經過鵝頸橋附近間麵包店俾隻貓貓吸引咗入去🐱店內有多款特色麵包🥖、飲品同蛋糕🎂等等,而且價錢相當親民,等我又買返d做早餐先ღ三色貓 $18貓貓造型,一塊就有齊三種味道食落仲幾鬆脆😌ღ牛油芝麻包 $7面頭滿滿芝麻,食落好香芝麻味ღ煙肉芝士 $14麪包香口鬆脆,夾住煙肉同芝士鹹香又惹味ღ特濃三重朱古力條 $18呢個朱古力控唔好放過呀!朱古力醬、可可粉同朱古力丁朱古力味香濃,甜甜滋味🤤ღ乳酪包 $17麵包好柔軟,好好味仲有幾款貓貓造型嘅飲品都好吸引🤩同朋友一人揀咗一款自製港式奶茶 $25陳年柑桔蜜 $20奶茶香滑😌陳年柑桔蜜味道芳香,易入口飲完喉嚨舒服晒〰️
經過鵝頸橋附近間麵包店
俾隻貓貓吸引咗入去🐱

ღ三色貓 $18
貓貓造型,一塊就有齊三種味道
食落仲幾鬆脆😌

ღ牛油芝麻包 $7
面頭滿滿芝麻,食落好香芝麻味

ღ煙肉芝士 $14
麪包香口鬆脆,夾住煙肉同芝士
鹹香又惹味

ღ特濃三重朱古力條 $18
呢個朱古力控唔好放過呀!
朱古力醬、可可粉同朱古力丁
朱古力味香濃,甜甜滋味🤤

ღ乳酪包 $17
麵包好柔軟,好好味

仲有幾款貓貓造型嘅飲品都好吸引🤩
同朋友一人揀咗一款

自製港式奶茶 $25
陳年柑桔蜜 $20
奶茶香滑😌
陳年柑桔蜜味道芳香,易入口
飲完喉嚨舒服晒〰️
2024-09-28 92 views
在這個繁忙的城市裡,找到一間舒適的麵包店總是讓人感到愉悅。今天我想介紹的是一家以貓貓形狀的麵包而聞名的小店,除了各式各樣的麵包,還提供即沖咖啡,讓人可以在享受美食的同時,品味香濃的咖啡。#這間麵包店的裝潢非常溫馨,木製的桌椅和柔和的燈光,讓人一進門就感到放鬆。最有趣的就是貓爪形象的麵包夾,喜歡貓貓嘅我真係有一份獨特嘅親切。這裡的招牌麵包無疑是貓貓形狀的麵包,外型可愛,顏色仲要係有三隻色的,除此之外仲有紫薯同埋咖啡口味。內餡鬆軟,口感極佳。除了貓貓麵包,店內還有各種口味的法國麵包、丹麥麵包和甜點,每一款都值得一試。#咖啡在這裡,咖啡的選擇也相當豐富。即沖咖啡的香氣四溢,無論是濃郁的意式濃縮,還是清新的美式,都能讓人感受到咖啡的美好。搭配新鮮出爐的麵包,絕對是一種享受。

#咖啡

2024-09-27 78 views
啱啱嗰個weekend唔知點解成日都好想食麵包,所以今日收工之後喺銅鑼灣食飯前就行吓街,點知俾我發現有一間應該係新開嘅麵包舖,佢用上好多貓貓裝飾,勁得意,於是就入咗嚟買咗幾款麵包,發現所有都好好食!第一樣我上手嘅,就係個三色貓,外表真係成個貓頭咁嘅樣,勁得意,加埋三隻色,覺得小朋友一定會勁鍾意,食落麵包,口感亦都相當軟。抹茶麵包同乳酪包其實都屬於相同口感嘅,soft and fluffy,啱晒早餐嘅份量,食一個包再加一杯咖啡,已經好享受。另外就係紅莓芝士法包,呢個外皮係比較硬,但係入邊依然保持到軟熟,係我覺得西方人會比較鍾意嘅口感!後來我特登都有問返我買俾朋友嘅香橙芝士包同斑斕香芋好唔好味,結果佢哋都話好濃味,食得出係用咗高級嘅材料!不過我覺得一定要大贊嘅就係個焦糖肉桂蘋果卷,肉桂味好濃郁,加埋蘋果夠甜,好啱呢啲天氣食,尤其是翻熱咗之後,香味更加係超勁!

如果呢間麵包店開係公司樓下就好啦,有賣平靚包包、三文治、咖啡嘢飲、輕食杯,啱晒light lunch 🐈 貓咪厚吐司、日式包包、甜包鹹包、法包酸種包、焗撻、烏冬沙律杯、潛艇三文治都有賣。最有驚喜係豆豉鯪魚沙律杯!之前睇創意食譜話係好好食㗎。麵包富戶今日揀咗一盤包:(左至右,上至下)三色朱古力扭扭條、鹽捲、日乳麻薯(有公仔樣 X w X)、蛋沙律包、紅豆麻薯、韓式蒜蓉忌廉芝士包、仲有芋泥厚吐司、芝士火腿厚吐司全部都係軟熟、餡多,味道有質素,定價比連鎖日式麵包店平。最推介厚切吐司,有唔同口味,一袋足秤,吐司鬆軟得黎會回彈。門口位仲有特價包包,下午茶早餐又有著落!

豆豉鯪魚凱撒沙律甜品杯

麵包富戶今日揀咗一盤包:
(左至右,上至下)
三色朱古力扭扭條、鹽捲、
日乳麻薯(有公仔樣 X w X)、
蛋沙律包、紅豆麻薯、
韓式蒜蓉忌廉芝士包、
仲有芋泥厚吐司、芝士火腿厚吐司

厚吐司

門口位仲有特價包包,下午茶早餐又有著落!
厚吐司
2024-09-26 62 views
銅鑼灣唔知幾時開咗一間超可愛嘅貓貓主題麪包店,有好多好吸引嘅款式呀😍我發現最好食嘅方法係,拎番屋企用微波爐/焗爐整返熱佢,麪包會變得鬆軟,餡料呈半蓉狀態,好味程度升咗一個級。🤍斑斕香芋🤍日乳麻糬🤍明太子芝士包🤍香芋吐司🤍日式紫薯布蕾紫薯燉蛋麵包最搶手,買嘅時候店員會即場幫手燒焦糖,再獨立放落個紙盒度。微脆嘅焦糖燉蛋加甜甜嘅紫薯都幾好食。香芋吐司好多同事都話好食又夠飽肚。仲有叮完之後會流心嘅半溶芝士同埋會拉絲嘅麻糬都好正。

🤍斑斕香芋
🤍日乳麻糬
🤍明太子芝士包
🤍香芋吐司
🤍日式紫薯布蕾

2024-09-23 70 views
今日去咗鵝頸橋底一間貓咪主題麵包店。好多產品都有貓貓嘅蹤影。首先片裝麪包已經有貓嘅形狀,有三色貓、咖啡貓、紫薯貓。三色貓係抹茶、朱古力、原味方包。紫薯貓有紫薯蓉,咖啡貓入面咖啡醬超多超濃。另外佢哋啲包裝同裝修都有好多貓貓,連飲品啲樽都係貓。另外佢哋個產品好好食,係日式紫薯布蕾法式。法包中間有紫薯同埋法式焦糖燉蛋,俾你拎走之前仲會喺個面度燒一燒造成焦糖面。建議即刻食,一係拎返屋企再用焗爐焗返熱佢食一樣咁好味。
2024-09-22 42 views
今天去銅鑼灣聽講座,放學後途經堅拿道東,睇到間新開嘅麵包舖,門口有個大貓咪裝飾,好奇心走入去睇睇。啱啱有麵包新鮮出爐,聞到香味就買咗幾個,準備第二日當早餐。日乳麻糬外皮軟糯,奶香濃郁,口感相當不錯。Dee Dee Bakery嘅日式紫薯布蕾法式麵包幾抵買,份量大,紫薯同布蕾口感滑溜,店員仲即場幫忙燒個焦糖面,賣相立刻加分。紫薯排飽裡面嘅紫薯餡料相當豐富,入口有雙重嘅紫薯口感,紫薯味突出。作為芝士控,當然大推雙重芝士虎皮吐司!除了濃郁嘅芝士味外,仲加入芝士條喺麵包入面,口感層次豐富。火腿和芝士經常相互搭配,加埋酥皮包,簡直系完美嘅組合。店員非常友善,產品誠意十足,價格亦合理,下次經開,值得再試試其他口味!
今天去銅鑼灣聽講座,
放學後途經堅拿道東,
睇到間新開嘅麵包舖,
門口有個大貓咪裝飾,
好奇心走入去睇睇。

啱啱有麵包新鮮出爐,
聞到香味就買咗幾個,
準備第二日當早餐。

日乳麻糬外皮軟糯,
奶香濃郁,口感相當不錯。

Dee Dee Bakery嘅
日式紫薯布蕾法式麵包幾抵買,
份量大,紫薯同布蕾口感滑溜,
店員仲即場幫忙燒個焦糖面,
賣相立刻加分。

紫薯排飽裡面嘅紫薯餡料相當豐富,
入口有雙重嘅紫薯口感,
紫薯味突出。

作為芝士控,

當然大推雙重芝士虎皮吐司!
除了濃郁嘅芝士味外,
仲加入芝士條喺麵包入面,
口感層次豐富。

火腿和芝士經常相互搭配,
加埋酥皮包,
簡直系完美嘅組合。

店員非常友善,
產品誠意十足,
價格亦合理,
下次經開,
值得再試試其他口味!
2024-09-22
TakeAway
$30 (Breakfast)
  • 日式紫薯布蕾法式
2024-09-21 59 views
呢間麵包店主要係貓貓裝飾為主,仲有貓造型既罐罐飲品,我地買左支奶茶,好得意既造型加上好濃郁既茶香,淨係買個樽既造型都夠晒棧鬼~喵~另外仲有芝士方包入面口感佈滿芝士粒粒食落仲好有芝士香味雖然無拉絲但都岩晒一眾芝士控。巨型蒜蓉包,蒜香味十足。酸種提子包,酸種包食落都仲係好健康,鬆軟既口感好正。呢度仲有咖啡,生日蛋糕同熱狗潛艇等食物同飲品店員會即叫即做。紅豆包入面超多豆沙涵料,日本麵粉做既包特別鬆軟既口感。

巨型蒜蓉包,蒜香味十足。

紅豆包入面超多豆沙涵料,日本麵粉做既包特別鬆軟既口感。

2024-09-18 35 views
呢間位於銅鑼灣新開餅店用貓貓做主題,有好多貓貓裝飾,連個夾都係貓爪😆麵包款式種類都幾多,特別吐司🍞有好多款日乳麻糬麵包個樣好得意,咬開奶香麵包,入邊係原味麻糬,口感煙靭焦糖肉桂蘋果卷翻熱後外脆內軟,有甜甜焦糖醬,肉桂卷味道非常香特濃三重朱古力棒🍫麵團中混入朱古力,亦有朱古力粒粒,朱古力控必點竹炭核桃吐司因加了竹炭粉,麵包是特別的黑色,加了很多核桃增加口感紫薯貓 一包有三厚片,紫薯蓉十足,遍佈成個麵包,不會太甜,麵包好有彈力蒜蓉麵包脆脆一包份量都幾多,麵包香脆,做小零食不錯

日乳麻糬
麵包個樣好得意,咬開奶香麵包,入邊係原味麻糬,口感煙靭

焦糖肉桂蘋果卷
翻熱後外脆內軟,有甜甜焦糖醬,肉桂卷味道非常香

特濃三重朱古力棒🍫
麵團中混入朱古力,亦有朱古力粒粒,朱古力控必點

竹炭核桃吐司
因加了竹炭粉,麵包是特別的黑色,加了很多核桃增加口感

紫薯貓

蒜蓉麵包脆脆
一包份量都幾多,麵包香脆,做小零食不錯
2024-09-17 73 views
去完時代廣場去坐巴士途中,見到呢間新開嘅麵包店,門口有一個貓貓好可愛,吸引左我入去買。三色貓小朋友好中意,麵包鬆軟有彈性,抹茶同朱古力味濃郁。特濃三重朱古力條呢個我最愛,食落好重朱古力味,味道香甜。煙肉芝士包味道咸香,芝士味濃郁。日式紫薯布蕾法式麵包呢個店員介紹我,法包加上香甜紫薯蓉,面頭有布丁,店員之後會用火槍燒成焦糖面,焦糖面脆身,布丁creamy。日式紅豆黑糖麻糬鼓黑糖香甜,麻糬煙煙韌韌。乳酪包通常都係見到小餐包,呢個乳酪包味道突出。

三色貓
小朋友好中意,麵包鬆軟有彈性,抹茶同朱古力味濃郁。

特濃三重朱古力條
呢個我最愛,食落好重朱古力味,味道香甜。

煙肉芝士包
味道咸香,芝士味濃郁。

日式紫薯布蕾法式麵包

日式紅豆黑糖麻糬鼓
黑糖香甜,麻糬煙煙韌韌。

乳酪包
通常都係見到小餐包,呢個乳酪包味道突出。
2024-09-17 73 views
今日行開銅鑼灣發現有間新式麵包舖頭,畀佢店面既貓裝飾吸引住😽,見到裡面既麵包幾特別同埋價錢唔貴,就夾左幾個試下。酸種麵包大大個麵包,咬落去幾為好硬,但原來中間都算軟身,唔係好似法包咁。至於味道上,就麥味好重👍。我叫左店員同我切開4件,因為一大個一定食唔哂🤣。三色貓麵包個樣好得意,一包有三塊,咬落去又有少少煙韌,個口感好特別🤩。一咬可以有三隻味道,呢個幾好,特別係個抹茶味好出❤️。✨朱古力忌廉包✨個CREAM好輕盈,而個麵包又好實在,唔係空氣包,成個麵包都充滿朱古力味🍫,幾唔錯。呢間麵包舖既款式有好多,亦都係市面少見既味道😋。本身想試下佢地既潛艇堡,不過賣哂🥲,下次經過一定要試下,推介畀大家!地址: 銅鑼灣堅拿道東10號地下G號舖#銅鑼灣美食#麵包#酸種麵包

酸種麵包

三色貓麵包

✨朱古力忌廉包✨

地址: 銅鑼灣堅拿道東10號地下G號舖

#銅鑼灣美食
#麵包
#酸種麵包
2024-09-15 129 views
為喵奴們而設嘅麵包店(ฅ'ω'ฅ)衝住全港首創嘅紫薯布甸法包到訪!完全係𝙟𝙪𝙢𝙗𝙤 𝙨𝙞𝙯𝙚啊 外型亦似足紫薯 好吸晴~店員會幫你即場燒個焦糖面(°〇°)秒變𝖼𝗋𝖾𝗆𝖾 𝖻𝗋𝗎𝗅𝖾𝖾!布甸面層香脆 內裡香滑 仲有滿滿紫薯蓉 一啖有哂焦糖+蛋香+紫薯味 超豐富法包帶點煙韌 就算裝住成個布甸都完全無變淋製作工序應該幾複雜 $26絕對係良心價~店內仲有好多貓貓元素 三色貓吐司可愛又好味仲有好多麵包款 價錢多數$1x 非常親民 推介!日式紫薯布蕾法式 $26三色貓吐司 $18日乳麻糬 $13焦糖肉桂蘋果卷 $18香橙芝士包 $14

日式紫薯布蕾法式

為喵奴們而設嘅麵包店(ฅ'ω'ฅ)
衝住全港首創嘅紫薯布甸法包到訪!
日式紫薯布蕾法式

完全係𝙟𝙪𝙢𝙗𝙤 𝙨𝙞𝙯𝙚啊 外型亦似足紫薯 好吸晴~

布甸面層香脆 內裡香滑 仲有滿滿紫薯蓉
一啖有哂焦糖+蛋香+紫薯味 超豐富
法包帶點煙韌 就算裝住成個布甸都完全無變淋
製作工序應該幾複雜 $26絕對係良心價~

店內仲有好多貓貓元素 三色貓吐司可愛又好味
仲有好多麵包款 價錢多數$1x 非常親民 推介!

日式紫薯布蕾法式 $26
三色貓吐司 $18
日乳麻糬 $13
焦糖肉桂蘋果卷 $18
香橙芝士包 $14

日式紫薯布蕾法式
今日銅鑼灣行街見到間新開餅店, 招牌貓貓做主題幾得意入去望下 , 餅店麵包甜點款式種類都幾多, 店員又nice, 所以買定幾個包 諗住聽日同屋企人做早餐, 樣樣都好似好好食咁,貝吓又一個都買咗 都幾多😂。麻薯葡撻: 葡撻外皮酥脆牛油香味濃郁, 包住裏面 滿滿嘅蛋香,加上我最鍾意嘅麻薯,好味👍煙肉芝士包: 軟包面層鋪滿巴馬士芝士,內有煙肉,橙芝士片, 成個包好香嘅芝士味,經過烤焗後香口焦脆開心果muffin:市面上好少見開心果嘅muffin, 今次見到即刻買嚟試下,muffin 本身已經有陣陣開心果味,加上面層鋪滿開心果碎粒口感更有層次👍
麻薯葡撻:
煙肉芝士包:
開心果muffin:
2024-09-13 168 views
今日係銅鑼灣經過呢間麵包舖,門口有個大大貓咪🐱圖案,多款麵包蛋糕都是以貓為主題好有特色,貓爪麵包鉗,貓吐司,貓形狀膠樽飲品等…除咗麵包外,仲有葡撻、咖啡、特色潛艇堡等,款式選擇都好多!🐱三色貓麵包賣相外型超可愛😍集合三種味道,原味、朱古力同抹茶,食落質感鬆脆~💜日式紫薯布蕾法式獨家首創💯外型賣相似紫薯形狀,法包內餡有大量的紫薯蓉,配搭香甜的布甸,焗起後再灑上砂糖燒成香脆焦糖面,口感外層香脆,內裡香甜軟滑。🍎焦糖肉桂蘋果卷酥中帶軟,淋上焦糖醬,同肉桂卷味道非常夾,口感極好,超好味~💚開心果/朱古力鬆餅鬆餅外皮酥脆、內層柔軟綿密,作為下午茶一流😋

🐱三色貓麵包

💜日式紫薯布蕾法式

🍎焦糖肉桂蘋果卷

💚開心果/朱古力鬆餅
鬆餅外皮酥脆、內層柔軟綿密,作為下午茶一流😋

2024-09-10
TakeAway
#fatchubelly銅鑼灣📍 Dee Dee Bakery (銅鑼灣)今日行過銅鑼灣經過呢間麵包舖,門口有好多貓貓擺設,好多麵包都以貓為主題,除咗一般麵包之外仲有麻糬葡撻,烏冬冷麵,自家製奶茶,仲有特色潛艇堡,款式非常之多!🐈💥三色貓麵包🐱三色貓麵包用三種味道原味朱古力同埋綠茶味造型非常有趣之餘食落去仲非常之香👍🏻💥紅豆綠茶麵包🍵綠茶麵包綠茶味非常之足夠配埋啲紅豆口感非常之好好推薦大家去試吓💥蛋撻蛋撻啱啱出爐除咗原味😋仲有麻糬口味奶味非常之足夠酥皮撻亦都非常之香脆💥牛角酥牛角酥外表非常之脆🤤入邊啲麵包仲要非常之軟熟價錢仲要唔貴非常推薦Dee Dee Bakery (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道東10號地下G號舖
#fatchubelly銅鑼灣
📍 Dee Dee Bakery (銅鑼灣)

💥三色貓麵包🐱

💥牛角酥
牛角酥外表非常之脆🤤
入邊啲麵包仲要非常之軟熟
價錢仲要唔貴非常推薦

Dee Dee Bakery (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道東10號地下G號舖