2019-09-01 1433 views
間中朝頭早都會喺呢度飲茶,今次就試吓晚市嘅蒸氣火鍋🍲.佢有四個套餐可以揀,我揀咗最基礎嗰個$158套餐,另外加多$38有個粥底。唔好以為咁平冇乜嘢食,呢個餐包兩款鮑魚、扇貝、蝦、牛肉、兩款手打丸、雞同埋雜菜🥬🥩🦐仲有一罐嘢飲,可以揀汽水或者啤酒。.鮑魚、扇貝同埋蝦都好鮮味,鮑魚同埋蝦上枱嘅時候仍然識郁!但係鮑魚有樣嘢可以改善,就係應該清洗得乾淨啲先上檯,我哋見到鮑魚周邊仍然好多黑色污跡!.每樣野嘅份量睇落唔多,但食下食下就發覺其實啱啱好😆想嗌多少少款式嘅,套餐以外可以散點,價錢都合理(好似蝦咁都係$5X咋)。抵食!可以再返嚟!
間中朝頭早都會喺呢度飲茶,今次就試吓晚市嘅蒸氣火鍋🍲
2019-08-31
$200 (Dinner)
2019-07-14 1156 views
平日下午茶去食,明明都唔算多人又有空枱。3個人去食,職員都仲要安排我地同人搭4人枱,問下佢先好唔情願咁再安排比我。--🦐 蟹籽燒賣王 HK$8.8咁多樣嘢食稍為接受到嘅就係個燒賣, 係傳統茶樓嘅鐘燒賣,食到入面嘅蝦肉。.🐂 黑椒金錢肚 HK$20金錢肚蒸得唔夠耐,好硬身,好黐牙。.🍧 雜果涼粉 HK$12所謂雜果最主要係西瓜, 不過呢個價錢係幾抵食嘅。.🐣 雞蛋肉鬆腸 HK$20完全食唔到肉鬆味,雞蛋分量好少,腸粉食起黎唔 軟滑。.🐷 叉燒湯河 HK$23叉燒冇咩汁,而且好乾身,少硬。--📌 下午茶時段

🦐 蟹籽燒賣王 HK$8.8
🐂 黑椒金錢肚 HK$20
金錢肚蒸得唔夠耐,好硬身,好黐牙。
🍧 雜果涼粉 HK$12
所謂雜果最主要係西瓜, 不過呢個價錢係幾抵食嘅。
🐣 雞蛋肉鬆腸 HK$20
完全食唔到肉鬆味,雞蛋分量好少,腸粉食起黎唔 軟滑。
🐷 叉燒湯河 HK$23
叉燒冇咩汁,而且好乾身,少硬。
📌 下午茶時段
Type of Meal
Tea
2019-07-04 722 views
住家附近,放假必去的醫肚推介,價錢合理,上菜快,又好食,冷氣足,坐得舒服正,最緊要等位快,其實鋪位轉左好多手,今次百匯係最出色,夜市仲有新鲜海鲜同蒸氣火鍋,可以由早食到晚,一家大细,多人必選
2019-05-18 917 views
一早起身落筲箕灣飲早茶,諗住叫點心食下。上到去已經好多人,細枱基本上淨翻一兩張,好難得先揾到一張枱。早餐有自選孖寶,叫左一個A餐,蟹籽燒賣王拼蜜汁叉燒腸。同埋一個B餐,鳳爪排骨飯拼皮蛋肉碎粥。粥味道普通,似屋企自己煮嘅質素。排骨飯嘅排骨幾肥,食落排骨味幾香,鳳爪有少少咸。叉燒腸味道唔差但係層皮真係好厚好粉,叉燒唔多,冇乜味,好彩有豉油搭救。燒賣巨伏,好少會食到唔好食嘅燒賣,但上層燒賣好硬,下面好粉,食左一啖已經想放棄佢。以普通茶樓嚟講,價錢唔算貴,本身都覺得可以接受,但係食左個燒賣決定唔推介。建議如果真係食都唔好叫燒賣。
一早起身落筲箕灣飲早茶,諗住叫點心食下。

粥味道普通,似屋企自己煮嘅質素。

排骨飯嘅排骨幾肥,食落排骨味幾香,鳳爪有少少咸。

2019-05-18 571 views
難得放假,朝早系筲箕灣。要食早餐但又唔系好肚餓所以就求其揀左間酒樓飲茶。 入到去見佢都幾多人覺得應該都唔會太伏。點知睇睇張點心紙發現大點要27蚊而點心紙上面基本上都系大同中點。不過好彩佢都有套餐可以選擇咁就叫左兩套餐啦。第一個鳳爪排骨飯加粥味道一般第二個叉燒腸粉加燒賣,個腸基本上無叉燒而個燒賣系我食個最難食個 個texture 完全唔合格而且淡而無味。 賣單84 蚊兩個人還好但考慮道佢嘅食物質數參差其實真系唔抵。用90蚊去對面茶記食好過。

2019-02-07 838 views
以前覺得筲箕灣好多嘢食,現在覺得大失所望。 年初一在石澳行山返回嗰區,見到呢間酒樓,冇唸過其他原因就入去,因為不想周圍再搵。 點心單上寫著價錢在新年期間加價,茶位費也加幾蚊咁,這個覺得正常,新年溜溜。 4大2小,點了半隻燒鵝,一窩什麼蟹肉伊面,兩小碗燒鵝瀨粉,幾個點心而已。 結果大失所望,食物唔好食。 半隻燒鵝麻麻地, 可以話中規中矩。 兩碗燒鵝瀨,簡直在廚房攞出來,冇煮過一樣,瀨粉既湯超凍, 燒鵝也是凍冰冰。 一鍋寫上有crab 的伊面,湯就熱但冇餸,唔知那裡放了crab 肉, 菜都冇一條。 點心也是些基本的,叉燒包,奶黃包,燒賣等,也是一般般。 咁樣就9xx, 價錢收貴但質量唔成相比。 失望,以後也不像去嗰區食飯。

2019-02-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2018-11-20 1069 views
每個香港人都知道去酒樓有知客櫃檯,梗係要去登記攞位,原來呢間酒樓攞左飛入到去都未必係你。因為呢間酒店毫無制度可言!我係呢間酒樓攞左飛等位,入到去比個阿叔坐左,我同個部長講講我張枱有人坐左,佢話,襟呀,你照坐啦。我咪同個阿叔坐囉😆點知個部長又走黎話叫我去第二張坐,去到第二張枱野食都未叫就係襟有野食黎。
2018-10-18 1145 views
同朋友相約在筲箕灣午膳。 一行三人, 就來到筲箕灣港鐵站附近的百匯酒家。午膳時間, 客人真多。 我們今天有點兒運氣, 即時有位子。午市套餐, 有A餐 $160 和B餐 $288, 分別在於可選擇食物選項的多寡。 見食品選項也頗合心意, 便點了A餐。燒味丶粉丶麵丶飯(選ㄧ款) : 臘味崧菠菜炒飯。 臘味味道尚可, 以菠菜炒飯還是首次嘗到, 如果炒飯可以乾身ㄧ點較好。精美小食 (選一款) : 潮式咸菜豬肚。 初時以為小食是一小碗, 來時竟是一大湯碗。 味道還不錯, 胡椒味夠, 咸菜不太咸, 而咸菜豬肚份量也不少。 點心 (選三款) : 豉蒜蒸排骨丶金珠咸水角丶鮮蝦九菜角。 蒸排骨尚可, 有肉; 咸水角是一般酒樓水準; 鮮蝦九菜角做得好, 九菜角炸得脆口, 但不油膩。 每位茶$8, 是平價之選。

午膳時間, 客人真多。 我們今天有點兒運氣, 即時有位子。

臘味崧菠菜炒飯

潮式咸菜豬肚

豉蒜蒸排骨

金珠咸水角

鮮蝦九菜角

每位茶$8, 是平價之選。

2018-10-12
$68 (Lunch)
潮式咸菜豬肚
鮮蝦九菜角
3:00坐低開始點菜。下午茶特價野食蠔皇鮮竹卷唔好食。奶皇包漏左單。老豆話蝦餃d蝦唔夠鮮。3:25未食完已經有夥記問野食齊未要唔要幫手跟下,齊左野食可以幫手埋單。開頭以為酒樓咁好服務係咪想博貼士?之後發現每數分鐘就轉人過黎問埋得單未?3:40分黎左個黑面阿姐話佢要check我地張抬既火鍋爐,擺明趕客做晚市。企係你側邊唔走迫走你。價錢方便,酒樓下午茶大點廿幾蚊碟,算正路。PS. 唔介意俾幾百蚊飲茶趕過食快餐既可以挑戰下。

之後發現每數分鐘就轉人過黎問埋得單未?

價錢方便,酒樓下午茶大點廿幾蚊碟,算正路。

PS. 唔介意俾幾百蚊飲茶趕過食快餐既可以挑戰下。

2018-05-28 1408 views
跟家人到有東區食街之稱的東大街吃晚飯,由街口進入不久,看見一酒樓門外貼上最健康的蒸氣料理,想起去年也在這裡吃過不錯的蒸氣煱,於是今次決定再度品嚐。時間是晚上六時多,酒樓內人流不多。裝修已有點殘舊,但勝在地點方便。我們要了精氣窩四人套餐,種類包括珍珠龍躉斑、元貝、海蝦、蝦丸、墨魚丸、鯪魚球、雞肉、菜、菰、千層糕等。特別之處是職員先把米、排骨和少量南瓜肉放進煱內,加上少許水,蓋上蒸盆,客人便可自行選擇先蒸哪些餸菜,只要跟著附上的煑食時間便可。我們先來個清蒸海蝦,size也不算少,味道鮮甜;龍躉斑也很嫩滑元貝實在太細小了還有的是每枱2-6位會送1碟安格斯牛肉。待客人食完所有餸菜,拿開蒸盆,便可享用已熟透的排骨粥,但提議最好加少許鹽享用。整體而言,海鮮較為美味,其餘不過不失,但對比去年的蒸氣煱還是有些失望。
我們先來個清蒸海蝦,
size也不算少,味道鮮甜;
龍躉斑也很嫩滑
元貝實在太細小了
還有的是每枱2-6位會送1碟安格斯牛肉。
Type of Meal
Dinner
2017-04-30 3133 views
星期日一早去飲茶,難得還有特價時段,點心可揀的款式都多,以孖寶價錢同款式特別吸引我地點了6份孖寶,再點碧綠叉燒腸,蝦餃皇同豉汁鳳爪碧綠叉燒腸: 皮太厚,叉燒份量感覺好少,實際上份量不少,幸好配上香茜,味道不錯皮蛋瘦肉粥: 肉碎偏多,不過多數是筋, 皮蛋好似有好多,因為切得薄薄的,連皮蛋黃也食唔到脆皮釀茄子: 物如其名,炸得真的皮脆,魚肉更有馬蹄, 配上特製豉油,味道一流津菜鯪魚球: 大大舊鯪魚肉,魚球彈牙,葱多,味道ok薑汁千層糕:薑味十足, 質地煙煙韌韌,口感一流乳香豬手(右上角):豬手大大件,多肉,腍,不過南乳味唔出鮮蝦炒米粉(右下角):炒得甘香,條條分明,椰菜西芹粒炒得爽脆,不過所謂鮮蝦炒,都只係都係得兩蝦這麼多蝦餃皇(中間):蝦量都不錯,不過唔彈牙,皮太薄,一夾即穿,d肉汁走哂😢潮州粉果(左下角): 一般貨色,無驚喜潮州糯米卷(左上角):糯米入味, 花生多,皮唔厚家鄉釀玉環:節瓜腍, 不過蝦餃唔彈牙咸魚肉餅飯: 大大塊肉餅,咸魚份量都唔少,飯粒分明, 帶甘香梅菜排骨飯:份量多,飯粒分明, 帶甘香,梅菜味出,排骨都多肉香煎蘿蔔糕煎得香脆,不過蘿蔔少,好左粉漿唔硬豉汁蒸鳳爪:豉味唔

我地點了6份孖寶,再點碧綠叉燒腸,蝦餃皇同豉汁鳳爪

津菜鯪魚球: 大大舊鯪魚肉,魚球彈牙,葱多,味道ok

薑汁千層糕:薑味十足, 質地煙煙韌韌,口感一流

乳香豬手(右上角):豬手大大件,多肉,腍,不過南乳味唔出

潮州粉果(左下角): 一般貨色,無驚喜

潮州糯米卷(左上角):糯米入味, 花生多,皮唔厚

家鄉釀玉環:節瓜腍, 不過蝦餃唔彈牙

香煎蘿蔔糕煎得香脆,不過蘿蔔少,好左粉漿唔硬

豉汁蒸鳳爪:豉味唔出, 鳳爪腍度一般,唔入味
2017-02-03 2022 views
晨早流流要起身同長輩拜年,最衰樓下冇食肆開門,咁岩就見到百匯酒家開左,呢間之前係明星酒家,自從轉左名就冇去喇!正所謂冇期望就冇失望,過年有得飲茶就喜出望外。過年飲茶就一定貴,冇法啦,一年先有一次過年!鮮竹牛肉球-都幾大粒,肥瘦適中叉燒腸粉-都好似牛肉球咁樣夠料,新年不嬲都係冇咩料,今年竟然足料,可能因為個價錢貴左流沙包都夠熱,並不是好像平時般番蒸!蝦菜餃就差少少,仲食到有雪味-3-整體來說,過年去酒樓食野都不會有所期望,但今次整體上都OK LA, 最起碼食完冇狂灌水!
正所謂冇期望就冇失望,過年有得飲茶就喜出望外。

過年飲茶就一定貴,冇法啦,一年先有一次過年!
鮮竹牛肉球-都幾大粒,肥瘦適中
流沙包
流沙包都夠熱,並不是好像平時般番蒸!
鮮蝦菜苗餃
蝦菜餃就差少少,仲食到有雪味-3-

2017-01-28
$60 (Breakfast)
流沙包
鮮蝦菜苗餃
2017-01-01 2547 views
完成石澳龍脊一天遊,返回筲箕灣享用晚膳。百匯酒家鄰近筲箕灣巴士總站,有地利優勢吸引筆者到訪。 酒家內分成兩部份,一部份提供蒸氣石鍋美饌,另一部份則提供晚飯小菜。芹香龍皇帶子羮:芹菜香氣明顯,湯羹稀稠合適。 金蒜銀絲蒸北海道元貝:中等體型的元貝,鮮甜度 OK。以金蒜豉油調味份外惹味。 蒜茸帶子蒸勝瓜:菜式的處理手法與金蒜蒸元貝有點相像。菜式雖有味道清爽的勝瓜作配襯,但仍緩和不了略重手的調味。 薑蔥牛油珍寶蝦球:蝦球的炸漿外衣實在大厚得誇張,以此充作「珍寶」實在有點過份。薑蔥味輕,牛油味重。 順德魚茸煎蛋:口感煙韌,蛋香理想。清蒸生猛珍珠龍躉斑:魚肉味鮮合預期,加上特價,抵吃。菠蘿生炒骨:生炒骨口感硬實,不欣賞。芝麻蒜香骨:製作比生炒骨佳,口感鬆軟得多。芝麻香蒜兩者皆是搶味之物,惹味感有一定保證。蔥油走地雞:蔥油是菜式的靈魂,味道相當吸引,雞肉亦見美味。 海皇雜菜煲:菜蔬款多味甜,各式海鮮不見特別。淺嘗了班塊一件,乏味不吸引。整體來說,酒家的食品水準屬可接受水平。雖然餐單中有多款特價菜式,但最後人均消費還是要百五元一位,不見得特別便宜。另外,席間有個別店員黑面發脾氣,影響了服務

芹香龍皇帶子羮:芹菜香氣明顯,湯羹稀稠合適。
芹香龍皇帶子羮
金蒜銀絲蒸北海道元貝
蒜茸帶子蒸勝瓜
薑蔥牛油珍寶蝦球
順德魚茸煎蛋:口感煙韌,蛋香理想。
順德魚茸煎蛋
清蒸生猛珍珠龍躉斑:魚肉味鮮合預期,加上特價,抵吃。
清蒸生猛珍珠龍躉斑
菠蘿生炒骨:生炒骨口感硬實,不欣賞。
菠蘿生炒骨
芝麻蒜香骨
蔥油走地雞:蔥油是菜式的靈魂,味道相當吸引,雞肉亦見美味。
蔥油走地雞
海皇雜菜煲
整體來說,酒家的食品水準屬可接受水平。雖然餐單中有多款特價菜式,但最後人均消費還是要百五元一位,不見得特別便宜。另外,席間有個別店員黑面發脾氣,影響了服務評分。

[31/12/2016; Sat]
2016-12-31
$150 (Dinner)
芝麻蒜香骨
蔥油走地雞
2016-08-08 2380 views
平日放假一早去飲早茶!唔洗等位,但要搭枱,好多係大枱,一枱搭三四張單。鴨腳扎個碟好大,鴨腳扎就正常大小,鴨腳唔夠淋雞絲粉卷好大碟,餡都好多加豉油都滿出!唯獨啲木耳有啲苦,洗唔乾淨?!燒賣相比起食開既酒樓,佢係細粒啲,不過都有蝦。普遍啲點心都較為淡味,可以少鹽健康啲掛仲叫左鳳爪排骨飯,有兩只鳳爪,五粒排骨到,都算大碗,飯軟硬度唔錯,有咬口,唔係爛飯可能太多人搭枱既關係,埋單發現計多左一碟,收錢個呀姐態度麻麻,話“”頭先問左你食咩對左單“”,甘佢問我係咪食左排骨飯,我係有食一個,點鬼知你計左兩碟姐!

鴨腳扎
個碟好大,鴨腳扎就正常大小,鴨腳唔夠淋
雞絲粉卷

燒賣

2016-08-04 1963 views
老豆生日,六個人叫左半席,睇啲送名幾吸引,都唔失禮,諗住可以食餐好既!但事實係。。。份量少,一啲都唔值呢個價!雖然半席份量減半,但用料都唔會係甘囉。。半席半只乳豬,六個人一人兩件都無晒,細只到不得了!龍蝦伊面大碟既,但鉗、頭多,無物肉花膠翅,無花膠,翅得邊位,一條條果啲翅一條都無!瑤柱菜膽睇個樣好似好多瑤柱係面甘!其實一部分係瑤柱碎,一部分係金菇菜切碎!痴線!埋單千二蚊,一啲都唔值,散叫啲送仲大碟啲,足料!
半席半只乳豬,六個人一人兩件都無晒,細只到不得了!
龍蝦伊面大碟既,但鉗、頭多,無物肉
花膠翅,無花膠,翅得邊位,一條條果啲翅一條都無!
瑤柱菜膽
埋單千二蚊,一啲都唔值,散叫啲送仲大碟啲,足料!