2017-03-19 1105 views
食過咁多間酒樓,這間是最差的。海蜇手撕雞啲什菜仲多過雞絲,我懷疑自己係咪叫左炒什菜。。煎堆仔入面係蛋黃,我究竟係咪食緊月餅。。叫一碟白菜仔成七十幾蚊,啲菜鑲金嗎?薑蔥牛柏葉四十蚊得個四五舊。。以為計埋茶錢十蚊個就走得,加完茶錢仲要加一是什麼道理?唔怪得成個香港得三間,完全是垃圾
2017-03-19
Type of Meal
Lunch
2016-09-06 2189 views
平時一家人都去開呢到食飯,今次一如已往去食飯另外叫左個竹絲雞湯。味道其實相當好,之不過飲完之後發現原來同一款湯有兩個價錢,諗住即刻搵個經理來理論,點知吹到你啤一聲。個經理同我講碗湯飲晒無得改返價錢做特價。仲同我講同一碗湯同一大小但係話用料係有分別。原價188.特價紙上就98.個經理走埋嚟hea我兩句就算. 咁既服務啲野幾好食都無用啦。👺👺👺👎🏻👎🏻👎🏻
2016-08-25 1571 views
本來係諗住去青葉飲茶的, 但原來已執左, 改左呢間酒樓, 都幾多人喎, 等左一陣有位. 地方光猛又新. 我們見到有特價點心呀.鳯爪排骨飯, 細細盅, 但都有四五件排骨及兩隻鳯爪, 都好足料, 排骨唔會好肥及都幾香, 有少少豆豉, 鳯爪都入味, 淋身的. 飯都唔會好淋, 啱啱好. 叉燒包, 三個的, 算大個, 蒸得幾靚, 入面的叉燒啱啱好, 唔會漏出嚟. 賣相整潔, 味道都好, 包夠淋及軟身, 叉燒唔會太甜, 唔會好肥. 適中. 好味道呀.牛肉都幾靚, 有些蔥粒, 好香, 唔會好實身的, 幾好. 都夠淋. 腐皮好味, 好香.燒賣四粒, 有蟹籽係面, 肥豬肉唔多, 都幾香, 有些蝦. 夠爽口, 好味.食物價錢都滿意
食物價錢都滿意
2016-07-01
Type of Meal
Breakfast
2016-06-25 1178 views
第一日開張,專登幫襯。午膳等候時間算是快,因為需搭枱。點心好一般,燒賣𥚃面有蝦殼、鼔汁蒸鳳爪放咗芋頭落去索哂D汁乾身嘅、馬拉盞炒蘿蔔糕炒到燶哂、瑞士汁炒牛河無瑞士汁,分明只係乾炒牛河,食物質素差不特止,睇下張地毯..........第一日新張營業,地毯好似好舊咁,價錢仲要係貴過尖沙咀。無下次~
第一日開張,專登幫襯
。午膳等候時間算是快,因為需搭枱
。點心好一般,燒賣𥚃面有蝦殼
、鼔汁蒸鳳爪放咗芋頭落去索哂D汁乾身嘅
、馬拉盞炒蘿蔔糕炒到燶哂
、瑞士汁炒牛河無瑞士汁
,價錢仲要係貴過尖沙咀。無下次~

2016-05-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$102 (Lunch)
2016-05-26 1706 views
「有人亂官歸故里,有人漏夜趕科場。」,官場上的人事變動沉常不已。自搬入東涌後,眼見不少店舖搬遷,甚而消失。除了街市的檔子,於領展商場中的一間中式酒樓算是當中的老大,即使周遭的小店變得翻天覆地,他的地位卻未曾動搖!不過生意、生意,蘊含著靈活、多變的意念,早陣子這家最老資格的酒樓終於宣佈結業,雖不曉得背後的商業考量,不過東涌這個區域,人口正不斷的膨漲,但食肆的競爭不大,不難成為生意人爭相考慮的地點,加上領展近年進取的手法,相信留不下的原因大致也可意會得到。「百匯軒」趕上了科場。新張幾天的一個平日晚上,老公和我絲絲然走到「百匯軒」。到埗後,對八時多仍有人輪候的景況,兩人均儍了眼。因為吃悶了附近了一帶的食肆,我們才想到「百匯軒」,當然更沒訂位的意識,相比其他期待已久的食客,我們對這新進駐的食肆顯得甚為無禮與不敬!為了彌補過失,我們耐心在門外等待了二十分鐘。冬瓜盅渴望嚐中式湯品的我,希望「百匯軒」可為我帶來驚喜,我是絕對可為美湯而放棄吃飯吃菜的人。當晚沒有例湯,退而求其次選擇了消暑的冬瓜盅。端來的冬瓜盅不大、也不高,雖然未曾揭「盅」,但賣相似乎在告訴我有點我不妥,傳菜員放下冬瓜盅後,等了片刻,竟

「百匯軒」趕上了科場。

為了彌補過失,我們耐心在門外等待了二十分鐘。
冬瓜盅

端來的冬瓜盅不大、也不高,雖然未曾揭「盅」,但賣相似乎在告訴我有點我不妥,傳菜員放下冬瓜盅後,等了片刻,竟沒有其他職員前來跟進。
冬瓜盅

沒問題,本來就沒有對街坊酒樓懷有過份的期侍,深信一個冬瓜盅難不到我。先把膠蓋揭開,一瞧,怎麼會是兩大片去皮冬瓜肉藏於容器之內,而不是原個冬瓜燉製,絕對是名不符實,個人認為是既不尊重冬瓜盅,又不尊重食客的表現,乾脆易名冬瓜粒湯便更好了吧!
冬瓜盅

用餐刀將兩大片冬瓜隨意切成小粒,冬瓜以外,湯內還選用了絲瓜、雞肉,少量磨菇,蟹柳、瘦肉、冬菇和蝦隻等,湯韻清清淡淡,不見突出,但慶幸化學調味不明顯,還能滿足我湯湯水水的渴求!

期間一位年紀不輕、彬彬有禮的大哥主動給我們添湯,觀其衣著,相信他是「百匯軒」的股東之一!
燒鵝

我們也愛吃燒鵝,老公再一次跟經理確認燒鵝是「百匯軒」之推介,於是點了是日的例牌,也是新張期間的特惠推介。

先不論碟邊的醬汁四濺,燒鵝黑漆無光澤的皮層已欠亮點。先挾上最右邊的一件,感覺肉質繃硬,以為自己太「幸運」而已。
燒鵝

於是再挾上中間的部位,光是肉紋彷彿已勸我不要胡思亂想!入口細嚼,果然有點不同,就是入味程度較佳,不過鵝肉依舊是如柴皮一塊,沒有更好,只有柴得更甚。小妹還是努力為推介的燒鵝開脫,再嘗試左手邊的一件,這件含恰好的油脂,皮脆肉滑,算是能交代,不過只佔全碟燒鵝的五份之一,究竟是要否碰運氣,唯請閣下自行決定!
清蒸龍躉

清蒸龍躉是當晚最合意之作,養飼的龍躉不奢望魚味,只求蒸魚時間拿捏準繩,魚肉嫩滑便好了,「百匯軒」做得到!
新裝修的「百匯軒」比以前的中式酒樓亮麗多了,在菜式方面亦有不少特色推介,更有蒸氣火鍋的選擇,對客人而言,多了一股吸引力,可是以當晚的所嚐菜式在用心、食味和服務方面,我只能用上新與舊是半斤與八両的比較。

有時換湯不換藥的效果,對新與舊的變化,只能一笑置之!

2016-05-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)