既有飽腹感亦唔會覺得油膩。🌶️🍢柚子味 Danji Mocktail,清新嘅柚子味mocktail,好適合同朋友聊天時啜一啜,唔使擔心酒精嘅後遺症。🍹🍊餐廳可以由金鐘站出沿住 soft thunder bakery 入去後面有條樓梯上就到。呢度裝修幾有情調,有遠離繁囂嘅感覺,成個 vibe 好舒服,好適合慶生或者同朋友聚會。😌💕🎉

2025-02-21 256 views
小店位於灣仔日街,裝潢獨特,有情調,設有室內同室外吧枱位置,適合約另一半嚟小聚一吓。食物方面融合傳統同現代風味,特別得嚟又幾有新鮮感,價格都算合理,值得到訪一試。Maeseng-E Seaweed Pancake,細細間方便食用,帶咬口,煙煙韌韌,點埋自家醬汁更開胃。Squid Gimbap以魷魚遊戲為主題,賣相可愛迷人,魷魚調味適中,飯粒軟糯,搭配青瓜、煎蛋等口感豐富。Fried Chicken有辣有唔辣,炸至酥脆,採用雞柳,嫩滑可口。另一個期間限定嘅款式係Rice Cake Dumpling Soup,湯底味濃,帶香氣,餃子大粒飽滿,薄身年糕片QQ哋,仲有鹹香牛肉碎同紫菜可幫助調味。Kimchi Fried Rice反而有驚喜,飯粒粒分明,每粒都包住淡淡泡菜味,唔辣,小朋友都啱食,太陽蛋唔會過熟,搭配唔錯。

2025-02-21 223 views
週末放工,跟朋友吃頓飯,最為開心。是夜到了灣仔的一間韓國餐廳開飯,有著不一樣的體驗。特式的靠窗雅座,給人悠閑寫意的輕鬆感覺。室內環境骨子 ,座無虛席的,想必食物出品有水準、夠實力😁😁餐前必有的涼菜、泡菜,最欣賞韓國任食泡菜的文化,激讚!Grilled Galbi $368燒肉肋骨配菇菌及洋蔥沙律🥗,牛肋骨唔韌,雞髀菇好食牛肋骨烤熟起肉,賣相精美。酸微微的沙律🥗菜,加上洋蔥的絲絲辛辣,有特色!伴碟的菇菌,味道也很好👍Ssam Set (Pork) $168韓式生菜🥬包,有多款沙律菜、炭燒豚肉、Danji Ssam 特式醬及荷葉五穀飯,味道不錯!炭燒豚肉新鮮的蔬菜五穀飯帶著淡淡荷葉香味,米飯口感軟糯!

特式的靠窗雅座,給人悠閑寫意的輕鬆感覺。

室內環境骨子 ,座無虛席的,想必食物出品有水準、夠實力😁😁

餐前必有的涼菜、泡菜,最欣賞韓國任食泡菜的文化,激讚!

Grilled Galbi $368
燒肉肋骨配菇菌及洋蔥沙律🥗,牛肋骨唔韌,雞髀菇好食

牛肋骨烤熟起肉,賣相精美。

酸微微的沙律🥗菜,加上洋蔥的絲絲辛辣,有特色!

伴碟的菇菌,味道也很好👍

Ssam Set (Pork) $168

炭燒豚肉

新鮮的蔬菜

五穀飯帶著淡淡荷葉香味,米飯口感軟糯!