又係一年一度同朋友慶祝生日嘅日子,我哋都鍾意食西班牙菜🇪🇸,所以揀咗位於中環蘭桂坊嘅「Desire Restaurant and Bar」。餐廳無華麗嘅裝修,不過暗色系燈光又令佢幾有格調✨。另一邊廂,老闆以至每一位店員嘅服務態度專業,非常有禮,待客以誠,抵讚!老闆主動向我哋介紹呢度嘅招牌菜,其實每款都好吸引,好鬼難揀,就一於聽佢發辦😛。食物份量好多,好彩好味道,否則我哋一定食唔晒。餐廳除咗主打西班牙菜,亦同時係日式居酒屋🏮,佢更推出咗清酒小食套餐。我嗌咗肉丸拼山吹GOLD熟成古酒($438),琥珀色好耀眼,酒味都烈,但甜味亦同樣突出,仲帶少少菠蘿果香🍍。睇返餐牌知道呢枝酒係久經歲月陳釀,起碼成十年。自家製燒汁肉丸(原價$108),🐷肉丸一客有三大粒,肉質富咬口,帶點彈性。燒汁混入咗蕃茄蓉同提子乾,惹味得嚟唔會太鹹,並能吊出肉香。紅酒煮西班牙辣肉腸($88),西班牙辣肉腸質感類近台灣腸,外皮微脆且煙韌。🍷紅酒汁好香兼開胃,再加埋腸本身辣辣哋,佐酒一流。是日精選凍湯($78),凍湯係西班牙嘅特色菜,湯品甜味來自紅菜頭,味道天然,紫紅色靚靚💜。面頭白色嗰堆係乳酪,撈埋一齊飲好搭調。餐廳現時做
山吹GOLD熟成古酒
紅酒煮西班牙辣肉腸
Irish Rock Oyster
餐廳現時做緊生蠔推廣,只要人均消費滿$200,就可加$8換購一隻Irish Rock Oyster🦪,仲要無限加幾多隻,鍾意食蠔嘅就有福了。生蠔幾肥美,口感夠Creamy,有淡淡海水味。
精選芝士及凍肉拼盤配酸種麵包
精選芝士及凍肉拼盤配酸種麵包($248),拼盤造型好掂,木盒內放滿風乾火腿🥓同芝士🧀,每樣各有三種,店員建議我哋由淡味食到濃味。不過我覺得全部都偏濃,但係正嘅,令到人更加想飲酒。火腿油份充足,唔會太鹹。芝士好重味,特別係Blue Cheese,但好彩有餐廳自家醃製嘅黃瓜同青椒仔🥒,酸嘢確係有中和嘅作用。
酸種麵包
餐廳所提供嘅餐包係酸種麵包🥖,麥味幾香又鬆軟,特別係深色嗰隻,帶少少甜味。如果唔係咁飽,我會想Encore。
慢煮和牛面頰肉配焦糖洋蔥
慢煮和牛面頰肉配焦糖洋蔥($288),主食同樣係好震撼。🥩牛面頰肉有四大球,慢煮肉質好軟稔;調味同樣係紅酒汁, 但又唔同辣肉腸嗰款,反而似紅酒燴牛尾。鋪面嘅係焦糖洋蔥🧅,佢完全有畫龍點睛嘅作用,豐富整體肉味。底部墊咗黑松露薯蓉,由於落得夠多牛油,所以口感細滑,並散發出濃濃松露香。
巴斯克焦香芝士蛋糕
巴斯克焦香芝士蛋糕($58),🎂芝士蛋糕好出色,面頭帶焦香,切開後更發現芝士非常軟心,而甜度亦啱啱好,食完都唔覺膩。🍨伴旁仲有一球朱古力雪糕同曲奇碎,食完超滿足。
T2 Lemongrass and Ginger Loose Leaf
食到咁上下老闆仲請我哋飲啖茶,清清味蕾。呢隻茶係澳洲品牌T2Lemongrass and Ginger Loose Leaf🍵,香茅味道清新,薑味甘甘哋,飲落好暖喉。呢隻茶冷飲抑或熱飲都OK。
題外話,餐廳雖然燈光暗,但影相出嚟嘅效果都唔錯📸,而且靚女店員影相技術高超。
總括嚟講,餐廳各方面都好平均,呢餐生日飯我哋食得好開心👯‍♀️😊。小插曲一則,我訂枱時唔記得講低慶祝生日,本身店員話寫生日碟要早一日準備,但最終餐廳好好,成功為我哋安排到,實在大感激🙏🏻。簡單講,餐廳值得推介🌟!
2022-08-22
$600 (Dinner)
紅酒煮西班牙辣肉腸
精選芝士及凍肉拼盤配酸種麵包
慢煮和牛面頰肉配焦糖洋蔥
巴斯克焦香芝士蛋糕
蘭桂坊都可以靜靜地品嚐午餐今日難得同蝦子餅出嚟拍拖,想靜靜地食過午餐,就搵咗間樓上餐廳我哋一人一份午餐Chef's Salad 好大份,還加入大量清甜西瓜令整份沙律更清新可口精選濃湯係南瓜湯,香濃的南瓜甜味主菜海鮮龍蝦汁燉飯 $188Mixed Seafood Bomba Rice With Lobster Sauce 吸滿龍蝦汁嘅精華每一啖都吃到好鮮好濃的龍蝦味,好好味海鮮有新鮮爽口大蝦、青口、大蜆香煎海鱸魚柳配黑豆沙律 $168Pan-Fried Herbs Sea bass With Black Bean Salad 香煎海鱸魚柳煎得好香脆可是薄身咗啲,唔太夠喉😝配菜是極之健康嘅黑豆沙律啱晒想減肥嘅中環 OL甜品是雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫 $48Mixed Fruit Salad with Honey Yogurt Foam 同樣是健康配搭,唔太甜,食咗都無罪惡感餐廳服務好好,職員都好細心Desire Restaurant and Bar中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓
蘭桂坊都可以靜靜地品嚐午餐

今日難得同蝦子餅出嚟拍拖,
想靜靜地食過午餐,就搵咗間樓上餐廳

我哋一人一份午餐

Chef's Salad 好大份,還加入大量清甜西瓜
令整份沙律更清新可口

精選濃湯係南瓜湯,香濃的南瓜甜味

主菜海鮮龍蝦汁燉飯 $188
吸滿龍蝦汁嘅精華
每一啖都吃到好鮮好濃的龍蝦味,好好味
海鮮有新鮮爽口大蝦、青口、大蜆

香煎海鱸魚柳配黑豆沙律 $168
香煎海鱸魚柳煎得好香脆
可是薄身咗啲,唔太夠喉😝
配菜是極之健康嘅黑豆沙律
啱晒想減肥嘅中環 OL

甜品是雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫 $48

同樣是健康配搭,唔太甜,食咗都無罪惡感

餐廳服務好好,職員都好細心

Desire Restaurant and Bar
中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓
今晚試咗間蘭桂坊隱世酒吧餐廳,環境優雅,坐得舒適之餘,食物仲好高質,價錢又唔貴,值得推薦~自家製麵包有微微烘過,表面微脆,好有麥香。是日精選凍湯係紅菜頭凍湯,第一次試,出奇地好味,飲落係濃厚紅菜頭味,面頭仲有乳酪,酸酸甜甜,好開胃!炸松露芝士可樂餅外皮金黃鬆脆,食落外脆內軟,帶黑松露香,正。新鮮辣味蒜蝦濃郁蒜味搭配彈牙鮮蝦,香辣又惹味~黑毛豬火腿片、水牛芝士、扒沙律蜜桃、羽衣甘藍沙律擺盤好靚好色彩繽紛,黑毛豬火腿片鹹香適中,帶有堅果香,配埋香甜蜜桃、軟滑水牛芝士,層次好豐富!傳統西班牙烤乳豬配慢煮蘋果蓉、些利酒烤豬汁烤得金黃香脆,肉質柔嫩,連皮食軟韌又多肉汁,配埋慢煮蘋果蓉同些利酒烤豬汁,岩岩好可以中和到烤乳豬既油膩感。生蠔最近做緊推廣優惠,$8就有一隻蠔,今日食既係愛爾蘭Irish Rock, 蠔肉飽滿,海水味重,鮮甜又爽口,好抵食啊!巴斯克焦香芝士蛋糕賣相精美,食落口感綿密幼滑,帶有淡淡焦香,芝士蛋糕控必點之選,兩個人分享份量岩岩好。T2 Camomile食完蛋糕再飲返啖洋甘菊花草茶,清新芳香,好舒服~Cucumber Saketini好友就點咗杯清酒雞尾酒,清清甜甜,酒精濃度唔會
今晚試咗間蘭桂坊隱世酒吧餐廳,
環境優雅,坐得舒適之餘,
食物仲好高質,價錢又唔貴,值得推薦~

自家製麵包有微微烘過,表面微脆,好有麥香。

是日精選凍湯係紅菜頭凍湯,第一次試,
出奇地好味,飲落係濃厚紅菜頭味,
面頭仲有乳酪,酸酸甜甜,好開胃!

炸松露芝士可樂餅
外皮金黃鬆脆,食落外脆內軟,帶黑松露香,正。

新鮮辣味蒜蝦
濃郁蒜味搭配彈牙鮮蝦,香辣又惹味~

黑毛豬火腿片、水牛芝士、扒沙律蜜桃、羽衣甘藍
沙律擺盤好靚好色彩繽紛,
黑毛豬火腿片鹹香適中,帶有堅果香,
配埋香甜蜜桃、軟滑水牛芝士,層次好豐富!

傳統西班牙烤乳豬配慢煮蘋果蓉、些利酒烤豬汁
烤得金黃香脆,肉質柔嫩,連皮食軟韌又多肉汁,
配埋慢煮蘋果蓉同些利酒烤豬汁,
岩岩好可以中和到烤乳豬既油膩感。

生蠔最近做緊推廣優惠,$8就有一隻蠔,
今日食既係愛爾蘭Irish Rock,
蠔肉飽滿,海水味重,鮮甜又爽口,好抵食啊!

巴斯克焦香芝士蛋糕
賣相精美,食落口感綿密幼滑,帶有淡淡焦香,
芝士蛋糕控必點之選,兩個人分享份量岩岩好。

T2 Camomile
食完蛋糕再飲返啖洋甘菊花草茶,清新芳香,好舒服~

Cucumber Saketini
好友就點咗杯清酒雞尾酒,
清清甜甜,酒精濃度唔會過高,好清新易入口,岩女士們~

2022-08-30
Dinner
餐廳:Desire Restaurant and Bar (中環)地址:中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓講起蘭桂坊你會諗起咩?Bars and Clubs?喜愛夜蒲?定喺一年一度嘅Halloween Party或者啤酒節🍻?當大部份人都集中喺蘭桂坊呢條呈L型嘅上坡小徑飲杯酒relax嘅時候,就會好易錯過其他遠在天邊近在眼前嘅寶物🎁蘭桂坊協興大廈6樓呢間Desire Restaurant and Bar @desirelkf 同疫情一齊共渡咗大概兩年,一入到餐廳🍴,昏暗嘅環境加上柔和黃光同枱燈,幾有浪漫嘅感覺🥰。佢哋嘅廚師班底仲發揮創意,將唔同西班牙同意大利菜式加入日式元素🇯🇵,打造咗一間好有特色嘅fusion菜餐廳🇪🇸🇮🇹✝️炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽 $78用咗英國超過200年歷史嘅馬爾頓天然海鹽灑喺炸過嘅西班牙青椒仔上面🫑,100%純天然嘅海鹽無加任何添加物,無一般鹽餘韻嘅苦味,加強咗辣椒仔本身嘅鮮香同油香✝️是日精選凍湯 $78呢個西班牙紅菜頭酸忌廉凍湯有別於我哋一般飲嘅熱湯,喺西班牙相當受歡迎👏,酸忌廉同紅菜頭湯形成咗截然不同嘅滋味,酸酸甜甜,加埋少少脆口嘅穀物,口感更加豐富
地址:中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓

✝️炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽 $78

✝️是日精選凍湯 $78
呢個西班牙紅菜頭酸忌廉凍湯有別於我哋一般飲嘅熱湯,喺西班牙相當受歡迎👏,酸忌廉同紅菜頭湯形成咗截然不同嘅滋味,酸酸甜甜,加埋少少脆口嘅穀物,口感更加豐富,凍湯喺夏天飲一流😋

✝️西伯利亞黑魚子配煙燻酸忌廉多士 配 文佳人 純米吟釀 $308
散叫前者$138,後者$218,以package咁叫平咗$48。
充滿牛油香嘅酥脆多士,吱上厚厚嘅酸忌廉 ,面頭分別放上白鯷魚同三文魚籽,仲有西伯利亞黑魚子,鹹香鮮味十足,配埋飲落先有清爽酸香,後有陣陣果甜味嘅文佳人 純米吟釀清酒🍸,食呢個多士又喺另一番驚喜🎉

✝️精選芝士及凍肉拼盤配酸種麵包 $248
外層用木製、內層有玻璃花紋嘅盤相當精緻,拼盤有精選芝士同凍肉各3款,莎樂美、風乾黑毛豬火腿、Blue cheese、Manchego等等,再配上自己醃製嘅酸瓜同洋蔥🧅。
將凍肉、芝士、醃漬酸瓜/洋蔥放上面頭有粒粒穀物嘅脆口酸種麵包一齊食,味道層次豐富得嚟,芝士嘅膩同凍肉嘅鹹完美咁被醃漬酸瓜/洋蔥中和咗,連埋酒邊飲邊食簡直喺絕配🤩

✝️加泰隆尼亞辣椒鑽石蜆 $228
Off Menu嘅鑽石蜆每一隻都飽滿多汁,一咬就feel到鮮甜蜆汁爆破出嚟🤤,加上餐廳調製過嘅香料辣椒汁🌶️,以酸香味為主,辣味為次,惹味到就咁用麵包蘸啲汁嚟食都已經好好味

✝️白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫 $58
以咖啡香為主嘅Panna Cotta,面頭有輕盈Foamy口感嘅焦糖拖肥泡沫,底層喺用白朱古力同咖啡整嘅奶凍,鍾意食甜嘢同咖啡嘅人絕對唔可以錯過,食完真喺甜蜜蜜夠晒Sweet🥰

食完嘢坐喺到飲返杯️洋甘菊茶($58)傾吓計都幾舒服,洋甘菊有抒壓、安眠嘅作用🍵,餐廳仲用咗澳洲其中一個最出名嘅精品茶葉品牌——T2茶葉🌱,佢哋嘅茶葉有相當高嘅品質保證🇦🇺

PS人均消費滿$200仲可以無上限以$8換購時令生蠔,去食嗰日所提供嘅生蠔喺愛爾蘭石蠔🦪,雖然唔算大隻,不過就以佢嘅鮮香加上淡淡海水味為大眾所愛💕,加埋餐廳自己調製嘅紅蔥醋汁,鮮味就更加十足
2022-08-25
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$565 (Dinner)
2022-08-25 42 views
▫️約左個係中環返工既朋友,話想食日本菜叫我幫手睇下🎌 search完搵左呢間餐廳,fd 子去到笑我點解係西餐黎🤡 再睇清楚啲,發現原來係日式西班牙fusion餐廳🤪🍞 自家製麵包▫️麵包烘得好鬆脆😋 其中麥包仲有少少糖撒係面,好香甜🍬 配埋油醋汁,真係好想食多2塊😛🦪 生蠔 $8/隻▫️惠顧滿$200,就可以不限數量任叫$8隻生蠔🤩 即刻嗌返一打先🦪▫️生蠔雖然偏細隻,但都好creamy👍🏻 配上自家製調配醬汁,入面有少少蘋果碎,酸酸甜甜同生蠔又幾夾🤭🍶 Sake Package $278 ▫️可以單點sake或者要package,package會配一款指定送酒前菜🥗▫️我地揀左< 鏡山 · 酒武藏 · 純米 >,係帶點花香味既清酒,飲落真係好清甜🍶 老闆話我地揀岩酒,因為呢支試過係配咩都好襯🤭 用左白酒杯黎serve,咁就易啲聞到酒香味☺️▫️前菜係西班牙凍醃青口,有啲菠蘿粒粒🍍 可能因為我好鐘意食菠蘿既關係,覺得令到青口都好甜好好食😆🥩 慢煮和牛面頰肉配焦糖洋蔥 $288▫️煮得非常淋同入味😍 入口非常多膠質,即刻覺得啲膠原bb返晒黎👶🏻▫️底層仲有黑松露薯蓉,好香好好食🥔🍄 牛肝羊

🍞 自家製麵包

🦪 生蠔 $8/隻

🍶 Sake Package $278

🥩 慢煮和牛面頰肉配焦糖洋蔥 $288
▫️底層仲有黑松露薯蓉,好香好好食🥔

🍄 牛肝羊肚野菌燴西班牙飯 $268
▫️飯既濕潤程度岩岩好🥘 同一啲都唔孤寒,好多我最愛既菇菇🍄 食到停唔到口🤭

▫️誤打誤撞黎左呢到🤣 點知食落又幾有驚喜😆✨ 店員服務態度仲一流👍🏻 不過可能位置較偏,未算太多人流🤫
2022-08-25 105 views
如情人般帶點西班牙的熱情,再加點日系的含蓄, 就是最佳配搭的 fusion 菜。跟情人晚餐就只需要昏暗的一點點燈光, 一杯 Cucumber Saketini 是 Sake跟 Martini 的結合,甜美清新,有種令人想一喝再喝的吸引力。愛情不能只飲水飽,微熱的麵包香脆可口,帶有蕃茄和香草味;Lemongrass and Ginger tea 以香茅味喚醒你的味蕾,溫暖你心。情人之間不要冷戰和醋酸,只要 cold cut 配上芝士同 sourdough, platter 木盤的玻璃圖案流露著復古情懷。 增添氣氛的還有Irish Rock生蠔,味道新鮮清爽,肉質爽脆,感覺滿足。所謂"魚子配美人",奢華的海鮮盛宴才剛開始,點綴著 I 西伯利亞黑魚子 I 的鯷魚sour cream toast,鮮味在口裡爆發;而吃法跟我於聖彼得堡時嘗試的很相近。以自古以來比黃金更昂貴,被稱為紅金的香料皇后 I 藏紅花 I 入饌,藏紅花忌廉汁煮肥美飽滿既鮮青口,醬汁非常美味! 想將所有麵包都沾滿藏紅花忌廉汁,絕對係必點既菜式! Diamonds are a girl's best friend - why n

鮮青口配藏紅花忌廉汁

Diamonds are a girl's best friend - why not order the Catalonia Chili Diamond Clams? 鑽石蜆味道鮮甜, 肉質結實。

最後來一個 飽肚的 Patatas Bravas with spicy mojo picon 辣味番茄醬拌馬鈴薯, 馬鈴薯先慢煮再炸,令外層更有口感, 醬汁微辣有種特別的香料味, 吃得滋味過癮,絕不平凡!
辣味番茄醬拌馬鈴薯

甜蜜又豈能沒有甜品
Basque burnt cheesecake 味佳,感覺輕盈不膩,但同情人分享亦未嘗不可,在旁的楓葉更增添浪漫詩意。

註1: waitress 是個溫文有禮的美人
註:2 人註頭消費滿$200 即可無限量加$8隻生蠔
鮮青口配藏紅花忌廉汁
辣味番茄醬拌馬鈴薯
  • 巴斯克焦香芝士蛋糕
2022-08-25 48 views
同friend 喺中環蘭桂坊一間西餐廳食lunch set ~質素高賣相靚~環境闊落舒適💗充滿空間感。平日供應嘅lunch set ~有廚師沙律/餐湯,1個主菜及咖啡或茶。每份由$148-248,喺中環區來講,CP值高,值得推薦~🔶廚師沙律/是日濃湯我同friend每樣點左一份,當日係西瓜沙律~喺悶熱天氣呢個真係正!夠晒消暑清爽。而隨湯奉上嘅麵包入口輕脆帶有香草香,good ar 💗🔶海鮮龍蝦汁燉飯 $188賣相令人賞心悅目!配搭了蝦丶青口等等的海鮮,更顯鮮味,燉飯入口充滿龍蝦汁的鮮甜~口感濃稠剛好,十分creamy。🔶香煎海鱸魚柳配黑豆沙律 $168魚柳煎得外脆內軟~非常香口。黑豆沙律配以羽衣甘藍和煙肉乾,口感豐富,健康又美味,配搭得很好。🔶雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫 $48另外我哋點左份甜品~入口泡沫質感好輕盈,充滿乳酪清香,令人煥然一新。🔶Rasberry Honey Yogurt Smoothie 美美的粉色系~配上了淺藍小花。入口甜度剛好,幼滑香口。

🔶廚師沙律/是日濃湯

🔶海鮮龍蝦汁燉飯 $188

🔶香煎海鱸魚柳配黑豆沙律 $168

🔶雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫 $48

美美的粉色系~配上了淺藍小花。入口甜度剛好,幼滑香口。

難得同朋友👭聚聚都想搵間坐得舒服既地方,今次去左中環隱世日式西班牙菜酒吧餐廳搵好嘢食,餐廳主打西日fusion菜同調制特色飲品🍸。 又近蘭桂坊,夜晚係一個好有情調氣氛嘅酒吧餐廳🥂~*我地揀咗2個 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁 有餐湯 餐包 or 沙律| 主食 |飲品.🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 🌟 Daily Soup好濃郁既甘筍忌廉湯🥕,飲落仲有少少甘筍蓉,口感豐富。餐包係烘過既自家製麵包🍞, 有點誠意,表面灑上少量海鹽,就算唔沾黑醋同橄欖油都唔錯😋。🌟 Chef's Salad🥗沙律🥗有西瓜🍉同feta cheese🧀再配上橄欖油,用西瓜做沙律配料,好特別~芝士既鹹香再加上西瓜嘅清甜,估唔到溝埋一齊食咁夾,同朋友都好鐘意🥰。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽🌟海鮮龍蝦汁燉飯🦞 💰 188龍蝦汁嘅鮮味好濃郁好香,燉飯完全浸入左香濃龍蝦🦞汁,粒粒分明,唔會overcooked。 加上表面灑上粒粒洋蔥🧅、蔥、芝士粉,食落每一啖都有咬口,完全係食唔停口🙊而海鮮方面,蝦🦐、青口、蜆亦好新鮮,焗得有點焦香,好好味😋。🌟Ricott 菠菜雲吞配煙紅椒汁🥟💰 168菠菜雲吞食落煙煙韌韌🥟,有口感~再配上酸甜紅椒汁混合忌廉打成嘅

🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣

🌟 Daily Soup
好濃郁既甘筍忌廉湯🥕,飲落仲有少少甘筍蓉,口感豐富。

🌟 Chef's Salad🥗

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽

🌟海鮮龍蝦汁燉飯🦞 💰 188

🌟Ricott 菠菜雲吞配煙紅椒汁🥟💰 168
菠菜雲吞食落煙煙韌韌🥟,有口感~
再配上酸甜紅椒汁混合忌廉打成嘅分子料理,沾埋旁邊有4條烤過自家麵包一齊食,好開胃。

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🍰

🌟雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫 + 💰 48
乳酪泡沫好輕盈,再溝水果食,好清甜。
係一個冇負擔嘅甜品🥰,食落好解膩。

🅓🅡🅘🅝🅚🍸

🌟 Smoothies Peach🍑 + 💰 38
呢個係必點! 飲落好fresh💕
桃味好出,好新鮮,非常出色🥰推介👍🏻

🌟 Raspberry honey yogurt smoothie🍹+ 💰 18
點埋期間限定,Raspberry好濃好新鮮,估唔到飲品做得咁出色🫶🏻

《整體黎講》
無論食物質素同環境都唔錯👍🏻,同埋酒吧餐廳,調製飲品方面都做得好出色。員工服務態度好友善,好主動介紹食物嘅煮法。而且以中環嘅地點,價錢方面性價比高,真係好啱一班朋友過嚟聚。

#cc_甜品推介 #cc_中環推介
——————————————————

💕Encore指數:4/5
💕餵食指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————

如果鍾意我既分享pls follow —> @cc_foodie_dairy ☺️💕

📍Desire Restaurant and Bar (中環)
中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓

#desirerestaurantandbar #中環美食#中環好推介 #中環蘭桂坊 #蘭桂坊美食#蘭桂坊好介紹 #閨蜜打卡#cafe #中環美食 #中環bar#中環好介紹 #美食 #bar
2022-08-23 25 views
位於蘭桂芳附近嘅樓上西餐廳Desire Restaurantand Bar主打精緻西餐,抵食高質之選$8叫一隻生蠔(滿$200)😎👍🏻米西伯利亞黑魚子配煙燻酸忌廉多士🤌🏻首先賣相精緻好靚,加上忌廉芝士味好滑,配埋黑魚子一齊食好豐富!而且個多士外脆內軟好好食,值得推介👍🏻😀Daily oyster 生蠔🤌🏻是日係lrish Rock生蠔,初時仲以為$8會好瘦削🤣🤣點知比想像中鮮甜同大隻,肉質係偏向爽口,蠔肉亦算飽滿,抵食高質必叫(無上限)紅酒煮西班牙辣肉腸🤌🏻作為小食其一嘅辣肉腸肉汁豐富,紅酒味道濃郁,而且帶有少少香辣啱晒鍾意食辣嘅我😎佐酒一流紅菜頭凍湯🤌🏻賣相成杯Cocktail咁嘅紅菜頭湯真係第一次飲🤣原本我都怕紅菜頭有種草青味,但飲落酸酸甜甜又係超出我想像嘅好味,白色忌廉口感好細滑,加埋一齊飲好 match😳鮮青口配藏紅花忌廉汁🤌🏻份量比想像中多,而且青口好大隻同新鮮,紅花忌廉汁加芝士味不錯,三件麵包用嚟點忌廉汁好好食,點都要有啲澱粉質落肚😎冰白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫🤌🏻連甜品賣相都好靚,加上藍色花裝飾,打卡一流,而甜度算適中,配埋朱古力雪糕一齊好食😋🦪餐廳依家做緊優惠 消費

米西伯利亞黑魚子配煙燻酸忌廉多士🤌🏻

Daily oyster 生蠔🤌🏻

紅酒煮西班牙辣肉腸🤌🏻

紅菜頭凍湯🤌🏻
賣相成杯Cocktail咁嘅紅菜頭湯真係第一次飲🤣

鮮青口配藏紅花忌廉汁🤌🏻

冰白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫🤌🏻

🦪餐廳依家做緊優惠 消費$200以上食物或酒精類
就可以用$8/隻優惠價任叫生蠔!

🚩 Desire Restaurant and Bar (中環)

#addifoodie #addifoodie中環
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #蘭桂坊 #抵食生蠔
2022-08-11
$250 (Dinner)
  • 生蠔
2022-08-23 32 views
高質系列 – Desire Restaurant and Bar💚------------------------------環境: 位於蘭桂坊🤪一踏入已經有好Chill既氣息裝修風格散發出浪漫情調🥰幾岩情侶拍拖或慶祝枱與枱距離夠闊☺️情侶甜蜜細語都唔怕俾人聽到------------------------------食物: Daily Gazpacho ($78)🍲紅菜頭凍湯味道帶酸😝撈埋面頭既乳酪Cream味道層次即時豐富😍酸味過後會散發出清甜😊好開胃生蠔 ($8/PC – 優惠價)🦪店員話品種會按貨源而定既💁🏻‍♂️小編呢日食既係Irish Rock隻隻生蠔都好大隻又新鮮😆味道鮮甜🤤容易入口🥰CP值極高紅酒煮西班牙辣肉腸 ($88)🍷非常濃郁既小食🤩紅酒味香而不濃😋正正中和左辣肉腸既油膩辣肉腸味道非常濃郁🥳一啖腸一啖啤油的話🍺一定非常過癮精選芝士及凍肉拼盤配酸種麵包 ($248)🧀CP值極高既前菜😳份量非常慷慨😌好岩Happy Hour Share黎配酒芝士同凍肉各有3款🤨可以由淡食到濃😃店員有介紹返清酒做配搭北秋田濁酒 ($118) 🥂味道偏甜😍帶點果香,☺️有別一般米香為主既清酒

環境: 位於蘭桂坊🤪一踏入已經有好Chill既氣息

辣肉腸味道非常濃郁🥳一啖腸一啖啤油的話🍺一定非常過癮

精選芝士及凍肉拼盤配酸種麵包 ($248)🧀

芝士同凍肉各有3款🤨可以由淡食到濃😃店員有介紹返清酒做配搭

北秋田濁酒 ($118) 🥂

味道偏甜😍帶點果香,☺️有別一般米香為主既清酒
配埋芝士享用🤤入口會變得更加順滑同Creamy🥰效果非常特別

香草焗西班牙走地黃油春雞 ($228)🐓

店員介紹佢地用左特別方法去煮🔥所以春雞可以保持到皮脆又肉嫰
食落都真係香嫰🫣食返雞本身自帶既油香同肉味🤩無額外調味已好正

Cucumber Saketini ($110)🍸

呢個時候配返杯Cocktail💕新鮮青瓜香加埋檸檬既酸甜
加埋最後既清酒香😙同雞肉既油香混合😇層次感十分明顯

白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫 ($58)🍨

幾岩小編🤭因為係好香既咖啡味☕️味道唔會太甜太膩

服務: 店員訓練有素🫡坐低就會俾水同介紹餐牌同優惠
特別係生蠔優惠😎萬一睇漏左食唔到就慘了(小編係蠔控)
人頭消費滿$200就可以享用優惠🥳一個主菜加兩個小食就OK
上菜時都會介紹菜式🫶🏻態度十分良好👍🏻人數充足又夠專業

環境: 8.5 /10
食物: 8.5 /10
服務: 9 /10

地址: 中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓
人均消費: $ 400 - $ 600
2022-08-21 36 views
發覺蘭桂芳除咗好多酒吧,都有唔少好食嘅西餐廳,前排就黎到呢間——𝐃𝐞𝐬𝐢𝐫𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫食Lunch🍽 呢間餐廳除咗紅酒白酒雞尾酒之外🥂仲有Sake可以飲!🍶餐廳有好多大大個嘅玻璃窗,採光度好高🤩不得不讚嘅係呢到員工好有禮貌,仲會成日顧及客人所需👍🏻._./ 𝑻𝒐 𝒔𝒕𝒂𝒓𝒕 /🥗|𝗖𝗵𝗲𝗳'𝘀 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 · 廚師沙律|🥗沙律菜份量多,菜嘅款式亦好多,而且好新鮮,配埋酸酸地嘅青醬汁好開胃😋·🫕|𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽 · 精選濃湯|🫕湯好濃結,帶有薯仔同忌廉香味,上面有啲橄欖油,賣相都唔錯🫕•/ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 /🐚|𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 V𝗼𝗻𝗴𝗼𝗹𝗲 · 白酒蜆肉意大利麵|🐚蜆肉數量好多🤩而且大大粒,粒粒都肥美飽滿無沙,蜆肉令到成個意粉都鮮味十足🤭👍🏻·🐟|𝗣𝗮𝗻-𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗯𝘀 𝗦𝗲𝗮 𝗯𝗮𝘀𝘀 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 · 香煎海鱸魚柳配黑豆沙律|🐟香煎爐魚大大舊,幾本上成舊都係啖啖肉,無咩骨💕肉質香濃,配菜嘅黑豆沙律亦好特別👍🏻酸酸地好開胃😋._.📍𝐃𝐞𝐬𝐢𝐫𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈
._.
/ 𝑻𝒐 𝒔𝒕𝒂𝒓𝒕 /
🥗|𝗖𝗵𝗲𝗳'𝘀 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 · 廚師沙律|🥗
🫕|𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽 · 精選濃湯|🫕
湯好濃結,帶有薯仔同忌廉香味,上面有啲橄欖油,賣相都唔錯🫕

/ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 /
._.
📍𝐃𝐞𝐬𝐢𝐫𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫
📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓
Lunch
2022-08-20 31 views
sᴀᴛᴜʀᴅᴀʏ ᴠɪʙᴇ ❀ ❀ ❀蘭桂芳除咗多ʙᴀʀ外 樓上仲有好多有特色既餐廳↷ 依間餐廳主打西班牙🇪🇸菜式,今日我哋就試咗𝘚𝘦𝘵 𝘔𝘦𝘯𝘶,可能因為假日,所以下午人流較少,不用等位就入得⌛辣豬肉腸扒亞支竹中袖粉🍝 $168香煎香鱸魚柳🐟配黑豆沙律 $168可配sᴀʟᴀᴅ或者sᴏᴜᴘ🫕+ 雜果沙律配蜜糖🍯乳酪泡沫 $48菜式賣相好靚,令人好有食慾,同埋啲餐具好乾淨。中袖粉煮得幾𝕒𝕝 𝕕𝕖𝕟𝕥𝕖,因為加咗辣肉腸,所以有少許辣度,但可接受,另外值得一提佢落咗啲自家𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦,又將菜式昇華到另一個層次〄sᴇᴀʙᴀss都好好食,調味夠但唔會太乾,我好驚出去食魚啲魚會太乾憎憎🐟伴碟係黑豆沙律,落咗醋,酸酸味味咁好開胃。因為係𝘚𝘦𝘵 𝘔𝘦𝘯𝘶,所以可以選擇要sᴀʟᴀᴅ或者sᴏᴜᴘ🫕,今日𝕞𝕖𝕟𝕦係西瓜沙律同ᴄᴀʀʀᴏᴛ sᴏᴜᴘ🥕西瓜沙律好ʀᴇғʀᴇsʜɪɴɢ😚另外我哋叫咗個雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫,ʜᴏɴᴇʏ ʏᴏɢʜᴜʀᴛ平時食會覺得太甜,但打咗做泡沫之後甜度比較易接受۵餐廳環境都好靚,坐得好舒服,位置係蘭桂芳條街既一棟大廈既六樓,進食既時候睇到蘭桂芳但又唔會太嘈,環境不俗~
sᴀᴛᴜʀᴅᴀʏ ᴠɪʙᴇ ❀ ❀ ❀

辣豬肉腸扒亞支竹中袖粉🍝 $168
香煎香鱸魚柳🐟配黑豆沙律 $168
可配sᴀʟᴀᴅ或者sᴏᴜᴘ🫕
+ 雜果沙律配蜜糖🍯乳酪泡沫 $48

2022-08-20 168 views
如果數到我最鍾意既菜式一定係日本菜同意大利菜!基本上我自已都幾鍾意日式既fusion菜,好多時日本菜都可以好完美咁融入西式菜內.今次見到中環新開左間日本•西班牙•意大利fusion菜餐飯就即刻當日夜晚去試試!Daily Gazpacho 紅菜頭凍湯清甜既紅菜頭作為餐湯清爽開胃.紅菜頭唔會帶一陣草青味,凍上加上輕盈既忌廉令凍湯入口更香滑.Irish rock餐廳special offer!消費滿$200就可以以$8無限量追加生蠔.今日既生蠔係iris Rick,雖然蠔身唔算大隻但味道帶濃厚海洋鮮味,中間蠔身香滑帶一陣creamy感.炸西班牙青椒仔配馬頓天然海鹽炸香既青椒仔感覺唔油膩,帶少少青椒籽既香辣感,辣得黎又唔會過嗆.西班牙橡果風乾36個月黑毛豬火腿片•鮮茄蓉酸種麵包拼盤以復古玻璃木盤盛上,賣相相當精緻.黑毛豬火腿片帶一陣橡果榛果香,油份豐腴帶鹹香細膩既香氣.配搭橄欖,蕎頭令層次感更豐富.烤得香脆既酸種麵包抹上香甜既鮮茄蓉後味道好fresh!剛好中和黑毛豬火腿既鹹香感,清新一下口腔.新鮮辣味蒜蝦充滿蒜香及帶有辣椒辛香既橄欖油配上蝦香濃郁既爽彈大蝦,作為餐前小食開胃又惹味.傳統西班牙烤

Daily Gazpacho 紅菜頭凍湯

Irish rock

炸西班牙青椒仔配馬頓天然海鹽

西班牙橡果風乾36個月黑毛豬火腿片•鮮茄蓉酸種麵包

傳統西班牙烤乳豬配慢煮蘋果蓉•些利酒烤豬汁
乳豬皮烤得極香脆而且唔會過份油膩.乳豬皮下既乳豬肉質細嫩香滑,味道鹹香亦充滿肉汁.鹹香既烤乳豬配搭香甜既蘋果蓉剛好中香乳豬既鹹膩感,令整道菜更清爽.

白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沬
焦糖拖肥泡沬帶一陣甘甜焦香,加上少少帶蜜糖香既穀麥增加香脆感.底下既白朱力咖啡奶凍唔會好甜,甜度控制得啱啱好.

T2 lemon grass and ginger
以精品茶brand T2菜包沖泡.帶住一陣陣新既檸檬香及薑味,薑味唔會過份濃烈而令茶底過辛辣,入口相當舒服.

Cucumber saketini
將青瓜配上清酒而成既cocktail味道好適合夏天!入口好fresh又易入口.

2022-08-19 203 views
繁囂的蘭桂坊也有這麼浪漫的西餐廳,主打日式西班牙Fusion菜,店內華麗的裝修配上昏暗的燈光和音樂,每張枱也有電子座燈,有點像燭光晚餐一樣。Irish Rock - $8/1超抵的限時Promotion,只要每位消費滿$200即可無上限任叫。這款愛爾蘭石蠔無論外貌和味道都有點像法國蠔,入口飽滿的蠔肉好爽口鮮甜,海水味重。是日精選凍湯 - $78冰涼滑順的冷湯,充滿著清甜的超級食物紅菜頭,含有多款豐富營養,加上酸忌廉有酸酸甜甜的感覺更開胃;另配自家製麵包好鬆軟酥脆。西伯利亞黑魚子配煙燻忌廉多士 - $138酥脆的多士塗滿咸香的忌廉芝士,一款配鮮甜飽滿的黑魚子醬,而另一款則配油潤的沙甸魚較濃烈的咸香,以及清爽爆汁的三文魚籽。自家製燒汁肉丸 - $108飽滿的肉丸混著牛和豬肉特別爽滑彈牙,入口沒有肉筋,蘸上濃稠的燒汁好惹味。北海道帶子寬帶面 - $268數粒雪白肉厚的帶子好鮮甜彈牙,意大利寬條麵有著很重的麵粉香且富彈性,還很掛汁,掛滿西班牙蒜油,有香濃的蒜味和橄欖油香。巴斯克焦香芝士蛋糕 - $58即叫即焗半熟的內餡還熱呼呼的,非常濕潤而不帶酸味,反倒有著濃厚的焦香和滑順感。 Cucumbe
Irish Rock

北海道帶子寬帶面

北海道帶子寬帶面 - $268

巴斯克焦香芝士蛋糕 - $58

Cucumber Saketini - $110
一入口先喝到青瓜的先酸後甜,口感好清爽,酒味較淡好易接受。
Lemon Grass & Ginger Tea

Lemon Grass & Ginger Tea - $58
用上澳洲品牌T2 TEA出品的茶葉,檸檬草薑茶清香撲鼻,入口有少少清新微辣,有助於緩解疲倦。
2022-08-17
Dinner
打風都難阻我去食好西!呢晚來到蘭桂坊,因為天氣太差去到餐廳已經濕哂🫠一去到餐廳店員幫我放遮,又好客氣叫我慢慢坐低休息去廁所抹乾先,心情即刻好哂!加上呢到真係好好feel勁浪漫❤️真係好岩情侶來拍拖,我地就兩個女仔浪漫下🫣🤣.➡️是日精選凍湯 🫕$78➡️自家製燒汁肉丸 $108➡️新鮮辣味蒜蝦 $148➡️精選芝士🧀及凍肉拼盤配酸種麵包 🥖 $248➡️藏紅花紅蝦🦐燴西班牙飯 $338➡️生蠔 🦪$8/一隻➡️loose leaf tea (T2 from Australia):lemon grass and ginger $58➡️cucumber saketini 🥂$110➡️白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫 $58.滿桌的食物非常豐富😍日式西班牙菜相當特別第一次食,初嘗紅菜頭凍湯,濃厚紅菜頭口味食得出好足料👍🏻上面係yogurt味道好fresh飲落似凍飲多過湯岩哂夏天飲☀️.每款小食都太正!蒜蝦香辣惹味,伴碟的蒜頭成粒食都ok🧄肉丸大大粒肉味香濃啖啖肉,凍肉拼盤不得了ham and cheese 相當高質和好多款式口味,擺盤igable推介必點👍🏻生蠔🦪真係一定一定一定要點!消費滿$200就可以$8點
➡️是日精選凍湯 🫕$78
➡️自家製燒汁肉丸 $108
➡️新鮮辣味蒜蝦 $148
➡️精選芝士🧀及凍肉拼盤配酸種麵包 🥖 $248
➡️藏紅花紅蝦🦐燴西班牙飯 $338
➡️生蠔 🦪$8/一隻
➡️cucumber saketini 🥂$110
➡️白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫 $58

每款小食都太正!蒜蝦香辣惹味,伴碟的蒜頭成粒食都ok🧄肉丸大大粒肉味香濃啖啖肉,凍肉拼盤不得了ham and cheese 相當高質和好多款式口味,擺盤igable推介必點👍🏻生蠔🦪真係一定一定一定要點!消費滿$200就可以$8點一隻仲要無限點😍重點係雖然平但有質素濃海水味又鮮甜真係超級驚喜同抵🤩

太多小食只點了一個主菜,呢碟西班牙海鮮飯滿特別,比平時的濕潤多汁蝦味相當濃厚,飯口感軟硬適中,口味甜甜地再加蝦膏食不得了!食左第一啖已經停唔到!

最後要介紹下飲品,店員知我地淋雨特別安排左薑茶好貼心,T2呢個品牌第一次飲也不錯👍🏻另一杯cocktail絕對係我口味,青瓜sake 好清甜易入口喜歡🥰
呢篇食評打得有啲多因為太開心🤣我係心情爆差入餐廳食完心情靚靚走🥰環境、服務、食物質素都超出預期,來蘭桂坊一定要試吓👍🏻
  • 生蠔
  • 藏紅花紅蝦燴西班牙飯