2020-02-19 1100 views
我心目中呢間係中規中舉嘅店, 陰功可能係疫情關係 , 冇咩人, 希望疫情快完成個餐整體感覺唔係好差, 不過件肉嘅汁真係重味到呢...不得了不過件肉又唔鞋口, 仲幾好食, 結果...我就好樣衰咁, 放清水入已吃完嘅沙律碗入面, 浸走大部份上面嘅汁至食...真係好肉酸...不過唔想浪費, 加上本身件肉係OK

2020-02-02
2020-01-03 964 views
綠楊坊的「丼丼屋」是很不錯的食肆,進餐環境及食物都相當不錯。今日下午茶時段來光顧,店內顧客不多,很清靜。叫了一個「二重貝烏冬」二重貝是小蛤蜊和白蜆(menu寫的),我也沒有特意去分清楚,只知湯底因為有蜆等,所以特別鮮美,烏冬質感相當好,是一個很健康的下午茶之選。迷你什錦刺身丼,份量啱啱好,減肥之選。什錦刺身有三文魚,小元貝,蟹籽,玉子等,好好味,要細意品嚐。另外加了一份 花畑牧場 芝士豚肉薯餅,日式炸物控制油相當好,香脆好味,可口再來一份😋

2019-12-15 576 views
一個人在綠楊搵食,間間都爆滿,而見呢間有位,即管試下。打開餐牌就俾圖中嘅溫泉玉子吸引住,就決定一試。餐未到時估計味道應該係一般日式嘅咸同甜,點知一入口,竟然仲有一種開胃嘅酸味,雞球炸得好脆但亦保留到雞嘅汁同嫰滑,篤開溫泉蛋撈飯,咸甜酸再加埋蛋香,食多碗都冇問題。
唐揚溫泉玉子丼
2019-12-15
Type of Meal
Dinner
唐揚溫泉玉子丼
2019-12-02 541 views
豚肉泡菜丼定食🍚🍚🍚🍚🍚想平平地食個午餐,行左幾間見到有丼丼屋。其實經過好多次都無入去食過。入到去無咩人,可能12點未放飯。叫左個豚肉泡菜丼定食,豚肉份量幾多,泡菜唔太辣,幾好味!除左個飯,仲有沙律同湯,性價比高的一頓午餐!
豚肉泡菜丼定食🍚🍚🍚🍚🍚
入到去無咩人,可能12點未放飯。
叫左個豚肉泡菜丼定食,豚肉份量幾多,泡菜唔太辣,幾好味!
除左個飯,仲有沙律同湯,性價比高的一頓午餐!
豚肉泡菜丼定食
豚肉泡菜丼定食
2019-09-08 749 views
在荃灣行街行到綠楊坊,見到有間 Dondonya 丼丼屋既日本餐廳連鎖店,之前無試過就試下喇!坦白講MENU唔吸引,日本餐廳既MENU通常都係好吸引,如果係門口睇左MENU未必會幫襯。野食既選擇好似都比其他日本餐廳少,不過都揀到既!揀左黑咖哩牛肉飯,+左$18要日式滑蛋!味道係無失望既,不過不失,只係無乜驚喜,如果無+$18要日式滑蛋個黑咖哩牛肉飯應該幾DRY!其實呢個飯要$88略嫌有D貴,定食加配仲要加$15-58,視乎加配D乜,加配特上刺身就要$58!加配指定餐飲仲要再加$10,加加埋埋可以貴可以平,豐儉由人。除此之外,仲叫左個兒童餐......和風牛肉定食$65,配橙汁或蘋果汁,可選擇白飯或烏冬,估唔到份量都唔細,兒童未必食得哂!

2019-07-28
$100 (Dinner)
2019-08-26 462 views
今次提早與朋友慶祝生日,便決定去荃灣簡單的食餐便飯當作慶祝。我朋友聽說有間食日本🇯🇵菜的餐廳味道不錯,就是《丼丼屋》⋯而且交通又很方便,於是我們就去試一試~我們到達目的地大約8點多,可能晚餐時間過了令商場人流較少,所以我們不用排隊等候。店員立即安排我們入座~當打開餐牌看見每樣食物都想吃🤤令我花多眼亂不知如何選擇🤔於是決定試試推介的特上盛大蝦🍤海鮮丼,我朋友就試試新推出的黑咖哩牛肉飯。上菜速度都好快,買相也相當不錯👍我不禁拿出手機拍照留念順便打卡😍首先我覺得特上盛大海鮮丼最令人注目的就是海鮮幾多⋯有大蝦🍤/三文魚/吞拿魚/元貝/魚子😍色澤漂亮又非常新鮮,味道方面覺得很鮮甜可口、鮮味十足😋再配合暖暖日本🇯🇵的珍珠米飯🍚簡直一流水準無與倫比⋯非常好👍值得一試!而黑咖哩牛肉飯的牛肉味很濃郁、口感相當嫩滑、黑咖哩比其他的咖哩較為甜一點但都帶點辣味、香氣四溢,再配合日本珍珠米飯🍚⋯令人垂涎三尺🤤胃口大開!值得一讚~價格方面我覺得都可以接受,算起來都低食~食物也相當吸引,令人回味無窮有再次光顧的感覺👏🏻
2019-03-13
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 黑咖哩牛肉飯
  • 特上盛大蝦海鮮丼
2019-08-20 310 views
今日中午幾過綠楊坊,本來一家人想嘆茶。點知平日茶樓都排長龍,真係揾食艱難。為有向發展,上到兩樓丼丼屋居然得兩三個人排隊。屋企人就話不如試下,我只係想我咁大食一個餐點夠我食啊!入到去一張四人卡座都坐得幾舒服。睇睇個餐牌都有大約十個選擇由40幾到100幾都有。都係果幾款豬牛雞丼及魚生丼等等。味道都不錯如果大食仲可以加飯都不錯。仲有餐飲水果茶不過就甜左少少。整體來講都算不錯的選擇可以再來光顧之選。坐位及環境都算幾舒服。

2019-08-17 321 views
係十點截單前見到就入去試下。第一次食丼丼屋,想食比較平宜的,就點左呢個。這頓飯令人滿意。有一頓套餐,包括沙拉,湯和土豆泥,價格高達15HKD。炸雞的味道很好,味道有點像酸甜醬。

karage with poached egg Don
karage with poached egg Don
  • karagewithpoachedeggDon
  • karagewithpoachedeggDon
2019-08-16 257 views
下午要過港島,過去之前,路經地鐵站,去綠楊搵食,見呢度冇乜人等位,就揀呢間。lunch set menu,最平48蚊已經有一個豚肉飯,配一杯果茶,面鼓湯,沙律。見咁平,就叫一個試下,再加個黑咖哩牛肉飯,同埋滑蛋雞肉井。豚肉飯普普通,貪平而叫。黑咖哩牛飯,個汁唔錯,牛肉好夠腍。最驚喜係個滑蛋雞肉井,生熟剛好嘅蛋,配上一啖啖嘅飯,好滑,不過我略嫌雞肉太重炭燒味。總括,呢個價錢,坐得舒舒服服,算唔錯,又有果茶配送,唔洗成日都係飲檸茶咖啡檸水。

見咁平,就叫一個試下,再加個黑咖哩牛肉飯,同埋滑蛋雞肉井。

2019-07-31 204 views
星期日夜晚九點幾喺荃灣搵餐廳食飯原來都幾難,見丼丼屋雖然無咩人,但仲未截單,所以就入咗去食。我地點左十勝帶廣名物豚丼、信州風味醬汁吉列豚丼。我覺得十勝帶廣名物豚丼比較好食,豚肉既邊邊雖然有d 肥,但唔算油膩。豚肉好軟熟唔韌,日本米好飽滿,配合醬汁係剛剛好,唔會太鹹。如果個飯埋菜就更加好啦。信州風味醬汁吉列豚丼相對較失色。豬扒比較薄同埋有少少肥膏。另外個醬汁太甜同埋太多,所以完全掩蓋左飯味,醬汁少番啲會好啲。
我地點左十勝帶廣名物豚丼、信州風味醬汁吉列豚丼。

2019-07-28
諗住係丼丼屋買個牛肉飯應該有保證!點知買到回家,一開蓋就O哂嘴,牛肉少到一個點....... 食落去乾到唔敢想像值$70咖哩味還可以但唔夠香飯係用日本珍珠米還可以雞肉飯就不過不失
諗住係丼丼屋買個牛肉飯應該有保證!
點知買到回家,一開蓋就O哂嘴,牛肉少到一個點.......
食落去乾到唔敢想像值$70
咖哩味還可以但唔夠香
飯係用日本珍珠米還可以
雞肉飯就不過不失
2019-06-25 296 views
其實我都幾鐘意丼丼屋嘅丼飯。最近丼丼屋推出咗喺三屆「全國丼物大賽」獲得金賞嘅名物牛筋丼。.名物牛筋丼 $82(定食)配泡菜/溫泉玉子、沙律及和風湯.呢款牛筋丼嘅牛筋同我哋平時食開嘅唔同,唔係好腍好有膠質嗰種牛筋,而係肉連筋嘅日式牛筋。每舊牛筋肉都唔會好大件,筋肉比例都幾均勻,食落係有少許嚼勁但又唔會係韌。牛筋份量都幾多,加埋蛋黃醬同埋一味粉,食落會有微微辣。另外仲配溫泉玉子或者泡菜,我揀咗前者用嚟撈白飯🥚🍚
其實我都幾鐘意丼丼屋嘅丼飯。

名物牛筋丼 $82(定食)
配泡菜/溫泉玉子、沙律及和風湯

牛筋份量都幾多,加埋蛋黃醬同埋一味粉,食落會有微微辣。
另外仲配溫泉玉子或者泡菜,我揀咗前者用嚟撈白飯🥚🍚
2019-06-23 177 views
今日出左荃灣行下🍴到lunch時間想食啖米飯落肚🍚去左食丼飯丼丼屋🍱「名物牛筋丼」定食配溫泉玉子來自大阪拉麵店「龍旗信」嘅人氣丼物🔝絕對唔係求其用拉麵食材整個丼架🤓日式牛筋肉🐮同平日嘅牛筋唔同肉連住筋😉肉同筋嘅比例平均軟腍香口而入味😌仲可以配特別風味🤗韓式酸辣泡菜或溫泉玉子玉子超級流心🥚撈埋飯一齊食超香而且整個丼食落辣辣地🌶刺激香辣得黎又幾開胃🤤呢個丼於三屆「全國丼物大賽」仲獲得金賞架🥇-
今日出左荃灣行下🍴到lunch時間

而且整個丼食落辣辣地🌶刺激
香辣得黎又幾開胃🤤
呢個丼於三屆「全國丼物大賽」仲獲得金賞架🥇
2019-06-22 156 views
丼丼屋全新推出既名物牛根丼,榮獲三屆日本「全國丼物大賽」金賞,就咁聽已經覺得非常吸引啦😍😍-名物牛筋丼定食 配 溫泉玉子 HKD$82人氣大阪拉麵店「龍旗信」,早於28年前已經秘製「名物燒牛筋」,並將其加入丼飯,喺大阪大受歡迎。牛筋丼材料用上大阪精選既牛筋肉,肉質嫩滑亦嚼勁十足,肉同筋分布平均,加上配上秘製醬汁同流心溫泉玉子,令肉味更加提升,十分惹味💕 每日限量推出,快啲去食啦~ 我已經食左幾次,就知有幾吸引啦🤩🤩
名物牛筋丼定食 配 溫泉玉子 HKD$82

$82 (Lunch)
  • 名物牛筋丼定食配溫泉玉子
2019-05-20 228 views
自從去過東京食過地道既滑蛋豬扒丼之後,一直都好想係香港再食返女友話同朋友試過丼丼屋既滑蛋豬唔錯,所以今晚決定去試一試佢餐牌寫到好架勢,感覺好似好正宗日本風味咁,再多一份期待終於上枱喇,果賣相真係似返日本果種,而唔係港式滑蛋豬扒。不過,隻蛋就有dd太生喇,所以要即刻再撈下佢等果pan既熱力煮返熟d。豬扒食落好鬆軟又有d肥膏,好yummy。蛋汁入面有洋蔥,豐富左果味道,送飯一流。成餐飯都好滿足,不過尾中不足係呢度太少職員,搞到每次要搵人幫手都要等好耐,希望店鋪方面可以留意下。

女友話同朋友試過丼丼屋既滑蛋豬唔錯,所以今晚決定去試一試佢

餐牌寫到好架勢,感覺好似好正宗日本風味咁,再多一份期待

終於上枱喇

2019-05-20