2024-03-27 418 views
人生第一次話一間野態度差 落單叫十次都唔應 又送錯野 唯一好少少係個後生仔叫佢先有反應 兩個啊姐似我差佢錢咁😅 味道一般 就普通唔好吃唔難吃 我女朋友覺得唔錯 反正唔會再去 .
大埔墟公園唯一一間刀削麵🎉有湯麵又有撈有辣又有唔辣🌶️仲有上海菜飯🍚今日我就食咗呢個麻酸辣紫菜刀削麵酸辣適中,但麻就無乜,我覺得麻可以多返啲🫣醬汁沾滿每條刀削麵🍜入哂味💓刀削麵夠煙韌,配埋紫菜,簡單配搭💫食到舔舔脷芥末海蜇🐥絲,越式春卷🌯芥末海蜇雞絲芥末味重,海蜇好爽,雞絲勁芥末味😂越式春卷推介👍🏽必食💓熱辣辣夠鬆脆!店舖裝修🔅簡陋風格,坐位寬敞🪑又乾淨,店員又有禮貌!
大埔墟公園唯一一間刀削麵🎉

有湯麵又有撈
有辣又有唔辣🌶️仲有上海菜飯🍚
今日我就食咗呢個

麻酸辣紫菜刀削麵
酸辣適中

芥末海蜇🐥絲,越式春卷🌯

芥末海蜇雞絲
芥末味重,海蜇好爽,雞絲勁芥末味😂

越式春卷
推介👍🏽必食💓熱辣辣夠鬆脆!

店舖裝修🔅簡陋風格,坐位寬敞🪑又乾淨,店員又有禮貌!

2023-02-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-01-21 743 views
我哋好中意食啲煙煙韌韌嘅刀削麵面😍,經過大埔公園仔見到入面咁多人🤭,咁就一於試一試佢好唔好味先🤪如果大家有咩好食嘅刀削麵就同我哋講下啦🫶🏻🧊燻蹄絲口水風味冷刀削麵 $52 8.5/10呢碗野既配料有青瓜絲花生擔擔醬同麻辣醬 🌶擔擔醬入邊有肉碎榨菜 🥬味道香濃 👻麻辣醬夠香夠辣 🫣今次叫左小小辣兩個醬溝埋一齊食好好味 🥹花生🥜同青瓜絲提升麵嘅口感仲可以冇咁溜 🤤冷刀削麵麵質煙韌 😍同埋佢嘅表面都可以好掛汁 💓食完一啖會想繼續食 🤩雖然醬料麵多,但唔會太鹹而令人飲好多水💧中意食凍刀削麵嘅人就唔好錯過啦!✨呢間既刀削麵都有唔同既選擇 🫡有冷撈熱撈湯面等等既選擇 🥰配料選擇都唔少㗎!但冷刀削麵可以選擇既配料就比較少 😅如果想試下其他配料都可以叫小食試下,最重要係可以有辣有唔辣 🤪好啱大家去試下嫁!人均消費💵: $40-60性格比: 8/10好食程度😋:8.5/10回頭指數💓:8/10

🧊燻蹄絲口水風味冷刀削麵 $52 8.5/10

人均消費💵: $40-60
性格比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8/10
2022-12-20 574 views
大埔墟出名多野食,呢間餐廳雖然門面平平無奇,但又出奇地有驚喜🤭如果唔係之前有同事帶我試過,基本上我都唔會發現佢嘅存在😅更加未必會去食🫣上次我叫左個麻辣豬大腸米線,一試真係難忘,係豬大腸面頭個辣醬,超香👍🏻米線本身都有清甜嘅湯底,我將辣醬擺左少少落米線一齊食,好正🤤米線控嘅我,好岩我type😙❤️麻辣手撕雞米線今次食第二樣,都係不過不失,但辣醬同米線搭夠😆鐘意食刀削麵同食辣嘅朋友不妨一試,個辣醬真係好香🥰

麻辣手撕雞米線

❤️麻辣手撕雞米線
今次食第二樣,都係不過不失,但辣醬同米線搭夠😆
鐘意食刀削麵同食辣嘅朋友不妨一試,個辣醬真係好香🥰
TakeAway
麻辣手撕雞米線
2022-09-20 607 views
大埔的刀削麵麵鋪選擇不多,找一回後嘗試了這間店鋪,點了麻辣豬排撈刀削麵、炸春卷、雲吞上湯刀削麵及兩杯豆漿。撈刀削麵方面,豬排的醃味及味道不錯,唯獨有少部分是脂肪位,不喜肥膏的朋友不能享受啖啖滋味,撈味醬料較平均,麻方面不會太麻,酸辣互相補位,刀削麵份量十足,有咬口,足夠分量。炸春炸得十分出色,不會太油也很脆口,內有芋溶餡料。上湯雲吞刀削麵的湯底吸後也較少口乾情況,豆漿也是正常味道,整體來說不過不失。
炸春炸得十分出色,不會太油也很脆口,內有芋溶餡料。

2022-09-18
$80 (Dinner)
  • 炸物
依兩年大埔開左一間山西刀削麵專門店,我發現成個大埔只係得一間刀削麵,雖然呢一間刀削麵嘅店面普普通通,但係佢入邊嘅刀削麵加埋小菜都係幾好食🥰幫我食過第一次之後,已經踏上了不歸路,真係好鍾意食刀削麵🍜🍜❤️😋我第一次食就已經叫咗碗麻辣豬扒刀削麵,佢嘅麻辣豬扒同刀削麵係會分開上,但係佢嘅麻辣豬扒係浸滿晒超辣超香嘅麻辣嘅醬汁🥵🥵 自此之後,每一次嗌麻辣豬扒刀削麵,都會叫麻辣分上!然後麻辣醬就會分開上😍 每一次嚟食呢我都會叫麻辣豬扒,因為佢地個豬扒真係好好食,同埋佢哋嘅手撕雞都好好食㗎😋😋不過我今次影嘅相係麻辣豬扒🐷🐖佢哋嘅刀削麵呢,會有師傅係塊麵團上面一刀一刀削落嚟啊😃保證係新鮮,因為每一次食嘅時候都會見到師傅表演🥰佢哋嘅湯底有啲特別,但係我形容唔出究竟係咩味,不過會食慣左佢哋嘅湯底😚⭐️麻辣豬扒刀削麵 💰$46🏪店名:佰味山西刀削麵

⭐️麻辣豬扒刀削麵 💰$46

🏪店名:佰味山西刀削麵
2022-07-28 389 views
大埔大明里(四里)一向出名好多小店,這間專門食刀削麵是午餐的不錯選擇, 份量多 很飽肚,價錢很親民,會再光顧!😍餐牌非常多選擇:冷刀削麵、熱拌刀削麵、麻酸辣刀削撈麵、麻酸辣刀削麵湯麵、溫泉蛋木耳刀削麵、上海菜飯 另有各式各樣配料,飲品全部要加錢食評✨✨✨(佰味)冷刀削麵 $52 (外賣平台 $48) 可免費轉拉麵/米線/薯粉 推薦!夏天食一流,配千島醬好好味,配料份量正常😋(麵質方面:刀削麵較厚身,食完會好滯;拉麵麵質煙韌,很不錯;米線偏軟身,不夠彈牙)上海菜飯 $46-$48 可免費轉白飯菜飯有混入蘑菇粒 有驚喜,不錯 (但不建議配 花雕醉雞 ,個人覺得味道不搭)溫馨提示:用網上平台外賣自取下單更便宜、更方便快捷😚

餐牌非常多選擇:

另有各式各樣配料,飲品全部要加錢

食評✨✨✨
佰味冷刀削麵配豬耳(走青瓜絲)

上海菜飯 $46-$48 可免費轉白飯
上海菜飯配花雕醉雞

溫馨提示:用網上平台外賣自取下單更便宜、更方便快捷😚
$50 (Lunch)
佰味冷刀削麵配豬耳(走青瓜絲)
2022-07-20 232 views
返工經過見到,快速食個下午茶叫咗個花雕醉雞🤩冇叫面,怕食太多夜晚食唔落飯價錢都公道,而且佢仲俾咗雞髀我❤️勁多肉🤩🤩🤩冇叫嘢飲,姐姐驚我口渴就主動話俾杯水我服務態度好好🤟🏻本身叫我都係本着試吓嘅心態試過好多地方嘅花雕雞都唔入味估唔到呢一間都幾有驚喜啲雞件件都有花雕味🤟🏻啲雞已經入咗味,所以上碟嘅時候佢冇乜汁,但係都已經有味不過個人覺得花雕可以落多少少,咁就會更美味🥰今次時間有啲匆忙,下次會試吓佢嘅刀削麵🤤
返工經過見到,
快速食個下午茶
叫咗個花雕醉雞🤩
冇叫面,怕食太多夜晚食唔落飯
價錢都公道,
而且佢仲俾咗雞髀我❤️
勁多肉🤩🤩🤩
冇叫嘢飲,姐姐驚我口渴就主動話俾杯水我
服務態度好好🤟🏻

本身叫我都係本着試吓嘅心態
試過好多地方嘅花雕雞都唔入味
估唔到呢一間都幾有驚喜
啲雞件件都有花雕味🤟🏻
啲雞已經入咗味,
所以上碟嘅時候佢冇乜汁,但係都已經有味
不過個人覺得花雕可以落多少少,
咁就會更美味🥰

今次時間有啲匆忙,
下次會試吓佢嘅刀削麵🤤
2022-06-25 287 views
收工經過見到呢間好似幾吸引,於是入去試下,叫左一個水餃酸辣湯刀削麵,仲有一杯豆漿,大約15分鐘左右面就到了,面條煙韌彈牙,唔會好林,另外個湯底酸酸辣辣,好開胃,唯一美中不足是水餃皮較厚,下次可以試下其他配菜。
2022-05-26 323 views
行過大埔墟近公園個邊好多野食上次食母親節飯隔離就發現到有間新開刀削麵今日又經過終於要黎試試啦可能平日再加上過左午市 所以無咩人等位入到去坐位都有好多 一邊2人 一邊4人卡位發現刀削麵都有好多種食法小食有好多款佔左大半頁上海雲吞刀削麵$40上海雲吞係餐牌上面有個like 想必應該係餐廳既招牌都 上到檯都幾大碗 賣相唔錯雲吞都有4至5粒 咬落去層皮有啲厚同埋餡少至於刀削麵條條都好粗 但就一啲硬一啲淋 好似未煮得熟咁 而且湯底都比較重味精 💛整體大埔係未有刀削麵店 可以試第一次但每就無下次啦👋🏼
行過大埔墟近公園個邊好多野食

2022-05-25
Type of Meal
Lunch
2021-11-17 540 views
因為工作關係 今日中午要自己一個係大埔覓食完全無頭緒食咩好 見呢間餐廳都幾旺場 就是但入左去搵位餐牌有4大版 勁多選擇思考左幾分鐘我終於做到決定麻辣雞翼刀削麵+$4凍豆漿豆漿好快就上枱 好香豆味 唔會死甜味等多陣 我既雞翼同刀削麵都上枱喇 姐姐仲好貼心咁比多個碗仔我放骨頭雞翼分開上 碗麵就可以自己決定要幾辣雞翼上面仲有好多蒜 睇見就流口水🤤雞翼煮到好淋 基本上骨肉都已經分離左 吸哂啲麻辣汁既味道 不過再辣啲應該會更正刀削麵好彈牙 每一條都厚薄均勻 配上麻辣汁 真係會一口接一口 食唔停不過碗麵既份量真係太多....啲麵好似食完會再生咁....食極都食唔完架....好恐怖😂Lunch $48有埋野食 唔錯唔錯
因為工作關係 今日中午要自己一個係大埔覓食
完全無頭緒食咩好 見呢間餐廳都幾旺場 就是但入左去搵位
餐牌有4大版 勁多選擇

思考左幾分鐘我終於做到決定
麻辣雞翼刀削麵+$4凍豆漿

豆漿好快就上枱 好香豆味 唔會死甜味
雞翼分開上 碗麵就可以自己決定要幾辣
雞翼上面仲有好多蒜 睇見就流口水🤤
不過碗麵既份量真係太多....
啲麵好似食完會再生咁....食極都食唔完架....好恐怖😂
Lunch $48有埋野食 唔錯唔錯
2021-11-15 291 views
好少去大埔既我今日因為要去呢區上堂所以周圍搵食,黎到唔熟悉既區分比較鍾意隨心揀餐廳。出左大埔墟站行左大約10幾分鐘黎到街市。行下行下遠處見到大大隻字”刀削麵”覺得好新鮮因為係港島同九龍區比較少見,而且一查之下得大埔一間店所以決定試試佢。一入到去幾乎坐滿,好旺場!姐姐好有耐性解釋個餐牌點睇,實在太多選擇眼花撩亂!刀削麵口感煙韌,而且湯底好夠味。上海雲吞算足料但係有d大粒有d就好細粒,味道唔錯!總括黎講製作方法同係中國大陸食非常相似,好有風味有機會會再幫襯試其他野

總括黎講製作方法同係中國大陸食非常相似,好有風味
有機會會再幫襯試其他野
上海雲吞刀削麵
上海雲吞刀削麵
2021-06-14 405 views
今日外賣自取叫了一碗「酸辣湯刀削麵」,番到屋企,一打開發現得個麵,無湯拜托店員們睇清楚張單先出,依家收貴了,但無咗個酸辣湯,結果係屋企要自己另外再煮個雞湯先可以食到

豬扒大腸刀削麵(給漏了酸辣湯)
2021-06-14
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2021-06-14 374 views
終於試過呢一間刀削麵,下午茶時間點了個上海雲吞刀削麵,盛惠三十八蚊,如果再加餸就八蚊起。老老實實,佢個刀削麵夠晒彈牙,麵質都唔錯,個麵削得厚薄適中,真係幾好。個上海雲吞就係menu上的廚師推介,味道正正常常啦。整體來講都係好食嘅,不過價錢就似乎略高,都值得一試嘅。另外佢有好多麻辣配料,鍾意麻辣嘅朋友可以試一試。
2021-05-29 720 views
位於大埔市政街市附近位置唔太起眼 咁啱起附近買完野諗住搵食 見佢多選擇 望落幾新咁就入咗去同上一次食嗰間拾味刀削麵款式差唔多餐牌太多選擇 配搭 睇到眼花🙈揀咗好耐先揀到要咩又有菜飯又有麵麵分湯 冷拌 熱拌又可以揀拉麵 薯粉 刀削麵 年糕 最後揀咗花雕醉雞刀削麵 ($46)包飲品 要咗凍檸水落完單好快就上菜 麵同餸分開上兩個份量都超級大!仲可以自己揀落唔落蔥 另外有條生菜湯底夠清淡👍🏻咁就可以品嘗到餸嘅味依個花雕醉雞個樣就冇咁靚但係明顯用新鮮雞 味道好 食到少少酒味 同時好香雞油味 好似啲海南雞咁🐔平時我唔食皮 不過佢依個皮似啫喱 好好食個肉都非常滑嫩 所以成舊雞都好好食好入味😋而且唔算多骨個刀削麵更加正見到佢每條粗幼度長短唔同之後望入廚房就見到個師傅起到刨緊個麵團 然後一條條麵削出嚟就知道原來係真材實料🍜佢個麵質係超級好食嗰隻 超級煙韌彈牙 勁有嚼口 猶其粗身啲嗰啲😍味道就似餃子皮雖然個麵超多 食咗大半已經少少飽 但係由於太好食 決定要食晒佢 因為出面好難搵到咁好食嘅麵!-味道非常之唔錯 有水準環境ok 係唔知點解入到去有少少味 不過坐耐咗就慣咗服務都可以 係衛生差少少 見廚房個師傅除
位於大埔市政街市附近
揀咗好耐先揀到要咩
又有菜飯又有麵
麵分湯 冷拌 熱拌
又可以揀拉麵 薯粉 刀削麵 年糕

最後揀咗花雕醉雞刀削麵 ($46)
包飲品 要咗凍檸水
花雕醉雞刀削麵

落完單好快就上菜 麵同餸分開上
兩個份量都超級大!
仲可以自己揀落唔落蔥 另外有條生菜

就知道原來係真材實料🍜
味道就似餃子皮
味道非常之唔錯 有水準
環境ok 係唔知點解入到去有少少味 不過坐耐咗就慣咗
服務都可以 係衛生差少少 見廚房個師傅除咗個口罩一陣 可能因為太熱
價錢上好抵食 又大碗 又好食 又有飲品
係大埔隱世平民店👍🏻推介