2022-01-04 1925 views
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻  📸打卡指數: 👍🏻👍🏻   🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻  🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 fai.lok住左一晚樂園酒店,住宿套票有包早餐。想知道又靚又好玩地方, fai.lok.mode仲會社交平台分享張相攝影心得。 ______________________________可能當日住客都係偏向最晏個啲時間先去食早餐,雲龍軒同芊彩餐廳開齊,都要等大約15分鐘。迪士尼探索家酒店唔係早餐buffet,係點一個set早餐,見有3款早餐,就點晒3款分享俾大家,中式早餐  ( $228 )中式早餐樣樣野都有齊,粥:好綿,清清地又唔會無味,好食,點心有齊蝦餃,燒賣,叉燒包係隻豬仔幾得意,不過叉燒包啲叉燒就淡淡地,無咩味。日式早餐  ( $228 )日式早餐 賣相好精緻同好吸引,但好似唔係好多野食,但就有飯食得飽,照燒雞件: 普通雞排砌件,溫泉蛋: 最好食,粟米湯: 好似係細個飲個種忌廉汁。美式早餐  ( $228 )如果鍾意all day breakfast的朋友仔,揀依個就無錯,輕量煙三文魚,配上乳酪,感覺好豐富早餐,只係個
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數: 👍🏻👍🏻
🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

fai.lok住左一晚樂園酒店,
住宿套票有包早餐。
想知道又靚又好玩地方,
fai.lok.mode仲會社交平台分享張相攝影心得。
可能當日住客都係偏向最晏個啲時間先去食早餐,
雲龍軒同芊彩餐廳開齊,都要等大約15分鐘。
迪士尼探索家酒店唔係早餐buffet,
係點一個set早餐,
1945 views
見有3款早餐,就點晒3款分享俾大家,

中式早餐  ( $228 )
中式早餐
中式早餐樣樣野都有齊,
粥:好綿,清清地又唔會無味,好食,
點心有齊蝦餃,燒賣,
叉燒包係隻豬仔幾得意,
不過叉燒包啲叉燒就淡淡地,無咩味。

日式早餐  ( $228 )
日式早餐
日式早餐 賣相好精緻同好吸引,
但好似唔係好多野食,
但就有飯食得飽,
照燒雞件: 普通雞排砌件,
溫泉蛋: 最好食,
粟米湯: 好似係細個飲個種忌廉汁。

美式早餐  ( $228 )
美式早餐

如果鍾意all day breakfast的朋友仔,
揀依個就無錯,輕量煙三文魚,配上乳酪,
感覺好豐富早餐,
只係個炒蛋好碎又唔係好滑,口感差左啲,
米奇雜菜撻: 睇落好靚,食落好似好多種味,唔係人人鍾意,
但整體美式早餐係最好食。
2021-12-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$228 (Breakfast)
美式早餐
2021-12-04 1751 views
次次嚟到都係食西餐,今次第一次book中餐,原來呢度嘅中餐咁有驚喜。中菜晚飯只有set叫,$448/位,另外都有小童餐。我哋三大一小叫咗三個set,冇叫小童餐。呢度嘅份量唔大,我哋唔係好大食,所以都夠食。頭盤我哋叫咗:1️⃣乳豬 - 我哋都算香脆2️⃣滷水鵝 - 好好味,小朋友食咗好多3️⃣香妃雞 - 一貫水準湯我哋叫咗黑松露花膠蟹肉羹,呢個真係冇得頂,好多蟹肉,充滿truffle味,一定要試。主菜我哋叫咗1️⃣潮式煎煮龍躉球 - 有驚喜嘅菜式2️⃣籠仔姫松茸雲腿蒸雞 - 非常好味道啲汁愛你撈飯一流,值得一試蔬菜類我哋叫咗糖醋咕嚕豆腐,味道一般,但係造型可愛。仲有雲龍軒炒飯,有龍蝦,蟹肉,同埋菜。甜品我哋叫咗菠蘿奶黃包,楊枝甘露,香芒雪梅娘(其實即係好似芒果糯米糍,不過冇咗面頭嗰浸椰絲),三款甜品都好味。入住酒店嘅話會有長My Disney Card,你張卡可以幫你每$500減$100👍🏻
1️⃣乳豬 - 我哋都算香脆
2️⃣滷水鵝 - 好好味,小朋友食咗好多
3️⃣香妃雞 - 一貫水準

主菜我哋叫咗
1️⃣潮式煎煮龍躉球 - 有驚喜嘅菜式

2021-12-04
$340 (Dinner)
2021-10-24 1839 views
Staycation 旅程中,早上早餐來到龍雲軒,雲龍軒設計較為中式,早餐定了三款,我們各款我們各選了一款。有中式日式和西式,每款早餐也包含了迪士尼人物的元素,米奇壽司,可愛豬仔包,米奇鬆餅等。小朋友吃得更開心。另外餐飲方便而任飲形式提供,有檸檬茶和果汁等。西式早餐較為豐富,有炒蛋,香腸,煙肉,乳酪和生果杯,還有米奇造型撻。中式早餐包括,蝦餃,燒賣,紫薯,春卷和熱粥和可愛的豬仔叉燒包。日式早餐最為特別,包括一個可愛造型米奇飯團。

日式早餐最為特別,包括一個可愛造型米奇飯團。
2021-09-22
Type of Meal
Breakfast
2021-10-01 1918 views
黎迪士尼次次都食快餐或者buffet, 今次挑戰中菜幾有驚喜。佢用網站睇menu ,揀好野食再搵人落單。今次嘅係每位計,類似set lunch 咁,會因人數多少再決定可以揀幾多款菜色。初時就咁睇menu 好似覺得好少野唔夠飽,因為大部分都係小食或前菜咁。點知食下食下原來係好夠食,而且味道都好。最出色係個炒飯,好有鑊氣,仲要有湯同甜品,完全喜出望外,我地個個都食得好滿足 另外環境同服務都幾好,係一個主題樂園到食,其實都算實惠。

另外環境同服務都幾好,係一個主題樂園到食,其實都算實惠。

$380 (Lunch)
2021-08-26 1904 views
🎠Disney 雲龍軒 ⭐️超級豐富⭐️美式早餐煙三文魚沙律、牛角包、蛋糕、太陽蛋、薯餅、雜豆餅、香腸、煙肉、火腿、生果、yogurt⭐️中式早餐粟米粥、豬仔包、燒賣、蝦餃、春卷、蕃薯、粟米、茶葉蛋⭐️飲品任飲橙汁、蘋果汁,鮮奶、咖啡、奶茶等等環境舒服,人唔算多,住酒店可以優惠價加早餐,$80位,呢個個價就正常。正價要$218再加一,正價太貴了😅正價就唔會食了,$218可以食到好多野了😅😅😅
🎠Disney 雲龍軒 ⭐️超級豐富

⭐️美式早餐

⭐️中式早餐
粟米粥、豬仔包、燒賣、蝦餃、春卷、蕃薯、粟米、茶葉蛋

⭐️飲品任飲
橙汁、蘋果汁,鮮奶、咖啡、奶茶等等

正價就唔會食了,$218可以食到好多野了😅😅😅

2021-08-06 2499 views
入住迪士尼探索家冒險酒店,每間房間最多可入住4人,只包兩份早餐,之後再加早餐要自費,酒店的早餐有米奇樣子的食物,這次行程終於有在迪士尼內進餐的感覺了 🙄 我們選了美式和日式的早餐,我自己喜歡美式早餐,有炒蛋、薯餅、煙肉、火腿、腸仔同蘆筍,都是西式早餐機本有的食物,再加多一個漂亮的兒童套餐,這份要另外加錢的,都頗貴,要HK$115一份 😓 有米奇窩夫配蜜餞鮮果,窩夫是米奇公仔樣好可愛,配上甜甜的蜜餞鮮果,也算是好吃 🍳🧇
2021-05-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
2021-07-24 1756 views
相隔2個月 又去了迪士尼探索家酒家 staycation 今次帶同2位小公主 雖然上次雲龍軒晚餐給我不好的印象 但我是迪士尼忠實粉絲 就再俾次機會試下午飯喇訂了12.30 客人不多 安排我們2大2小獨坐一角 很清靜 午市餐牌選擇不多 要了3款鹹點心 1款炒飯 2款甜品(1)海中寶燒賣 鮑魚 帶子 大蝦各一 做型漂亮 味道ok(2)香煎腐皮卷 外皮脆卜卜 十分香口 內是素菜 很爽口(3)金箔五色小籠包 顔色鮮艶 很吸睛 內裏餡料是一樣的 湯汁頗多 很受小朋友歡迎 最後要再來1客雲龍軒炒飯 不愧是招牌菜式 內有龍蝦肉 蟹肉 蛋絲 菜粒 飯是粒粒分明 不油膩 送上枱時下有火爐 很特別 驟眼看不是很多 但原來煱底很深 分量足兩款甜品分別是香芒雪媚娘和酥皮蛋撻仔 每客有四件 剛好一人一件 味道ok今次午飯總體合格 終於挽回一點分數 我是白金咭會員 有75折優惠 所以不算貴 在香港迪士尼 無論酒店員工 餐飲服務 園內工作人員 服務態度及禮貌都一流 尤其對待小朋友 十分細心 值得給滿分呢
(1)海中寶燒賣 鮑魚 帶子 大蝦各一 做型漂亮 味道ok
(2)香煎腐皮卷 外皮脆卜卜 十分香口 內是素菜 很爽口
2021-07-21
$171 (Lunch)
2021-07-15 1532 views
🇭🇰雲龍軒·中式早餐$218 l 日式早餐$218佢個早餐比我想像中都好食好多 可能因為我無咩期望🤭佢係超級豐富 我哋食完係飽到下晝兩點幾三點先再喺disney入面覓食😈不過佢個早餐安排又係要等既 就算我哋check in嘅時候揀咗個時間 原來去到都係要再排隊 我哋最後排左半個鐘lol🌝野食方面我自己就鍾意佢個中式點心多啲 佢啲點心其實都係公仔點心嗰啲 不過佢全部野都熱辣辣既 而且唔會蒸到淋曬 所以我已經覺得ok 唯一係佢個叉燒豬仔包真係比較乾同埋冇乜餡之後佢個春卷即炸嘅 好脆 佢個冬菇雞絲粥都既多料 超飽肚 個日式早餐個雞扒同啲水果都好食既 係個飯糰黏少少姐🍙·📍大嶼山香港迪士尼樂園迪士尼探索家度假酒店2樓
🇭🇰雲龍軒
中式早餐$218
l 日式早餐$218
日式早餐
佢個早餐比我想像中都好食好多 可能因為我無咩期望🤭佢係超級豐富 我哋食完係飽到下晝兩點幾三點先再喺disney入面覓食😈不過佢個早餐安排又係要等既 就算我哋check in嘅時候揀咗個時間 原來去到都係要再排隊 我哋最後排左半個鐘lol🌝野食方面我自己就鍾意佢個中式點心多啲 佢啲點心其實都係公仔點心嗰啲 不過佢全部野都熱辣辣既 而且唔會蒸到淋曬 所以我已經覺得ok 唯一係佢個叉燒豬仔包真係比較乾同埋冇乜餡[悠闲]之後佢個春卷即炸嘅 好脆 佢個冬菇雞絲粥都既多料 超飽肚 個日式早餐個雞扒同啲水果都好食既 係個飯糰黏少少姐🍙
📍大嶼山香港迪士尼樂園迪士尼探索家度假酒店2樓
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Breakfast)
2021-07-14 1606 views
今次到 Big4黑妹M👧🏽與朋友入迪士尼食晚飯🥳由於不是酒店住客, Book平日晚上雲龍軒餐廳,要等三個星期先有位🪑😟去到見唔算太滿座,可能酒店預留枱比住客晚餐。餐廳職員話用膳時間90分鐘,但最後我地坐左2個鐘都冇趕我地走☺️中菜餐廳天花吊起飛龍🐉風箏的佈置,裝潢有著濃濃的中國風。🔸 黑松露花膠蟹肉羹 $128微香的黑松露配上啖啖蟹肉🦀,但羹既味道比較淡,欠缺蟹肉鮮甜的味道。🔸 雪蓮子雲玉帶牛肉羹 $98入口滑溜,啖啖肉,足料。🔸 花膠和牛春卷🐂 $98春卷長條幼身,外表炸到金黃酥脆,內餡配上一條長牛肉,花膠就略為少。🔸 金箔五色鮮肉小籠包 $98小籠包熱辣辣,皮薄一口咬落去,肉嫩但唔算爆湯,味道偏淡,食唔出本身的味道🙊🔸 冰梅欖角骨🐖 $198豬肉半肥瘦適中,冰梅酸酸甜甜,非常開胃惹味。🤤🔸 石窩茶樹菇爆牛肋肉🐂 $238茶樹菇味道鮮美,牛肋肉好腍,唔會煙韌雖然石窩上菜,但因為醬汁比較多,食到最後,茶樹茹同牛肉都唔會乾身👍🏻🔸 雲龍軒炒飯 $288職員上菜一刻,大家都 “wow😯” 左一聲,放下筷子🥢,秒拎電話拍下煙霧離漫一刻💨炒飯有龍蝦肉、蟹肉、菜粒、蛋白、最後有少許要瑤柱蔥粒作點綴

今次到 Big4黑妹M👧🏽與朋友入迪士尼食晚飯🥳
去到見唔算太滿座,可能酒店預留枱比住客晚餐。

中菜餐廳天花吊起飛龍🐉風箏的佈置,裝潢有著濃濃的中國風。

🔸 黑松露花膠蟹肉羹 $128

🔸 雪蓮子雲玉帶牛肉羹 $98
入口滑溜,啖啖肉,足料。

🔸 花膠和牛春卷🐂 $98
春卷長條幼身,
外表炸到金黃酥脆,內餡配上一條長牛肉,花膠就略為少。

🔸 金箔五色鮮肉小籠包 $98
小籠包熱辣辣,皮薄
一口咬落去,肉嫩但唔算爆湯,味道偏淡,食唔出本身的味道🙊

🔸 冰梅欖角骨🐖 $198
豬肉半肥瘦適中,冰梅酸酸甜甜,非常開胃惹味。🤤
冰梅欖角骨🐖

🔸 石窩茶樹菇爆牛肋肉🐂 $238
茶樹菇味道鮮美,牛肋肉好腍,唔會煙韌

🔸 雲龍軒炒飯 $288
炒飯有龍蝦肉、蟹肉、菜粒、蛋白、最後有少許要瑤柱蔥粒作點綴
炒飯粒粒分明,夠鑊氣,份量都算多🤤
雲龍軒炒飯

🔸 杞子凍糕 $48
入黎迪士尼餐廳食飯,當然食米奇造型食物🐭
小菜難有米奇造型,所以叫甜品
凍糕外表晶瑩剔透,清新的桂花香味,冰涼口感味道為今次晚餐劃上完美句號。😆
杞子凍糕
冰梅欖角骨🐖
雲龍軒炒飯
2021-07-06 999 views
入迪士尼staycation,好多餐廳都爆曬,無位食飯,三大一世唯有嗌外賣拎上房食。本身對於主題樂園酒店嘅餐廳真係冇乜expectation,所以都係隨便嗌幾樣野填飽個肚就算。我哋叫咗涼拌麻辣雞絲粉皮,蜜汁叉燒,黑松露花膠蟹肉羹(一人份量),宮保雞丁,方宇蒜香炒青菜,櫻花蝦了三粒炒飯,同兩個白飯,因為諗住佢個份量會好少,所以我哋嗌左咁多野。返到房打開食物,真係有驚喜,原來份量一啲都唔少,所以我哋係叫得太多野,最終食唔晒,可以留返啲做宵夜。先講食物,麻辣雞絲粉皮味道係OK嘅,但係就唔覺有麻辣,可能係因為主題公園餐廳,唔會做得太辣,適合一家大細。黑松露花膠蟹肉湯羹都幾好味,只係價錢貴咗啲。宮保雞丁非常美味,甜甜辣辣咁,亦都係少少辣。方宇蒜香炒青菜正常水準,櫻花蝦廖心鴨粒炒飯係幾好食,份量亦都唔細。至於叉燒,味道係OK,但係叉燒實在太瘦,好銀,最鍾意食叉燒嘅小朋友都唔識。最後值得一讚嘅係接單嘅waitress,佢提我地可以用酒店嘅優惠券,每$500減$100 ,佢見我差少少就到$1000 ,所以提醒我,令到我可以慳多啲,值得一讚。

2021-06-26
TakeAway
$210 (Dinner)
2021-06-10 5209 views
星期五我跟隨阿媽以及妹、外甥眾人乘坐鐵路來到「香港迪士尼樂園」,在進入樂園遊覽之前的一晚,先入住樂園旁邊的「迪士尼探索家酒店」,我以為是包含套餐晚餐加早餐的「宅度假」「Staycation」。或許是阿媽始終還未完全了解什麼叫做「宅度假」「Staycation」,所以我入住酒店之後,我才發現阿媽原來只是訂了一般酒店房間而已,至於酒店裡面的自助餐餐廳,所有座位一早已經被其他住客訂滿。所以當晚的自助餐計劃落空,阿媽最後被迫退而求其次,改為在酒店自助餐餐廳旁邊的中菜餐廳「雲龍軒」裡面,享用一般中菜作為當日的晚餐。我本來滿心以為「雲龍軒」作為一間酒店中餐廳,就算「雲龍軒」晚餐時間沒有提供自助餐,至少餐牌裡面也會向食客提供例如「牛腩」的食材吧。結果我一打開「雲龍軒」的餐牌,翻查餐牌裡所有的菜式,就立刻再次陷入失望的深淵,因為「雲龍軒」餐牌裡面的「牛肉」菜式,食材主要都是「牛仔柳」、「牛柳」、「牛小排」、「牛肋肉」為主,偏偏沒有「牛腩」。結果阿媽分別點了兩款,跟「牛腩」完全沒有關係的菜式,包括價錢不算便宜,牛肉實際份量也不算很多的「石窩茶樹菇爆牛肋肉」,還有「豉油珍菌爆牛柳粒」。「雲龍軒」廚房製造的

「雲龍軒」廚房製造的「石窩茶樹菇爆牛肋肉」,裡面的「牛肋肉」其實只是切成幼片的牛肉而已,而且「牛肋肉」的實際份量也不多,份量甚至被屬於配菜「茶樹菇」反客為主比了下去。

雖然「石窩茶樹菇爆牛肋肉」裡面的切絲「牛肉」實際口感感覺算是偏嫩,吸收醬油裡面的鹹味甜味之餘,而且沒有食到明顯的筋,可惜切片「牛肉」實際份量很薄弱,被旁邊口感爽脆的「茶樹菇」佔了風頭。

至於「雲龍軒」另一款「牛肉」食品「豉油珍菌爆牛柳粒」,「牛柳粒」實際製成品的外表跟體積感覺都算是頗為大粒,口感尚算不韌,驟眼看感覺「牛柳粒」肉質口感,姑且可以暫時濫竽充數代替「牛腩」。

至於「雲龍軒」裡面的「雞肉」食材菜式「籠仔姬松茸雲腿蒸雞」,「雞肉」的實際份量雖然也都不算是很多,但是大部分「雞肉」都是去骨,至於剩下「雞肉」裡面的骨頭都所餘無幾了。

「籠仔姬松茸雲腿蒸雞」裡面的「雞肉」實際口感,由於「雞肉」沒有被水煮、油炸或許焗都過,只是被廚房以隔水蒸煮的方式處理,所以「雞肉」實際的口感感覺尚算是嫩滑。

而且我至少沒有在「籠仔姬松茸雲腿蒸雞」的雞肉裡面食到任何油膩感覺,證明雞肉起碼沒有被油過,令雞肉的鹹味裡面,沒有夾雜來自食油油脂,沒有令人有負擔的壓迫感。

至於晚餐裡面有關「飯類」的食品方面,阿媽最後選擇了享用已經加入「龍蝦」、「蟹」,還有「干貝」等等海鮮材料在裡面,屬於餐廳招牌炒飯的食品「雲龍軒炒飯」。

作為「雲龍軒」裡面的招牌炒飯食品「雲龍軒炒飯」,「雲龍軒炒飯」實際製成品質地感覺頗為乾身,飯粒的實際口感感覺不算非常油膩。

至於「雲龍軒炒飯」裡面的「龍蝦」被切成粒狀,所以即使「龍蝦」的實際口感感覺尚算彈牙,不過「龍蝦」肉跟其他海鮮一樣被切得很細小,口感再彈牙也都難以享受到完整海鮮感覺。

至於「雲龍軒」另一款海鮮食品「自家製銀魚醬炒蝦球」方面,「蝦球」蝦肉的實際口感算是新鮮彈牙,作為配菜的「西蘭花」口感也算是新鮮爽脆。

不過我全部都只是顧着享用餸菜食品裡面,實際份量已經剩下不多的「牛肉」,所以我最後對食品「自家製銀魚醬炒蝦球」裡面的味道感覺頗為糢糊,不太記得「銀魚醬」裡面的味道。

另一方面,我發現「雲龍軒」裡面的小菜菜式食品裡面,新鮮蔬菜佔了食品裡面很大比例位置,相反肉類在食品裡面的材料實際比例,沒有我期望那麼多。

反而「豉油珍菌爆牛柳粒」這一款餸菜食品裡面的蔬菜實際份量,感覺比圓渾厚實,口感偏腍的牛肉食材料「牛柳粒」還要多,我發現有很多炒新鮮「蘆筍」。
石窩茶樹菇爆牛肋肉

我發現口感新鮮爽脆的「蘆筍」,跟彈牙的切粒菇類食材,在「雲龍軒」「豉油珍菌爆牛柳粒」食材裡面的實際份量比例,感覺一點也不少,足夠配合肉質偏厚的粒狀「牛柳」一起享用。

由於「雲龍軒」的實際處境跟坊間一般食店相若,食客因為受制「限聚令」,而被迫每檯不能夠坐多於四人,就連我們不能夠倖免,被迫分成三檯分開用餐。
籠仔姬松茸雲腿蒸雞

至於我們在「雲龍軒」晚餐裡面,有很多食品都變成了妹她們自己選擇,而我最後還是沒有享用的食品,例如有使用「豬肉」作為餡料的「金箔五色鮮肉小籠包」。

所以我在「雲龍軒」晚餐裡面享用的實際餸菜內容裡面,還是偏向只有去骨「雞肉」、切片「牛肋」、還有切粒「牛柳粒」等等的食材,就是欠缺了「牛腩」,是有少許的缺陷。

食到最後,我發現就連「雲龍軒」裡面的甜品甜品裡面的食材實際份量感覺也都很十分細小,例如一碟有兩粒,其實即是「雪米糍」甜品的「香芒雪梅娘」。

不過由於「雲龍軒」的「雪米糍」甜品「香芒雪梅娘」不是預先製作完成,備用很久的冷凍甜品,所以「香芒雪梅娘」裡面的「雪糕」實際口感感覺不算很冷很硬。
豉油珍菌爆牛柳粒

「雪米糍」裡面的「雪糕」實際口感感覺其實頗為軟綿綿,但是又未至於完全融化變成水份,至少「雪米糍」在我放入口享用時,咀嚼「雪米糍」實際過程也都十分容易。

所以我在為「香芒雪梅娘」完成進行拍攝工作之後,馬上開始享用「香芒雪梅娘」。「香芒雪梅娘」裡面的雪糕甜味,感覺有點像「雲呢拿」雪糕的「香草」甜味。
香芒雪梅娘

至於「香芒雪梅娘」甜品裡面,有關甜味「芒果」食材那一部分,「芒果」肉被切成頗為細小的體積,所以即使「芒果」甜味裡面還有少許酸味,最後也被雪糕裡面的甜味所掩蓋。

至於「香芒雪梅娘」的實際口感,因為「香芒雪梅娘」「雪米糍」被侍應端出來,直到享用之前有一段時間,所以雪糕隨著時間而稍為融化,雪糕實際口感也變得不再偏硬,容易咀嚼了。

「迪士尼探索家酒店」自助餐餐廳這麼快被訂座爆滿,固然有點出乎意料,但是「雲龍軒」裡面完全沒有製作跟「牛腩」的菜式,是最令我感覺有點失望,反正「迪士尼」不是我經常去的地方,下次會否再光顧「雲龍軒」,對我來說也是很大的疑問。
2021-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$363.5 (Dinner)
籠仔姬松茸雲腿蒸雞
香芒雪梅娘
為了慶祝朋友的生日,到了迪士尼樂園吃了一頓晚飯,本來覺得主題公園的東西不會好食,期望不高,最後反而有一個驚喜。隨便點了一個滷水拼盤,賣相不錯,不過不失。另外叫了他們的招牌菜,龍仔姫松茸雲腿蒸雞,其實亦沒有什麼特別,但送飯是OK的。真正的噱頭嘢是龍運軒炒飯,因為下面放了乾冰有白煙噴出,令小朋友很興奮。仲有滑蛋海鮮脆伊麵,加上蛋汁,大小朋友都很喜歡。當然仲有迪士尼主題的壽桃包,很漂亮的,值得一試。

當然仲有迪士尼主題的壽桃包,很漂亮的,值得一試。
2021-05-16 1936 views
第一次在迪士尼探索家酒店的雲龍軒吃晚飯 首先有點不明的是 我在6天前去電訂位 對方説已全滿 我只能後補 排第五位 3天後覆電説6點那一輪有位 用餐時間1.5小時可是我到達時見是一半的入座率 直至我走時(7.30)也只是70% 莫非這是新的銷售方法🤔因大家(3大1小)都不是很肚餓 先點了金箔五色小籠包 衹是外表顏色不同 內裡味道沒有分別 加了金箔看起來很美麗 皮的厚度及湯汁也不錯花膠和牛春捲 衹是菜名好 可能春卷太幼小 吃不出餡料的味道 唯一感覺皮很脆冰梅欖角骨 是最好味的 酸酸甜甜 肉眼可見點點的欖角 軟硬度適中中式牛仔柳拼鮮奶 是最差的一款 牛柳滿是鬆肉粉的味道 不自然的軟 脆奶不熱 今次中伏了 下次不會再來呢幸好有75折優惠呢
今次中伏了 下次不會再來呢
幸好有75折優惠呢
2021-05-14
$202 (Dinner)
買咗迪士尼探索家酒店Staycation package,包雙人早餐,喺雲龍軒食,有美式、日式同中式三款選擇。如果唔係staycation包早餐,以原價$218+10%嚟講,就真係唔係幾抵食。
2021-03-14 2165 views
早前我們在酒店staycation, 職員們都推介我們在這裡吃早餐,由於疫情問題,迪士尼沒有自助餐,因此抱著人一世,物一世的心態去嘗試。餐牌是一個pdf檔,總共有中式、西式與日式,我們沒有叫到日式,而且價錢為$218連飲品,以樂園或者酒店價格來說算是正常價格。只不過初初以為他們用qrcode還可以用手機訂餐,如果他們可以手機點餐的話會好一點,畢竟用pdf檔看,一來家人看起來有點兒吃力(因為要放大又要移位),二來就是侍應都比較忙碌,叫人也是一種耐性的考驗。食物質素不錯,可以算是有點兒驚艷,西式(美式)套餐類似於外面能夠吃到的All day Breakfast 一樣,不過他們分開兩碟上,還以為是有兩個餐而已。至於中式就真是驚艷,點心比較肉實,沒有散碎或者感覺加了很多東西的質感,炒麵有魷魚在上面,吃起來真的很吸引,可能因為自己本身對炒麵情有獨鍾,有點希望再吃一碗都無問題。總括黎講,食物方面是不錯的,可以稱為比較穩打穩陣,不會有伏,但是價錢上大家就要考慮一下,不過來到旅行,我想心態上會有所改變,雖則我個人比較希望他們可以推出自助早餐。