2020-01-03 373 views
其實上海菜都幾好食🤭好似永遠都唔會厭咁❣️.📍鼎泰豐.🥒辣味黃瓜($52)-呢個係每次🙆🏻‍♀️都必點嘅涼菜!!爽甜脆青瓜配辣辣地嘅汁真係好好食😋🍜紅燒牛肉湯麵($88)-牛肉好淋好入味~麵唔會太淋爛👍🍛排骨蛋炒飯($87)-🙆🏻‍♀️覺得個蛋炒飯好正~排骨都好味😆🥬高湯蒜茸炒菠菜($68)-份量較少🤭🥟蝦肉紅油抄手($66)-醬汁唔算好辣~帶啲甜味🥰🍨甜品叫左荔芋小籠包($48)同荔芋西米露($42)-芋頭粉嘅🙆🏻‍♀️大愛呢度嘅西米露!!好濃好香芋頭味~🤤
其實上海菜都幾好食🤭好似永遠都唔會厭咁❣️
📍鼎泰豐

🍜紅燒牛肉湯麵($88)-牛肉好淋好入味~麵唔會太淋爛👍
🥬高湯蒜茸炒菠菜($68)-份量較少🤭
🥟蝦肉紅油抄手($66)-醬汁唔算好辣~帶啲甜味🥰

2019-12-24 571 views
嚟到鼎泰豐,當然會試吓最出名的小籠包,皮薄餡滿多多的,肉質也是鮮味,嚟到鼎泰豐別是的食物四喜烤夫:不過不失吧蒜蓉是梳:這個沒有什麼特別,不過略嫌蔬菜夠硬擔擔面:這個是乾麵的,將醬混在一起,特別好食,麵身有咬口,整體感覺好吃蒸素包和素餃:雖然內裏餡料一樣,但是新鮮整起,看看你鍾意吃那種外皮,而包是以數量叫的,有彈性菜肉雲吞麵:如果唔想吃油膩的食物,這個十分推介,菜肉雲吞餡料多,外皮也是滑滑的,值得一試。總括來說,鼎泰豐食物水準維持他們的水平
小蘢包

四喜烤夫:不過不失吧
四喜烤夫

蒜蓉是梳:這個沒有什麼特別,不過略嫌蔬菜夠硬
蒜蓉時蔬
擔擔麵

素包
素餃

菜肉雲吞麵
總括來說,鼎泰豐食物水準維持他們的水平
小蘢包
四喜烤夫
擔擔麵
菜肉雲吞麵
2019-09-15 2112 views
喜歡去台灣旅行的一定識這個名字 — 鼎泰豐,我10幾年前去台北,朋友帶我去食永康街老店,已經喜歡。它在香港開了分店,也會偶爾幫襯。香港分店的菜單與台北一樣,選擇比以前豐富,時不時有新菜式。我們叫了小籠包($62)丶高湯炒菜心($76)丶清燉牛𦟌湯麵($85)及蝦仁蛋炒飯($92)。小籠包皮很薄,做到完美的十九摺。包內有豐富肉汁,豬肉味濃,保持水準!唯一美中不足的是餡料少了,以前咬落多D豬肉。😋菜心很鮮嫩,味道剛好,不咸和不油膩,食到菜的鮮味,健康!👍🏻👍🏻👍🏻這個燉湯麵可以有兩個食法,先飲一啖燉湯,會品嘗到很香的牛肉味,湯底清甜無味精,正!而倒麵入去,連麵一齊食,同樣好味。麵很滑溜,有少少腍,口感OK!牛𦟌燉得又滑又腍,因不是用鹵水或其他香料燉,反而有牛肉原味!😋😋😋最後上枱的蝦仁蛋炒飯,亦很有水準。除咗蝦仁,它有很多豬肉粒及少少蔥花,上枱已聞到陣陣香味。蝦仁尚算新鮮,飯粒平均有蛋汁,不油膩。本來已有D飽,最後都被我地KO 晒!😃😃😃整體而言,雖然鼎泰豐在香港已經開店咁多年,仍保持水準,用料亦新鮮,當然它的價錢亦偏高。

2019-09-01
$180 (Lunch)
2019-08-07 1311 views
九點幾喺新港中心搵食,見即有位,抬與抬之間位置闊落,方便傾偈。蔥油拌麵:份量比我預期少,個麫幾爽口,但欠香味,如果有少少麻油同乾蒜可能會好未d小籠包失色了:細隻、晤夠湯汁,皮厚。涼拌牛肘:最驚喜、份量多,爽口
小籠包失色了:細隻、晤夠湯汁,皮厚。
涼拌牛肘:最驚喜、份量多,爽口
2019-07-31 1114 views
每次來鼎泰豐也不會令我失望!不論食物質素,還有店員殷勤服務,每一次都非常滿意!蒜香粉皮肉及香菇蒸餃。蒜香粉皮肉就是我們平常吃的蒜泥白肉,配上麻辣醬汁,非常惹味!若果怕蒜粒會「口臭」,可以將蒜粒弄到一旁,吃少一點就不會太臭小籠包粒粒精緻的小籠包即叫即蒸,皮薄唔易穿,入面乘載豐富肉汁。醉雞唔會有太大酒味,剛剛好,肉滑,口感豐滿,沒有酥味,味道好正,值得品嘗。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

蒜香粉皮肉及香菇蒸餃。

小籠包
粒粒精緻的小籠包即叫即蒸,皮薄唔易穿,入面乘載豐富肉汁。

醉雞

2019-07-27
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
Lunch
Dining Offer
Voucher
2019-07-27 959 views
今日行開美麗華所以在這裏搵食😋 最後我們二人決定食鼎泰豐~因為想食佢地嘅小籠包同埋牛肉湯麵🍜二人一共點了:紅油炒手小籠包紅燒牛肉麵🔥荔芋小籠包小籠包醬汁嘅recommend 比例係一份醬油三份醋,小籠包依舊皮薄餡靚~內裏依然多湯汁~好吃紅燒牛肉麵嘅牛肉都有五六件,湯底亦很好喝紅油炒手~辣辣地唔錯!還有每次來也差不多必點嘅荔芋小籠包今餐唯一嘅缺點係我哋2人被安排坐在角落頭嘅位置,坐下來嘅時候有一陣味
今日行開美麗華所以在這裏搵食😋
最後我們二人決定食鼎泰豐~

因為想食佢地嘅小籠包同埋牛肉湯麵🍜
二人一共點了:
紅油炒手
紅燒牛肉麵🔥
荔芋小籠包

紅燒牛肉麵嘅牛肉都有五六件,湯底亦很好喝
紅油炒手~辣辣地唔錯!

還有每次來也差不多必點嘅荔芋小籠包

2019-06-26
Dinner
2019-07-14 887 views
《侍應表演之趕客》今日嗌左幾個送,其中有炸醬拌面 & 菜肉雲吞湯。Order完之後啦,侍應就開始左佢長達三輪ge趕客表演:第一輪:炸醬拌面朋友食左面,淨番好多炸醬同埋肉,之後侍應走過黎想收碟,之後朋友話仲想食埋炸醬,之後侍應走左。後來,朋友食完炸醬放低筷子三秒之後,侍應火速到達現場,以迅雷不及掩耳之勢收走碟子。第二輪:菜肉雲吞湯我食完雲吞,念住飲埋湯,我羹都未攞起,侍應又沖過黎問我仲要唔要。。。我即刻冇曬心情,侍應仲要問我:“你仲想飲埋湯系嘛?”,好啦。。。我唔要。。。如果我唔飲湯ge話,洗乜嗌菜肉雲吞湯,直接嗌雲吞啦。。。搞笑。。。第三輪:食完所有野唔夠兩分鐘,侍應走過黎問我哋加唔加野,唔加就埋單。。。我服。。。(成個過程之中,侍應不斷來回行,起碼五六次,不停想收碟趕人)今日享受左大名鼎鼎ge鼎泰豐啦,總結一下:野食唔系話特別好食,但店大欺客就系真。一間餐廳究竟可以囂張到乜程度,先會容許員工甘樣做。。。我唔系第一個評價“趕客”ge客人,我相信亦都唔會系最後一個。祝你地“生意興隆”。
侍應表演之趕客》

今日嗌左幾個送,其中有炸醬拌面 & 菜肉雲吞湯。
Order完之後啦,侍應就開始左佢長達三輪ge趕客表演:

第一輪:炸醬拌面

第二輪:菜肉雲吞湯

2019-07-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-06-15 1048 views
尖沙咀要食😋😋上海菜,鼎泰豐是我的首選,加上星期一✌🏻✌🏻食,更易找位子👍🏻👍🏻水準仍有,份量也恰當🙏🏼🙏🏼小籠包子必食的,一咬上口,多汁,要用匙協助吃的。炒菜夠爽,有脆綠的。醉雞味道不過不失,酒味未夠。豆腐粉絲幾特別,伴豆卜,清啖而有口感。
2019-06-10
$150 (Dinner)
2019-05-28 679 views
今日好想食小籠包所以就揀咗鼎泰豐因為佢啲小籠包入面個湯好好飲同埋皮薄餡靚所以都覺得唔錯另外我都幾鍾意食佢個紅油抄手小小辣 仲有叫咗雞絲粉皮花生醬亦都好多啱晒我 呢度環境都唔錯可以坐耐啲
2019-05-22 1356 views
台灣鼎泰豐就食得多,香港確實少食。咁岩朋友生日,就去果到慶祝。聽聞都多人等位,眼見都有旅行團入去食,我地都等左30mins。Menu 有唔同語言,英文,中文,日文,韓文都有,講真都幾多選擇,同台灣主店差不多。將炸醬,豬肉粒撈埋一齊食,有別於香港嘅炸醬麵,麵煙韌。炸排骨即係香港人講嘅豬扒,已經碎上蓋喺蛋炒飯上,方便進食。豬扒好淋,炒飯金黃乾身。今次叫左最原始嘅小籠包,皮薄,要小心咁夾起,食落去都爆左d湯汁出黎。酸酸辣辣,都幾開胃,材料有肉絲,木耳,豆腐。外表有d似鍋貼,煎得好香口,入面蝦肉加埋小小高湯,唔錯。因為冇買cake,就叫左迷你壽包賀壽,細細個一啖食哂,當甜品唔錯。

炸醬拌麵
將炸醬,豬肉粒撈埋一齊食,有別於香港嘅炸醬麵,麵煙韌。
台式酸辣湯
酸酸辣辣,都幾開胃,材料有肉絲,木耳,豆腐。
蝦肉煎餃
外表有d似鍋貼,煎得好香口,入面蝦肉加埋小小高湯,唔錯。
迷你豆沙壽桃
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
台式酸辣湯
蝦肉煎餃
  • 酸辣湯
2019-05-01 968 views
小籠包太多人寫食評,我寫甜品同其他菜式.去鼎泰豐食甜品係日本朋友主意,佢話食過鼎泰豐嘅赤豆鬆餅,迷你芝麻餅,同八寶飯,味道唔錯,所以小籠包淪為配角!赤豆鬆餅:內有甜紅豆蓉 味道係淡淡嘅甜味,口感軟糯,好似糯米口感.迷你芝麻餅:芝麻餡料頗少,所以芝麻味不足.八寶飯:從未食過八寶甜品,八寶飯由糯米制成,味道係三款甜品最甜,我中意濃味,所以哩款最啱我口味,由於用料係糯米,所以離唔開軟糯口感.咸肉粽:餡料只有金華火腿,但火腿唔係好咸,鼎泰豐無沙糖提供,但糯米本身已經有味道,唔需要加調味已經好好味,我比較傳統,如果用咸蛋黃做餡料更好.高湯蒜蓉炒油麥菜:雖然簡單一個炒菜,但都炒得好好味,菜炒得爽脆,相信除咗用料新鮮之外,鼎泰豐㨂咗最嫩口嘅部份黎炒,所以噤好味.台式酸辣湯:味道酸味比辣味更重,可以話係無辣味,最大問題係有種古怪味道,可能因為噤先叫做台式酸辣湯,幸好配料不少,攞番唔少分.紅燒牛肉湯:雖然話紅燒,但湯底係淡淡嘅湯味,牛根煮得極冧,正!蝦肉煎餃:首先底部煎得夠香脆,正!另外餡料足夠,而且餡料有高湯,唔錯.食完之後,味道同質素同台灣正店相差無幾.服務亦唔錯,九點要交枱,食到九點四都無意思趕我
小籠包太多人寫食評,我寫甜品同其他菜式.
迷你芝麻餅:芝麻餡料頗少,所以芝麻味不足.
食完之後,味道同質素同台灣正店相差無幾.
服務亦唔錯,九點要交枱,食到九點四都無意思趕我地走,而且同正店有同樣服務,當你掛件衫係椅背時,佢地會主動幫你加個套,以免弄污.
最可惜係每款都份量不足,從好果方面睇,咪可以食多幾款菜囉.

2019-04-27 908 views
鼎泰豐這個名字,相信香港人和台灣人也絕不陌生吧!很多人都對店家的小籠包讚不絕口!不過這次來到,沒有點小籠包,故意試試紅油抄手,沒想到一試便愛上了雖然店面頗為寬敞,但是去到都要等一會才有位坐呢!幸好店外有少量椅子可以坐著等位~這些照片是離開的時候拍的,所以看起來人不多。非常幸運地等到卡位入座,一坐下便會看到店家的墊紙。用了中、英、日語來介紹~店家提供醋、醬油和牙籤。牙籤是膠造的,一邊是傳統尖刺型,一邊是鋸齒型,非常輕易便可以「還原靚靚牙」坐下店員便會送上一壺茶和一壺水。(茶錢每位$9)茶是香片,看起來很鮮嫩,入口散發茶香,與普通茶樓有很大分別呢。餐牌選擇很多,粉麵、包點、飯、菜,每種都想試試!菜肉餛飩湯麵$75,餛飩皮很嫩滑,入口時可以吃得出菜很新鮮,一絲絲的質感很細緻!麵質爽滑,湯亦不油膩,清清的很讚!吃得出沒什麼味精,吃完不會口渴。可能是好吃的原故,覺得一碗麵份量中等偏少,還想吃多點!吃過最好吃的菜肉紅油抄手$62!紅油剛剛好不會太辣,聞起來散發著一種香辣的味道。入口時不會覺得很油,剛開始會感覺到有香辣的味道留在口腔縈繞,香比辣來得重一點,然後便會吃到陣陣甜味!配上嫩滑而薄皮的餃子,
鼎泰豐這個名字,相信香港人和台灣人也絕不陌生吧!
很多人都對店家的小籠包讚不絕口!

雖然店面頗為寬敞,但是去到都要等一會才有位坐呢!
幸好店外有少量椅子可以坐著等位~
這些照片是離開的時候拍的,所以看起來人不多。

非常幸運地等到卡位入座,一坐下便會看到店家的墊紙。
用了中、英、日語來介紹~
店家提供醋、醬油和牙籤。

店家提供一壺茶和一壺水

店家提供的茶

坐下店員便會送上一壺茶和一壺水。(茶錢每位$9)

餐牌選擇很多,粉麵、包點、飯、菜,每種都想試試!

菜肉紅油抄手
吃過最好吃的菜肉紅油抄手$62!紅油剛剛好不會太辣,聞起來散發著一種香辣的味道。入口時不會覺得很油,剛開始會感覺到有香辣的味道留在口腔縈繞,香比辣來得重一點,然後便會吃到陣陣甜味!配上嫩滑而薄皮的餃子,香辣惹味,加上適中的香甜,非常讚!餃子跟菜肉餛飩湯麵是一樣的,質感仍然很細緻,多了香辣更會令人忍不住口多吃點!
排骨蛋炒飯

排骨蛋炒飯$87,怕油膩的友人下單時說明要少油鹽,炒出來覺得真的比較清呢。我偷偷吃了一塊排骨,感覺像是煎豬扒,但是醃得很好吃,入口會有一種香酥的感覺。炒飯做到粒粒分明而不油。

高湯蒜蓉炒油麥菜

高湯蒜蓉炒油麥菜$68,高湯帶出了油麥菜的鮮甜,蒜蓉也不會過鹹,菜很甜,不知不覺就吃了很多。值得一讚的是菜都切得比較小,很容易入口,可以保持儀態,不像油菜一大條要咬幾口才吃到。
菜肉餛飩湯

白飯
另一位友人因堅持要吃飯,所以點了菜肉餛飩湯$62+白飯$15,他也大讚餛飩好吃呢!
2019-04-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
店家提供一壺茶和一壺水
店家提供的茶
菜肉紅油抄手
高湯蒜蓉炒油麥菜
菜肉餛飩湯
2019-03-21 529 views
琴日收工的時候去到尖沙咀唔知食咩,跟住就見到有間開類似上海餐廳/酒樓嘅鋪頭。餓左成日嘅我諗都冇諗就走左入去叫左個小籠包同擔擔麵,個小籠包同擔擔麵都好好味好juicy。但係價錢就有點偏貴,性價比左較低。後尾先發現係台灣野黎,但真係好味,可以間唔中食下
後尾先發現係台灣野黎,但真係好味,可以間唔中食下
2019-03-19
$100 (Dinner)
2019-03-16 508 views
><香港分店水準唔錯但暫時仲未有機會去台灣本店食唔知會唔會更好呢?!蘿蔔絲拌海蜇皮($60)好鍾意食呢款前菜爽脆清甜 連個汁都好飲小籠包($62/6個)皮薄餡滿 凍咗食都唔差得去邊油豆腐粉絲湯($55)冇特別 可以唔試排骨蛋炒飯($87)有時覺得個豬扒炸得過龍 有d乾柴炒飯好香 好多蔥花服務真係唔錯 斟水手腳好快><><><><><><><><><><><><鼎泰豐 Din Tai Fung尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306舖
香港分店水準唔錯
但暫時仲未有機會去台灣本店食
唔知會唔會更好呢?!
蘿蔔絲拌海蜇皮($60)
好鍾意食呢款前菜
爽脆清甜 連個汁都好飲
小籠包($62/6個)
皮薄餡滿 凍咗食都唔差得去邊
油豆腐粉絲湯($55)
冇特別 可以唔試
排骨蛋炒飯($87)
有時覺得個豬扒炸得過龍 有d乾柴
炒飯好香 好多蔥花

服務真係唔錯 斟水手腳好快
><><><><><><><><><><><><
鼎泰豐 Din Tai Fung
尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306舖
Dinner
2019-03-14 296 views
在台北、上海、西雅圖都去了鼎泰豐,一樣的牛肉麵去,一樣的小籠包,百吃不厭,這次在香港,我們選了一個下午來享用,薑絲浙醋最迷人去,沾著小籠包的湯汁,滿口都是滿足,一口氣吃了三個,再喝口茶,再戰他們的牛肉麵,麵條有勁道,一流!👍🏻👍🏻