2011-01-12 35 views
昨天晚上同朋友去睇戲,睇戲前先搵食,但得好少時間,本來想買個飽食的,朋友就話不如係呢度可能都夠時間食到呀.我地就嚟左呢度啦,都幾多選擇呀,好多三文治及有沙律的選擇,我本來想食三文治的,但後來都係每人叫左個沙律再加錢跟飲品及餐湯啦.我叫左一個湮三文魚凱撒沙律加8元加左一個雜菜湯,朋友就叫左一個雞肉凱撒沙律及飲即磨咖啡呀,好快就有啦.份量都ok,唔算好大,雞肉都有三至四件呀,我的三文魚都有四片左右呀,三文魚細細片都幾好味呀,凱撒沙律都有幾多麵包粒及一些煙肉碎的,加埋個醬汁好好味呀.我同朋友都好鍾意食凱撒沙律架.我的雜菜湯都好多料的呀,好味道.今日又去左呢度買早餐食,炒蛋加厚多士配熱奶茶=19元,炒蛋還有幾件蕃茄的呀,厚多士好大件,好味,炒蛋都好香好滑,杯熱奶茶係用茶包沖的.味道都好好.

我的雜菜湯都好多料的呀,好味道.

2011-01-11
2010-09-14 31 views
經常在不同Délifrance吃肉醬意粉的我,第一次吃這間Délifrance的肉醬意粉,味道不過不失,有少少酸味才開胃,而這個意粉的份量亦足夠,試過在另一間吃的肉醬意粉太少,連我這個吃很少東西的人也覺得不太夠。而mocha很好飲,下次一定會再叫。
2010-09-01
$48 (Lunch)
2010-08-01 16 views
黑雨過後,又是跟朋友相聚的時候。起初打算吃日式,可是我們多數光顧的都排長龍,所以最後還是放棄了。於是便到這間從餐廳變成咖啡室,從商場內搬到商場外的Delifrance用餐。餐牌剛剛好對正門口,有普通套餐也有一大張海報推介二人套餐,所以這個二人套餐也很快地成為我們的選擇。兩人套餐($108)意大利蕃茄菜湯表面偏清,沒有油層,湯有著陣陣的蕃茄香味,美中不足就是沒有加入蕃茄粒。另外還有一些切成丁粒的蔬菜類,但是就沒有加入飽肚感極高的薯仔,好讓客人的胃能留位子給餘下的菜式。 友人的則較為遜色,忌廉湯本身像罐頭湯,而且過鹹。雖然本身比較杰身,忌廉味一點也不突出,反而變得十分膩。湯中的西蘭花更令人失望,西蘭花切成丁粒,但由於浸得太久,西蘭花粒已經變成了一粒粒跟湯融合了的糊粒。  兩份主菜也在不久後由店員代為送上。首先吃的是燒汁烤雞班里尼包,班里尼包烘得熱騰騰,但也可以拿到手上享用。烤雞沒有選用一塊,而且數小粒放在包中的雞肉。這樣其實更加方便,因為食用時不用好像獅子撕肉般咬開雞肉,食相也會較斯文。雞肉配上較酸的醬,蕃茄片和青瓜,雞肉亦有香料的味道。不過燒汁則集中在包的摺位,不太平均。夏威夷海鮮扁意粉

兩人套餐($108)
。 友人的
則較為遜色,忌廉湯本身像罐頭湯,而且過鹹
。雖然本身比較杰身,忌廉味一點也不突出,反而變得十分膩

。雞肉配上較酸的醬,蕃茄片和青瓜,雞肉亦有香料的味道。不過燒汁則集中在包的摺位,不太平均。夏威夷海鮮扁意粉分別有蝦丶蟹柳和鱈魚片,海鮮大部份也沒有太多蕃茄味,所以還是把期望放在扁意粉上。扁意粉煮得偏腍而且比較「脆弱」,用叉捲起都比較容易斷開,不過本身帶一些蕃茄味,算是不錯。

甜品朱古力醬泡芺配雲呢拿雪糕。泡芺本身沒有餡,而且比較輕身
,中間的空氣亦很多。不過配上朱古力醬,口味又即時好很多,有些甜味。如果泡芺能夠盡快送上,相信不會變得腍軟。雲呢拿雪糕則中規中矩,沒有碎冰,帶一點雲呢拿籽。

飲品是芒果熱情果梳打。梳打的表面加上了一小片檸檬,不過作用不大,而且即是拌勻也有陣苦味在面
。芒果熱情果落得十分吝嗇,差不多到最底部才嚐到這兩種味道。不過這是有氣飲品,所以對於飽肚實在是十分有用。

我的Blog:
意大利蕃茄菜湯
西蘭花忌廉湯
燒汁烤雞班里尼包
夏威夷海鮮扁意粉
朱古力醬泡芺配雲呢拿雪糕
芒果熱情果梳打
2010-07-29
$54 (Dinner)
意大利蕃茄菜湯
燒汁烤雞班里尼包
2010-07-08 18 views
天氣好熱, 所以去o左食下午茶,坐返幾個鐘, 涼下冷氣,可能係o既平日關係, 店內唔係好多人, 除o左出面偶然有o的車聲, 相比之前係德福一期商場入面個鋪位靜好多.我點o左個意大利烤包夾芝士同火腿, 薯仔沙律同即磨熱咖啡.意大利包比較細,個皮烤得唔夠脆,而個包入面唔夠熱,d芝士唔夠溶,塊火腿幾好,唔太咸, 有肉香.整體個包味道相比好耐之前舊鋪食過個潛水艇三文治差好遠.薯仔沙律出乎意料之外咁好, 味道幾特別, 因為加o左少少芥辣醬, 突出o左薯仔o既香味, 同時減少飽滯感.而咖啡好香濃, 好滑, 無酸澀味, 幾好.如果想靜一靜, 享下咖啡, 可以去坐一坐.
天氣好熱, 所以去o左食下午茶,坐返幾個鐘, 涼下冷氣,

我點o左個意大利烤包夾芝士同火腿, 薯仔沙律同即磨熱咖啡.

整體個包味道相比好耐之前舊鋪食過個潛水艇三文治差好遠.

而咖啡好香濃, 好滑, 無酸澀味, 幾好.

如果想靜一靜, 享下咖啡, 可以去坐一坐.
2010-06-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
  • 薯仔沙律
  • 咖啡
2010-05-16 41 views
之前係德福入面o既鋪頭搬左過黎 Bistro delifrance變delifrance外觀靚左光猛左 餐牌唔同左 今次叫左個2人餐$108 再+$6轉橙汁落完單可以即刻拎飲品同湯 之後帶埋個牌埋位坐等食 2人餐包2個湯+2個主菜+2杯芒果熱情果梳打+2客雪糕配puffs主菜揀左夏威夷海鮮扁意粉&白汁吞拿魚焗薯配caesar salad 羅宋湯: 好淡 無咩味 料唔多 而且無左2件蒜茸包 白汁吞拿魚焗薯配caesar salad: 唔錯幾好食 不過焗薯唔太夠熱 夏威夷海鮮扁意粉: 意粉唔夠味 要落tabasco 芒果熱情果梳打&橙汁: 幾好飲 唔錯 雲呢拿雪糕配puffs: puffs甜左d 亦都有d淋 都算ok 比起舊鋪 新o既裝修靚左 不過感覺上水準差左D係咪無左Bistro就無咁好呢
之前係德福入面o既鋪頭搬左過黎

比起舊鋪 新o既裝修靚左 不過感覺上水準差左D
係咪無左Bistro就無咁好呢
前: 橙汁 後: 芒果熱情果梳打
羅宋湯 好淡
白汁吞拿魚焗薯配caesar salad 幾好食不過焗薯唔太夠熱
夏威夷海鮮扁意粉 意粉無咩味
雲呢拿雪糕配puffs D puffs甜左D
2010-05-15
$60 (Dinner)
前: 橙汁 後: 芒果熱情果梳打
雲呢拿雪糕配puffs D puffs甜左D