5 day(s) ago 0 views
去茶餐廳最緊要杯熱奶茶☕️😎夠奶夠茶味,合格龍城個menu都算多選擇,凍凍地叫左個海鮮泡飯,都幾多料,蜆超過十幾隻,湯底都唔會過咸,幾有鮮味,飲左大半碗都無口渴下午茶時間有d輕食選擇,就叫多左個黑松露炒蛋多士,黑松露炒蛋份量都唔小,幾滿足,黑松露幾香Tea time坐得舒服,店員態度都幾好(比起一般茶餐廳),一入去已經好大聲打招呼,感覺都幾唔錯宜家新式茶餐廳/乜乜冰室越開越多,抄嚟抄去咁,我嘅要求好簡單,奶茶係真奶茶,檸茶係真檸茶,唔好溝埋d科技飲品
去茶餐廳最緊要杯熱奶茶☕️😎夠奶夠茶味,合格

• 熱奶茶
2024-11-06 52 views
打電話叫外賣,等左一陣到店自取,店員先同我講冇 我話我叫外賣果時你唔講?如果我隔好耐先黎攞甘我食乜 店員話打唔番俾你 一句唔好意思都冇講 而家係咁樣做生意既咩?首先店員射黎射去 一啲責任都冇 之後仲一句唔好意思都冇 後尾咩都冇叫到 亦都唔會再有下一次!
打電話叫外賣,等左一陣到店自取,店員先同我講冇
TakeAway
2024-10-02 218 views
係尖沙咀收工搵地方食晚飯,自己一個人,最快靚正一定係茶記呢間冷室比想像中選擇多好多😯有中餐、西式焗飯、扒餐、台式、川菜都有,真係應有盡有!最後我揀左酸菜魚再加杯港式紅豆冰🍴酸菜魚(下午茶餐)比我想像中大份,魚肉嫩滑,份量都唔小,魚肉唔會太薄,配料方面有大量酸菜、萵筍、蘿白,味道都出色,辣度剛剛好帶點麻既感覺,絕對唔會比專做川菜既餐廳差🧋紅豆冰煮到好軟淋既紅豆配上花奶,好夾!紅豆份量都好,亦唔會太甜,整體味道剛剛好。📍龍城冰室 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23-25號地舖
係尖沙咀收工搵地方食晚飯,自己一個人,最快靚正一定係茶記

最後我揀左酸菜魚再加杯港式紅豆冰

🍴酸菜魚(下午茶餐)

🧋紅豆冰

📍龍城冰室 (尖沙咀)
2024-09-30
$70 (Dinner)
2024-09-03 456 views
平時見龍城冰室好多人排隊,所以今次特登去試吓佢究竟有咩好食首先係佢哋嘅星洲炒米粉,呢碟炒米粉燒得恰到好處,米粉吸收咗咖喱嘅香氣,唔會太辣但又夠味,配料豐富,仲有蝦仁同叉燒,味道鮮美,絕對係一道值得推薦嘅美食。其次係板燒和風嫩牛柳燴飯,啲牛柳煎得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,配上和風燴飯,意外咁幾夾。最後係鹽焗雞,佢哋嘅鹽焗雞充滿鹹香,配上特製沙薑汁,帶出雞肉嘅鮮甜另外值得一個提嘅係佢哋每一份嘢食都非常之大份,如果你同我一樣比較細食嘅話,就記得叫佢少飯啦。
平時見龍城冰室好多人排隊,所以今次特登去試吓佢究竟有咩好食
2024-08-15 417 views
龍城冰室 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23-25號地舖咁啱夜晚行過尖沙咀 次次經過都好多人 入面坐到滿晒 諗唔到食咩就同friend入嚟食叫咗一碟乾炒牛河 同埋酸菜魚配飯 值得一讚嘅係佢哋嘅乾炒牛河 應該係鑊氣好夠 炒出嚟好香! 酸菜魚就夠大碟 粒粒魚肉!🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:🌕🌕🌕🌗🌑抵食 : 🌕🌕🌕🌗🌑環境 : 🌕🌕🌖🌑🌑#香港食评#饮食推介#相机食先#食得是福#民以食为天#餐厅推介#饮食情报#食评#hkfood#foodie#food#foodreview#foodblogger#blogger#instagrams#restaurant
龍城冰室 (尖沙咀)

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:🌕🌕🌕🌗🌑
抵食 : 🌕🌕🌕🌗🌑
環境 : 🌕🌕🌖🌑🌑

2024-08-12 322 views
我今日放工後,約同好友去位於尖沙咀金馬倫道23-25號地舖的龍城冰室食晚餐,環境舒適,坐得舒服。人頭湧湧,好熱鬧呀!我和好友點左個晚市鑊氣小菜套餐 2人餐 $159,有自選小菜2款(西蘭花炒龍躉球+中式牛柳),白飯2碗,明火中式例湯2碗,特飲2杯(懷舊紅豆冰)+18(跟餐)。另外點左個招牌黑椒牛柳配黑椒汁,5成熟配白飯,有多士和凍檸茶。西蘭花炒龍躉球賣相不錯,龍躉球煎得香脆好味,西蘭花青綠鮮甜;中式牛柳的牛肉味濃,好味又好食;中式例湯係老火湯,清甜好飲;5成熟的黑柳牛柳好入味,有咬囗。

• 中式牛柳
  • 西蘭花炒龍躉球
  • 黑椒牛柳配黑椒汁
2024-08-07 258 views
D阿姐一直吹水,叫幾次都聽唔到,叫辣椒油唔比反應,ok或好一句都好阿,行去問話講左等陣,但我完全聽唔到!食個早餐沙嗲牛麵食兩口居然見到有麻繩,乜叉胃口都冇埋,即走!最好笑系免左個餐,杯野照收錢,笑左!以後唔會再去
沙嗲牛麵
2024-08-07
2024-08-03 223 views
😜時間唔多又要醫肚嘅話🍴冰室多選擇🤤唔錯🥳🧆板燒和風嫩牛柳薯菜:牛柳好嫩滑👍和風味道甜甜地幾開胃👅佢個薯菜好有誠意呀✅係一個好飽滿嘅個焗薯蓉👍正🥳🍲海鮮湯龍躉泡飯:個海鮮湯味道好濃郁👍用嚟做泡飯就啱晒😍配埋新鲜又彈牙嘅龍躉🤤唔錯啵🥳🍹懷舊紅豆冰:今晚好想飲杯紅豆冰🧋佢呢杯紅豆冰好大杯🍯仲有好多紅豆🫘味道唔會好甜✅我覺得唔錯🤤🍷凍檸檬利寶納:正正常常嘅檸檬利賓納✅都OK呀🥳🥪芝士流心西多士:鍾意食芝士朋友仔🧀就要試吓呢個芝士流心西多士🥪即叫即整🔥新鮮整出嚟嘅西多士裏便仲有軟綿綿嘅芝士🧀yummy🥳
😜時間唔多又要醫肚嘅話🍴冰室多選擇🤤唔錯🥳

🍷凍檸檬利寶納:正正常常嘅檸檬利賓納✅都OK呀🥳

2024-07-23 185 views
星期一晚收工同朋友去咗尖沙咀嘅「龍城冰室」食晚飯!😋😎💃環境開揚又舒適,有卡位,坐得好舒服!😌1. 鐵板西冷牛扒蒜茸汁薯菜(五成熟),外皮煎得香脆!肉質細嫩、口感嫩滑,配上蒜茸汁,非常獨特嘅味道!😋😁呢個餐仲包丹麥多士、中湯、熱飲!只是$118!好抵食呀!😍😬2. 蝦醬通菜炒牛肉鮮魷飯,配紅湯和柚子茶$88,好濃好香嘅蝦醬味,通菜炒得剛剛好,牛肉好軟腍,鮮魷夠新鮮!👍☺️3. 巴拿馬火腿沙律配熱杏霜$68,有新鮮蕃茄、蔬菜🥬,配上少少咸嘅火腿,好好味呀!杏霜唔太甜、啱我呢d健康人仕呀!😬🙈😍龍城冰室:尖沙咀金馬倫道23-25號地舖
龍城冰室:尖沙咀金馬倫道23-25號地舖
2024-07-15 222 views
推門而入,濃郁咖啡香撲鼻,彷彿置身老香港 ☕️• 招牌酸菜魚$88,下午茶$68,香氣四溢,魚肉鮮嫩,酸爽開胃 🐟• 鐵板牛仔骨$118 滋滋作響,黑椒香濃,薯菜吸足醬汁 🥩• 丹麥多士金黃酥脆,切開滿溢牛油香 🍞• 揚州蝦球炒飯$55 ,粒粒分明,蝦球彈牙鮮甜 🍚• 茄咸牛治$26是街坊至愛,簡單卻回味無窮 🥪• 老闆娘熱情招呼,彷彿多年老友 👵• 牆上泛黃照片,訴說著店家的悠久歷史 🖼️龍城冰室,藏在尖沙咀鬧市中的寧靜一隅。推門而入,彷彿穿越時空,回到了那個充滿人情味的年代。無論你是尋找一份溫暖早餐,還是想品嚐地道港式美食,這裡都不會讓你失望。別被「冰室」二字迷惑,其實係茶餐廳,這裡的熱食同樣出色!來杯奶茶,配上茄咸牛治,細味這座城市的煙火氣息吧。🌆龍城冰室Dragon City Cafe尖沙咀金馬倫道23-25號地舖
推門而入,濃郁咖啡香撲鼻,彷彿置身老香港 ☕️

• 丹麥多士金黃酥脆,切開滿溢牛油香 🍞
• 揚州蝦球炒飯$55 ,粒粒分明,蝦球彈牙鮮甜 🍚
• 茄咸牛治$26是街坊至愛,簡單卻回味無窮 🥪
• 老闆娘熱情招呼,彷彿多年老友 👵
• 牆上泛黃照片,訴說著店家的悠久歷史 🖼️

龍城冰室Dragon City Cafe
2024-05-15 358 views
尖沙咀龍城 地點方便 環境舒適 價錢合理 。龍城的招牌古早鹽焗雞以傳統的鹽焗方法烹製,肉質鮮嫩多汁,搭配著豐富的香料和調味料,味道鮮美。招牌黑椒牛柳,牛柳脂肪均勻,肉質細嫩,經過快焗後,散發出濃郁的黑椒香氣。牛柳的口感極為嫩滑,搭配著香辣的黑椒醬汁,帶來一種濃郁而獨特的味道。炒米粉,保持著彈牙的口感,搭配著新鮮的蔬菜和配料,香氣四溢,非常惹味。
尖沙咀龍城 地點方便 環境舒適 價錢合理 。

喺尖沙咀附近剪完頭髮就隨便搵個地方食午餐🥴見到呢間茶餐廳比較闊落而且望落比較乾淨🤣除咗常餐炒嘢等既基本款都仲有唔少比較特別既選擇❤️ 而且服務都唔錯主動問有咩需要幫手係間超加分嘅茶餐廳🤭⭐️ 韓式泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯 🥘份量超多超豐富有好多隻花甲同埋魚片🐚食落質素都幾新鮮🐟韓式嘅泡菜味道好濃郁🌶️辣度好開胃撈埋飯食就一流⭐️ 紅豆冰 🫘口味濃郁又幼滑🍼紅豆大粒又夠飽滿值得一讚🩷⭐️ 特厚花生醬西多士 🥞估唔到西多士都好高質🧡金黃色嘅多士配上牛油一切落去好酥脆好邪惡😈 裡面嘅花生醬餡超豐富仲食到原粒🥜口感好豐富
韓式泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯

⭐️ 特厚花生醬西多士 🥞
韓式泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯
特厚花生醬西多士
2024-04-16 260 views
今日返工、平時一齊食飯的同事都放假、又不想在公司食飯、又不想同一些無聊討厭的人食、雖有自己一個人出去食、放鬆一下🤣、搵了間茶餐廳食😆叫了下午茶餐、雖然是下午茶餐、但是都好飽🫢以紅色招牌吸引人的眼球入面都距離都寬敞、位位都不會太逼夾正常發揮的福建炒飯、飯面佈滿海鮮配料、估不到還有魷魚、平時的沒有、用料都充足、而且材料也新鮮、食時蝦跟魷魚都爽口彈牙、醬汁味出眾!一口一件、香脆渣過的多士、咬下去香脆甘香、加上蝦滑、一脆一軟、而且仲有蝦的鮮味、相當不錯🫢飲到滿滿柑橘味、加上甜甜的蜂蜜、酸酸甜甜、特別的飲料、居然不用加錢🫢、平時必須加至少$5,有賺🫣

以紅色招牌吸引人的眼球

入面都距離都寬敞、位位都不會太逼夾

套餐

福建炒飯(迷你)

蝦多士(4件)跟餐

熱蜂皇柑桔蜜(跟餐)

套餐
福建炒飯(迷你)
蝦多士(4件)跟餐
熱蜂皇柑桔蜜(跟餐)
2024-03-31 1038 views
晏晝係尖沙咀按完摩就到下午茶時間喇, 見到好大間既龍城冰室有下午茶食就入去LU呢段時間唔多人, 2個人都坐到4人位, 坐得好舒服好闊落呢~~難得係下午茶時間就梗係叫下午茶啦~~套餐包熱飲, 凍飲+$3, 特飲+$9餐牌裏面除左下午茶之外仲有好多其他食物.....特厚花生醬西多 $37外觀金黃酥脆,兩層多士之間有好濃厚嘅花生醬口感酥脆可口,食完都唔會覺得膩~脆炸雞脾沙律 $42雞脾即叫即炸,外皮卜卜脆,雞肉嫩滑多汁 沙律就係雜果沙律黎~招牌酸菜魚配白飯 $68酸菜魚都幾大份,魚肉份量好多,幾抵食魚肉白嫩鮮美又冇骨龍城炒米粉 $55炒米粉上面鋪滿了各種配料,例如芽菜,大葱,紅蘿蔔絲,仲有火腿蝦仁等炒米粉夠彈牙,韌度適中,連埋配料一齊食口感豐富韓式泡菜牛肉炒飯 $68每一啖都感受到炒飯嘅香味同泡菜嘅微辣口感,牛肉肉質鮮嫩~ 仲附有一件荷包蛋添紅豆冰特飲好大杯好抵飲喎!! 紅豆份量好多,口感軟糯菠蘿賓治鍾意菠蘿嘅朋友一定要叫呢杯!! 有好多菠蘿粒, 配埋七喜好fresh呀

難得係下午茶時間就梗係叫下午茶啦~~
套餐包熱飲, 凍飲+$3, 特飲+$9

餐牌裏面除左下午茶之外仲有好多其他食物.....

特厚花生醬西多 $37
外觀金黃酥脆,兩層多士之間有好濃厚嘅花生醬

口感酥脆可口,食完都唔會覺得膩~

炸雞脾沙律 $42
雞脾即叫即炸,外皮卜卜脆,雞肉嫩滑多汁
沙律就係雜果沙律黎~

招牌酸菜魚配白飯 $68
酸菜魚都幾大份,魚肉份量好多,幾抵食

魚肉白嫩鮮美又冇骨

龍城炒米粉 $55

炒米粉夠彈牙,韌度適中,連埋配料一齊食口感豐富

韓式泡菜牛肉炒飯 $68

紅豆冰
特飲好大杯好抵飲喎!! 紅豆份量好多,口感軟糯

菠蘿賓治
Type of Meal
Tea
2024-03-29 262 views
我今日約同好友去尖沙咀行街,順道去位於金馬倫道23-25號地舖的龍城冰室食扒餐。環境舒適開揚,坐得舒服。我點左個(鐵板)牛柳黑椒汁薯菜(7成)$118,好友點左(鐵板)西冷牛扒蒜茸汁薯菜(7成)$118。2個扒餐都是配丹麥多士及熱檸檬茶。另點左海鮮湯龍躉泡飯$72。7成熟的牛柳煎得外脆內嫩,肉質鮮嫩多肉汁,又有咬囗,配黑椒汁,十分惹味;西冷扒也是煎得外皮香脆,肉質鮮嫩可口,配蒜茸汁,別有一番風味;薯菜是用整個薯仔焗熟,配沙律醬,十分好味;龍躉是煎香的,湯底鮮甜好味,值得推介!

• 海鮮湯龍躉泡飯
  • 招牌黑椒牛柳配黑椒汁