2009-07-25 107 views
那是看了某食家介紹才知道在元朗新開的店舖,主打是用39種中藥精製的鴨,剛好在店附近有人派優惠卷,其實我本來就是想買拿了優惠卷就直接去店舖買~平了$5要了半隻,(如果購買一隻就平$10)因為不是即買即有,需要等的,店員還提示我們要等大約十分鐘!所以大熱天時走到旁邊的元朗廣場逛街,拿了之後繼續逛,但是因為德利鴨太香不好意思就入人家的店內看,所以快快坐車回家雖然買到回家盒子整個都變形了~幸好味道真的很不錯!下次順路再來買~
店員還提示我們要等大約十分鐘!
所以大熱天時走到旁邊的元朗廣場逛街,拿了之後繼續逛,
半隻
2009-06-25
$35 (Other)
半隻
2009-07-03 29 views
專程老遠從香港的南部走到香港的大西北,實行和女友來一個西北一天大開發,第一站來了吃鴨。此鴨是由中藥腌製的,還以為是從內地來的,怎知原來是花旗國來的,其名字德利鴨,取其Delaware的中文音譯,而Delaware,其實是美國的其中一個州份,真估不到。全鴨一隻八十元,半隻四十元,明顯的是沒有Volume Discount,而鴨脾特價也要上二十四元,由於之後還安排了吃其他東西,所以取中庸之道,點了半隻鴨。鴨以加有冬蟲草、靈芝、當歸、野山參、黨參及其他總共三十九款的藥材的醬油經過十小時腌製過,成為在相片中的德利鴨,可能是由於在微溫的濃醬油浸得久了,所以果然連肥膏及油脂都浸得沒太多了,但咬起來也是有油潤感的,其中隱隱滲出藥材味,不太強,怕中藥味的也應可一試,而且醬油很入味,鴨的肉質不嚡而有咬口,雖然要站在商場內立食,也算是值得來試它一試。和女友吃過半隻鴨,而其實主力是我吃的,也只是十份一飽都未夠,一於到下站吃牛丸。

德利鴨
明顯的是沒有Volume Discount
鴨子腌製過程流程圖
三十九款藥材
花旗國來的鴨
半隻也不少
鴨脾也是啖啖肉
2009-05-31
$20 (Breakfast)
德利鴨
明顯的是沒有Volume Discount
鴨子腌製過程流程圖
三十九款藥材
花旗國來的鴨
半隻也不少
鴨脾也是啖啖肉
2009-05-26 11 views
途經元朗舊址,近日常見到雜誌有刊登這間之前我去過的店,原本想,行下看看有沒有新搞作,結果,真的有喎。個宣傳單張好可愛。現在有推出套餐耶!配可樂的味道...效果很特別,怎麼說呢... 哈~~ 就是能帶出特別的味道... 我就真的不懂形容。其實我個人對雞翼情有獨鍾的。現在還要16元,比之前平宜。鴨質感及味道跟之前食過一樣,棒,我買了不久就在公園坐下食,皮還脆脆的。
個宣傳單張好可愛。
現在有推出套餐耶!
配可樂的味道...
其實我個人對雞翼情有獨鍾的。現在還要16元,比之前平宜。

2009-05-24
2009-05-20 15 views
今日我又同朋友仔去元朗吃壽司啦,吃飽之后就同朋友周圍行下!突然間唸起今晚媽媽話要買D嘢返屋企加餸,于是就同朋友仔去德利鴨啦(朋友介紹ge)。一經過就聞到陣陣香味,朋友仔果然沒介紹錯wo...于是就行埋去買半隻鴨。但係店員話我知而家有做promo,買一隻鴨就送兩隻翼位,聽落都幾抵,所以就俾左80蚊買一隻鴨。返到屋企,鴨已經凍左,所以媽媽就吩咐拿去微波爐叮熱去。先前仲唸住叮完之后會唔好吃,點知叮完之后整個廚房都好香!咬一口鴨腿,真係好好吃啊!我想,呢隻鴨真係真材實料啊!味道好,有不油膩,真係同其他ge鴨有分別。我下次去云朗都順便買個全鴨,希望個promo可以做耐d啦

!我想,呢隻鴨真係真材實料啊!味道好
,有不油膩,真係同其他ge鴨有分別。

我下次去云朗都順便買個全鴨,希望個promo可以做耐d啦
好味
2009-05-19
好味
  • 全鴨
2009-05-12 24 views
一年一度母親節!!!今日出街食飯實在太唔抵!而且又迫又多人, 所以媽媽決定響屋企食!媽媽話唔想食太飽, 所以就煮粉粉食.準備響元朗返屋企食粉粉既我, 諗起媽媽講過....之前響雜誌見到呢間德利鴨既介紹, 好似好吸引又健康, 所以我就決定買返去比媽媽試下!12 點 1 點左右去到, 人唔多 (可能太早啦...)有幾種選擇 - 全隻 ($80) << 加左價, 之前係 $70- 半隻 ($40)- 鴨比套餐- 鴨翼套餐- 比翼 set(好似係呢幾款...)原本諗住買一隻, 不過未試過好唔好食.而且又怕 3 個人會食唔晒, 所以最後都係買左半隻試下先...好香, 香氣陣陣升上黎... 結果呢...返到去一打開個盒.....呆左!!!!!半隻...呢度真係有半隻?!一個長方形既小紙盒, 竟然 D 鴨都放唔滿個盒低 呢個份量, 似係四分一多 D 囉...到食落口... 味道咸肉質乾失望失望, 名大於實...應該唔會再買囉...
一年一度母親節!!!
今日出街食飯實在太唔抵!
而且又迫又多人, 所以媽媽決定響屋企食!

媽媽話唔想食太飽, 所以就煮粉粉食.
準備響元朗返屋企食粉粉既我, 諗起媽媽講過....

12 點 1 點左右去到, 人唔多 (可能太早啦...)
有幾種選擇

- 全隻 ($80) << 加左價, 之前係 $70
- 半隻 ($40)
- 鴨比套餐
- 鴨翼套餐
- 比翼 set
(好似係呢幾款...)

原本諗住買一隻, 不過未試過好唔好食.
好香, 香氣陣陣升上黎...

結果呢...
返到去一打開個盒.....呆左!!!!!
半隻...呢度真係有半隻?!
一個長方形既小紙盒, 竟然 D 鴨都放唔滿個盒低

呢個份量, 似係四分一多 D 囉...

到食落口...

味道咸
肉質乾

失望失望, 名大於實...應該唔會再買囉...
2009-05-10
Celebration
Mother's Day
2009-04-12 3 views
今天復活節假第三天 , 同朋友去元朗一日遊 (飲飲食食) , 約三點左右來到朗屏站行落來在附近找了一會才找到此店 (都有點難度)。我們大家都叫了一個鴨肶餐 $24.0 跟野飲 。不過杯野都真係 .... 好難飲 (芒果什麼蜜) , 又淡又無芒果味 ..... ! 還好我們走到對面公園坐下品嘗件鴨肶 , 得少少暖但幾入味 , 不是很大件同 KFC 件雞胸差不多 size 。我給 75 分左右啦 , 也算得上幾好味 , 不過我朋友就覺得一般囉 。其實可能不是繁忙時間, 件鴨可能都放了一會所以發揮唔到個最佳味度 , 不過我認為還是可以值得一試 , 有機會再可以幫趁一下。註 : 個收錢的阿姐 ... 收錢都幾慢 (找錢要計來計去) , 慘 !!!

2009-04-12
$24 (Tea)
  • 鴨肶
2009-04-12 6 views
睇番d舊嘅精神食糧,見到元朗開咗間烤鴨店,影出嚟好似好多人排隊咁,所以apr 11, 09嚟買吓 : 1) 鴨脾(hk$20) -嗰日去到,可能時間尚早啦,所以無人,店員仲好積極咁請我試食,味道都唔錯-我問佢有無剛做起嘅貨,佢話就算做起都喺10多分鐘左右-摸吓個袋底,仲喺小暖-香氣從個袋口就已經不停攻向我個鼻度..........好香呀~~~~-見包住佢嘅吸油紙,都反映油量都唔太少-咬落去,就知道脂肪比例好低,個皮薄兼無嘜膏,都幾瘦吓,所以我就連皮食,可能唔喺熱,所以唔多脆,近邊皮位就有少少脆口,個皮都幾惹味-個肉都嫩,呈淺粉紅色,肉質1絲絲,有彈性。雖然話用成30幾種中藥浸泡,再用高壓烹調,但都唔覺藥材味喎。個味道吸引,但好難講清楚,佢唔喺如肉骨茶般濃味,就是溫溫的,唔單1,亦唔會過鹹,總之恰到好處咁。鴨味唔喺太明顯,可能已被多種集成嘅藥材蓋過了-食完之後唔會口渴,即喺味道唔喺靠味道維繫。而估唔到指頭就聞到有鴨嘅微酥香喎 2) 蜂蜜綠茶-只要+$4就有1杯飲品,都好抵-反而喺酸酸甜甜,都易入口,但就唔多似喺蜂蜜綠茶 - 除咗脾位,仲有翼位(hk$18)同全隻賣 (hk$70) - 嗰

1) 鴨脾(hk$20)
-我問佢有無剛做起嘅貨,佢話就算做起都喺10多分鐘左右
-摸吓個袋底,仲喺小暖
-見包住佢嘅吸油紙,都反映油量都唔太少

2) 蜂蜜綠茶
-只要+$4就有1杯飲品,都好抵
-反而喺酸酸甜甜,都易入口,但就唔多似喺蜂蜜綠茶

- 嗰日無抄底個電話,去到擊壤道兜咗幾次都搵唔到..........好在後來見到店嘅易拉架.............咁我先搵到..............差d要致電食友問路.........hahaha

- 有機會都想買嚟比友人們試吓
2009-04-11
$24 (Lunch)
(Non-member)
2009-03-21 6 views
平時好鐘意食雞, 食得悶悶地, 看到飲食男女介紹呢到有鴨食, 專登去試下, 好彩結果無失望, 見到隻鴨脾,急不及待就 一啖食落去, 嘩唔講你唔知食過你先知, 又真係好好味, 再買全隻鴨, 叫店員幫我分件, 番公司請同事食下分享下d 美食, 食到佢地個個問我仲有無!
2009-03-14
$70 (Tea)
Celebration
Valentine's Day
  • 鴨脾
2009-03-20 10 views
看到雜誌介紹德利鴨............看到相片就已經唾涎三尺這間店半年前才在馬來西亞成立,在當地就有5間分店,但香港就只有元朗才有2間特許經營店心想自己又沒有太多機會入元朗..............應該都只有看的份兒,沒得吃了誰知男朋友剛在元朗辦完事這就當然順理成章,叫他買外賣當是今晚晚餐的加料餸雜誌說德利鴨就只有藥膳烤鴨分別有全鴨 ($70/隻)、烤鴨翼($18/件)及烤鴨脾($20/件)就即刻同男朋友落單若果全鴨是可以請鴨店斬件就要全鴨否則就要鴨翼和鴨脾男朋友去到鴨店全鴨果然可以請職員幫忙斬件但我們有更好的選擇.............脾翼套餐($100/份)有3隻鴨脾和3隻鴨翼職員還主動問男朋友要否將鴨肉斬半男朋友眼見大大舊的鴨肉...............當然需要說好喇經過兩小時的車程終於都送到我家中開飯喇............未打開外賣盒就已經香氣滿溢一咬鴨肉.........啖啖肉有微微的藥材味味道尚好...................只可惜藥材味道不均勻一啖濃一啖淡,影響了整體表現以及可能是因為叮過的緣故外皮不夠香脆...............如果真的要吃

誰知男朋友剛在元朗辦完事
這就當然順理成章,叫他買外賣當是今晚晚餐的加料餸

雜誌說德利鴨就只有藥膳烤鴨

終於都送到我家中
開飯喇............未打開外賣盒就已經香氣滿溢

一咬鴨肉.........啖啖肉
有微微的藥材味
一啖濃一啖淡,影響了整體表現

以及可能是因為叮過的緣故
外皮不夠香脆...............
如果真的要吃,現場即吃會比較好

雜誌說鴨店將會計劃在各區開設分店
希望下一站是馬鞍山喇
精緻外賣盒
烤鴨翼和烤鴨脾
2009-03-19
烤鴨翼和烤鴨脾
  • 烤鴨翼,烤鴨脾
2009-03-02 11 views
星期日,行街街! 元朗一向人多,突然被一陣非常香的味道吸引著,肚子餓了啦!就準備去找野食啦!見到好多人都拿著一個很美的包裝盒,第一次見嘛,那就問了人,在那裡買了啦!而之前令我醒神的味道,越來越強烈,突然見到一間店人頭湧湧的,要排隊呢!德利鴨,是什麼來的呢? 前面有個菲傭跟我說這鴨的味道很好,見咁長條龍,都算啦。照排! 原來這店開張沒多久,這是元朗第二間店,第一間在元朗廣場那邊,已於早幾天開張了啦!服務員態度好好呀!聽服務員說,這些是中藥去醃的,味道現在在街是食不到的,獨門配方咁話。價錢分幾種,我就先選了HK$70 元一隻的那款。住屯門嘛,回到去已經不熱了,需要冷了,但是味道很好,鴨的肉很嫩多汁,而且... 油不多,我先生說好食過家 x 雞呢.... 而且,特別是連D骨都好好味喎…. 。最特別的是,那藥膳的味道遺留在指間,真令我想再去買多一次呢!大家去開元朗,去大棠路 合益廣場地下及元朗廣場附近就有啦!yummy~~~~
星期日,行街街!

價錢分幾種,我就先選了HK$70 元一隻的那款。

大家去開元朗,去大棠路 合益廣場地下及元朗廣場附近就有啦!

yummy~~~~
2009-03-01 3 views
星期天散會後,悶熱的天氣令人毫無食慾,這間橙紅小店則令我眼前一亮。 2/21才開張的德利鴨,賣的是中式的烤鴨,特點是加入38種中藥浸泡調味,慢烤多個小時而成,感覺比西式的炸雞是健康多了。 店員很主動的招呼我與龍試食,雖然那件鴨肉已經攤凍,風味不再。我們買了隻燒鴨脾($20),今趟是熱辣辣的,鴨脾外皮香脆,鴨肉柔嫩帶點肥美油香,頗好吃,下次可以向整隻鴨進攻。 又,想講現時食肆都對相機敏感提高了,我拍了幾張照片後,疑似老闆的年輕女店員不但殷勤詢問意見,又在餐後提供紙巾,幸而其態度都算令人舒服,我也覺得這家店是有心的,請加油!

燒鴨脾
夠肥美!
燒鴨脾
夠肥美!
2009-02-24 4 views
尋日去到元朗行街, 經過元朗廣場時, 見到一間新開張的鋪頭"德利鴨", 新開張有得試食, 當然唔錯過啦! 食落味道又唔錯, 又唔會太熱氣, 鴨肉都算嫩滑, 藥味不濃結果,行完街買左一隻鴨返屋企, 成隻鴨都係70蚊, 抵食, 個盒都幾靚, 不過就要自己返去切

$35 (Other)
  • 全隻烤鴨