2018-09-20 496 views
最近細佬因觸發肩膀甩骹而舊患復發,阿媽因而需要背負責任,最後多了陪伴細佬前往醫院覆診。細佬經過私家醫院醫生轉介信安排下,終於在「將軍澳醫院」進行手術,曾經留醫一段時間。細佬在出院後,仍然要按照「將軍澳醫院」醫生的要求,定時返回「將軍澳醫院」,前往醫生的骨科醫生覆診,以及接受物理治療師的治療。他接受完物理治療後,我們三人離開醫院,坐車到寶林飲茶食午飯。我們選擇在寶林飲茶,其實都只是無可奈何之下的選擇,因為將軍澳區內的酒樓數目委實不多,少得在坑口也不容易尋找酒樓。例如「東港城」裡面的酒樓「潮人飯堂」,以前「厚德商場」「稻香海鮮酒家」最近已經結業收場。我們再坐港鐵到了寶林「新都城」,發現寶林的情況,也不見得比坑口好得幾多,我們當日中午在「新都城」幫襯過的酒樓「百匯軒」,竟然也在我們光顧後兩個月,就宣告結業關係。將軍澳「百匯軒」結業給我的震撼程度,絕對不遜色於尖東「漆咸道南」旁邊的小食店「慢煮工業」,尖沙咀「慢煮工業」也是在我光顧後一個月左右時間,就忽然在無聲無息下宣告結業。不過「百匯軒」的情況,有一點比「慢煮工業」好,就是「百匯軒」結業的消息,距離我撰寫「百匯軒」食評時間尚早,只相差幾日的時

不過「百匯軒」的情況,有一點比「慢煮工業」好,就是「百匯軒」結業的消息,距離我撰寫「百匯軒」食評時間尚早,只相差幾日的時間而已。所以我未至於要讓「百匯軒」食評「打尖」,跟「插隊」提前出街。

我們三人在「百匯軒」裡面食午餐,目的其實只是純粹想食飽飯,所以一般點心小菜,對我來說根本就不重要。我明知每次飲中茶,都很難食到一碟,正正常常的「(非燒味)雞飯」。

所以我只能退而求其次,選擇酒樓餐牌必備的「福建炒飯」,但求還有雞肉可以吃進肚子,就當自己完成個人最低要求和目標,就算數好了。

至於飲食要求向來奄尖的細佬,飲中茶起碼還有豬肉叉燒,還有燒鵝燒鴨,還有湯瀨粉可以享用,細佬在飲中茶遇到的問題,相對我就來得比較少得多。

阿媽再點多幾籠蝦餃燒賣,叫一碟「海蜇薰蹄」加瀨粉,飲杯中茶就可以吃完這一餐酒樓午飯。我對「福建炒飯」的要求亦都不高,我只要求「福建炒飯」有足夠的切粒雞肉,味道夠濃但不要太鹹就得。

「百匯軒」「福建炒飯」唯一不夠好的地方,就是獻汁造得不夠多,令到「福建炒飯」實際製成品稍嫌乾身了一點。

至於「百匯軒」「福建炒飯」其他配料的方面,我就沒有太多地方不滿要投訴了,因為「百匯軒」「福建炒飯」還有粟米、豌豆、蘿蔔、蝦仁等新鮮配料,加上雞丁後我勉強還吃到飽肚感覺。

「百匯軒」「海蜇」配上,一般酒樓經常會提供的小菜「拍青瓜」,「拍青瓜」口感仍然有爽脆的感覺,而且沒有酸味怪味,我對「拍青瓜」始終沒有需要投訴。

至於「鮮竹牛肉球」,牛肉球的肉問題不大,只嫌有少許筋,醬油的味道過濃過鹹,令牛肉味實際味道稍為偏鹹而已。

至於細佬食的「叉燒燒鵝瀨粉」,瀨粉跟燒味分開另上。我細佬對食品要求比較奄尖,所以他一路食,一路諸多批評,嫌三嫌四,不斷批評「叉鵝瀨」的味道不夠新鮮。

我就覺得燒鵝肉的味道,雖然不夠新鮮,但是味道仍然可以接受,燒鵝肉還有我要的醬汁甜鹹味道,以及具脂肪成份的油脂口感。

我們三人在「新都城」「百匯軒」食完這餐中茶,平均每人價錢需要大約港幣一百一十八元左右,價錢未算是很便宜,也不算抵食,但是為了滿足阿媽的要求,我對已經結業的「百匯軒」沒有很大的不滿和批評。

「新都城」戲院恰巧沒有適合的電影可以觀看,所以細佬食完午飯,立刻動身離開「新都城」,我亦對已經結業的「百匯軒」無話可說,第一次兼最後一次吃完「百匯軒」午飯,就回家就算數了。
2018-07-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$118.6 (Lunch)
2018-05-31 600 views
好耐都無同屋企人飲茶,,今日一早醒左去拎位,,最鐘意黎百匯軒唔洗等位;同商場既酒樓閒閒地都要等20-30張抬,起碼都要早1個鐘落黎,等完都無哂心機;;依到少人飲但野食都唔錯既WOR脆皮燒腩仔 – 咬落去真係脆皮,仲要一屠薄薄肥膏,一層肉..油脂比例超好.令到有入口溶化既口感蒜蓉炒什菜; 有西蘭花,菜心,三色椒,木耳…唔會好油,,清清地想食D菜又多花款,,依個炒什菜都推薦柱哥炒飯;料好多,,飯炒到粒粒分明,好味鮮竹牛肉球豉蒜蒸排骨豉汁蒸鳳爪布拉清心腸埋單2百幾蚊4個人食好夠飽,,抵食

脆皮燒腩仔

蒜蓉炒什菜

柱哥炒飯;料好多,,飯炒到粒粒分明,好味

鮮竹牛肉球

豉蒜蒸排骨

豉汁蒸鳳爪

布拉清心腸

埋單2百幾蚊4個人食好夠飽,,抵食
脆皮燒腩仔
蒜蓉炒什菜
2018-03-17 628 views
親戚賀我新居入伙,一行十六人去新都城百匯軒晚飯,原先訂枱十六大一細,有個放飛機,變左十五大一個手抱細路。去到同個部長講,而家少一個,連細路十六人,部長話我book位十八人,係咭度寫十八人,痴線架。同佢確認人數,又唔即時更改,話埋單時會減返,ok,我信你。因為圍餐唔可以做半席,於是點了個十二人全包宴再加小菜,另一經理勁推介我加480蚊轉星斑,我覺得不化算,所以我只加了幾個小菜。小菜份量個人黎講覺得不夠大,不過純粹個人意見,不作詳述。其中點了個蝦仁炒蛋,可惜冇來,來左個貴妃雞,由於人太多,跟本冇留意黎有否來錯,食到一半先發覺落錯單,都冇同佢計較,餐牌冇貴妃雞價錢,於是問部長,佢話$168,ok。圍餐送十二罐啤酒汽水,揀剩既汽水叫侍應換啤酒,嘩,態度差到呢,咀妙妙口嗡嗡,極不友善。好戲在後頭,埋單時,阿姐攞張單黎,一本簿拋落轉盤,嘭一聲,我都火火地,咩態度呀?對一對張單,人數計我十七人,有冇搞錯,我地連埋BB都係十六人,同佢更正,佢竟然夠膽話我訂位十七個,甘開頭個經理講嘢廢架?貴妃雞計我$188,於是又同佢更正,話經理講$168,落錯單我地已經算,個阿姐好串甘話:甘我咪改返俾你囉!戲肉來了,改完單之後,個阿姐成本單簿掉落個轉盤度,十足十老細掉file俾下屬一樣,好大聲嘭一聲嚇到個BB都跳一跳,呢次忍佢唔住啦,第一次拋,我地已經忍,第二次掉,忍無可忍。好彩佢見我地發火佢就驚,道歉,如果唔係,我諗大家準備上網睇片啦。總結,冇下次,如果大家唔介意食到一肚火或者測試自己EQ,推介值得一試。
2018-01-29 629 views
本身訂左張大枱,14個大人1個小童(3歲)加1個手抱B,訂8點,8:15安排我地坐住張8人/10人枱,話因爲大枱d客未走,所以無枱比我地。到8:45,依然用同一個理由打發我地,結果一家人食飯,要分開2張枱。向經理求助,換黎一句既然係咁,學咩人整頭輪二輪,晚市直接得一輪就算啦。貼錢買難受!結果分2張枱食飯,d餸要我地自己分開2碟,因為2張枱唔係痴埋係隔離。呢間野以後都唔會再黎!
到8:45,依然用同一個理由打發我地,結果一家人食飯,要分開2張枱。向經理求助,換黎一句[d客唔走我都無辦法]
呢間野以後都唔會再黎!
2018-01-27
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2017-12-21 636 views
早一個月book 夜晚6:30 , 15 位。竟然留一張12 人枱,還要求我家人改用圓櫈逼一圍,要求退訂不果,照走,冇理由再光顧。之後經理打電話解釋係人為失误,但我一家已經去了其他酒樓。重點係,依舊不願退訂。
早一個星期訂好8點鐘兩張大枱,7點45分問有位未,門口部長話執緊枱,等到8點10分都未有得入,原來有等飛既人嘈一嘈就俾左人地入左我地張枱,咁訂枱既意義何在?!最後入到去坐,迫到同隔離後面張枱背貼背,叫左起菜,話黎緊黎緊最後等半個鐘,連隔離個枱遲我地好多先落單既都上左菜,催個部長N次先黎一碟龍蝦伊麵,訂菜單既意義又何在?!成餐飯等成個鐘,都唔知訂黎做乜,服務(特別係d部長)態度差,成日聽完就算都唔理你,講完催完同冇講冇分別,呢間真係無下次!!!食到一肚氣
早一個星期訂好8點鐘兩張大枱,
7點45分問有位未,門口部長話執緊枱,
等到8點10分都未有得入,
原來有等飛既人嘈一嘈就俾左人地入左我地張枱,
咁訂枱既意義何在?!
最後入到去坐,迫到同隔離後面張枱背貼背,
叫左起菜,話黎緊黎緊最後等半個鐘,
連隔離個枱遲我地好多先落單既都上左菜,
催個部長N次先黎一碟龍蝦伊麵,
訂菜單既意義又何在?!
成餐飯等成個鐘,都唔知訂黎做乜,
服務(特別係d部長)態度差,
成日聽完就算都唔理你,
講完催完同冇講冇分別,
呢間真係無下次!!!
食到一肚氣
2017-12-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2017-09-24 876 views
下午茶2個人去拎位排隊先,搭枱都無問題。但係門口帶位那位知客,比後面先3個人入坐,唔緊要,我都明白3位茶客既消費會比2位高!點知佢安排左3位之後,走左去聽電話,完全無至會過我!最後佢安排左某一張枱比我,未行到入去,又叫我去另一張枱,好啦,無所謂啦。。。去到另一張枱,個位茶客話有人,我地2個人係5能夠搭枱!我氣沖沖走翻出去,問那位知客,你內部未溝通好,點解叫我入去坐!?佢淨係答我一句; 哦!連坐位都5再安排比我!服務態度真係照差,簡直係幫公司趕客!
下午茶2個人去拎位排隊先,搭枱都無問題。
但係門口帶位那位知客,比後面先3個人入坐,
唔緊要,我都明白3位茶客既消費會比2位高!

點知佢安排左3位之後,走左去聽電話,
完全無至會過我!

最後佢安排左某一張枱比我,
未行到入去,又叫我去另一張枱,
好啦,無所謂啦。。。
去到另一張枱,個位茶客話有人,
我地2個人係5能夠搭枱!

我氣沖沖走翻出去,問那位知客,
你內部未溝通好,點解叫我入去坐!?
佢淨係答我一句; 哦!
連坐位都5再安排比我!

服務態度真係照差,簡直係幫公司趕客!

2017-09-24
Type of Meal
Tea
2017-09-17 693 views
好耐之前食過一次覺得ok,見住tko,咁岩夜食飯,呀媽話8:30pm有宵夜時段,就去試下啦,點知食到一肚火尤其係個4眼男經理住係附近真係唔駛再去呢2張係價錢牌,大家留意,叫左上面宵夜優惠係唔可以再叫下面既晚飯亮點而成個餐牌係無寫明既坐底去到叫既時候先知而個經理超無禮貌,我地單都未落完就走左去做其他野,全程勁黑面同埋記得8:30pm宵夜就真係8:30先入得我地早左一分鐘去都唔入得但入面有一半係吉位算喇,規矩咁死,擺明唔想做生意如果食物ok都算啦,最慘係食物質素都唔得首先呢碟炒蝦得7隻,無伴碟,味道偏喊雖然話宵夜,但真係一d誠意都無碟蝦同茄子都叫正常既呢個南瓜煲真係好似食汁咁無咩南瓜整體黎講,服務上係食到一肚氣野食就更加唔掂雖然話係宵夜平小小小咁多但真係唔好試唔好比錢去受氣喇
好耐之前食過一次覺得ok,
見住tko,咁岩夜食飯,呀媽話8:30pm有宵夜時段,
就去試下啦,點知食到一肚火
尤其係個4眼男經理
住係附近真係唔駛再去

而成個餐牌係無寫明既
坐底去到叫既時候先知

同埋記得8:30pm宵夜就真係8:30先入得
我地早左一分鐘去都唔入得
但入面有一半係吉位
算喇,規矩咁死,擺明唔想做生意

如果食物ok都算啦,最慘係食物質素都唔得

首先呢碟炒蝦得7隻,無伴碟,味道偏喊
雖然話宵夜,但真係一d誠意都無

碟蝦同茄子都叫正常既

呢個南瓜煲真係好似食汁咁
無咩南瓜

整體黎講,服務上係食到一肚氣
野食就更加唔掂
雖然話係宵夜平小小小咁多
但真係唔好試
唔好比錢去受氣喇

2017-09-15
Type of Meal
Last Night Supper
2017-07-31 853 views
這間酒樓最大的特色是早茶有多款便宜點心選擇, 而且提供時間也很長,星期一至六7點至11點25分,星期日7點至11點,啱我這些遲起身的人,就算十點起身也可以吃到,所以這裡特別多棒場客。孖寶餐夠經濟實惠,好似孖寶B一個飯加一個點心是$25.8, 比起去餐廳食早餐的價錢還便宜,我們今天一家四口在這裏飲茶,前後食了六樣嘢,埋單是120多元,是一個合理價錢,食物質素方面絕不馬虎,好像我鍾意的鳳爪排骨飯粒粒米煙靭,加兩滴豉油更吊起飯香,燒賣也不錯,啖啖肉,而家人點的家鄉煎薄餅,皮薄香脆不油,口感不錯,總括來說,這裡是同家人飲茶的好地方。
2017-07-31 510 views
又來到星期天家庭日去飲飲茶了,其實我真覺得飲茶這回事很沒新意,但難得星期日是爸爸的休息日,我們不得不將就他陪他飲茶。為了他心愛的飲茶,爸爸特地先前來排隊等了大約一小時。爸爸是個要點飯吃的人。剛巧我好想吃經典的鴛鴦炒飯,所以我不假思索tick了鮮蝦鴛鴦炒飯。大大隻蝦在白色那邊;大大條肉柳和洋蔥在茄汁那邊,賣相還好,味道也好,是久違了的味道。其他的點心食物如腸粉、春卷、奶黃包也不錯,整體而言是滿意的。
又來到星期天家庭日去飲飲茶了,
其實我真覺得飲茶這回事很沒新意,
但難得星期日是爸爸的休息日,
我們不得不將就他陪他飲茶。
為了他心愛的飲茶,
爸爸特地先前來排隊等了大約一小時。

爸爸是個要點飯吃的人。
剛巧我好想吃經典的鴛鴦炒飯,
所以我不假思索tick了鮮蝦鴛鴦炒飯。
大大隻蝦在白色那邊;大大條肉柳和洋蔥在茄汁那邊,
賣相還好,味道也好,是久違了的味道。

其他的點心食物如腸粉、春卷、奶黃包也不錯,
整體而言是滿意的。
鮮蝦鴛鴦炒飯
腸粉
2017-07-30
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
鮮蝦鴛鴦炒飯
2017-07-11 603 views
今日黎百匯軒飲茶,發現佢有呢個套餐都幾抵食。原隻燒乳鴿加芝士龍蝦伊麵,賣168元,三個人飲茶,費事諗咁多,一於試吓,唔夠再叫點心。套餐,兩款都做得唔錯,分量亦足夠三至四人。燒乳鴿唔錯,不過鹹,肉質唔乾身。龍蝦伊面既龍蝦都算大隻,起碼三四個人,每人都可以分到兩三舊。如果淨係食套餐當然唔夠,所以都係要叫下其他點心配搭。山竹牛肉做得幾鬆軟。上枱時已經倒入喼汁, 如果唔要喼汁嘅朋友記得早啲出聲。其他點心嘅質素,正正常常,冇乜驚喜,亦冇乜唔好。
今日黎百匯軒飲茶,發現佢有呢個套餐都幾抵食。

套餐,兩款都做得唔錯,分量亦足夠三至四人。

燒乳鴿唔錯,不過鹹,肉質唔乾身。

如果淨係食套餐當然唔夠,所以都係要叫下其他點心配搭。

其他點心嘅質素,正正常常,冇乜驚喜,亦冇乜唔好。

2017-06-18 421 views
是夜父親節,我們一行7大2小到屋苑附近茶樓慶祝,是夜6:30pm到,限時8:30pm要交枱,全場滿座。推出的父親節大餐,價錢合理。當日上菜很快,下單後不需十分鐘,已經陸續上菜。最好美就係乳豬,啖啖肉。龍蝦伊麵不過不失,算多龍蝦肉食。蛋白瑤柱炒飯大大碟翡翠炒蝦球帶子,帶子同蝦球細細粒斑不算大條,魚肉夠滑,但魚頭附近d肉唔太熟

最好美就係乳豬,啖啖肉。

龍蝦伊麵不過不失,算多龍蝦肉食。

蛋白瑤柱炒飯大大碟

翡翠炒蝦球帶子,帶子同蝦球細細粒

斑不算大條,魚肉夠滑,但魚頭附近d肉唔太熟

2017-05-30 364 views
難得一日既假期,一朝早就同爸爸媽媽去飲茶,周圍都好多人等位,行到夾層,見呢間好似唔駛排甘耐就行入去試下啦!坐低就梗係睇下餐牌先啦!爸爸點左個套餐:兩隻乳鴿+一窩瀨粉!抵食!之後加左幾個點心,有蝦餃,有鳳爪,又有綿花雞!乳鴿好香好夠味!蝦餃有少少散,但每隻餃都有兩隻大蝦!綿花雞兩舊綿花超大,雞肉又滑!蝦腸今次用左翠玉瓜包裡面,鮮味!點心水平屬於合理,但乳鴿同瀨粉係比較抵食!推薦大家點黎試下!下次都會再黎的!

坐低就梗係睇下餐牌先啦!

爸爸點左個套餐:兩隻乳鴿+一窩瀨粉!抵食!

之後加左幾個點心,有蝦餃,有鳳爪,又有綿花雞!

乳鴿好香好夠味!

蝦餃有少少散,但每隻餃都有兩隻大蝦!

綿花雞兩舊綿花超大,雞肉又滑!

蝦腸今次用左翠玉瓜包裡面,鮮味!

下次都會再黎的!
2017-02-09 1041 views
上次去完北角嗰間分店,今次甘岩同事約去呢間將軍澳分店食開年飯,飲茶時間當然勁點點心,13個人總共點左40幾籠,但全部清晒。食得晒都應該差,中規中矩甘。d點心size都算大,唔會細細粒甘,岩晒在場既男同事食。點心我最怕油膩,好彩望落無咩油,食落都唔會覺得油膩。同事就最鍾意點流心奶皇包,次次一點點幾籠,但食流心包一定要襯熱食 ,否則好快涼左唔再流心甘就唔好啦!佢地上菜都幾快,完全適合我地只得一個鐘食飯既打工仔。
d點心size都算大,唔會細細粒甘,岩晒在場既男同事食。

點心我最怕油膩,好彩望落無咩油,食落都唔會覺得油膩。

佢地上菜都幾快,完全適合我地只得一個鐘食飯既打工仔。
2016-09-19 1784 views
小妹第一篇食評,希望大家唔會見笑^^!今日係我家麥師奶嘅生日我地一行12人就嚟左新都城2期嘅百匯軒同佢慶祝!我地最後決定叫一個套餐,又可以唔洗續樣點諗到頭都大晒又免加一,最後仲送左水果加糖水比我地!唔錯吧!首先上嘅係玫瑰龍蝦e麵:👍👍👍👍玫瑰龍蝦其實係嚟自南非嘅品種!佢嘅外殼比其他龍蝦品種夠為薄身,肉質非常之飽滿而有彈性而且龍蝦味十足!比起大隻得龍蝦味較淡嘅波士頓龍蝦我地就更加玫瑰龍蝦!今次呢隻大概有2斤半重,啖啖肉!不過e麵就比較失色,啲汁好明顯係冇撈到落底所以沒有掂到汁嘅麵會痴住,一夾起就一大舊!不過overall味道非常不錯,不會太鹹,食多幾舊都唔會覺得口渴!元貝珊瑚蚌炒甜豆:👍👍👍甜豆炒得啱啱好,非常爽脆!元貝鮮甜,唔會好似擦子膠一樣(你懂的),不過係個珊瑚蚌一啲大大舊,一啲就碎碎咁所以我地一啲人有得食,其他冇得食嘅人就得個睇字囉!😜炸海鮮卷:(小妹冇食到!抱歉🙋!)不過聽講有食嘅屋企人話海鮮卷入面有菠蘿粒食起上得冇咁濟喎!😜脆皮燒乳豬:👍👍👍👍豬皮燒得十分之脆,裡面嘅肥膏唔會太厚,肉質香滑,食落一啲都唔覺得油膩!隻乳豬一嚟到大家已經急不及待起筷,所以e道其實得番一半!😂清蒸沙
首先上嘅係玫瑰龍蝦e麵:👍👍👍👍
元貝珊瑚蚌炒甜豆:👍👍👍
炸海鮮卷:(小妹冇食到!抱歉🙋!)
脆皮燒乳豬:👍👍👍👍
清蒸沙巴龍躉:👍👍👍
嘩!好大條!不過由於可能佢太大條嘅關係,無論師傅時間拿捏得幾好,魚肉係啱啱好離骨但係都係會比細魚鞋一啲!不過佢勝左魚味十足又夠鮮甜,最後大家都食到得番條骨!
炸子雞:👍👍👍
呢道嘅炸子雞真係做得唔錯,外皮炸到非常之脆,入面嘅肉質非常之juicy!!不過作為雞王嘅我都係比佢3個👍,因為雖然師傅嘅煮食技巧十足,不過小妹覺得佢雞味欠俸,加上小妹都係比較愛吃淮鹽配炸子雞!不過侍應反而就比左一碟醬油我地(冇點)!真係可惜!!
荷葉飯:👍👍
小妹本身非常之喜愛食荷葉飯,不過今次冇食太多因為小妹不太喜歡太濕嘅炒飯,而且佢地其實冇放太多嘅配料喺炒飯入面,不過味道其實係唔錯的!只係如果佢乾身番少少就更加好了!
蓮蓉壽包:👍👍👍👍
壽包係我地今日嘅搶手貨之一,因為佢上到枱嘅時候啱啱蒸起熱辣辣!個包本身做得十分之鬆軟,入面嘅蓮蓉十分香滑而且唔會太甜,如果唔係只有12個.......😋😋

其實我地仲有個魚翅(其實冇乜翅)同埋生鮑魚菇扒生菜,小妹見佢地冇乜特別就唔寫太多喇!由於每一個菜都係大大碟嘅關係,我地個個都食到捧住個肚走,減肥計劃都係聽(or N)日後先開始啦!

2016-09-17
Celebration