🇭🇰 Cheung Sha Wan 長沙灣|Dim Sum Gathering 一盅點心If you are craving for some dim sum, 🥟 especially Shumai, then I have a great place that I have to tell you, that is Dim Sum Gathering. 😋 Not only do they have the most varieties of Shumai in Hong Kong, 🇭🇰 they also have a lot of limited time promotion! Last time, I tried:1️⃣ Best Shumai Platter 世一燒賣拼盤 1️⃣This is their most signature dish which consists of 12 different flavours of Shumai in a single platter! 😲 Since they have many different flavours of Shu

This is their most signature dish which consists of 12 different flavours of Shumai in a single platter! 😲 Since they have many different flavours of Shumai that you can order, and if you have trouble deciding which to try, ❓this is what you should order so you can try them all! 😌 Here are all the flavours:

Nostalgic Shumai King, 👑 Braised Pork 🐖 Belly With Preserved Mustard Greens Shumai, Quail Eggs 🥚 Shumai, Steamed Beef 🥩 Shumai, Tomato Seafood 🍤 Shumai, Abalone Shumai, Juicy Cuttlefish Shumai (Lobster flavour), Pickled Pepper 🫑 Shumai, Spicy Pepper 🫑 Shumai, Cheese 🧀 Cuttlefish Shumai, Coriander Water Chestnut 🌰 Pork Shumai, Numb & Spicy 🌶️ Beef Shumai

懷舊燒賣皇, 梅菜扣肉燒賣, 鵪春蛋燒賣, 乾蒸牛肉燒賣, 番茄海鮮燒賣, 鮑魚燒賣, 爆汁墨魚燒賣(龍蝦汁), 泡椒燒賣, 花椒辣燒賣, 芝士墨魚燒賣, 芫茜馬蹄豬肉燒賣, 麻辣牛肉燒賣

Each and everyone of them are very unique in taste and there has to be some that suits your appetite! 😍

🍚 Happy Rice noodle roll 春風得意腸 🍚
This rice noodle roll is filled with stuffings which go perfectly with the soy sauce! 🤩

🥪 Black & Gold Lava Bun 黑金流沙包 🥪
Even though the bun is black in colour, it is actually filled with “gold”! 🥧 The lava spills out as soon as you take a bite of it and it is so fulfilling! 😊

🥥 Coconut Bika Ambon 椰香黃金糕 🥥
The coconut flavour of the cake is so heavy and I love it a lot! 😁

🥕 Crispy Fried Turnip Cake with Thousand Island Sauce 千島醬脆炸蘿蔔糕 🥕
This is a unique take on turnip cake and to be honest, my first time trying a crispy fried one. 👀 I have to say it is very crispy and unique in taste when mixed with the thousand island sauce! 👍

🥩 Traditional Deep-fried Meat Dumpling 家鄉咸水角 🥩
This dish has always been my favourite 😍 and this time, they took the deep-fried part to the next level and made it golden crispy, 😚 the texture and crispness is beyond your imagination!

📍G/F, 152 Castle Peak Road, Cheung Sha Wan
💲Price per person: $126 + 10% service charge
2024-09-27 165 views
Beancurd rolls 花膠鮮竹卷 $36鮮竹卷嘅味道唔會太鹹,充滿豆香嘅腐竹裏面包住紫色嘅蝦肉🍤同埋菜,外面仲有一小片美顏花膠,都唔錯啊Steamed custard bun 黑金流沙包 🍳🥯$35黑金嘅包望落去已經非常吸睛,適合打卡影相📸,邪惡嘅流沙奶黃餡🥚,味道濃郁又唔會太甜,係款相當飽肚嘅點心Homemade steamed vermicelli rolls 春風得意腸 🌯 $36好受歡迎嘅春風得意腸一碟有六件,腸粉嘅外皮包住酥脆嘅熱辣辣炸絲🔥、醃過嘅椰菜花、粟米粒🌽、蝦仁,點埋甜甜地嘅豉油,簡簡單單已經好正Vegetables dumplings in XO sauce XO醬菜苗餃 🥟🥬 $29 脹卜卜嘅菜苗餃一式三件,裏面主要有鮮嫩嘅菜苗、爽口又冇乜雪藏味嘅大蝦🦐,配上外面剔透嘅彈牙菜苗餃皮,好味又抵食😋Boiled choy sum 白灼靚菜心 $25夠晒健康養生嘅白灼靚菜心鮮嫩清甜,而且性價比高,係一款高纖嘅小食Mango pudding 香芒凍布甸 🥭🍮 $24充滿正宗港式風味嘅香芒凍布甸係款唔錯嘅甜品,面頭加上濃郁嘅滑捋捋花奶🥛,裏面嘅芒果布甸充滿新鮮芒果
Beancurd rolls 花膠鮮竹卷 $36

XO醬菜苗餃 🥟🥬 $29

Boiled choy sum 白灼靚菜心 $25

Mango pudding 香芒凍布甸 🥭🍮 $24
充滿正宗港式風味嘅香芒凍布甸係款唔錯嘅甜品,面頭加上濃郁嘅滑捋捋花奶🥛,裏面嘅芒果布甸充滿新鮮芒果肉🌴,味道酸酸甜甜夠晒開胃

Worldwide siumai platter 世一燒賣拼盤 $138
世一燒賣拼盤有超級多唔同口味嘅燒賣,好似有紫色嘅吸睛梅菜扣肉燒賣💜、鵪鶉蛋燒賣、濃郁嘅牛肉燒賣🥩、酸酸甜甜嘅蕃茄海鮮燒賣🍅、花椒辣燒賣🌶️、特色嘅龍蝦汁墨魚燒賣🦞、矜貴嘅鮑魚燒賣等,絕對係一款創新體驗,而且款款都有驚喜😍
2024-09-27 155 views
💥世一燒賣挑戰 玩遊戲分分鐘免費請你食依個燒賣拼盤集合12種口味既燒賣 燒賣愛好者點可以錯過呢?12種口味有黑椒墨魚燒賣/梅菜扣肉燒賣/蕃茄海鮮燒賣/爆汁墨魚燒賣(龍蝦汁)/花椒辣燒賣/懷舊燒賣皇/鵪鶉蛋燒賣/鮑魚燒賣/麻辣牛肉燒賣/芫荽馬蹄豬肉燒賣/乾蒸牛肉燒賣/泡椒燒賣每粒各有各特色 全香港最多種口味充滿驚喜 好多都未試過架原來係咁Match〰️泡板燒賣超級辣Ahhh 除左表面入面仲有辣椒籽 不過好正😝麻辣牛肉燒賣就另一個辣度 麻麻辣辣咁易handle!!蕃茄海鮮燒賣有淡淡蕃茄味都幾得意 😎燒賣入面粒大蝦都非常彈牙💯👾遊戲如下免單請你:用餐時間內 搵到比「世一燒賣拼盤」更多款式嘅現存餐廳半價請你:食完30秒答啱6款「世一燒賣拼盤」裡面嘅燒賣名😎半價請你:出Post係IG/FB/小紅書等等社交平台邀請下一位挑戰選手(內容要求:配圖介紹一盅點心並 @一位朋友)黑金流沙包💛外皮軟棉棉輕輕咬開已經流出流沙😍好滋味啊 甜甜鹹鹹醬皇蒸鳳爪🥢超級入味又唔會太鹹 而且好彈牙😳好好食啖啖肉汁咁春風得意腸🥢薄薄既表皮包住脆卜卜既脆網而且蝦肉彈牙 仲鋪上蟹籽粒粒 超級好食又口感豐富仲食左黑椒金錢肚、五柳鮮
💥世一燒賣挑戰 玩遊戲分分鐘免費請你食
依個燒賣拼盤集合12種口味既燒賣 燒賣愛好者點可以錯過呢?

泡板燒賣超級辣Ahhh 除左表面入面仲有辣椒籽 不過好正😝
麻辣牛肉燒賣就另一個辣度 麻麻辣辣咁易handle!!
蕃茄海鮮燒賣有淡淡蕃茄味都幾得意 😎

外皮軟棉棉輕輕咬開已經流出流沙😍好滋味啊 甜甜鹹鹹

醬皇蒸鳳爪🥢
超級入味又唔會太鹹 而且好彈牙😳好好食啖啖肉汁咁

春風得意腸🥢

仲食左黑椒金錢肚、五柳鮮蝦炸雲吞、爆餡叉燒包 真係好飽👅
2024-09-26 131 views
今日同朋友去挑戰世一燒賣拼盤,一次過食晒12隻味道🤪有鮑魚燒賣、芫荽馬蹄豬肉燒賣、墨魚燒賣、梅菜扣肉燒賣、蕃茄海鮮燒賣、懷舊燒賣皇、墨魚燒賣、牛肉燒賣、花椒辣燒賣、泡椒燒賣、鵪鶉蛋燒賣。12款燒賣每款都爆餡大隻,各種口味各有千秋,對我來講真係好大挑戰,朋友超鍾意食燒賣,一路食一路話正😋除咗燒賣,我們又試咗春風得意腸,面頭鋪滿蟹籽,入口外滑內脆,千島醬脆炸蘿蔔糕,面頭灑滿木魚碎同千島醬,外脆內香甜,叉燒腸,腸粉滑身,黑松露鮮蝦餃,入口有濃郁嘅黑松露味,家鄉鹹水角、黑椒金錢肚,中規中矩。鍾意食燒賣啲朋友,得閒可以去試試全港最多燒賣種類嘅點心專門店"一盅點心"

一盅點心係長沙灣嘅地道點心餐廳😁 餐廳位置乾淨又闊落🤪提供多款特色點心 實在唔可以錯過 🌟🐷世一燒賣拼盤一個拼盤集齊12款燒賣 真係食到手軟口軟😂12款口味: 包括懷舊燒賣王、梅菜扣肉燒賣、鵪鶉蛋燒賣、乾蒸牛肉燒賣、蕃茄海鮮燒賣、鮑魚燒賣、爆汁墨魚燒賣、泡椒燒賣、花椒辣燒賣、芝士墨魚燒賣、芫荽馬蹄豬肉燒賣、花椒辣燒賣、麻辣牛肉燒賣第一次咁樣食燒賣發現都幾得意 每次食一碗新口味嘅時候都睇吓究竟呢一個係咩味 然後抱住一個獵奇嘅心態去試🤪🤪 估唔到啲古靈精怪嘅味都可以咁好食😋懷舊燒賣皇呢啲經典款式 不在話下 真係足料又爽口另外好surprise到小編嘅就係爆汁墨魚燒賣🤪裏面係龍蝦汁嚟㗎 大家食嘅時候小心啲因為新鮮滾熱辣可能好熱🥵🥵另外鮑魚燒賣都非常之有看頭😆蕃茄海鮮燒賣個感覺好似去打邊爐食緊蕃茄湯底煮出嚟嘅燒賣🍅好搞笑😆 仲要個味道都幾濃郁梅菜扣肉燒賣好得意 真係好似阿媽蒸嘅肉餅咁嘅味道同埋口感如果食燒賣點辣油已經滿足唔到你 小編強烈建議你一定要食吓佢哋嘅花椒辣燒賣、泡椒燒賣、麻辣牛肉燒賣 呢三款都係偏辣嘅燒賣😋 小編唔係好頂得順花椒辣燒賣😂😂😂😂不過另外兩款都頂得順 相信鍾意食辣嘅朋友仔一
一盅點心係長沙灣嘅地道點心餐廳😁 餐廳位置乾淨又闊落🤪
提供多款特色點心 實在唔可以錯過 🌟

🐷世一燒賣拼盤
一個拼盤集齊12款燒賣 真係食到手軟口軟😂

懷舊燒賣皇呢啲經典款式 不在話下 真係足料又爽口
另外鮑魚燒賣都非常之有看頭😆
梅菜扣肉燒賣好得意 真係好似阿媽蒸嘅肉餅咁嘅味道同埋口感
如果食燒賣點辣油已經滿足唔到你 小編強烈建議你一定要食吓佢哋嘅花椒辣燒賣、泡椒燒賣、麻辣牛肉燒賣 呢三款都係偏辣嘅燒賣😋 小編唔係好頂得順花椒辣燒賣😂😂😂😂不過另外兩款都頂得順 相信鍾意食辣嘅朋友仔一定會好鍾意🤣

🐷椰香黃金糕
平時新年先會食黃金糕 但係如果小編平時見到啲茶樓有得食黃金糕嘅話都會叫黎食 因為黃金糕做起上嚟程序比其他年糕複雜同埋考功夫 所以唔係好多舖頭有做🥲🥲🥲 每次小編見到都覺得好開心因為又可以食煙煙韌韌嘅黃金糕😆 椰香味濃郁 口感軟滑 咬落去滿口香甜🤪

🐷魚肚滑雞扎
雞肉嫩滑配上魚肚 味道鮮美 而且兩件雞扎都好大份🤣 比足料架!

🐷韭黃鮮蝦腸
腸粉薄透 韭黃同鮮蝦搭配得好好 餡料充足 味道超級鮮美🍤

🐷拔絲蛋散王
表面金黃香脆 內裏蛋黃滑溜 甜中帶鹹😆 一碟嘅份量都算幾多下!

🐷五柳鮮蝦炸雲吞
外脆內嫩 蝦肉鮮美 炸得金黃香脆 小編強烈建議大家點個醬 酸酸甜甜 更添風味🍤
一盅點心
📍長沙灣青山道152號地舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #長沙灣 #長沙灣好去處 #長沙灣美食
2024-09-21 132 views
長沙灣親民點心店飲夜茶嘅好去處 點心即叫即蒸仲係全港最多燒賣種類嘅點心專門店🤩世一燒賣拼盤 $98拼盤賣相好靚,性價比高,啱晒燒賣控!12 款燒賣口味分別有黑椒墨魚、梅菜扣肉、蕃茄海鮮、爆汁墨魚(龍蝦汁)、花椒辣、懷舊、鵪鶉蛋、鮑魚、麻辣牛肉、芫荽馬蹄豬肉、乾蒸牛肉、泡椒我覺得最難忘係梅菜扣肉燒賣 真係好濃梅菜扣肉味😆仲有個世一挑戰賽遊戲可以參加挑戰成功可以半價$49 甚至免費就食到!各式點心水準都不錯尖荀蝦餃王🥢原隻大蝦爽口彈牙秘制牛柏葉🥢份量好足,牛柏葉微辣好惹味原籠馬拉糕🥢飽肚之選春風得意腸🥢腸粉好似炸兩口感又滑又脆,餡料有蝦滑,上面鋪滿蟹籽,鮮味豐富好推薦尼度嘅燉湯霸王花蜜棗燉金沙骨🥣花旗參蟲草花燉雞🥣每盅燉湯都好足料去燉製,係原味濃郁嘅靚湯真係要叫返盅補補!
長沙灣親民點心店
飲夜茶嘅好去處 點心即叫即蒸
仲係全港最多燒賣種類嘅點心專門店🤩

世一燒賣拼盤 $98
拼盤賣相好靚,性價比高,啱晒燒賣控!
我覺得最難忘係梅菜扣肉燒賣
真係好濃梅菜扣肉味😆
仲有個世一挑戰賽遊戲可以參加
挑戰成功可以半價$49 甚至免費就食到!

各式點心水準都不錯
尖荀蝦餃王🥢原隻大蝦爽口彈牙

秘制牛柏葉🥢份量好足,牛柏葉微辣好惹味

原籠馬拉糕🥢飽肚之選

好推薦尼度嘅燉湯
霸王花蜜棗燉金沙骨🥣
花旗參蟲草花燉雞🥣
每盅燉湯都好足料去燉製,係原味濃郁嘅靚湯
真係要叫返盅補補!
終於去挑戰世一燒賣!呢間點心專門店有全港最多燒賣種類,每一粒係精緻大粒靚仔嘅手工燒賣。傳統同創新口味都有。為咗保持神秘感,我哋淨係分享下最爆個幾款:🌶 麻辣牛肉燒賣、泡椒燒賣,超有驚喜,超辣!個肉餡充滿剁椒碎同辣椒籽,好食但真係要小心!🦑 爆汁墨魚燒賣、墨椒墨魚燒賣,彈牙厚肉,重點多汁,成粒燒賣版墨丸咁。🌱 芫茜馬蹄豬肉燒賣、梅菜扣肉燒賣,保留到燒賣應該有嘅味道,特色口味到位,又唔會喧賓奪主,很好。懷舊燒賣皇同鮑魚燒賣呢啲傳統口味都好正,飽滿,好多肉汁。⭐️強力推薦點心、大砵仔蒸飯、燉湯:春風得意腸,好脆爆餡有蝦有蟹籽,我好鐘意,腸粉又夠薄,豪華版炸両腸。千島醬脆炸蘿蔔糕,用咗炸鮮奶個隻炸皮,蘿蔔糕香甜滑口有臘味粒,面頭多醬有木魚碎。🍚 金針雲耳滑雞蒸飯,大砵仔上,淋啲甜豉油,雞件無骨又大件,飯量多,好滿足。南北杏菜膽燉豬肺湯,清甜,菜膽入味,豬肺煲到軟綿綿,秋天要潤下。甜品:拔絲蛋散皇、椰香黃金糕,一碟鬆脆,一碟煙韌,正噢飽飽。餐廳最近有套餐同時段優惠活動 ,五、六十蚊就有燒賣/ 燉湯配蒸飯套餐。差唔多枱枱都叫,真係抵食。如果夠叻,仲可以玩世一燒賣挑戰賽遊戲,成功就可以半價/ 免費食世

世一燒賣拼盤

懷舊燒賣皇同鮑魚燒賣呢啲傳統口味都好正,飽滿,好多肉汁。
世一燒賣拼盤

⭐️強力推薦點心、大砵仔蒸飯、燉湯:
春風得意腸

千島醬脆炸蘿蔔糕

金針雲耳滑雞蒸飯

南北杏菜膽燉豬肺湯

椰香黃金糕

餐廳最近有套餐同時段優惠活動 ,五、六十蚊就有燒賣/ 燉湯配蒸飯套餐。差唔多枱枱都叫,真係抵食。如果夠叻,仲可以玩世一燒賣挑戰賽遊戲,成功就可以半價/ 免費食世一拼盤。✌🏻

春風得意腸
金針雲耳滑雞蒸飯
2024-09-19 299 views
聽講呢度係有全港最多燒賣種類嘅點心專門店,於是我同屋企人就去咗呢度食晚飯。🌕世一燒賣拼盤 $98原價$138嘅世一燒賣拼盤賣相壯觀,裡面有12款燒賣:鮑魚燒賣、懷舊燒賣皇、爆汁墨魚燒賣、梅菜扣肉燒賣、鶴鹑蛋燒賣、泡椒燒賣、乾蒸牛肉燒賣、花椒辣燒賣、蕃茄海鮮燒賣、芝士墨魚燒賣、芫荽馬蹄豬肉燒賣、麻辣牛肉燒賣。宜家仲有挑戰賽:只要食完30秒答啱6款「世一燒賣拼盤」裡面嘅燒賣名,就可以以半價$49 享用。🌕經典糯米雞 $36糯米雞餡料都足料,有雞翼、冬菇、雞肉、蛋黃等,三個人都夠分嚟食。🌕黑金流沙包 $35內餡奶黃味濃郁,甜度適中,賣相非常吸引。🌕甜蜜蜜叉燒腸 $29叉燒味道香甜,份量足夠,腸粉滑嫩。🌕雞骨草石斛墩瘦肉 $39用雞骨草和石斛熬製的湯有清熱功效,飲起嚟清甜,而且裡面仲有一隻雞腳添!🌕羊肚菌茶樹菇墩水鴨 $49好足料嘅湯,味道鮮美,有滋補嘅功效。

🌕世一燒賣拼盤 $98

🌕經典糯米雞 $36
經典糯米雞

🌕黑金流沙包 $35
黑金流沙包

內餡奶黃味濃郁,甜度適中,賣相非常吸引。

🌕甜蜜蜜叉燒腸 $29
甜蜜蜜叉燒腸

叉燒味道香甜,份量足夠,腸粉滑嫩。

🌕雞骨草石斛墩瘦肉 $39
雞骨草石斛墩瘦肉

🌕羊肚菌茶樹菇墩水鴨 $49
羊肚菌茶樹菇墩水鴨

好足料嘅湯,味道鮮美,有滋補嘅功效。
2024-09-17
經典糯米雞
黑金流沙包
甜蜜蜜叉燒腸
雞骨草石斛墩瘦肉
羊肚菌茶樹菇墩水鴨
2024-09-18 158 views
✳️周二晚,我們一家在長沙灣的「一盅點心」,享用一頓豐富的港式點心晚餐。🌟這家餐廳位於青山道152號地舖,環境舒適,讓人感到放鬆。點心的選擇繁多,我們一行人迫不及待地開始品嚐。✳️我們點了幾款招牌點心:黑松露鮮蝦餃($38)、潮州粉果($24)、醬皇蒸鳳爪($26)、春風得意腸($36)、蒜蓉鮮蝦春捲($29),以及煎釀虎皮椒($29)。每一籠點心也是地道港式,是我們至愛的,讓我們的味蕾享受到極大的滿足。🌟特別值得一提的是,餐廳目前有一個限時推廣活動,只需$98便可享用世一燒賣拼盤。🌟如果你關注並讚好他們的IG或FB專頁,並告訴店員六款燒賣的名稱,還可以半價享用這個拼盤。🌟我們當然不放過這個機會,挑戰了一下,意外地贏得了一盤「世一燒賣拼盤」,真是驚喜連連!✨世一燒賣拼盤是全港最多種類的燒賣拼盤,包含12隻燒賣,種類繁多,從懷舊燒賣、鮑魚燒賣、鵪鶉蛋燒賣,到蕃茄海鮮燒賣、爆汁墨魚燒賣、芫荽馬蹄豬肉燒賣等,每一口都讓人感受到不同的風味。

2024-09-18 111 views
我本身唔太中意燒賣,因為食一粒已經好濟好多肥肉。但呢個拼盤咁色彩繽紛🌈,就比次機會la!今次終於遇到啱既燒賣啦🤩🥢燒賣拼盤:推薦✅。有啲燒賣用墨魚肉、蝦肉做餡,特別彈牙😋,例如:蕃茄海鮮有清新茄汁🥫味,同蝦肉好夾。仲有爆汁墨魚燒賣、芫荽馬蹄豬肉燒賣同梅菜扣肉燒賣,都好創新又好味。🥢花膠鮮竹卷:有塊大花膠係底,而鮮竹卷唔un冇多餘芡汁👍🏻。🥢黑金流沙包🥢韭黃鮮蝦腸:推薦✅腸粉皮好QQ彈👍🏻,蝦仁🍤又大粒。🥢霸王花蜜棗燉金沙骨:湯料十足味道濃郁,燉到雞腿都淋。🥢香芒布甸🍮味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅價格:🔅🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢黑金流沙包

🥢韭黃鮮蝦腸:推薦✅腸粉皮好QQ彈👍🏻,蝦仁🍤又大粒。

🥢霸王花蜜棗燉金沙骨:湯料十足味道濃郁,燉到雞腿都淋。

🥢香芒布甸🍮

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
價格:🔅🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2024-09-18 63 views
發現人大左越黎越鍾意飲茶🤪早排Gavin媽點心癮起,搵埋朋友仔陪我去食點心❗️咁岩出去長沙灣,係附近搵到一間價格親民既點心店「一盅點心」,佢係全港最多燒賣種類既點心專門店😍選擇多又有優惠時段套餐同埋免加一,就算茶芥都係$6/位🌟係下午茶時段(2點後)正價點心仲有8折優惠,店員有禮貌食物性價比高,值得一試🤓🫧豉汁蒸排骨 $28排骨肉質juicy,份量都足夠好惹味~🫧古法陳皮牛肉球 $24牛肉球既肉質大大粒好嫩腍,再加入馬蹄後口感好好味🫧千島醬脆炸蘿蔔糕 $34原來蘿蔔糕都可以炸架!外脆內軟又香口,大大件唔油膩,雖然好似無臘腸做餡料,但加埋千島醬同埋鰹魚碎,口感非常豐富!🫧黑松露蝦餃 $38Gavin媽好鍾意食蝦餃,加埋黑松露好香呀🫧甜蜜蜜叉燒腸 $29叉燒份量唔少,腸粉皮幾彈滑但皮可以薄返少少會更有彈性🫧花膠鮮竹卷 $36鮮竹卷餡料好足夠,但唔係太食到有花膠🫧魚肚滑雞扎 $39魚肚爽滑有彈性,雞扎非常足料,超飽肚啊!🫧世一燒賣拼盤 $98 (原價$138)只要follow同埋like一盅點心既社交媒體網站,就可以半價食到12種口味既燒賣喇🙂‍↕️燒賣大大粒好飽滿,趁住新鮮熱辣辣咁食好滋味啊~

🫧豉汁蒸排骨 $28
排骨肉質juicy,份量都足夠好惹味~

🫧古法陳皮牛肉球 $24
牛肉球既肉質大大粒好嫩腍,再加入馬蹄後口感好好味

🫧千島醬脆炸蘿蔔糕 $34

🫧黑松露蝦餃 $38
Gavin媽好鍾意食蝦餃,加埋黑松露好香呀

🫧甜蜜蜜叉燒腸 $29
叉燒份量唔少,腸粉皮幾彈滑但皮可以薄返少少會更有彈性

🫧花膠鮮竹卷 $36
鮮竹卷餡料好足夠,但唔係太食到有花膠

🫧魚肚滑雞扎 $39
魚肚爽滑有彈性,雞扎非常足料,超飽肚啊!

🫧世一燒賣拼盤 $98 (原價$138)
只要follow同埋like一盅點心既社交媒體網站,就可以半價食到12種口味既燒賣喇🙂‍↕️燒賣大大粒好飽滿,趁住新鮮熱辣辣咁食好滋味啊~店鋪仲有世一挑戰賽遊戲,詳情可以向店員查詢✌🏻

➣唔辣 - 鮑魚燒賣/鵪鶉蛋燒賣/懷舊燒賣/蕃茄燒賣/爆汁墨魚燒賣/芫荽馬蹄燒賣/乾蒸牛肉燒賣/梅菜扣肉燒賣

➣辣 - 麻辣牛肉燒賣/泡椒燒賣/花椒辣燒賣/黑椒墨魚燒賣
  • 千島醬脆炸蘿蔔糕
2024-09-18 54 views
這間一定是全港最多燒賣種類的點心專門店!不僅保留了傳統點心的精髓 😍 還融入了現代的創意 🥰 展現了點心師傅的用心和巧思,讓人耳目一新!🔸世一燒賣拼盤🔸紫薯流心煎堆🔸千島醬脆炸蘿蔔糕🔸經典糯米雞🔸花膠鮮竹卷🔸古早黑糖糕一個拼盤有12款燒賣,每款都選用不同材料各有特色!味道還十分之有驚喜 🤩 紫薯流心煎堆外皮炸得十分脆,裏面的留心餡料很好吃 😋 最喜歡的是黑糖糕,軟軟糯糯口感很好,同時黑糖味十足 🤤

🔸世一燒賣拼盤

🔸紫薯流心煎堆

🔸千島醬脆炸蘿蔔糕

🔸經典糯米雞

🔸花膠鮮竹卷

🔸古早黑糖糕

2024-09-16 99 views
世一燒賣由12種燒賣不同口感制成,12種燒賣真係好特別,每款口感都唔同,呢度應該係我食過最多款式既燒賣,朋友都大讚好味同好有玩味。鐘意食燒賣既小編都推介大家可以玩下餐廳推介既game贏取半價燒賣。我地叫左一盅燉湯入面好足料,湯水夠晒火喉。 魚肚雞札:魚肚超厚身,軟綿綿易入口,雞肉嫩滑,冬菇大大粒好夠份量。 花膠腐竹卷:花膠有骨膠原,軟滑,腐竹卷入面都有好多料好好味。 呢度既職員友善好有人情味,好多街坊幫襯,都幾抵食。

我地叫左一盅燉湯入面好足料,湯水夠晒火喉。

呢度既職員友善好有人情味,好多街坊幫襯,都幾抵食。

2024-09-14 104 views
伯友聽啲師奶朋友講,長沙灣嘅「一盅點心」出左個世一燒賣併盤,話可能系全港最多燒賣款式嘅點心店,聽到我都心思思。「一盅點心」距離長沙灣港鐵站只需幾分鐘路程,店內外以藍色為主,位置街角,好容易搵。世一燒賣併盤有12款之多,我哋幾個人齊齊開心share,個個試完都讚口不絕。鍾意食辣嘅有花椒辣燒賣、麻辣牛肉燒賣、泡椒燒賣,鍾意懷舊嘅有鵪鶉蛋燒賣、懷舊燒賣皇、鮑魚燒賣、乾蒸牛肉燒賣,鍾意創新嘅有芝士墨魚燒賣、蕃茄海鮮、梅菜扣肉、爆汁墨魚燒賣。而我呢個芫茜控嘅伯友,大推芫茜馬蹄燒賣,芫茜味濃,馬蹄爽口,好正咁話。而其他點心也非常好味,尤其是春風得意腸,腸粉又薄又滑,中間有層脆網包住蝦膠,蝦膠勁鮮甜彈牙,頂再以蟹子做點綴,一啖咬落去,多重口感,有驚喜。「一盅點心」價格親民,而且有多款套餐供應,又有優惠時段,食到飽都系幾十蚊,非常抵食。
伯友聽啲師奶朋友講,
長沙灣嘅「一盅點心」出左個世一燒賣併盤,
話可能系全港最多燒賣款式嘅點心店,
聽到我都心思思。

「一盅點心」距離長沙灣
港鐵站只需幾分鐘路程,
店內外以藍色為主,
位置街角,好容易搵。

世一燒賣併盤有12款之多,

我哋幾個人齊齊開心share,
個個試完都讚口不絕。

鍾意食辣嘅有花椒辣燒賣、
麻辣牛肉燒賣、泡椒燒賣,
鍾意懷舊嘅有鵪鶉蛋燒賣、
懷舊燒賣皇、鮑魚燒賣、
乾蒸牛肉燒賣,
鍾意創新嘅有芝士墨魚燒賣、
蕃茄海鮮、梅菜扣肉、爆汁墨魚燒賣。

而我呢個芫茜控嘅伯友,
大推芫茜馬蹄燒賣,

芫茜味濃,馬蹄爽口,好正咁話。

而其他點心也非常好味,

2024-09-11
  • 春風得意腸
  • 蝦餃
  • 一盅燒賣拼盤
長沙灣呢間點心店有料🤩俾佢諗到12款燒賣口味,仲要有個咁有特色嘅蒸籠,整成一個拼盤🤣關注、讚好佢哋個page就可以用優惠價$98享用👍🏻又或者參加世一挑戰賽遊戲‼️遊戲規則如下:1、免單請你:用餐時間內,搵到比「世一燒賣拼盤」更多款式嘅現存餐廳!2、半價請你:食完30秒答啱6款「世一燒賣拼盤」裡面嘅燒賣名!3、半價請你:出Post係IG/FB/小紅書等等社交平台邀請下一位挑戰選手!(內容要求:配圖介紹一盅點心並®一位好友!)🈹半價就可以食到🤩🆓免費食,都有機喎😎真心推介,佢啲口味係幾出,特別係芫茜、真係食到嗰種茜味🌱鍾意嘅就會好鍾意(係咪有少少似廢話🤣真架🥹)我幾鍾意個鮑魚燒賣,細細粒鮑魚彈牙幾過癮😛麻辣味都真係辣,食得辣嘅先好食!牛肉燒賣都好食,有少少似牛肉球,將兩款點心combine!仲有爆汁墨魚燒賣🖤夠晒特別🤩其他點心都唔差,必食推介 #春風得意腸,有油炸鬼喺中間,仲好似有蝦肉添,面頭蟹籽,多重口感,正!另外仲有蒸飯套餐,一個蒸飯加燉湯, 60幾蚊,架抵食。我哋食咗章魚肉餅飯,兩三個人share先食得晒!小店做街坊生意,晏晝都幾多人架,想避開人潮下午茶嚟都唔錯,仲要有優惠👍🏻📍#一

關注、讚好佢哋個page就可以用優惠價$98享用👍🏻
又或者參加世一挑戰賽遊戲‼️

遊戲規則如下:

🈹半價就可以食到🤩
🆓免費食,都有機喎😎

📍#一盅點心 (#長沙灣美食)
#長沙灣 青山道152號地舖

#香港美食 #香港美食日記 #hongkongfood #點心 #美食推薦 #美食地圖 #燒賣 #燒賣控 #燒賣研究所 #飲茶