2016-09-19 1784 views
小妹第一篇食評,希望大家唔會見笑^^!今日係我家麥師奶嘅生日我地一行12人就嚟左新都城2期嘅百匯軒同佢慶祝!我地最後決定叫一個套餐,又可以唔洗續樣點諗到頭都大晒又免加一,最後仲送左水果加糖水比我地!唔錯吧!首先上嘅係玫瑰龍蝦e麵:👍👍👍👍玫瑰龍蝦其實係嚟自南非嘅品種!佢嘅外殼比其他龍蝦品種夠為薄身,肉質非常之飽滿而有彈性而且龍蝦味十足!比起大隻得龍蝦味較淡嘅波士頓龍蝦我地就更加玫瑰龍蝦!今次呢隻大概有2斤半重,啖啖肉!不過e麵就比較失色,啲汁好明顯係冇撈到落底所以沒有掂到汁嘅麵會痴住,一夾起就一大舊!不過overall味道非常不錯,不會太鹹,食多幾舊都唔會覺得口渴!元貝珊瑚蚌炒甜豆:👍👍👍甜豆炒得啱啱好,非常爽脆!元貝鮮甜,唔會好似擦子膠一樣(你懂的),不過係個珊瑚蚌一啲大大舊,一啲就碎碎咁所以我地一啲人有得食,其他冇得食嘅人就得個睇字囉!😜炸海鮮卷:(小妹冇食到!抱歉🙋!)不過聽講有食嘅屋企人話海鮮卷入面有菠蘿粒食起上得冇咁濟喎!😜脆皮燒乳豬:👍👍👍👍豬皮燒得十分之脆,裡面嘅肥膏唔會太厚,肉質香滑,食落一啲都唔覺得油膩!隻乳豬一嚟到大家已經急不及待起筷,所以e道其實得番一半!😂清蒸沙
首先上嘅係玫瑰龍蝦e麵:👍👍👍👍
元貝珊瑚蚌炒甜豆:👍👍👍
炸海鮮卷:(小妹冇食到!抱歉🙋!)
脆皮燒乳豬:👍👍👍👍
清蒸沙巴龍躉:👍👍👍
嘩!好大條!不過由於可能佢太大條嘅關係,無論師傅時間拿捏得幾好,魚肉係啱啱好離骨但係都係會比細魚鞋一啲!不過佢勝左魚味十足又夠鮮甜,最後大家都食到得番條骨!
炸子雞:👍👍👍
呢道嘅炸子雞真係做得唔錯,外皮炸到非常之脆,入面嘅肉質非常之juicy!!不過作為雞王嘅我都係比佢3個👍,因為雖然師傅嘅煮食技巧十足,不過小妹覺得佢雞味欠俸,加上小妹都係比較愛吃淮鹽配炸子雞!不過侍應反而就比左一碟醬油我地(冇點)!真係可惜!!
荷葉飯:👍👍
小妹本身非常之喜愛食荷葉飯,不過今次冇食太多因為小妹不太喜歡太濕嘅炒飯,而且佢地其實冇放太多嘅配料喺炒飯入面,不過味道其實係唔錯的!只係如果佢乾身番少少就更加好了!
蓮蓉壽包:👍👍👍👍
壽包係我地今日嘅搶手貨之一,因為佢上到枱嘅時候啱啱蒸起熱辣辣!個包本身做得十分之鬆軟,入面嘅蓮蓉十分香滑而且唔會太甜,如果唔係只有12個.......😋😋

其實我地仲有個魚翅(其實冇乜翅)同埋生鮑魚菇扒生菜,小妹見佢地冇乜特別就唔寫太多喇!由於每一個菜都係大大碟嘅關係,我地個個都食到捧住個肚走,減肥計劃都係聽(or N)日後先開始啦!

2016-09-17
Celebration