2019-11-30 725 views
帶位帶帶下走左去傾計,又唔話俾人知邊張,行完全唔問人地飲咩茶又唔開卡,d職員要大聲叫先有反應,其實咁唔想做不如唔好做,第一次飲茶飲到咁嬲,呢間垃圾酒樓無下次,差到一個點
我不嬲都有去開呢間酒家,但係經過個日之後我真係唔去了。咁個日同屋企人去西九龍廣場既呢間飲茶,坐低到叫野食都冇問題。其中一個我地叫左個乳鴿瀨粉,個餐係一隻乳鴿加瀨粉再加1蚊多指定兩個既其中一個點心,個問題黎啦,我地食到隻乳鴿係酸尾尾既,就同個牙姐話換另一隻,之後佢拎左入去又攞反岀黎問我地係唔係我地整酸定整臭隻乳鴿,個牙姐可能係傳話個個,呢啲野應該廚房講既,個下我地都呆一呆,心諗我地點樣先整到隻乳鴿咁,唔通拎入廁所岀反黎? 不過我地都係話取消算,唔想嘈,之後佢淨係取消隻乳鴿,其他包括瀨粉收正價,我地最後取消埋個點心,瀨粉照食,都廢事叫其他,買單一睇,瀨粉多謝$78,唉,早知問清楚先,不過食左都要俾,一定唔會再去食了
我不嬲都有去開呢間酒家,但係經過個日之後我真係唔去了。

,早知問清楚先,不過食左都要俾,一定唔會再去食了
2019-10-23
$257 (Lunch)
2019-09-21 420 views
行到西九又想飲茶,諗住食煌府,等電梯個陣見到呢間,就諗住試下新野,點知係唔好食嘅。我們入左去坐之後,等左好耐先有人來招呼我地。我地叫左xo醬炒蘿蔔糕、甜薄撐、鳳爪、燒賣、小籠包、雞絲粉皮。Xo醬炒蘿蔔糕好快上菜!佢啲蘿蔔糕都算大粒,這味味道還好。甜薄撐就粉太厚太實,料不夠多。鳳爪太淡了,都無咩味。燒賣啲肉太實了,很不新鮮。小籠包太厚皮,啲湯都一般,個肉都一般。雞絲粉卷啲粉太厚了,雞絲都有啲酸酸地,很不新鮮。

Xo醬炒蘿蔔糕好快上菜!佢啲蘿蔔糕都算大粒,這味味道還好。

甜薄撐就粉太厚太實,料不夠多。

鳳爪太淡了,都無咩味。

燒賣啲肉太實了,很不新鮮。

小籠包太厚皮,啲湯都一般,個肉都一般。

雞絲粉卷啲粉太厚了,雞絲都有啲酸酸地,很不新鮮。

2019-09-14
Type of Meal
Tea
2019-09-07 317 views
有幾個星期冇飲茶,食黎食去都果幾間,諗住試下新野,點知咁就中左伏。。。唔好食之餘且價錢貴,中點已經25.5(未計加一喎),深水埗同長沙灣呢個價位真係有大把選擇,回頭一望睇睇呢度食評就明白了,早知望望先入黎啦,好後悔。樓上皇府好過。。。叫左四樣野:XO蘿蔔糕:特點,散修修,一pat野咁,味道非常一般粉皮魚肚卷:午市特別推介,真係唔好食。。。燒賣:蝦肉豬肉好似混埋一齊,鍾唔鍾意見仁見智啦雞扎:終於有一樣野係正常唔好意思,真心差評。。。

叫左四樣野:
XO蘿蔔糕:特點,散修修,一pat野咁,味道非常一般
粉皮魚肚卷:午市特別推介,真係唔好食。。。
燒賣:蝦肉豬肉好似混埋一齊,鍾唔鍾意見仁見智啦
雞扎:終於有一樣野係正常

唔好意思,真心差評。。。
2019-09-07
$60 (Lunch)
2019-05-01 655 views
今天是勞動節,也是小弟休息最後一天………我在深水埗附近,就來西九龍中心那家………點心拼盤、雞絲腸粉、炸鹹水角承惠:港幣 126 圓點心拼盤沒想象中新鮮,叉燒包達標之外,其他都不可能。雞絲腸粉缺少芹菜碎,全肉的腸粉,我不習慣。炸鹹水角是一般的做法 — 糯米雞用的肉碎包上鐙麵,只是一般的菜式。味道:3環境:4服務:4衛生:4CP值:3整體評分: 劣評 > 一般
今天是勞動節,
也是小弟休息最後一天………

我在深水埗附近,
就來西九龍中心那家………

點心拼盤、雞絲腸粉、炸鹹水角
承惠:港幣 126 圓

味道:3
環境:4
服務:4
衛生:4
CP值:3

整體評分: 劣評 > 一般
2019-05-01
$130 (Tea)
2019-03-16 461 views
呢度2點開始有下午茶,下午茶時間嚟飲茶都幾多人,門口排哂隊。叫左好多點心,其中珍寶鳳爪排骨飯好大盅,係好大盅飯,鳳爪得1隻,排骨有1件大2件小嘅,唔叫其他點心真係唔會食得哂全部白飯,而且飯好似未熟得透,好硬。其他點心都係一般貨仔,又唔可以話難食嘅,但整體都唔係幾得咁囉。除此之外,大部分點心等左起碼45分鐘先到,佢張點心紙話超過30分鐘向職員查詢,但向職員查詢時,個個都顯得唔願意幫你跟。星期六日下午茶點心每款要加$3,唔太抵食。仲有,食到最尾係咁聞到好大陣煙味,好唔掂!

2018-12-09 827 views
9/12/2018下午,陪家母飲茶,就試下深水埗龍庭。等位要廿分鐘,輪到我們就入內,坐低先知道要搭枱,頗令人無奈。見到附近有空枱,問可否移坐該處,侍應表示該枱唔會有人執,而佢亦唔會執,令人無語。廣東人飲茶,除咗茗茶,點心亦係主要特色所在。該茶樓並不提供名貴茶種的茶葉,所以只叫了普通壽眉,但茶葉非常碎,令喝茶的時候要飲埋茶渣,體驗頗為不佳。點心質素粗疏,部分可以用劣質形容。只可果腹,未能做到賞心悦目的效果。茶樓非常嘈吵,又加上要搭枱,其實未能令食客真正享受"飲茶",要靜靜地飲個茶,食個包,吹下水就只可奢想啦!該酒樓優勝之處係食物分量大,價格親民。但相應地,服務水平,環境氣氛,及食物質素皆属中下。坦白講,龍庭並非香港最差的中式茶樓,但離好確實還有段距離。廣東人嘅飲茶文化源遠流長,風雅至極,即使列入世界文化遺產亦當之無愧。可惜今日既淪落到如斯地步,實在令人感慨,亦糟蹋了"飲茶"兩字,希望業界自強自重。

廣東人飲茶,除咗茗茶,點心亦係主要特色所在。

义燒腸粉
咸菜猪肚煲
炸春卷
2018-12-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
义燒腸粉
鯪魚球
燒賣
2018-11-27 542 views
其實嚟咗好多次西九龍中心 但都未食過呢間酒樓... 今日終於有機會試吓 咁好彩今日晏晝時間都唔使等位等太耐 不過有個小提示 如果係多人一齊食嘅可以預先訂位! 咁一大班朋友就可以叫啲點心再叫啲飯 上菜速度都幾快...點心而言 大部份點心都係熱嘅 佢有個類似菠蘿包咁嘅包係幾唔錯 另外腸粉就麻麻哋啦 如果滑啲就好啦!其他點心都普普通通其他酒樓通常係食一圍 同埋夜晚先會送生果 但佢哋就有啲特別 唔係送生果係送紅豆沙 雖然晏晝上樓收有啲怪怪地😂😂😂但服務來講呢就真係有待改善....整體上黎講 食物中等 服務一般 價錢偏高。
咁一大班朋友就可以叫啲點心再叫啲飯 上菜速度都幾快...
但服務來講呢就真係有待改善....
整體上黎講 食物中等 服務一般 價錢偏高。
又貴又難食!態度衰到好似我先係伙記!真係寧願餓死都吾會再食!不知所謂!叫親伙記一係扮睇吾到一係直頭無視你!個個係到黑口黑面!吾知以為差佢好多錢!真係吾會再黎!過份!
2018-08-08 548 views
今日同四個同事一齊喺西九龍7樓,龍庭,食晏晝,我哋今日一齊去飲茶。 提早預約有九折, 埋單嘅時候發現九折嘅意思係九蚊茶介有九折,即係8.1 茶介一位。一點鐘入坐, 去到1點十分叫食物,1:30 通知我哋兩碟食物唔到, 結果cancel咗食物。改叫左兩碟蒸飯,1; 50先上格。結果只係食咗5碟炸嘢大大盤拼盤 兩碟蒸飯腸粉另外傾計環境唔係咁好, 聽唔到隔離嗰個人講啲咩, 想食嘅嘢又食唔到😭😭😭😭一人47蚊,唔抵食,又慢,又急,又傾唔到計

結果只係食咗5碟
炸嘢

大大盤拼盤

兩碟蒸飯

腸粉

😭😭😭😭

一人47蚊,唔抵食,又慢,又急,又傾唔到計

2018-08-01
$47 (Lunch)
2018-06-21 455 views
第一次寫食評,就俾咗呢間野差評。諗住喺男朋友番工前陪佢飲下茶,點知十點幾開始等等等,等咗一個鐘,淨係黎咗碗粥!(碗粥又唔係好食喎)嗌咗only四樣野,都落漏單,真係把鬼火
2018-05-12 366 views
今天跟Honey在長沙灣活動,將車泊在西九龍中心。活動完畢,就在這裡覓食。星期六中午時段,不必等位。看點心紙,有一個點心併盤,六項點心,各兩件,只有我和Honey二人,剛巧合適。也不貴,$68。點心尚好,味道不錯。但是,另外點的兩項,就麻麻哋。叉燒腸份(忘了拍照),腸份太厚,叉燒有點點「縮」味,不新鮮的叉燒。而煎薄罉呢?同樣,太厚身,粉漿調得太濃,因為煎岀來的薄罉太厚太實。大點……但,細塊。(大過吃點心的碗少少)不過,作為街坊茶樓,價錢又不貴,整體而言,尚算不錯。
星期六中午時段,不必等位。

也不貴,$68。
點心尚好,味道不錯。

但是,另外點的兩項,就麻麻哋。

而煎薄罉呢?
同樣,太厚身,粉漿調得太濃,因為煎岀來的薄罉太厚太實。
大點……但,細塊。
(大過吃點心的碗少少)

不過,作為街坊茶樓,價錢又不貴,整體而言,尚算不錯。
2018-05-12
$160 (Lunch)
2K
2018-05-09 722 views
這一間位於 深水埗 - 西九龍中心 的 龍庭華宴 ....我曾經說過不會再來幫襯 , 真的若非有朋友在這裏開了位 , 我一定不會來這裏飲茶 ~因為在這間酒樓飲茶遇到不快事件 , 是常識 .... 侍應生的黑面、十問九不應、在他們面前揮手叫喊也直行直過的態度也是常態 ~Menu & 點單紙 ~ 鮮蝦菜苗餃 : 一客有三件 , 外皮很硬 , 內餡還算不錯 , 若1一沒有一定的牙力 , 就是難以咀嚼 ~ 蟹子燒賣皇 : 燒賣就是燒賣 , 味道是十分一般 , 正正常常的燒賣 , 憑叫什麼燒賣皇 , 面皮真厚 ~ 龍庭蝦餃皇 : 一客有四件 , 蝦肉餡料都算爽口 , 味道也算OK, 不過就單憑這種味道就夠膽稱皇 , 是否有點夜郎自大呢 ~ 雪菜火鴨絲腸粉 : 用了雪菜和火鴨絲做腸粉 , 確實有點新意 , 可惜腸粉皮製得過厚 , 又沒有米香 ,吃起上來口感差 ~總括來說 : 食物的味道一般 , 服務奇差 ~本篇完 ~
這一間位於 深水埗 - 西九龍中心 的 龍庭華宴 ....
Menu & 點單紙 ~

總括來說 : 食物的味道一般 , 服務奇差 ~

本篇完 ~
2018-01-27 437 views
去西九辦理車牌手續, 約了表姐在附近龍庭飲茶, 食飯時間都好容易搵位,心中覺得可能中伏, 但時間緊迫,有位就算啦!酒樓裝修算豪華,地方夠大光猛, 水晶吊燈吸引碟頭夠大 ,可惜沒有xo醬味道, 只有少少微辣 ,粉多蘿蔔少,黏口唔好食藥膳雞腳湯味淡, 幸好雞腳夠林, 每人都可以食到3隻奶黃包個樣醜怪, 唔夠熱,表皮縮陷, 飽形狀唔均勻, 餡料唔夠甜最好是這碗柴魚花生粥, 粥底軟棉,柴魚花生夠多黃心蕃薯夠甜,薑味濃些會更好!今餐雖然價平表姐請,但食物質素有極大改善空間, 浪費了酒樓豪華裝修

酒樓裝修算豪華,地方夠大光猛, 水晶吊燈吸引

xo醬煎蘿蔔糕

藥膳雞腳

藥膳雞腳湯味淡, 幸好雞腳夠林, 每人都可以食到3隻

奶黃包

柴魚花生粥

最好是這碗柴魚花生粥, 粥底軟棉,柴魚花生夠多
番薯糖水

黃心蕃薯夠甜,薑味濃些會更好!

2018-01-26
Type of Meal
Lunch
2018-01-12 717 views
親友聚餐,揀咗位於西九龍中心嘅酒樓,我哋一行十人諗住揀一款優惠價嘅龍蝦伊麵,經理竟然話賣晒,但成間酒樓只得大概五枱,但都唔緊要,我哋要咗兩份正價嘅龍蝦伊麵,每份有一隻。上菜後發現一大碟嘅龍蝦伊麵有肉只得幾件,每塊肉只很細細舊,其餘都係頭,尾,殼,想搵多舊肉都難,再睇返食評,原來之前都有人中招,如果係特價咁我都無嘢好講,但正價食兩隻得少少肉嘅龍蝦就唔係咁有誠信。呢度價錢唔平,其餘食物都可以,不過誠信有問題嘅食肆,我就唔會再去喇。乳豬拼盤,叉燒夠淋,乳豬亦算脆。脆皮海鹽雞,皮唔脆,味唔錯。由於特價龍蝦伊麵賣晒,我哋揀咗當日嘅兩款特價小菜,欖菜肉碎四季豆,陳醋脆斑片。肉碎有啲冬菇粒,幾香,而斑片係鯰魚。蟲草花黑木耳浸菜苗,鮮蟹肉扒西蘭花,菜苗幾嫩。蒸大海青斑,大條又肉質夠嫩,蒸得唔錯。菠蘿咕嚕肉, 特式鴛鴦豆腐兩款都可以。芝士龍蝦伊麵,兩隻龍蝦,上菜睇大大碟。剩返好多殼。肉都係得幾舊,細細舊。
,再睇返食評,原來之前都有人中招

乳豬拼盤,叉燒夠淋,乳豬亦算脆。

脆皮海鹽雞,皮唔脆,味唔錯。

肉碎有啲冬菇粒,幾香,而斑片係鯰魚。

蟲草花黑木耳浸菜苗,鮮蟹肉扒西蘭花,菜苗幾嫩。

蒸大海青斑,大條又肉質夠嫩,蒸得唔錯。

菠蘿咕嚕肉, 特式鴛鴦豆腐兩款都可以。

芝士龍蝦伊麵,兩隻龍蝦,上菜睇大大碟。

剩返好多殼。

肉都係得幾舊,細細舊。
2018-01-10