2023-11-09
今晚要番夜,所以就早少少5點食個early dinner。諗住快靚正食一餐,一出地鐵站就見呢間冰室,裝修好似都幾靚,所以就唔諗咁多。本身可以揀下午茶,不過見到花甲忍唔住想食,今次叫咗招牌海鮮湯花甲泡飯$61。佢賣相好靚,都好足料,我一路食一路數,大概都有十幾隻花甲,食落都無乜沙,洗得好乾淨,食落好新鮮。除咗花甲,都仲有好多配料,有勝瓜,菇,紅蘿蔔,雲耳,口感豐富。配菜同飯嘅比例啱啱好,唔會食哂餸冇飯。比起其他下午茶,叫依個泡飯可能要等多一陣間,大約15分鐘,我趕番工但係好彩都食得切。最鍾意喺個湯底,飲落好鮮甜,唔鹹,唔似味精湯,湯面望落都冇乜油,幾好。唔怪得之Menu都有提話記得飲湯,雖然飲湯好肥,但我都差唔多飲哂碗湯。嘢飲就跟餐叫咗杯涷檸水,足足有四片檸檬。
嘢飲就跟餐叫咗杯涷檸水,足足有四片檸檬。