2021-06-14 1211 views
今日食評有✍🏻 鼎泰豐@新港中心試食指數⭐️⭐️⭐️⭐⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐⭐侍應態度⭐️⭐️⭐((每項5⭐️為滿分)) · 鼎泰豐出品冇得輸晚市時段1️⃣酸辣湯⭐️⭐️⭐️⭐⭐/5我認為係最好味的酸辣湯配料幼細酸辣度大眾化仲最要唔「杰」2️⃣燉牛𦟌湯麵⭐️⭐️⭐️⭐⭐/5每次必食的湯麵燉牛𦟌材料簡單但夠真材實料一條葱一塊嫩薑已經好好味3️⃣菜肉雲吞湯麵⭐️⭐️⭐️⭐⭐/5菜肉雲吞好味湯底好麵底好4️⃣小籠包⭐️⭐️⭐️⭐/5皮薄涵靚唯獨湯汁較少5️⃣素菜餃⭐️⭐️⭐️/5偏乾不過味道係好嘅·2人盛惠490貴但值👍🏻·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
鼎泰豐@新港中心
試食指數⭐️⭐️⭐️⭐⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))
鼎泰豐出品冇得輸
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-06-14
$245 (Dinner)
  • 酸辣湯
2021-06-02 793 views
Come here almost once a week. Won’t be disappointed with their consistency at different branches. The xiaolongbao is the best. The hot and spicy soup can be spicier for my liking but overall you can’t complain.
2021-04-27 1011 views
* Drunken chicken in Shaoxing rice wine (HKD80)* String bean with minced port and mini dried shrimps (HKD58)* Steamed pork dumplings (XLB) (HKD66/ 6pc)* Noodle with spicy sesame and peanut sauce in ‘Taiwan’style (Dan Dan Mian) (HKD56)* Steamed eight-flavour glutinous rice dessert (HKD60) 👩🏻👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5尖沙咀新港中心鼎泰豐係今年米芝蓮推介之一😄 就決定黎一試! 冷盤食咗醉雞🍗同乾扁四季豆 醉雞肥美啖啖肉☺️ 小籠包爆汁熱辣辣 必食👏🏻 仲有擔擔麵 麵質滑溜 花生麻醬香氣撲鼻🌬甜品八寶飯 依家唔係好多地方有得食lu 香甜軟糯飽肚又滿足👍🏻 整體性價比不錯

👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5
2021-04-26 1137 views
終於去試咗名氣好大嘅鼎泰豐 就連海外都出咗好多分店💁🏻‍♀️我哋四個人星期六夜晚walk-in都等咗一陣 不過店面位置好多所以好快都有位可能期望過高 食物質素都真係幾失望🥲.🎈小籠包 ($66)小籠包可以話係呢度嘅招牌菜 性價比唔算特別高雖然一咬落去就有湯汁 但係就略嫌唔夠香🥲評分: 6/10.🎈蝦肉煎餃 ($88/6)呢一個價錢略貴 但同樣地質素都只係一般值得一讚嘅係脆皮確實剪得好脆 而且餃子入面都有湯汁雖然好多標準都達到 但我覺得總係覺得有種公式化嘅味道🤣評分: 6.5/10.🎈雞絲蝦仁春卷 ($54/4)呢一個可以話係所有菜式裏面比較好 雖然雞絲冇雞味 但係蝦仁真係有原粒蝦仁蝦肉結實👍唔會話霉霉爛爛春卷炸得都夠脆評分: 7/10.🎈炸醬拌麵 ($58)我自己就覺得味道較淡 但係同行友人就覺得味道適中所以真係各花入各眼啦🤣我就覺得炸醬唔香 麵條有啲淋 只可以話算抵食份量唔算少😂評分: 6/10.🎈排骨蛋炒飯 ($90)以一個炒飯來講佢嘅價錢比較貴評分: 4/10
可能期望過高 食物質素都真係幾失望🥲
小籠包

🎈小籠包 ($66)
小籠包可以話係呢度嘅招牌菜 性價比唔算特別高
雖然一咬落去就有湯汁 但係就略嫌唔夠香🥲
評分: 6/10
蝦肉煎餃

🎈蝦肉煎餃 ($88/6)
呢一個價錢略貴 但同樣地質素都只係一般
值得一讚嘅係脆皮確實剪得好脆 而且餃子入面都有湯汁
雖然好多標準都達到 但我覺得總係覺得有種公式化嘅味道🤣
評分: 6.5/10
雞絲蝦仁春卷

🎈雞絲蝦仁春卷 ($54/4)
呢一個可以話係所有菜式裏面比較好
雖然雞絲冇雞味 但係蝦仁真係有原粒蝦仁
蝦肉結實👍唔會話霉霉爛爛
春卷炸得都夠脆
評分: 7/10
炸醬拌面

🎈炸醬拌麵 ($58)
我自己就覺得味道較淡 但係同行友人就覺得味道適中
所以真係各花入各眼啦🤣
我就覺得炸醬唔香 麵條有啲淋 只可以話算抵食份量唔算少😂
評分: 6/10
排骨蛋炒飯

🎈排骨蛋炒飯 ($90)
以一個炒飯來講佢嘅價錢比較貴
評分: 4/10
2021-04-23 814 views
鼎泰豐 - Tsim Sha Tsui係疫情之下,冇得去旅行,唯有喺香港覓食啦,鼎泰豐都算出名嘅,前排行街準備諗要食乜嘢lunch嘅時候,附近就有間鼎泰豐,咁就不妨去試一試。去到鼎泰豐一定要嗌佢哋嘅招牌 — 小籠湯包,一客有12隻仲附上蛋花湯。小籠包一定要趁熱食嘅,一嚟到熱辣辣食落口啲湯汁都流出來,真係好滿足。另外仲叫咗個排骨蛋炒飯,但個人認為蛋炒飯仲好食過排骨,最好食嘅炒飯就係要乾身同埋粒粒分明,而呢度嘅炒飯就做到喇。另外排骨唔係唔好食,但係就相對地比較嚡身,唔蛋炒飯咁出色。小籠湯包(一客12隻) 附上蛋花湯 $84排骨蛋炒飯 $90鼎泰豐 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓407號舖分店:沙田/銅鑼灣/屯門
鼎泰豐 - Tsim Sha Tsui

小籠湯包(一客12隻) 附上蛋花湯 $84
排骨蛋炒飯 $90

鼎泰豐 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓407號舖

分店:
沙田/銅鑼灣/屯門
2021-04-18 617 views
有一段時間冇食過鼎泰豐,今晚就決定同屋企人嚟食。質素都係唔錯,但係好似貴咗好多咁。平日夜晚嚟完全唔使等位,坐都坐得好闊落👍🏻👍🏻👍🏻叫咗六樣嘢食,不過冇全部影晒。呢碟清炒蝦仁真係咩都冇,但要成$200😅😅😅真係有啲後悔叫咗,仲要食落係完全冇咩特別,真係非常之「清炒」。。🤨🤨🤨🤨其他食物ok啦,春卷幾脆!醉雞雞肉好嫩滑,酒味都出,好入味!但我覺得lunch會抵食dd lor...

2021-04-06 679 views
一直都覺得鼎泰豐質素都唔差,今次係我主動建議lunch同同事去食個小籠包,皮薄個料都ok加埋入面既湯真心正,趁熱食好食好多!叫左dumplings,排骨飯,炸醬麵,流沙包等等,全部野都好食,除左排骨一般,無咩味同肉散,唔知係味咁岩比較肥。炸醬麵以為係韓國果隻黑色汁,但原來係肉燥果隻,味道都夠惹味,易入口。服務都好,fill茶夠快,岩曬我依個水桶!尖沙咀黃金地段價錢係比較貴,食個lunch大概7成飽都舊幾水~
2021-04-02
$130 (Lunch)
  • 小籠包
2020-11-25 1517 views
🍴小籠包 (6隻) HKD64皮薄多汁 湯汁爆曬出黎🥰唔算話逼爆豬肉餡 而且就咁食都唔濃味 如果想濃少少點返啲醋會好食啲👅.-🍴菜肉蒸餃 (6隻) HKD60呢個就更加淡味啦😹比較似食緊齋咁 無乜肉味 不過佢就勝左多饀 🧜🏻‍♀️已經當左佢係一碟菜🥬.-🍴蝦肉餛飩湯 HKD68呢個都ok嘅 餛飩比較偏細 但每隻都有兩隻蝦仔 湯比較上清甜 如果餛飩大粒少少會更好🤔.-🍴台式擔擔撈麵 HKD55好貼心咁剪斷左麵條方便大家share食🥰 麵條韌度足夠 醬汁都幾多 但味道都唔係好濃🍜🧜🏻‍♀️同朋友都一致認為都係擔擔湯麵會好食啲😶.-🍴油炸排骨湯麵 HKD68呢個就不太推薦啦🙈湯麵完全係無味 而個排骨炸得黎又唔係有少少鬆脆 反而似煎多啲 味道普通🌝.-🍴紹興酒醉雞 HKD80呢個係成餐飯最濃味嘅一碟😹酒味濃郁 雞都ok嫩 份量都幾多亦唔會話好多骨 推薦❗️.
🍴小籠包 (6隻) HKD64
🍴紹興酒醉雞 HKD80
  • 小籠包
  • 醉雞
2020-11-23 789 views
오늘 굉장히 불쾌한 서비스를 받은 음식점에 대해서 글을 적어 볼려고 합니다.침사추이 미라몰에 위치한 딘타이펑 이라는 음식점에서 저녁식사를 가졌습니다. 가게에 손님은 20% 정도 되었고 일하는 직원이 손님보다 많아 보였습니다. 저희 주문을 해서 먹던중 추가로 더 시켜볼려고 메뉴책을 받기위해서 정장을 입은 남자 직원 두 분께 홍콩 말로 음거이 를 두번 외쳤고 손까지 들어 흔들었습니다. 하지만 그 두 남자 직원 서로 이야기하기에 바빠 저희 말을 듣지 않았습니다.그다음 저희 인원중 홍콩분이 쫌더 큰 목소리로 음거이를 외치니 그때야 저희쪽으로 쳐다 봤고 메뉴책을 달라고 말을 했습니다. 그러던중 어처구니없게 그 남자직원중에 한명이 저희에게 와서 큰소리로 말하지말라고 경고를 하는거였습니다. 저희는 분명 두번이나 음거이를 외쳤는 데도 저희에게 관심이 없었기에 더 큰 목소리로 말을 했을뿐인데.. 이렇게 말을 들으니 정말로 어처구니가 없어졌습니다. 제가 홍콩사람이 아니라서 무시를 당하는건지... 기
그다음 저희 인원중 홍콩분이 쫌더 큰 목소리로 음거이를 외치니 그때야 저희쪽으로 쳐다 봤고 메뉴책을 달라고 말을 했습니다. 그러던중 어처구니없게 그 남자직원중에 한명이 저희에게 와서 큰소리로 말하지말라고 경고를 하는거였습니다. 저희는 분명 두번이나 음거이를 외쳤는 데도 저희에게 관심이 없었기에 더 큰 목소리로 말을 했을뿐인데.. 이렇게 말을 들으니 정말로 어처구니가 없어졌습니다. 제가 홍콩사람이 아니라서 무시를 당하는건지... 기분좋게 저녁식사를 하러와서 이렇게 기분상하고 가는적은 홍콩에서 처음인거 같습니다.
만약 손님이 엄청 많았다면 그러려니 하고 넘기겠지만!! 오늘 같은 날은 손님보다 일하는 직원이 더 많은 상황에 이런 서비스를 받으니.. 정말 기분이 상했습니다.
저도 외식업에 종사하는 사람으로서 정말 아닌거 갔습니다.
以前鼎泰豐大排長龍點可能可以座足三小時今日唔使排隊仲可以無限時間我哋兩人仲安排座四人卡位!蘿蔔絲拌海蜇皮($62)~好爽脆小籠包($62)~有六隻,原先怕兩人食唔唒!但原來好細隻!不過個皮又真係好薄一口咬落啲肉汁滲唒出嚟菜肉紅油抄手(64)~佢有猪肉或蝦㨂,因朋友唔食得蝦!所以㨂咗猪肉!我估蝦會好食啲油炸排骨麵($68)~猪排炸得好香而且夠瘦
以前鼎泰豐大排長龍
點可能可以座足三小時
今日唔使排隊仲可以無限時間
我哋兩人仲安排座四人卡位!

蘿蔔絲拌海蜇皮($62)~好爽脆

一口咬落啲肉汁滲唒出嚟

油炸排骨麵($68)~猪排炸得好香而且夠瘦

2020-11-21
$154 (Dinner)
2020-10-26 1170 views
食物質素不錯,特別是小籠包和五香牛筋牛肉麵,但價錢略貴咗少少,$92蚊碗牛肉麵,感覺有點不值。至於小籠包,是好味的,值得推介。整體來說,可以間中來食吓,不值經常來。

整體來說,可以間中來食吓,不值經常來。

2020-10-26
$130 (Lunch)
2020-09-29 1185 views
唔怕話大家聽,喺呢次之前我係完全冇食過鼎泰豐,即使去台灣旅行都冇食過🤭 雖然可能有啲奇怪,但身邊有朋友同我一樣🤣 所以兩個大鄉里就黎試下,睇下係咪真係咁好味。估唔到呢度嘅小籠包又真係幾好味,肉汁豐富,又有鮮味,不過價錢就真係貴咗啲,以後想食小籠包就可以黎呢度。雖然好多人都話台灣嘅好食好多,但疫情關係冇得返鄉下,唯有喺香港食啦🥴 我同朋友仲嗌左牛肉麵,emm... 好普通,湯頭唔夠濃。另外仲叫咗份油炸排骨湯麵,湯麵冇味,排骨不過不失。總括黎講,下次再食都只會食小籠包。

2020-09-17 856 views
真係好鬼掛住佢嘅清燉雞湯😚趁疫情稍為緩和……action今次叫左清燉雞湯,清炒蝦仁,小籠包,醉雞,其實好多時都係叫呢幾樣平時吾多食上海菜,因為覺得偏甜,但呢間就食左幾次都ok。

真係好鬼掛住佢嘅清燉雞湯😚趁疫情稍為緩和……action

平時吾多食上海菜,因為覺得偏甜,但呢間就食左幾次都ok。
清燉雞湯
清燉雞湯
鼎泰豐咁出名,係咪真係好正?——話說,我係第一次食鼎泰豐😂.小籠包($64)雖然冇我想像中咁好食,但都唔差嘅😂入面都有啲湯汁。.雞肉小籠包($67)分別唔大,肉質感覺上比豬肉實啲。.香蔥拌麵($55)拌麵最緊要係個醬汁,個醬好好食!麵嘅質地都唔錯。👍🏻.台式紅燒牛肉湯麵($92)個湯係幾濃味,不過有啲太水,唔掛麵。肉都好淋,不過份量唔多。.流沙奶黃包($36)超流沙!滴汁嗰種😍好香好好食👍🏻.Overall: 6.9/10Value for money: 3.5/5——📍鼎泰豐 尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306舖.

鼎泰豐咁出名,係咪真係好正?
——
話說,我係第一次食鼎泰豐😂
小籠包($64)
雖然冇我想像中咁好食,但都唔差嘅😂入面都有啲湯汁。
雞肉小籠包($67)
分別唔大,肉質感覺上比豬肉實啲。
香蔥拌麵($55)
拌麵最緊要係個醬汁,個醬好好食!
麵嘅質地都唔錯。👍🏻
台式紅燒牛肉湯麵($92)
流沙奶黃包($36)
超流沙!滴汁嗰種😍好香好好食👍🏻
Overall: 6.9/10
Value for money: 3.5/5
——
📍鼎泰豐
尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306舖
因為朋友好想食小籠包,所以我地黎左鼎泰豐!本身仲驚會好多人排隊,點知係冇既😂————————🔸小籠包 $64/6個皮幾薄,汁幾多👍🏻中規中矩啦,幾好食既🤓評分:🌕🌕🌕🌖🌑-🔸雞肉小籠包 $67/6個我都係第一次係到食雞肉小籠包,但好似冇咩分別😂評分:🌕🌕🌕🌖🌑-🔸香蔥拌麵 $55呢個有驚喜!d汁同蔥都好香😍😍麵質幾彈牙,好食!評分:🌕🌕🌕🌕🌘-🔸台式紅燒牛肉湯麵 $92牛筋牛肉都好淋同入味,但得1舊牛筋同2小塊牛肉係咩玩法,麵都唔算好多😅不過湯底幾好飲,有d花雕酒既味。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-🔸紹興酒醉雞 $80酒味唔濃,肉質唔老唔嫩,中規中矩。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-🔸黃金流沙包 $36/3個冇影到,但好食!入面真係好流心又夠香🤩🤩🤩評分:🌕🌕🌕🌕🌗
————————
🔸小籠包 $64/6個
皮幾薄,汁幾多👍🏻中規中矩啦,幾好食既🤓
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
雞肉小籠包

🔸雞肉小籠包 $67/6個
我都係第一次係到食雞肉小籠包,但好似冇咩分別😂
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

🔸香蔥拌麵 $55
呢個有驚喜!d汁同蔥都好香😍😍麵質幾彈牙,好食!
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
香蔥拌麵

🔸台式紅燒牛肉湯麵 $92
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
台式紅燒牛肉湯麵

🔸紹興酒醉雞 $80
酒味唔濃,肉質唔老唔嫩,中規中矩。
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
紹興酒醉雞

🔸黃金流沙包 $36/3個
冇影到,但好食!入面真係好流心又夠香🤩🤩🤩
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
雞肉小籠包