2020-12-02 139 views
«1130»超闊落共用工作空間 × 高水準CAFE﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣同朋友慶生黎到呢間灣仔樓上cafe,一上到去懷疑自己去錯地方,因為地方真係好大,仲有室外露天座位!原來係cafe兼做埋co-working space等附近嘅返工一族可以係度一路食一路做野<( "´༥`" )>▷40℃三文魚 $98▶油封鴨髀 $108我地4人都覺得呢兩款main最吸引!其中慢煮三文魚係公認最好食,肉質細嫩,界乎刺身同半熟魚扒之間嘅質感,入口即融~最特別係將魚皮分開處理,整成好似平日食嘅炸魚皮鋪係面,令整體口感更豐富更有層次。而且薯蓉都係我愛嘅creamy口感!!油封鴨髀反而冇想像中咁好食,肉質比起慢煮當然冇咁嫩,切開都係一絲絲嘅鴨肉,主要靠個醬汁去提升返個味~▷燒牛舌.焦糖洋蔥 $98▶豬腩肉.大蒜絲沙律 $78▷配意式香草麵包燒牛舌🥰豬腩肉🥰兩款都食到幸福嘅感覺☺️ 個牛肉質軟腍到完全輕易咬開,同香甜嘅洋蔥都好夾!而豬腩肉就整到層皮煙韌,keep到有咬口,配大蒜絲沙律減膩又清新。同埋Focaccia麵包有厚度但女鬆軟,有啲似食緊厚pizza咁,中間氣孔又吸到上面嘅汁
«1130»

▷燒牛舌.焦糖洋蔥 $98
▶豬腩肉.大蒜絲沙律 $78
▷配意式香草麵包

燒牛舌🥰豬腩肉🥰

同埋Focaccia麵包有厚度但女鬆軟,有啲似食緊厚pizza咁,中間氣孔又吸到上面嘅汁,好好嘅配搭~

▶虎蝦辣番茄醬意粉 $108
▷12 Hours Cold Brew $+5
▶Ice Cold Brew Latte +$10
▷Hot Chocolate +$5

另外嗌多個🍅pasta,酸甜之中帶點辣幾惹味🍝 留意返個茄汁唔係汁,係蕃茄蓉黎架!啖啖都係茄味十足。

飲品方面我地都覺得中規中矩,始終都係食物出色啲,推薦!特別係慢煮三文魚🧡

依家餐廳開埋午市,咁就多啲機會可以食到,同埋地方夠大都唔怕太迫可以坐得舒服啲~💛
﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
Drip by Social Club
灣仔駱克道93號利臨大廈4樓
/𝐷𝑟𝑖𝑝 𝑏𝑦 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑐𝑙𝑢𝑏🇭🇰💛/#sa灣仔篇 #sa良心小店▪️▪️▪️<坐得好舒服嘅co-working space x cafe🦾 >▪️▪️▪️相信好多人應該都聽過/去過Tuckshop by Social club 而係灣仔都有間分店 同樣空間感十足 好適合喺度做嘢依家星期六日都開🌟同西營盤嘅Menu有少少唔同~今次食咗佢哋嘅set lunch咁啱嗰日咖啡機壞咗所以就試左佢哋嘅smoothie➖➖➖1️⃣慢煮雞胸牛油果香草法包 $78 🌟法包鋪滿左好多雞胸肉碎同牛油果蓉除咗法包上面 碟邊都有牛油果蓉~雞胸肉碎唔會好鞋口 仲有少少沙律醬同青瓜絲法包唔會過硬 幾軟熟 亦食到少少香草味整體感覺幾清新唔會好膩🌿➖➖➖2️⃣40 °C三文魚 $118 🌟平時多數都食魚生/煙三文魚或者全熟嘅三文魚呢個嘅口感會係生熟之間🤣魚肉唔會煮得過鞋 夠嫩滑 幾有鮮味仲有黑椒調味 最鍾意就係面頭嘅魚皮好似食緊平時嘅炸魚皮側邊仲有薯蓉伴碟~秋葵都幾嫩 夠入味同樣高質🥰🥰!➖➖➖3️⃣Green (set+$20) 本身想要另一隻red 但無晒就要green 有牛油果、香蕉同奇亞籽😛牛油果味會較突
/𝐷𝑟𝑖𝑝 𝑏𝑦 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑐𝑙𝑢𝑏🇭🇰💛/
#sa灣仔篇 #sa良心小店
▪️▪️▪️
▪️▪️▪️
同樣空間感十足 好適合喺度做嘢
依家星期六日都開🌟
同西營盤嘅Menu有少少唔同~
今次食咗佢哋嘅set lunch
咁啱嗰日咖啡機壞咗所以就試左佢哋嘅smoothie

1️⃣慢煮雞胸牛油果香草法包 $78 🌟
法包鋪滿左好多雞胸肉碎同牛油果蓉
除咗法包上面 碟邊都有牛油果蓉~
雞胸肉碎唔會好鞋口 仲有少少沙律醬同青瓜絲

側邊仲有薯蓉伴碟~秋葵都幾嫩 夠入味
同樣高質🥰🥰!
40度三文魚

➖➖➖
3️⃣Green (set+$20)
本身想要另一隻red 但無晒就要green
有牛油果、香蕉同奇亞籽😛
牛油果味會較突出🥑仲有粒粒奇亞籽口感
帶少少香蕉嘅香甜 初初飲落有少少苦澀
但後來就冇咗呢浸味 整體來講幾有飽肚感
➖➖➖
4️⃣Blue (set +$15)
偏向紫色嘅顏色 用咗藍莓香蕉同poppy seeds
今次嘅話香蕉味會較重
仲有poppy seeds 脆口嘅口感 同樣飽肚
感覺會冇牛油果咁膩🫐清新啲🌿
Green,blue

📍Drip by social club

2020-11-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
慢煮雞胸牛油果法包
40度三文魚
Green,blue
2020-10-24 338 views
位於灣仔嘅有heart樓上cafe💪🏻試左佢地嘅Fresh Salad Bowl 對於沙律菜,我好嘴刁唔鍾意食太多冇乜口感同味嘅Frisee、Lollo Rosa等無味無道好似食緊草咁🙃但係!呢碟有Kale,仲有津白!爽脆之餘食落仲好清甜我另外加左溫泉蛋同煙三文魚落個沙律度唔洗額外加咩醬,基本上呢碟沙律就咁落初榨橄欖油已經好正!另外,佢地嘅咖啡都係誠意之作,值得一試!至於環境方面,個場好大,可以坐室外又得室內都得,對面樓景啲色都幾靚,如果同女仔黎應該會影多啲相
位於灣仔嘅有heart樓上cafe💪🏻
試左佢地嘅Fresh Salad Bowl

對於沙律菜,我好嘴刁
但係!呢碟有Kale,仲有津白!
爽脆之餘食落仲好清甜

我另外加左溫泉蛋同煙三文魚落個沙律度
唔洗額外加咩醬,基本上呢碟沙律就咁落初榨橄欖油已經好正!

另外,佢地嘅咖啡都係誠意之作,值得一試!

2020-10-08 297 views
唔係第一次嚟呢度,灣仔咁多好野食但呢度會令我返嚟都真唔話得。間cafe 係一個co working space 4 樓,唔顯眼但去過一定記得點行最常食係沙律,但我覺得佢啲意粉好好食。下次去想食新出個飯🤩🤩以前我食過素所以對沙律要求好高。估唔到係呢度會搵到高質得嚟唔算貴嘅意粉。可能因為唔係街鋪先以可以將啲成本留返比食物質素平時lunch 間唔中會等得耐,所以我通常會早啲/WhatsApp 落定單。 有時晏左個蜆肉意粉會賣晒 好可惜😔😔賣晒之後就知落定單嘅重要性有家無咁熱坐佢outdoor 嗰度好正

有家無咁熱坐佢outdoor 嗰度好正
2020-06-22 349 views
分享下今日去嘅經歷~野食正常,叫左 clam linguine同韓式雞 pasta其實個環境都幾好,係coworking space黎,可以坐戶外,又見有人自己帶飯上黎食,都幾spacious~唯一係整野好慢,唔跟落單時間煮。佢煮嘅次序係儲夠幾個人叫同一款野,先開始煮,所以12:33落單,1:20先有野食,好彩我哋食得好快,十分鐘搞掂,最尾急急腳跑返office,但服務態度係好嘅,之後係咁催單都冇西臉,杯咖啡都催左3,4次,但冇計啦廚房得一個人一腳踢,明嘅,總之趕時間就唔好去,其實都ok,坐得幾舒服。
分享下今日去嘅經歷~

2020-05-24 332 views
灣仔食晏真係好恐佈, 多人到朋友形容為動物大遷徙真係貼切不過!難得搵到間唔使排隊, 位置就腳既樓上舖, 座位鬆動, 啱哂疫情既距離, 但留意只做午市.  全場得兩位廚師, 做埋落單同上菜, 態度親切, 係等候時間稍稍長; 如果趕時間最好先打電話落單.今日同朋友點咗個 pasta and main  share:Vongole 白酒蜆肉意粉: 蜆肉新鮮, 最重要係無沙, 如果唔係真係大刹風景; 酒味恰到好處, 最特別係個炸蒜, 超香口!! 但略嫌 pasta 唔夠 al dente Canada Pork Loin: 攞盤有驚喜; 豬鞍充滿油香 juicy, apple puree 正好抵消油膩感, 如果再煎金黃啲會再香口啲; 薯容香滑加埋有啲未壓蓉哂既薯仔好有感, can choose either mash or salad as sides跟餐配湯或 $35 飲品,; 左邊係 flat white, 右邊係朋友既 hot matcha latte; 朋友話略淡老闆話兩星期轉一次 menu, 遲啲會返黎再試, 係同飯腳吹水既好地方~

白酒蜆肉意粉

加拿大保濕豬鞍扒

2020-05-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
白酒蜆肉意粉
加拿大保濕豬鞍扒
  • Vongole
  • Pork Loin
Drip by Social Club📍灣仔 Wan Chai.⭐️ 呢間餐廳喺樓上cafe 由兩位90後嘅青年經營 室內環境寬敞又坐得舒服 佢哋只做lunch hour時段 餐廳亦係co-working space 可租借活動空間亦可提供位置比大家上嚟一路食嘢一路做嘢😊⭐️ 餐廳接受以現金或PayMe支付💵⭐️ 2-Course Set Lunch with Daily Soup or $35 Drink.🧄 白汁蜆肉意粉 Vongole Pasta $88: 意粉份量足夠 軟硬度適中 蜆肉用白酒煮帶有微量沙粒 面頭亦加上炸蒜粒 帶微辣 食完唔會覺得膩😉.🍄 黑松露雜菌意大利飯 Black Truffle Mushroom Risotto $88: 呢個risotto帶好香黑松露味又有好多茹 面頭仲有啲cheese 好正 可惜飯粒偏硬🙈.🌶 韓式辣醬慢煮雞胸意粉 Korean Spicy Chicken Pasta $88: 呢個意粉偏辣 用上韓式辣醬 微辣帶甜 仲有蕃茄同秋葵粒 幾特別😝.🥕 甘荀湯 Carrot Soup.☕️ Cappuccino
Drip by Social Club

甘荀湯 Carrot Soup

☕️ Cappuccino

甘荀湯 Carrot Soup
Cappuccino
「我看著你的臉,輕刷著和弦。」有時不禁回望一下果份青春既感覺,稍瞬即逝。你會發覺愈唔捨得既野愈美好,愈美好既野你就愈留唔住。有人話舊不如新,係另一個角度睇,可能係一件好事都未定。不過對我黎講,新鮮感永遠都係最難代替既貼身感受,近日係灣仔新開呢間Cafe「Drip by Social Club」,就比到一種耳目一新既感覺。呢到佔地接近成2000呎,係地鐵站一出行幾鐘就到,地點咁就腳,間中上黎整返杯Coffee打下卡絕對唔意外呀!👇📌Lunch Set Menu - ♦Pasta ▪ Vongole - $88▫ 聽老闆講佢地既大廚曾經係意大利私房菜浸淫過,難怪係佢地既Open Kitchen見到大廚既功架真係嘆為觀止。必定要試佢地既Vongole,離遠已經聞到蒜味、Parsley既香,餐廳用既既扁意粉幼身,軟硬度岩岩好,食落有咬口彈牙。蜆既份量比足唔姑寒,每隻都食到白酒味既香,後勁仲有少少辛辣既辣椒味,呢個價錢邊有得輸呀?▪ Black Truffle · Mushroom - $88▫ 我既Pasta第二最愛就必定走唔甩黑松露啦,尤其是好適合一眾素食者。而呢到既黑松露份量適中,而個Cr

間中上黎整返杯Coffee打下卡絕對唔意外呀!👇

📌Lunch Set Menu -
♦Pasta
▪ Vongole - $88

後勁仲有少少辛辣既辣椒味,呢個價錢邊有得輸呀?

份量適中,而個Cream打得夠幼滑,唔會做得太重身。加埋炒到好濃郁既蘑菇,
面頭再灑上芝士,完全被征服呀。

♦Non Coffee -
▪ Homemade Drinks - $40
▫ 佢地既Homemade Drinks每日都唔同,今日就試左佢地既羅漢果茶。如果嗌佢地一份
意粉跟餐係會送一杯$35既野飲,而過額只需要補返差價,咁抵飲我都整返杯先。飲落清清地,
味道帶甘甜,原汁原味,間中下下火,包你唔會走火呀。

▪ Chocolate - $40

▫ 一個靚仔既拉花,將成杯朱古力鋪上一件新衣咁,賣相就靚仔啦,唔知味道如何呢?飲落就夠濃香,
甜度岩岩好,唔錯。整體我覺得係呢到係一個好chill既平台比打工一族Relax下!
2020-03-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • Chocolate
  • HomemadeDrinks
  • BlackTruffle·Mushroom
  • Vongole
終於有機會試吓呢一間11月啱啱新開嘅良心cafe😻喺灣仔返工嘅朋友有福喇~lunch time tea time又多個平靚正選擇!閑日嘅兩三點嚟到唔係太多人,有機會同老細傾吓計,更加feel到兩位90後好俾心機經營呢間cafe,確保客人用最抵食嘅價錢食到高質嘅食物👍🏻又會好主動同客人介紹菜式,再加上呢度會定期轉menu,每次來都有唔同嘅驚喜!呢度除咗食物質素高之外,環境都一樣咁舒服!室內位置勁spacious,又可以係室外晒下太陽,又靚又chill,勁適合返工返到好攰,lunch break來放鬆一下!😉順帶一提,正正因為呢度地方夠大,所以有時都會搞下events,所以如果大家有心去嘅話不妨打一打電話,make sure有開,摸門釘就唔好啦!🤪不過真心,係呢啲時勢、呢啲環境出街食飯,有機會嘅話都盡可能幫襯一下啲良心小店!再加上佢哋而家嘅服務時間延長到夜晚六點(5:30 last order),放工又可以嚟飲番杯咖啡,支持下佢哋!😊.if you are working wanchai this place is for you!! 😍 this is definitely a grea
if you are working wanchai this place is for you!! 😍 this is definitely a great & affordable option for lunch time or tea! got a chance to talk to one of the owners which was quite cool because you can feel his passion towards the cafe 😆 & also their missions to make this a good yet affordable lunch spot! the menu switches from time to time so expect something different everytime you come here 🤤 & one of my favourite things about this place other than the food is the space! very rare to have such spacious seating cafe in hk, super comfortable 😇
𝐕𝐨𝐧𝐠𝐨𝐥𝐞 $88 😋😋😋
意粉嚟到嘅時候有少少嚇親,以呢個價錢來講份量係超~多~唔單止意粉份量多,蜆肉嘅份量都一樣唔孤寒~好欣賞佢意粉嘅軟硬度煮得啱啱好,有al dente嘅口感~而味道都好正!好香蒜味,再加小小辣味襯托着,勁開胃!我哋本身諗住去chill下食個late lunch,點知唔夠10分鐘已經食晒🤣
𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐍 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 $88 😋😋😋
老細拎緊過嚟嘅時候已經聞到勁香truffle味~食落每一啖意粉都會掛住小小truffle,唔會過多,啱啱好~再加埋cream sauce,又唔會太乾,調味適中。再加埋啲新鮮蘑菇,更加有咬口😋
𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $108 😋😋😋
燒雞雖然要等耐小小,但完全值得😎外皮好香脆,雞嘅生熟度都啱啱好!肉質好嫩滑又juicy ,雞胸位都唔會太乾太鞋~ 👍🏻另外一定要讚下作為配菜嘅薯蓉!!!creamy得來又唔會話完全一pat野咁,仲會食到小小薯仔粒嘅,口感一流!薯蓉再加埋gravy好夾!
𝐃𝐫𝐢𝐩 𝐁𝐲 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐂𝐥𝐮𝐛
📍#BELLYwongs_wanchai
#BELLYwongs_western #BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_meats #BELLYwongs_pasta 黃店 #黃色經濟圈 #懲罰黃店系列
𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
2019-12-24 742 views
係灣仔返工,知道附近開左一間良心cafe,一定要拜訪下。雖然係樓上鋪,但其實地點一啲都唔格sip,好易就揾到!一入到去環境好寬敞喎,位置又多又舒服。值得一提,Drip仲冇一個超大露台,又靚又chill,完全係食lunch放break既小天地。講返食物先,當日叫左vongole。由大廚逐碟逐碟親手炮製,蒜香、辣味同蜆肉襯得岩岩好,超香。而意粉亦係岩岩好既al dente,完全係心機之作! 而飲品我叫左個matcha latte,香濃既抺茶加奶香就知餐廳比足料!好好味呀!😍😍😍順帶一提,餐廳由2個後生仔開,又有heart同passion,又係良心食店,得閒仲會同食客吹下水添!下次一定要再黎試埋佢地個早餐!😋
係灣仔返工,知道附近開左一間良心cafe,一定要拜訪下。

在亂世中開店的隱世樓上餐廳 仲要響商廈入面基本上除左 Co-work 的人外 真係未必識Cafe 由2位90後青年哥仔打理 主打意粉 三文治話說有日公司租借活動空間 無意發現這個cafe每日街市新鮮入貨 好有心機一到步聞到陣陣奶油香味 令人垂涎欲滴 好想試下.Leek N Mushroom👍香濃的奶油意粉配有酒味提高香味👍醬汁煮得好干身 掛左響每條意粉上面👍最值得讚賞的係意粉口感好好 軟硬適中👍大份抵食本身近期胃口唔太好 味道的一道意粉 開左我個胃P.S. 給你小資訊:**會定期轉菜單, 同座大廈的員工有優惠

在亂世中開店的隱世樓上餐廳 仲要響商廈入面
👍最值得讚賞的係意粉口感好好 軟硬適中
👍大份抵食
本身近期胃口唔太好 味道的一道意粉 開左我個胃

P.S. 給你小資訊:
**會定期轉菜單, 同座大廈的員工有優惠
2019-11-23 582 views
一行8人到新開的cafe 食lunch佢個地點係樓上鋪,一般其實難以發現,咁岩有活動在附近,恰巧經過就嘗試,發現新大陸!🥰2個男仔好有心落力介紹唔同款式,1個煮,1個沖咖啡估唔到所有食物質素都非常好同好新鮮!聽佢地講每天都會晨早就去灣仔街市採購,務求客人食到最新鮮嘅原材料,2個後生仔學到一身好廚藝就勇敢開店,由他們整的食物,看出他們的用心!座位方面,室內座其實不多,但係有露天桌椅,見到有不少外國朋友都支持!新開張有折,好值得支持的小店!下次會再去!
一行8人到新開的cafe 食lunch

2個男仔好有心落力介紹唔同款式,1個煮,1個沖咖啡

估唔到所有食物質素都非常好同好新鮮!

新開張有折,好值得支持的小店!
下次會再去!
慢煮雞胸牛油果沙律
mushroom  risotto
Squid  Ink  Pasta
2019-11-22
$75 (Lunch)
慢煮雞胸牛油果沙律
mushroom  risotto