2024-10-10 651 views
🇮🇳 昨晚在銅鑼灣行街時,朋友特然想食印度菜,即刻上網睇吓邊度有得食。見到好多人都推介呢間喺京都廣場的餐廳,即刻去試吓。這裏的食物很正宗,來的人大部份都是印度人。我們叫了:🧀 芝士菠菜 $118 以新鮮的骰子狀農村芝士為特色,燉煮在風味十足嘅菠菜咖喱中,味道濃郁,菠菜與芝士好匹配,帶嚟獨特嘅口感享受。🐔 牛油雞 $148採用德里著名嘅骰子狀坦都里燒雞,配合細膩嘅奶油蕃茄醬烹調而成,雞肉嫩滑,味道香濃。🫘 鷹咀豆咖喱配炸餅 $118半咖喱調味嘅鷹咀豆,配上香脆嘅油炸餅,搭配綠辣椒同埋洋葱沙律,口感豐富,辣的程度可以落單嘅時候同侍應講。🫓 乳酪脆米球 $82鬆化的米球內裡填滿風味獨特嘅薯仔、煮熟嘅白鷹咀豆、乳酪以及多款特色醬料,食落去又甜又辣,充分展現咗德里嘅地道風味。🫓 蒜蓉烤餅$37烤餅香脆可口,蒜蓉的味道好滋味,配上咖喱一齊食超正。🥭 Mango Lassi $58/杯印度芒果乳酪,口感清爽,甜度適中,好好飲。💰 總計: $681, 3位用餐(已包含10%服務費)

🧀 芝士菠菜 $118

🐔 牛油雞 $148

🫘 鷹咀豆咖喱配炸餅 $118

🫓 乳酪脆米球 $82

🫓 蒜蓉烤餅$37
烤餅香脆可口,蒜蓉的味道好滋味,配上咖喱一齊食超正。

🥭 Mango Lassi $58/杯
印度芒果乳酪,口感清爽,甜度適中,好好飲。

💰 總計: $681, 3位用餐(已包含10%服務費)
Dinner
2024-10-06 726 views
香港是美食之都,各式各樣美食應有盡有,今次品嚐“Dilliwale”印度菜。🇮🇳店長推介 :Dahi Puri 有驚喜的開謂菜,一口咬下外皮鬆脆,湧出流心凍乳酪,混合了酸甜味還帶點辣,餡料有鷹嘴豆、紅石榴籽、薯蓉,一次過食了3種不同味。🇮🇳 Chole bhature 巨大的炸印度麵包上枱好震撼!外層炸至酥脆香口,皮身超薄,加入帶辣味鹰嘴豆粒和咖喱醬汁,夠惹味,還搭配洋葱、腌胡萝卜、绿色酸辣,感覺不太油膩🇮🇳Chicken tikka masala香料有番茄汁、忌廉、椰奶味,咖喱醃製無骨雞沒有加辣,重咖哩味,選擇原味的印度烤餅,饢鷹嘴豆等一起吃。正。🇮🇳甜品 :Rasmalai 初次品嚐印度甜品,彷彿融化了牛奶雪球淹沒了芝士蛋糕,香滑、甜甜地,好特別。🇮🇳Masala ginger chai 姜味混合淡淡的奶茶,有創意。🇮🇳 飲品 :Mango lassi香濃芒果乳酪,入口滑溜, 唔錯。餐廳環境座位寬敞、舒適。由印度人一手包辦,服務殷勤、有禮招待。

🇮🇳店長推介 :Dahi Puri

🇮🇳 Chole bhature

🇮🇳Chicken tikka masala

🇮🇳甜品 :Rasmalai

🇮🇳Masala ginger chai
姜味混合淡淡的奶茶,有創意。
🇮🇳 飲品 :Mango lassi
香濃芒果乳酪,入口滑溜, 唔錯。

2024-10-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$193 (Lunch)
  • Punjabimangolassi
  • DahiPuri
  • Rasmalai
2024-09-27 753 views
第一次喺香港食印度菜餐廳環境幾唔錯菜式特別 亦都好好味😋⭕️ DAHI PURI 乳酪脆米球 $82傳統印度小食🇮🇳一個個脆米球裡面裝住yogurt 薯粒 鷹嘴豆仲配上少少🤏🏻辣醬汁味道層次好豐富 成粒啪入口先係凍冰冰既yogurt爆哂出黎再食到不同stuffing 最黎吊番出少少辣味推介一定要嗌🧡⭕️ HOUSE BUTTER CHICKEN 牛油雞 $148好惹味好傳統既咖喱🍛 送飯點naan一流但我地實在太飽冇追加到😮‍💨雞肉唔鞋口 數量都算多 係必點item⭕️ KEEMA KULCHA 羊肉饢 $52四塊大大既薄餅中間夾住碎羊肉餡少少辣 薄餅好soft 微微烘烤味食完都幾飽 完全唔洗再叫飯🤭⭕️ HOUSE GULAB JAMUN 玫瑰甜丸子 $68食完成餐hot 🔥dishes 食番個甜品cool down下甜丸子用個清清地既糖水墊住 有啲似腐竹糖水陣味🤭中間冇餡 亦冇想像中咁甜👍🏻
第一次喺香港食印度菜

甜丸子用個清清地既糖水墊住 有啲似腐竹糖水陣味🤭
中間冇餡 亦冇想像中咁甜👍🏻
  • 印度脆米球
4 day(s) ago 0 views
Dilliwale去食印度菜唔一定要去重慶大廈,今日要介紹喺銅鑼灣一間超方便輪椅人士入去嘅印度菜餐廳叫「Dilliwale」,呢間印度菜餐廳要搭後門部升降機,去到後門要打一打電話比餐廳店員叫佢哋開門,佢哋好nice,食物質素好高質,價錢又唔算太貴,餐廳入面都算大,絕對適合一班人吹水食野聚舊!1.羊肉咖哩炒飯+素菜粒乳酪$168(9/10)呢碗羊肉咖哩炒飯份量都好多,食落咖哩味好香,應該落咗好多香料,辣辣唔會好辣,羊肉都唔少,大約有5舊羊肉,羊肉又唔會有羶味,飯粒係正宗印度幼長形,好味!素菜粒乳酪:飲落好似飲緊乳酪咁,我估素菜粒搞碎哂啦!2.雞肉咖哩炒飯+素菜粒乳酪$168(9/10)呢碗雞肉咖哩炒飯份量都好多,食落咖哩味好香,應該落咗好多香料,辣辣唔會好辣,雞肉都唔少,大約有5舊雞肉,飯粒係正宗印度幼長形,好味!素菜粒乳酪:飲落好似飲緊乳酪咁,我估素菜粒搞碎哂啦!3.House Gulab Jamun玫瑰甜丸子$68(9.5/10)香港嘅丸子好少咁大粒,呢個玫瑰甜丸子除咗食到玫瑰花味,個口感似食緊炸過嘅麵包咁,咬落去有少少脆,味道就甜咗少少,整體都好味,一共有兩大粒甜丸子!2人總共價錢
Dilliwale

1.羊肉咖哩炒飯+素菜粒乳酪$168(9/10)
素菜粒乳酪:飲落好似飲緊乳酪咁,我估素菜粒搞碎哂啦!

2.雞肉咖哩炒飯+素菜粒乳酪$168(9/10)
素菜粒乳酪:飲落好似飲緊乳酪咁,我估素菜粒搞碎哂啦!

2人總共價錢$444,其他有加一服務費!

個人口味總評分:9.167/10

@dilliwalehk

地址:駱克道491-499號京都廣場9樓

#Dilliwale #印度菜 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

4 day(s) ago 0 views
❣️銅鑼灣正宗印度菜
款式多且好味 😋
⭐️印度烤雞, 印度momo餃子, 咖哩, 薄餅 諗到既印度菜都有得食⛄️ 🩷叫左半份烤雞 用特式印度調味粉烤成 雞肉入味帶微微辣香 點埋帶酸既青醬好夾 ❤️momo餃子選左雞肉口味
外皮炸得香脆 餡料豐富
點埋辣醬食仲好味 🩵咖哩方面叫左個薯仔味既
同出面食既咖哩比 呢間既香料味會重d 中間夾住一陣蟹肉味 點埋牛油薄餅食 好滿足 🤗唔想就咁單點 佢地宜家星期一至5仲做緊lunch 4 course meal , 星期日仲有buffet食tim😮

❣️銅鑼灣正宗印度菜

款式多且好味 😋

❤️momo餃子選左雞肉口味
外皮炸得香脆 餡料豐富
點埋辣醬食仲好味

🩵咖哩方面叫左個薯仔味既

平時好少食印度菜,今日特等嚟試下Chicken Tikka $148雞肉切得大件,表面金黃色,香氣撲鼻。經過多種香料醃製,辣味適中。雞肉保持住嫩滑嘅口感,搭配薄餅或者直接食都非常美味。Paneer butter masala $118醬汁入面有大量方形嘅芝士,芝士質感滑嫩、味道濃郁,但唔會覺得鹹。芝士嘅柔滑口感同醬汁配搭得恰到好處,每一啖都充滿奶香同埋香料味。搭配薄餅 Naan 一齊食,好飽肚~Garlic Naan $37薄餅naan外脆內軟,帶有蒜香,薄餅用嚟沾masala 醬汁非常合適!Boondi Raita $48呢個係一個酸酸甜嘅乳酪,裡面有脆口嘅 boondi。 店員同我地講印度人會將呢個乳酪撈薑黃飯食,會有另一種口感;而如果撈啲辣醬汁,仲可以有效減少辣味。呢間餐廳平日嘅 lunch menu 都幾抵食,星期日仲有 $198 嘅 buffet,可以試到多款美食。此外,佢哋仲提供到會餐飲服務,如果對印度菜有興趣,真係值得一試!
平時好少食印度菜,今日特等嚟試下

Chicken Tikka $148

Chicken Tikka
Garlic Naan
Boondi Raita
6 day(s) ago 0 views
印度菜對我來說是既期待又怕被傷害,朋友好喜歡印度菜的香料味,我就還好。這家餐廳一進去首先沒有一般印度餐廳的香料味,就很清新,這我喜歡。到選食物,我朋友專業的,她大概知道我的口味,也有參考openrice 的評論,選的幾款都很合我口味。✴️Dahi Puri 🧆乳酪脆米球 $82上桌時,侍應生提醒我們要吃快點,脆米球放久容量軟掉。脆米球炸得薄薄一層,非常酸脆裏面放了滿滿的乳酪,乳酪冰凍酸甜,還有一些微辣的香料,旁邊的炸麵碎有點像媽咪麵,組合起來我覺得特別好食。✴️Butter Chicken 🍗牛油雞 $148看菜名應該不太辣,那就點下去。果然沒有很辣,咖啡加牛油超香的,雞肉煮的軟軟的,不過還保有雞肉的質感,這一道不能單着吃。✴️Butter Naan 🌮牛油烤餅 $34吃印度菜必點的Naan,這配上面的牛油雞就最適合不過了,牛油令餅面油亮油亮的,牛油雞淋上去一起吃,滿嘴留香,而且一點不油膩。✴️Chicken Fried Rice 🍛雞肉炒飯 $98這是我堅持要點的,因為名字像中菜,而且又不辦。上桌滿滿一盤,而且好香,吃下去除了有香料味,的確好像中式炒飯,想不到好夠鑊氣可以用在印度菜上,好好食

✴️Dahi Puri 🧆乳酪脆米球 $82
Dahi Puri 🧆乳酪脆米球

✴️Butter Chicken 🍗牛油雞 $148
Butter Chicken 🍗牛油雞

✴️Butter Naan 🌮牛油烤餅 $34
Butter Naan 🌮牛油烤餅

Chicken Fried Rice 🍛雞肉炒飯

這是我堅持要點的,因為名字像中菜,而且又不辦。上桌滿滿一盤,而且好香,吃下去除了有香料味,的確好像中式炒飯,想不到好夠鑊氣可以用在印度菜上,好好食。

只點了4個菜,但是好飽呀,每個都好好吃,這家餐廳徹底令我對印度菜改觀。

吃着吃着,我看到他們有Sunday Buffet,可以任食3個鐘,好吸引呀😍,這不是要吸引我再來的嗎😜?

Dahi Puri 🧆乳酪脆米球
  • ButterChicken🍗牛油雞
  • ChickenFriedRice🍛雞肉炒飯
  • DahiPuri🧆乳酪脆米球
6 day(s) ago 0 views
好友約我去食印度菜,我地去左位於銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓的 Dilliwale 食午餐,餐廳是由印度人主理,環境舒適,坐得舒服。我點左個 Butter Chicken Set 配 Rice $99,追加小食 Chicken Tikka $25,甜品係 Gulab Jamun $20,餐飲係 Mango Lassi $30;好友點左個 Mutton Saagwala Set 配 Naan $109,追加小食 Chicken Tikka $25,甜品係 Gulab Rasmalai $20,餐飲係 Mango Lassi $30。Butter Chicken Set 配 Rice 係 唐杜里雞(蕃茄醬+黃油烹製)加藏紅花飯,飯粒細長又炒得粒粒分明;Mutton Saagwala Set 配 Naan 係 無骨羊肉(大蒜+菠菜汁+香料烹製)加饢,饢似烤薄餅,加上羊肉和汁,十分好味👍;Chicken Tikka 係無骨雞肉(香料+濃汁烹製),雞肉香口,食落有少少辣,都好惹味👍;兩款印度甜品好有特色,Mango Lassi 好香芒果味又好飲。

• HouseButterChicken
  • MangoLassi
  • ChickenTikka
  • MuttonSaagwalaSet
  • GulabRasmalai
6 day(s) ago 0 views
🥳Butter Chicken Set - $99The Butter Chicken was rich and creamy, with tender chicken, perfectly paired with fluffy naan. A comforting classic!🥳Rogan Josh Set - $109The Rogan Josh featured tender lamb in a deep red, aromatic sauce. The rice was ideal for soaking up the flavorful goodness.🥳Mango Lassi - $30This refreshing drink was creamy and balanced, with sweet mango and tangy yogurt—a perfect palate cleanser.🥳Lime Soda - $30Zesty and fizzy, the Lime Soda offered a refreshing contrast to the ric

🥳Butter Chicken Set - $99

🥳Rogan Josh Set - $109

🥳Mango Lassi - $30

🥳Lime Soda - $30
Zesty and fizzy, the Lime Soda offered a refreshing contrast to the rich dishes.

2024-11-16 0 views
有啲掛住印度嘢食見有朋友推薦就試下我地叫左幾樣嘢食十份推薦garlic naan雖然望落有啲油但係食落去完全唔覺配埋啲咖哩好好味chiken tikka有啲辣應該絕大部分人接受唔到只食少辣的朋友不建議嘗試
有啲掛住印度嘢食

只食少辣的朋友不建議嘗試

Garlic  Naan
Garlic  Naan
2024-11-13 129 views
呢間響銅鑼灣既india菜,環境闊落,仲有多款india食品選擇,牆上仲畫左india既畫作,燈光浪漫,播放india song,我地叫左牛油雞肉配芝士薄餅,芝士薄餅入面好多芝士涵料而且有4塊甘多好岩沾牛油醬or咖哩醬食,牛油雞肉嫩滑都幾大塊,無骨易食,咖哩羊肉好厚實,羊肉味濃郁,配埋醬汁獨特既香料好惹味,如果羊肉份量再大碟d會更正。Mango 飲品:india必選特飲,味道比較酸但好開胃,如果可以甜反少少會比較好。

跟著偽印度人覓食!無需過海到尖沙咀也能品嚐正宗印度美食設計色彩繽紛,配上精美擺盤,提供休閒的用餐環境裝修充滿印度風情,全印度人打理,以新德里街頭美食為主小店內有獨立房間,適合一大班朋友聚會試試異國菜 天多尼混合肉燒烤拼盤內有印度燒雞、香草串燒雞柳、香烤免治羊肉卷、香烤魚塊及烤羊排西蘭花湯濃稠度剛剛好,綿密幼滑,充滿西蘭花香蒜蓉烤餅外脆內軟,蓬鬆有彈性,帶陣陣蒜蓉香味Corona 啤酒配以青檸享用,味道清新,口感順喉幼滑
跟著偽印度人覓食!無需過海到尖沙咀也能品嚐正宗印度美食
設計色彩繽紛,配上精美擺盤,提供休閒的用餐環境
裝修充滿印度風情,全印度人打理,以新德里街頭美食為主
小店內有獨立房間,適合一大班朋友聚會試試異國菜
天多尼混合肉燒烤拼盤
西蘭花湯濃稠度剛剛好,綿密幼滑,充滿西蘭花香
西蘭花湯
蒜蓉烤餅外脆內軟,蓬鬆有彈性,帶陣陣蒜蓉香味
蒜蓉烤餅
Corona 啤酒配以青檸享用,味道清新,口感順喉幼滑
Corona
2024-11-12
$231 (Dinner)
天多尼混合肉燒烤拼盤
蒜蓉烤餅
Corona
Dilliwale既意思係舊城區德里市既食物,德里係印度🇮🇳第二大城市,有食物首都既美譽,所以佢地既廚師希望煮到正宗既家鄉菜比香港人品嚐,幾有心👍🏻 野食全部都有風味,啱口味又好食😋裝修充滿民族特色,中間仲一幅牆講左餐廳名既意思~ (5 😍 係滿分,🤩係半分)乳酪脆米球 🟡 - $82 (好味指數:😍😍😍😍😍)果然係出名既印度🇮🇳小食,見到好多枱都有叫,所以我地都唔執輸😂 食既時候仲係暖既,皮夠薄,口感酥脆,裡面有軟滑綿密既薯蓉🥔、凍凍地、清香又酸酸地既白鷹嘴豆乳酪、石榴粒、辣醬🌶️同薄荷醬🌱,酸酸甜甜又辣辣地,清爽開胃幾好食😋牛油雞 🧈🐥 - $148 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個雞🐥相信大家都唔陌生,首先用左牛油🧈去軟化洋蔥🧅、大蒜🧄、薑🫚同辣椒🌶️,之後再放各種香料,包括印度咖哩🇮🇳🍛、芫荽粉🌿、孜然粉、黑胡椒⚫️等等,所以味道濃郁,顏色鮮豔,質地順滑,惹味得黎又辣辣地🌶️咁幾開胃🤩~ 雞肉🐥香口嫩滑,用黎配餅🫓食幾正🤤咖哩雜菜 🍛 - $95 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個唔係一般既咖哩🍛,而係masala,除左用薑黃、孜然、辣椒、肉桂、胡椒等等之外,仲會加大蒜🧄、洋葱🧅、豆蔻等等,會再

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
乳酪脆米球

乳酪脆米球 🟡 - $82 (好味指數:😍😍😍😍😍)
牛油雞

牛油雞 🧈🐥 - $148 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
咖哩雜菜

咖哩雜菜 🍛 - $95 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個唔係一般既咖哩🍛,而係masala,除左用薑黃、孜然、辣椒、肉桂、胡椒等等之外,仲會加大蒜🧄、洋葱🧅、豆蔻等等,會再糊狀啲~ 相對上無咁辣,味道濃郁醇厚又清香啲~ 雜菜方面有甘甜既粟米粒🌽、清甜軟腍既紅蘿蔔粒🥕、清香爽口既豆角粒🫛、香口軟滑既薯仔粒🥔同埋清香Q彈既芝士粒🧀,夠足料,用嚟配餅🫓配飯都無問題😜
牛油烤餅

牛油烤餅 🧈🫓 - $34 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
用烤餅🔥🫓點埋香濃醇厚既咖哩🍛食真係絕配😋 個餅🫓咬落去已經感受到麥香🌾同香口既牛油🧈香味,食落唔會油淋淋,厚度啱啱好,外脆內軟,帶啲煙韌同濕潤~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
$200 (Dinner)
乳酪脆米球
牛油雞
咖哩雜菜
牛油烤餅
2024-11-10 0 views
今日約咗朋友去銅鑼灣行街 佢話有間印度菜幾好食 我又未試過印度菜喎 咁我哋就去咗試啦 一上到去環境好舒適個地方都幾闊落Plain Naan 原味烤餅 $34 (烤餅冇配醬 但小編用左主菜咖哩個醬點)呢個係印度必食嘅烤餅 小編係一個超級鍾意食烤餅嘅人 有時都話係超市嗰度買烤餅返嚟屋企自己整 但係呢度食完呢個烤餅真係幾好食 食得出佢個餅係新鮮喺度搓然後即刻整 咬落去唔會死硬 Dahi Puri乳酪脆米球 $82呢個菜係店員介紹餐牌嘅時候有講到係印度必食嘅菜 咬落去好fresh 好香乳酪味唔會酸 角球入面有薯仔白色嘅鷹嘴豆同埋有唔同嘅chutney去配 好食T’doori Chick 印度燒雞 $128咬落去好長亦都係新鮮整嘅一種 有個醬去點 係酸酸哋辣辣地 雞嘅份量對女仔嚟講會飽 再點埋醬 飽到都幾滯㗎Mutton Saagwala 咖哩羊肉菠菜 $168朋友話鍾意呢款咖哩嘅味好傳統 有蒜蓉 薑 菠菜嘅味都幾濃 幾多欣賞佢個羊肉炆得都好淋 亦都係冇骨冇脂肪 食落冇咩油健康

一上到去環境好舒適個地方都幾闊落

Plain Naan 原味烤餅 $34
(烤餅冇配醬 但小編用左主菜咖哩個醬點)

Dahi Puri乳酪脆米球 $82

T’doori Chick 印度燒雞 $128

Mutton Saagwala 咖哩羊肉菠菜 $168
數數手指.原來好耐冇食過印度菜今次去咗呢間位於銅鑼灣港鐵站一出就到菜式由印藉廚師主理.非常地道貼合香港人口味✨Chilli Chicken with Fried Rice啖啖肉嘅雞肉 配上 香辣醬汁淋上炒飯上.味道好香好好味✨Keema Pav用牛油輕輕煎香嘅麵包外脆內軟.夾著香辣羊肉 同 紫洋蔥超香口惹味✨ RANGDAAR PAPDI BHALLA CHAAT當地仲有呢款必試嘅前菜下面有薄脆墊底.配上酸酸地嘅醬汁同配料味道清新.開胃之選✨Mango Lassi芒果乳酪 係印度好受歡迎嘅飲品之一味道清新香甜逢星期日12:00-3:00pm仲有任食Buffet可以盡情品嚐多款印度特色菜啦
數數手指.原來好耐冇食過印度菜

今次去咗呢間位於銅鑼灣