2019-09-24 1283 views
呢間滷味外賣店算是香港少有主打台式滷味的舖頭,價錢當然貴過台灣唔少,但以中環的地理位置來講,午餐套餐$54(三款滷味加飯或烏冬,送鳳爪或青菜小食)算是勉強可以接受。但首先份量方面是差咗小小,每款滷味只有2-3件。應該連女仔都唔算可以食太飽。而味道方面,每款滷味都是唔入味的,而用來撈烏冬的滷水汁是固定配方,已預先調好,偏鹹且麻油味太重。唯一可取之處是可供選擇的滷味都算是地道台式,如米血糕、甜不辣等,勉勉強強食到台灣的感覺。
2019-09-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
2019-05-29 1205 views
自頂好香開張以來都有幫襯, 生完小朋友後幾個月都掛住佢個大豆皮.今日落雨又悶悶地, 12點前打電話去落單, 15-20分鐘落去自取就最好不過.今次點了最愛的大豆皮, 甜不辣同娃娃菜拌烏冬, 另加小食(可能每日不同) : 白雲鳳爪, 承惠$54.小食白雲鳳爪有點過甜, 但有4-5隻.大豆皮, 甜不辣仍然保持水準,娃娃菜份量很多, 但好似唔多夠熟咁, 而且食極都仲有加埋佢個辣椒油撈撈真係又香又飽, 可惜$54已開始貴了, 記得之前都仲係$40到.如不加小食, 三餸飯/烏冬賣緊$49碗, 沒配飲品.不知不覺間都加左唔少價了....
小食白雲鳳爪有點過甜, 但有4-5隻.
大豆皮, 甜不辣仍然保持水準,
娃娃菜份量很多, 但好似唔多夠熟咁, 而且食極都仲有

如不加小食, 三餸飯/烏冬賣緊$49碗, 沒配飲品.
不知不覺間都加左唔少價了....
2019-05-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 大豆皮
  • 甜不辣
之前吃过好几次这家店,味道还可以,也有带朋友来光顾。今天中午,点了四个送,大豆皮,海带,贡丸,大肠,一共56块钱。结果拎回办公室,打开盒子发现少了大豆皮,只有另外三个送。这种外卖店,我又不能再拎回去让他补这个送。为了七块钱还要重复走那么远。问题不是差这几块钱,而是你作为一个外卖店,连基本的配餐都做不好吗???难道让顾客现场开盒确认菜齐了再拎走?????还是拿回去发现少送,再大费周折的拎回去等你补????
还是拿回去发现少送,再大费周折的拎回去等你补????
TakeAway
2018-12-15 1326 views
中午食飯唔知食乜好,於是就試下呢問台式野,不過中環呢間拒只做外賣ga,今次試左豬大腸,雞翼同埋甜不辣,豬大腸同雞翼就唔算太入味啦,個甜不辣就ok ga,拒重有其他配菜同酸菜,所以都幾豐富
2018-09-11 1892 views
星期六要返工,做完野想快D返屋企唔想返到去仲要煮嘢食,於是去左利園東街附近一間台式店買外帶呢度係平日食lunch 勝地,各式各樣小店,幾乎每間都只做外賣,不設堂食依間台灣舖頭都唔例外,平日一至五好多人買,是淡水有名的食店,今日星期六下晝五點幾去到,好彩趕得切未收平時我次次都叫試海南雞飯,因為真係好味大大份,雞肉滑嫩,仲可以秒速拎走今日就試下新野,想試台式撈烏冬,下午茶唔駛$40有3個餸揀了甜不辣、百頁滷水豆腐、花干滷水味道濃醇,據說滷水和7成食材都是台灣直送,再跟返台灣台的煮法,務求做得返台灣風味加上酸菜和少少辣油,令烏冬和其他食材撈埋更好味結論:唔好以為下午茶份量少D,我覺得份量好足夠,店員仲送多碗菜湯飲,是長註每星期外賣排行榜三甲
星期六要返工,做完野想快D返屋企
唔想返到去仲要煮嘢食,於是去左利園東街附近一間台式店買外帶

今日就試下新野,想試台式撈烏冬,下午茶唔駛$40有3個餸

揀了甜不辣、百頁滷水豆腐、花干
加上酸菜和少少辣油,令烏冬和其他食材撈埋更好味

2018-09-03 1049 views
呢間外賣店真係百食不厭,隔中會有啲新餸,而且佢由開店到依家都冇加過價。今日叫左竹輪,滷肉同素雞撈烏冬。好鍾意佢個烏冬同辣汁,烏冬吸晒滷水汁,而且份量好多。辣汁唔洗開聲店員已經會另外用個樽仔裝住,鍾意幾辣就落幾多。竹輪有咬口,滷肉就正常,素雞則比較淡,但每樣餸份量都好多。連埋酸菜個啲,真係會食得飽飽。食過咁多次,都係比較推介素腰花(難得地份量比較少) ,甜不辣,豆腐類等。同咪提議各位食之前撈下佢,最入味既麵係底啊。

2018-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2018-07-11 1344 views
已經不是第一次光顧,每隔一段日子我都會心血來潮想吃一次這個麵,今天也不例外。這裡只有外賣,慶幸跟我的公司很近,所以買完很快便可以用餐。每次都點烏冬,喜歡店員放了極多酸茶及椰菜。最欣賞則是它另上的辣汁,很惹味,配烏冬一流。今次點了甜不辣,素腰花和滷水豬潤。前二者已點過多次,甜不辣份量很多,偏軟很吸汁。素腰花超爽口,所以雖然只有2塊也要點。滷水豬潤是新出的,味道有點意想不到,超級重滷水及豬潤味,如果可以再爽一點就好。由新店開張到現在都未曾加價,會繼續支持!

由新店開張到現在都未曾加價,會繼續支持!
甜不辣素腰花滷水豬潤烏冬
2018-06-25
$46 (Lunch)
甜不辣素腰花滷水豬潤烏冬
2018-06-28 900 views
利源東街有幾間比較多人嘅外賣店,其中一間就係頂好香一個滷味套餐有飯同三款滷味,仲有大量椰菜係底,唔好講笑,真係勁勁勁飽 🤰🏻如果驚太飽,可以就咁嗌滷味,每款$10,我最鍾意食芋粿、竹輪同素雞,麻油味超級香㗎
利源東街有幾間比較多人嘅外賣店,其中一間就係頂好香

TakeAway
2018-04-17 1129 views
四個同事仔一齊叫外賣,有飯有烏冬。原來烏冬用一個碗放哂,但飯同餸就分開。四個餐,四個碗,上到公司,先知漏左成個海南雞飯。嬲到一個點😏😏😏,又再行上行落。 落單又慢,電話又唔通,唔會再叫。
2018-04-17
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$46 (Lunch)
2018-03-29 1125 views
見到新開,特登打電話外賣自取,叫了個海南雞飯($55)。點知去都要排隊,甘我叫外賣自取有咩用?排隊有點混亂,前面概慢慢圈,職員入單又慢,好似唔熟識個系統點運作。之後到我拿外賣,反到公司,竟然發現職員漏俾醬,海洋雞飯最重要係個醬,竟然連個醬都漏俾,有無搞錯?講反個海南雞飯,雞係嫩滑,但無雞味,個飯雖然黃色,但就無咩味。至於個湯,飲飲下有苦味。$55概海南雞飯,雞份量多,飯就份量少,但應該不足夠男仕飽肚。以後唔會再光顧。

之後到我拿外賣,反到公司,竟然發現職員漏俾醬
,海洋雞飯最重要係個醬,竟然連個醬都漏俾,有無搞錯?

以後唔會再光顧。
2018-03-29
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$55 (Lunch)
2018-02-13 1064 views
叫3餸烏冬套餐加腩肉,$收齊了,非繁忙時間條龍得兩個人等都漏加腩肉,D姐姐有D大懵喎,真心覺得有冇搞錯!至於味道方面,不過不失,豬耳大腸都不錯,但以前鰂魚涌aeon 台灣滷味好味多了.

2018-02-08 1502 views
自從鰂魚涌Aeon翻新,無左個間好好味ge台式滷味店,好似都無咩地方畀我食到可以自己任揀ge台式滷味( 所以一聽聞中環新開左間,已經好急不及待超想去試一試, 如果好食,一定會係咁encore!!我分別去咗兩次試真啲個味 , 唔好話唔畀機會佢啦, 一次機會就話好唔好, 好似唔夠全面咁 ~第一次我散叫左四款滷味(每款$10)百頁豆腐+海帶+黑輪+豬大腸Lunch time大概一點三, 已經有好幾樣售罄, 幾失望 試唔到大豆皮同埋豆包:'(店員會剪好所有ge滷味同滷汁拌好配以一小撮酸菜,都幾正宗咁,不過無咩額外ge滷汁。(等我分類放好畀大家睇下每份ge份量)$10一份黎講,比車仔麵餸貴少少,但份量都算過得去,個人覺得黑輪好多舊!海帶唔會過淋,有厚度個種 (good!!), 如果係一大片instead of 一條條,應該口感會更好。百葉豆腐 - 幾彈牙豬大腸 - 好“乾淨”:無哂肥膏,無咩“大腸味”,見人見智,睇你對豬大腸係幾重口味啦;)黑輪 - 好抵食好多舊,似林身d ge 魚肉春卷整體黎講,係淡淡ge滷水味,未必會令我心思思想再encore,既然我仲有大豆皮未試到,所以我畀多次機會,過幾

第一次我散叫左四款滷味(每款$10)
百頁豆腐+海帶+黑輪+豬大腸

散叫滷味(百頁豆腐+豬大腸+黑輪+海帶)

店員會剪好所有ge滷味同滷汁拌好
配以一小撮酸菜,都幾正宗咁,不過無咩額外ge滷汁。
(等我分類放好畀大家睇下每份ge份量)
散叫滷味(百頁豆腐+豬大腸+黑輪+海帶)

百頁豆腐

百葉豆腐 - 幾彈牙
豬大腸

黑輪

黑輪 - 好抵食好多舊,似林身d ge 魚肉春卷

整體黎講,係淡淡ge滷水味,未必會令我心思思想再encore,既然我仲有大豆皮未試到,所以我畀多次機會,過幾日就試埋佢個滷味(飯)套餐:

自選3餸滷味飯

滷味套餐 $46(3款餸配白飯/烏冬)配有滷豆卜同蔬菜
我ge 3款:豬大腸,大豆皮,素腰花

大豆皮

大豆皮 - 似好多layer ge 腐竹,同我係台灣食到ge豆皮唔似,唯一好ge係幾吸汁

素腰花

素腰花 - 幾特別!彈牙得黎有d爽,扮到腰花,can try!!
另外,台式飯黎講我覺得一定要係珍珠米,煙韌and掛到汁。呢個係普通米only, 所以so-so 啦 . _ .

我唯有期待下一間台式滷味店ge出現...
2018-01-22
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
百頁豆腐
素腰花
2018-01-20 2021 views
係邪惡既新xx見到過江龍開黎香港,星六下午口淡淡又心血來潮黎試試;但下午3點已經好多餸賣晒,唔知係太多人試新野,定係試業期間入太少貨呢?係無乜選擇既情況下我試左1)米血糕(最後一份俾我買到!); 2)豬耳;3)鵝腎。店內2位姨姨看店,一位好忙地切切煮煮,一位就落單同包裝;姨姨有事先講明好多單,所以要等耐d,最後等左20分鐘先有得食米血糕有淡淡藥材味,比較痴牙,不過好淋好入味,一份有大概7-8件;豬耳都幾好味,膠質位淋 軟骨位夠脆又唔會硬;鵝腎就可能無咁彈牙,同埋太簿。姨姨可能見鵝腎得好少,所以俾左件芋頭糕同海帶搭單;味道都唔錯,但如果快d同多野揀就好啦要食就快手~

要食就快手~

1944 views